Marokko Saharatocht individueel

Als het weer in Nederland donker en koud wordt, ligt er op relatief korte afstand een prachtig woestijngebied waar je je helemaal kunt opladen. Deze 10-daagse trektocht voert je over uitgestrekte steen- en grindvlakten, door golvende zandduinen langs het Jebel Bani gebergte. Vergezeld door kamelen met hun drijvers, een gids en kok, maak jij onderdeel uit van onze kleine karavaan.

  • 10-daagse wandeltrektocht 
  • vergezeld door kamelen met hun drijvers
  • golvende zandduinen
  • uitgestrekte steen- en grindvlakten

Steenvlaktes en zandduinen

Na een kort verblijf in Marrakech rijden we dwars door de Hoge Atlas naar het zuiden. Via Ouarzazate komen we in de vallei van de Draâ met zijn uitgestrekte palmenoasen en kasbahs. In Zagora staat nog steeds de richtingaanwijzer naar Tombouctou: 52 dagen (per kameel). Niet ver van het vestingdorp M’Hamid maken we kennis met de tanige kamelendrijvers. Het is een mooi schouwspel hoe de bagage op de kamelen wordt geladen. Wij zetten koers naar eenzame steenvlaktes en verlaten zandduinen. Onze begeleiders loodsen ons in deze uitgestrektheid van waterput naar waterput en vertellen hoe het karavaanleven eens geweest moet zijn. ’s Avonds maken we bivak of we slapen onder de blote sterren. Als we hout vinden is er misschien wel een kampvuurtje en wordt er een ‘pain du sable’ gebakken.

Nomaden

Bij Foum Lâaleg zien we nomaden nieuwe watervoorraad inslaan. Het volgende gebied met zandduinen staat bekend om de vele tamarisken. Halverwege maken we de oversteek door het oneindig lijkende, droge Lac d’Iriki, ooit het grootste meer van Afrika. We eindigen in het marktplaatsje Foum Z’Guid en vliegen vanaf Ouarzazate terug. Deze tocht is een bijzondere belevenis om de uitgestrektheid van de Sahara woestijn (beter) te leren kennen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Saharatocht individueel

Dagen 15
Lopen 10
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 895
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan genoodzaakt zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is slechts een leidraad, de route is eigenlijk elke tocht weer anders.

dag 1 Amsterdam naar Marrakech (450 meter)

Per vliegtuig bereik je Marrakech, de rode koningsstad in het zuiden. Hier verblijf  je twee nachten in een goed riad hotel (op basis van logies + ontbijt) vlakbij het grote plein Djemaa-el-Fna. `s Avonds geniet je van de haast sprookjesachtige sfeer op dit altijd drukke plein met heerlijk geurende etensstalletjes, acrobaten, verhalenvertellers en traditionele waterverkopers.

dag 2 vrije dag Marrakech

Een hele dag om je onder te dompelen in deze bijzondere stad. Ronddwalen in de wirwar van smalle steegjes in de soeks (marktjes), een bezoek aan de eeuwenoude Koranschool, de graven van vroegere sultans (Saädische graven), één van de vele musea of lekker op een terrasje genietend van het schouwspel dat deze levendige stad je te bieden heeft. In één van de vele restaurantjes geniet je van een traditionele stoofschotel (tajine), couscous of kefta (gehaktballetjes).

dag 3 Marrakech – kamp 1

Je vertrekt vandaag vroeg want er staat ons een rit van ruim 315 km te wachten die incl. lunchpauze +/- 7 uur zal duren. Per minibus rijd je over de 2260 meter hoge Tizi-n-Tichka (pas) naar het zuiden. In de wintermaanden zijn de bergen besneeuwd, maar de weg is schoon en slingert zich als een echte bergroute met haarspeldbochten over de pas. Na de pas zie je het landschap veranderen. De droogte van de woestijn lijkt hier bijna direct te beginnen. Je rijdt nog ruim 200 kilometer verder. Na het tapijtstadje Tazenakht (lunch) rijd je nog een stukje over een onverharde weg naar de kampplaats waar de eerste muntthee op ons wacht. Wie wil kan de nacht doorbrengen onder een prachtige sterrenhemel.

dag 4 naar kamp 2

Vandaag begint de wandeltocht. Bijna 20 0km zul je afleggen in dit afwisselende woestijnlandschap . Terwijl je, na het inpakken van debagage en tenten, van je eerste woestijnontbijt geniet, wordt met enig passen en meten alle bagage op de kamelen geladen. De route van vandaag voert over een rotsachtig plateau met veel keien. Ook dit is een wezenlijk deel van de vele gezichten van de Sahara. Naar het zuiden zie je een aantal grote rotsbergen waarachter de eindeloze steenwoestijn (Hamada) de grens vormt met Algerije. In het noorden zie je de  langgerekte bergrug van de Jebel Bani die zo’n 200 km door loopt naar het oosten tot aan uitloper van de Vallée du Draâ. Ook jij gaat in oostelijke richting. Op het plateau kun je tussen de keien 400 miljoen jaar oude fossielen (belemnieten) vinden. Je luncht bij enkele, door de kamelen zo geliefde, acacia’s (een boomsoort). De kok heeft een salade gemaakt met verse groenten, olijven en sardientjes. Na een korte siësta vervolg je de route naar het kamp in de wadi (droge rivierbedding) aan de noordkant van de grillig gevormde bergketen Mdouer Shgir. `s Avonds geniet je van een prachtige sterrenhemel en een heerlijke stilte zoals die alleen aanwezig is in onherbergzame gebieden.

dag 5 naar kamp 3

Je staat bijtijds op want de zonsopkomst in de woestijn levert altijd mooie sfeer foto’s op. De dromedarissen, die je overigens hardnekkig kamelen blijft noemen, liggen rustig bij elkaar in de opkomende zon, dat wordt anders als ze worden opgeladen want dan klinken er luidruchtige protesten.  Je volgt de wadi, waar je vannacht hebt overnacht nog een stukje. Al snel daarna kom je op een vrij vlak grindplateau. Het grindplateau loopt een stuk makkelijker dan het keien plateau van gisteren en het begint duidelijk te worden dat de woestijn veel meer is dan eindeloze rijen zandduinen. Na de uitgebreide lunch, zo mogelijk in de schaduw van een van de weinige bomen, ga je op zoek naar de kampplaats tussen de zanduinen bij de tafelberg. 

dag 6 naar kamp 4

Je start de route op zanderige bodem en passeert al snel een waterput met helder, lauw en enigszins brak smakend water. Daarna kom je op een iets hoger gelegen plateau van fijn grind. Dan komen de eerste zandduinen en zandribbels, nog niet spectaculair hoog maar je ervaart al snel dat het zand ook verschillende karaktereigenschappen heeft. Soms hard en makkelijk maar plotseling rul en dan wordt het omhoog gaan moeizaam. Lage schoenen zijn niet erg handig in dit terrein want ze zitten na elke duin vol zand. Tegen lunchtijd bereik je Iriki Lake, eens het grootste meer in Afrika. Bij enkele tamarisken stop je voor de lunch. `s Middags loop je verder over het oneindig lijkende droge meer en ervaren het gevoel van een fata morgana; is daar in de verte dan toch water? 

Aan de rand van het drooggevallen meer, bij wat lage zandduinen, maak je bivak. De dromedarissen, die al eerder zijn aangekomen en afgeladen, zijn met een kniehalster los gelaten en mogen tot zonsondergang op zoek naar de door hen geliefde acacia’s. Dromedarissen worden zo’n 20 jaar oud. Vanaf 4 jaar kunnen de mannetjes lasten dragen. Het dresseren duurt ongeveer 1 à 2 maanden. De vrouwtjes worden veelal bij nomaden ondergebracht en gebruikt als fokdier. Onze drijvers zijn meestal geen eigenaar maar werken met een soort lease-contract. Er is een band tussen de begeleiders en de dieren, zij werken ook meestal met dezelfde dieren. Ze zijn er erg zuinig op want ze vertegenwoordigen een heel kapitaal. Een dromedaris kost zo’n 10.000 Dh. Overigens is het gezegde ‘hoeveel kamelen is iemand waard’ niet meer van de huidige tijd, ook niet als bruidschat. De dieren die de bagage en tenten dragen volgen met hun begeleiders een eigen route naar het volgende kamp. Alleen de “lunchcamel” volgt je naar de lunchplek met een tent, keukenspullen en alles wat nodig is om de lunch te maken . Na de lunch volgt hij soms ook weer zijn eigen route naar de kampplaats.

dag 7 naar kamp 5

De ochtendzon verdrijft de kou van de nacht al snel en na het ontbijt vervolg je onze weg over het droge meer naar de verderop gelegen zandduinen. Ze worden al hoger en vanaf de toppen kijk je uit over een zee van zand met in de verte de bergrug die de grens met Algerije vormt. De temperatuur kan tussen het warme zand behoorlijk oplopen en het is dan ook zaak om voldoende water mee te nemen voor onderweg. Het wordt een pittige dag, duin op en duin af, rul zand waarbij het twee stappen omhoog en één omlaag is. Je hoopt op een de schaduw van een Tamarisk (boom) om te lunchen. 

Onderweg de groene struiken van de giftige sodomsappel (pas op voor oog-irritaties). De sodomsappel is inheems in Zuid-Afrika en is nu verwilderd in Zuid-Europa en Noordwest-Afrika. De plant komt vooral voor aan de kust in de buurt van zandstranden, wegbermen en in de woestijn. De sodomsappel bloeit van mei tot september. De vruchten zijn giftig. 
We kamperen weer op een mooie plek tussen de zandduinen.

dag 8 naar kamp 6

Na een stukje over het plateau van Erg Lamhazil ga je het zand weer in. In de verte lonken de hoge duinen van Chegagga, de hoogste van deze regio. Vanaf de kampplaats gaat het zig-zag tussen de duinen door en is het redelijk makkelijk lopen tot aan de voet van de hoogste duin. De beklimming en de daarop volgende route naar het kamp gaat dwars over de zandruggen die de duinen met elkaar verbinden en is behoorlijk pittig. In beide gevallen heb je vanaf de hoge duinen een mooi uitzicht over de zee van zand die zich uitstrekt tot aan de bergruggen van de Jebel Bani en de grens met Algerije. 

dag 9 naar kamp 7

Je verlaat langzaam het hoge duinengebied en komen door een vlakker gebied met sporen van wat akkerbouw. Dan volgt een flink stuk steenwoestijn met af en toe een zandduintje en in de verte de Jebel Bani met een top in de vorm van een tajine. Als je weer terug in de zandduintjes bent, stop je bij de eerste tamarisken voor de lunch. Er volgen meer zandduintjes en nog een vlakker stuk en dan staan we ineens bij onze bivak op de volgende mooie plek tussen de zandduinen.  Hier is ook een vast kampement  maar je zoekt een plek die daar iets vandaan ligt.

dag 10 naar kamp 8

Na een gebied met zandduinen lunchen we onder de tamarisken. We steken een vlakte over met weer enkele sporen van wat akkerbouw. Daar waar wat struikjes zijn, ontdekken we meestal ook kuddes met geiten. Soms zien we een onlangs gebruikt klein oventje langs onze route, hier hebben nomaden gestaan. Met enig geluk zien we zo’n donkere kameelharentent niet ver van onze route en hebben we tijd voor een bezoek. Na de oversteek van nog een wat stenige vlakte komen we bij een put met waterreservoir en (inmiddels gestolen) zonnepanelen. Tussen de achterliggende hoge duinen maken we bivak. Als er voldoende hout gevonden wordt, maken we ’s avonds een kampvuur en kijken toe hoe onze begeleiders in het ‘brandend zand’ een overheerlijk ‘pain du sable’ weten te maken!

dag 11 naar kamp 9

Wisselend landschap soms wat lage zandduinen, dan weer vlakke stukken en af en toe een stukje jeeptrail. Je krijgt langzaam aan ook wat meer begroeing. Je treftn weer een waterput en er zijn ook wat lemen huisjes. Als er veel wind staat kun je de bewoners vragen of je binnen kuntn lunchen en ook voor de kok is wel een plekje uit de wind te vinden om de lunch te maken. Langzaam maar zeker word je teruggebracht naar de bewoonde wereld. Na de lunch vervolg je de weg door de grindwoestijn om uiteindelijk weer bij een mooie plek tussen de zandduinen bivak te maken.

dag 12 naar kamp 10

In de omgeving van Mhamid is wat meer begroeing  met palmen, tamarisken en lage struiken. Je volgt de bijna altijd droge rivierbedding van de Drâa langs een camping annex auberge (Hamadan Du Drâa) en passeert niet lang daarna  het dorpje Bounou. Het is op een paar bewoners na verlaten nadat er een aantal jaren geleden, na een heftige regenbui, een vloedgolf van de rivier veel schade heeft aangericht. Je kunt je dit nauwelijks voorstellen als je de droge rivier bedding en al het zand ziet. Veel bewoners zijn verhuisd naar Mhamid en Tidri en er is nu een militaire standplaats wat betekent dat je wel even een kijkje kunt nemen maar het dorp zelf niet in mag. Je volgt de droge rivierbedding nog tot aan de lunch. Daarna steek je de weg van Mhamid naar Tagounite over en maakt kamp tussen de  tussen de duinen met tamarisken.

dag 13 naar kamp 11

Vandaag een makkelijke uitloop en het laatste deel van de bijna 200 kilometer lange wandeltocht. Vandaag lunch je niet onderweg maar in het kamp. Je verlaat de zandduinen, steekt een irrigatiekanaal over en komt dan op de vlakte die je oversteekt, dan volgt de korte klim over een jeepspoor naar het pasje dat je al aan het begin van de vlakte hebt gezien. Vervolgens weer een vlakte tot aan de akkers met dadelpalmen net buiten Sidi Sal. Hier maak je kamp op een goede plek naast de dadelpalmen. Na de lunch kun je in de middag een bezoek brengen aan het dorpje Sidi Sal voor een cola bij één van de kleine winkeltjes die het nomadendorpje rijk is en/of een bezoek brengen aan de marabout (het graf van een heilige) waar jaarlijks in oktober een pelgrimage en jaarmarkt/feest wordt gehouden. Met een beetje geluk word je zelfs zeer gastvrij op een glaasje thee uitgenodigd. ’s Avonds neem je afscheid van de begeleiders die je met hun trommelmuziek, op lege jerrycans en keukengerij, bedanken.

dag 14 Sidi Sal - Ouarzazate (1160 meter), minibus 5 uur

Een minibus staat al vroeg klaar om je naar Ouarzazate te brengen langs de palmenrijke vallei van de Draâ.  Eerst een stukje jeeptrail tot in het dorp. Daarna asfalt. Een smalle weg en als er een tegenligger komt moeten we allebei  de berm in. De weg slingert zich het eerste stuk door de dadelplantages en later aan beide zijde weer grind en zandwoestijn. In Tagounite, een klein stadje, kom je op de bredere asfaltweg die van Mhamid  naar het noorden loopt. Dan gaat het wat sneller. Na Zagora en Tinzoline komen er weer bergen en stijgen we naar ruim 1600 m. Kale bergen, veel erosie, diepe kloven maar nergens water. Alle beddingen staan droog. Alleen hier en daar wat water in de Draa.

In Ouarzazate heb je nog wat tijd om lekker rond te lopen, een verkwikkend bezoekje te brengen aan een hamaam (Marokkaans badhuis) of aan de gerestaureerde Kasbah Taorirt. Ook kun je een excursie maken naar de Atlas filmstudio’s, ontstaan nadat het 40 kilometer verder gelegen oude kasbah-dorp Aït Benhaddou tot een geliefd filmdecor werd. Je overnacht in een eenvoudig hotel aan de rand van Ouarzazate. Wie het koude water niet vreest, kan een duik nemen in het zwembad op de binnenplaats van het hotel. Een warme douche is natuurlijk ook een optie.

Het is ook mogelijk om met de staf door te rijden naar Marrakech en daar te overnachten.

dag 15 Ouarzazate - Amsterdam

Vandaag is het al weer tijd om afscheid te nemen van een intensieve beleving van de woestijn en Marokko. Vanaf het kleine vliegveld van Quarzazate vlieg via Marrakech of Casablanca terug naar Nederland. 

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 november 2020 t/m 31 maart 2021, 1 november 2021 t/m 31 maart 2022
2 personen (tweepersoonskamer)  € 925,--
3 personen (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 935,--
4 personen (tweepersoonskamers)  € 895,--

Prijs is per persoon en exclusief de vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers in Marokko
* vervoer per minibus naar/van de trektocht
* alle overnachtingen in steden op basis van logies met ontbijt.
– op trek:
* alle maaltijden (3x per dag)
* bagagevervoer (o.a. voor persoonlijke tot 12 kg per persoon)
* Engelssprekende Marokkaanse gids
* kok
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord, etc.)
* gebruik van tenten en groepstent
* overnachtingen in tweepersoonstenten

Niet bij de prijs inbegrepen

* vlucht Amsterdam-Marrakech, Ouarzazate of Marrakech-Amsterdam 
(deze kan via ons geboekt worden)
* reis- en annuleringsverzekering
* vaccinaties
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer we niet op trek zijn
* flessen mineraal water tijdens trektocht
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* vervoer naar en van Schiphol
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon  
* excursies wanneer niet vermeld of aangegeven als facultatief
* toeslag eenpersoonstent € 50,--
* wijzigingskosten € 35,--

Vliegtickets

We zoeken de meest voordelige en best aansluitende vlucht.

Klimaat

We voeren deze trektocht uit in de wintermaanden, van oktober t/m maart. Juist in de winter als het in Nederland donker en koud is kun je jezelf in de woestijn, met veel licht en zon, weer helemaal opladen. Heerlijk wandelweer met overdag vaak temperaturen van 20 tot ruim 30 ºC en bijna altijd zon. Als de zon ’s avonds weg is, koelt het echter in de winter snel af. In december, januari en februari is er zeker kans op nachtvorst. Ook ’s morgens is het dan nog koud en zijn een winddichte/warme jas, handschoenen en muts geen overbodige luxe. Evenals een warme slaapzak! (tot min 5ºC). Ook kan het in de woestijn flink waaien waarbij de wind soms fijn zand meevoert. Een ‘sêche’ (grote katoenen sjaal voor om je hoofd) ter bescherming tegen wind en zand is aanbevolen (zie ook de paklijst onderaan).

Gemiddelde temperatuur in de periode oktober - maart;

Marrakech
15 tot 35° C overdag
5 tot 15° C ‘s nachts

Woestijn
15 tot 35° C overdag
5 tot - 5° C ’s nachts

Ouarzazate
10 tot 30° C overdag
0 - 10° C ‘s nachts

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit Marrakech, Ouarzazate en soms tijdens de tocht nabij M`hamid. Het opladen van batterijen kan in Marrakech en Ouarzazate.

Geld en fooien

1 € is ruim 10 DH (Marokkaanse dirham ). Op het vliegveld bij aankomst in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Ook in het centrum dicht bij het hotel is er een pinautomaat. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen dirhams (wel euro’s, dollars, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor terugreis dirhams dus terugwisselen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. ( exclusief souvenirs & alcoholica) De richtlijn voor de fooien is ± € 40,-- (is inbegrepen bij ± € 100,--).

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet bij vertrek uit Marokko nog 6 maanden geldig zijn.

Procedure van vertrek

Uiterlijk een week voor vertrek ontvang je de laatste reisdetails zoals je e-ticket, contactgegevens en hotelgegevens.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

Azaron, lidocaïnezalf : bij insectenbeten
Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
Paracetamol : pijnstiller 
Deet of ander merk : insectenafweermiddel
Zonnebrandolie/-crème : minimaal factor 30
Lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
Isostar o.i.d. : zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie
Jodium of Hadex : waterontsmetting
Rekverband, knieband : bij knieproblemen
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
Norit : bij lichte darmklachten
Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten`
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Strepsils : bij schrale keel
Reddingsdeken : in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag-) rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot - 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk.
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ berg(wandel)schoenen
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes
~ slaapmatje + slaapzak (minimaal warm tot -5°C)
~ eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece
~ warm, winddicht jack
~ lange broek
~ korte broek (voor vrouwen in een moslimland “not done”) of kuitbroek
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
~ ondergoed
~ warme trui of fleece 
~ handschoenen (dunne) 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ zwembroek / badpak (het hotel in Ouarzazate heeft een zwembad, anders niet nodig)
~ maillot, legging of pyjamabroek
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek
~ toiletartikelen
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter, bestendig tegen kokend water)
~ zakmes
~ zaklamp (hoofdlamp) (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!)
~ evt. wandelstok (telescopisch)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfectiegel
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en (bivak)muts
~ zonnebril
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten
~ dagrugzak minimaal 35 liter

moneybelt of halstasje met:
~ paspoort
~ inentingsboekje
~ ticket
~ geld, pinpas en eventueel traveller cheques
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers
~ 2 pasfoto’s (voor het geval dat)

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, laat 1 exemplaar thuis en bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de looptocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Je kunt bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Het afsluiten van een reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan moet je voor vertrek aan ons de volgende gegevens doorgeven: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kan er snel gehandeld worden door Nunatak.

Verblijf

In Marrakech en Ouarzazate verblijven we in eenvoudige hotels. De kamers hebben eigen douche en toilet. In het hoogseizoen (de vakantieperiodes in Nederland) is het niet mogelijk om een 1-persoonskamer te reserveren.

Maaltijden

In Marrakech en Ouarzazate is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief, ook tijdens de rijdagen.

Categorie 2

Op deze 15-daagse reis wandel je 10 dagen. Grote hoogteverschillen zijn er niet en je begeeft je evenmin op grote hoogte. Het gemiddeld aantal loopuren per dag bedraagt 5 tot 6 uur, korte pauzes hierbij inbegrepen. Maximaal loop je 7 uur op een dag, inclusief pauzes. De ondergrond is zand of rots en steen. Het ochtendtraject bedraagt gemiddeld 4 uur en het middagtraject 1 tot 2 uur. Afhankelijk van het af te leggen traject in combinatie met de weersomstandigheden, zullen we onze lunch bij voorkeur onderweg gebruiken (picknick). Voor de lunchpauze trekken we ongeveer 2 uur uit. Wanneer wij ons echter met harde wind in de zandduinen bevinden, is het raadzaam om door te lopen tot de bivakplek en pas daar te lunchen.
Met name in de wintermaanden dient er rekening mee te worden gehouden dat de dagen relatief kort zijn; een dagtraject van 5 tot 6 uur impliceert dan ook een goed gevuld dagprogramma. Pas als de dagen weer beginnen te lengen, zijn er wat facultatieve uitbreidingen mogelijk.  Uiteraard in overleg met de gids.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice