Bosnië en Herzegovina Via Dinarica

Dit prachtige land heeft haar deuren wijd opengezet voor iedereen die van de authentieke cultuur, andere smaken, de enorme diversiteit aan landschappen en gastvrijheid houdt. We beklimmen onder andere de hoogste top van Bosnië, de Maglic van 2386 meter en genieten van de cultuur en sfeer in Sarajevo. `Bujrum en Izvolite` zo worden we uitgenodigd door de Bosniërs om mee te doen en ons welkom te voelen.

  • achtdaagse trekking
  • authentieke cultuur
  • de hoogste top van Bosnië
  • cultuur en sfeer in Sarajevo

Onze wandeling begint in Herzegovina aan de voet van de bergketen Cvrsnica ofwel de `Koningin die trots naast haar Koning Prenj`staat. Op Cvrsnica beklimmen we top van Veliki Vilinac 2118 meter om via een prachtige kale bergrug naar de hut Veliki Vilinac af te dalen en van mooie uitzichten op Prenj te genieten. Voordat we Prenj bereiken dalen we 1800 meter door verschillende bossen naar de vallei van Diva Grabovica. Vanaf hier zullen we Prenj beklimmen en van zijn uitgestrekte karstvelden genieten.

Prenj geniet bij Bosniërs mytische proporties en heeft 10 toppen die boven 2000m uitsteken. Uiteraard gaan we voor de hoogste top Zelena Glava (het groene hoofd) 2155m.
We zullen regelmatig in contact met de bevolking komen langs onze route en zeker uitgenodigd worden om koffie of iets sterkers te drinken. Onderweg slapen we in berghutten, tenten, pensions, hotels en misschien ook bij mensen thuis.

Onze reis gaat verder via Boracko meer en de prachtige en groene canyon van Rakitnica naar Bjelasnica berg. De Bjelasnica is zacht, tam en aaibaar. Een groter contrast met Prenj is er niet. Hier zullen we langs een paar stecci (grafstenen uit middeleeuwen) komen en ook het hoogstgelegen en permanent bewoonde dorp Lukomir (1495 meter) bezoeken. Na Lukomir worden we vervoerd naar het oudste national Park van Bosnië  - het Sutjeska National Park. Dit park is in geschiedenis van Bosnië bekend als de plaats waar de partisanen tijdens de 2e wereldoorlog de Duitse troepen hebben verslagen. Er is ook een monument dat ter ere hiervan is gebouwd, het staat prachtig in de groene omgeving. In de tijd van het communisme was dit een verplicht schoolreisje. Hier beklimmen we hoogste top van Zelengora berg Bregoc 2014 meter en lopen over een prachtige bergrug met zicht op de hoogste berg van Bosnië – Maglic 2386 meter, die op de grens tussen Bosnië en Montenegro staat.

We sluiten deze pittige en prachtige reis met 2 kersen op de taart: de beklimming van Maglic en indien je nog energie over hebt, een sprongetje op de top en 1 hele dag in het bijzondere, prachtige en herrezen Sarajevo.
Home

Bosnië en Herzegovina Via Dinarica

Dagen 11
Lopen 7
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 925
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een, voor Nunatak, experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Sarajevo of Tuzla

Afhankelijk van de vertrekmaand vliegen we naar Sarajevo of Tuzla. Van het vliegveld worden we vervoerd naar het Natuurpark Blidinje aan de voet de Cvrsnica berg in Herzegovina.

dag 2 Veliki Vilinac hut

We klimmen door de bossen en struiken naar de Veliki Vilinac top 2118 meter waar we een 360 graden panorama uitzicht hebben. De route loopt over en op de bergkam voordat we afdalen naar de Veliki Vilinac hut waar we overnachten.
Afhankelijk van de sterkte en de loopsnelheid van de groep is er een mogelijkheid om de hoogste top, de Cvrsnica Plocno van 2225 meter te beklimmen.
Het is vandaag een 5 tot 6 uur lange wandeldag met alleen maar stijgen en op het eind kort dalen.

dag 3 Diva Grabovica vallei

Met enig geluk maken we een van de mooiste zonsopgangen in Bosnië mee vanuit deze hut. Na het ontbijt lopen we langs een bijzonder geologisch verschijnsel, een door de natuur gevormde kwetsbare stenen boog met daarnaast een duizelingwekkende afgrond. We dalen vandaag 1700 meter naar de prachtige vallei van Diva Grabovica waar we zullen lunchen.
Na de lunch klimmen we naar onze volgende hut op 1570 meter waar we overnachten.

dag 4 Vrutak hut

Vandaag een korte klim van circa 300 meter naar het ruige en kale karstplateau van Prenj. Hier op het plateau is er weinig schaduw. Vandaag zit er veel vals plat in het parcours.
Prenj heeft 11 topen die boven de 2000 meter uitsteken.
In de middag bereiken we Vrutak hut op 1606 meter waar we ook slapen.

dag 5 Boracko meer

Vandaag beklimmen we de hoogste top van Prenj, de 2155 meter hoge Zelena Glava (het groene hoofd). Daarna dalen we af naar Jezerce hut waar een waterbron is en dalen verder richting Crno Polje (het zwarte veld) en het Boracko meer waar we overnachten.

dag 6 Bjelasnica

We verlaten Herzegovina en beginnen aan onze derde berg, de Bjelasnica in Bosnië. Bjelasnica is de zogenaamde olympische berg, in 1984 organiseerde Sarajevo de olympische winterspelen. Deze berg is tam, aaibaar en groen. Hier zullen we een paar stecci of middeleeuwse grafstenen zien en het hoogstgelegen en permanente bewoonde dorp van Bosnië bezoeken.

dag 7 Orlovacko meer

Vanochtend rijden we naar het oudste nationaal park in Bosnië – het Sutjeska Nationaal Park. Nadat we een top hebben beklommen lopen door de bossen en open landschappen en stijgen we 700 meter naar het Orlovacko meer waar we in een hut overnachten.

dag 8 Tovarnica kam

Een lange en prachtige dag met 2 bergtoppen waaronder de 2014 meter hoge Bregoc, de hoogste van de Zelengora bergkam. We lopen over de fantastische Tovarnica kam en krijgen de hoogste top van Bosnië, de 2386 meter hoge Maglic in het zicht.

dag 9 Trnovacko meer en transfer naar Sarajevo

Ter afsluiting van onze trektocht beklimmen we de hoogste top van Bosnië, de 2386 meter hoge Maglic. Het is een steile en pittige klim waar je niet teveel last van hoogtevrees moet hebben (de beklimming duurt 4-5 uur). We lunchen op de top met prachtige uitzichten. Na de lunch dalen we naar het Trnovacko meer en rijden naar Sarajevo.

dag 10 verblijf Sarajevo

Een vrije dag in Sarajevo. Je kunt bijvoorbeeld een paar uur een gegidste tour door de oude stad doen en de rest van de dag in je eigen tempo en op je eigen manier de sfeer van Sarajevo ervaren. Er is veel te zien en doen en niemand zal zich vervelen.

dag 11 terugvlucht naar Amsterdam

Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* luchthaventransfers (indien vlucht bij ons geboekt is)
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per bus/ jeep
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, B & B of jeugdherbergen in meerpersoonskamers
* Nederlandse reisbegeleiding
* voorbereidingsbijeenkomst
- op trek: 
* drie maaltijden per dag tijdens trekdagen
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord etc.)
* entree Nationale Parken
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam-Sarajevo of Tuzla (kan via ons geboekt worden)
* maaltijden wanneer niet op trek (± € 150,--)
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50
* € 1,-- belasting per persoon per dag
* wijzigingskosten € 35,--
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica)
* reis- en annuleringsverzekering
* vervoer naar en van Schiphol
* vaccinaties

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 9
Maximum aantal deelnemers: 10

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 6 deelnemers. Er is dan een toeslag bovenop de reissom

Toeslag bij:
6 deelnemers € 125,-- p.p.
7 deelnemers € 75,-- p.p.
8 deelnemers € 50,-- p.p.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Geld

In Bosnië-Herzegovina betaal je met de BAM. Zo hier en daar kun je ook met Euro`s betalen.

Klimaat

Bosnië-Herzegovina heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ bevestiging voor bril of zonnebril: de opticien heeft elastische touwtjes waarmee je bril altijd op z’n plaats blijft
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 3

Deze reis valt in categorie 3, de zwaarste categorie van de lichtere treks. Er zit soms een zware dag zit waarop je veel moet stijgen (soms > 1000 meter) en lang moet lopen (soms > 6 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 6 uur. Qua hoogte loop je tot net boven de 2000 meter. Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag.
De zwaarste dagen op deze reis zijn dag 2 en 9. Op dag 2 daal je 1700 meter en klim je 1000 meter. Op dag 9 beklim je de hoogste top van Bosnië.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice