Reizen Hiken Adventure Sneeuwwandelen

Wandelvakanties Trekkings Expedities

Hike, wandel, treks en expedities. Corona update

 

Begin je reis hier

31 Dec 2018

Blog Isla Navarino Zuid-Chili reis

Isla Navarino is een stukje Groenland in Chili. DAP, de vliegmaatschappij die Puerto Williams met de buitenwereld verbindt, heeft kennelijk het alleenrecht op de vluchten. De viermotorige RJ100 mini-jumbo zit bijna helemaal vol. Het is een prachtige mountain-flight over de besneeuwde bergen. Boven het Beagle kanaal hebben we goed zicht, Ushuaia glijdt langs ons heen tijdens de afdaling. Op de bergen ligt sneeuw maar niet al teveel, gewoon een normale hoeveelheid voor de tijd van het jaar. Na de landing lopen we over het vliegveld naar het terminal gebouw, een enigszins vervallen houten keet. Daar binnen zitten ook ongeveer 100 mensen, wij moeten daar ook nog bij en het past. Niet dat de capaciteit toereikend is maar er is geen alternatief. Er is geen bagage band, we wachten op wat er gaat gebeuren. Er komt een pick-up truck aanrijden en onze bagage wordt in een aansluitende ruimte op de grond opgestapeld, zo werkt het hier. M heeft haar veldfles in het vliegtuig laten liggen, geen probleem, ze loopt gewoon even terug om deze op te halen. 

Het is fantastisch weer met die onwaarschijnlijk heldere blauwe luchten met mooie wolken. We lopen naar het dorpje wat vlakbij lijkt te liggen maar de schijn bedriegt, we moeten om de zeearm heen lopen, bij elkaar zo’n 5 km. De weg is nu bijna helemaal verhard. Lopend langs de boulevard komen ook langs de benzinepomp, meteen even tanken voor de trek. Hier op het eiland moet ik nog meer boodschappen doen; ontbijt, lunchbeleg en snacks. Voor een klein dorpje als dit zijn er meerdere supermarkten die allemaal dezelfde producten verkopen vaak in combinatie met een bakkerij. We lunchen in de zon op de Plaza O’Higgens. 

De vijfdaagse hike begint met een klim door de bossen naar de vlaggenmast op net geen 600 meter hoogte. Eindelijk hebben we de tenten eens een keer nat ingepakt, het heeft de hele nacht geregend. Klimmend door die bossen gaat de regen over in sneeuw, mooi natuurlijk, maar dat ligt er natuurlijk wel aan hoe lang die bui gaat duren. Op de top boven de boomgrens hangt de vlag slap, er staat geen wind. Door de mist, het sneeuwt niet meer, lopen we over een soort van hoogvlakte. Beneden ons zien we meerdere meren, sommige al zonder ijs, andere nog bevroren. De route traverseert hier de bergwand, met de sneeuwvelden die er nog liggen is het oppassen. Tijdens onze lunch worden we getrakteerd op een bezoek van een enorme roofvogel die een tijdje op bijna ooghoogte om ons heen cirkelt. Aan de oever van de bijna nog geheel bevroren Laguna del Salto zetten we onze tenten op. Het is passen en meten met onze 8 tenten. 

Ik ben hier nu voor de derde keer, de oversteek van de 2 passen naar de zuidzijde van het eiland herinner ik me als een strijd tegen een horizontale sneeuwjacht in maar deze keer niets van dat alles. Niet dat het niet waait op de Paso de los Dientes, het stormt er, maar ook dat is maar even zo. Verderop komt Lago Windhound in beeld, een mooie plek voor de lunch. In dit gebied van ontelbare meren is het een uitdaging om een enigszins windvrije plek voor ons kamp te vinden, maar ook vandaag lukt dat wonderwel. We staan in een soort straatje tussen de manshoge struiken. Ook deze avond maken we een prachtige avondwandeling naar een topje vlakbij het kamp. De beloning is een superview over het eiland en heerlijk warme voeten; meteen de slaapzak in. 

Alhoewel we overal maar dan ook overal de door de bevers aangerichte verwoestingen zien, hebben we nog geen intacte dam gezien. Je zou bijna geloven dat ze er niet meer zijn. Die bevers zijn ooit geïntroduceerd uit Canada maar hebben hier geen natuurlijke vijanden. Het gevolg is desastreus, in alle rivierdalen worden op zich prachtige en ingenieuze dammen gebouwd. Soms 2 meter hoog en 100 meter lang, zien is geloven, maar wel ten koste van de bomen en boomstruiken die hier groeien. Toegegeven; het maakt het lopen soms wel makkelijker. 

Lees hier meer over deze reis.

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice