DAGEN LOPEN ZWAARTE
24 15 4
2 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
23 juli 15 augustus € 3695,- #
# prijs onder voorbehoud Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:
Deze pagina afdrukken Wandelvakantie Groenland Noordoost
Algemeen

Op 4 september 1925 meerde de Gustav Holm af in de Scoresby Sund met aan boord 70 kolonisten die wegens ‘overbevolking’ uit Angmassalik waren vertrokken. Tijdens de reis was er een stop gemaakt op IJsland waar iedereen besmet was met een griepvirus waardoor de meeste ouderen vlak na aankomst overleden. Toch was de kolonisatie een succes want in het eerste jaar werden er naast 1000 zeehonden, 79 walrussen, 71 vossen, 8 narwals ook nog 115 ijsberen gedood tijdens de jacht. Ook nu nog bestaan de mensen van de jacht op deze dieren en wordt het vlees o.a. aan de dorpen op de westkust verkocht. Tegenwoordig wonen er rond de 400 mensen verspreid over Ittoqqortoormiit, Ittaajimmiit en Uunarteq.
  • muskusossen en poolhazen
  • over gletsjers en over de hoogvlakte
  • boottocht door het met ijsbergen gevulde fjord
  • helikoptervlucht dorp - vliegveld

IJsberen en muskusossen

We vliegen eerst naar IJsland en na een overnachting in Reykjavik, door naar Constable Point, een vliegveldje in de buurt van Ittoqqortoormiit. Na een dagje acclimatiseren vertrekken we al lopend richting de Scoresby Sund. Deze trektocht van 6 dagen loopt over de hoogvlaktes van het Jameson Land naar de hut van Gureholm. Onderweg heb je met mooi weer voortdurend zicht op het met enorme ijsbergen gevulde fjord van de Scoresby Sund. Naast de kans op het spotten van muskusossen zie je onderweg ongetwijfeld poolhazen. Gureholm is nu een vervallen hut ooit in 1935 gebouwd voor een langdurige expeditie. We kamperen hier 2 nachten en maken een prachtige dagtocht in de richting van de brede Schuchert delta op zoek naar muskusossen.
Daarna stappen we aan boord van de boot en varen afhankelijk van de weersomstandigheden in 4 tot 8 uur door de Scoresby Sund terug naar Constable Point waar we ons depot voor de volgende trekking oppikken.

Gletsjers en Ittoqqortoormiit

Bij het `fangsthus` tegenover het vliegveld zetten we ons kamp op. Met het `verse` eten uit ons tweede depot (dit keer voor 6 dagen) trekken we richting Ittoqqortoormiit. De laatste week loopt ons spoor door het Liverpool Land en over de Roscoe bergen. Aan de oostkust lopen we 3 dagen aangelijnd over gletsjers heen, de 3 passen die we tegenkomen zijn rond de 500 meter hoog. We kamperen hier zelfs op de gletsjer!
Bij Ittoqqortoormiit aangekomen kamperen we aan de rand van het dorp. Ons verblijf wordt afgesloten met een spectaculaire helikoptervlucht  terug naar Constable Point en via IJsland naar Nederland.
`s Nachts wordt er bij alle overnachtingen aan de kust wachtgelopen in verband met een niet uit te sluiten bezoek van een dolende ijsbeer. In 2009 zagen we op het Jameson Land geheel onverwacht een ijsbeer vlak bij ons kamp.

Bekijk hier de spectaculaire video van de 2012 reis.

Wacht niet te lang met boeken ivm beperkte capaciteit vlucht Reykjavik - Noordoost Groenland

Bookmark and Share
Nunatak
Nunatak | De Erfgenamen 15, 8334 SW Tuk | tel. 085 058 0023 | e-mail: info@nunatak.nl | KvK: 62193929 | BTW: NL064421946B01 | IBAN: NL51 INGB0006683663 | ANVR reisvoorwaarden


Website door Zaphyrion
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord