Rusland Kamtsjatka

Het land van beren, zalm, kristal, helder water en rokende vulkanen, en prachtige wildernis in "the ring of fire". Het schiereiland Kamtsjatka ligt in het uiterste oosten van Rusland en steekt zo`n 1200 kilometer de Stille Oceaan in, tussen de Zee van Ochotsk in het westen en de Beringzee in het oosten. In deze verre uithoek zijn de sporen van menselijke aanwezigheid nog zeer gering en overheerst de overweldigende natuur, we maken hier een prachtige rugzaktocht.

  • spectaculair wandelgebied
  • 100 % zeker beren spotten
  • actieve vulkanen
  • start trekking met helivlucht

Ruslands ring van vuur

We zullen rokende, met sneeuw bedekte vulkanen zien en kleurige askegels, uitgestrekte lavavelden, hete bronnen en borrelende modderpoelen. Kamtsjatka telt in totaal meer dan 200 vulkanen, waarvan een 20-tal regelmatig actief zijn. In de lage vlakke delen vind je prachtige, half open loof- en naaldbossen, op de hogere hellingen een afwisselende, bonte deken van struik- en toendra-vegetaties en wilde bloemen. Tot de plaatselijke fauna behoren dieren als grizzly beer, wolf, bergmarmot, lynx en rendier. Deze combinatie van vulkanische verschijnselen, een grootse, onaangetaste natuur en een boeiende planten- en dierenwereld maakt Kamtsjatka tot zo`n bijzonder gebied.
Na een binnenlandse vlucht van negen(!) uur vanaf Sint Petersburg, Moskou of een andere stad in Rusland naar Petropavlovsk, vliegen we voor de trek met een grote MI-8 helikopter ongeveer 150 km naar het zuiden. In gezelschap van een plaatselijke gids lopen we de meeste tijd boven de boomgrens, door laag struikgewas, over immense gruisvlaktes of zacht verende mostapijten, langs watervallen en warme bronnen. We eindigen de trek bij de Moetnovskaja (2323 meter) vulkaan, waarvan de krater grotendeels gevuld is met ijs en waar op veel plaatsen sissende stoom- en gaspluimen opstijgen. Na de trektocht sluiten we reis af met een beklimming van de prachtige witte kegel van de Avatsjinskaja Sopka (2741 meter) ten noorden van Petropavlovsk.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Rusland Kamtsjatka

Dagen 26
Lopen 18
Zwaarte 4 1
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
01 aug 2022 26 aug 2022
Prijs vanaf   € 3395
Ticket exclusief
Groepsgrootte 9 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

We zullen gemiddeld ongeveer 8 uur per dag lopen, vergezeld van een ervaren plaatselijke gids. We lopen met volle bepakking, maar doordat er voedseldepots worden ingericht, hoeven we nooit meer dan voor vier dagen eten te dragen. 

Het terrein bestaat uit een afwisseling van loofbos (wilgen, lijsterbes, els, steenberken), lage jeneverbesachtige struikvegetaties, open grasvlakten, toendra en lavavelden. Tijdens de dagtochten zonder rugzak, veelal beklimmingen van vulkaantoppen, loop je ook over sneeuwvelden en puinhellingen. Ook moeten er af en toe riviertjes worden doorwaad. Tijdens de trek die grotendeels over een soort wildpad loopt, proberen we, waar dit kan, zoveel mogelijk boven de boomgrens te blijven. Dit in verband met mogelijke muggen, het uitzicht en de begaanbaarheid van het terrein. 

Met enig geluk zie je onderweg diverse malen beren, roofvogels, marmotten, hoenderachtige, misschien elanden en soms bestaat er de mogelijkheid om zelf zalm te vangen in de talloze beekjes. Ook kunnen er veel wilde bessen en paddestoelen worden gegeten. Verder kom je langs allerlei vulkanische verschijnselen, zoals kleine rokende kratertjes, wijde caldera’s met steile zijranden, borrelende modderpoelen, witte stoompluimen, gele zwavelhoudende gesteenten en warme bronnen, waarin ook gebaad kan worden. 

De hele tijd zijn de grote, wit besneeuwde vulkaankegels nadrukkelijk aanwezig. Het klimaat is vergelijkbaar met dat in Nederland, enkele dagen regen is dus zeer wel mogelijk, maar ook warm, zonnig weer.

dag 1 t/m 2 aankomst op Kamtsjatka

Op het vliegveld van Petropavlovsk worden we opgewacht door de plaatselijke Russische gids die ons tijdens de trek zal begeleiden. Het is zijn taak steeds de beste route te kiezen, d.w.z. bij voorkeur over wildpaden door open terrein of door hoog opgaand berkenbos. Hij zal zoveel mogelijk proberen om uitgebreide gebieden met dicht struikgewas (van elzen of dennen, meestal 3 - 4 meter hoog) te vermijden of eromheen te trekken, omdat het lopen in dergelijk terrein met alleen erg vermoeiend is, maar vooral ook letterlijk en figuurlijk uitzichtloos. Toch zal er af en toe wel ergens een strook met dicht struweel genomen moeten worden, evenals een enkele moerasachtige passage (tot ongeveer kruishoogte door het water). Ook kiest de gids de kookplaats en maakt het kampvuur waarop gekookt wordt, althans in de lagere gebieden waar voldoende brandhout voorhanden is. Voor de hogere gebieden en voor eventueel erg natte weersomstandigheden gaan zo wie zo enkele lichtgewicht MSR benzinebranders mee. Het koken zelf gebeurt meestal in samenwerking met de groep. 

Daarnaast is het de taak van de gids om de eerder uitgezette voedseldepots terug te vinden, alhoewel hiervoor ook een kleine GPS plaatsbepaler vanuit Nederland meegaat. 

De eerste kennismaking met Kamtsjatka is heel apart: Petropavlovsk ligt aan een soort grote natuurlijke haven in de vorm van de prachtige Avatsja-baai, temidden van spectaculaire witte vulkaantoppen als de Koryakski-, Avatsja- en Wiljoetsjinskivulkanen. Het is misschien typisch Russisch (of Sovjet) dat een dergelijke adembenemende landschappelijke omgeving ontsierd wordt door veel grote, treurige flatblokken. Gelukkig kent de stad Petropavlovsk (genoemd naar het schip de "Peter en Paul" van de Deense ontdekkingsreiziger in Russische dienst (Vitus Bering) ook een paar mooie historische wijken, met oude houten huizen en kerkjes.

dag 3 Petropavlosk

De dag na aankomst wordt besteed aan het verkennen van de stad en aan het doen van de nodige inkopen, voor de eerste trek, in de winkels en op de markt. Ook kun je eventueel een kaart aanschaffen van het gebied waar we gaan lopen. Met goed weer kunnen we ook al deze dag met de helikopter vertrekken.

dag 4, 5 en 6 start van de trekking

Het is een uur rijden naar het helivliegveld voor de 150 km lange vlucht naar het startpunt van de eerst trek: de krater van de Ksoedatsj-vulkaan. Het vertrek op tijd hangt af van het weer; bij zeer slechte weersomstandigheden (vooral mist) wordt niet gevlogen en moet er dus eventueel een extra dag gewacht worden. Tijdens de helivlucht heb je een geweldig uitzicht op de wildernis onder je. We maken twee tussenlandingen om voedsel achter te laten voor de terugweg. Hierdoor loop je tijdens de eerst trek steeds met eten voor maximaal vier dagen. We landen in de krater van de vulkaan, tussen twee grote diepblauwe meren. `s Middags kun je een wandeling maken naar de steile wand van het Stübel-meer. De volgende dag maken we een dagwandeling naar een van de hoogste punten van de oude kraterrand (die een doorsnee heeft van 7 - 8 km). Paden zijn hier niet, waarschijnlijk loop je omhoog langs een bergbeekje door een puingeul, al dan niet over sneeuwveldjes. Dit hangt af van de plaatselijke omstandigheden (veel of weinig sneeuw in afgelopen winter, koude of warme zomer). 

Hier kun je al de eerste beren zien, soms met jongen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op zuidelijker gelegen vulkanen en op de kust van de Stille Oceaan. Aan de rand van het meer, vlakbij de kampeerplek, komt heet water naar boven; vooral `s avonds is dit aan de stoomwolken goed te zien.

dag 7

De volgende dag begint de trek echt: voorzien van rugzakken gevuld met tenten, andere kampeerspullen en eten voor vier dagen, vertrekken we in noordelijke richting, eerst over uitgestrekte, kale as- en slakkenvelden, een overblijfsel van de laatste uitbarsting van de vulkaan. Af en toe zijn nog wat verbleekte stammetjes te zien van het berkenbos dat hier eens heeft gegroeid. Rechts beneden ons neemt de Tjoplayarivier (`tjoplaya` betekend warm) een drempel in de vorm van een enorme witte waterval. Je kunt, afhankelijk van het tijdschema, afdalen naar de voet van de waterval (zeer spectaculair!), maar hiervoor moet je wel bereid zijn een half uurtje door het dichte struikgewas te worstelen (rugzak boven laten!). Aan het eind van de grindvlakte gaat het terrein over in open berkenbos, de standaard begroeiing van lage vlakke dalbodems op deze breedte. We steken de rivier over en maken kamp op de andere oever, tussen hoge veelkeurige bloemen (rode wilgenroosjes, geel boerenwormkruid, witte berenklauw).

dag 8 en 9

We lopen hoofdzakelijk door hoog berkenbos, met af en toe open zanderige stukken, veelal begroeid met rendiermos. We proberen zo mogelijk oude wildpaden te volgen, ingesleten door de eeuwenlange trek van rendieren en berggeiten. Door de toename van de lynxen populatie in dit gebied is het grote wild vrij schaars geworden. De lynxen voeden zich tegenwoordig vooral met hazen, waarvan we er onderweg veel tegenkomen. Vandaag staan enkele rivierdoorwadingen op het programma (meestal ongeveer kuithoogte); een stevige houten stok verbetert hierbij de balans aanzienlijk en maakt zo de doorsteek een stuk ontspannener.

dag 10 depot, dag 11

Tegen de middag komen we ten noorden van de Chodoetka-vulkaan aan, op een grote open vlakte, begroeid met tot 2 meter hoge planten, waar we kamp maken bij een warm meertje (het water kan echt gloeiend heet zijn!) en waar we bij wat houten hutjes ons eerder uitgezette depot hopen aan te treffen. `s Middags heb je ruim de tijd om te baden. De volgende dag beklimmen we zonder rugzak een voortop van de Chodoetka, de berg Prijomysh (± 1300 meter). Ook hier loopt de route omhoog eerste door manshoge bloemenvelden, dan berkenbos en later door de steile stroomgeul van een bergbeek. Eenmaal op de met grashellingen bedekte bergtop aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. In het korte gras boven op de top groeien veel bijzondere bergplanten en dwergstruikjes. De meegebrachte lunch gebruiken we hier, met uitzicht op de steile puinhellingen en zwarte rotsen van de Chodoetka in het zuiden.

dag 12 en 13

We ontkomen niet aan een kruisdiepe doorwading van een moerassig stuk van de Chodoetka-rivier. De gids loopt voorop en kiest de beste route. Daarna gaat het verder over de droge beboste oever in noordelijke richting. Door half open bos trekken we over oude rendierpaden een lage pas over en komen in het stroomgebied van de Asatsja-rivier. We oriënteren ons op een ronde, kale heuvel, `Golaya` geheten, waaronder we, na doorsteek van de Asatsja-rivier, kamp opslaan op de hoge oever. De begroeiing bestaat hier uit een afwisseling van een mos, lage heide en 2 - 3 meter hoge dennenstruiken, het zogenaamde `kedratsj`. We zitten hier midden in berengebied! De beren lopen hier rond in de uitgestrekte velden met hoge bloemen en planten in het dal, in afwachting van de zalmtrek op de Asatsja-rivier. Geregeld zie je dan ook de bruine of blonde schoft van een beer door de plantengroei schommelen. Pas als het dier rechtop gaat staan op zijn achterpoten om zich te oriënteren, zie je werkelijk hoe groot hij is! De beren zijn hier overigens over het algemeen behoorlijk schuw; zo gauw ze een mens ruiken of horen gaan ze op de loop. We vervolgen de tocht door afwisselend open vlaktes en berkenbos. Af en toe moeten we een klein beekje oversteken; de meeste simpelweg met een flinke sprong. Steeds houden we aan de rechterkant de ronde top van de Asatsja-vulkaan in het zicht.

dag 14 depot - 15 t/m 19

Dag 14 lopen we verder naar het noorden over een pad wat langzaam stijgt naar het zogenaamde plateau waarop de vulkanen Goreli en Moetnovski liggen. Hier ligt ergens ons volgende depot. De volgende dag komen we inmiddels min of meer boven de boomgrens; het is er `s nachts wat kouder en winderiger. Bovendien is hier geen goed brandhout meer te vinden zodat nu toch echt de branders aan het werk moeten. In de omgeving, diepe dalen begroeid met kreupelhout van wilgen en elzen, komen veel beren voor. Ga hier dus niet in je eentje ronddwalen. Met verse voorraden voert de tocht verder, eerst nog een stukje redelijk vlak over de zandweg, dan opnieuw matig stijgend over grasvlakten en toendra (met veel sneeuwhoenders en fluitende marmotten). Boven gekomen heb je een mooi uitzicht op de meer recente kegel van de Goreli- en de rokende Moetnovski-vulkaan. Over een steile gras- en gruishellingen dalen we af naar de bodem van een rivier en komen meteen in een andere omgeving; we lopen hier over donkere, grijze asvlaktes met af en toe pikzwarte grillige lavarotsen. Vooral in somber, bewolkt weer een zeer `unheimisch` landschap. Op een van de schaarse groene plekjes slaan we ons kamp op en halen opnieuw de branders tevoorschijn.

dag 20 en 21 kraters van de Goreli

Deze dagen bieden de gelegenheid om `s ochtends, opnieuw zonder rugzak, een kijkje te nemen over de rand van de kraters van de Goreli. Diep beneden ons zien we twee prachtig blauwe kratermeren, waarin voortdurend vanuit de steile puinhellingen grote stenen naar beneden denderen.

dag 22 beklimming van Moetnovski-vulkaan

Het is hopelijk mooi weer voor de spectaculaire dagwandeling naar de krater van de actieve Moetnovski-vulkaan. Alhoewel het landschap binnen de krater door de grote activiteit er elk jaar weer anders uitziet, kun je toch wel het volgende verwachten; steile, gelaagde rotswanden in alle kleuren van de regenboog, glinsterende zilverkleurige hanggletsjers aan de binnenrand van de krater, overgaand in enorme ijsbrokken gemengd met puin en as, gedroogde moddervelden met slagroomtaartpatroon, venijnig borrelende gele en witte melkplassen (val hier niet in) langzaam `ploppende` modderpoelen en talloze geelwitte rookpluimen van sissend ontsnappende zwavelgassen. Met een beetje beleid, en je houden aan de aanwijzingen van de gids, kun je hier gewoon tussen door lopen. 

Ook de wandeling naar de krater toe is zeer bijzonder. Je hebt bij helder weer een prachtig uitzicht op de lichtgekleurde tongen van de uit de inkeping in de kraterrand uitgespoelde vulkanische materialen en in de verte op de spitse, besneeuwde kegel van de Opala-vulkaan (2460 m). Je loopt hier over afwisselend grijs, zand en flauwe sneeuwhellingen. Afsluitend lopen we naar het begin van de weg. Hier vind je behaaglijk warme bronnen waarin het heerlijk baden en poedelen is. Vlakbij is een soort post-nucleair en Mad Max-achtig tafereel te zien; de overblijfselen van een al 20 jaar durende Russische poging op deze onherbergzame plek een geometrische centrale van de grond te krijgen. De puinhoop die daar het gevolg van is tart elke beschrijving. De volgende dag kun je `s ochtends nog eens heerlijk een bad nemen in een van de warme bronnen of een ommetje maken door de omgeving van het kamp, langs al het borrelende en dampende warm water met de bijbehorende veelkleurige mineralenafzettingen en algenpatronen. `s Middags komt een 6 WD vrachtwagen met buscabine ons ophalen voor de terugtocht naar Petropavlovsk.

dag 23 de Avatsja-vulkaan

Per vrachtwagen vertrekken we de volgende dag naar het beginpunt van de beklimming, het basiskamp `toerbaza` ( een soort Russsiche berghut) aan de voet van de vulkaan.

dag 24 beklimming Avatsja-vulkaan

Na een overnachting moeten we vroeg op voor de beklimming van de Avatsja-vulkaan (2741 meter) de bekroning van de reis. Voor de klim staat tussen 4 en 5 uur, voor de afdaling 3 uur. Het lopen zonder rugzak is ook nu weer een genot en zorgt voor extra energie. De route loopt eerst over een goed pad op een langgerekte heuvelkam die steeds dichter en hoger naar de eigenlijke berg toedraait. Bij een klein stenen hutje houden we een kleine pauze. Achter ons steekt de Koryakski-vulkaan af tegen de ochtendlucht, voor ons zie je steeds beter de witte stoompluimen opstijgen van de rand van de Avatsja-krater. Na een flink sneeuwveld overgestoken te zijn, begint het echte steile stuk van de klim. Eerst maakt het pad nog mooie zigzaggen, maar wat later gaat het bijna recht omhoog tegen de helling van dieprode slakken en as. Vooral de laatste 110 hoogtemeters zijn een grote vechtpartij met het zeer losse puin: type 2 stappen omhoog, 1 stap terugglijden. Een passage waar menige krachtterm de ijle lucht in wordt geslingerd. Na alle vermoeienissen en afzien is het dan echter heerlijk bijkomen op de top, te midden van een onwerkelijk landschap van witte stoompluimen, gele zwavelafzettingen, de rode slakken van de kraterrand en de pikzwarte, glimmende lavabrokken waarmee de hele krater is gevuld sinds de uitbarsting van 1992. 

Ook het uitzicht op de tegenover gelegen Koryakski is niet te versmaden!. Na wat uitgerust en gegeten te hebben kun je nog een kijkje gaan nemen bij de plek waar de lava in 1992 over de kraterrand is gestroomd. Nu liggen de zwarte klonten als bevroren op hun plaats en laten zich, zij het met enige voorzichtigheid, gewoon beklimmen. Een korte klauterpartij (pas wel op de soms vlijmscherpe randen) brengt je op een plek waar over vele vierkant meters knalgele zwavelkristallen de zware rotsen bedekken. Na een tijdje zo op de vulkaan rondgelopen te hebben is het prettig de geur van rotte eieren achter je te kunnen laten en weer, razendsnel dit keer, over de puinhellingen af te kunnen dalen, terug naar de Toerbaza. Hier komt in de namiddag de truck je weer ophalen voor de terugrit met een paar flessen wodka, het vormt een waardig besluit van deze reis.

dag 25 Petropavlovsk

De rustdag in de stad kun je natuurlijk geheel zelf invullen, maar er zijn wel enkele suggesties voor te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het beroemde Vulkanologisch Instituut (is niet altidj mogelijk) van waaruit in de hoogtijdagen van het Sovjettijdperk expedities (in de ware zin van het woord) werden ondernomen naar alle vulkanen en vulkanische verschijnselen van het onmetelijke Kamtsjatka-schiereiland. In de vertrekken die ingericht zijn als een soort museum (makkelijk te herkennen; ze zijn als enige in het gigantische gebouw verlicht) een uitgebreide collectie te zien van de meest opzienbarende vondsten van vulkanische materialen; allerlei soorten slakken, kwartsen, obsidiaan, vulkanische bommen etc.. Ook is er veel fotomateriaal te bewonderen van de vurige en onstuimige geschiedenis van het gebied. Op speciaal verzoek geeft de directeur van het instituut, compleet met aanwijsstok, een rondleiding door het museum en laat als afsluiting een spectaculaire videofilm zien van een van de hevigste uitbarstingen van de laatste tijd, nl. die van de Tolbatsjik-vulkaan in 1975. Het is droevig te constateren dat de meeste vulkanologen, die je in de film zo heldhaftig in actie ziet inmiddels al niet meer in hun beroep werkzaam zijn, gedwongen door de zo goed als opgedroogde geldstromen uit Moskou. 

De paar wetenschappers die het Instituut nog draaiende houden hebben vaak ook al in geen maanden salaris gehad en zijn sterk afhankelijk van gezamenlijke projecten met hun westerse collega`s, waar gelukkig nog wel waardering bestaat voor hun werk. Ook kun je een uitstapje maken naar het plaatselijke Etnografische en Natuurhistorische Museum, waar een enthousiaste medewerkster rondleidt langs een grote collectie opgezette dieren (rendieren, beren lynxen, wolven, robben en heel veel vogels) en toont hoe de plaatselijke volkeren, voornamelijk Koryaken en Itelmenen, in hun levensonderhoud voorzagen; visvangst, jacht en rendierhouderij, zoals die overigens nog steeds bedreven wordt in de afgelegen noordelijke streken van Kamtsjatka, in het Autonome Koryaakse Gebied. Zeer de moeite waard. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de levendige markt, waar overal verse zalm en oranje zalmkaviaar wordt verkocht, of in de winkels en kioskjes langs de hoofdstraat waar zeldzame kaarten en fotoboeken verkocht worden van Kamtsjatka.

dag 26 vlucht naar Amsterdam

Vertrek vanuit Petropavlosk. Aankomst in Nederland.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
01 aug 26 aug 2022 € 3395 op aanvraag

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers
* (groeps-)vervoer tijdens de reis
* helikoptervlucht
* drie maaltijden per dag tijdens de trekdagen
* alle overnachtingen in hotels op basis van logies in tweepersoonskamers
* op trek slapen we in tweepersoonstenten
* entree nationale parken, trekking permits
* lokale Engelssprekende gids
* Nederlandse reisleiding
* medicijn- / EHBO-kit
* voorbereidingsbijeenkomst
* uitnodigingsbrief visum

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam - Petropavlovsk (deze vlucht kan via ons  geboekt worden)
* visum- en bemiddelingskosten ± € 100,-- (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; er is een versnellende procedure mogelijk maar dan betaal je ± € 80,-- extra)
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering (een bijzondere sportendekking is verplicht)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR 5,-- per persoon
* maaltijden wanneer niet op trek ± € 135,--
* fooien
* vervoer naar en van Schiphol
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
* toeslag eenpersoonstent € 90,-- 
* wijzigingskosten € 35,--

Groepsgrootte

Minimaal 9 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisleiding.

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 8 reizigers, er is dan een toeslag op de reissom van € 250,-- per persoon.

Klimaat

Het schiereiland Kamtsjatka ligt in het oosten van Rusland en ligt tussen de Zee van Otchok in het westen en de Beringzee in het oosten. De beste reistijd in van juli t/m september.

Tijd

Het is in Kamtsjatka 11 uur later dan in Nederland.

Geld

Je hebt minimaal € 250,-- nodig voor de uitgaven ter plaatse.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, heb je  eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig (kosten ongeveer € 50,--) Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd.

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + bemiddelingskosten visumdienst plus porto kosten). Je kunt het visum (bijvoorbeeld) regelen via het Russisch Visumcentrum of een visumservice.

Voor de aanvraag van het visum is het volgende nodig:
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf)
- ingevulde visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (dit formulier moet online ingevuld worden).
- voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat.
- Visa Support Letter.

Bovengenoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aanbevolen:
- DTP
- Havrix tegen geelzucht (Hepatitus A)

Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of de GGD en neem tevens je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Persoonlijke medicijnen

- 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
- 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties, algemeen breedspectrum
- Azaron, lidocaïnezalf bij insektenbeten
- Sterilon/betadine-iodium als wondontsmetting
- leukoplast 2nd skin als blaarpreventie
- Hansaplast bij wondjes
- Paracetamol voor pijnstilling
- insectenafweermiddel bijv.: djungel olja (met DEET)
- zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
- lippenbescherming, zinkzalf, lipbalsem minimaal factor 10
- Isostar o.i.d., door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door Isostar toe te voegen
aan je drinkwater herstel je het evenwicht.
- rekverband, knieband bij knieproblemen
- Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
- Immodium in geval van diarree
- ORS tegen uitdroging bij diarree
- Strepsils

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Wij zorgen voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Paklijst

Kleding
~ Ondersokken
~ Sokken/ kousen 4 paar
~ Ondergoed
~ Thermo Ondergoed
~ T- shirts
~ Trekking broek
~ Fleece vest
~ Korte broek
~ Muggendicht hemd
~ Winddicht / regen jack (licht gewicht en goed ventileren of ademend bijv. goretex, mpc, etc)
~ Regenbroek
~ Gamaschen
~ Onderhandschoenen
~ Handschoenen
~ Wandelschoenen
~ Sandalen of gympen
~ Pet/ Shawl
~ Muts

Slaapspullen
~ Slaapmatje
~ Slaapzak
~ eventueel lakenzak
~ Waterdichte slaapzakhoes of vuilniszak om slaapzakhoes

Toiletartikelen
~ Zeep
~ Shampoo
~ Tandenborstel
~ Tandpasta
~ Lip care
~ Klein doosje Nivea of uitercrème
~ Zonnebrand
~ Kam of borstel
~ Toilet papier
~ Dunne handdoek (sneldrogend)

Diversen
~ Rugzak
~ Zakmes
~ Zitlap
~ Naaispullen
~ Snacks
~ Zaklamp
~ Batterijen
~ Plastic zakken
~ Plunjebaal of flightbag
~ Hangslotje
~ Weekendtas voor handbagage
~ Fototoestel met toebehoren
~ Siggfles of plastic fles 2 x 1 liter
~ Spanbandjes
~ Zonnebril / gletsjerbril
~ Muskietennetje
~ Anti muggenolie (min 2 flesjes)
~ Reserve bril/ lenzen
~ Loopstokken
~ Waterfilter, bijvoorbeeld van Careplus

Papieren
~ Paspoort
~ Reisverzekering
~ Ziektekostenverzekering
~ Geld
~ Waterdicht documentenmapje

Toelichting:
- rugzak (goede kwaliteit; je moet minimaal 20 kg kunnen dragen, minimaal 60 a 70 liter)
- eventueel riemen(pjes) om spullen aan je rugzak te binden
- berg (wandel) schoenen !
- warme slaapzak (laagste temperatuur ongeveer 5° C)
- lakenzak (eventueel)
- goed isolerend slaapmatje
- lichte gympen of slippers voor ’s avonds of doorwadingen
- nylon of pvc (vuilnis)zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak goed te organisren en in te verpakken i.v.m. regen en/of rivieroversteek.
- snacks. Neem een snack per dag mee, suggesties: chocolade, muesli- of energierepen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, gedroogd fruit, sultana`s.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen, maar bedenk wel dat je alles zelf moet dragen. Kijk naar lichte energierijke snacks.

n.b. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en noteer de nummers en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Verblijf

Tijdens de trekking slaap je in ruime tweepersoonstenten van Nunatak, tijdens het verblijf in de stad in een eenvoudig hotel, eveneens op tweepersoonskamers meestal met douche en toilet. Inrichting en afwerking blijven vaak achter bij wat we in het westen gewend zijn, maar over het algemeen zijn de kamers heel redelijk.

Maaltijden

Uit Nederland nemen we bijna alle maaltijden mee die we tijdens de trekking nodig hebben. In Rusland bestaat geen lichtgewicht cultuur.

Om problemen met overgewicht te voorkomen is het verstandig om zoveel mogelijk de zware spullen in je handbagage mee te nemen. Meer informatie hierover volgt tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Bagage

Omdat er vanuit Nederland nog tenten, voedsel en een medicijnton meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 12,5 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 01 aug 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 01 aug 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Petropavlovsk.
Het vluchtschema is als volgt:
1 augustus Amsterdam-Moskou-Petropavlovsk*
26 augustus Petropavlovsk-Moskou-Amsterdam
* aankomst volgende dag
Boek deze reis
 
 

Categorie trekking 4 en categorie rugzak 2

Categorie rugzak 2: Deze zwaarteaanduiding geven we in combinatie met aanduiding voor de zwaarte van de trekking.
Er is geen ondersteuning van dragers op deze reizen. Alle materiaal zal dus door de deelnemers zelf gedragen moeten worden. Tent, brander, brandstof, voedsel en de eigen uitrusting zoals slaapzak, kleren en toiletspullen moeten een plekje vinden in een grote rugzak.

Te dragen gewicht bij deze reis ± 18 kg. De dagen dat we met bepakking lopen is het terrein meestal vlak tot licht glooiend. De beklimmingen zijn steeds vanuit een vast kamp, zonder rugzak. Deze dagen kunnen natuurlijk ook als rustdag gebruikt worden.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice