Rusland Elbrus noord

Bij deze reis beklim je de Elbrus (of Elbroes) via de relatief rustige en wilde noordkant. Je reist in een internationale groep onderleiding van een Russische gids.

  • beklimming noordkant
  • Russische gids
  • internationale groep
  • hoogste berg van Europa

De hoogste berg van het Europees continent

De hoogste berg van het Europees continent is niet de Mont Blanc zoals velen denken, maar de Elbroes of Elbrus, gelegen in het Kaukasusgebergte,in het uiterste zuiden van Rusland. De karakteristieke dubbeltop van deze oude vulkaan reikt tot 5642 meter, ruim 800 meter hoger dus dan de hoogste berg van de Alpen.

Beklimming Elbroes via de noordkant

Via Moskou vliegen we naar Mineralnye Vody, een stad aan de voet van de Kaukasus. Aangezien de top van de berg geen deel uitmaakt van de hoofdkam van de Kaukasus, maar er zo`n 15 kilometer ten noorden van ligt, ligt zowel de noord als zuidzijde van de berg in Rusland. In het 11-daagse programma is ruimschoots de tijd opgenomen om te acclimatiseren. 

Je reist in een internationale groep (bestaande uit 2 tot 15 reizigers).

Andere reisdata en/of routes

Op de site staan een aantal data vermeld. Wil je een andere reisdatum, informeer dan naar de mogelijkheden. Tussen juni en september zijn er verschillende vertrekken. 
Of wil je een andere route. Van juni t/m september zijn er tevens verschillende mogelijkheden om de Zuidelijke route, de traverse van Zuid naar Noord of van Noord naar Zuid te doen.
Informeer naar de mogelijkheden: stuur een mail of bel 085-0580023.
Home

Rusland Elbrus noord

Dagen 11
Lopen 8
Zwaarte 4 1 1
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
Nog 2 nodig 20 jun 2022 30 jun 2022
Nog 2 nodig 18 jul 2022 28 jul 2022
Nog 2 nodig 01 aug 2022 11 aug 2022
Nog 2 nodig 15 aug 2022 25 aug 2022
Nog 2 nodig 29 aug 2022 08 sep 2022

Nog 1 of 2 boekingen nodig Nog 1 of 2 boekingen nodig
Prijs vanaf   € 1195
Ticket exclusief
Groepsgrootte 2 - 15 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een klimexpeditie. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Moskou - Mineralnye Vody - Kislovodsk

Aankomst op de luchthaven van Mineralnye Vody. De gids ontmoet je buiten de aankomsthal. Vervoer naar het hotel wordt geregeld rond 14.30 uur, dus je kunt aankomen met elke vlucht welke vóór dit tijdstip aankomt. Kom je later aan dan komt er een aparte privé transfer bij. Vervoer naar het hotel in Kislovodsk (800 meter boven zeeniveau) duur ongeveer 1 uur. De gids controleert de uitrusting bij aankomst in het hotel.

dag 2 Base Camp (2500 meter)

Je vertrekt om ongeveer 7 uur `s morgens vanuit het hotel. Je kunt in de berging van het hotel wat spullen achterlaten die je tijdens de trek niet nodig hebt. Van Kislovodsk ga je naar het basiskamp (2500 meter). De rit duurt 4 uur. Er wacht een lunch op je in het basiskamp en daarna een korte acclimatisatie wandeling in de omgeving.

dag 3 acclimatisatietocht naar 3100 meter

Acclimatisatie wandeling naar 3100 meter. Onderweg zien we stenen in de vorm van paddenstoelen met een hoogte tot wel 5 meter. Het is een goede plek om te rotsklimmen. We dalen vervolgens weer af naar het basiskamp. Overnachting in het basiskamp.

dag 4 acclimatisatietocht naar High Camp (3800 meter)

Vandaag neem je een deel van de uitrusting mee naar het hoge kamp op 3800 meter en daarna keren we terug naar het basiskamp. De heenweg duurt ongeveer 4-5 uur en de afdaling ongeveer 2 uur.

dag 5 naar High Camp

Vandaag gaan we naar het hoge kamp. Met de rest van de uitrusting wandelen we naar het hoge kamp op 3800 meter.
De route vanaf Base Camp brengt ons boven een smalle kloof. Van de hoge graslanden naar gaan we naar de alpine zone, met een prachtig uitzicht op de gletsjers van Mt. Elbrus en de lagere steppen van de Kaukasus in het noorden. Het laatste stuk van de klim voert door de rotsmorene langs de Mikelchiran-gletsjer en via een steile helling bereiken we het High Camp.

dag 6 acclimatisatietocht naar Lenz Rocks (4800 meter)

Acclimatisatie wandeling naar Lenz Rocks (4800 meter). We wandelen over een glaciaal terrein, er worden touwen gebruikt in verband met verschillende spleten die we oversteken. Overnachting in het High Camp (3800 meter).

dag 7 rustdag

Rustdag in het hoge kamp (3800 meter). De laatste voorbereidingen voor de topdag van morgen.

dag 8 summit dag

Topdag! Aanvankelijk streven alle klimmers naar de West-top omdat deze 21 meter hoger is dan de oostelijke top. Maar de weg ernaar toe is 3 uur langer en niet iedereen kan dit aan. Als een groep groot genoeg is en er verschillende gidsen zijn, kan de hoofdgids besluiten de groep in tweeën te splitsen. Dit gebeurt op een hoogte van ongeveer 5000 meter en het is de hoofdgids die beslist wie naar de top in het Oosten gaat en wie naar de top van het Westen gaat. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid van de groep en elke klimmer en hij is ervaren genoeg om de fysieke en mentale toestand van elke deelnemer in te schatten. Er is een belangrijke regel op de Elbrus: om 1 uur ’s middags, moet je afdalen, hoe dicht je ook bij de top bent. Dit komt omdat het weer na de middag slechter wordt. Normaal duurt de beklimming van de Elbrus 9 - 11 uur en de afdaling af naar het hoge kamp op 3800 meter 4-6 uur.
Topdag! Vanaf het High Camp klimmen we over het bovenste gedeelte van de Mikelchiran-gletsjer tot we het Saddle bereiken op 5300 m. Na te hebben genoten van de top en het indrukwekkende uitzicht op de bergketen van de Kaukasus, dalen we terug naar ons High Camp. 

dag 9 Base Camp

Afdaling naar het basiskamp (2500 meter) of reserve dag voor de top.

dag 10 Base Camp naar Kislovodsk

Transfer naar het hotel in Kislovodsk.

dag 11 Mineralnye Vody - Moskou - Amsterdam

Vervoer naar de luchthaven. Transfer sluit aan op vluchten die rond 11.30 uur in de ochtend vertrekken. Als je vlucht voor die tijd of veel later vertrekt, heb je een individuele transfer nodig.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
20 jun 30 jun 2022 € 1195 op aanvraag
18 jul 28 jul 2022 € 1195 op aanvraag
01 aug 11 aug 2022 € 1195 op aanvraag
15 aug 25 aug 2022 € 1195 op aanvraag
29 aug 08 sep 2022 € 1195 op aanvraag

Bij de prijs in begrepen

* luchthaventransfers (indien aankomst voor 14.00 uur is en terugreis vertrek rond 10.30)
* transfer van Kislovodsk - base camp noordzijde v.v.
* overnachtingen in hotel Kislovodsk (twee- of driepersoonskamers)
* overnachtingen basecamp in grote tenten met bedden op houten platforms (twee- of driepersoons) of in hutten (zes- of achtpersoonskamer), bij de comfort variant slaap je in 4-persoons hutten met eigen badkamer
* overnachting high camp in hutten (slaapzaal)
* 3 maaltijden per dag vanaf Kislovodsk tot het ontbijt op dag 11 in Kislovodsk
* Engelssprekende lokale gids
* tijdens de topdag berggids (1 gids per 3 deelnemers)
* bagagevervoer groepsbagage
* entree Nationaal Park
* uitnodiging voor het Russische visum
* één summit poging
* klimcertificaat

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam/Brussel-Mineralnye Vody (kan via ons geboekt worden)
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* privé luchthaventransfers Mineralnye Vody- Kislovodsk € 25,-- p.p., Kislovodsk-Mineralnye Vody € 25,-- p.p.
* bagagevervoer persoonlijke bagage
* extra summit poging (€ 360,--)
* extra kosten gemaakt door voortijdig verlaten van de expeditie
* visum ± € 65,-- plus bemiddelings- en portokosten (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; er is een versnellende procedure mogelijk tegen meerkosten)
* bergsportreisverzekering, annuleringsverzekering
* vaccinaties, fooien lokale staf
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* vervoer naar en van Schiphol/Zaventum
* persoonlijke klimuitrusting (stijgijzers, pickel en gordel, lokaal te huur

Je kunt bij deze reis ook kiezen voor een comfort optie, toeslag is dan € 205,--. In het Base Camp slaap je dan in vierpersoons hutten met eigen badkamer.

Groepsgrootte

Je reist in een internationale groep.

Minimaal 2 reizigers
Maximaal 15 reizigers

Klimaat

Over het algemeen is het weer in de centrale Kaukasus in de zomer stabieler dan in de Alpen. juli en augustus zijn de beste maanden voor tochten in het hooggebergte. De temperatuur kan tijdens een heldere nacht op 4000 m dalen tot 10 – 15 graden onder nul. Een goed isolerend matje (er wordt in de sneeuw gekampeerd) en dito donzen slaapzak zijn een must. Aangezien hoge bergen min of meer hun eigen weer maken, moet op de Elbroes altijd rekening worden gehouden met een plaatselijke weersomslag, vooral in de middag. Het kan dan in korte tijd helemaal dichttrekken, met een flinke sneeuwstorm tot gevolg. Maar ook op heldere dagen kan het hoog op de berg erg hard waaien, waardoor de windchill-factor een rol gaat spelen. In elk geval is het uiterst belangrijk om steeds vroeg op pad te gaan (op de topdag al om 02.00 uur). Voor de beklimming is voldoende tijd uitgetrokken waardoor een paar dagen slecht weer geen probleem hoeft te zijn.

Visum

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, heb je eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig. Deze wordt door Nunatak geregeld. Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd.

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + eventueel bemiddelingskosten visumdienst) en natuurlijk de porto kosten.
Het visum vraag je aan bij  het Russisch Visumcentrum of bijvoorbeeld via een visumservice, mocht je zelf niet bij het Russische Visumcentrum langs kunt gaan.

Voor de aanvraag van het visum heb je het volgende nodig:
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf)
- ingevuld visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (moet je online invullen)
- Voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat.
- Russische uitnodiging

De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Geld

Het is aan te bevelen uitsluitend contante euro’s of dollars mee te nemen, in coupures van 10 en 20 of eventueel 50. Grotere coupures zijn vaak moeilijk te wisselen.

Voor de niet bij de reissom inbegrepen maaltijden moet je rekenen op ongeveer € 75,-- . Daarbij komen eventueel nog uitgaven aan souvenirs e.d., fooien (€50,-). We raden aan om ongeveer € 200,-- mee te nemen, dan heb je ruim voldoende.

Gezondheid en vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aanbevolen:
- DTP
- Havrix tegen geelzucht (Hepatitus A)

Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of de GGD en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Lijst van persoonlijke medicijnen

- 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
- 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties, algemeen breedspectrum
- Diamox, strip van 10 tabletten 
- Azaron, lidocaïnezalf bij insektenbeten
- Sterilon/betadine-iodium als wondontsmetting
- leukoplast 2nd skin als blaarpreventie
- Hansaplast bij wondjes
- Paracetamol voor pijnstilling
- insectenafweermiddel bijv.: djungel olja (met DEET)
- zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
- lippenbescherming, zinkzalf, lipbalsem minimaal factor 10
- Isostar o.i.d., door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door Isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht.
- rekverband, knieband bij knieproblemen
- Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
- Immodium in geval van diarree
- ORS tegen uitdroging bij diarree
- Strepsils

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. 

Paklijst

~ rugzak, 65 - 70 liter
~ klein dagrugzakje (als handbagage tijdens vliegreis)
~ bergschoenen klasse C/D, bij voorkeur met losse binnenschoen
~ stijgijzers (in beperkte mate te huur bij ons)
~ gordel met 2 carabiners (in beperkte mate te huur bij ons)
~ pickel
~ gamaschen
~ gympies of sandalen, voor ’s avonds en beekoversteken
~ slaapzak, minimaal tot - 5º C
~ slaapmatje
~ zitlap
~ Goretex jas of vergelijkbaar
~ Goretex broek broek of vergelijkbaar 
~ lange broek
~ korte broek
~ enkele T-shirts en overhemden/blouse
~ ondergoed
~ warme trui of fleece vest
~ sokken
~ lange onderbroek/pyjamabroek
~ evt. ski-pully
~ evt. bodywarmer
~ 2 telescopische wandelstokken
~ dunne vingerhandschoenen
~ waterdichte overhandschoenen (wanten)
~ bivakmuts
~ sjaal
~ zakmes
~ zonnehoed
~ zwemkleding (voor sauna)
~ gletsjerbril met UV filter
~ zonnecrème met hoge beschermingsfactor
~ dito lippenbescherming
~ hoofdlamp met voldoende batterijen
~ toiletartikelen en toiletpapier
~ veldfles
~ plastic vuilniszakken
~ bril of lenzen, reservebril
~ plunjebaal
~ hangslotje voor plunjebaal
~ fluitje
~ kompas
~ paar reserve pasfoto’s
~ kopieën reispapieren
~ moneybelt/halstasje: paspoort, ticket, geld (cash dollars/euro`s) en verzekeringspasje
~ fototoestel
~ evt. verrekijker

Toelichting
- rugzak (goede kwaliteit; je moet minimaal 20 kg kunnen dragen, minimaal 60 a 70 liter)
- eventueel riemen(pjes) om spullen aan je rugzak te binden
- bergschoenen voor de aanloop, minimaal stijgijzervriendelijk en zo waterdicht mogelijk. Voor de topdag: bergschoenen (type D) met losse binnenschoen 
- warme slaapzak
- lakenzak (eventueel)
- goed isolerend slaapmatje
- lichte gympen of slippers voor ’s avonds of doorwadingen
- nylon of pvc (vuilnis)zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak goed te organiseren en in te verpakken i.v.m. regen en/of rivieroversteek.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 meter, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verantwoord reizen

We voeren reizen uit naar bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten belastend zijn en kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden in ecologische en in culturele zin dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van deze reizen.
We willen onze verantwoordelijkheid nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

We vragen jou als deelnemer het volgende in acht te nemen:
- Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
- Alle afval te verzamelen en mee te nemen tot het eind van de tocht
- Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.

Trees for Travel

We organiseren voor het overgrote deel vliegreizen naar afgelegen bestemmingen. De aarde warmt op en we kunnen en willen er niet meer omheen dus tijd voor actie. Je kunt via Trees for All (een erkend goed doel met CBF-Keur) je geboekte vliegreis klimaat compenseren.   Als je ervoor kiest om te compenseren dan kun je de CO2 uitstoot via de site van Trees for All uitrekenen met behulp van de calculator. 
Vervolgens kun je de uitstoot compenseren in één van de Trees for All projecten. Na betaling ontvangt je via de mail een persoonlijk certificaat. Hierop staat precies hoeveel CO2 er gecompenseerd is en in welk project.   

Bomen planten 
Je kunt er ook voor kiezen een aantal bomen te planten. Dit kan in de Filippijnen en in Nederland. 

Voor meer informatie over Trees for All, bomendonatie en de projecten verwijzen we naar de website: http://www.treesforall.nl/.
Vertrek 20 jun 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 20 jun 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Mineralnye Vody.
Het vluchtschema is als volgt:
20 juni Amsterdam-Moskou-Mineralnye Vody
30 juni Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam


Boek deze reis
 
 
Vertrek 18 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 18 jul 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Mineralnye Vody.
Het vluchtschema is als volgt:
18 juli Amsterdam-Moskou-Mineralnye Vody
28 juli Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 01 aug 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 01 aug 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Mineralnye Vody.
Het vluchtschema is als volgt:
1 augustus Amsterdam-Moskou-Mineralnye Vody
11 augustus Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 15 aug 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 15 aug 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Mineralnye Vody.
Het vluchtschema is als volgt:
15 augustus Amsterdam-Moskou-Mineralnye Vody
25 augustus Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 29 aug 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 29 aug 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Mineralnye Vody.
Het vluchtschema is als volgt:
28 augustus Amsterdam-Moskou-Mineralnye Vody
8 september Mineralnye Vody-Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
 
 

categorie trekking 4, categorie rugzak 1 en categorie expeditie 1

Aan de zuidkant zijn liften en snow cats zijn. Je hoeft je rugzak dan niet te dragen van 2200 meter tot 3800 meter. Aan de noordkant moet je de hele afstand zelf lopen en je rugzak dragen van het basiskamp op 2500 meter naar de hut op 3800 meter. Op de topdag is de aanloop naar de top langer dan aan de zuidkant. Dat maakt dat de route via de noordkant zwaarder is. 

Categorie rugzak 1: Deze zwaarteaanduiding geven we in combinatie met aanduiding voor de zwaarte van de trekking.
Op de hele trek of een deel ervan is er slechts beperkt ondersteuning in bagagevervoer mogelijk zodat een deel van de bagage door jezelf gedragen moet worden. Gewicht rugzak 15-20 kg.

Categorie expeditie 1: Mensen hebben vaak het idee dat alle dagen van een expeditie heel zwaar zouden zijn. Dat is vaak niet waar. Tijdens de aanloop moet je aan de hoogte wennen waardoor het aantal hoogtemeters en loopuren vaak beperkt is. Daarom geven we bij expedities ook een zwaarteaanduiding voor de trekking vóór en na de dagen van de topbeklimming.

Deze tochten kennen een aantal extra zwaartefactoren. Vaak grote hoogte waardoor minder zuurstof beschikbaar is zodat het gaan bemoeilijkt wordt. Op de laatste etappe(s) naar de top vertrek je vaak ’s nachts waardoor het extreem koud kan zijn en hard kan waaien. Meestal is een speciale uitrusting schoenen, winddichte warmtekleding, handschoenen etc. vereist. Coördinatie en denkvermogen kunnen op de topdag niet meer optimaal functioneren. In de meeste gevallen gebruiken we elementaire touwtechnieken die je onderweg kunt leren.

Beklimming, uitrusting en ervaring

Onder normale omstandigheden wordt er aan het touw gelopen: eenmaal op het zadel tussen de twee toppen is het sneeuwspoor naar de top goed gemarkeerd en loopt over spletenvrij terrein en is nergens steiler dan 25 graden zodat niet gezekerd hoeft te worden.
In aanloop naar het zadel lopen we over de gletsjer in een touwgroep. Dit vereist ook dat elke klimmer in elk geval een gordel, pickel bij zich heeft en stijgijzers. Voor wat betreft de topdag adviseren we je plastic dubbele schoenen te gebruiken (bv Lowa Civetta Extrem TF) voor de aanloop zijn stevige, stijgijzervriendelijke schoenen, type B/C voldoende in combinatie met goede, nauwsluitende gamaschen. Het is belangrijk de schoenen zo droog mogelijk te houden i.v.m. mogelijke bevriezing.
Wil je goed voorbereiden op deze top? Volg dan een C1 cursus van de NKBV of vergelijkbaar bij een gids in de Alpen.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice