Khan Tengri 7010 meter

De Khan Tengri is de op een na hoogste berg van de Tien Shan en ligt op de grens Kazachstan – Kirgizië, zeven kilometer ten Westen van de Chinese grens. Het is door zijn symmetrische piramidevorm ongetwijfeld een van de mooiste bergen op de wereld. 

  • een van de mooiste bergen ter wereld
  • spectaculaire helikoptervlucht naar het comfortabele basiskamp
  • volledig zelfstandig, alle lasten hoogtekampen draag je zelf
  • een berg voor sterke klimmers met expeditie- en hoogte ervaring

Wij beklimmen de berg via de Noordelijke Normaalroute (de Somolatov route). Deze route is wat moeilijker en zwaarder dan de Zuidelijke Normaalroute maar veel veiliger aangezien hier aanzienlijk minder gevaar is van (ijs)lawines en steenslag. De route loopt grotendeels over de graat wat hem objectief relatief veilig maakt. Alle technische passages zijn afgezekerd met vaste touwen. Het Noordelijke Basiskamp is een ideale plek om te acclimatiseren en tussen klimrondes door uit te rusten.

De Khan Tengri staat bij menig klimmer bovenaan het wensenlijstje. Het is echter een berg die alleen geschikt is voor sterke klimmers die beschikken over de nodige Alpiene vaardigheden en de nodige hoogte- en expeditie ervaring.

De geografische hoogte van de berg is 6.995m maar met de ijskap erbij komt de hoogte van de top uit op 7.010m. Daarmee is de Khan Tengri èèn van de vijf Snow Leopard bergen; de vijf hoogste bergen van de voormalige Soviet Unie. Na de Pik Pobeda en Pik Communismus wordt de Khan Tengri beschouwd als de op twee na moeilijkste Snow Leopard berg, hierdoor is de berg relatief rustig. Als de meest Noordelijke Zevenduizender ter wereld staat hij bekend om zijn verraderlijke weer.

Door het marmer gesteente gloeit de berg in het avondlicht rood op wat hem in het Kazachs de naam “Blood Mountain” oplevert. De Oeigoeren noemen de berg “Lord of the Spirits” of “Lord of the Skies”.
Home

Khan Tengri 7010 meter

Dagen 27
Lopen 20
Zwaarte 5 2 2
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3250
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een klim expeditie die nog niet eerder door Nunatak is uitgevoerd. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Bishkek

Vlucht van Amsterdam naar Bishkek.

dag 2 aankomst Bishkek

Na aankomst worden we naar ons hotel gebracht. Afhankelijk van het vluchtschema kunnen we nog even rondkijken in de stad.

dag 3 Bishkek – Karakara

Vandaag rijden we langs de Noordkant van het immense Issyk Kul meer in ongeveer 6 tot 8 uur naar Karkara (2.200m) waar we overnachten.

dag 4 Karkara – Basiskamp

Met een grote MI8 helikopter worden we met al onze spullen naar het basiskamp (4.000m) gebracht. Basiskamp ligt op de Noordelijke Inylchek gletsjer te midden van een overweldigend landschap van pieken. Hier slapen we in vaste tenten van onze agent en genieten we van de kookkunsten van de basiskamp kok. Dit is onze uitvalsbasis voor het beklimmen van de Khan Tengri.

dag 5 t/m 24 beklimming Khan Tengri.

De komende twintig dagen hebben we de tijd om de hogere kampen op te zetten, ze te bevoorraden en de top van de Khan Tengri te beklimmen. Naast acclimatisatiedagen is er voldoende rekening gehouden met slecht weer dagen zodat we een maximale kans hebben op de top.

Het uitgangspunt is dat we werken met drie hoogtekampen (op 4600m, 5500m en 5850m). In het klimschema wordt rekening gehouden met in ieder geval een acclimatisatie klimrondes waarna je terugkeert naar het basiskamp om bij te komen van de hoogte en de inspanningen. Een ‘definitief’ klimschema kunnen we echter pas maken als we in basiskamp zijn en weten hoe iedereen zich voelt en wat de weersvooruitzichten zijn. Ook dit klimschema zal echter gedurende de klim naar gelang de omstandigheden aangepast worden. Daarom is het volstrekt voorbarig om hier een uitspraak te doen over het te volgen klimschema. Tijdens de voorbespreking zullen we de verschillende scenario’s echter uitgebreid de revue laten passeren. 

Hieronder volgt een beschrijving van de route. Basiskamp (4000m) – Kamp 1 (4600m): Vanuit basiskamp steken we de (meestal apere) vlakke gletsjer over naar de voet van de Noordgraat van de Peak Chapajev. Hier klimmen we over 35 tot 40 graden steile sneeuwhellingen omhoog. Hier en daar zitten steilere stukken tussen, die zijn over het algemeen afgezekerd met vaste touwen. Kamp 1 bevind zich rond de 4600m op een vlakker stuk van de Noordgraat van de Chapajev. Vanuit basiskamp doe je er gemiddeld drie uur over om in kamp 1 te komen, de terugweg duurt gemiddeld anderhalf uur.

Kamp 1 (4600m) – Kamp 2 (5500m): Vanuit kamp 1 volgen we steeds de graat omhoog. Het overgrote deel van dit stuk is met vaste touwen afgezekerd. De steilheid van de graat is rond de 45 graden met een twee korte  steilere stukken (afgezekerd met vast touw). Kamp 2 ligt op een grote schouder rond de 5500m. Tijd omhoog kamp 1 – kamp 2: vier tot zes uur. Tijd omlaag kamp 2 – kamp 1: anderhalf tot twee uur.

Kamp 2 (5500m) – Kamp 3 (5850m): Verder omhoog langs de sneeuwgraat naar een lastige rotspassage (wederom afgezekerd met vast touw). Vervolgens klimmen we in steil mixed terrein (vast touw) naar de top van de Chapajev (6150m). Vanaf de Chapajev (prachtige uitzichten!) dalen we over sneeuwhellingen af naar het zadel tussen de Chapajev en de Khan Tengri waar we kamp 3 opzetten. Tijd omhoog kamp 2 – kamp 3: vijf tot zes uur. Tijd omlaag kamp 2 – kamp 1: drie tot vier uur.

Topdag (Kamp 3 – Top (7010m) – Kamp 3): Eerst volgen we de brede rug van de Westgraat. Als snel wordt die steiler en steiler. We klimmen in mixed terrein (sneeuw, rots en ijs) dat afwisselend afvlakt en steilere stukken heeft en eindigt in een sneeuwcouloir dat ons naar de topgraat en tenslotte de top leidt. Bijna de hele route is afgezekerd met vast touw. Voor de afdaling volgen we dezelfde route. Voor zover mogelijk zullen we abseilen. Tijd omhoog kamp 3 – top: gemiddeld tien uur. Tijd omlaag top – kamp 3: gemiddeld vijf uur.

Kamp 3 - BC Nadat we al onze spullen hebben opgepakt moeten we eerst weer omhoog naar de top van de Chapajev. Daarna dalen we (zoveel mogelijk gebruik makend van de vaste touwen) af naar basiskamp. Tijd omlaag: tussen de zes en de acht uur.

dag 25 basiskamp – Karkara – Bishkek

De helikopter brengt ons weer terug naar Karkara. Vandaar uit rijden we direct door naar Bishkek waar we in een hotel overnachten.

dag 26 Bishkek

Reservedag Bishkek voor het geval de helikopter ons pas een dag later vanuit basiskamp kan ophalen. Tijd om Bishkek en/of de omgeving te verkennen.

dag 27 Bishkek – Amsterdam

Transfer naar het vliegveld en vertrek naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* luchthaven transfers (indien het ticket bij ons geboekt is) 
* alle vervoer volgens programma 
* hotelovernachtingen (inclusief ontbijt) 
* transfer basiskamp v.v.
* voorbereidingsbijeenkomst 
* Nederlandse reisbegeleiding vanaf 4 personen
- op trek 
* gebruik van tweepersoonstenten 
* gebruik keukenmateriaal, borden, mokken en bestek 
* lokale gids
* kok in basiskamp
* 3 maaltijden per dag 
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam – Bishkek (deze kan wel via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vaccinaties
*  reisverzekering werelddekking inclusief bergsport clausule en reddingskosten en annuleringsverzekering 
* maaltijden tijdens verblijf in steden (buiten de trek, ± € 75,--) 
* vervoer naar en van Schiphol 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* fooien locale staf (± € 50,--) 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Reken op extra verblijfskosten in het basiskamp indien je daar meer dan het aantal gereserveerde nachten verblijft.

Aantal deelnemers

Minumum aantal deelnemers: 4
Maximum aantal deelnemers: 6

Tijdsverschil

In Centraal Azië is het 4 uur later dan in Nederland.

Electriciteit

220 Volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.

Geld

Het is aan te bevelen uitsluitend contante dollars of euro’s mee te nemen, in coupures van 10 en 20. Je kunt deze ter plaatse omwisselen in Kirgizische som.
In Centraal-Azie zijn, naast de plaatselijke valuta, de dollar en ook de roebel algemeen gangbare betaalmiddelen.

Visum

Voor Kirgizië is geen visum meer nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Kirgizië.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties (via recept arts*)
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum (via recept arts*)
* diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) (via recept arts*)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30 
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils bij keelpijn 
* aluminium reddingsdeken 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. Wij zorgen daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat de reisleider vaker met dit bijltje heeft gehakt. 
Soms kan het ook zijn dat er wel een arts geraadpleegd kan worden maar dat de antibiotica niet beschikbaar is.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we zo mogelijk een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Paklijst

Na inschrijving krijg je een paklijst toegestuurd.

Nunatak verzorgt;

Tenten / kooktoestellen / brandstof / mokken / bestek / expeditiemaaltijden / maaltijden in Base Camp / Satelliettelefoon (voor calamiteiten) 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers van de travellercheques en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Voor deze reis is een bergsport / bijzondere sporten reisverzekering nodig. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. De annuleringsverzekering voor deze reis kun je afsluiten via ons. 

De reisverzekering met bergsport / bijzondere sporten kun je niet via Allianz Global Assistance afsluiten. De reisverzekering dient te worden afgesloten via derden bijvoorbeeld de NKBV die deze reis wel dekt. Graag willen we voor vertrek een kopie van deze verzekering ontvangen. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak beter handelen.

Categorie trekking 5, categorie rugzak 2 (geen porters op de berg) en categorie expeditie 2

Natuurlijk moet je voor een 7.000-er in topconditie zijn. Voor de Khan Tengri moet je echter meer in je mars hebben dan alleen een goede conditie en een ijzeren wilskracht.

Een aantal factoren maakt deze berg tot een serieuze uitdaging: de zeer beperkte ondersteuning, de steilheid, de korte technische passages en het wisselvallige weer. Het feit dat je als deelnemer/ster meegaat op een georganiseerde expeditie biedt geen garantie dat je de top zult halen.

In het basiskamp genieten we volledige verzorging. We slapen in comfortabele, grote tweepersoons tenten (met houten vloer, ruime voortent en matrasjes), er wordt drie keer per dag voor ons gekookt, er is WiFi, elektriciteit en zelfs een traditionele Kirgizische sauna. Boven BC zijn we echter volledig op onszelf aangewezen. Dat betekent dat we alle lasten zelf dragen en zelf onze tenten opzetten en koken. Het kan zijn dat er porters op de berg opereren maar ervaring met klimmen in Kirgizië heeft geleerd dat je hier niet op mag rekenen. Je loopt dus regelmatig met een rugzak van ruim 20 kilo in soms lastig en steil terrein omhoog.

De Khan Tengri kent veel stukken die rond de 45 graden steil zijn en een aantal korte echt lastige, bijna verticale stukken. Deze laatste stukken zijn (meestal) afgezekerd met vast touw. De kwaliteit van deze touwen en de zekerpunten varieert echter nogal dus je moet altijd goed blijven opletten. De meest technische stukjes (stapjes) zijn met 5b geclassificeerd. Dit niveau moet je dus redelijk ontspannen kunnen klimmen (op je expeditieschoenen, met stijgijzers!). Bij het afdalen worden veel stukken abgeseild, dit moet je bij wijze van spreke gedachteloos (met behoud van zorgvuldigheid!) kunnen doen. 

Om deel te mogen nemen aan deze expeditie moet je dan ook absoluut minimaal een beginnerscursus rotsklimmen en gletsjerredding hebben gevolgd of vergelijkbare ervaring hebben. Daarnaast moet je ervaring hebben met hoogte en expeditieklimmen. Alvorens je inschrijving definitief is, heb je een kennismakingsgesprek met de expeditieleider.

Veiligheid: we klimmen langs de relatief veilige maar moeilijkere Noordelijke normaal route. De zuidelijke normaalroute is makkelijker maar gaat veelvuldig door lawine en steenslaggevaarlijk terrein, vandaar dat we hier niet voor kiezen.

Afhankelijk van het aantal deelnemers gaat er (naast de expeditieleider) in ieder geval één lokale gids met ons mee. We hebben bijzonder goede ervaringen met de kwalitatief hoge en sterke Kirgizisch/Russische gidsen.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL064421946B01
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice