Rusland Altai

Naast de Caucasus, de Oeral en de bergen van Centraal Azië kent Rusland nog een minder bekend gebergte, de Altai. Het is een weids gebergte op de grens waar Mongolië, China en Rusland tezamen komen.

  • werkelijk prachtig en spectaculair gebied
  • gletsjers, meren, passen en valleien
  • na trekkingdag bijkomen in de sauna
  • Mount Belukha van Himalaya allure

Ruslands mooiste bergen

Door de zelfs voor Russische begrippen afgelegen ligging, is het (nog) niet bekend bij het Westerse publiek. De Russen zelf komen er al sinds jaar en dag en dat is gezien de schoonheid van deze bergen goed te begrijpen. Deze 16-daagse rugzaktocht laat je kennismaken met de valleien rond de hoogste berg van de Altai, de 4506 meter hoge Belukha.

Moskou en Barnaul

We vliegen via Moskou en verder met een binnenlandse vlucht van ongeveer 5 uur naar Barnaul. Daar stappen we in de bus/truck voor de lange rit naar het startpunt van de trek. Door brede valleien die vol staan met bloemen wandelen we richting de Mount Belukha. Over een aantal uitdagende passen van rond de 3000 meter komen we na 16 dagen bij het Vysotnik basiskamp.
We zullen ook een keer op een gletsjer lopen.

LET OP: aanvraag reisvergunning

Voor deze reis is een speciale vergunning nodig. Deze moet uiterlijk 2 maanden voor vertrek aangevraagd zijn. Wil je deze wandelreis doen, boek dan tijdig! 

Bekijk hier de video van de zomer 2016 reis.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Rusland Altai

Dagen 21
Lopen 16
Zwaarte 4 2
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
24 jul 2022 13 aug 2022
Prijs vanaf   € 1925
Ticket exclusief
Groepsgrootte 8 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

LET OP: aanvraag reisvergunning

Boek minimaal 2 maanden voor vertrek i.v.m. de aanvraag van de reisvergunning.

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Barnaul

Op dag 2 komen we aan in Barnaul. Transfer naar een hotel.

dag 3 Barnaul - Vysotnik basecamp

Vanaf Barnaul reizen we met de bus naar Vysotnik basecamp bij het dorp Tiungur. (14 uur rijden). Accommodatie in tenten.

dag 4 rafting van Vysotnik BC (850 meter) naar de monding van de Ak-Kem rivier

We starten onze trektocht met een rafttocht naar de monding van de Ak-Kem rivier. Vanaf daar lopen we naar onze kampplaats de “Drie Berken” op 1150 meter hoogte. (lopen 2-3 uur)

dag 5 “Drie Berken” naar de berghut Ak-Kem (1950 meter)

Vandaag gaat de route langs de rivier. De Ak-Kem hut is gelegen aan de oever van de Ak-Kem rivier. We kamperen in tenten bij de hut. (7-8 lopen)

dag 6 dagwandeling naar de Edelweis vallei

Je kunt vandaag mee met de 6 uur durende tocht of je kunt natuurlijk ook kiezen voor een rustdag in het kamp. We overnachten weer bij de Ak-Kem hut.

dag 7 Karatiurek pas (3060 meter)

Een zware dag, over een steil pad klimmen we 1000 meter omhoog naar de Karatiurek pas. De afdaling is ook steil en zeker het eerste stuk over losgruis is lastig. Na 600 meter dalen staan we in het ceder bos waar we de tenten opzetten. (lopen 6-8 uur)

dag 8 naar de Kucherla rivier

Een korte  klim brengt ons op een plateau, waarna we afdalen door de taiga naar het prachtige Kucherla meer (1760 meter). Het is een lastig pad langs het meer met rotsen, keien en omgevallen bomen. We kamperen aan de Upper Kucherla rivier die in het meer stroomt.

dag 9 naar het glooiende rotsen kamp

Vandaag steken we rivier over op een doorwaadbare plaats en klimmen verder omhoog naar het glooiende rotsen kamp bij een prachtige stroomversnelling. Ook vandaag wederom een pad met struiken, stenen en bomen, het tempo zal laag zijn. (lopen 6-8 uur)

dag 10 dagwandeling Nemitskiy dal

We maken een dagwandeling naar de bloeiende Alpenweides in het Nemitskiy dal.

dag 11 gletsjer kamp

Vanaf het waterval kamp lopen we door het struikgewas weer naar het Darashkol meer. Langs de zuidzijde van het meer klimmen we over een lastige rotsblokken passage naar de bredere vallei hogerop.
Na een steilere klim over een goed pad zijn we boven de boomgrens en lopen over de keien verder tot aan de voet van de Ioldo gletsjer.

dag 12 kamp aan de Ioldo rivier

Over de kale gletsjer klimmen we eerst naar de westelijke Ioldo-Airi pas (2840 meter). De gletsjer is hier redelijk vlak: er zijn geen stijgijzers nodig.
Na de lunch op de pas dalen we een klein stukje en klimmen naar de volgende Ioldo pas (2850 meter). Daar dalen we steil af naar de noordelijke Ioldo rivier en de gelijknamige vallei. (lopen 5-6 uur).

dag 13 naar Khasinikha

De ochtend begint met de oversteek van een enorme morene wal, we volgen het pad ongeveer 3 km hoog boven de vallei.
We dalen verder af door de noordelijke Ioldo vallei en lopen naar de rangershut Khasinikha. Kamp bij de hut, vanavond weer sauna! (lopen 8-9 uur)

dag 14 naar de Kyrgyz rivier

Vanaf de rangershut lopen we langs de Kuragan rivier, regelmatig steken we een zijrivier over. We eindigen in dicht taiga bos. (lopen 5-6 uur)

dag 15 Kyrgyz meer (2219 meter)

Vandaag een pittige dag. Het pad gaat over een met gras begroeide helling die bij regenachtig weer glad kan zijn.
We steken regelmatig de Kyrgyz rivier over. Eenmaal boven loopt het pad loopt een prachtige hoogvlakte. (6-7 uur lopen, stijging meer dan 1000 meter)

dag 16 naar het Akchanskoye meer

We dalen af via Sararty, een brede geul, af naar de Akchan vallei. Drie kilometer voor het Akchanskoye meer waden we door de rivier en lopen verder stroomopwaarts naar het prachtige Akchanskoye meer. (lopen 5-7 uur)

dag 17 dagwandeling

We maken een dag wandeling hogerop in de valllei.

dag 18 naar het Kujguk meer

De Kujguk pas (2520 meter) is niet moeilijk, maar steil en winderig. Net voor de top van de pas moeten we een klein stukje steil klimmen tegen de rotswand op. Ons kamp is bij het turquoise kleurige Kujguk meer (2270 meter). (lopen 3-4 uur)

dag 19 terug naar Vysotnik BC

We volgen de rivier stroomafwaarts en komen in de vallei van de Multa rivier, er zijn hier verschillende zijrivieren die we doorwaden, na het doorwaden/oversteken van de Mikhailovka rivier komen we bij het dorp Maralnik. Hier worden we opgepikt en worden we teruggebracht het Vysotnik basiskamp. (lopen 5-6 uur, 1 uur rijden)

dag 20 terugrit naar Barnaul

Met de truck rijden we in 13 uur terug naar Barnaul. Hotelovernachting.

dag 21 terugvlucht Barnaul - Moskou - Amsterdam

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
24 jul 13 aug 2022 € 1925 onder voorbehoud op aanvraag

LET OP: aanvraag reisvergunning

Boek minimaal 2 maanden voor vertrek i.v.m. de aanvraag van de reisvergunning.

Bij de prijs inbegrepen

* lokaal vervoer 
* rafttocht naar naar de monding van de Ak-Kem rivier
* Nederlandse reisleiding 
* maaltijden op trek 
* hotels op basis van logies en ontbijt 
* op trek slapen we in tweepersoonstenten
* sauna bij Akkem (2x), Khazinikha (1x) en Vysotnik BC (1x)
* Russische gids/tolk 
* voorbereidingsbijeenkomst 
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Moskou-Barnaul (kan via ons geboekt worden) 
* maaltijden wanneer niet op trek 
* eventuele tussendoortjes/snacks
* verzekeringen en vaccinaties 
* visum Rusland ± € 65,-- plus eventueel bemiddelingskosten visumdienst (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; de visumaanvraag duurt minimaal 6 werkdagen) 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* toeslag eenpersoonstent € 85,-- 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* uitgaven van persoonlijke aard 
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 8 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De reis wordt begeleid door een lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding.

Visum

Voor deze reis is een speciale vergunning nodig. Deze moet uiterlijk 2 maanden voor vertrek aangevraagd zijn. Wil je deze wandelreis doen, boek dan tijdig! 

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, heb je eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig. Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd. 

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + bemiddelingskosten visumdienst) en natuurlijk de porto kosten. Je kunt het visum (bijvoorbeeld) regelen via het Russisch Visumcentrum of een visumservice.

Voor de aanvraag van het visum is het volgende nodig: 
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf) 
- ingevulde visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (dit formulier moet online ingevuld worden).
- voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat. 
- Visa Support Letter.

Bovengenoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek verzamelen we bij de incheckbalie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.
Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in het Vysotnik basecamp.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A), Tekenencefalitis.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Azomytricine of Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* azaron bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Nunatak zorgt daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Tijdsverschil

In Barnaul is het 5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

De Altai en Siberië kennen voor het grootste deel een landklimaat, d.w.z. koude winters en warme zomers. In het noorden en noordoosten heerst een toendraklimaat: lange winters met extreem lage temperaturen (in Werchojansk in Jakoetië is - 50 graden normaal, soms wordt het - 70 graden) en korte zomers.

Elektra

220 volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.

Geld

Na aankomst kun je geld pinnen, contante Euro’s en US Dollars (nieuwe biljetten), zijn ook goed inwisselbaar. Reken op ongeveer €100,- aan uitgaven inclusief fooi.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de gids die is meegeweest. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond € 25,--.

Over de uitrusting

Schoenen
Wij raden bergschoenen klasse B/C aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Crocs, Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp.

Slaapzak
Een goede slaapzak is onontbeerlijk. De nachttemperaturen in augustus liggen rond 5 graden, maar kunnen ook nog iets lager uitkomen. 

Regenkleding
Neem altijd goede waterdichte en ademende regenkleding mee.

Zitlap
Er gaan tijdens deze trektocht geen tafels en stoelen mee. Neem dus zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg en voor in de gezamenlijke tent!

Toiletartikelen
Reis licht. Neem liever geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid.

Paklijst

Slapen
~ slaapzak
~ lakenzak*
~ slaapmatje
~ opblaas kussentje*

Kleding
~ bergschoenen
~ sokken (3 paar)
~ stevige sandalen (bijvoorbeeld Crocs, Teva`s of sneldrogende gympies)
~ gamaschen
~ regenjack of waterdichte jas
~ regenbroek
~ lange broek
~ korte broek*
~ enkele T-shirts en/of overhemden
~ ondergoed
~ warme (fleece) trui of vest
~ zwembroek, badpak*
~ maillot/lange onderbroek/pyjamabroek
~ zonnehoed of pet

Overigen
~ (sneldrogende) handdoek en washandje
~ veldfles(sen) voor totaal 2 liter
~ zaklamp/ hoofdlamp
~ paraplu
~ loopstokken
~ reserve bril- of lenzen
~ zonnebril met UV filter
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ plastic (vuilnis)zakken
~ hangslotje
~ dagrugzak
~ flightbag of stevige plunjebaal voor in het vliegtuig 
~ tussendoortjes (bv. mueslirepen)
~ zitlap
~ fluitje (voor noodsignalen)
~ kompas / gps*
~ zakmes
~ batterijen*
~ fototoestel / geheugenkaarten
~ (dag)boek
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ plasticzakken

Toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ wc papier
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ kam/ borstel
~ zonnebrandcrème met hoge factor

reisbescheiden
moneybelt/ halstasje voor:
~ paspoort
~ vliegticket(s)
~ geld
~ inentingsboekje*
~ verzekeringsbewijs + alarmnummer

* = niet noodzakelijk

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards, kopieën, en bewaar deze gescheiden.

Neem een snack per dag mee, suggesties: chocolade, muesli- of energierepen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, gedroogd fruit, sultana`s.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen, maar bedenk wel dat je alles zelf moet dragen. Kijk naar lichte energierijke snacks.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering met bergsportdekking verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 24 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 24 jul 2022 vlieg je van Amsterdam naar Barnaul.
Het vluchtschema is als volgt:
Boek deze reis
 
 

Categorie trekking 4 en categorie rugzak 2

De dagtrajecten op de rugzaktochten hebben een gemiddelde lengte van 10 à 20 km. Er wordt in rustig tempo gelopen, zodat we de tijd hebben om te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. Vanuit de kampementen kunnen we de omgeving nog wat verder verkennen. 
De stijging of daling per dag is een enkele keer meer dan 1000 meter. 

Gezien de zwaarte van de tocht is het zaak om het rugzakgewicht zoveel mogelijk te beperken. Wat de persoonlijke uitrusting betreft denken we aan een maximum van 10 kg. Daar komt nog bij het extra gewicht van de Nunatak - uitrusting (tenten en kookspullen) en van het voedsel. 
Je draagt dus voor maximaal vijf dagen eten en brandstof mee. Daardoor kan het extra rugzakgewicht worden beperkt tot ca. 8 kg. Tot slot speelt de wisselvalligheid van het weer een belangrijke rol bij de zwaarte van de tocht. 

Tijdens de trekking lopen we een keer op een gletsjer. De oversteek van de Karatiurek pas en de Kujguk pas zijn pittig en steil. Technische vaardigheden zijn hiervoor niet vereist, maar wel ervaring met rugzaklopen. Onderweg doorwaden we regelmatig rivieren, we lopen zowel door bossen als alpiene gedeeltes.

Tijdens de rugzaktocht zijn we geheel op onszelf aangewezen. De maaltijden worden door de deelnemers klaargemaakt. We verwachten van de deelnemers een coöperatieve instelling naar elkaar en naar de groep als geheel. De tocht vraagt een goede conditie en doorzettingsvermogen.

Reiswaardering 8,5

Een greep uit de reviews:

 

Mart

12-09-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Avontuur.

Meeste indruk: Kampplekken.

Ervaring: Goede informatie vooraf. Geen betutteling. Gedeelde verantwoordelijkheid onroute.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Duco

24-08-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,2

Wens en/of verwachting: De hele dag buiten met mooie uitzichten.

Meeste indruk: De dag over de pas met de gletsjer.

Ervaring: Een gezellige groep en mooie pittige reis.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Matthijs

05-09-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,6

Wens en/of verwachting: Mooi berggebied.

Meeste indruk: -

Ervaring: Pittige trek door geweldige natuur.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Jeroen

04-09-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,6

Wens en/of verwachting: Ik wilde altijd al een keertje echte Taiga zien :)

Meeste indruk: -

Ervaring: Lekker ploeteren door het bos. Meer eetbare planten en bessen dan ik me had durven voor te stellen.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice