Iran individueel

Iran is niet bepaald het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan trekking, wandelen en bergbeklimmen. Toch leent het land zich daar uitstekend voor. De hoogste berg, de nog zwavel uitstotende Damavand vulkaan, is 5671 meter hoog! In het midden van het land strekt het Zagros gebergte zich over een lengte van enkele honderden kilometers uit, met toppen tot 4300 meter. Daarnaast kent Iran een rijke culturele geschiedenis waar je tussen de 2 trekkings door een kijkje gaat nemen.

  • ontmoet de sympathieke bevolking
  • 2 meerdaagse trektochten
  • beklim de 5671 meter hoge Damavand
  • cultuurschatten in Shiraz en Isfahan

Teheran en Shiraz

Na aankomst in de miljoenenstad Teheran vlieg je na een korte nacht zuidwaarts naar Shiraz. De stad is gelegen in een vruchtbare vallei op bijna 1600 meter hoogte, in andere tijden waren de berghellingen bedekt met wijngaarden. Het aangename klimaat heeft altijd mensen aangetrokken, zo was het in de 18e eeuw hoofdstad van het Perzische rijk. Uit die tijd stammen vele van prachtige moskeeën en mausoleums. Ten oosten van de stad ligt Persepolis, een stad en tempelcomplex waar de koningen van weleer audiëntie hielden.

Zagros gebergte, Isfahan en Mount Damavand

De eerste meerdaagse trekking speelt zich af in de bergen waar de Qashqaee en Bakhtiyari stammen nog als nomaden leven. Door de vruchtbare heuvels loop je in de omgeving van de Zardkuh piek. Na een verblijf in Isfahan, waar je uiteraard een dag of twee dagen cultuur opsnuift, vlieg je terug naar Teheran. Na een korte tweede trek bij Afra Takhteh kom je aan in het basiskamp voor de beklimming van de Damavand. De beklimming van deze berg moet door de hoogte niet onderschat worden. Na een overnachting op 2000 meter hoogte klim je naar de berghut van Gosfand Sara op 3200 meter. Barghah-e-Sevvom, de laatste hut staat op 4150 meter. De resterende 1500 meter bewaar je voor de lange topdag, reken op 7 uur omhoog en 4 uur omlaag.
Home

Iran individueel

Dagen 19
Lopen 11
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2575
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Het trekking en bergwandeltoerisme in Iran staat in de kinderschoenen. De lokale staf is van zeer goede wil maar moet wennen aan ervaren wereldreiziger.
Zeker voor Iran geldt dat er diverse factoren zijn die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Teheran

Vlucht naar Teheran, aankomst zeer vroeg in de ochtend van dag 2 en transfer naar het binnenlandse vliegveld waar we wachten op de vroege ochtendvlucht naar Shiraz.

dag 2 Teheran - Shiraz

Vroeg in de ochtend vliegen we verder naar het ongeveer 1000 kilometer zuidelijker gelegen Shiraz. `s Middags maken we een citytour en bezoeken de Vakil en de Nasir-Ol-Molk moskee en/of de mausoleums van Hafez en Saadi.

dag 3 verblijf Shiraz

Vandaag bezoeken we eerst de indrukwekkende ruïnes van Perspolis (Takht-e-Jamshid). Vervolgens gaan we naar Narqsh-e-Rostam, de immense kruisvormige Koningsgraven.

dag 4 Shiraz - Chongha Kho meer

Transfer naar het Chongha Khor meer (390 km rijden). Na aankomst zullen we voor de eerste keer onze tentjes opzetten aan dit meer. Mogelijk zien we ook nog kuddes schapen met henna in de haren en vissers die tot het middel in het water staan. ‘s Avonds eten in de open lucht.

dag 5 Bazouft vallei

`s Ochtends maken we een korte wandeling langs de oever van het meer, waarbij we diverse soorten vogels zullen zien.
Bustransfer (ongeveer 110 km) naar de Chery pas (hoogte 2650 meter) en `s middags een ontspannen wandeling bergaf naar de Nazi rivier (4 uur) en de forellen kwekerij. Kampeerovernachting op 1800 meter.

dag 6 Bazouft vallei 2

Door de Mahmood Shah vallei lopen we langs Mian Dohan naar de Mord vallei en Robat Kuh (6 - 7 uur lopen). We zullen diverse dorpjes passeren, en de gastvrijheid van deze bewoners ondervinden. ‘s Avonds zetten we weer onze tentjes op.

dag 7 Bazouft vallei 3

Onderlangs de Sar Zard bergwand lopen we boven Tarom en Doorak naar de Rashdeh rivier en het gelijknamige dorpje. Vervolgens klimmen we naar het Algi zadel en dalen af naar dorp Algi. We zetten de tenten op bij de lokale viskwekerij.

dag 8 Bazouft vallei 4

Langs `hoog` Algi klimmen we naar het Algi zadel waar je neerkijkt op de Shourong Doroung vallei. De volgende klim brengt je op het Geshnoo zadel met zicht op Chederak waar we naar toe afdalen, de derde pas van vandaag gaat over het Dobe Ghaleh zadel voordat we afdalen naar de oever van de Dareh Shoor rivier. Kampeerovernachting.

dag 9 La Sabz vallei

Over de Zard Kouh pas van 3500 meter bereiken we de La Sabz vallei. Een pittige maar prachtige wandeldag, met zo af en toe lastige afdalingen over veel stenen. Mogelijk dat we ook nog over sneeuwvelden kunnen afdalen. We kamperen in de buurt van nomaden waar we eventueel nog een bezoek aan kunnen brengen.

dag 10 transfer naar Isfahan

Na de transfer naar Isfahan doen we `s middags de citytour met een bezoek aan het Naghsh-e-Jahan plein (Imam en sjeik Lotfolah moskeen, Ali paleis), de bazaar en de Jame moskee. Rondom het plein is nog een grote bazaar, zeker de moeite waard om even te bezoeken. Eventueel kun je ook lekker op het plein gaan zitten of thee gaan drinken in ’n bekend theehuis met uitzicht op het plein. ‘s Avonds gaan we dineren in een van de vele gezellige restaurants rondom het plein. Hotelovernachting.

dag 11 Isfahan

We hebben nog een dag om kennis te maken met de cultuurschatten van Isfahan. Hotelovernachting.

dag 12 Isfahan - vlucht Teheran

Vanochtend bezoeken we de Jame moskee, de Vank kerk en de bazaar voordat we `s middags naar Teheran terugvliegen. Hotelovernachting.

dag 13 Teheran - trekking Lar natuurpark

`s Ochtends rijden we langs het dorp Garmab Dar naar de Khatoon Barghah pas op 2600 meter waar onze trekking begint. In de middag dalen we alleen maar af naar de brede Dasht-e-Lar vallei. Kampeerovernachting.

dag 14 trekking Lar natuurpark

Langs de rivier lopen we in ongeveer 7 uur naar de Lar dam. Kampeerovernachting.

dag 15 beklimming Damavand

In ongeveer 5 uur lopen we bergop naar de Barghah-e-Sevom hut op 4150 meter. Onderweg zullen we verbaasd staan van de vegetatie die op deze hellingen groeit. Ook vele bijzondere rotssculpturen. We zullen de hoogte nu zeker gaan merken: rustig aan, en veel drinken. Mooi uitzicht op de omgeving, en natuurlijk de Damavand mits deze in de wolken zit. Overnachting in hut of tent.

dag 18 Damavand basecamp - Teheran

Vandaag reizen we terug naar Teheran. In de middag hebben we nog de tijd om eventueel nog wat souvenirs te kopen en wat te relaxen in een park. ‘s Avonds nog een leuk restaurantje opzoeken voor het  gezamenlijke diner. Overnachting in een hotel.

dag 19 vlucht naar Amsterdam

Met een nachtvlucht vliegen we weer naar Amsterdam, waar we in de loop van de ochtend aankomen.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: april en mei 2019, half augustus t/m september 2019

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer) € 2945,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer) € 2725,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 2575,--

Prijs is per persoon en exclusief de internationale vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* alle vervoer volgens reisschema 
* binnenlandse vluchten van Teheran naar Shiraz  en Isfahan naar Teheran
* alle maaltijden tijdens de trek 
* hotelovernachtingen in tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt 
* entreebewijzen voor excursies genoemd in de reisbeschrijving 
* Engelssprekende Iraanse gids tijdens excursies
* lokale Engelssprekende berggids en assistent gids tijdens de trekking
* permit voor Mt. Damavand 
* entreegelden voor Lar beschermd gebied
* bagagevervoer (er kan tot 12 kg persoonlijke bagage worden afgegeven) 
* uitnodigingsbrief i.v.m. het visum 
* gebruik van tweepersoonstenten 
* kookuitrusting

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam – Teheran (deze kan via ons geboekt worden) 
* maaltijden wanneer niet op trek 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* bergsport-/ bijzondere sporten verzekering (verplicht voor deze reis), annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* toeslag eenpersoonstent € 55,--
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* vervoer naar en van Schiphol 
* visumkosten à € 85,--

Vliegtickets

Bij deze reis vlieg je naar Teheran. Je kunt het vliegticket regelen via Nunatak. Je kunt bijvoorbeeld met Turkish Airlines via Istanboel vliegen. Met KLM vanaf Amsterdam naar Teheran behoort ook tot de mogelijkheden. Vlieg je met Turkish Airlines, dan kun je eventueel ook vanaf Istanboel direct naar Shiraz vliegen.

Klimaat

Het klimaat wordt gekenmerkt door grote temperatuurverschillen zowel tussen de verschillende seizoenen als tussen het noorden en het zuiden van het land. De wintermaanden zijn koud, de zomers daarentegen zijn warm tot heet. Iran heeft een continentaal klimaat. 

In de maand mei / juni is het al behoorlijk warm in Iran. In de steden moet je rekening houden met dagtemperaturen tussen de 25 en 30ºC, met name in de meest zuidelijk gelegen plek die wij bezoeken: Shiraz. Buiten de steden tijdens de trekkings is het iets minder warm, `s nachts zal het afkoelen tot ongeveer 15 tot 20 graden. Ook geldt dat op hoogte de temperatuur met ongeveer 0,7 graden zal afnemen voor iedere 100 meter die we hoger komen. 

Voor de beklimming van de Damavand moet je rekening houden met kou, wind en sneeuw. Minimum temperatuur op de top van de Damavand ligt in deze periode rond -10 graden (`s nachts). Wij maken je er extra op attent dat thermokleding, handschoenen en een muts voor deze reis een absolute must zijn, tenminste als je de beklimming van de 5671 meter hoge Damavand succesvol wilt maken.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Iran en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1,5 uur en in de winter 2,5 uur. Het is in Iran later als in Nederland.

Bereikbaarheid

In de grote steden zijn internet mogelijkheden en kan je je mobiele telefoon gebruiken.

Elektriciteit

De netwerkspanning bedraagt net als in Nederland 220 Volt.

Geld

De munteenheid in Iran is de Iraanse Rial, 1 euro is ongeveer 30.000 rials. Prijzen worden vaak in toman aangegeven, 1000 toman is ca. 10.000 rials. 

Wij adviseren om contant geld mee te nemen. Euro`s of Amerikaanse dollars voldoen prima. Het geld kan gewisseld worden bij verscheidene wisselkantoren (o.a. op het vliegveld bij aankomst). Het wisselen op straat raden we af. Een credit card (Master en Visa) kan op een enkele plek gebruikt worden (vaak wordt hiervoor een aanzienlijke commissie gevraagd). Een American Express card wordt niet geaccepteerd en American Express Traveller cheques kun je in Iran niet verzilveren, ook pinnen is niet mogelijk. Het adviesbedrag voor deze reis om contant mee te nemen is €100,-- (met inbegrip van fooien). Daarnaast adviseren we je om voor onvoorziene uitgaven € 200,-- mee te nemen. Het in- en uitvoeren van Iraans geld is overigens verboden. 

Afdingen is in Iran voor de meeste zaken gebruikelijk (m.u.v. supermarkten, grote winkels e.d.). Door te onderhandelen toon je respect voor de verkoper. Wanneer je te toeschietelijke bent en direct met de vraagprijs instemt, word je niet voor vol aangezien.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Het geven van fooien wordt in Iran vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10% te geven.

Visum

Blijf je langer dan 14 dagen, dan vraag je een visum aan bij de ambassade in Den Haag. Ons advies is om je aanvraag te doen via een visumdienst. Bijvoorbeeld CIBT.

Voordat het visum kan worden aangevraagd, moet er een uitnodigingsbrief uit Iran komen.

Deze brief wordt geregeld via onze agent. Je ontvangt van ons een formulier voor de aanvraag van deze brief, daarnaast hebben we een kopie van je paspoort nodig.

Je paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig te zijn en er mag geen stempel uit Israël in staan.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A). 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Iran is nu eenmaal niet het meest hygiënische land, waardoor je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Fotograferen

Over het algemeen is fotograferen van mensen en toeristische trekpleisters geen probleem. Als toerist zijnde zul je zelf ook regelmatig door de Iraniërs op de foto gezet worden.

Over de uitrusting

Schoenen
Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(dag) Rugzak
* Je kunt je bagage afgeven tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter.

Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. Omdat het hier een bestemming betreft met grote temperatuurverschillen adviseren wij tevens een lakenzak mee te nemen.

Paklijst

kleding + slapen 
~ slaapmatje
~ slaapzak 
~ lakenzak 
~ opblaaskussentje* 
~ ondersokken* 
~ sokken/kousen min. 3 paar 
~ ondergoed 
~ voor dames: ruimzittende T-shirts met lange mouwen (tot over de heup) 
~ voor heren: t-shirts met lange mouwen worden geadviseerd, echter korte mouwen zijn tegenwoordig ook toegestaan 
~ fleece trui 
~ loszittende trekking broek (korte broeken zijn niet toegestaan) 
~ (regen)/windjack* 
~ regenbroek*  
~ handschoenen 
~ thermokleding 
~ wandelschoenen 
~ sandalen/gympen 
~ pet/shawl/muts 
~ sneeuwvelduitrusting (stijgijzers en wandelstokken). E.e.a. afhankelijk van weersomstandigheden op de Damavand

algemeen 
~ dagrugzak (minimaal 35 liter) 
~ zakmes 
~ dagboek* 
~ leesboek* 
~ reserve veters 
~ naaispullen 
~ zaklamp 
~ batterijen 
~ plastic zakken 
~ plunjebaal + eventueel hangslotje 
~ fototoestel/geheugen kaartjes
~ batterijen fototoestel 
~ veldfles 
~ zonnebril 
~ reserve bril/lenzen 
~ loopstokken 

toiletartikelen 
~ shampoo 
~ zeep 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ lippencrème 
~ zonnebrand 
~ kam/borstel 
~ toiletpapier 
~ dunne handdoek 
~ tampons (zijn niet te koop in Iran)/maandverband 
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen) 

Je wordt geadviseerd je strikt te houden aan de geldende islamitische voorschriften, met name voor wat betreft kleding. Vrouwen dienen het haar te bedekken door middel van een hoofddoek. De overige lichaamsdelen, behalve de handen, dienen eveneens bedekt te zijn. Voor mannen is het dragen van een korte broek in het openbaar verboden. Het dragen van overhemden met korte mouwen wordt inmiddels toegestaan. Sandalen (met blote voeten) kunnen gewoon gedragen worden, ook door vrouwen.

reisbescheiden 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort (moet bij aankomst in Iran nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket(s) 
- geld 
- inentingsboekje* 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 
- pasfoto’s voor trekkingpermit 

* = niet altijd noodzakelijk 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties 
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum 
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* insectenafweermiddel bijv.: autan 
* zonnebrandolie/crème 
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium bij diarree 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils bij keelpijn 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding 

Wij zorgen daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Bagage

jdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel en een medicijnton meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Invoer van alcoholische dranken, drugs en wapens is verboden. Geadviseerd wordt geen literatuur met een politiek gevoelig karakter (kritiek op de Iraanse overheid of op de islam) mee te nemen. Modetijdschriften zijn verboden, omdat deze als aanstootgevend worden beschouwd.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verzekering

Het afsluiten van een bergsport-/ bijzondere sporten reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons, klik hier om een verzekering af te sluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kan Nunatak snel handelen.

Categorie 3-4

Van de 19 dagen dat je op reis bent, wandel je er 11. Je maakt twee keer een trek. Bij de eerste wandel je tot 3500 meter. Bij de tweede is het de bedoeling dat je de 5671 meter hoge berg de Damavand beklimt. Gemiddeld loop je zo’n 5,5 uur per dag, maar een dag wel 7 uur op de topdag is maar liefst zo’n 11 uur. Er zijn 4 wat zwaardere dagen: op dag 9 van de reis wandel je van 2365 meter hoogte over een pas op 3500 meter, een kleine 1200 meter hoogteverschil. Op dag 14 en 15 overbrug je ook aardig wat hoogteverschil en stijg je betrekkelijk snel. Door de eerste trek ben je al enigszins gewend aan inspanning op hoogte en zouden deze dagen niet heel zwaar moeten zijn. Dag 16 is de zwaarste dag, maar deze kun je eventueel overslaan. Op die dag klim je uit het kamp van 4150 meter naar 5671 meter hoogte en ga je daarna terug. De beklimming zit in categorie 4.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice