Kirgizië

Deze zeer gevarieerde wandelreis in Kirgizië komt door prachtige valleien, over passen, langs rivieren en schitterende meren. We wandelen bij het Sonkul meer, met paarden als lastdieren, de tweede trektocht is naar het Ala Kul meer ten zuiden van het Issuk Kul meer, hier worden we begeleid door dragers. We eindigen de reis aan de noordkant van het Issyk Kul meer.

  • zeer gevarieerde wandelreis
  • prachtige valleien, rivieren en schitterende meren
  • homestay in yurts
  • bagagevervoer door paarden en dragers

Homestay

Tijdens de eerste trektocht zullen we waar dat mogelijk is overnachten in yurts, de typische ronde vilten tenten waar ook de lokale bevolking gebruik van maakt. Onderweg komen we regelmatig lokale herders tegen die in de zomer met hun kuddes in de bergen verblijven.

Issyk Kul

Het op 1600 meter hoogte gelegen Issyk Kul is de trots van Kirgizië en wordt omgeven door  kleine dorpjes en steden met daartussen veel boomgaarden. Hier blijven we een dag, in een eenvoudig pension aan de rand van het meer. Door het zo goed als ontbreken van grote industrieën in Kirgizië is het water van het meer nog zeer schoon en ideaal om in te zwemmen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Kirgizië

Dagen 21
Lopen 14
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2175
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam naar Bishkek

Vroeg in de ochtend van dag 2 komen we aan in Bishkek. Transfer naar een hotel. De rest van de ochtend is vrij te besteden. ’s Middags doen we een sightseeingtoer door Bishkek (het History Museum, Osh Bazaar, Independence square). ’s Avonds is er een diner.

Er is ook een vlucht die net na middernacht vertrekt uit Amsterdam en dezelfde dag nog aankomt in Bishkek. Je komt dan `s middags op dag 1 aan en gaat dan naar het hotel, de volgende dag is de sigtseeingtoer.

dag 3 dagtocht in de Alamedin vallei (2 uur rijden, 4-5 uur lopen, ↑ 500 meter ↓ 500 meter)

We rijden naar een kuuroord bij de warmwaterbronnen in de Alamedin vallei. Vanaf hier lopen we omhoog door het prachtige berglandschap naar de Alamedin waterval. Onderweg is er een picknick lunch. Na de wandeling keren we terug naar Bishkek, waar we in hetzelfde hotel overnachten.

dag 4 dagtocht Ala-Archa kloof (2 uur rijden, 4-5 uur lopen)

Transfer naar het Mountaineering Camp in de Ala-Archa kloof, 45 km ten zuiden van Bishkek. Op een hoogte van 2100 meter ligt dit kamp in een breed en vrij ruim deel van de Ala-Archa kloof. Ala-Archa betekent "kleurrijke jeneverbes" in Kirgizië. De naam wordt gegeven voor de overvloedige jeneverbesstruiken en bomen die op de hellingen van Ala-Archa kloof groeien. We lopen door de kloof naar een waterval. Wederom een picknick lunch. Na de wandeling keren we terug naar Bishkek.

dag 5 Bishkek naar Kyzyl Oy (5-6 uur rijden)

Vandaag gaan we richting de Suusamyr vallei, door een tunnel passeren we de Tyuya-Ashuu pas (3400 meter), daarna gaan we verder naar het oosten tot Kyzyl Oy, een bergdorp gelegen op een hoogte van ongeveer 1800 meter, in het dal van de machtige rivier Kekemeren. Hier zien we een buitengewoon landschap van majestueuze bergen rondom het dorp. We overnachten in een homestay.

dag 6 Kyzyl Oy naar Kelemche (2,5-3 uur rijden, 5-6 uur lopen, ↑ 400 meter ↓ 520 meter)

Na het ontbijt transfer naar de Kyz-Art pas (2664 meter). Hier ontmoeten we de staf en paarden die ons de komende dagen zullen begeleiden. We steken de Kyzyl-Kiya jailoo (bergweide) over, een enorme, relatief vlakke grasweide. We lopen verder over de Chaar-Archa pas (3061 meter) en lunchen bij de snelstromende rivier in de Chaar-Archa vallei, met uitzicht op de heilige 4400 meter hoge Baba-Ata. Na de lunch, steken we bij een doorwaadbare plaats de rivier over en vervolgen onze weg door de groene heuvels naar Kelemche (2540 meter). We overnachten in een yurt.

dag 7 Kelemche naar Sonkul meer (5-6 uur lopen, ↑ 860 meter ↓ 380 meter)

Na het ontbijt in Kelemche, klimmen we in de ochtend naar de Jalgyz Karagai pas (3400 meter). De ochtend klim biedt een prachtig zicht op Kelemche, de pas zelf is rotsachtig. Vanaf de pas lijkt Songkul nog ver weg, maar wanneer je over de helling afdaalt, wordt het als maar groter en groter; de bergen aan de andere kant lijken hoger en hoger te worden, totdat uiteindelijk het meer het meeste van ons gezichtsveld bedekt, de zuidelijke bergen steken hoog boven het meer uit. Na de lunch in Jaman Echki, volgen we de oever in oostelijke richting naar een yurt kamp aan de noordelijke oever van het meer. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door de familie van Kirgizische herders. Overnachting in een yurt.

dag 8 Sonkul meer naar Batai Aral Yurt kamp (3 uur lopen)

Vandaag wandelen we langs de noordelijke oever van het meer. Het is een gemakkelijke wandeling. We hebben tijd om te kijken naar, en wellicht mee te doen in, het dagelijks leven van de herders: het melken van de merries, het maken van nationale melkproducten zoals koemish (gefermenteerde paardenmelk) en airan (een zure gebonden melkproduct), het verzorgen van het vee. Overnachting in een yurt.

dag 9 Songkul naar Bel Tam Yurt kamp op de zuidoever van het Issyk Kul meer (6-7 uur rijden)

Via Kochkor rijden we naar de zuidelijke oever van het Issyk Kul meer. We lunchen onderweg. We overnachten in een yurt kamp nabij het dorp Bokonbaevo (1400 meter).

dag 10 Chon Kyzul Suu kloof (4 uur lopen)

We rijden naar de Chon Kyzul Suu kloof tot we bij de warmwaterbronnen komen (2300 meter). Na de lunch lopen we ongeveer 4 uur in de kloof tot ons kamp onder de Jili Suu pas (3000 meter). We overnachten in tenten.

dag 11 Jety Oguz kloof (5-7 uur lopen)

Via de Jili Suu pas (3680 meter) lopen we naar de Jety Oguz kloof. We overnachten wederom in tenten.

dag 12 kamp voor de Telety pas (5-6 uur lopen)

Stroomopwaarts lopen we vandaag langs de Telety rivier naar ons kamp voor de Telety pas (3000 meter). Na een korte wandeling komen we op het punt waar de Djheti Oguz en Telety rivier bij elkaar komen, door het sparrenbos blijven we de Telety rivier volgen. Na ongeveer een uur komen we bij een tweede rivier de Ayutor. We blijven nog steeds de Telety rivier volgen en komen na zo’n 2 uur bij een brug die we oversteken. Dan volgt een nogal steil pad, door jeneverbesstruiken. Na de lunch stijgen we nog ongeveer 400 meter over dit steile pad naar onze kampeerplek, in de buurt van een kleine waterval op een mooie grazige weide.

dag 13 Telety pas (3600 meter) naar de Karakol kloof

We steken de Telety pas over naar de Karakol rivier. We klimmen eerst over een pad door rotsachtig terrein. Daarna komen we op groene grazige weide en lopen we verder langs een bergbeek, die twee keer doorwaad moet worden. Na de lunch dalen we af via alpenweiden naar de Karakol vallei. We maken kamp op ongeveer 2500 meter bij de bovenloop van de Karakol rivier.

dag 14 Sirota

We lopen eerst naar beneden de vallei in, langs een oude camping en nadat we een voetbrug zijn overgestoken, komen we in een dicht bos en lopen we omhoog naar onze kampeerplek bij Sirota op 2600 meter. Overnachting in tenten.

dag 15 Ala Kul meer

We klimmen vandaag naar het Ala Kul meer. Na de lunch passeren we een mooie pas waar we een prachtig panorama hebben op 3630 meter. Overnachting in tenten.

dag 16 Ala Kul pas naar de Arashan kloof

Via de Ala Kul pas (3860 meter), dalen we langs de Arashan rivier af naar de warmwaterbronnen van Altyn Arashan het eind punt van onze tocht. Onder weg komen we lokale herders tegen en eventueel brengen we een bezoek aan hun yurts om koemish en airan te proeven. We kamperen bij de warmwaterbronnen en gaan zwemmen in de spa. ’s Avonds is er een afscheidsfeest met onze staf. Overnachting in tenten.

dag 17 dagwandeling Altyn Arshan

Vandaag kun je bij Altyn Arshan een dagwandeling maken of een rustdag houden.

dag 18 naar Karakol

In 4 uur dalen we af en rijden verder naar Karakol. Overnachting in een guesthouse.

dag 19 Issyk Kul meer

Voordat we naar het noordelijke deel van het Issyk Kul meer rijden, maken we eerst nog een stadstoer door Karakol. We overnachten in een eenvoudig hotel bij het meer.

dag 20 Bishkek

Vandaag keren we terug naar Bishkek, ’s avonds is er een diner met volksmuziek. Overnachting in een hotel. 

dag 21 Bishkek naar Amsterdam

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* alle transfers en lokaal groepstransport
* verblijf in het hotel, guesthouse, homestay, yurts of tenten
* alle maaltijden
* Nederlandse reisbegeleiding 
* gidsen, tolk en keukenteam
* kampeeruitrusting (tweepersoonstenten, groepstent, keukentent, wc-tent, stoelen en tafels)
* bagage vervoer tijdens trekking met paarden (eerste trek) en dragers (tweede trek)
* paardenmannen
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage 
* medicijn / EHBO – kit
* volkmuziek concert

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam – Bishkek (deze kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* toeslag eenpersoonstent (voor deze reis € 70,--) 
* wijzigingskosten € 35,--
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering
* vervoer naar en van Schiphol 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* fooien locale staf ± € 55,-- 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Groepsgrootte

Minimaal 8 reizigers
Maximaal 14 reizigers

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding.

De reis kan ook uitgevoerd worden bij 4 en 5 reizigers. De groep wordt dan alleen begeleid door een Engelssprekende lokale gids. Er is dan een toeslag van € 200,-- p.p. bij 4 reizigers en van € 175,-- p.p. bij 5 reizigers.

Vanaf 6 reizigers kan de reis doorgaan met Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding. De toeslag is dan € 175,-- p.p. bij 6 reizigers en van € 125,-- p.p. bij 7 reizgers.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Kirgizië en Nederland bedraagt 4 uur. Het is in Kirgizië later dan in Nederland.

Voltage

220 V. Je hebt een universele stekker nodig voor Kirgizië. Stroomstoring treden regelmatig op.

Geld

In Kirgizië betaalt men met de com (wordt uitgesproken met een S). De munt is nogal aan fluctuatie onderhevig, voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Bij aankomst op het vliegveld kun je pinnen of geld wisselen. Indien je wilt wisselen, kun je het beste dollars of euro’s meenemen, let er echter wel op dat alleen onbeschadigde biljetten geaccepteerd worden. In de grote steden zijn voldoende wisselkantoortjes. Op pinnen kan overigens niet altijd vertrouwd worden. Het advies is zeker ook contant geld mee te nemen. 

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Fooien

Het geven van fooien wordt in Kirgizië als prettig ervaren. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om het bedrag af te ronden in de vorm van een fooi. Wanneer er een muziekband optreedt, wordt een additionele fooi als vanzelfsprekend beschouwd.

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de crew die is meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de crew. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond de € 50,--.

Visum

Voor Kirgizië is geen visum meer nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn. 

Lokale reisleiding

Naast een lokale gids gaat er op deze reis over het algemeen een tolk mee. Vaak zijn dit studenten die proberen tijdens de zomermaanden een paar centen bij te verdienen. De lokale gidsen spreken over het algemeen (te) weinig Engels.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Kirgizië is nu eenmaal niet het meest hygiënische land, waardoor je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Fotograferen

In Kirgizië kun je vrij gemakkelijk fotograferen. Doe het echter wel met respect. Vraag eventueel om toestemming.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
* insectenafweermiddel bijv.: autan

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen een dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning één en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. Het betreft hier een bestemming met aanzienlijke temperatuurverschillen. Vooral ’s nachts, op hoogte kan de temperatuur onder het vriespunt komen.

Paklijst

kleding + slapen 
~ slaapmatje 
~ slaapzak 
~ lakenzak 
~ opblaaskussentje* 
~ reiswekker 
~ ondersokken* 
~ sokken/kousen min. 3 paar 
~ ondergoed 
~ t-shirts (zowel met korte als lange mouw) 
~ fleece trui 
~ donsjack (meerdere truien over elkaar voldoen vaak ook prima) 
~ trekking broek 
~ regenpak (jas en broek van goede kwaliteit) 
~ handschoenen 
~ thermokleding 
~ wandelschoenen 
~ sandalen/gympen (teva’s worden aanbevolen in verband met rivierdoorwadingen) 
~ pet/shawl/muts 
~ gamaschen 

algemeen 
~ dagrugzak (minimaal 35 liter) 
~ zakmes 
~ dagboek* 
~ leesboek* 
~ zitmatje 
~ reserve veters 
~ naaispullen 
~ zaklamp 
~ batterijen 
~ plastic zakken 
~ plunjebaal + eventueel hangslotje 
~ fototoestel + batterijen/accu fototoestel 
~ veldfles 
~ zonnebril 
~ hoofddeksel tegen de zon 
~ reserve bril/lenzen 
~ loopstokken (een aanrader omdat het terrein nogal eens zompig en glad kan zijn) 
~ verrekijker* 

toiletartikelen 
~ shampoo 
~ zeep 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ lippencrème 
~ zonnebrand 
~ kam/borstel 
~ toiletpapier 
~ dunne handdoek 
~ tampons/maandverband 
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen) 

reisbescheiden 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort (moet bij aankomst in Kirgizië nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket(s) 
- geld 
- inentingsboekje* 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 
- pasfoto’s* 

* = niet altijd noodzakelijk 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel, medicijntonnen meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. 
Om alles goed verpakt mee te nemen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een plunjebaal van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 4

Tijdens de trekkings maak je dagelijks veel hoogtemeters. Het weer is te vergelijken met de Europese Alpen, het kan er warm zijn, het kan er regenen, het kan sneeuwen.

De plaatselijke dragers zorgen voor het vervoer van de tenten, de kookspullen en het voedsel. Je kunt 12 kg privé-bagage afgeven aan een drager.

In de bergen kan het `s nachts op de hoogste kampeerplekken koud zijn. Zorg dus voor een voldoende warme slaapzak. Ín juli kan er nog sneeuw liggen op de bergpassen.

Neem de rijtijden met een korreltje zout en hou rekening met vertraging door autopech.

Reiswaardering 7,7

Een greep uit de reviews:

 

Dave

09-09-2018

Gemiddelde beoordeling: 7,0

Wens en/of verwachting: Ongerepte berglandschappen met weinig toeristen.

Meeste indruk: De tocht op dag 11. Uitdagende tocht in een gebied waar weinig toeristen komen.

Ervaring: Kirgizië is een mooi land.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
7,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
6,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
7,0

Irene

26-08-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,3

Wens en/of verwachting: -

Meeste indruk: De bergen!

Ervaring: Mooie reis, leuke en goede gids.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Anne

25-08-2018

Gemiddelde beoordeling: 7,5

Wens en/of verwachting: Bergwandelen in ruige lege gebieden.

Meeste indruk: Ala Kul.

Ervaring: Prachtige uitzichten en spectaculaire meren op hoogte.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
7,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
6,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Geerke

24-08-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: Lekker de ruige bergen in.

Meeste indruk: De tweede trek, vooral dag 2, omdat het daar zo rustig was (zelfs zo rustig dat er jaren niemand geweest was en geen pad meer was).

Ervaring: Zeker positief. De bergen zijn er prachtig, wel wat drukker dan verwacht.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
7,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice