Groenland hondensleetocht

Tot eind mei is alles op Groenland bevroren en het pakijs strekt zich uit tot ver in zee. Dit terwijl het alweer bijna 24 uur per dag licht is. Het zijn ideale omstandigheden om deze wonderlijke wereld te verkennen met behulp van hondensleden. De route gaat over het pakijs, over de bevroren fjorden en over land.

  • op pad met Groenlandse husky`s
  • onder begeleiding van lokale jagers
  • kamperen op het ijs
  • tussen vastgevroren ijsbergen

Per twee deelnemers hebben we een hondenslee waar alle bagage en voedsel opgaat. Waar het terrein dit toelaat kunnen we door de sleden worden voortgetrokken, maar soms zullen we op onze sneeuwschoenen moeten lopen en klimmen. Deze tocht vereist een goede conditie.

Onontbeerlijk is een grote mate van flexibiliteit omdat de route, de voortgang en de plaatsen voor het kamp sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en de conditie van sneeuw en ijs. Op deze tocht dicteert de natuur, meer dan op andere tochten wat kan en wat niet kan. Daarom is het altijd mogelijk dat alternatieven moeten worden gezocht in overleg met de gids. We zullen op deze tocht in principe alles zelf doen. Kamp maken, koken, afwassen etc. Dit vereist een echte groepsinstelling want je doet alles met elkaar en vooral voor elkaar.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Groenland hondensleetocht

Dagen 9
Lopen 5
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3795
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak een experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Keflavik

Een rechtstreekse vlucht van zo`n drie uur brengt ons naar de internationale luchthaven van IJsland in het uiterste zuidwesten van IJsland. Zit het weer mee dan kunnen we een groot deel van Zuid-IJsland vanuit de lucht prachtig zien liggen. Per bus gaan we naar Reykjavik en overnachting in hostel.

dag 2 vlucht Reykjavik naar Kulusuk

Een vlucht van twee uur brengt ons vanaf het domistic airport in Reykjavik naar Kulusuk, een klein eilandje voor de oostkust van Groenland. Als het weer een beetje meezit hebben we prachtig uitzicht op de spitse pieken van het meer dan 3000 meter hoge randgebergte en op de ijskap, vanwaar reusachtige gletsjers zich een weg banen naar de fjorden en de zee.
Overnachting in basic guesthouse.

dag 3 verblijf Kulusuk

We maken een dagtocht op sneeuwschoenen rond Kulusuk. Overnachting in basic guesthouse.

De komende 5 dagen trekken we samen met de honden en de sledes noordoostwaarts in de richting van Sermiliqaq. Globaal volgen deze route; Kulusuk - Ingingaleq - Erqiligarteq - Imitilaq - Pussisaraq - Sermiliqaq - Knud Rasmussen glaciar - Qiarnatteq - Kuummiut - Salissalik - Kulusuk.
Elke slee kan naast de menner 2 personen meenemen zolang we over vlak terrein (de bevroren zee) reizen. De honden lopen dan rond de 9 kilometer per uur. Daar waar we passen oversteken lopen we op sneeuwschoenen naast de sledes.
We overnachten in tenten, na aankomst op de kampeerplaats maken we windschermen van ijs en sneeuw rond de tenten. De honden fungeren `s nachts als ijsberenwacht.

dag 4 t/m dag 8 hondenslee tocht

De eerste dag op stap met de honden(slee). We vertrekken van Kulusuk in noordelijke richting, tussen eilanden door, richting pakijs. We passeren de nauwe doorgang ten westen van Ingingaleq en daarna weer naar het oosten om het eiland Erqiligarteq heen naar een inham aan de noordkant, waar we ons eerste kamp maken. Mogelijk kunnen we in een primitief Fangsthus koken.

De volgende dag gaan we verder naar het noorden over het ijs, met om ons heen eilandjes en vastgevroren ijsbergen. De sleden trekken ons door een waanzinnige witte wereld van louter sneeuw en ijs en als de zon schijnt lijkt het of miljoenen diamanten ons tegemoet schitteren.
Langs de eilanden Imitilaq en Pussisaraq gaan we naar het Sermiliqaq fjord en maken kamp in het gelijknamige dorp. De bonte huizen lichten op in de avondzon met op de achtergrond de prachtige Groenlandse bergen. In het dorp (Sermiliqaq betekent: “waar de ijsbergen vandaan komen”) wonen ongeveer 140 jagers en vissers. Stokvissen hangen te drogen in de zon. Hier komen bijna nooit toeristen.

We gaan nog verder noordwaarts het fjord in richting Knud Rasmussen gletsjer. Om ons heen berg na berg met scherpe toppen van boven de 1000 meter en veel vastgevroren ijsbergen in het fjord. Aan de afbreukkant van de machtige Knud Rasmussen gletsjer houden we middagpauze en de wilde ijsbreuk waar ‘s zomers de ijsbergen in zee storten in een prachtig foto-object. Op de terugweg naar het dorp zien we misschien vissers die hun duizend meter lange vislijn met haken vol met heilbot naar binnen halen. 

dag 9 vlucht Kulusuk - Reykjavik

We vliegen in 2 uur terug naar Reykjavik Airport en overnachten weer in het hostel. ´s Avonds kunnen we de stad in en ons in het gezellige uitgaansleven van Reykjavik storten.

dag 10 vlucht Reykjavik - Amsterdam

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Reykjavik-Kulusuk inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, indien het laagste tarief niet meer beschikbaar is volgt er een vluchttoeslag)
* 5 dagen hondenslee, 2 personen per slede 
* luchthaven transfers 
* alle overige (groeps-)transport per boot en bus 
* Nederlandstalige reisleider 
* overnachtingen in driepersoonstenten en basic hostels of hutten
* kookuitrusting 
* voorbereidingsbijeenkomst 
* alle maaltijden tijdens de reis, vanaf de lunch op de dag van aankomst in Kulusuk t/m het ontbijt op de dag van vertrek richting IJsland 
* medicijn- / EHBO-kit
* satelliettelefoon voor noodgevallen

Niet bij de prijs inbegrepen

* maaltijden op IJsland 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* reisverzekering (met bergsport/bijzondere sporten clausule) en annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 5 reizigers
Maximaal 11 reizigers

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 4 reizigers, er is dan een toeslag van € 250,-- p.p.

Geld

In Groenland kun je niet met Euro’s betalen. De Deense kroon is het betaalmiddel. 

Reisdocumenten

Een geldig paspoort.

Paklijst/uitrusting

Slaapspullen 
~ lakenzak (fleece of zijde) 
~ slaapzak ( -15°C) 
~ slaapmat 
~ bivakzak (kilk hier voor voorbeeld)
~ waterdichte slaapzakhoes 
~ opblaasbaar kussentje (optioneel) 

Kleding 
~ 3x wandelsokken 
~ 3x ondergoed 
~ 2x thermo ondergoed (shirt+broek) of 1x thermo en 1x fleece 
~ 2x shirts (lange mouw) 
~ 1x fleece trui 
~ 1x trekkingbroek (dikke variant) of soepele skibroek 
~ 1x dik fleece (Windstopper), softshell of winterjas 
~ Gore-tex regenjas 
~ Gore-tex regenbroek 
~ donsjack (voorbeeld)
~ thermo broek
~ onderhandschoenen 
~ handschoenen (windstopper) 
~ donswanten (voorbeeld
~ wind/waterdichte overhandschoenen 
~ sjaal of buff 
~ muts 
~ bivakmuts (Balaclava) 
~ pet 
~ gletsjerbril 
~ skibril 

Schoenen 
~ bergschoenen (absoluut waterdicht) 
~ hutsloffen of slippers 
~ gamaschen 
~ sneeuwschoenen en stokken, in Nederland te huur bij o.a. de Zwerfkei in Woerden 

Diversen 
~ rugzak 40 lit +hoes/flightbag 
~ bivakzak! (verplicht) 
~ reserve veters 
~ thermosfles 
~ waterfles (liefst met hoes) 
~ snacks/trailfood
~ zakmes 
~ zitlap 
~ hoofdlamp + batterijen 
~ pakzakken / vuilniszakken 
~ camera + accu’s 
~ lectuur (optioneel) 
~ dagboek + pen (optioneel) 
~ oordoppen (optioneel) 
~ reserve bril / lenzen (optioneel) 
~ handen/voetenwarmers (optioneel) 

Documenten/geld 
~ paspoort + kopie 
~ reis/bergsportverzekering 
~ geld 
~ pinpas en credit card 

Toilet artikelen 
~ zeep 
~ handen ontsmettingsmiddel 
~ handdoekje 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ Nivea / vaseline 
~ zonnebrand crème (hoge/winter bescherming) 
~ lipcare 
~ kam / borstel  
~ toiletpapier 

Neem een snack per dag mee, suggesties voor redelijk vrieskou bestendige snacks: chocolade, muesli repen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, sultana`s, repen met beperkt karamel bv kitkat, bounty, milkyway etc.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen, maar bedenk wel dat je alles zelf moet dragen. Kijk naar lichte energierijke snacks.

Ook bij koud weer is voldoende drinken belangrijk. De thermosfles (liefst 1 liter) vullen we `s ochtends voor vertrek. Je kunt thee of oploskoffie meenemen of bijvoorbeeld bouillon, cappuccino, cacao.

Persoonlijke medicijnen

* Iboprufeen 400mg 
* Paracetamol 
* Sporttape 
* Second skin 
* Sterilon 
* Pleisters

Categorie 3

Onontbeerlijk is een grote mate van flexibiliteit omdat de route, de voortgang en de plaatsen voor het kamp sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en de conditie van sneeuw en ijs. Op deze tocht dicteert de natuur, meer dan op andere tochten wat kan en wat niet kan. Daarom is het altijd mogelijk dat alternatieven moeten worden gezocht in overleg met de gids. We zullen op deze tocht in principe alles zelf doen. Kamp maken, koken, afwassen etc. Dit vereist een echte groepsinstelling want je doet alles met elkaar en vooral voor elkaar.

Na aankomst op de kampeerplaats bouwen we sneeuwmuren rond onze tenten. Hou rekening met wachtdagen door slecht weer.

Reiswaardering 9,4

Een greep uit de reviews:

 

Imme

07-05-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,2

Wens en/of verwachting: Geen.

Meeste indruk: -

Ervaring: Prachtige hondensleetocht door onwerkelijk mooie omgeving - een door gletsjers gevormd landschap met bevroren fjorden en ijsbergen. Zeer bijzonder! Goed verzorgde en comfortabele reis met onvergetelijke indrukken en ook nog eens schitterend weer.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Angela

04-05-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Natuur en niet toeristische beleving van Groenland en sledetocht.

Meeste indruk: Bij de gletsjers, het dorpje onderweg en t uitzicht vanaf de laatste kampplaats.

Ervaring: Het was erg moeilijk om van te voren een beeld te vormen hoe de reis zou zijn. Sledehonden tocht over zeeijs. Hoeveel honden, hoe zet je een tent op op ijs? Hoe groot is een slede? Hoe lang zit je daar dan op? Hoe ziet groenland er in t echt uit en hoe is t om met sneeuwschoenen te wandelen? Kortom alles nieuw. We hebben echter van begin tot eind genoten! Het was echt een bijzondere ervaring. De honden, de Inuit, de uitgestrekte vlakte wat dus in werkelijkheid de zee is, de ijsbergen en dan ‘s ochtends je tent openritsen en dit allemaal voor je zien. Prachtig.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Marianne

01-05-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,6

Wens en/of verwachting: Een lang gekoesterde droom laten uitkomen.

Meeste indruk: -

Ervaring: Een tocht maken met de Inuïts met hun sledehonden en alles wat daarbij kom kijken, de vastgevroren ijsbergen, de bevroren fjorden en baaien en de kampeerplekken met uitzicht op al dat moois. Elke dag gebeurde er wel iets bijzonders. Je bevindt je live in een filmdecor. Of te wel een onvergetelijke top reis in een prachtig Groenlands winterlandschap.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Rob

30-04-2018

Gemiddelde beoordeling: 9,2

Wens en/of verwachting: Geen.

Meeste indruk: De enorme ijsvlaktes en gigantische ijsbergen.

Ervaring: Absoluut, deze reis is zeker aan te bevelen.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice