Mongolië Altai

Het uitgestrekte bergmassief van de Altai bevindt zich in de grensgebieden van Rusland, Kazachstan, Mongolië en China. De Altai staat bekend om haar adembenemende schoonheid en zuivere lucht. In het meest westelijke deel van Mongolië maak je een aantal meerdaagse trekkings door dit mooie natuurgebied.

  • 2-daagse trekking Tsambagarav N.P.
  • bezoek eagle hunters
  • 10-daagse trekking Altai gebergte
  • overnachting in ger kamp
  • optioneel bezoek Hustai N. P.

Altai

Je loopt door uitgestrekte valleien, omringd door besneeuwde bergtoppen en lariks– en cederbossen en komt langs verschillende pittoreske meren. Ook maak je een tweedaagse trekking naar een indrukwekkende gletsjer.

Er leven veel wilde dieren in de Altai, waaronder steenbokken, grijze wolven, het Argali schaap en het zeer zeldzame sneeuwluipaard. Zoals heel Mongolië is het gebied dun bevolkt. Je maakt kennis met de nomadische Tuva en de Kazakken en bent welkom in hun ger, de vilten tent. Deze mensen leven volgens de eeuwenoude tradities van het boeddhisme en het sjamanisme en zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij. Hun leven is volledig verbonden met hun dieren, grote kuddes schapen, geiten, koeien, paarden, kamelen en yaks. 

Vanwege het zeer afgelegen gebied, maak je in Mongolië gebruik van twee binnenlandse vluchten. Maar ook ben je een paar dagen op stap met stoere 4WD minibusjes, waarmee je door weidse steppe- en berglandschappen rijdt. 

Wacht niet te lang met boeken i.v.m. beperkte capaciteit op vluchten. Boek minimaal 5-6 maanden voor vertrek. Vanaf 3-4 maanden voor vertrek is de kans groot dat de prijzen oplopen en je euro 200 of meer extra moet betalen. 

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Mongolië Altai

Dagen 23
Lopen 13
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2780
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een voor Nunatak experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Ulaanbaatar

Vlucht naar Mongolië.

dag 2 aankomst Ulaanbaatar

Je komt in de ochtend aan in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Vandaag kun je in je hotel of guesthouse bijkomen van de vlucht en rondkijken in Ulaanbaatar, wat rode held betekent. Het is leuk om zo maar wat rond te slenteren en een indruk te krijgen van de stad, waar nog veel herinnert aan de jaren van de Russische overheersing. 

Naast de oude flats en de buizen van de stadsverwarming, verrijzen nu ook hele moderne gebouwen. Er zijn interessante musea te bezichtigen, zoals het Zanabazar Museum, het Natuur Historisch - en het Mongools Historisch Museum. Het winterpaleis van Bogd Khan is ook de moeite waard. Bij het Djengis Khan plein vindt je een groot beeld van Djengis Khan, die sinds de onafhankelijkheid van Mongolië als nationale held vereerd wordt. ’s Avonds kun je naar een leuk traditioneel muziek- en dansoptreden gaan. Je overnacht in een hotel.

dag 3 Vlucht Ulaanbaatar – Ulgii (1710 m)

Een binnenlandse vlucht brengt je in enkele uren naar het provinciestadje Ulgii, in West Mongolië. Hier ontmoet je de gids, de chauffeur(s) en de kok, die tot en met dag 20 met je meereizen. Je overnacht een paar kilometer buiten de stad in een gerkamp.

Dag 4 Ulgii – Tsambagarav National Park

In ongeveer 5 uur (120 km) rij je naar het Tsambagarav National Park. Het is een mooie route en je kunt de besneeuwde toppen zien van de berg Tsambagarav (4208 m), die als heilig wordt beschouwd. Je overnacht in tenten in de buurt van de nomaden, die je met hun vilten tent, de ger, her en der in de vallei tegenkomt.

Dag 5, 6 Trekking in het Tsambagarav National Park (2200-2600 m)

Vandaag en morgen loop je ruim 5 uur per dag door het prachtige landschap van dit Nationale Park. Je wandelt door valleien die omringd zijn door hoge bergen. Je houdt een rustig tempo aan en hebt genoeg tijd voor pauzes. Je kunt op bezoek gaan bij de nomaden en genieten van hun gastvrijheid, die vaak bekroond word met een rondje wodka.

Onderweg kun je ook op zoek gaan naar de ger van de eagle hunter, die graag vertelt over deze oude jachttraditie. Je overnacht in tenten en de chauffeur(s) en de kok ontmoet je ’s avonds weer.

Dag 7 Tsambagarav N.P. – Ulgii (1710 m)

Weer terug in de busjes, rij je naar Ulgii, waar je in hetzelfde gerkamp overnacht en kunt genieten van faciliteiten als een douche.

Dag 8 Ulgii – Ikh Turgen (2220 m)

Het is goed om vandaag vroeg te vertrekken, want het is een lange reisdag (250 km) naar Ikh Turgen, ongeveer 7 uur rijden. De route is mooi en voert je door een uitgestrekt en glooiend steppe landschap. Je overnacht vandaag en morgen in tenten.

Dag 9 Trekking rondom Bagan Turgen

Vandaag ben je in het meest westelijke gebied van Mongolië, vlakbij de Chinese grens. Om die reden moet je je ook registreren bij een militaire post. Je kunt een mooie wandeling maken in het gebied rondom de berg Bagan Turgen, naar een waterval en oude rotstekeningen.

Dag 10 Trekking van Ikh Turgen naar Zagast Lake (2300 m)

Door een blijvend mooi en wijds berglandschap loop je richting het langgerekte Khoton meer. Je overnacht in de tenten aan de oevers van het Zagast Lake, een uitloper van het Khoton meer.

Dag 11 Trekking van Zagast Lake naar Tsagaan Us Valley

Vanwege de afstand die je vandaag overbrugt, wordt het rijden met het busje en het wandelen met elkaar afgewisseld. Je loopt op enkele kilometers van de Chinese grens langs het uitgestrekte en vis-en vogelrijke Khoton meer en kampeert weer op een mooie plek.

Dag 12 Trekking van Tsagaan Us Valley naar de Bear Valley(2300 m)

Vandaag neem je tijdelijk afscheid van je chauffeur(s), busjes kunnen hier niet verder. Op de avond van dag 19 zul je hen weer terug zien. Je ontmoet je lokale assistenten die je bagage, kampeer- en kookmateriaal, eten en drinken op kamelen en/of paarden laden. Zo begin je aan een achtdaagse trekking zonder volgauto door een prachtig stuk ongerepte natuur van de Altai. Als je in de Bear Valley aankomt sla je voor vandaag en de komende twee dagen je tent op in de buurt van de meanderende rivier.

Dag 13 Bear Vallei rustdag

De Bear vallei is een fantastisch mooie plek om een dag rust te houden. Je kunt luieren of een beetje ronddwalen. De vallei heeft veel te bieden; een liefelijk landschap en mooie omringende bergen. Als je wilt kun je vandaag de kok helpen met het maken van echte Mongoolse maaltijd.

Dag 14 Bear Valley relaxen en optionele wandeling

Deze dag kun je zelf invullen. Als je graag wandelt, zijn de omliggende bergtoppen een klim waard.

Dag 15 Trekking van de Bear Valley naar Khar Salaa (2530 m)

Een pittige wandeling met flink wat stijgen en dalen. Je beklimt de Takhilt pas (3200 m), waar misschien nog sneeuw kan liggen. Het uitzicht is weer prachtig. Je overnacht in je tent in de buurt van een Tuva familie, waar je getuige kunt zijn van hun manier van leven.

Trekking van Khar Salaa naar Altai Tavan Bogd National Park (2600 m)

Je loopt door de vallei van Khar Salaa. Daar zijn honderden oude rotstekeningen te vinden. Deze 3000 jaar oude tekeningen geven je een goed beeld van het vroegere nomadische leven en de cultuur. Je komt langs enkele meren en ziet her en der weer deer stones, die herinneren aan oude beschavingen. 

In de buurt van je kampeerplek bij de Tsagaan rivier in het Altai Tavan Bogd National Park, zie je de berg Shiveet Khairkhan (2600 m), een favoriete plek voor steenbokken. Voor de plaatselijke bevolking, de Tuva, is deze berg heilig. Zij beklimmen elk jaar de top om een offer te brengen aan de goden.

Dag 17 Trekking naar Potaniin gletsjer (3100 m)

Je stijgt vandaag enkele honderden meters en laat de Tsagaan rivier en de vallei achter je. Het landschap wordt steeds ruiger en na enkele uren komen de machtige bergen rondom de Potanin gletsjer in zicht. Je slaat je kamp voor vandaag en morgen op aan de voet van de gletsjer, in de buurt van Malchin’s Peak. Je hebt een spectaculair uitzicht op de ijsmassa en de omringende bergen.

Dag 18 Trekking rondom de Potanin gletsjer

Je kunt een wandeling maken langs en eventueel in de gletsjer. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe je conditie is.

Dag 19 Trekking van de Potanin gletsjer naar de Tsagaan rivier

Vandaag loop je hoofdzakelijk naar beneden en zie je algauw weer de melkwitte Tsagaan rivier, die zijn oorsprong vindt in de gletsjer van de Altai Mountains. ’s Avonds neem je afscheid van je lokale assistenten en de lastdieren en ontmoet je de chauffeur(s) weer. Je slaat je laatste kamp op bij de rivier.

Dag 20 Altai Tavan Bogd National Park – Ulgii

Je vertrekt vroeg voor de rit naar Ulgii (250 km, 6 à 7 uur). Het is een zeer afwisselende route. Onderweg zie je oude Turkse begraafplaatsen en deer stones, grafstenen met de afbeelding van herten. In Ulgii slaap je in het al bekende gerkamp, waar een warme douche nu een grote luxe is.

Dag 21 Vlucht Ulgii – Ulaanbaatar

Van Ulgii vlieg je terug naar Ulaanbaatar. Het is weer even wennen om na zoveel dagen ongerepte natuur, stilte en frisse lucht, terug te zijn in een drukke stad. Je slaapt in een hotel of guesthouse.

Dag 22 Ulaanbaatar; optioneel bezoek Hustai National Park

Je hebt vandaag de gelegenheid om die dingen te doen waar je op dag 2 niet aan toegekomen bent. Als je niet in de stad wilt blijven, is er een optioneel bezoek mogelijk aan het Hustai National Park, op ongeveer 100 km rijden van Ulaanbaatar. In dit park leven de wilde Mongoolse Takhi, ofwel de Przewalskipaarden, die met Nederlandse hulp voor uitsterven zijn behoed en nu weer flink in aantal toenemen. ’s Avonds kun je genieten van je laatste Mongoolse maaltijd. Je overnacht in hetzelfde hotel of guesthouse.

Dag 23 Vlucht Ulaanbaatar – Amsterdam

Vroeg in de ochtend word je naar het vliegveld gebracht en vlieg je met de tijd mee terug naar onze westerse wereld.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* alle overnachtingen 
* alle maaltijden vanaf dag 3 t/m 20
* kampeeruitrusting, kookgerei, bord en bestek
* alle groepsvervoer
* 2 binnenlandse vluchten
* luchthaventransfers
* entree genoemde bezienswaardigheden, nationaal park
* Engelssprekende gids, kok, kameeldrijvers
* kamelen voor bagage vervoer

Niet bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam – Ulaanbaatar (deze kan wel via ons geboekt worden)
* visum € 76,--
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* overbagage binnenlandse vluchten
* vervoer naar en van Schiphol 
* toeslag eenpersoonstent voor deze reis € 150,-- (niet mogelijk in Gerkampen)
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* fooien lokale staf (± € 40,--) 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximum aantal deelnemers: 12

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

Reisdocumenten

Voor deze reis heb je een visum nodig. Het visum kun je aanvragen bij de Ambassade in Brussel.

Sinds vorig jaar is het niet meer mogelijk om het Mongoolse visum aan te vragen het Consulaat van Mongolië in Breda. Alle visumaanvragen lopen nu via de Ambassade van Mongolië in Brussel. Het consulaat geeft aan dat je de visum aanvraag kunt doen via YourVisa in Breda. Zij kunnen de visumaanvraag in Brussel indienen en afhalen, zodat je niet zelf naar Brussel hoeft, je betaalt dan naast de visumkosten bemiddelingskosten en kosten voor het aangetekend opsturen. Verdere informatie en het formulier vind je op de site van YourVisa.

- Je paspoort moet nog minimaal een half jaar geldig zijn na vertrek uit Mongolië. 
- Het toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen na aankomst in de Mongolië.
- je hebt een kopie van je vluchtschema of een uitdraai van je E-ticket nodig, een pasfoto en het ingevulde visumformulier.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Mongolië is in onze zomertijd 6 uur. Het is in Mongolië later dan in Nederland.

Geld

De Mongoolse munteenheid is de Tögrök. Je kunt bij banken en wisselkantoren euro`s wisselen. In Ulaanbaatar kun je ook pinnen.

Je hebt geld nodig voor 2 lunches (overige maaltijden zijn inclusief), drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien.

Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A). Eventueel Tekenencefalitis en buiktyfus (vaccinatieadvies is persoonsgebonden).

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Azomitrycine of ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties 
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* insectenafweermiddel 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30 
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils bij keelpijn 
* reddingsdeken 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. 

Over de uitrusting

Schoenen 
Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp. 

Slaapzak 
De nachttemperaturen in juli en augustus kunnen uiteenlopen van 15 graden tot - 5 graden onder nul op grotere hoogte. 

(Dag)rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Tijdens een deel van de trek wordt de bagage vervoerd met kamelen. Je kunt je spullen in een plunjezak of grote stevige rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 25 liter. 

Zitlap 
Neem zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg. 

Toiletartikelen 
Reis licht. Neem liever geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid.

Paklijst

~ bergwandelschoenen B/C
~ slaapzak 
~ lakenzak
~ slaapmatje 
~ donsjack of een warm winddicht jack 
~ regenpak
~ lange broek (bijv. trainingsbroek, fleece) 
~ korte broek 
~ enkele T-shirts/blouses 
~ ondergoed 
~ badpak, zwembroek (ook handig wanneer je je wast in de rivier) 
~ warme trui 
~ sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen 
~ maillot/lange onderbroek/pyjamabroek 
~ sandalen (i.v.m. rivieroversteken)  
~ lichte gympen of slippers voor `s avonds 
~ handdoek 
~ wanten of handschoenen 
~ sjaal 
~ veldfles 
~ zaklamp / hoofdlamp 
~ toiletartikelen 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna) 
~ zonnebril/gletsjerbril 
~ iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: muts en/of hoed 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug-/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek 
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten. 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ dagrugzak 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort (moet na terugkomst nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket 
- geld 
- inentingsboekje 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 3

Deze reis is bijzonder geschikt voor reizigers die van avontuur houden, flexibel zijn en niet opzien tegen kamperen met weinig comfort. Je wandelt in totaal  11 of 12 dagen in een fantastisch mooie omgeving. Hiervoor heb je een redelijk goede conditie nodig. Over het algemeen loop je 5 à 6 uur per dag, in een rustig tempo en met voldoende pauzes. De hoogtes tijdens de wandelingen variëren van 2200 tot 3200 meter. Als je met de busjes rijdt, is dit over hobbelige wegen, dwars door de steppen. Het komt zelden voor dat je over asfalt rijdt. Door de keuze van het traject kom je in prachtige, ongerepte natuurgebieden en heb je een grote kans op bijzondere ontmoetingen met de nomaden.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice