Rusland Baikalmeer

Het Baikal meer kun je alleen maar in superlatieven beschrijven, het diepste, het oudste en misschien wel het mooiste meer ter wereld. Het meer strekt zich uit over een afstand van 630 kilometer, is zo groot als België en het bevat 20 % van al het zoetwater op onze wereld. Het diepste punt is 1640 meter. Doordat het al zo lang bestaat zijn de van oorsprong zoutwater nu zoetwaterzeehonden geworden.

  • misschien wel het mooiste meer ter wereld
  • 3 verschillende trektochten
  • Irkoetsk, de traditionele hoofdstad van Siberië
  • wandelen, boottochten en treinreis

Irkoetsk

We beginnen onze reis in Irkoetsk, de traditionele hoofdstad van Siberië. In deze mooie en levendige stad bezoeken we enkele fraai gerestaureerde kerken, kloosters en het oude gedeelte van de stad met voornamelijk houten huizen. De kleurrijke markt wordt tegenwoordig, net als in de Tsarentijd, weer bezocht door handelaren uit heel Oost-Azië.

Baikal meer

Rondom het Baikal meer maken we 3 verschillende trektochten, eentje in het uiterste noordoosten en 2 aan de zuidkant van het meer. Afwisselend maken we gebruik van verschillende soorten boten en de trein om naar de begin- en eindpunten van de verschillende trekkingen te reizen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Rusland Baikalmeer

Dagen 20
Lopen 13
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
26 jul 2022 14 aug 2022
Prijs vanaf   € 2435
Ticket exclusief
Groepsgrootte 8 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een, voor Nunatak, experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Moskou - Irkoetsk

Vertrek vanaf Schiphol, we vliegen eerst naar Moskou en stappen daar over richting Irkoetsk.

dag 2 aankomst Irkoetsk

Aankomst Irkoetsk. Na aankomst in het hotel maken we een excursie door de stad. Irkoetsk is de traditionele hoofdstad van Siberië. In deze mooie en levendige stad blijven we een dag, hier zullen ook de inkopen voor de rest van de tocht worden gedaan. Er is de mogelijkheid om enkele fraai gerestaureerde kerken, kloosters en het oude gedeelte van Irkoetsk met voornamelijk houten huizen te bezoeken. De kleurrijke markt wordt tegenwoordig, net als in de Tsarentijd, weer bezocht door handelaren uit heel Oost-Azië.

dag 3 transfer Severobaikalsk per draagvleugelboot

Een spectaculaire boottocht met de draagvleugelboot over het Baikal meer naar Severobaikalsk.

dag 4 boottransfer Dagary baai, start trek naar Tokshaki (9 km)

De Frolikha trail is ongeveer 100 km lang en begint bij het boswachtersstation van het natuurreservaat Verkhne Angara. Je loopt over eindeloze zandstranden, kampeert in prachtige baaien, klimt over steile kliffen. Vanaf de Ayaya baai (de zeer, zeer mooie baai) maak je een lus naar het Frolikha-meer en eindigt tenslotte bij de warmwaterbronnen in Khakussy waar je heerlijk kunt ontspannen.
Meestal volgt het pad de kustlijn, een enkele keer loop je meer landinwaarts door de Taiga-bossen.

Start van de trek, 5 dagen lopen we zuidwaarts langs de oevers van het Baikal meer.

dag 5 trek Tokshaki - Erekshakan (11 km)

dag 6 trek Erekshakan - Frolikha (11 km)

Aan het eind van de dag, nadat we al een aantal kleinere kreken hebben overgestoken, komen we bij de delta van de Frolikha-rivier, die zich van de ene naar de andere kant over ongeveer 65 meter uitstrekt. We moeten deze rivier oversteken en de manier om dat te doen is door het bouwen van een vlot.

dag 7 trek Frolikha - Ayaya (15 km)

Een van de hoogtepunten van onze trekking is de Ayaya baai, de diepste en koudste baai van het Baikalmeer. Om daar te komen volgen we vandaag het moeilijkste deel van de hele trekking. Het is boulderen geblazen over enorme rotsblokken die soms bijna in het meer liggen. De beloning is een van de mooiste plekken aan het Baikalmeer met een indrukwekkend panorama en een prachtig zandstrand.
Na aankomst lopen we naar het Frolikha meer. Dit meer staat niet alleen bekend om zijn unieke ligging te midden van een prachtig landschap, maar ook vanwege de endemische biodiversiteit. Sommige soorten die hier leven zijn sinds de ijstijd niet veranderd; een zeldzame roofvis - de alpiene zalmforel, of "Frolikh char" - leeft in Frolikha.

dag 8 trek Ayaya - Khakusy (16 km)

De laatste etappe van de trekking leidt je niet alleen naar de mooiste en meest gezellige camping van het parcours, maar vooral naar de warmwaterbronnen van Khakussy, een plaats met een paar kleine hutten en lodges.

dag 9 rustdag Khakusy baai - boottransfer Severobaikalsk - nachttrein Irkoetsk

Is er een betere plek om uit te rusten na 100 km wandelavontuur dan in de warme bronnen? Nog niet genoeg gewandeld? Geen probleem: we kunnen de grotten van Cape Khaman Kit, de `zingende duinen` van Cape Turali of de kleine Evenk-nederzetting nog verder in het zuiden te bezoeken.
`s Middags varen we terug naar Severobaikalsk met de reguliere boot tussen Khakussy en Nishne-Angarsk.

dag 10 trein

Een dag en een nacht genieten van het Russische vervoermiddel bij uitstek in het oneindig grote Rusland.

dag 11 aankomst Irkoetsk

Rond het middaguur komen we aan in Irkoetsk, hotelovernachting.

dag 12 transfer naar Bolshoe Goloustnoe - start trek Listvyanka (16 km)

Het is ongeveer 50 km rijden naar Bolshoe Goloustnoe waar we beginnen aan de trekking naar Listvyanka. `s Middags lopen we nog 16 km naar de eerste kampeerplek.

dag 13 vervolg trekking Listvyanka (16 km)

Door het taiga bos en over rotsachtige paden lopen we langs de kust steeds klimmend en dalend van strand naar strand. Tijdens de lunch op een zandstrand kun je met mooi weer heerlijk zwemmen.

dag 14 aankomst Listvyanka (18 km) - boot - naar Sludyanka

Na 18 km lopen zijn we in Listvyanka. We varen in 2 uur naar Sludyanka en kamperen aan het Baikal meer.

dag 15 Sludyanka - start trek Chersky`s Peak (15 km)

Onze wandeling begint bij het treinstation. Het pad gaat geleidelijk omhoog en na 4 tot 6 uur wandelen komen we bij het weerstation. We volgen de oude weg naar Kyakhta, een dorpje aan de Mongoolse grens.

dag 16 beklimming Chersky`s Peak (15 km)

Vanaf de top zien we het Baikalmeer en de sneeuwtoppen van Khamar-Daban en Sayan-bergen. Als we energie over hebben kunnen we Lake Heart bezoeken. De legende zegt dat de reus Khaman-Daban alleen leefde en een vrouw zocht. Al snel vond hij een mooie maar hebzuchtige vrouw, de dochter van Mangi. Ze trouwden, maar ze wilde meer en verliet Khamar-Daban. De oude reus overwon zijn liefdesverdriet niet, hij trok zijn hart uit zijn borst, dat een hartvormige krater maakte en de tranen van de ongelukkige reus vulden het meer met water.

dag 17 transfer Vydrino, trek Selenginka en Snezhnaya rivier (10 km)

Onze trekking start bij Vydrino. We lopen langs de oevers van de wildstromende Selinginka en Snezhnaya rivieren.

dag 18 trek Sobolinye meer (15 km)

Het Sobolinye meer is een van de vele meren in Khamar-Daban Ridge, niet ver van de Selenginka rivier. Het Sobolinye-meer is ontstaan als gevolg van een aardverschuiving die de vallei blokkeerde. De vegetatie is hier erg divers vanwege overvloedige neerslag. Je ziet hier varens, populieren, aardbeien, rode bessen en bramen, de bijnaam is dan ook de "Siberian Jungle".

dag 19 trek Vydrino (10 km), transfer naar Irkoetsk

We volgen hetzelfde pad terug naar Vydrino.

dag 20 Irkoetsk - Moskou - Amsterdam

Vroeg in de ochtend staan we op voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
26 jul 14 aug 2022 € 2435 onder voorbehoud op aanvraag

Bij de reissom inbegrepen:

* lokaal vervoer 
* boot transfers
* Nederlandse reisleiding
* maaltijden op trek 
* hotels op basis van logies en ontbijt
* op trek slapen we in tweepersoonstenten
* Russische gids/tolk 
* voorbereidingsbijeenkomst
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam-Moskou-Irkoetsk (kan via ons geboekt worden) 
* maaltijden wanneer niet op trek
* eventuele tussendoortjes
* verzekeringen en vaccinaties
* visum Rusland ± € 65,-- plus eventueel bemiddelingskosten visumdienst (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; de visumaanvraag duurt minimaal 6 werkdagen)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* toeslag eenpersoonstent € 65,-- 
* wijzigingskosten € 35,--
* uitgaven van persoonlijke aard
* vervoer naar en van Schiphol

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 12

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 6 deelnemers, er is dan een toeslag op de reissom van € 250,-- per persoon.

Tijdsverschil

In Irkoetsk is het 7 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Siberië kent voor het grootste deel een landklimaat, d.w.z. koude winters en warme zomers. In het noorden en noordoosten heerst een toendraklimaat: lange winters met extreem lage temperaturen (in Werchojansk in Jakoetië is - 50 graden normaal, soms wordt het - 70 graden) en korte zomers.

De 3 trekkings spelen zich af aan de noordoost en zuidoost kust van het Baikal meer. In augustus is het water in het Baikal meer het warmst. Overdag is het meest zonnig en droog met aangename temperarturen rond 20-25 graden overdag en 10-15 graden `s nachts. Veel regen valt er niet in deze periode.

Elektra

220 volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.

Geld

Na aankomst kun je geld pinnen, contante Euro’s en US Dollars (nieuwe biljetten), zijn ook goed inwisselbaar. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de crew die is meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de crew. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond € 40,--.

Visum

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, heb je eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig (kosten ongeveer € 50,--) Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd. 

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + bemiddelingskosten visumdienst) en natuurlijk de porto kosten. Je kunt het visum (bijvoorbeeld) regelen via het Russisch Visumcentrum of een visumservice.

Voor de aanvraag van het visum is het volgende nodig: 
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf) 
- ingevulde visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (dit formulier moet online ingevuld worden).
- voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat. 
- Visa Support Letter.

Bovengenoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek verzamelen we bij de incheckbalie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.
Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Irkoetsk.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A), Tekenencefalitis.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Nunatak zorgt daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Over de uitrusting

Schoenen
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp.

Slaapzak
Een goede slaapzak is onontbeerlijk. De nachttemperaturen in augustus liggen rond 10 graden, maar kunnen ook nog iets lager uitkomen. 

Regenkleding
Neem altijd goede waterdichte en ademende regenkleding mee. Als het erg warm is en het regent, kan een paraplu prettiger zijn dan regenkleding.

Zitlap
Er gaan tijdens deze trektocht geen tafels en stoelen mee. Neem dus zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg en voor in de gezamenlijke tent!

Toiletartikelen
Reis licht. Neem liever geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid.

Paklijst

Slapen
~ slaapzak
~ lakenzak*
~ slaapmatje
~ opblaas kussentje*

Kleding
~ bergschoenen
~ sokken (3 paar)
~ stevige sandalen (bijvoorbeeld Teva of sneldrogende gympies)
~ gamaschen
~ regenjack of waterdichte jas
~ regenbroek
~ lange broek
~ korte broek*
~ enkele T-shirts en/of overhemden
~ ondergoed
~ warme (fleece) trui of vest
~ bodywarmer*
~ zwembroek, badpak*
~ maillot/lange onderbroek/pyjamabroek
~ zonnehoed of pet

Overigen
~ (sneldrogende) handdoek en washandje
~ veldfles(sen) voor totaal 2 liter
~ zaklamp/ hoofdlamp
~ paraplu
~ loopstokken
~ reserve bril- of lenzen
~ zonnebril met UV filter
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ plastic (vuilnis)zakken
~ hangslotje
~ dagrugzak
~ stevige (waterdichte) plunjebaal
~ tussendoortjes (bv. mueslirepen)
~ zitlap
~ fluitje (voor noodsignalen)
~ kompas / gps*
~ zakmes
~ batterijen*
~ fototoestel
~ fotorolletjes/ geheugenkaart
~ (dag)boek
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ plasticzakken

Toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ of in plaats van bovenstaande: een drie in een middel.
~ wc papier
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ kam/ borstel
~ zonnebrandcrème met hoge factor

reisbescheiden
moneybelt/ halstasje voor:
~ paspoort
~ vliegticket(s)
~ geld
~ inentingsboekje*
~ verzekeringsbewijs + alarmnummer

* = niet noodzakelijk

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards, kopieën, en bewaar deze gescheiden.

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 26 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 26 jul 2022 vlieg je met Aeroflot van Amsterdam naar Irkoetsk.
Het vluchtschema is als volgt:
26 juli Amsterdam-Moskou-Irkoetsk
14 augustus Irkoetsk-Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
 
 

Categorie trekking 3 en categorie rugzak 1

De dagtrajecten op de rugzaktochten hebben een gemiddelde lengte van 15 à 20 km. Er wordt in rustig tempo gelopen, zodat we de tijd hebben om te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. Vanuit de kampementen kunnen we de omgeving nog wat verder verkennen. 
De stijging of daling per dag is meestal niet meer dan enkele honderden meters. De beklimming van de Chersky`s Peak uitgezonderd. 

Gezien de zwaarte van de tocht is het zaak om het rugzakgewicht zoveel mogelijk te beperken. Wat de persoonlijke uitrusting betreft denken we aan een maximum van 10 kg. Daar komt nog bij het extra gewicht van de Nunatak - uitrusting (tenten en kookspullen) en van het lichtgewicht voedsel. 
Je draagt dus voor maximaal vijf dagen eten en brandstof mee. Daardoor kan het extra rugzakgewicht worden beperkt tot ca. 8 kg. Tot slot speelt de wisselvalligheid van het weer een belangrijke rol bij de zwaarte van de tocht. 

Technische vaardigheden zijn niet vereist, maar wel ervaring met rugzaklopen. Tijdens de rugzaktocht zijn we geheel op onszelf aangewezen. De maaltijden worden door de deelnemers klaargemaakt. We verwachten van de deelnemers een coöperatieve instelling naar elkaar en naar de groep als geheel. De tocht vraagt een goede conditie en doorzettingsvermogen.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice