Georgië Kazbek en Elbrus

Mount Kazbek 5047 meter, is één van de hoogste en mooiste toppen van de Kaukasus, gelegen in het oostelijke deel van de centrale Kaukasus in Georgië. De hoogste berg van het Europees continent, ook in de Kaukasus is de Elbrus. De karakteristieke dubbeltop van deze oude vulkaan reikt tot 5642 meter.

  • Mount Kazbek als acclimatisatie
  • internationale groep
  • hoogste berg van Europa, Elbrus
  • vulkaan beklimmingen

Hoge toppen van de Kaukasus

Mount Kazbek is een uitgedoofde vulkaan met een duidelijke conische vorm en met overblijfselen van een oude gigantische krater. Tijdens deze expeditie beklimmen we de top van deze vulkaan als acclimatisatie op de Elbrus klim. De hoogste berg van het Europees continent is niet de Mont Blanc zoals velen denken, maar de Elbrus, gelegen in het Kaukasusgebergte, in het uiterste zuiden van Rusland. Ook de Elbrus is een oude vulkaan, de top reikt tot 5642 meter, ruim 800 meter hoger dus dan de hoogste berg van de Alpen. Toch is het geen moeilijke technische berg: de klassieke route naar de top loopt over een lange, glooiende ijskap, nergens steiler dan 35 graden.

Beklimmingen

We vliegen naar Tbilisi, de hoofstad van Georgië. Vandaar reizen we door naar Stepantsminda, waar de beklimming van Mount Kazbek start. Vanaf hier leiden bergpaden over alpenweiden vol bloemen naar de Betlemi berghut gelegen op de zuidelijke hellingen van Mount Kazbek. Voordat we aan de klim naar de top beginnen maken we eerst een acclimatisatietocht. Na he bereiken van de top dalen we weer af naar Stepantsminda en reizen we door naar de Baksan vallei in Rusland. Na een overnachting gaan we naar de berghut op 3800 meter om ons verder voor te bereiden op de klim via de zuidzijde. Na de klim dalen we af en overnachten we in Terskol. Vanaf Mineralnye Vody vliegen we via Moskou terug naar Nederland.

Je reist in internationale groepen (bestaande uit 2 tot 15 reizigers), niet iedereen zal de combinatie van beide toppen doen, in Rusland sluit je aan bij een andere groep.
Home

Georgië Kazbek en Elbrus

Dagen 13
Lopen 10
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
Nog 2 nodig 09 jul 2022 21 jul 2022
Nog 1 nodig 16 jul 2022 28 jul 2022
Nog 2 nodig 30 jul 2022 11 aug 2022
Nog 2 nodig 06 aug 2022 18 aug 2022

Nog 1 of 2 boekingen nodig Nog 1 of 2 boekingen nodig
Prijs vanaf   € 1775
Ticket exclusief
Groepsgrootte 2 - 15 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids en/of reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Tbilisi

Aankomst Tbilisi (eind van de middag), overnachting in het centrum van Tbilisi.

dag 2 Tbilisi - Stepantsminda

Transfer naar Stepantsminda, voormalig Kazbegi (1700 meter). De reis duurt ongeveer 3 uur. Als je wilt kun je nog een wandeling maken naar de orthodoxe kerk Tsminda Sameba gelegen op een hoogte van 2170 meter. Overnachting in een guesthouse.

dag 3 acclimatisatietocht naar 3680 meter

We brengen een deel van onze uitrusting naar het High Camp (Bethlemi Hut) op 3680 meter (4-6 uur lopen). We blijven hier niet maar keren terug naar Stepantsminda of je overnacht in hotel Altihut op 3014 meter, als je voor de comfort optie kiest.

dag 4 naar de Bethlemi hut 3680 meter

Vandaag gaan we weer naar de Bethlemi hut met de rest van onze spullen. We zullen hier de komende dagen overnachten.

dag 5 acclimatisatietocht naar de gletsjer op 4400 meter

Acclimatiseringswandeling naar de gletsjer op 4400 meter. Hier leert de gids je hoe je op stijgijzers loopt en hoe je een pickel gebruikt. Overnachting in de hut.

dag 6 Topdag 5047 meter

Topdag. We beginnen `s ochtends vroeg en komen na 11 - 12 uur terug in de hut. Overnachting in de hut.

dag 7 reserve dag

Reserve dag in geval van slecht weer de vorige dag. Afdalen naar Stepantsminda.

dag 8 transfer naar Terskol in Rusland

Transfer van Georgië naar Rusland. Je wordt eerst naar de grens met Georgië en Rusland gebracht, daar stop je over op een andere auto/busje die je naar Terksol brengt. 

dag 9 naar Heart of Elbrus hut (3900 meter)

Vandaag verplaatsen we ons met de nieuwe kabelbaan naar de comfortabele en moderne berghut Heart of Elbrus, gelegen op een hoogte van 3830 meter. Spullen die je tijdens de klim niet nodig hebt kun je achterlaten in Terskol. Je sluit aan bij een groep die alleen de Elbrus klim doet. Overnachting in de hut.

dag 10 rust dag

We hebben tijd voor de laatste voorbereidingen voor de topdag van morgen. We oefenen met de stijgijzers en pickel. De gids zal je wat technieken laten zien. 

dag 11 Topdag 5642 meter

We verlaten de hut omstreeks 03.00 uur voor de beklimming van de west top van de Elbroes 5642 meter. We zullen ongeveer 9 uur onderweg zijn. Nadat we hebben genoten van het geweldige uitzicht over de Kaukasus, dalen we weer af naar de hut.
Over het algemeen verblijven we deze nacht in de berghut. Als alle leden van de groep vóór 15.00 uur terugkomen van de top, kunnen we de mogelijkheid bespreken om af te dalen naar de vallei en te overnachten in het berghotel. Deze hotelnacht is niet inbegrepen, de nacht in de berghut wel.

dag 12

Dit is een extra dag in geval van slecht weer op de vorige dag. Wanneer de groep een poging doet of de top bereikt op deze dag, is het noodzakelijk om op dezelfde avond naar de vallei af te dalen. Afscheidsdiner en uitreiking certificaten. Overnachting in het hotel.

dag 13 Minerlanye Vody - Amsterdam

Transfer vroeg in de ochtend naar de luchthaven Mineralnye Vody om op tijd te zijn om in te checken voor de vlucht die vertrekken rond 11:25 uur. Als je eerder op de luchthaven moet zijn of je vlucht veel later dan 11:25 uur vertrekt, kun je een privé transfer nemen (niet inbegrepen).

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
09 jul 21 jul 2022 € 1775 op aanvraag
16 jul 28 jul 2022 € 1775 op aanvraag
30 jul 11 aug 2022 € 1775 op aanvraag
06 aug 18 aug 2022 € 1775 op aanvraag

Bij de prijs inbegrepen

* transfer van Tbilisi naar Stepantsminda
* transfer van Georgië naar Elbrus regio
* luchthaventransfer Terskol-Mineralnye Vody
* overnachtingen hotel Tbilisi, guesthouse Stepantsminda en hotel Terskol (twee- of driepersoonskamers), overnachting in berghut (slaapzaal 8 personen)
* 3 maaltijden per dag vanaf diner Stepantsminda tot het ontbijt op dag 13 in Terskol
* Engelssprekende lokale gids (op de topdagen 1 gids voor 3 reizigers)
* bagagevervoer groepsmateriaal (je persoonlijke spullen draag je zelf, deel dat niet nodig is kan achterblijven in het hotel)
* entree Nationaal Park
* kabelbaan ticket Elbrus (1 x omhoog, 1 x naar beneden)
* uitnodiging voor het Russische visum
* één summit poging Kazbek en één poging Elbrus
* klimcertificaat

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Tbilisi, Mineralnye Vody-Amsterdam (kan via ons geboekt worden)
* luchthaventransfer Tbilisi
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* privé luchthaventransfers Mineralnye Vody-Terskol € 60,-- p.p.
* gebruik snow-cat
* bagagevervoer persoonlijke bagage
* extra summit poging (€ 415,-- is inclusief gids service, hut fee en eten, voor jezelf en de gids)
* extra kosten gemaakt door voortijdig verlaten van de expeditie
* visum ± € 65,-- plus bemiddelings- en portokosten (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; er is een versnellende procedure mogelijk tegen meerkosten)
* bergsportreisverzekering, annuleringsverzekering
* vaccinaties, fooien lokale staf
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* vervoer naar en van Schiphol
* persoonlijke klimuitrusting (stijgijzers, pickel en gordel, eventueel lokaal te huur)

Je kunt bij deze reis ook kiezen voor een comfort optie, toeslag is dan € 320,--. Op dag 3 slaap je in hotel Altihut in plaats van in Stepantsminda, heb je een eenpersoonskamer in Terskol en Stepantsminda, slaap je met 4 personen per kamer in de berghut in plaats van 8 personen.

Groepsgrootte

Je reist in een internationale groep.

Minimaal 2 reizigers
Maximaal 15 reizigers

Reisdocumenten

Georgië
Een visum voor Georgië is niet nodig, het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Rusland
Voor Rusland moet je van te voren een visum aanvragen. Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, heb je een uitnodiging vanuit Rusland nodig. Deze wordt door Nunatak geregeld. Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd.

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + eventueel bemiddelingskosten visumdienst) en natuurlijk de porto kosten.
Het visum vraag je aan bij het Rusvisacentre of bijvoorbeeld via een visumservice, mocht je zelf niet bij het Russische Visumcentrum langs kunt gaan.

Voor de aanvraag van het visum heb je het volgende nodig:
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf)
- ingevuld visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (moet je online invullen)
- Voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat.
- Russische uitnodiging

De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Tijd

Het is in Georgië en in de Elbrus regio 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. De stopcontacten zijn hetzelfde dan in Nederland. 

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). In Tbilisi is het mogelijk geld te pinnen. We zullen tijdens de reis echter niet veel geld nodig hebben. Het wisselen van EUR of USD is ook mogelijk op vele plaatsen in Tbilisi en in mindere mate daarbuiten. 

Voor Rusland is aan te bevelen uitsluitend contante euro’s of dollars mee te nemen, in coupures van 10 en 20 of eventueel 50. Grotere coupures zijn vaak moeilijk te wisselen.

Voor de niet bij de reissom inbegrepen maaltijden moet je rekenen op ongeveer € 75,-- . Daarbij komen eventueel nog uitgaven aan souvenirs e.d., fooien (€50,-). We raden aan om ongeveer € 200,-- mee te nemen, dan heb je ruim voldoende.

Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Klimaat

Over het algemeen is het weer in de centrale Kaukasus in de zomer stabieler dan in de Alpen. Juli en augustus zijn de beste maanden voor tochten in het hooggebergte. De temperatuur kan tijdens een heldere nacht op 4000 meter dalen tot 10 – 15 graden onder nul. Een goed isolerend matje (er wordt in de sneeuw gekampeerd) en dito donzen slaapzak zijn een must. Aangezien hoge bergen min of meer hun eigen weer maken, moet altijd rekening worden gehouden met een plaatselijke weersomslag, vooral in de middag. Het kan dan in korte tijd helemaal dichttrekken, met een flinke sneeuwstorm tot gevolg. Maar ook op heldere dagen kan het hoog op de berg erg hard waaien, waardoor de windchill-factor een rol gaat spelen. In elk geval is het uiterst belangrijk om steeds vroeg op pad te gaan (op de topdag al om 02.00 uur). Voor de beklimming is voldoende tijd uitgetrokken waardoor een paar dagen slecht weer geen probleem hoeft te zijn.

Gezondheid en vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aanbevolen:
- DTP
- Havrix tegen geelzucht (Hepatitus A)

Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of de GGD en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Bereikbaarheid

De mobiele telefoon werkt in de steden over het algemeen goed. In de bergen zeker buiten de dorpen is dit echter niet het geval. Waarschijnlijk heb je tijdens de trek geen mobiel bereik.

Lijst van persoonlijke medicijnen

~ 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
~ 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties, algemeen breedspectrum
~ Diamox, strip van 10 tabletten 
~ Azaron, lidocaïnezalf bij insektenbeten
~- insectenafweermiddel bijv.: djungel olja (met DEET)
~ sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting
~ Leukoplast/ second skin: blaarpreventie
~ Hansaplast: bij wondjes
~ paracetamol: pijnstiller
~ zonnebrandolie/-crème: min. factor 20
~ lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
~ rekverband, knieband: bij knieproblemen
~ reddingsdeken: in geval van nood
~ Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn
~ ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree
~ Strepsils: bij schrale keel

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Paklijst

~ rugzak, 65 - 70 liter
~ klein dagrugzakje (als handbagage tijdens vliegreis)
~ bergschoenen klasse C/D, bij voorkeur met losse binnenschoen
~ stijgijzers (in beperkte mate te huur bij ons)
~ gordel met 2 carabiners (in beperkte mate te huur bij ons)
~ pickel
~ gamaschen
~ gympies of sandalen, voor ’s avonds en beekoversteken
~ slaapzak, minimaal tot - 5º C
~ slaapmatje
~ zitlap
~ Goretex jas of vergelijkbaar
~ Goretex broek broek of vergelijkbaar 
~ lange broek
~ korte broek
~ enkele T-shirts en overhemden/blouse
~ ondergoed
~ warme trui of fleece vest
~ sokken
~ lange onderbroek/pyjamabroek
~ evt. ski-pully
~ evt. bodywarmer
~ 2 telescopische wandelstokken
~ dunne vingerhandschoenen
~ waterdichte overhandschoenen (wanten)
~ bivakmuts
~ sjaal
~ zakmes
~ zonnehoed
~ zwemkleding (voor sauna)
~ gletsjerbril met UV filter
~ zonnecrème met hoge beschermingsfactor
~ dito lippenbescherming
~ hoofdlamp met voldoende batterijen
~ toiletartikelen en toiletpapier
~ veldfles
~ plastic vuilniszakken
~ bril of lenzen, reservebril
~ plunjebaal
~ hangslotje voor plunjebaal
~ fluitje
~ kompas
~ paar reserve pasfoto’s
~ kopieën reispapieren
~ moneybelt/halstasje: paspoort, ticket, geld (cash dollars/euro`s) en verzekeringspasje
~ fototoestel
~ evt. verrekijker

Toelichting
- rugzak (goede kwaliteit; je moet minimaal 20 kg kunnen dragen, minimaal 60 a 70 liter)
- eventueel riemen(pjes) om spullen aan je rugzak te binden
- bergschoenen voor de aanloop, minimaal stijgijzervriendelijk en zo waterdicht mogelijk. Voor de topdag: bergschoenen (type D) met losse binnenschoen 
- warme slaapzak
- lakenzak (eventueel)
- goed isolerend slaapmatje
- lichte gympen of slippers voor ’s avonds of doorwadingen
- nylon of pvc (vuilnis)zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak goed te organiseren en in te verpakken i.v.m. regen en/of rivieroversteek.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 meter, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verantwoord reizen

We voeren reizen uit naar bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten belastend zijn en kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden in ecologische en in culturele zin dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van deze reizen.
We willen onze verantwoordelijkheid nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

We vragen jou als deelnemer het volgende in acht te nemen:
- Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
- Alle afval te verzamelen en mee te nemen tot het eind van de tocht
- Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.

Trees for Travel

We organiseren voor het overgrote deel vliegreizen naar afgelegen bestemmingen. De aarde warmt op en we kunnen en willen er niet meer omheen dus tijd voor actie. Je kunt via Trees for All (een erkend goed doel met CBF-Keur) je geboekte vliegreis klimaat compenseren.   Als je ervoor kiest om te compenseren dan kun je de CO2 uitstoot via de site van Trees for All uitrekenen met behulp van de calculator. 
Vervolgens kun je de uitstoot compenseren in één van de Trees for All projecten. Na betaling ontvangt je via de mail een persoonlijk certificaat. Hierop staat precies hoeveel CO2 er gecompenseerd is en in welk project.   

Bomen planten 
Je kunt er ook voor kiezen een aantal bomen te planten. Dit kan in de Filippijnen en in Nederland. 

Voor meer informatie over Trees for All, bomendonatie en de projecten verwijzen we naar de website: http://www.treesforall.nl/.
Vertrek 09 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 09 jul 2022 vlieg je met Georgian Airways van Amsterdam naar Tbilisi.
Het vluchtschema is als volgt:
9 juli Amsterdam-Tbilisi
21 juli Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam (met Aeroflot)
Boek deze reis
 
 
Vertrek 16 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 16 jul 2022 vlieg je met Georgian Airways van Amsterdam naar Tbilisi.
Het vluchtschema is als volgt:
16 juli Amsterdam-Tbilisi
28 juli Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam (met Aeroflot)
Boek deze reis
 
 
Vertrek 30 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 30 jul 2022 vlieg je met Georgian Airways van Amsterdam naar Tbilisi.
Het vluchtschema is als volgt:
16 juli Amsterdam-Tbilisi
28 juli Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam (met Aeroflot)


Boek deze reis
 
 
Vertrek 06 aug 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 06 aug 2022 vlieg je met Georgian Airways van Amsterdam naar Tbilisi.
Het vluchtschema is als volgt:
6 augustus Amsterdam-Tbilisi
18 augustus Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam (met Aeroflot)
Boek deze reis
 
 

Categorie trekking 3, categorie rugzak 1 en categorie expeditie 1

Categorie trekking 3: de lichtere treks, waarin soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 meter) en langer moet lopen (soms > 6 uur), dan in categorie 2. Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 uur. Er kan een pas inzitten van 5000 meter plus. Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag.

Categorie rugzak 1: Deze zwaarteaanduiding geven we in combinatie met aanduiding voor de zwaarte van de trekking.
Op de hele trek of een deel ervan is er slechts beperkt ondersteuning in bagagevervoer mogelijk zodat een deel van de bagage door jezelf gedragen moet worden. Gewicht rugzak 15-20 kg.

Categorie expeditie 1: Mensen hebben vaak het idee dat alle dagen van een expeditie heel zwaar zouden zijn. Dat is vaak niet waar. Tijdens de aanloop moet je aan de hoogte wennen waardoor het aantal hoogtemeters en loopuren vaak beperkt is. Daarom geven we bij expedities ook een zwaarteaanduiding voor de trekking vóór en na de dagen van de topbeklimming.

Deze tochten kennen een aantal extra zwaartefactoren. Vaak grote hoogte waardoor minder zuurstof beschikbaar is zodat het gaan bemoeilijkt wordt. Op de laatste etappe(s) naar de top vertrek je vaak ’s nachts waardoor het extreem koud kan zijn en hard kan waaien. Meestal is een speciale uitrusting schoenen, winddichte warmtekleding, handschoenen etc. vereist. Coördinatie en denkvermogen kunnen op de topdag niet meer optimaal functioneren. In de meeste gevallen gebruiken we elementaire touwtechnieken die je onderweg kunt leren.

Beklimming, uitrusting en ervaring

De beklimming van de Kazbek geschiedt via sneeuwhellingen en gletsjers op de berg en de beklimming van de Elbroes (5643 meter) geschiedt via sneeuwhellingen van de berg. Onder normale omstandigheden wordt er aan het touw gelopen: eenmaal op het zadel tussen de twee toppen is het sneeuwspoor naar de top goed gemarkeerd en loopt over spletenvrij terrein en is nergens steiler dan 25 graden zodat niet gezekerd hoeft te worden.
In aanloop naar het zadel lopen we over de gletsjer in een touwgroep. Dit vereist ook dat elke klimmer in elk geval een gordel bij zich heeft, stijgijzers en een pickel. Voor wat betreft de topdagen adviseren we je plastic dubbele schoenen te gebruiken (bv Lowa Civetta Extrem TF) voor de aanloop zijn stevige, stijgijzervriendelijke schoenen, type B/C voldoende in combinatie met goede, nauwsluitende gamaschen. Het is belangrijk de schoenen zo droog mogelijk te houden i.v.m. mogelijke bevriezing.
Wil je goed voorbereiden op deze top? Volg dan een C1 cursus van de NKBV of vergelijkbaar bij een gids in de Alpen.

Weer en klimaat

Over het algemeen is het weer in de centrale Kaukasus in de zomer stabieler dan in de Alpen. Juli en augustus zijn de beste maanden voor tochten in het hooggebergte. De temperatuur kan tijdens een heldere nacht op 4000 meter dalen tot 10 – 15 graden onder nul. Een goed isolerend matje (er wordt in de sneeuw gekampeerd) en dito donzen slaapzak zijn een must. Aangezien hoge bergen min of meer hun eigen weer maken, moet je altijd rekening worden gehouden met een plaatselijke weersomslag, vooral in de middag. Het kan dan in korte tijd helemaal dichttrekken, met een flinke sneeuwstorm tot gevolg. Maar ook op heldere dagen kan het hoog op de berg erg hard waaien, waardoor de windchill-factor een rol gaat spelen. In elk geval is het uiterst belangrijk om steeds vroeg op pad te gaan (op de topdag al om 02.00 uur). Voor de beklimming is voldoende tijd uitgetrokken waardoor een dag slecht weer geen probleem hoeft te zijn.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice