IJsland dagwandelingen 13 dagen

Een korte wandelvakantie op IJsland met 8 wandeldagen vanuit 3 basiskampen in verschillende gedeeltes van IJsland; 1 nacht basiskamp aan de voet van de prachtige Skogar waterval, 3 nachten basiskamp in Þórsmörk aan de voet van de Eyjafjallajökull en 3 nachten basiskamp in topattractie Landmannalaugar.

  • Þórsmörk en de Eyjafjallajökull
  • topattractie Landmannalaugar
  • Skogar waterval
  • dagwandelingen zonder zware bepakking

Reykjavik en Skogar

Na een vlucht van Amsterdam naar Reykjavík start onze reis met een verblijf in Reykjavik. Na een dagje stad rijden we langs de kust naar het oosten. We maken onze eerste wandeling bij de machtige Skogar waterval.

Thorsmork of Þórsmörk

Na een overnachting in Hvolsvöllur rijden we door naar Þórsmörk of Thorsmork, een vallei aan de voet van de Eyjafjallajökull gletsjer. Dit is een prachtige uitvalsbasis voor een aantal uitdagende dagwandelingen zoals naar de Fimmvörðuháls.
De Eyjafjallajökull is bekend, beroemd en berucht door de uitbarsting in april 2010 die toen zo ongeveer het gehele vliegverkeer van Europa tot stilstand bracht.

Landmannalaugar

Landmannalaugar is absoluut een van de hoogtepunten van een bezoek aan IJsland, vanaf de camping maken een aantal spectaculaire en prachtige dagwandelingen. Een van de routes loopt over de top van de Blahnukur en verder zuidwaarts naar Skalli. Ook volgen we een gedeelte van het beroemde wandelpad naar de kust, de Laugavegur.
Een bad in de warme bron mag uiteraard niet ontbreken.

Lees hier en hier meer over reizen in corona tijd.
Home

IJsland dagwandelingen 13 dagen

Dagen 13
Lopen 8
Zwaarte 3
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1945
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak een experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Reykjavík

Een rechtstreekse vlucht van zo`n drie uur brengt ons naar de internationale luchthaven van Reykjavík in het uiterste zuidwesten van IJsland. Zit het weer mee dan kunnen we een groot deel van Zuid-IJsland vanuit de lucht prachtig zien liggen. Transfer van het vliegveld Keflavík naar het 50 km verderop gelegen Reykjavík, waar we op een camping overnachten.

dag 2 verblijf Reykjavik

Vandaag kun je deze charmante stad bezoeken vol met prachtige architectuur. Optioneel kun je mee met de busexcursie naar de werledberoemde Geysir.

dag 3 bus Reykjavik - Skogar

`s Ochtends vertrekt vanaf het busstation de touringcar naar Skogar. Er staan verschillende hutten en er is een camping waar we zullen overnachten.
Na aankomst gaan we op pad voor onze eerste wandeling naar de waterval.

dag 4 bus Skogar - Hvolsvöllur

In de loop van de ochtend rijden we terug naar Hvolsvöllur waar we op de camping overnachten. In de middag kun je (facultatief) naar het Lava Centre.

dag 5 Hvolsvöllur - Þórsmörk

`s Ochtends vertrekt vanaf het busstation de touringcar naar Þórsmörk. We zetten onze tenten op de camping en gaan op pad voor onze eerste wandeling naar de Stakkholtsgjá kloof en de waterval.

dag 6 verblijf Þórsmörk

Vandaag klimmen we 1000 meter omhoog (en omlaag) naar de Fimmvörðuháls pas tussen de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull gletjsers.

dag 7 verblijf Þórsmörk

Vandaag maken we een mooie dagtocht in de omgeving van ons kamp.

dag 8 bus Þórsmörk - Hvolsvöllur

Na een laatste wandeling rijden we aan het einde van de middag met de lokale bus naar Hvolsvöllur waar we onze tenten wederom opzetten op de camping.

dag 9 Hvolsvöllur - Landmannalaugar

Met een speciale bus rijden we vlak langs de Hekla het binnenland in. Onderweg rijdt de bus door rivieren en over steile passen, de gehele weg is onverhard.
Aangekomen in Landmannalaugar zetten we onze tenten op en gaan meteen op pad voor onze eerste wandeling door de Vondugil en bovenlangs Sudurnamur terug naar het kamp.

Landmannalaugar ligt midden in een vulkanisch aktieve zone. Het heeft vele bont gekleurde fumarolen en solfatoren."Laugar" betekent warme bron. Naast de toeristenhut stroomt een beekje dat op verschillende plaatsen gevoed wordt door warme bronnen. Hier komt de zwembroek dus van pas. Door dichterbij of verder van de bronnen te gaan, kun je de prettigste watertemperatuur vinden.

Het gebied ligt "onder de rook" van de Torfajokull, een van de weinige vulkanen die vrijwel steeds zure lava (rhyoliet) vormt. De rhyoliet heeft een karakteristiek roestrode kleur. Deze afzettingen zijn van voor de laatste ijstijd.Sindsdien zijn er verschillende andere tijdens de laatste ijstijd ontstaan bij erupties onder ijs, Bláhnákur ("Blauwe Top") en de Brennisteinsalda ("Zwavelheuvel"). De eigenaardige kleur van de Bláhnákur is te danken aan de aanwezigheid van perliet, een vulkanisch glas. De lavavelden Laugarhraun (achter de hut), Namshraun en Nordurnamshraun zijn ontstaan in de kolonisatieperiode. Vooral de Laugarhraun bevat veel obsidiaan. Dit is donker gekleurd vulkanisch glas met de eigenschap dat het licht dubbel breekt.

Hoewel minder in het oog springend dan de geomorfologie, is ook de vegetatie in Landmannalaugar interessant. Het gebied ligt tussen de 500 en 1000 meter hoogt. Het klimaat is vergelijkbaar met dat van de hooglanden in het binnenland, zij het minder droog. In de Laugarhraun groeien dan ook arctisch(c)alpine planten zoals de kruidwilg Salix herbacea en de heideachtige Cassiope hynoides. De laatstgenoemde soort heeft, afgezien van de klokvormige bloempjes, precies dezelfde groeivorm als het op vergelijkbare plaatsen groeiende haarmos Polytrichum alpinum. Een dergelijke gelijkenis tussen een hogere plant en een mos is vrijwel uniek in de plantenwereld. Langs de rivier liggen enkele laagveentjes met Scheuchzer`s wollegras, de stersteenbreek (Saxifraga stellaris) en het felgroene mos Philonotis fontana. In de warme bronnen is enkele jaren geleden een primitieve soort bacterie (een zgn. Archaebakterie) ontdekt die kan leven bij temperaturen van bijna 100 graden Celsius. Deze soort kan misschien aanwijzingen geven over het eerste leven dat zich op aarde heeft ontwikkeld.

dag 10 verblijf Landmannalaugar

In de omgeving van Landmannalaugar zijn een aantal gemarkeerde routes uitgezet. Een van de routes loopt over de top van de Blahnukur en verder zuidwaarts naar Skalli. Langs Vorduhnukur en Kjaftalda lopen we terug naar Landmannalaugar. Duur wandeling 6 tot 7 uur.
Indien het te hard waait kiezen we een andere route.

dag 11 verblijf Landmannalaugar

Vandaag volgen we een gedeelte van het beroemde wandelpad naar de kust, de Laugavegur. Vanaf de camping steken we door het lavaveld heen en klimmen omhoog langs de Brennisteinsalda richting Hraftinussker. Afhankelijk van de weersomstandigheden lopen we totaan Stórihver en keren gedeeltelijk terug via een andere route over de Háalda. Duur wandeling 6 tot 7 uur.

dag 12 bus Landmannalaugar - Reykjavik

Vanochtend kun je nog op pad voor een laatste wandeling of een laatste bad in de warme bron. `s Middags rijden we over de spectaculaire bergroute terug naar Reykjavik.
Overnachting op de camping.

dag 13 Reykjavik - Amsterdam

Terugvlucht naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Reykjavik inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, indien het laagste tarief niet meer beschikbaar is volgt er een vluchttoeslag)
* luchthaven transfers 
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per openbaar vervoerbus 
* drie maaltijden per dag tijdens de trekdagen 
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord, etc.) 
* alle overnachtingen in éénpersoonstenten
* entree nationale parken 
* Nederlandse reisbegeleiding 
* medicijn- / EHBO–kit
* voorbereidingsbijeenkomst

Niet bij de reissom inbegrepen

* corona test na aankomst Keflavik (rond de € 100,-)
* maaltijden wanneer niet op trek. Voor de avondmaaltijden, lunches en ontbijten moet je rekenen op ± € 200,-- tot € 250,-- 
* persoonlijke uitgaven, souvenirs, frisdranken en alcoholica (duur) 
* reis- en annuleringsverzekering 
  (voor deze reis heb je een bergsport/bijzondere sporten reisverzekering nodig)
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 9 reizigers

De reis kan vanaf 5 reizigers gegarandeerd worden, er is dan een toeslag van € 125,-- p.p.

Tijdverschil

Het is in IJsland een uur vroeger dan bij ons.

Geld

Het overgrote deel van de direct noodzakelijke uitgaven op IJsland is bij de reissom inbegrepen: denk aan alle vervoer, alle overnachtingen volgens programma en bijna alle maaltijden. Niet inbegrepen zijn de uitgaven voor consumpties onderweg, de maaltijden in Hvolsvöllur, Reykjavik, souvenirs, de corona test na aankomst Keflavik (rond de € 100,-) e.d. reken dus in ieder geval op een bedrag rond de € 300,--. Op Keflavik Airport kun je pinnen of Euro`s omwisselen in kronen. Het is handig om voor onverwachte uitgaven altijd wat contant geld bij je te hebben. Dit kan in de vorm van Euro`s. Het gebruik van creditcards is in IJsland wijdverbreid en populair.

Reisdocumenten

Paspoort of identiteitskaart, geldig tot na verblijf.

Vaccinaties en corona

Lees hier mee over het reizen in corona tijd.

Voor IJsland geldt geen vaccinatieplicht.
Lees hier meer over de corona test na aankomst op IJsland.

Paklijst

Kampeeruitrusting die wordt verzorgd door Nunatak: 
- twee of eenpersoonstenten
- grote basiskamp tent
- branders, kooktoestellen en accessoires 
- pannen, voorraaddozen en ander keukengerei 
- bestek, mok en bord (lichtgewicht en onbreekbaar). 

Hieronder vind je een paklijst voor de rugzaktrekking naar IJsland. Uit de uitgebreidheid van onderstaande lijst valt op te maken dat we veel belang hechten aan een goede keus van mee te nemen kleding, uitrusting e.d. Het is echter niet noodzakelijk om nieuw aan te schaffen. Vaak kan volstaan worden met artikelen die al in je bezit zijn en min of meer aan de gestelde eisen voldoen. De laatste dingen om op te bezuinigen zijn goede schoenen, uitstekende wind- en regenkleding en een slaapzak / mat van goede kwaliteit. 

Kleding 
~ Ondersokken 
~ Sokken/kousen 2 paar 
~ Ondergoed 
~ Thermo ondergoed 
~ T- shirts ( 2 ) 
~ Fleece vest 
~ Body warmer 
~ Korte broek 
~ Trekking broek ( 2 ) 
~ Regenjas (Gore-tex) 
~ Regenbroek 
~ Gamaschen 
~ Onderhandschoenen 
~ Handschoenen 
~ Wandelschoenen 
~ Sandalen of gympen 
~ Pet / shawl 
~ Muts 

Slaapspullen 
~ Slaapmatje 
~ Slaapzak 
~ Lakenzak 
~ Opblaaskussentje 
~ Waterdichte slaapzakhoes 
~ Vuilniszak om slaapzakhoes 

Diversen
~ Voldoende mondkapjes
~ Hand desinfectie vloeistof
~ Zakmes 
~ Dagboek [schrift]+ pennen 
~ Leesboek of puzzelboekje 
~ Reserve veters 
~ Zitlap 
~ Naaispullen 
~ Plastic zakken 
~ Plunjebaal of flightbag 
~ Hangslotje 
~ Rugzak voor de wandelingen min. 35 liter
~ Fototoestel 
~ Siggfles, thermoskan of plastic fles 
~ Spanbandjes 
~ Zonnebril / gletsjerbril 
~ Rugzakhoes 
~ Anti muggenolie 
~ Reserve bril / lenzen 
~ Loopstokken 

Toiletartikelen 
~ Zeep 
~ Shampoo [klein flesje] 
~ Tandenborstel 
~ Tandpasta 
~ Lip care 
~ Klein doosje nivea of uiercrème 
~ Zonnebrand 
~ Kam of borstel 
~ Toiletpapier 
~ Dunne handdoek 

Persoonlijke medicijnen 
~ Iboprufeen 400mg 
~ Paracetamol 
~ Sporttape 
~ Second skin 
~ Sterilon 
~ Pleisters 
~ Zovirax 

Papieren 
~ Paspoort 
~ Reisverzekering 
~ Ziektekostenverzekering 
~ Geld  
~ Waterdicht documentenmapje 

Voor sommige zaken is het voldoende als er één of twee exemplaren meegaan, b.v. een naaisetje. Voor veel andere dingen beslist niet meer dan wat minimaal nodig is, b.v.zonnebrandolie. Voor alles is de stelregel; zo weinig mogelijk en zo licht mogelijk, want je krijgt nog een fiks gewicht aan eten, tenten en ander materiaal bij. 

Hieronder zullen we nog wat verder ingaan op verschillende artikelen op de paklijst: 

I Rugzak en verpakkingsmiddelen 
II Schoeisel 
III Kleding 
IV Slaapzak e.d. 
V Diverse gebruiksartikelen 
VI Toiletartikelen 
VII Middelen ter bescherming van huid, ogen e.d. 
VIII Voor verwondingen, ziekte etc. 
IX Fotoapparatuur 
X Overig 

I. Tassen, rugzak e.a. transport verpakkingsmiddelen 
* een stevige grote plunjebaal/tas (minimaal 65 liter) 
* rugzak voor de dagwandelingen 
* een aantal nylon of pvc zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, deze maken het mogelijk je rugzak te organiseren, tevens om je spullen min of meer waterdicht te verpakken 
* portemonnee, heuptasje,heupgordel of etui met koord voor kostbare papieren zoals paspoort, verzekeringskaarten, geld e.d. 
* tas voor fotoapparatuur. 

II. Schoeisel een paar bergschoenen van stevige kwaliteit: 
*goed profiel en stevige zool 
*bij voorkeur hoge schacht voor bescherming en steun van de enkels 
*goede pasvorm (ook bij dikke sokken) 
*redelijk ventilerend en waterdicht (goretex etc.); een paar sportschoenen en/of all terrain sandalen (Teva of Crocs etc.), te gebruiken bij doorwadingen van beken en rivieren en rond de tent. In ieder geval licht van gewicht, sneldrogend, goed profiel. Verder kan gedacht worden aan middelen om schoenen waterdicht te houden (leervet, snowseal etc.), extra veters en gamaschen.

III. Kleding 
* regenkleding, jas en broek (van uitstekende kwaliteit), licht gewicht en goed ventilerend of ademend (goretex etc.) 
* 2 lange broeken: ruimzittend, sterke kwaliteit, donker van kleur en sneldrogend (een spijkerbroek minder bruikbaar en een trekkingbroek uitstekend); wellicht warme joggingbroek. 
* diverse T shirts en warmteondergoed (lange mouw) 
* 1 of 2 fleeces 
* ondergoed 
* (dunne) handschoenen 
* muts en shawl 
* zwemkleding (denk aan warmwaterbronnen en de zwembaden) 
* sokken van bv. 60% wol en 40% kunststof. 

IV. Slaapzak e.d.
* goede kwaliteit slaapzak met vulling van dons of kunststof; de slaapzak moet voldoende warmte bieden bij temperaturen rond het vriespunt; eventueel een lakenzak 
* slaapmatje. Goede isolatie, tegen optrekkende koude vanonder op dit is m.n. bij donzen slaapzakken van belang, ligcomfort, bij kamperen op rotsige en/of oneffen grond; het beste zijn zelfopblazende matten van gesloten cel structuur (ThermaRest) Bij voorkeur geen volumineuze matten i.v.m. ruimtebeslag. 

V. Diverse gebruiksartikelen 
* zakmes 
* waterfles 
* zitmatje (vochtwerend,isolerend en licht van gewicht). 

VI. Toiletartikelen 
* zeep, bij voorkeur desinfecterend, fosfaatvrij en biologisch afbreekbaar 
* shampoo, douchegel (zie hiervoor); 
* handdoek, donker van kleur en niet te dik/groot i.v.m. snelle droging; 
* toiletpapier, scheergerei 
* verder wat een ieder zoal noodzakelijk acht. 

VII. Middelen ter verzorging en bescherming van huid, ogen etc. 
* zonnebrandmiddel 
* goede zonnebril/gletsjerbril, ter bescherming tegen fijnstuifzand en uv-straling ook met koord zodat hij niet bij plotselinge bewegingen kapot valt 
* bril of lenzen maar in beide gevallen een reservebril 
* brillenkoker, lenzendoosje en schoonmaakspullen 
* blistex of andere lippenbescherming 
* handcrème Opmerking m.b.t. lenzendragers: fijn lavazand en stuifzand kunnen een probleem zijn, lenzen niet met gletsjerwater reinigen. 

VIII. Voor verwondingen, ziekte etc. 
* elementaire EHBOset: hansaplast, leukoplast, steriel gaas, betadine etc., 
* specifieke medicijnen voor persoonlijk gebruik 
* paracetamol (alg. koortsverlagend, pijnstillend) 
* sporttape of breed leukoplast 
* eventueel steunverband voor enkel en/of knie; 
* eventueel second skin tegen blaren en schaafwonden (Compeed); 
* voor de spieren: SRLgelei (homeopathisch); in mindere mate tijgerbalsem of Midalgan; 
* Arnicazalf tegen zwellingen, verstuikingen en gewrichtspijn. 

IX. Fotoapparatuur 
* apparatuur naar behoefte, schokbestendige draagtas, heuptas etc.; 
* lensreiniging, borsteltje etc.;  
* reserveaccu`s 

X. Diversen 
* favoriet trailfood als opkikker voor onderweg

Maaltijden

Bijna alle maaltijden tijdens de reis zijn inbegrepen, met uitzondering van de maaltijden in Hvolsvöllur en Reykjavik. Tijdens de trek zal gebruik gemaakt worden van uit Nederland meegebrachte basisingrediënten en voorraden. Het spreekt voor zich dat de maaltijden qua hoeveelheid en calorieën aangepast zijn aan de fysieke inspanningen en aard van deze reis.

Verzekering

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie trekking 3

De dagwandelingen hebben een gemiddelde lengte van 15 à 20 km. Na aankomst in het kamp gaan we, afhankelijk van de aankomsttijd, meteen op pad voor een mooie wandeling.
Ook in de ochtenden voor de volgende transfer maken we van de gelegenheid gebruik om een mooie wandeling te maken. 
Er wordt in rustig tempo gelopen, zodat we de tijd hebben om te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. De stijging of daling per dag is meestal niet meer dan enkele honderden meters. Op de eerste tocht treffen we een aantal pittige stijgingen tegen vrij steile berghellingen met een maximale stijging van 400 meter achter elkaar. Op sommige dagen tijdens de tweede tocht kruist de route een aantal erosiegeulen die tientallen meters diep kunnen zijn en waar we steeds in en uit moeten klimmen. Sneeuw en rul, rotsig of zompig terrein maakt de route plaatselijk zwaar. Onderweg doorwaden we een aantal ijskoude gletsjerrivieren. Meestal is de doorsteek kort en reikt het water niet meer dan kniehoog, een enkele keer tot kruishoogte.

Tot slot speelt de wisselvalligheid van het weer een belangrijke rol bij de zwaarte van de tocht. De maaltijden worden door de deelnemers klaargemaakt. We verwachten van de deelnemers een coöperatieve instelling naar elkaar en naar de groep als geheel.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice