Chadar winter Ladakh en Zanskar

In de wintermaanden ligt er op de passen teveel sneeuw en/of is het te koud om de tocht tussen Ladakh en Zanskar te voet over de bergen te ondernemen. Toch is er wel contact tussen de beide valleien over de deels dichtgevroren Zanskarrivier, de zogenaamde Chadar. Met dragers zijn er karavanen op weg om de afgelegen dorpen te bezoeken en te bevoorraden. Wij trekken bij deze winterreis langs dezelfde route.

  • unieke tocht
  • klassieke fascinerende route
  • diepe kloven, gekleurde bergen en sneeuw
  • inclusief authentiek kloosterfestival

Leh

We vliegen via Delhi naar Leh op 3500 meter. Hier kunnen we een kleurrijk kloosterfestival bijwonen zodat we rustig kunnen wennen aan de hoogte. Na een tweetal dagen verplaatsen we ons naar het begin van de trek. In de zomer is de Zanskarrivier woest en je kunt je niet voorstellen dat zij ooit zou kunnen bevriezen. In de winter is het waterpeil lager en de stroming aanzienlijk minder zodat de rivier voor een groot deel bevroren raakt. Over deze ijsmassa kunnen we de kloven door die in de zomer door de loodrechte rotswanden en de wilde rivier ontoegankelijk zijn.

Zanskar

Vergezeld door lokale dragers die de route en omstandigheden goed kennen betreden we het ijs om gedurende 9 dagen deze barre wereld te trotseren. We kamperen deels in grotten, deels in de tent, maar soms ook bij mensen thuis. We brengen een dag door in Lingshed waar we bij de lokale bevolking thuis overnachten. Je kunt daar zowel het monniken- als nonnenklooster bezoeken. Er is in deze tijd nauwelijks een tocht denkbaar waarbij je sterker wordt geconfronteerd met hoe anders leefomstandigheden van andere mensen kunnen zijn.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Chadar winter Ladakh en Zanskar

Dagen 16
Lopen 9
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1925
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids of reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam naar Delhi

De vlucht van Amsterdam naar Delhi. We komen na middernacht aan en gaan van het internationale vliegveld naar het lokale vliegveld.

dag 2 vlucht Delhi naar Leh

We vliegen eerst over een stukje Indiaas laagland maar al snel
maakt dat plaats voor de eerste heuvels oplopend naar de Himalaya. Dan vliegen we over talloze besneeuwde bergtoppen en droge dalen naar Ladakh. In Leh transfer naar het guesthouse, waar we het de rest van de dag rustig aan doen om aan de hoogte te wennen. Eventueel korte rondwandeling door Leh.

dag 3 en 4 Leh acclimatiseren

Twee dagen in Leh om te acclimatiseren, aan de hoogte te wennen. Leh ligt op 3500 meter waardoor je meteen de invloed voelt van het feit dat er minder zuurstof is. Afhankelijk van hoe je je voelt kun je een beetje door het stadje slenteren of een bezoek brengen aan een klooster in de Indus vallei. Mogelijke opties zijn: Een excursie naar het zomerpaleis in Shey en het beroemde klooster van Tikse, imposant tegen een berghelling opgebouwd. Op de terugweg rij je langs de Indus-rivier naar het dorp Stok, waar we het paleis van de koninklijke familie kan worden bezichtigt. Het is gedeeltelijk omgevormd tot een museum met een prachtige verzameling oude juwelen en wapens. Een excursie naar het boven Leh gelegen oude koninklijke paleis en het erboven gelegen klooster (gompa), met uitzicht over de stad. Een andere boeiende excursie is een bezoek aan het Alchi klooster. Deze excursie start met een schitterende rit met adembenemende uitzichten op de Indus en Zanskar rivier. Na bezichtiging van Likir, kun je naar het prachtige klooster van Alchi. Het is de enige plaats in Ladakh waar de originele Ghandara-fresco`s uit de elfde eeuw nog in al hun glorie te zien zijn.
Tijdens deze reis is het Dosmoche festival in Leh en in de Likir en Deskyid kloosters.

dag 5 Leh-Chiling per jeep, start trek naar Tilat Do

De eerste dag van de trektocht brengt een bus ons langs Chiling (3080 meter) naar het einde van de weg in aanbouw, waar we de eerste voorzichtige stappen op het ijs zullen zetten in de richting van Tilat Do (11 km; 3 uur).
Het is meteen al een spectaculaire tocht vanaf Leh. Voor het dorpje Nyemo verlaten we het Indus-dal en gaan we de kloof van de Zangskar rivier stroomopwaarts in. Na drie uur rijden komen we aan bij het einde van weg, waar we eerst een warme lunch nuttigen alvorens te beginnen. Dan begint onze trektocht over de Chadar (de lokale benaming van de bevroren Zanskar rivier) langs prachtige gesteenteformaties van zand-en kleistenen. Onderweg passeren we een bocht in de rivier waar ooit de Indiase Boeddhistische magiër-heilige Padmasambhava een vijandelijk gezinde reus onschadelijk maakte. De plaats waar dat gebeurde is gemarkeerd door een stupa. We komen aan bij Tilat Do (3140 meter), de uitmonding van de rivier de Kharnak, waar we kamperen op een rivierzandbekken.

dag 6 Tilat Do – Hodtong kamperen 6 uur lopen

Afhankelijk van de ijscondities maken we vandaag een langere of kortere dag. Onderweg kunnen we hier en daar klimmetjes verwachten, waar het ijs niet goed is. Als alles meezit proberen we een grottencomplex te halen met de naam Hodtong, (3190 meter; 6 uur lopen over 17 km). Onderweg passeren we diverse bevroren bronnetjes en zijrivieren. Sommige bronnetjes komen zo warm nog uit de bergwand dat ze niet bevriezen en vele kennen medicinale toepassingen door de plaatselijke kruidendokters. We kamperen op het zand beneden een grote grot.

dag 7 Hodtong - Nyerags Phulu 6 uur lopen

Een prachtig stuk Chadar krijgen we vandaag, waarbij we wederom vele sedimentaire gesteenten passeren. Onderweg staan hier en daar ook zeldzame coniferen, waarvan de takjes door de Ladakhi’s gebruikt worden als wierook voor offerandes. Vlak na de lunch treffen we voor het eerst sporen aan van bewoning: een houten brug overspant de Zanskar rivier en leidt naar het dorpje Nyeraks. Hier zien we ook de mooiste bevroren bron van de Chadar. We kamperen bij enkele schaapherdershutten (phulu) vlak onder het dorpje Nyeraks (3250 meter). We leggen ongeveer een afstand af van 16 km in zo’n 6 uur.

dag 8 Nyerags Phulu - Lingshed 5 uur lopen

Vanaf de Nyeraks phulu begeven we ons voor een laatste paar kilometer over de Zangskar rivier en na een dik uur gaan we de zijkloof naar Lingshed (3800 meter) in. Het is een schitterend rivierdal, waar we op en langs de Lingshed Tokpo (rivier) omhoog lopen. Prachtige rietvelden en mooie bevroren bronnetjes zijn een lust voor het oog. Na een paar uur gaan we steiler omhoog en dan zien we de eerste huizen van Lingshed al. Prachtige geologische formaties omgeven het in de winter vrijwel helemaal afgesloten dorp. In dit jaargetijde is het alleen over de bevroren Zanskar rivier te bereiken! De hoge passen naar de Lingshed vallei zijn in dit jaargetijde allen ingesneeuwd. We overnachten hier nu een paar nachten in een verwarmde kamer bij een lokale familie. Op deze dag leggen we 13 km af in 5 uur.

dag 9 verblijf Lingshed

Vandaag klimmen we eerst omhoog en bezoeken we het 11e eeuwse Lingshed klooster, wat tot de Gelukpa orde behoort. Opvallend voor deze orde is de dracht van gele mutsen. Vervolgens dalen we af naar het schooltje van Lingshed, dat verwarmd wordt op zonne-energie. Dan volgt nog het nabijliggende nonnenklooster, dat nog maar sinds een paar jaar bestaat. ‘s Middags kan er gewassen en gerust worden. Ook
kan een culturele voorstelling worden georganiseerd. ‘s Avonds is er een Ladakhi feestmaal met echte Ladakhi boterthee, bier en tsampa (geroosterd gerstemeel).

dag 10 Lingshed - Nyerags Phulu 4 uur lopen

We aanvaarden de terugtocht van onze reis en kamperen vandaag wederom beneden het dorp Nyeraks (3250 meter; 4 uur over 13 km). ‘s Middags bezoeken we het dorp, een stevige klim die echter zeer de moeite waard is. Schitterende vergezichten over de Zanskar rivier zijn onze beloning. Rondom Nyeraks bevinden zich veel ibex, soms is het mogelijk zo’n kudde te zien.

dag 11 Nyerags - voorbij Hodtong 6 1/2 uur lopen

Afhankelijk van de ijscondities proberen we vandaag een stukje verder door te lopen en kamperen een uur voorbij Hodtong. (3180 meter; 61/2 uur over 18 km). De Chadar tussen Chiling en Lingshed kent wel vijftien grotten, maar niet alle grotten zijn even ruim en de beschikbaarheid van hout maakt vaak dat enkele grotten maar zelden worden gebruikt. Ook moeten we rekening houden met het vinden van een fatsoenlijke standplaats om te kunnen kamperen.

dag 12 Hodtong - Tilat Do 5 uur lopen

Vandaag lopen we weer naar Tilat Do (3140 meter; 5 uur over 17 km). Op dit stuk kan er wel weer eens geklommen moeten worden. Veel waterspreeuwen duiken hier en daar langs de kant in de ondiepe Zanskar op zoek naar insecten en larvae. Met een beetje geluk zullen we op onze tocht ook een steenarend of lammergier kunnen zien.

dag 13 Tilat Do - Leh

Vanaf Tilat Do lopen we weer naar Chiling (3080 meter), waar we weer van het ijs afgaan en na de lunch de bus terug naar Leh (3505 meter) pakken. We kunnen nu eindelijk weer eens heerlijk wassen! (3 uur lopen over 11 km; drie uur van Chiling naar Leh).

dag 14 verblijf Leh

Reservedag. Indien de trekking volgens schema verloopt, heb je nog een dag in Leh te besteden.

dag 15 Leh - Delhi

Transfer naar vliegveld. Vlucht Leh naar Delhi. We verplaatsen ons van het lokale vliegveld naar het internationale vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. Wie op het vliegveld wil overnachten kan een kamer boeken in het Holiday Inn hotel op de luchthaven voor ongeveer € 75,--.

dag 16 Delhi-Amsterdam

In de nacht vliegen we naar Amsterdam, waar we in de ochtend aankomen.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* alle lokale vervoer
* vlucht Delhi - Leh v.v. met daarbij behorende brandstofheffing en luchthavenbelasting
* Nederlandse reisbegeleiding vanaf 8 deelnemers
* gids, dragers
* 3 maaltijden per dag op kampeerdagen wanneer de maaltijden worden klaargemaakt door de keukenploeg
* gebruik van tweepersoonstenten en keukenuitrusting
* alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage
* voorbereidingsbijeenkomst
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Delhi (deze vlucht kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* toeslag eenpersoonstent € 40,--
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,--
* maaltijden wanneer niet op trek
* frisdranken en alcoholica
* visum (€ 65,--) en vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* fooien begeleidende staf
* excursies wanneer niet vermeld of aangegeven als facultatief
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers

4-7 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale Zanskari gids
8-12 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale Zanskari gids en Nederlandse reisbegeleiding.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen India en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4 ½ uur en in onze zomertijd 3 ½ uur. Het is in India later dan in Nederland.

Klimaat

De winters in de omgeving van Leh zijn over het algemeen droog en de zon schijnt regelmatig. Naarmate we dichterbij de Zanskar vallei en Lingshed komen wordt het kouder en er valt ook meer sneeuw. 

Overdag liggen de temperaturen tussen de -15°C en -5°C. De gevoelstemperatuur is erg afhankelijk van of de zonnestralen je kunnen bereiken in de vaak smalle kloof. Loop je in de zon dan is het goed te doen, valt er sneeuw dan kan het erg koud zijn. Al naar gelang het weer, de zon, de wind en je inspanning ben je dikker of dunner aangekleed. ‘s Morgens is het vaak erg koud zodat het altijd een gedoe is om op te staan en een begin te maken met de dag.
Eenmaal op pad wordt het een stuk aangenamer vooral als als de zon schijnt.

‘s Nachts kan het onder de heldere hemel afkoelen tot -25°C en soms lager. `s Nachts geldt eigenlijk, hoe kouder het is, hoe beter. Tijdens de wandeling staat er dan geen water op het ijs. Na `warmere` nachten stroomt er vaak water over het ijs heen.

Geld

Het bedrag dat je extra nodig hebt in India betreft de maaltijden als we niet op trektocht zijn, eventuele excursies en andere persoonlijke uitgaven, reken op ongeveer € 75,--. Neem daarnaast wat extra mee voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt in India euro’s wisselen. Een bankpas/creditkaart kun je gebruiken in Delhi en Leh. Vergeet onderweg niet om voor de trektocht wat rupees in kleine coupures mee te nemen voor donaties.

Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Delhi geld opnemen (pinnen). Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld.
Wanneer je met de bankpas wilt pinnen, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum

Het is sinds vorig jaar mogelijk om digitaal een visum van maximaal 30 dagen aan te vragen bij de Indiase overheid. Een bezoek aan de Indiase ambassade is daardoor niet meer nodig. 
Je vraagt het visum online aan, betaalt het visum online, je ontvangt een bevestiging online, bij aankomst in India toon je deze bevestiging en ontvang je het visum. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst.

Je kunt het online visum aanvragen via: https://indianvisaonline.gov.in/visa/info1.jsp

Je moet minimaal 4 dagen voor vertrek een aanvraag doen. Je kunt vanaf 30 dagen voor vertrek met de aanvraag beginnen.

Voor de aanvraag heb je een scan van de eerste pagina (met al je gegevens) van je paspoort nodig (PDF-bestand, grote minimaal 10 KB, maximaal 300 KB). Verder heb je een recente digitale pasfoto nodig (JPEG-bestand, grote minimaal 10 KB, maximaal 1 MB). De achtergrond moet wit zijn. Zie ook de "Document Requirements".

Het visum kost USD 60,--. Meer informatie kun je vinden op:
https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Procedure van vertrek

Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven. Uiterlijk in de week voor vertrek ontvang je het e-ticket (indien je de vlucht bij ons hebt geboekt) per e-mail.
Omdat er vanuit Nederland vaak tenten meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Vaccinaties

Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan onderstaande inentingen allemaal aan. India is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD of je huisarts.

- Buiktyfus
- DTP (revaccinatie) Dit is een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio. Ben je ouder dan 40 jaar dan zijn wellicht 2 inentingen nodig met een maand tussenruimte (dit is afhankelijk van je inentingsgeschiedenis)
- Hepatitis A

Uitrusting

Schoeisel
Zoals je begrijpt is het kale ijs spiegelglad. Om te voorkomen dat je uitglijdt zijn zogenaamde Kamik Icers Toe Strap een absolute aanrader. Deze kun je zowel op kaplaarzen als bergschoenen gebruiken. Daarnaast behoren gamaschen ook tot de standaard uitrusting voor het geval er een pak sneeuw ligt.

De route over de bevroren rivier is in normale omstandigheden - heldere luchten met vrieskou - goed te doen op normale bergschoenen. Daar waar het ijs te dun is of ontbreekt moeten we omhoog klimmen tegen de berghelling op en even verderop weer afdalen naar de rivier.

De lokale staf loopt overdag op gewone huis-tuin-en-keuken kaplaarzen. Eenmaal op de kampeerplek verwisselen ze die voor bergschoenen.
Na `warme` nachten stroomt er water over het ijs of smelt de eventuele sneeuwlaag die op het ijs ligt. Je loopt dan gedeeltes door het water en daar zijn kaplaarzen de enige echte waterdichte oplossing. Mocht er toch water in komen dan bevriezen ze `s nachts nauwelijks, wat bij leren schoenen wel het geval is.
Je kunt ook overwegen om winterlaarzen aan te schaffen.

Slaapzak
Voor deze reis heb je een goede slaapzak nodig die bestand is tegen zeer lage temperaturen. Afhankelijk van het merk of type worden die aangeduid met 4 seizoenen, extreem of wordt een bepaalde minimum temperatuur aan gegeven bv. - 30° C. De isolatiewaarde van de slaapzak kan nog verhoogd worden door het gebruik te maken van een lakenzak van zijde of fleece.
Zie je op tegen de hoge kosten? Je kunt er ook voor kiezen om 2 slaapzakken in elkaar te schuiven. In Leh kun je in de bazar een goedkope extra slaapzak kopen die je bv aan het einde van de trekking cadeau geeft aan de lokale staf.

Ook je slaapmatje moet extra dik zijn, een dikke thermarest mat met bv. een extra zilverfolielaag of een thermarest met een schuimmatrasje zijn prima om deze temperaturen te trotseren.

Handschoenen, muts, sjawl en jas 
Dunne onderhandschoenen zijn noodzakelijk omdat je daar nog van alles mee kan doen. Aankleden, tent opzetten, schoenen vastmaken etc. Ze kunnen ook in je donswanten en dan zijn je handen altijd tegen de kou beschermd als je je donswanten even uit moet doen.

Windstopperhandschoenen of skihandschoenen voor als de temperatuur zodanig is dat de onhandige donswanten niet direct noodzakelijk zijn en de onderhandschoenen te dun.

Neerslag zal in de vorm van sneeuw zijn, neem dus naast je donsjas je regenkleding mee. Naast je handen verlies je ook via je hoofd veel warmte. De donsjas is essentieel voor rondom het kamp en tijdens de koude dagen.

Rugzak
Voor deze wandelexpeditie is een middelgrote rugzak nodig van ongeveer 40 liter zodat je ruimte hebt voor een thermoskan en warme kleding.

Bagagevervoer

Er gaan dragers mee die de bagage van de deelnemers meenemen, meestal op een soort slee achter zich aan trekkend, soms ook wel gewoon op de rug.

Paklijst

Slaapspullen
- lakenzak (fleece of zijde)
- slaapzak (Extreme / -30° C)
- slaapmat (Therma-rest)
- waterdichte slaapzakhoes

Kleding
- wandelsokken (3 paar)
- dikke sokken (1 paar)
- ondergoed 
- thermo shirts lange mouw (2 stuks)
- thermo lange onderbroek 
- T-shirts
- dunne fleece trui 
- trekkingbroeken (2 stuks)
- dik fleece vest (windstopper)
- Gore-tex windjack
- regenbroek
- donsjack
- skibroek, fleece of donsbroek
- onderhandschoenen (2 paar)
- handschoenen met windstopper
- donswanten
- haarband of muts
- pet of sjaal
- bikvakmuts (Balaclava)
- zonnebril
- gletsjerbril
- skibril

Diversen
- plunjebaal/flightbag
- dagrugzak 40 liter
- thermosfles
- waterfles 2 x 1 liter
- zakmes of letherman
- reddingsdeken
- hangslotje
- hoofdlamp + batterijen
- knijpers
- lectuur
- dagboek + pennen
- camera + accu’s
- handen ontsmettingsmiddel
- aansteker / lucifers
- uribag of plasfles
- zitlap
- vuilniszakken
- afsluitbare plasticzakjes

Schoenen
- wandelschoenen
- kaplaarzen
- gamachen
- crocs of sportschoenen 

Diversen
- antislip oplossing voor onder je schoenzolen
- loopstokken (telescoop)

Documenten/geld
- paspoort (minimaal 6 maanden geldig)
- 2 pasfoto’s
- Credit Card (optioneel)
- contant geld (Euro’s)
- pinpas
- reis- / bergsport verzekering
- ziektekosten verzekering
- kopie paspoort

Toilet artikelen
- zeep
- shampoo voor in Leh
- handdoek
- tandenborstel
- tandpasta
- uiercrème (zalf) / Vaseline
- zonnebrand crème ( Fact. 50)
- lipcare
- kam / borstel
- spiegeltje
- papieren zakdoekjes
- toiletpapier

Persoonlijke medicijnen

* een kuur ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*)
* een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*)
* diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) (via recept arts*)
* sterilon/betadine - wondontsmetting
* leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie
* paracetamol of ubiprofen - pijnstiller
* rekverband, knieband - bij knieproblemen
* pleisters
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen
* immodium - bij diarree
* ORS - tegen uitdroging (bij diarree)
* strepsils - bij keelpijn

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen.

Nunatak zorgt voor een medicijnenkit met o.a. antibiotica voor andere ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Voor deze reis is een bergsport / bijzondere sporten reisverzekering nodig. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 3

Tijdens de trekking volg je de bevroren Zanskar rivier stroomopwaarts vanaf 3200 meter tot aan de afslag richting Lingshed. De stijging vanaf Tilat Do naar Nyerags is slechts 115 meter. Lingshed zelf ligt op ongeveer 3700 meter. Het aantal hoogtemeters per dag speelt tijdens deze reis dus nauwelijks een rol. De absolute hoogte merk je wel na aankomst in Leh (3505 meter).
De winterse omstandigheden maken deze reis ook zwaar. Naast de kou is de conditie van het ijs van belang bij de zwaarte waardering.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice