Groenland Noordoost

Op 4 september 1925 meerde de Gustav Holm af in de Scoresby Sund met aan boord 70 kolonisten die wegens ‘overbevolking’ uit Angmassalik waren vertrokken. Tijdens de reis was er een stop gemaakt op IJsland waar iedereen besmet was met een griepvirus waardoor de meeste ouderen vlak na aankomst overleden. Toch was de kolonisatie een succes want in het eerste jaar werden er naast 1000 zeehonden, 79 walrussen, 71 vossen, 8 narwals ook nog 115 ijsberen gedood tijdens de jacht. Ook nu nog bestaan de mensen van de jacht op deze dieren en wordt het vlees o.a. aan de dorpen op de westkust verkocht. Tegenwoordig wonen er rond de 400 mensen verspreid over Ittoqqortoormiit, Ittaajimmiit en Uunarteq.

  • muskusossen en poolhazen
  • over gletsjers en over de hoogvlakte
  • boottocht door het met ijsbergen gevulde fjord
  • helikoptervlucht dorp - vliegveld

IJsberen en muskusossen

We vliegen eerst naar IJsland en na een overnachting in Reykjavik, door naar Constable Point, een vliegveldje in de buurt van Ittoqqortoormiit. Na een dagje acclimatiseren vertrekken we al lopend richting de Scoresby Sund. Deze trektocht van 6 dagen loopt over de hoogvlaktes van het Jameson Land naar de hut van Gureholm. Onderweg heb je met mooi weer voortdurend zicht op het met enorme ijsbergen gevulde fjord van de Scoresby Sund. Naast de kans op het spotten van muskusossen zie je onderweg ongetwijfeld poolhazen. Gureholm is nu een vervallen hut ooit in 1935 gebouwd voor een langdurige expeditie. We kamperen hier 2 nachten en maken een prachtige dagtocht in de richting van de brede Schuchert delta op zoek naar muskusossen.
Daarna stappen we aan boord van de boot en varen afhankelijk van de weersomstandigheden in 4 tot 8 uur door de Scoresby Sund terug naar Constable Point waar we ons depot voor de volgende trekking oppikken.

Gletsjers en Ittoqqortoormiit

Bij het `fangsthus` tegenover het vliegveld zetten we ons kamp op. Met het `verse` eten uit ons tweede depot (dit keer voor 6 dagen) trekken we richting Ittoqqortoormiit. De laatste week loopt ons spoor door het Liverpool Land en over de Roscoe bergen. Aan de oostkust lopen we 3 dagen aangelijnd over gletsjers heen, de 3 passen die we tegenkomen zijn rond de 500 meter hoog. We kamperen hier zelfs op de gletsjer!
Bij Ittoqqortoormiit aangekomen kamperen we aan de rand van het dorp. Ons verblijf wordt afgesloten met een spectaculaire helikoptervlucht  terug naar Constable Point en via IJsland naar Nederland.
`s Nachts wordt er bij alle overnachtingen aan de kust wachtgelopen in verband met een niet uit te sluiten bezoek van een dolende ijsbeer. In 2009 zagen we op het Jameson Land geheel onverwacht een ijsbeer vlak bij ons kamp.

Bekijk hier de spectaculaire video van de 2012 reis.

Wacht niet te lang met boeken ivm beperkte capaciteit vlucht Reykjavik - Noordoost Groenland

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Groenland Noordoost

Dagen 24
Lopen 15
Zwaarte 4 2
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3795
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Dit geldt zeker ook voor deze Groenlandreis. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleider kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Reykjavik

Een rechtstreekse vlucht van zo`n drie uur brengt ons naar Keflavik, de internationale luchthaven van Reykjavik in het uiterste zuidwesten van IJsland. Zit het weer mee dan kunnen we een groot deel van Zuid-IJsland vanuit de lucht prachtig zien liggen. Overnachting op de camping van Reykjavik.

dag 2 vlucht Reykjavik - Constable Point

Vanaf het domestic airport in het centrum van Reykjavik vliegen we in 4 1/2 uur via Akureyri naar Constable Point. Als het weer een beetje meezit hebben we prachtig uitzicht op de spitse pieken van het meer dan 2500 m hoge randgebergte en op de ijskap, vanwaar reusachtige gletsjers zich een weg banen naar de fjorden en de zee. Voor de kust ligt het nog propvol met drijfijs uit de Noordelijke IJszee en met ijsbergen. Pas half juli zijn de haventjes in dit gebied met behulp van ijsbrekers per boot vanuit Europa bereikbaar.

dag 3 en 4 omgeving vliegveld

Inloopdagen in de prachtige omgeving van het vliegveld.

dag 5 t/m 12 vliegveld - Gureholm

Korte beschrijving van de wandeldagen van de komende week

Met volgeladen rugzakken lopen we vandaag de vallei in achter de Postkassen, een bergtop aan het Hurry Fjord. De ondergrond is hier nog kaal en bezaaid met kleine keien. Langs de oever van een klein meer klimmen we naar de eerste pas en dalen dan af in de Ugleelv. Onderweg doorwaden we regelmatig kleine riviertjes.

Om op het schuinaflopende plateau te komen moeten we vandaag een steile klim maken. Aan het einde van het Raevelv dal zitten we op 425 meter hoogte en zien met helder weer in de verte de Scoresby Sund.

Vandaag gaan we verder landinwaarts en lopen we in westelijke richting heel geleidelijk het schuinaflopende plateau van het Jameson schiereiland af. Soms volgen we de rivier en soms lopen we over de groene hoogvlakte met veel struikjes, mossen, pollen en af en toe een meertje.
Aan het eind van de dag zoeken we een vlakke plek langs een rivier en zetten onze tenten op. Hier in het binnenland is de kans op muggenoverlast groot.
Met helder weer is het zicht westwaarts op het met enorme ijsbergen gevulde fjord werkelijk fantastisch zeker nu we het vanaf een hoger standpunt bekijken.

Drie dagen volgen we afwisselend de rivier en trekken over de hoogvlakte. Op deze hoogvlakte kan de soms optrekkende mist voor problemen zorgen, het kompas en de GPS komen dan goed van pas.

Dichterbij de kust wordt het land drassiger en groener, de rivieren zijn inmiddels behoorlijk breed geworden en door de meanderende loop moeten we soms aardig `omlopen`.

We lopen verder naar het westen en in de loop van de dag dalen we naar de kust en Gureholm. De hut is dermate vervallen dat je er niet in kunt slapen, de vloerplanken zijn helemaal rot.

We maken een dagtocht door de enorme delta van het Schuchertdal. Het landschap doet je denken aan de wadden en het lopen zeer zeker!
Onderweg zien we zo goed als zeker muskusossen. De dieren gaan er, nadat we ze goed hebben kunnen bestuderen, in de meeste gevallen in galop vandoor. Alhoewel ze de naam hebben `klein` te zijn, moet je toch denken aan een schofthoogte van 140 cm.
Verder genieten we van de majestueuze ijsbergen met de meest fantastische vormen die in het fjord drijven. In 2009 zagen we `s ochtends plotseling een ijsbeer op het strand op nog geen 750 meter van onze kampeerplek van de afgelopen nacht!
De komende nacht is voorlopig de laatste ijsberenwacht. IJsberen zijn feitelijk zeezoogdieren die zich in de winter op het ijs ophouden en zomers de winterkou afwachten al rondhangend op de kustlijn.
’s Avonds maken we een kampvuur met al het afval en aangespoeld hout dat rondom de hut ligt. `s Nachts tijdens de ijsberenwacht kun je je warmen aan het vuur. Zo nu en dan valt er een ijsberg uiteen, je zit hier eerste rang.

dag 13 Gureholm - boottocht naar het `fangsthus` bij het Kalkdal

Vandaag wachten we op de boot uit Ittoqqortormiit. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden ongeveer 4 tot 8 uur varen naar Constable Point en het daar tegenover gelegen fangsthus. Vanaf de boot heb je een prachtig zicht op de werkelijk enorme ijsbergen waarvan sommige tot een kilometer lang en 100 meter hoog zijn.
Vanaf het `fangsthus`, een houten jachthut die `s winters door de lokale bevolking voor de jacht gebruikt wordt, kun je aan de overkant het vliegveld zien liggen. In het depot ligt naast het eten en de brandstof voor de komende dagen, ook onze lichtgewicht gletsjer uitrusting.

dag 14 rustdag/reservedag

Dag te gebruiken in geval van slechte weersomstandigheden of anders als rustdag bij het Kalkdal fangsthus.

dag 15 t/m 20 Liverpool land

Korte beschrijving van de wandeldagen van de komende dagen

We gaan weer op pad en nadat we de nauwe ingang van het Kalkdal gepasseerd zijn volgen we de nu brede en eerst zanderige vallei langs de rivier omhoog, steken meerdere malen riviertjes over die rechtstreeks uit gletsjers komen; ijs en ijskoud!!!
De bergen om ons heen worden hoger en de omgeving is totaal verschillend van het Jameson land. Ook de ondergrond is totaal anders, hier lopen we over morene keien en steenvelden die tijdens regen behoorlijk glad kunnen zijn. Naast ons komen gletsjertongen vanaf de bergen naar beneden.

We lopen 3 dagen over gletsjers, waarbij we 3 keer een pas van ± 500 meter hoogte over moeten. Op de gletsjers lopen we op onze 6-punt stijgijzertjes en gaan op de hogere gedeeltes aan het touw. Het is een prachtig desolaat en ruig landschap. De kampeerplekken zijn vaak op het ijs van de gletsjer. Hoe desolaat het ook lijkt, toch leven hier zelfs nog poolvossen, in 2002 kwamen we er één tegen die ons uren lang volgde. Hier zo vlak aan de kust wil het wel eens de gehele dag regenen.

Eenmaal weer op het strand sprokkelen we een hoop hout en maken een groot kampvuur. Aan de kust is het ook weer tijd voor de ijsberenwacht.

We lopen langs het een zijarm van het Lillefjord,langs een gletsjer en vervolgens omhoog door een landschap vol met rotsblokken; het is kaal en leeg, hier zijn alleen maar stenen. Eenmaal op het hoogste punt is er uitzicht op de Scoresby Sund. Met zonnig weer en een strak blauwe hemel hebben we een fantastisch zicht op de baai met de Kaap Hope. Op ± 4 km van Ittoqqortoormiit kamperen we onze laatste nacht in de wildernis.

dag 21 aankomst Ittoqqortoormiit

In de loop van de dag komen we aan in Ittoqqortoormiit. Het enige dorp in dit gehele gebied Scoresby Sund is Ittoqqortoormiit. In dit dorp met ± 400 inwoners, wonen nog 30 mannen die leven van de jacht.

dag 22 verblijf Ittoqqortoormiit

In het dorp zie je soms ijsberen- of muskusosvellen hangen, veel gedroogde vis, een stuk van een narwal en ontzettend veel groepjes/spannen met sledehonden. Hier in en rond Ittoqqortoormiit kun je wat uitgebreider kennismaken met de Inuits. We kamperen in de Walrusbaai op ongeveer 20 minuten lopen van het dorp en kunnen douchen in het community centrum tegenover de supermarkt. Hier zijn heerlijke Deense broodjes te koop!

dag 23 Ittoqqortoormiit - Reykjavik

Een korte, maar spectaculaire helikoptervlucht en we zijn weer terug op het vliegveld Constable Pynt. Met mooi weer heb je een prachtig uitzicht op de bergen waar je de afgelopen weken doorheen hebt getrokken. We vliegen via Akureyri naar Reykjavik op IJsland. Overnachting op de camping van Reykjavik.

dag 24 Reykjavik - Amsterdam

Vlucht van Keflavik Airport naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Vluchtdagen naar Constable Point zijn nog niet bekend, reisdata zijn onder voorbehoud.

Wacht niet te lang met boeken i.v.m. beperkte capaciteit vluchten van/naar Reykjavik-Groenland.

Bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Reykjavik-Constable Point inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing  (op basis van beschikbaarheid, indien het laagste tarief niet meer beschikbaar is volgt er een vluchttoeslag)
* helikopter Ittoqqortoormiit-Constable Point of boottocht
* luchthaven transfers
* alle overige (groeps-)transport per boot en bus
* Nederlandstalige reisleider
* overnachtingen in tweepersoonstenten
* kookuitrusting
* voorbereidingsbijeenkomst
* alle maaltijden tijdens de trek, vanaf de lunch op de dag van vertrek uit Constable Point t/m de lunch op de dag van aankomst in Ittoqqortoormiit
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* maaltijden wanneer niet op trek, gebruikelijk is om zelf te koken en inkopen te doen in de supermarkt vanuit een gezamenlijke pot.
* eventueel excursie Blue Lagoon (IJsland, afhankelijk vluchtschema) 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica
* reisverzekering (met bergsport/bijzondere sporten clausule) en annuleringsverzekering
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* toeslag eenpersoonstent € 105,--
* wijzigingskosten € 35,--
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 7 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Bij een kleinere groep 5 of 6 reizigers kan de reis ook gegarandeerd worden, met een toeslag bovenop de reissom van € 200,-- bij 5 reizigers en € 100,-- bij 6 reizgiers.

De reis wordt begeleid door Nederlandse reisbegeleiding.

Klimaat
De naam Groenland suggereert een mild en aangenaam klimaat. Dit is maar ten dele het geval. Het gedeelte van Groenland waar wij onze trek lopen ligt net boven de poolcirkel. De gemiddelde julitemperatuur aan de kust bedraagt 7 graden Celsius met uitschieters naar 17 en 3. Dat lijkt niet zo bijzonder maar het is ideaal wandelweer. `s Nachts daalt de temperatuur maar beperkt, omdat het dan grotendeels licht blijft. In de hoger gelegen delen van het binnenland zijn de dag- en nachttemperaturen enkele graden lager dan op zeeniveau. Op onze hoogste kampeerplekken bij de ijskappen (500 m) daalt de temperatuur `s nachts soms even onder het vriespunt.

De windsnelheden kunnen enorm zijn, in 2009 maakten we een storm mee met windsnelheden boven de 30 m/s. Mocht dit gebeuren dan moeten we onze tenten ter bescherming afbreken en de storm in de bivakzak uitzitten.

De hoeveelheid neerslag in augustus valt mee. Dagen waarop onafgebroken de zon schijnt zijn echter vrij zeldzaam in Groenland. Verder is er natuurlijk de wind. Door de nabijheid van de enorme ijskap kunnen er valwinden ontstaan, de zogenoemde ‘pitoraks’, die een vernietigende werking kunnen hebben op de nederzettingen en zeker onze tenten.
Natuurlijk zijn er ook muggen! Met wind heb je er geen last van, maar bij windstil weer kunnen ze behoorlijk irritant zijn.
Tot slot wordt het in de Groenlandse zomer nauwelijks donker. Dit geeft grote vrijheid in de tijdsbesteding.

Paklijst
Kampeeruitrusting die wordt verzorgd door Nunatak:
- tweepersoonstenten (eventueel eenpersoonstent)
- branders, kooktoestellen en accessoires
- pannen, voorraaddozen en ander keukengerei
- bestek, mok en bord (lichtgewicht en onbreekbaar).

Hieronder vind je een paklijst voor de rugzaktrekking naar Groenland. Uit de uitgebreidheid van onderstaande lijst valt op te maken dat we veel belang hechten aan een goede keus van mee te nemen kleding, uitrusting e.d. Het is echter niet noodzakelijk om nieuw aan te schaffen. Vaak kan volstaan worden met artikelen die al in je bezit zijn en min of meer aan de gestelde eisen voldoen. De laatste dingen om op te bezuinigen zijn goede schoenen, uitstekende wind- en regenkleding en een slaapzak / mat van goede kwaliteit. Overweeg je om nieuwe schoenen te kopen, doe het dan voordat je deze reis gaat maken (met Goretex voering).

Het maximale gewicht dat men mee kan nemen is 12,5 kilo p.p. exclusief handbagage; het spreekt voor zich dat ieder een selectie maakt uit volgende lijst.

I Rugzak en verpakkingsmiddelen
II Schoeisel
III Kleding
IV Slaapzak e.d.
V Diverse gebruiksartikelen
VI Toiletartikelen
VII Middelen ter bescherming van huid, ogen e.d.
VIII Voor verwondingen, ziekte etc.
IX Fotoapparatuur
X Overig

I. Tassen, rugzak e.a. transport verpakkingsmiddelen
- een stevige grote (minimaal 65 liter) rugzak
- klein dagrugzakje (als handbagage tijdens de vliegreis)
- een aantal nylon of pvc zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, deze maken het mogelijk je rugzak te organiseren, tevens om je spullen min of meer waterdicht te verpakken
- portemonnee, heuptasje,heupgordel of etui met koord voor kostbare papieren zoals paspoort, verzekeringspapieren, geld, vliegticket e.d.
- tas voor fotoapparatuur.

II. Schoeisel en dergelijke
een paar waterdichte bergschoenen, klasse B/C van stevige kwaliteit:
*goed profiel en stevige zool
*bij voorkeur hoge schacht voor bescherming en steun van de enkels
*goede pasvorm (ook bij dikke sokken)
*redelijk ventilerend en waterdicht (goretex etc.)
*een paar sportschoenen en/of all terrain sandalen (Crocs,Teva etc.), te gebruiken bij doorwadingen van beken en rivieren en rond de tent. In ieder geval licht van gewicht, sneldrogend, goed profiel
*een paar teleskopische wandelstokken om je evenwicht te bewaren tijdens de rivierdoorwadingen (verplicht)  
*gamaschen plus spanbandje voor om de enkel voor rivierdoorwadingen

Verder kan gedacht worden aan middelen om schoenen waterdicht te houden en extra veters.

III. Kleding
- wind/regenkleding (van uitstekende kwaliteit), licht gewicht en goed ventilerend of ademend (denk aan goretex, etc.)
- dun donsjasje en eventueel dunne donsbroek (voor tijdens het wachtlopen)
- 2 lange broeken: ruimzittend, sterke kwaliteit, donker van kleur en sneldrogend; wellicht warme joggingbroek.
- diverse T shirts en warmteondergoed (lange mouw)
- 1 of 2 fleeces
- ondergoed
- 2 paar handschoenen
- paar wanten 
- muts en shawl
- sokken, diverse soorten dunne en dikke; het beste is de combinatie van een synthetisch binnenpaar en dik buitenpaar van 60% wol en 40% kunststof.

IV. Slaapzak e.d.
- goede kwaliteit slaapzak met vulling van dons of kunststof; de slaapzak moet voldoende warmte bieden bij temperaturen rond het vriespunt; eventueel een lakenzak
- slaapmatje. Goede isolatie, tegen optrekkende koude vanonder op dit is m.n. bij donzen slaapzakken van belang, ligcomfort, bij kamperen op rotsige en/of oneffen grond.
- bivakzak (te gebruiken in geval van storm).

V. Diverse gebruiksartikelen
- zakmes
- waterfles
- zitmatje (vochtwerend,isolerend en licht van gewicht)
- eventueel mosquito hoofdnetje

VI. Toiletartikelen
- zeep, bij voorkeur desinfecterend, fosfaatvrij en biologisch afbreekbaar
- shampoo, douchegel (zie hiervoor);
- handdoek, donker van kleur en niet te dik/groot i.v.m. snelle droging;
- maandverband, toiletpapier, scheergerei;
- verder wat een ieder zoal noodzakelijk acht.

VII. Middelen ter verzorging en bescherming van huid, ogen etc.
- zonnebrandmiddel
- goede zonnebril/gletsjerbril, ter bescherming tegen uv-straling ook met koord zodat hij niet bij plotselinge bewegingen kapot valt
- bril of lenzen maar in beide gevallen een reservebril
- brillenkoker, lenzendoosje en schoonmaakspullen
- blistex of andere lippenbescherming
- handcrème
- DEET anti muggenspray

VIII. Voor verwondingen, ziekte etc.
- elementaire EHBOset: hansaplast, leukoplast, steriel gaas, betadine etc.,
- specifieke medicijnen voor persoonlijk gebruik
- paracetamol (alg. koortsverlagend, pijnstillend)
- sporttape of breed leukoplast
- eventueel steunverband voor enkel en/of knie;
- eventueel second skin tegen blaren en schaafwonden (Compeed, Duoderm of Spenco);
- voor de spieren: SRLgelei (homeopathisch); in mindere mate tijgerbalsem of Midalgan;
- Arnicazalf tegen zwellingen, verstuikingen en gewrichtspijn.

IX. Fotoapparatuur
- apparatuur naar behoefte, schokbestendige draagtas, heuptas etc.;
- lensreiniging, borsteltje etc.;
- zonnekap en voorzetlens (uvfilter, skylight);
- reservebatterijen en eventueel reserve lensdop;

X. Diversen
- favoriete snacks / trailfood als opkikker voor onderweg
Neem een snack per dag mee, suggesties: chocolade, muesli- of energierepen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, gedroogd fruit, sultana`s.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen, maar bedenk wel dat je alles zelf moet dragen. Kijk naar lichte energierijke snacks.

Maaltijden
Bijna alle maaltijden tijdens de reis zijn inbegrepen, met uitzondering van de maaltijden in Reykjavik en Ittoqqortoormiit. Tijdens de trek zal gebruik gemaakt worden van uit Nederland meegebrachte basisingrediënten en voorraden. Het spreekt voor zich dat de maaltijden qua hoeveelheid en calorieën aangepast zijn aan de fysieke inspanningen en aard van deze reis.

Overige reisinformatie
1. Benodigde reisdocumenten:
- paspoort geldig tot 3 maanden na verblijf
-voor IJsland/Groenland geldt geen vaccinatieplicht
-e-tickets ontvang je op Schiphol op de dag van vertrek.
2. Max. toegestane hoeveelheid bagage in het vliegtuig: 12,5 kg rugzak + handbagage met zware en breekbare zaken zoals foto apparatuur. Bedenk dat er tenten en voedsel meegaan uit NL.
3. Geldmiddelen:
Het overgrote deel van de direct noodzakelijke uitgaven op IJsland en Groenland is bij de reissom inbegrepen: denk aan alle interlokale vervoer, alle overnachtingen volgens programma en bijna alle maaltijden. Niet inbegrepen zijn de uitgaven voor consumpties onderweg, de maaltijden in Reykjavik en Ittoqqortoormiit, souvenirs e.d. Omdat IJsland/Groenland een zeer duur land is moet je excl. souvenirs in ieder geval op een bedrag van € 150,-- rekenen.

Op de vliegvelden kun je pinnen of Euro’s omwisselen in kronen. Het is handig om voor onverwachte uitgaven altijd wat contant geld bij je te hebben. Dit kan in de vorm van Euro’s. Het gebruik van creditcards is in IJsland en Groenland wijdverbreid en populair.

Categorie trekking 4 en categorie rugzak 2

De dagtrajecten op de rugzaktocht hebben een gemiddelde lengte van 15 tot 20 km die je overbrugt in 5 tot 8 uur lopen. Er wordt in rustig tempo gelopen, zodat we de tijd hebben om te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. Tevens zijn er enkele hele of halve rustdagen. Vanuit het kampement kunnen we de omgeving nog wat verder verkennen.

De stijging of daling per dag is - gerekend van kamp tot kamp - vaak niet meer dan enkele honderden meters, maar op enkele dagen kan dit oplopen tot 500 m stijging en/of daling per dag of zelfs iets meer. De hoogteverschillen zijn echter slechts voor een beperkt deel bepalend voor de zwaarte van de rugzaktocht. Het meest bepalend is de terrein-gesteldheid in combinatie met het rugzakgewicht en verder ook het weer.

De gehele route is crosscountry en loopt over puin, blokken velden, sneeuwvelden, moeraspollen, gletsjertongen en rotsplaten. Paden zijn er niet. Wel zijn er routes die `s winters door hondesleden worden gebruikt. Deze hondenslederoutes zijn `s zomers in het terrein wel traceerbaar, maar fysiek amper zichtbaar.
Het zwaarst is wellicht het lopen in gebieden, waar je met volle bepakking op moet springen van pol naar pol om vooruit te komen.
Onderweg doorwaden we een aantal ijskoude gletsjerrivieren. Meestal is de doorsteek kort en reikt het water niet meer dan kniehoog, een enkele keer tot middelhoogte.
Het kan zijn dat er op een paar plekken sprake zal zijn van eenvoudig klauterwerk met gebruik van handen en voeten (geen klimmen!). Op de gletsjers langs de kust maken we gebruik van stijgijzers en lopen aan het touw.

Gezien de zwaarte van de tocht is het zaak om het rugzakgewicht zoveel mogelijk te beperken. Wat betreft persoonlijke uitrusting denken we aan een maximum van 12 kg. Daar komt nog bij het extra gewicht van de Nunatak-uitrusting (tenten en kookpullen) en lichtgewicht voedsel.

Tussendoor is er een voedseldepot. We moeten er dus van uitgaan dat we voedsel en brandstof voor een periode van maximaal 6 dagen mee moeten dragen plus nog wat reserve. Daardoor kan het extra rugzakgewicht oplopen tot ± 10 kg. Totaal moeten we dus rekenen op een rugzakgewicht tijdens de eerste dagen van ± 22 kg. Gaande de tocht wordt dat gewicht minder. Tot slot speelt de wisselvalligheid van het weer een belangrijke rol bij de zwaarte van de tocht. Zie hiervoor het gestelde onder het kopje `klimaat`.

Tijdens de rugzaktocht zijn we geheel op onszelf aangewezen. De maaltijden worden door de deelnemers klaargemaakt. We verwachten van de deelnemers een coöperatieve instelling. De tocht vraagt een uitstekende conditie en een flinke portie doorzettingsvermogen. Ervaring met rugzaklopen is absoluut vereist.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice