Finland winterreis Berenpad

In Finland lopen we de Berentrail in het Oulanka NP aan de grens met Rusland. Op sneeuwschoenen trek je van hut naar hut. De hutten zijn klein en spartaans maar zijn wel voorzien van houtkachel en dat is niet voor niets, de nachttemperaturen dalen gemakkelijk tot rond de - 25 graden Celsius.

  • de klassieker onder de wintertochten
  • op sneeuwschoenen van hut naar hut
  • wandelen in het Oulanka Nationaal Park
  • grote kans op het noorderlicht

Huttentocht in het Oulanka Nationaal Park

700 kilometer ten noordoosten van Helsinki, vlak tegen de grens met Rusland, ligt het Oulanka Nationaal Park. Langs de Oulanka rivier loopt de ‘Karhunkierros’ (Berentrail), 80 kilometer lang en het beroemdste en drukste wandelpad van Finland. Maar van die drukte zul je in de winter weinig van merken: de Finnen komen hier vooral in de zomer. Die beren zie je ook niet, er schijnen er nog een stuk of 60 te leven, maar ’s winters slapen ze.
We vliegen naar Kuusamo en laten ons de volgende dag afzetten bij een van de trailheads. Op sneeuwschoenen trekken we van hut naar hut, je draagt je eigen bagage. Het pad loopt door bossen en over bevroren meren. In de bossen gaat het flink op en neer al zijn de hoogteverschillen niet meer dan 50 meter. De hutten zijn Spartaans ingericht; afgezien van slaapplaatsen en een kachel zijn er geen voorzieningen.
De droge lucht in combinatie met het feit dat het er nauwelijks waait, maken de kou draaglijk. Het noorderlicht is hier met heldere hemel regelmatig te bewonderen!

Klik hier voor een korte video van deze reis.

Het is hoogseizoen voor de vluchten, wil je deze reis maken, wacht dan niet te lang met boeken!

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Finland winterreis Berenpad

Dagen 9
Lopen 6
Zwaarte 3 1
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 875
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Kuusamo - Ruka

Vlucht van Amsterdam naar Kuusamo. Na aankomst rijden we met de bus naar Ruka, een wintersport dorp. Overnachting in meerpersoons appartement.

dag 2 Ruka - Taivalkongas

`s Ochtends laten we ons door een taxibusje afzetten aan het begin van het Berenpad en lopen door de half open bossen naar de hut van Taivalkongas. Onderweg lunchen we in de Ristikalli of Puikkokamppa hut. Het is even wennen aan het lopen op de sneeuwschoenen. Door de bossen gaat het licht glooiend op en neer naar de hut Taivalkongas. Deze hut, gelegen aan de oever van een rivier, heeft 2 etages. De kachel kan met moeite de hut een beetje warm krijgen. Is het erg koud dan overnachten we in de Ristikalli hut.

dag 3 Taivalkongas - Ansakamppa

Vandaag een lange dag, hemelsbreed 17 kilometer. Nadat we de rivier zijn overgestoken gaat het pad, zo dat al zichtbaar is, flink op en neer door de bossen. Rond lunchtijd komen we bij de weg en het Visitor Centre van het Oulanka NP. Nadat we zijn opgewarmd gaan we eerst kijken bij de stroomversnellingen van Kiutagongas. Onze route loopt verder door de bossen en gaat hier flink op en neer. De nieuwe en grote hut staat een flink stuk lager dan het pad. De isolatie is prima in orde en deze hut is heerlijk warm te stoken.

dag 4 Ansakamppa - Jussinkamppa

Zoals we de afgelopen dagen gemerkt hebben maakt het veel uit of de trail gespoord is of niet, is er eenmaal een sneeuwscooter ons voorgegaan dan loopt het gemakkelijk, moeten we zelf een spoor maken dan is het hard werken.
Vandaag is het hemelsbreed een kortere dag, 8 kilometer. De hut van Jussinkamppa is van hetzelfde formaat als afgelopen nacht.

dag 5 Jussinkamppa - Siilastupa

Ook vandaag is de route is weer prachtig, met veel afwisseling tussen bos en moeras. Het is afwisselend vrij vlak met soms een stevig klimmetje.
Afhankelijk van de routekeuze komen we langs Juuma, een drukke plaats in de zomer, nu bijna uitgestorven, en lopen we over het meer naar het Basecamp hotel. Tijd voor een opwarmpauze. Vanaf Basecamp Oulanka is het 1,5 uur naar Siilastupa hut. Natuurlijk tref je ‘ toeristen’ , want je zit hier op de mini ‘berentrail’ – maar druk is het niet. De ‘Myllikoski’ watermolen is een must-see. We lopen via het trappen circuit, op en neer, met prachtige uitzichten over het meertje en de mooie ijsschotsen en bevroren brug.
Vanavond is de hut klein! We passen er net in met z`n 10-en, even wennen na de luxe van de afgelopen nachten.

dag 6 Siilastupa - Porontimajoki

Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en de conditie van het spoor naar Porontimajoki (wel of niet belopen door eerdere wandelaars of gespoord door sneeuwscooter) lopen we `s ochtends eerst zonder rugzak een gedeelte van de `kleine berentrail`, een mooie wandeling met veel hoogteverschillen en uitzichtpunten.
Terug bij de hut pakken we onze rugzak en gaan op pad, dit is een korte dag indien er een goed beloopbare trail is. Het terrein met her en der open cq wat jonge lage aanplant en wat meer loofbomen zorgt ervoor dat je wat verder kunt kijken. Het laatste deel gaat door het bos, de winterroute wijkt weer af van de zomer route, het lijkt een brandgang of iets dergelijks te zijn waar we lopen. 
Je komt via een bruggetje bij de 2 hutjes. De linker is de oude watermolen en ligt boven het water. Het past net om met de groep tijdens het eten in 1 hut te zitten, een deel zit `tweede rang` op de slaap banken, maar tegen de rugzakken aan, zeer aangenaam. Omdat de hut klein is, is het er snel warm!

dag 7 Porontimajoki - Ruka

Nu we terugkomen in de bewoonde wereld moeten we het spoor soms delen met langlaufers. Er is vaak een langlaufloipe naast het platte deel waar wij over lopen, ga daar uiteraard niet lopen, houd dat intact. Ook vandaag zijn er weer meerdere routes mogelijk.
Het pad blijft breed en we stijgen naar een open stuk dat wat hoger ligt en mooi uitzicht biedt. Je gaat weer het bos in en komt uiteindelijk op een meer. Het kan hier ineens onaangenaam waaien, pas op bevriezing van je gezicht. Na het meer weer door het bos. Lopend door het gehucht Virkkula zie je de Valtavaara de top die we later vandaag beklimmen, hij is herkenbaar aan het hutje dat bovenopstaat (vanaf deze afstand lijkt het een wit blokje).
Even verderop lopen we langs een weg, dit is het minst aantrekkelijke stuk van de berenroute. Gelukkig is er weinig verkeer op de weg en de bomen zijn prachtig berijpt. Je kunt links via de akkers weer de Valtavaara zien. Je steekt een paar weggetjes over en dan sla je links af weer het bos in.  Vanaf hier ga je geleidelijk omhoog, er komt steeds meer sneeuw op de bomen en je hebt links mooi uitzicht over het vlakkere deel en het dorpje. Soms een wat steiler hellinkje, maar niet echt moeilijk. Je komt vanzelf op de Valtavaara hoofdroute met loipe. Kans dat je hier langlaufers tegenkomt is groot. Let op de skaters, ze gaan hard en met je sneeuwschoenen maakt je zoveel herrie dat je ze slecht aan hoort komen. 
Bij een tippie gaan we rechts en bij een houthok weer links, we verlaten het spoor en je gaat links schuin omhoog, tussen de bomen door kun je het hutje al zien liggen. Het is een straf stukje crosscountry omhoog, waarschijnlijk zijn anderen je wel voorgegaan en kun je hun spoor volgen. Het uitzicht boven is fantastisch. Nu zie je hoeveel water er is in de omgeving omdat de top is ontdaan van bomen (het was ooit een bosbrand uitkijkpunt). De dik besneeuwde bomen onder je lijken sculpturen, een leger mannen etc, iedereen ziet er wat anders in. Mooi punt voor de lunch, in het hutje is het krap, ook op de tafel zitten, maar rondom de hut is meestal wel een windstil plekje te vinden. Uiteraard is het er wel koud!
Nadat we zijn afgedaald is het nog een paar uur lopen naar Ruka waar we onze intrek weer nemen in ons appartement.

dag 8 Ruka-Kuusamo-Helsinki

Overdag zijn er  verschillende activiteiten mogelijk in en rond Ruka:
- sneeuwscooter rijden 
- skiën - materiaal huur is prima - leuk dat je hoog uitkijkt over het hele gebied. Mooie pistes, maar ijzig koud in de liften. 
- sledehonden
- wandelen
- shoppen - Ruka is het wintersport resort van Finland of
- sauna

Afhankelijk van de beschikbare vluchten gaan we of in de avond met een vlucht naar Helsinki en overnachten daar. Of we vliegen de volgende dag (dag 9) in 1 dag vanaf Kuusamo via Helsinki naar Amsterdam.

Eventueel kan deze dag nog gedeeltelijk als reserve dag gebruikt worden tijdens de trek.

dag 9 Helsinki- Amsterdam

Terugvlucht Helsinki naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per bus
* drie maaltijden per dag tijdens de trekdagen
* gebruik van keukengerei, branders (ook bestek, bord, etc.)
* ontbijten in Ruka en Helsinki
* alle overnachtingen
* Nederlandse reisbegeleiding
* medicijn- / EHBO-kit
* voorbereidingsbijeenkomst

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Helsinki-Kuusamo (kan via ons geboekt worden)
* maaltijden wanneer niet op trek, voor 2 avondmaaltijden en lunches moet je rekenen op ± € 75,--
* huur sneeuwschoenen, in Nederland te huur bij o.a. de Zwerfkei in Woerden
* persoonlijke uitgaven, souvenirs
* frisdranken en alcoholica (duur)
* reis- en annuleringsverzekering
(voor deze reis heb je een bergsport/bijzondere sporten reisverzekering nodig)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantie fonds € 7,50 per persoon
* wijzigingskosten € 35,--
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 9 reizigers

Toeslag bij:
5 reizigers € 40,-- p.p.
4 reizigers € 70,-- p.p.

Benodigde reisdocumenten

Paspoort of identiteitskaart, geldig tot na verblijf.

Reisadviezen

Je kunt naar Finland reizen met het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

Inreisregels vanaf 1 februari 2022

- je 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. Met volledig gevaccineerd zijn, wordt in dit geval bedoeld dat je 2 vaccinaties heeft gehad. Een booster is niet verplicht. Of;
- je een herstelbewijs hebt dat laat zien dat je in de laatste 6 maanden hersteld bent van COVID-19, of;
- je een negatief PCR test resultaat hebt (niet ouder dan 72 uur).

Inreis voorwaarden zijn onderhevig aan veranderingen. Kijk voor een actueel advies op Nederlandwereldwijd.nl

Geld

Belangrijkste bijkomende kosten zijn het avondeten in Ruka, onderweg is er twee keer een optie om koffie te drinken / iets te eten. De Finnen zijn een Euro land en helemaal ingericht op pinpas / credit card.
Mocht het vluchtschema het toelaten dan kun je de laatste ochtend in Ruka bijvoorbeeld gaan skieën of je huurt een sneeuwscooter.

Procedure van vertrek

Bij deze reis gaat er een Nederlandse reisleider mee. Indien je je vlucht hebt geboekt via ons dien je uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je uiterlijk een week voor vertrek.

Paklijst

Slaapspullen
~ Lakenzak (fleece of zijde)
~ Slaapzak (-10°C)
~ Slaapmat (Therma-rest)
~ Waterdichte slaapzakhoes (om slaapzak in te vervoeren) 
~ Opblaasbaar kussentje (optioneel)

Kleding
~ 3x Wandelsokken
~ 3x Ondergoed
~ 2x Thermo ondergoed (shirt+broek) Of 1x thermo en 1x fleece
~ 2x Shirts (lange mouw)
~ 1x fleece trui
~ 1x Trekkingbroek (dikke variant) of soepele skibroek
~ 1x Dik fleece (Windstopper), softshell of winterjas
~ Gore-tex regen/windjack
~ Regenbroek (winddicht)
~ Donsjack (voorbeeld)
~ Onderhandschoenen
~ Handschoenen (windstopper)
~ Donswanten (voorbeeld)
~ Wind/waterdichte Overhandschoenen (optioneel)
~ Sjaal of buff
~ Muts
~ Bivakmuts (Balaclava)  
~ Gletsjerbril of goede zonnebril
~ Skibril

Schoenen
~ Bergschoenen (goed geimpregneerd)
~ Hutsloffen of slippers
~ Gamaschen
~ Sneeuwschoenen en stokken, in Nederland te huur bij o.a. de Zwerfkei in Woerden

Diversen
~ Rugzak 65 lit + hoes/flightbag
~ Bivakzak! (verplicht, klik voor voorbeeld
~ Zakmes
~ Zitlap
~ Zak/Hoofdlamp + Batterijen  
~ Pakzakken / vuilniszakken
~ Camera + accu’s
~ Lectuur (optioneel)
~ Dagboek + pen (Optioneel)
~ Oordoppen (Optioneel)
~ Reserve bril/lenzen (Optioneel)
~ Handen/voetenwarmers (optioneel)
~ 3 Waxinelichtjes per persoon
~ Waterfles (liefst met hoes)
~ Thermosfles 1 liter 
~ Snacks/ trailfood

Documenten/geld
~ Paspoort + kopie
~ Reis/bergsport verzekering
~ Geld (Euro’s)
~ Pinpas en/of Credit Card

Toilet artikelen
~ Zeep/Shampoo (minimaal alleen voor dag 1 en 8)
~ Handen ontsmettingsmiddel
~ Handdoekje
~ Tandenborstel
~ Tandpasta
~ Niveau/Vaseline
~ Zonnebrand crème (hoge/winter bescherming)
~ Lipcare
~ Kam/Borstel
~ Klein pakje wetties
~ Papieren zakdoekjes
~ Toiletpapier + aansteker

Persoonlijke medicijnen
~ Pleisters
~ Sterilon/betadine - wondontsmetting
~ Sporttape
~ Leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie
~ Paracetamol of ubiprofen - pijnstiller
~ Rekverband, knieband - bij knieproblemen (optioneel)
~ Strepsils - bij keelpijn (Optioneel)
~ Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen (optioneel)

Je kunt eventueel spullen (bv .schone kleren voor de terugreis) achterlaten in Ruka.
De hutten hebben geen electriciteit, hoofd/zaklamp en voldoende batterijen meenemen.

Ook bij koud weer is voldoende drinken belangrijk. De thermosfles (liefst 1 liter) vullen we `s ochtends voor vertrek. Je kunt thee of oploskoffie meenemen of bijvoorbeeld bouillon, cappuccino, cacao.

Neem een snack per dag mee, suggesties voor redelijk vrieskou bestendige snacks: chocolade, muesli repen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, sultana`s, repen met beperkt karamel bv kitkat, bounty, milkyway etc.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen, maar bedenk wel dat je alles zelf moet dragen. Kijk naar lichte energierijke snacks.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate (bergsport)reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie trekking 3 en categorie rugzak 1

Je loopt van hut naar hut en je draagt je eigen bagage: slaapzak (tot -10 Celsius, in de hutten is het betrekkelijk warm), slaapmatje, bivakzak, donsjas, eten (1 kg per dag per persoon), een deel van de kookuitrusting (pannen, branders, brandstof), warme kleding.
Het pad gaat de eerste dagen flink op en neer, geen grote hoogteverschillen, later in de week wordt het terrein meer open en vlakker. De dagafstanden nemen dan ook toe (zeker de laatste dag), in het open terrein kan de (eventuele) wind het wel kouder maken.

Reiswaardering 9,0

Een greep uit de reviews:

 

Linda

12-02-2018

Gemiddelde beoordeling: 10,0

Wens en/of verwachting: Huttentocht in een koude en besneeuwde omgeving met gelijkgestemde reisgenoten.

Meeste indruk: Elke plek had weer zijn eigen bijzonderheden en mooie dingen. Ik ben weer bevestigd in hoe fijn Finland is om op vakantie te zijn.

Ervaring: Ontzettend gave reis, waanzinnig mooie omgeving. Heel afwisselende landschappen. Leuke hutten waar we verbleven. De gids was erg goed. Makkelijk benaderbaar voor vragen. Duidelijke instructies vooraf en tijdens de reis. Als persoon iemand waarbij ik mij direct op mijn gemak voelde en vertrouwen in had. Professioneel maar tegelijk open, eerlijk en vol humor. Het was een fantastische ervaring!

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Adriaan

11-02-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Lekker actief bezig zijn in een omgeving met veel mooie natuur.

Meeste indruk: Wandelen door een verstild winterlandschap met een prachtig lichtspel door de zon.

Ervaring: Het was een bijzonder leuke week. Lekker koud, mooie omgeving en leuke mensen.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Hans

11-02-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Een keer een sneeuwwandeling maken. Deze bestemming was wel bijzonder omdat de streek erg afgelegen is. Je bent er echt een week uit.

Meeste indruk: De smalle paden door het bos. Die ook nog volledig besneeuwd waren. En de natuur de laatste dag waar de bossen volledig besneeuwd waren.

Ervaring: Goed georganiseerd. Van te voren goed voorbereid op de koude die we zouden meemaken. Goed advies hierover hoe je hier tegen te wapenen. Goede reisorganisatie.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Yvette

23-05-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,3

Wens en/of verwachting: Een prachtige tocht in een sprookjesachtige bevroren omgeving met een leuke groep mensen.

Meeste indruk: Een schitterende extra tocht over een bevroren rivier. Hoogste uitzichtpunt in een onwerkelijke totaal witte wereld.

Ervaring: Zwerven door prachtige natuurgebieden met uitstekende reisleiders die ervan genieten een groep mensen mee te nemen op avontuurlijke reizen naar bijzondere bestemmingen. Wat de reizen extra leuk maakt is nog even dat topje beklimmen of uitstapjes naar uniek mooie plekjes.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice