Marokko Jebel Siroua individueel

Jebel Siroua, een afgelegen bergmassief, indrukwekkend door zijn grillige rotsformaties, vulkanische pieken en weidse uitzichten. De wandeltocht leid je naar het hoogste punt van het massief; de top van de Jebel Siroua (3305 meter). Voor het allerlaatste stukje moet er wel wat geklauterd en geklommen worden. De zomers zijn hier heet en in de winter kan het koud zijn. Maar juist in het voor- en najaar is het hier aangenaam vertoeven. Vanaf ongeveer half oktober wordt de Marokkaanse saffraan geoogst. Daarvoor worden de dure saffraan-krokussen geplukt en te drogen gelegd. Deze reis is te combineren met de Marokko Rozenvallei.

  • maak in oktober de saffraan oogst mee
  • beklimming Jebel Siroua
  • vulkanische pieken en weidse valleien
  • Marrakech in combinatie met weinig bezocht gebied

Jebel Siroua

Na een verblijf in een klein Riad hotel in Marrakech en na een eerste onderdompeling in Arabische sferen rijd je de volgende dag direct naar de bergen. Je steekt de Hoge Atlas over en na circa 4,5 uur arriveer je bij het Berberdorp Anezal. Hier staan de muildieren en hun begeleiders al op je te wachten. De komende dagen loop je met hen een tocht door het verrassende landschap rondom de Jebel Siroua. Onderweg kampeer je, de eerste nacht overnacht je in een Berberhuis. Bagage wordt vervoerd op muildieren. Na de trektocht rijd je terug naar Marrakech om in Marokkaanse sfeer nog even na te genieten van alle indrukken of de laatste souvenirs te kopen in de souks. Het is ook mogelijk om het verblijf in Marrakech te verlengen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Jebel Siroua individueel

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 630
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis aanpassingen te doen in het programma.

dag 1 Amsterdam - Marrakech

In ongeveer 3,5 uur vlieg je naar Marrakech. Daar word je op gehaald van het vliegveld, in ca. 20 minuten ben je in de oude binnenstad. Je verblijft in een klein Riad hotel in een van de smalle straatjes. Het laatste stukje kun je niet met de auto. Er staat een handkar klaar voor de bagage; de ‘handkar-man’ wijst je de weg naar het hotel.
’s Avonds kun je genieten van het spektakel op het plein Djemaa-el-Fna of je kunt het vanaf een terrasje op afstand bekijken. Je proeft je eerste couscous of Marokkaanse tajine (spreek uit als: ta-zjien); een stoofschotel in aardewerkenschaal met puntdeksel.

dag 2 transfer naar Anezal (4,5 uur), start trekking naar Tammlakout (1500 meter)

Vandaag vertrek je naar het grillige bergmassief van de Jebel Siroua. Daarvoor steek je de Hoge Atlas over en komt aan de zuidkant in een veel drogere en soms haast woestijnachtige omgeving. Van waaruit het Hoge Atlasgebergte oprijst met zijn vaak in het vroege najaar al besneeuwde toppen. Je rijdt tot aan het Berberdorpje Anezal, langs de weg naar Tazenakht. Hier begint de trektocht. De muildieren en hun begeleiders wachten je al op. Met hen trek je de komende dagen door dit nog door weinigen bezochte gebied rondom de Jebel Siroua. De bagage, tenten, kookspullen en het voedsel wordt op de muilezels geladen. Je doet het de eerste dag nog rustig aan. Met de Berber-gids voorop, loop je langzaam met een riviertje mee omhoog. Dichtbij de rivier zie je overal groene terrassen met kleine, geïrrigeerde akkertjes. Iets hoger tegen de hellingen aangeplakt de lemen huisjes van een dorpje. Hoger op de kale bergen met stenige hellingen her en der nog wat stekelig struikgewas. Altijd nog voldoende voor een herder met zijn kudde geiten en/of schapen. Wanneer je zwaait,  groet hij vriendelijk terug. In 1,5 tot 2 uur lopen bereik je het dorpje Tammlakout waar je overnacht in een berberhuis (gîte). Hier rol je je matjes en slaapzak uit op de met kleden bedekte vloer. 

dag 3 Tammlakout - Aït Tiga (1950 meter)

Door een grote en brede vallei loop je naar het dorpje Tamazirt. In dit droge gebied wordt op kleine terrasjes henna gecultiveerd. Na de oversteek van een kleine heuvel stop je nabij Tizouad voor de lunch. De kok heeft een grote salade gemaakt met verse groenten, olijven en blikjes vis. Een korte siësta en je vervolgt het pad over een kale vlakte die voert naar het begin van de vallei van Aït Semmgane. Onder een vijgenboom wordt het kamp opgeslagen. ’s Middags klim je omhoog voor een bezoekje aan een eeuwenoude graanopslagplaats; een versterkte burcht waar bewoners hun reserves voor slechtere tijden konden laten bewaken en bewaren. Lopen 5 uur.

dag 4 Aït Tiga - Azib Mdiste (2475 meter)

Vandaag loop je omhoog door de vallei van Aït Semmgane. Langs groene oases en velden met ‘peperdure’ saffraan. Tussen ongeveer half oktober en half november worden de stampers geoogst van de speciale saffraankrokus die hier dan bloeit. Net voor de pas stop je bij een bron voor de lunch en geniet je van het weidse uitzicht over de vallei waardoor je omhoog geklommen bent. Je klimt verder naar de pas (2800 meter) vanwaar je uitkijkt op de grillige top van het Siroua-massief. Na een lange afdaling maak je kamp nabij een riviertje vanwaar een rots piek als een vinger om hoog steekt. Lopen 6 uur.

dag 5 Azib Mdiste - beklimming Siroua (3305 meter) - Azib Iriri (2600 meter)

Vandaag beklim je de top van deze oude, uitgedoofde vulkaan. Langs een klein beekje loop je het eerste stuk omhoog. Dan wordt het steiler en over een zigzagpad gaat het langzaam verder tot aan de voet van de top. Hier geniet je van een weids uitzicht naar alle kanten: in het noorden de hoge toppen van het Toubkal massief, in het westen de vruchtbare vallei van de Sous rivier, naar het zuiden de woestijn en verder naar het oosten het Saghro gebergte. Door de liefhebbers kan vanaf hier nog een stukje echt worden geklauterd en geklommen om het allerhoogste punt te bereiken. Dan begin je aan de lange afdaling, langs de andere zijde van de berg die je naar de herdershutten van het zomerdorp Azib Iriri voert. Hier maak je kamp op 2600 meter. Lopen 7,5 uur.

dag 6 Azib Iriri - Tachokchte (1600 meter)

Een ezelpaadje voer over een kleine heuvel naar een plateau. Hier heb je mooi zicht op het grote dorp Ammassine met zijn gefortificeerde graanopslag. Dit dorp staat ook bekend om zijn geknoopte Berbertapijten. Je daalt af naar het dorp en stopt voor de lunch ietsje verder in de vallei. Na de lunch loop je verder tot vlakbij het dorpje Tachokchte waar je voor de laatste keer de tent opzet. ’s Avonds neem je alvast afscheid van de muildierdrijvers die je met de muziek van hun trommels en gezang bedanken. Lopen 6 uur.

dag 7 transfer (ca. 4,5 uur) naar Marrakech

Na (nogmaals) afscheid nemen van de muildierdrijvers vertrek je. Onderweg is er gelegenheid voor een stop om wat te drinken of eventueel een bezoek te brengen aan de ruïnes van het lemen Kasbah dorp Aït Benhaddou. Fraai gelegen tegen een steile helling. In de vroegere tijden van de handelskaravanen per kameel was dit een belangrijke halteplaats. Tegenwoordig is de plek vooral geliefd als filmdecor. Aangekomen in Marrakech neem je weer intrek in het Riad hotel niet ver van het beroemde plein waar je natuurlijk ‘s avonds nog een rondje loopt. Nadat je misschien eerst naar het Marokkaanse badhuis bent gegaan om jezelf te verwennen met een heerlijke scrubmassage.

dag 8 Marrakech - Amsterdam

Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht, is er vandaag nog gelegenheid voor het kopen van de allerlaatste souvenirs. Met een korte rit (20 min.) word je naar het vliegveld gebracht. Met verbazing kijk je terug op een prachtige week vakantie vol nieuwe indrukken en afwisseling.   

Het is ook mogelijk om nog iets langer in Marrakech te blijven. Je hebt dan de tijd om deze bijzondere koningsstad verder te ontdekken met haar rijke historie, oude paleizen, moskeeën, praalgraven en een prachtige oude Koranschool waar je je kunt verwonderen over het mooie handwerk van kalligrafieën, tegelmozaïeken en houtsnijwerk. Je kunt ook een mooie fietstocht maken met een gids door de souks en langs de tuinen van Marrakech. Je kunt dit bij boeking bij de bijzonderheden aangeven, hoeveel nachten je extra wilt blijven.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 maart 2022 t/m 31 mei 2022 en 1 oktober 2022 t/m 30 november 2022

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)  € 645,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 665,-- 
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 630,--
                                             
Prijs is per persoon en exclusief de vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* alle lokale transporten en transfers
* begeleiding door Marokkaanse (Berber)gids, kok en muildierdrijvers voor bagage-vervoer 
* gebruik van tweepersoonstenten
* keukentent en keukenuitrusting (ook kop, bord, bestek)
* alle maaltijden op trek (3x per dag)
* 2 hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt. Tijdens de trektocht overnachtingen in tenten en een nacht in een eenvoudige herberg / berberhuis

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht naar Marrakech (deze kan via ons geboekt worden) 
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* maaltijden wanneer niet op trektocht 
* toeslag eenpersoonstent € 25,--
* fooien en uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, souvenirs) 
* eventuele extra nachten in Marrakech € 35,-- p.p.p.n. op basis van tweepersoonskamer, eenpersoonskamer € 50,-- p.n.
* vervoer naar en van Schiphol

Combinatie met de Marokko Rozenvallei en Kasbahs

Deze reis is te combineren met de Rozenvallei en Kasbahs reis. Voorafgaand loop je een trek in de Rozenvallei. Op dag 7 van de Rozenvallei reis ga je richting Ouarzazate rijd je naar Anezal. De reis is dan in totaal 13 dagen waarvan 10 wandeldagen. Bij de Rozenvallei reis wordt er in eenvoudige Berberhuizen overnacht.

Prijs combinatie reis

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)  € 1035,--*
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 1045,--* 
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 995,--*

* In de periode 22 april t/m 14 mei 2020 is er een toeslag van € 40,-- op de bovenstaande reissom. 
                                       
Prijs is per persoon en exclusief de vluchten.

Klimaat

In voor- en najaar kan de temperatuur met een lekker zonnetje oplopen tot zo`n 15 à 25 °C. ’s Avonds koelt het flink af . De temperatuur daalt ’s nachts tot 5 à 15 °C. De nachten dat we hoger kamperen kan het afkoelen tot rond het vriespunt.

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit Marrakech, en soms tijdens de tocht. Het opladen van batterijen kan in Marrakech. Nederlandse stekkers passen, mits geen randaarde stekkers.

Geld en fooien

1 € is ruim 10 DH (Marokkaanse dirham). Op het vliegveld bij aankomst in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Ook in het centrum is een pinautomaat. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen dirhams (wel euro’s, dollars, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis wordt daarom aanbevolen resterende dirhams terug te wisselen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. (exclusief souvenirs en alcoholica). De richtlijn voor de fooien is inbegrepen bij deze € 100,--.   

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste 3 maanden geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

- Azaron, lidocaïnezalf: bij insectenbeten 
- Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
- Leukoplast / second skin: blaarpreventie 
- Hansaplast: bij wondjes 
- Paracetamol: pijnstiller 
- Deet of ander merk: insectenafweermiddel 
- Zonnebrandolie/-crème: minimaal factor 30 
- Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
- Isostar o.i.d.: zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie 
- Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
- Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
- Immodium: bij diarree (op reis momenten) 
- ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
- Strepsils: bij schrale keel 
- Reddingsdeken: in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1,5 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(Dag-) rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (zodat alles er gemakkelijk in kan). 

Slaapzak en matje
Voor de tocht is een goede slaapzak tot rond het vriespunt (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) noodzakelijk. 
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ berg(wandel)schoenen 
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds 
~ slaapmatje + slaapzak (minimaal warm tot het vriespunt) 
~ eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece 
~ warm, winddicht jack 
~ lange broek 
~ korte broek (voor vrouwen in een moslimland “not done”) of kuitbroek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwembroek / badpak  
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (N.B. neem gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval) 
~ evt. wandelstok(ken)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden 
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten 
~ dagrugzak ± 35 liter 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort (nog 3 maanden geldig)
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas ~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trektocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren (muildieren) en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijnton e.d. meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is excusief handbagage). De overige kilo`s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech in een Riad hotel in de oude binnenstad. Tijdens de trek slapen we in tweepersoonstenten en een nacht in een eenvoudige gîte / berberhuis.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief.

Categorie 3

Gemiddeld 5 tot 6 uur lopen per dag, hoogste punt 3305 meter. 

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice