Bosnië en Herzegovina

De geografische ligging, de diversiteit in landschappen, de eeuwenoude historische en culturele crossroads en een aangenaam klimaat maakt Bosnië en Herzegovina tot een zeer interessante reisbestemming. Dit land is al eeuwen een ontmoetingsplaats van verschillende culturen, tradities en religies en is een prachtig land voor deze korte wandelreis met een vleugje cultuur.

  • diversiteit in landschappen
  • aangenaam klimaat
  • culturen, tradities en religies
  • comfortable overnachtingen

Bosnië

Al dit erfgoed verrijkt Bosnië en maakt het aantrekkelijk voor toeristen die op zoek zijn naar onbegane paden, de rust die we in het westen missen en authenticiteit die veel landen vanwege snelle technologische ontwikkelingen en commerciële belangen aan het verliezen zijn.
Bosnië is al 20 jaar stabiel en staat steeds meer open voor toeristen, die ongetwijfeld met prachtige herinneringen en gevoelens naar huis zullen terugkeren. Naast onze 11-daagse Via Dinarica trektocht hebben we deze wandelreis in ons programma opgenomen voor reizigers die wat meer waarde hechten aan een heerlijk bed, een lichtere rugzak en iets meer cultuur dan bij de lange trektocht.

Sarajevo

We beginnen deze wandelreis op de Olympische berg van Sarajevo, de Bjelasnica. Vervolgens wandelen we op de Visocica bergkam en overnachten we bij het Boracko meer. Ook een culturele dag mag niet ontbreken. Mostar, Pocitelj en Blagaj zijn 3 oude steden in Herzegovina, we zullen kennismaken met de Ottomaanse architectuur, de moskeeën, de bruggen en het bedevaartsoord Medjugorje. Het best bewaarde geheim van Bosnië - Tito’s Bunker - (waar tot in de jaren 90 van de vorige eeuw 26 jaar lang aan gebouwd is) staat ook op programma. Deze bunker ligt 280 meter onder de grond, heeft een zeer communistische uitstraling en kon 6 maanden lang aan 350 mensen onderdak bieden. Indrukwekkend. We sluiten de reis af met de beklimming van de hoogste top op Prenj – Zelena Glava 2155 meter en een wandeldag op Cvrsnica. Deze prachtige wandeling start in het Natuurpark Blidnje aan de voet van de berg.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Bosnië en Herzegovina

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
25 jun 2022 02 jul 2022
23 jul 2022 30 jul 2022
Prijs vanaf   € 1045
Ticket exclusief
Groepsgrootte 4 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een, voor Nunatak, experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam-Sarajevo

Aankomst in Sarajevo en bezoek aan culturele en historische bezienswaardigheden van deze prachtige stad. Overnachting in Sarajevo.

dag 2 wandeldag op Bjelasnica

Vandaag zullen we 6 uur wandelen op de Olympische berg van Sarajevo, de Bjelasnica. Onze wandeling start in het dorp Umoljani (1275 meter). Er is een legende die dit dorp en een draak onlosmakelijk met elkaar verbindt. Dit verhaal wordt onderweg verteld.
Het hoogste wandelpunt voor vandaag ligt op 1896 meter en hiervandaan dalen we af naar het hoogstgelegen en permanent bewoonde dorp Lukomir op 1495 meter, waar we ook overnachten.

dag 3 wandeldag op Visocica

Op de Visocica bergkam maken we een 7 uur lange wandeling met prachtige uitzichten op de kloof van Rakitnica. Vandaag zullen we kennismaken met het middeleeuwse culturele erfgoed waar Bosnië enorm trots op is – stecci (monumentale middeleeuwse grafstenen). Afhankelijk van de conditie van de groep gaan we 1 van de 3 toppen boven 1900 meter beklimmen. Overnachting is bij het Boracko meer. 

dag 4 culturele dag

Mostar, Pocitelj en Blagaj zijn 3 oude steden in Herzegovina, we zullen kennismaken met de Ottomaanse architectuur, de moskeeën, de bruggen en het bedevaartsoord Medjugorje, waar wordt gezegd dat Maria zich aan een paar kinderen liet zien en sindsdien komen katholieken uit de hele wereld naar deze heilige plaats. In Herzegovina worden rode en witte wijnen gemaakt en we bezoeken een van de talloze wijnkelders voor het proeven van wijn. We overnachten 3 nachten in dezelfde accommodatie in Konjic.

dag 5 wandeldag op Prenj

Herzegovina verlaten zonder een bezoek aan de berg Prenj is ondenkbaar, Prenj is voor de Bosniërs een mythische berg. Vandaag klimmen we 850 meter door de prachtige vallei van Tisovica en gaan we voor de hoogste top op Prenj – Zelena Glava 2155 meter. 

dag 6 wandeldag op Cvrsnica

Prachtige wandeling met start in het Natuurpark Blidnje aan de voet van de berg Cvrsnica. Cvrsnica wordt het dak van Herzegovina genoemd en de hoogste top van Herzegovina - Plocno 2228 meter - is op deze berg. We zullen genieten van adembenemend mooie uitzichten op Prenj en de kloof van Diva Grabovica. Een bezoek aan de kwetsbare en poreuze stenen boog Hajducka Vrata mag niet ontbreken. Afhankelijk van de conditie van de groep gaan we Veliki Vilinac 2118 meter beklimmen en kunnen we genieten van een 360 graden panorama.

dag 7 naar Sarajevo

Na het ontbijt rijden we naar Sarajevo om daar een wandeling van 12km te maken naar Skakavac waterval (98 meter hoog). Er wordt onderweg verteld over de diversiteit van de flora en fauna die we onderweg tegenkomen. Duur van deze wandeling is 6 uur.

Optie: Als we op dag 1 laat aankomen en er is geen tijd meer voor de city tour aankomen, dan kunnen geïnteresseerden voor deze tour ook overwegen om de city tour te doen in plaats van de de wandeling naar de waterval. 

dag 8 Sarajevo-Amsterdam

Afhankelijk van wanneer we vliegen naar Amsterdam, worden we vervoerd naar het vliegveld in Sarajevo.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
25 jun 02 jul 2022 € 1045 onder voorbehoud op aanvraag
23 jul 30 jul 2022 € 1045 onder voorbehoud op aanvraag

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers 
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per bus/ jeep
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, B & B of jeugdherbergen in meerpersoonskamers 
* toeristenbelasting
* lokale Engelssprekende gids
* drie maaltijden per dag (inclusief 1 consumptie)
* entree Nationale Parken

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Sarajevo (kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil.

Geld

In Bosnië-Herzegovina betaal je met de BAM. Zo hier en daar kun je ook met Euro`s betalen.

Klimaat

Bosnië-Herzegovina heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ bevestiging voor bril of zonnebril: de opticien heeft elastische touwtjes waarmee je bril altijd op z’n plaats blijft
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden, ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 25 jun 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 25 jun 2022 vlieg je van Amsterdam naar Sarajevo .
Het vluchtschema is als volgt:
25 juni Amsterdam-Sarajevo (met overstap)
2 juli Sarajevo-Amsterdam (met overstap)
Boek deze reis
 
 
Vertrek 23 jul 2022 Op aanvraag
Bij de reis van 23 jul 2022 vlieg je van Amsterdam naar Sarajevo .
Het vluchtschema is als volgt:
23 juli Amsterdam-Sarajevo (met overstap)
30 juli Sarajevo-Amsterdam (met overstap)
Boek deze reis
 
 

Zwaarte 2

De meeste wandelingen liggen tussen 4½ en 6 uur netto looptijd (dus exclusief pauzes). Uiteraard nemen we voldoende tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna. We adviseren je om getraind op reis te gaan, met goed ingelopen bergschoenen die de enkels omsluiten. Dan heb je meer plezier van je wandelingen! Het is een reis voor de actieve rust- en natuurliefhebber met belangstelling voor locale cultuur.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice