Rusland Baikal schaats-tenttocht

Schaatsen op de mooiste en grootste ijsbaan ter wereld - het Baikalmeer. Je glijdt langs grotten vol bizar gevormd ijssculpturen, verbazingwekkende ijspatronen en luchtbellen onder het ijs; de ultieme schaatstrekking over de eindeloze en verbazingwekkend mooie vlakten van het Baikalmeer!

  • trekking op de schaats
  • bagagevervoer met sleetjes
  • kamperen op het ijs en het land
  • het grootste zoetwatermeer ter wereld

Kamperen op het ijs

Samen met de Russen - we reizen in een internationale groep - schaatsen we van kamp naar kamp, je sleept je eigen bagage op een sleetje/pulka. Slapen doen we met z`n allen in een grote tent, lekker warm en gezellig.

Ga mee met deze unieke winterreis op het Baikalmeer!

Lodge variant

Mocht je op zien tegen het kamperen en de lengte van de dagtochten, dan is er ook een lichtere lodge variant. Je schaatst dan een vergelijkbare route, waarbij je overnacht in warme en gezellige pensions. Alle bagage wordt bij deze variant vervoerd door een voertuig, zodat je tijdens het schaatsen niet veel hoeft mee te nemen. Je draagt alleen een kleine rugzak met warme kleding en een thermoskan. Je kunt ook op elk gewenst moment een vrije dag nemen en een ritje maken naar de volgende locatie. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Rusland Baikal schaats-tenttocht

Dagen 11
Lopen 6
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Vertrek Terug
13 feb 2022 23 feb 2022
Prijs vanaf   € 1925
Ticket inclusief
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. De schaatsroute kan variëren afhankelijk van de weers- en ijsomstandigheden, bijvoorbeeld bij sterke tegenwind kan besloten worden de route om te keren.

De hier beschreven dag-tot-dag route is slechts een idee. Elk jaar verschillen de ijscondities en daarmee ook de te schaatsen route.

dag 1 en 2 Amsterdam - Moskou - Irkoetsk - Listvyanka

Vertrek uit Amsterdam naar Irkoetsk waar we aan het einde van dag 2 aankomen. Na aankomst in Irkoetsk rijden we naar Listvyanka. Afhankelijk van de aankomst tijd kun je het Limnological museum bezoeken. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis, flora en fauna van het Baikal meer. Ook hebben we wat tijd om te acclimatiseren en te ontspannen. Listvyanka is een klein dorpje aan de kust van het Baikal meer, dichtbij de rivier de Angara. Overnachting in een pension.

dag 3 Listvyanka - Sakhayurta

Transfer van Listvyanka naar Sakhayurta. Om 6 uur vertrekken we naar Sakhayurta. Nadat we hebben ingecheckt en de tassen in het pension hebben achtergelaten, doen we een schaatstraining over Maloye More - de zeestraat tussen de kust en het eiland Olkhon. Neem de tijd om je uitrusting aan te passen, maak gebruik van de sleeën en oefen natuurlijk het schaatsen. Een perfecte dag ook om in alle rust van de natuur te genieten.

dag 4 Sakhayurta - Kaap Ulan-Nur

Het begin van de schaatstocht naar Kaap Ulan-Nur. We gaan op pad voor de schaatstocht over Baikal met alle benodigde uitrusting. Onderweg stoppen we om te uit te rusten en foto’s te maken van het prachtige winterse landschap. Ulan-Nur betekent "rood meer", dit deel van het meer dankt zijn naam aan de zeldzame mineralen en edelstenen. Afgezien van saffieren, robijnen en zirkonen staat de plaats bekend om de offerbegraafplaats uit de ijzertijd. Overnachting in tenten. De tochtlengte vandaag is ongeveer 30 km.

dag 5 Kaap Ulan-Nur - Kaap Krestovy

De Boerjaten noemen kaap Krestovy "Dayn-Khoshun", wat "de kaap van de oorlog" betekent. Onderweg zien we de ruïnes van een 11de eeuwse vesting die hier in de vroege middeleeuwen werd gebouwd. Vroeger had het fort signaaltorens om de mensen te waarschuwen voor het naderen van vijanden en hoewel het nu een ruïne is geworden, kun je zien dat de locatie heel verstandig gekozen is. Afgezien van het fort nemen we de tijd om de rotstekeningen bij de Sagan-Zaba klif te vinden. De afbeeldingen zijn achtergelaten tijdens de brons- en de ijzertijd, er waren er ongeveer 60 op het moment dat ze ontdekt werden. Nu is het vrij lastig om er een te vinden, maar we zullen het gebied zo goed mogelijk verkennen. De Sagan-Zaba klif is sowieso een bezoek waard - de lichtgekleurde rotsen contrasteren op spectaculaire wijze met de donkere bergen op de achtergrond. Overnachting in tenten. De tochtlengte vandaag is ongeveer 25 km.

dag 6 Kaap Krestovy - Kuyalda

Het ijs van Baikal is zo divers dat je niet zult geloven dat het in zoveel vormen voorkomt. We kijken naar bizarre ijssculpturen, die gevormd worden wanneer water bevriest tijdens het opspatten bij stormachtig weer. Sommigen zijn wel 6 meter hoog en anderen lijken meer op miniatuur bergketens. Waarschijnlijk moeten we over enkele ijsruggen klimmen. Overnachting in tenten. De tochtlengte is ongeveer 25 km.

dag 7 Kuyalda - Baai van Peschanaya

Op weg naar de baai van Peschanaya stoppen we bij de Malaya Kolokolnya rots. We zien ook Babushka Baai en Kaap Ded. "Ded" is Russisch voor "oude man" en als je goed naar kijkt, begrijp je waarom de kaap zo wordt genoemd. De baai van Peschanaya staat bekend om het mooie strand en de baai waar mensen in de zomer in zwemmen. Het gebied wordt zelfs de Baikal Riviera genoemd, vanwege het warme water, maar ook in de winter is er veel te zien. Naast prachtige landschappen is er nog iets waarvoor mensen naar Peschanaya Baai komen, namelijk de dennen en lariksen met steltwortels, de wortels komen zo hoog boven de grond dat je er gemakkelijk onderdoor kunt lopen. Overnachting in tenten.

dag 8 Baai van Peschanaya - Kaap Nizhniye Khomuty

"Khomuty" betekent "beer" in een van de lokale dialecten, en er zijn er nog steeds veel die rondzwerven. Helaas, in tegenstelling tot de beren, nestelen de aalscholvers, die hun naam aan de Baklaniy Kamen rots hebben gegeven, niet langer in het gebied. Maar de rots, die eigenlijk een 15-meter hoge top van een onderwaterberg is, is zeker de moeite van het bekijken waard. Geen wonder dat de meeste fotografen en kunstenaars deze plek uitkiezen om foto`s te nemen en te schilderen. Overnachting in tenten. De tochtlengte is ongeveer 20 km.

dag 9 Kaap Nizhniye Khomuty - Bolshoye Goloustnoye

Het laatste deel van onze schaatstocht. Denk alvast aan de Russische banya, zodat ook de resterende afstand nog vol te houden is. Een Russische banya is over het algemeen iets minder warm maar vochtiger dan de Finse sauna, waardoor het voor nieuwkomers gemakkelijker te hanteren is. Overnachting in een pension. De tochtlengte is ongeveer 20 km.  

Note: Soms komt het voor dat een groep er langer over doet om de tocht te voltooien. In dat geval overnacht je nog een nacht in tenten en wordt het guesthouse en de banya overgeslagen.

dag 10 Transfer naar Irkoetsk of Listvyanka

We rijden terug naar Irkoetsk en maken een stadsexcursie onder leiding van een lokale gids. Overnachting in een guesthouse.

dag 11 Vertrek

Helaas de tocht zit erop. We hebben tenten opgezet onder de sterrenhemel, geschaatst over een van de grootste ijsbanen ter wereld en hebben gezien wat weinig andere mensen hebben gezien. Een once-in-a-lifetime ervaring.

Terugvlucht via Moskou naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
13 feb 23 feb 2022 € 1925 onder voorbehoud inclusief

Bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Moskou-Irkoetsk inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* luchthaven transfers 
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis 
* drie maaltijden per dag tijdens de trekdagen 
* gebruik van keukengerei, branders
* alle overnachtingen 
* schaatsen, sleetje/pulka, sleeptouwen, stijgijzers, gordel
* lokale Engels sprekende reisbegeleiding
* uitnodigingsbrief in verband met visum

Niet bij de prijs inbegrepen

* maaltijden wanneer niet op trek, voor 2 avondmaaltijden en lunches moet je rekenen op ± € 50,--
* persoonlijke uitgaven, souvenirs 
* frisdranken en alcoholica
* reis- en annuleringsverzekering (voor deze reis heb je een bergsport/bijzondere sporten reisverzekering nodig) 
* visum Rusland ± € 65,-- plus eventueel bemiddelingskosten visumdienst (de aanvraag van het visum neemt enige tijd in beslag en je kunt dan niet beschikken over je paspoort; de visumaanvraag duurt minimaal 6 werkdagen) 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vervoer naar en van Schiphol

Aantal reizigers

Je reist in een internationale groep. Informeer op het kantoor naar het aantal beschikbare plaatsen.

Visum

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, hebben we eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig. Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd. 

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten € 65,-- + bemiddelingskosten visumdienst) en natuurlijk de porto kosten. Je kunt het visum (bijvoorbeeld) regelen via het Russisch Visumcentrum of een visumservice.

Voor de aanvraag van het visum heb je het volgende nodig: 
- paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf) 
- ingevuld visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto (moet je online invullen)
- Voor een visumaanvraag voor Rusland moet er een bewijs van ziektekostenverzekering of reisverzekering met vermelding van werelddekking en het liefst ook dekking voor Rusland worden bijgevoegd. Een fotokopie volstaat.
- Russische uitnodiging

De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Paklijst

~ schaatsen (mocht je deze niet hebben, dan zijn die lokaal te lenen)
~ helm
~ bescherming voor de knieën en ellenbogen - bescherming voor rolschaatsen/skeeleren is geschikt
~ rugzak 80-100 liter of grote tas met draagsysteem
~ bril tegen zon en wind (handigst is een snowboardmasker)
~ thermosfles
~ dagrugzak
~ warme schoenen voor rond het kamp - ze moeten aan de grote kant zijn, zodat je extra sokken kunt dragen.
~ schaatsschoenen met stevige fixatie van de enkel
~ verschillende lagen kleding
~ warm thermisch ondergoed (broek + jas)
~ fleece kleding (broek + jas)
~ hardloopkleding (broek + jas) om in te schaatsen
~ donsjack
~ muts + bivakmuts of sjaal
~ gezichtsmasker om te beschermen tegen de wind
~ handschoenen (meerdere paren)
~ warme wanten
~ sokken van een verschillende dikte
~ warme broek (bijvoorbeeld skibroek)
~ donssloffen of hele warme sokken voor in de tent
~ slaapzak - comfort is ongeveer -15, gewicht tot 2 kg. Neem 2 slaapzakken. Een warme synthetisch en binnenin een lichte donzen.
~ bivakzak (klik voor voorbeeld)
~ 2 slaapmatten (waarvan een niet dunner dan 8mm) waarvan één opblaasbare
~  schoenhoezen (voor als je schoenen niet warm genoeg zijn) 
~ mok, lepel, kom, mes
~ hoofdlamp
~ lucifers
~ persoonlijke EHBO-kit (verband, rekverband, pleisters, pijnstillers, lippenbalsem, handcréme, neem niet voor alles wat mee, er is ook een algemene EHBO-kit)
~ zonnebrand crème
~ toiletartikelen

Het gewicht van de persoonlijke uitrusting mag niet meer dan 15 kg zijn. Als je meer hebt, kan of overleg dan wat eventueel niet nodig is, maar verminder het gewicht niet door warme kleren weg te laten.

Het is ook mogelijk op lokaal bepaalde materialen te lenen of te huren.

Zwaarte 3

Je hoeft geen professionele atleet te zijn om de trektocht te voltooien, het hebben van trekking ervaring en het maken van langere schaatstochten is wel aan te raden. Met een goede algemene conditie is het goed te doen zijn, zorg ervoor dat je de hoeveelheid fysieke activiteit aan kunt. De gemiddelde afstand die je aflegt per dag ligt rond de 20-25 km.

Bij het schaatsen op het meer maak je gebruik van een techniek die vergelijkbaar is met langlaufen, waarvoor niet veel vaardigheden vereist zijn. Je trekt je eigen sleetje van kampplek naar kampplek met je eigen bagage: slaapzak (tot -15 Celsius, in de tenten is het betrekkelijk warm), slaapmat, bivakzak, donsjas, warme kleding. Elke deelnemer krijgt ​​een deel van het eten en de kookuitrusting 4-6 kilogram.
Er wordt verwacht dat deelnemers meehelpen bij het opzetten van het kamp en het bereiden van de maaltijden.

Op het Baikal meer is de wind de grootste uitdaging, zeker in combinatie met vallende sneeuw. Met rugwind heb je een gemiddelde snelheid van 10 km per uur, terwijl sterke tegenwind ons zou kunnen dwingen om een pauze te nemen of de tocht te voet voort te zetten. Als we ijsruggen tegenkomen die eruit zien als heuvels van enorme ijsblokjes, moeten we eroverheen klimmen of eromheen gaan. We zullen het grootste deel van de nachten in tenten doorbrengen, ergens langs de kust of op het ijs.

Reiswaardering 9,1

Een greep uit de reviews:

 

Yvette

24-03-2020

Gemiddelde beoordeling: 10,0

Wens en/of verwachting: hele bijzondere winterreis maken

Meeste indruk: Het fantastische wonderlijke constant bewegende ijs, prachtige kunst en al die geluiden. Bijna een levend wezen.

Ervaring: Prachtig uniek en heel gezellig Russisch ijsavontuur. Heerlijk de hele dag schaatsen op een prachtige eindeloze ijsvlakte in stralend weer. Het ijs zelf is een groot kunstwerk waar je nooit genoeg van krijgt. Dan elke avond heel gezellig kamperen met de Russen. Een ware belevenis van survivallen in de Siberische winterbossen. Compleet met heerlijk kampvuur en gitaar. De extra reis met de Trans Siberië Express van Moskou naar Irkoetsk was fantastisch.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Y.

07-03-2020

Gemiddelde beoordeling: 9,3

Wens en/of verwachting: schaatsen op het meer

Meeste indruk: Het ijs, winter kamperen

Ervaring: Geweldige ervaring!!

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Mark

04-03-2020

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: schaatsen

Meeste indruk: Baikalmeer en oevers

Ervaring: Interessante reizen aanbieden die opleveren wat is beloofd. Het was een mooie reis met goed reisleiding en interessante en diverse onderdelen. De culturele onderdelen waren niet direct mijn keuze maar zijn wel nuttig voor een goed en compleet beeld van het bezochte gebied.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Martijn

18-03-2019

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Avontuurlijke schaatstocht op dit meer

Meeste indruk: De locaties tijden de schaatstocht. De overnachtingsplekken waren ook goed gekozen.

Ervaring: Wanneer we met wind in de rug en zon in het gezicht konden laten meevoeren door een krachtige wind in de rug. Perfecte omstandigheden die je daar eigenlijk niet mag verwachten maar cadeau kreeg.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9m0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Hans

15-03-2019

Gemiddelde beoordeling: 9,5

Wens en/of verwachting: veel ijs en schaatsen

Meeste indruk: Baikal meer in zijn totaliteit werkelijk schitterend

Ervaring: Schaats trektocht gehouden, overnacht in tent een groot avontuur, gehele vakantie was aaneenschakeling van mooie momenten.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Carolien

26-03-2018

Gemiddelde beoordeling:

Wens en/of verwachting: -

Meeste indruk: -

Ervaring: -

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Adrian

20-03-2018

Gemiddelde beoordeling: 10,0

Wens en/of verwachting: Extreme schaatstocht.

Meeste indruk: Moscow in de winter, Trans Siberië Express, Baikalmeer.

Ervaring: Verzorging en samenwerking met het Russische team was ver boven verwachting. Een zeer gezellige week met hartverwarmend Russisch team. Ook uitgezochte pensions en chauffeurs waren top. Geen luxe, wel goed verzorgd en overal een hartelijke ontvangst.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

René

19-03-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,4

Wens en/of verwachting: Schaatsen op het Baikal meer, contact met Russen.

Meeste indruk: Elke dag was een avontuur.

Ervaring: Prachtige combinatie, positieve ervaringen met Russische bevolking, zeer aardig en belangstellend. De taal is wel een probleem maar gaandeweg redden wij ons goed. Reisleiding vanaf Irkoetsk en tijdens trektocht sprak prima Engels en was zeer behulpzaam en prettig. De combinatie met Russen in de groep was een positieve openbaring, sterke jonge vrolijke gidsen openhartig en wederzijdse belangstelling.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice