Marokko Atlantische kust individueel

Deze 8-daagse wandelvakantie loopt langs de kust tussen Agadir en Essaouira (spreek uit als: Essa-wira). Langs deze zuidelijke Atlantische kust is het vooral in onze wintermaanden -vanaf half oktober tot half mei- heerlijk om te wandelen. De winters zijn er zacht en de zon schijnt vaak. Buiten de steden is de kustlijn grillig en mede daardoor toeristisch nog bijna niet ontdekt.

  • trektocht met kamelen voor bagagevervoer
  • genieten van de zon
  • grillige kustlijn met stranden
  • kleine paadjes door rotsachtig terrein

Atlantische kust

In Marrakech verblijf je voor en na de trek een nacht in een klein Riad hotel in de oude binnenstad. Na een eerste onderdompeling in Arabische sferen rijd je de volgende dag direct naar de kust. Daar staan de kamelendrijvers met hun kamelen al op je te wachten. Met hen loop je de komende dagen door het verrassende gebied langs de Atlantische kust. Je kampeert onderweg en maakt kamp in de natuur. Bagage en kampeerspullen worden vervoerd op de kamelen. De paden langs de rotsen omhoog leiden naar hoge vlaktes met verrassende uitzichten over de oceaan. Op deze hogere vlaktes groeien de alleen in Marokko en alleen in het zuidwesten van Marokko voorkomende Argan bomen en struiken. 
Je loopt soms over het strand. Het grootste deel van de tocht voert over kleine paadjes door het grillige en rotsachtige binnenland. Je loopt ten westen van Tamanar door de uitlopers van het Hoge Atlasgebergte die hier niet hoger reiken dan 393 meter. Ook al is het hier niet zo hoog de rotsen zijn vaak steil en je loopt regelmatig tussen strand en klif omhoog en omlaag waardoor het toch nog pittig wandelen is, zo langs de kust. Na de trektocht rijd je terug naar Marrakech om in Marokkaanse sfeer nog even na te genieten van alle indrukken of de laatste souvenirs te kopen in de souks. Het is ook mogelijk om het verblijf in Marrakech te verlengen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Atlantische kust individueel

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 740
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis aanpassingen te doen in het programma.

dag 1 Amsterdam - Marrakech

In ongeveer 3,5 uur vlieg je naar Marrakech. Daar word je op gehaald van het vliegveld, in ca. 20 minuten ben je in de oude binnenstad. Je verblijft in een klein Riad hotel in een van de smalle straatjes. Het laatste stukje kun je niet met de auto. Er staat een handkar klaar voor de bagage; de ‘handkar-man’ wijst je de weg naar het hotel.
’s Avonds kun je genieten van het spektakel op het plein Djemaa-el-Fna of je kunt het vanaf een terrasje op afstand bekijken. Je proeft je eerste couscous of Marokkaanse tajine (spreek uit als: ta-zjien); een stoofschotel in aardewerkenschaal met puntdeksel.

dag 2 Transfer naar Tillilt (ongeveer 4,5 uur) start trekking naar Imerditsene

Als je Marrakech uitrijdt, verbaas je je eerst over de uitgestrektheid van de stad en de vele manieren van handel drijven langs de weg naar de kust. Net voor Essaouira sla je af en rijd je verder naar het zuiden. Na ongeveer 4,5 uur kom je aan bij het op een klif gelegen Tillilt. Je kijkt hier uit over de oceaan die wel 100 meter lager ligt. De kamelendrijvers en de kamelen staan je al op te wachten. Met hen trek je de komende dagen door deze nog door weinigen bezochte streek. De bagage, tenten, kookspullen en het voedsel wordt op de kamelen geladen. En vanaf deze plek met fantastisch uitzicht gaat de trektocht beginnen. De eerste dag doe je het rustig aan. Met de Berber-gids voorop, loop je eerst hoog langs de klif om daarna langzaam af te dalen tot vlakbij het kleine vissersdorpje Imerditsene. In de duinen niet ver van het strand maak je kamp bij de marabout van Timesguida Ouftas. En voor wie nog even de oceaan in wil … weet dat een koude golfstroom hier de kust van Marokko raakt. Lopen 1,5-2,5 uur.

dag 3 Imerditsene - Tafdna

Een mooie klim neemt je vervolgens weer mee landinwaarts naar een bos van argan bomen. Tijd voor de lunch. De kok heeft een grote salade gemaakt met verse groenten, olijven en blikjes vis. Een korte siësta en je vervolgt de weg en een mooie wandeling brengt je uiteindelijk weer terug bij het strand, de duinen en de kleine vissersdorpjes. In de duinen nabij het plaatsje Tafdna maak je kamp. Lopen 4-5 uur.

dag 4 Tafdna - Jebel Igzoulne - Iftane

Je loopt door het kleine vissersplaatsje Tafdna en klimt over een mooi pad het klif omhoog naar een vlakte met argan bomen om de kleine berg Izgoulne over te steken. Dat levert een prachtig uitzicht over de oceaan en op het witte vissersdorpje Tafdna. Je vervolgt het pad hoog boven het klif voordat je weer afdaalt naar het uitgestrekte, natuurlijke strand bij Sidi Ahmed Sayhe. Vlak voor het kleine vissersdorpje bij het strand van Iftane maak je kamp. Lopen 6 uur.

dag 5 Iftane - Sidi M’Barek

Vandaag loop je langs de oceaan tussen de immens hoge kliffen over haast woestijnachtige wilde stranden naar de marabout Sidi M’barek met een kleine waterval. Daar geniet je even voordat je nog een eindje verder loopt naar het kamp. Het is al weer de laatste keer dat je de tent opzetn. ’s Avonds neem je al een beetje afscheid van de drijvers en hun kamelen. Lopen 5-6 uur.

dag 6 Sidi M’Barek - Sidi Kaouki - Cap Sim

Vandaag loop je verder naar het noorden en klimt omhoog naar de marabout van Sidi Kaouki en Cap Sim. Daar word je gastvrij opgewacht in een gîte / Berberhuis. ’s Middags maak je nog een leuk wandeling naar het kleine dorpje en de haven van Ouassen. Lopen 3-4 uur. 

dag 7 bezoek Essaouira en transfer (ongeveer 3 uur) naar Marrakech

Vandaag ga je eerst het bijzondere haven- en vissersstadje Essaouira bekijken. Met voor Marokko een uitzonderlijk symmetrisch patroon van kaarsrechte en elkaar recht kruisende straten. Ook uitzonderlijk: in de souks staat vaak de prijs al aangegeven op het artikel. Denk echter niet dat het daardoor goedkoper is. Net buiten de stadsmuur is er een leuke visafslag met lekkere restaurantjes waar je zo kunt aanschuiven voor de versgebakken vis. Na de lunch (voor eigen rekening) neem je afscheid van de Atlantische kust en rijd je terug naar Marrakech. Daar neem je weer intrek in het Riad hotel niet ver van het beroemde plein waar je natuurlijk ‘s avonds nog een rondje loopt. Nadat je misschien eerst naar het Marokkaanse badhuis bent geweest om jezelf te verwennen met een heerlijke scrubmassage.  

dag 8 vlucht van Marrakech naar Amsterdam

Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht, is er vandaag nog gelegenheid voor het kopen van de allerlaatste souvenirs. Met een korte rit (20 min.) word je naar het vliegveld gebracht.
Met verbazing kijk je terug op een prachtige week vakantie vol nieuwe indrukken en afwisseling.   

Het is ook mogelijk om nog iets langer in Marrakech te blijven. Je hebt dan de tijd om deze bijzondere koningsstad verder te ontdekken met haar rijke historie, oude paleizen, moskeeën, praalgraven en een prachtige oude Koranschool waar je je kunt verwonderen over het mooie handwerk van kalligrafieën, tegelmozaïeken en houtsnijwerk. Je kunt ook een mooie fietstocht maken met een gids door de souks en langs de tuinen van Marrakech. Je kunt dit bij boeking bij de bijzonderheden aangeven, hoeveel nachten je extra wilt blijven.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 november 2021 t/m 31 maart 2022 en 1 november 2022 t/m 31 maart 2023
2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)  € 825,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 845,-- 
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 740,--
                                             
Prijs is per persoon en exclusief de vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* alle lokale transporten en transfers
* begeleiding door Marokkaanse (Berber)gids,  kok en kamelendrijvers voor bagage-vervoer 
* gebruik van tweepersoonstenten 
* keukentent en keukenuitrusting (mok, bord, bestek) 
* alle maaltijden op trek (3x per dag)
* 2 hotelovernachtingen in Marrakech op basis van logies en ontbijt
* tijdens de trektocht 1 overnachting in een eenvoudige herberg / Berberhuis

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht naar Marrakech (deze kan via ons geboekt worden) 
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* toeslag bij verblijf met Kerst  € 50,--
* maaltijden wanneer niet op trektocht 
* toeslag eenpersoonstent € 25,--
* fooien en uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, souvenirs) 
* eventuele extra nachten in Marrakech € 35,-- p.p.p.n. op basis van tweepersoonskamer, eenpersoonskamer € 50,-- p.n.
* vervoer naar en van Schiphol

Klimaat

Overdag zal de temperatuur met een lekker zonnetje oplopen tot zo`n 15 à 25 °C. ’s Avonds koelt het sterk af en de temperatuur daalt `s nachts tot zo’n 5 à 10 graden. De kans dat het ’s nachts gaat vriezen is minimaal. 

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit Marrakech, en soms tijdens de tocht. Het opladen van batterijen kan in Marrakech. Nederlandse stekkers passen, mits geen randaarde stekkers.

Geld en fooien

1 € is ruim 10 DH (Marokkaanse dirham). Op het vliegveld bij aankomst in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Ook in het centrum is een pinautomaat. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen dirhams (wel euro’s, dollars, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis wordt daarom aanbevolen resterende dirhams terug te wisselen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. (exclusief souvenirs en alcoholica).
De richtlijn voor de fooien inbegrepen bij deze € 100,--.   

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste 3 maanden geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

- Azaron, lidocaïnezalf: bij insectenbeten 
- Sterilon/betadine-ioium wondontsmetting 
- Leukoplast/ second skin: blaarpreventie 
- Hansaplast: bij wondjes 
- Paracetamol: pijnstiller 
- Deet of ander merk: insectenafweermiddel 
- Zonnebrandolie/-crème: minimaal factor 30 
- Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
- Isostar o.i.d.: zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie 
- Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
- Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
- Immodium: bij diarree (op reis momenten) 
- ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
- Strepsils: bij schrale keel 
- Reddingsdeken: in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1,5 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(Dag-) rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (zodat alles er gemakkelijk in kan). 

Slaapzak en matje
Voor de tocht is een goede slaapzak tot rond het vriespunt (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) noodzakelijk. 
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ berg(wandel)schoenen 
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds
~ slaapmatje + slaapzak (minimaal warm tot het vriespunt) 
~ eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece 
~ warm, winddicht jack 
~ lange broek 
~ korte broek (voor vrouwen in een moslimland “not done”) of kuitbroek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwembroek / badpak  
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (N.B. neem gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval) 
~ evt. wandelstok(ken)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden 
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten 
~ dagrugzak ± 35 liter 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort (nog 3 maanden geldig)
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas ~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trektocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van kamelen en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijnton e.d. meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is excusief handbagage). De overige kilo`s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelenof via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech in een Riad hotel in de oude binnenstad. Tijdens de trek slaap je in tweepersoonstenten en een nacht in een eenvoudige gîte / berberhuis.

Maaltijden

In Marrakech en Essauouira is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden (dag 2 t/m 6) inclusief.

Categorie 2

We wandelen tijdens de trek dagelijks 4 tot 6 uur. Wij lopen soms over het strand. Het grootste deel van de tocht voert ons over kleine paadjes door het grillige en rotsachtige binnenland. We lopen door de uitlopers van het Hoge Atlasgebergte die hier niet hoger reiken dan 393 meter. Ook al is het hier niet zo hoog de rotsen zijn vaak steil en we lopen regelmatig tussen strand en klif omhoog en omlaag waardoor het toch nog pittig wandelen is, zo langs  de kust.

Reiswaardering 8,4

Een greep uit de reviews:

 

Hilleke

10-01-2017

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Mooie wandelingen.

Meeste indruk: De hele kust, dorpjes die we onderweg tegenkwamen.

Ervaring: Heel positief. Leuke reis gehad, alles prima geregeld.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Nelleke

06-01-2017

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: -

Meeste indruk: -

Ervaring: Goed verzorgde reis; deskundige begeleiding.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice