Marokko Tafraoute individueel

Het Anti-Atlas gebergte strekt zich uit ten zuidoosten van Agadir. Je vindt er zinsbegoochelende landschappen met vreemdsoortige rotsformaties in bruinrood graniet en groene palmentuinen. Middelpunt is het aangename marktplaatsje Tafraoute, dat aan alle kanten door bergen ingesloten lijkt.

  • 6-daagse ontdekkingsreis
  • met de hoogste top Timziguidiwine (2375 meter)
  • op de grens met de Sahara
  • de vruchtbare Sous vallei

Anti Atlas

We beginnen onze reis in het exotische Marrakech. Dwars door de Hoge Atlas rijden we naar de vruchtbare Sous vallei. Vanaf het droge gebied rond Aït Baha slingert de weg omhoog naar de Jebel Lekst. Onze 6-daagse voettocht is een ontdekkingsreis door valleien en over passen van het alleroudste en meest zuidelijke gebergte van Marokko. De Anti-Atlas vormt de grens naar de Sahara en in de zomer is het hier erg heet. In hartje winter kan het in Tafraoute op 1000 meter nog fris worden met nachttemperaturen rond het vriespunt. Overdag is het dan heerlijk om te wandelen.

Timziguidiwine

We steken de bergrug van de Jebel Lekst over en beklimmen de hoogste top Timziguidiwine (2375 meter). In de Ameln-vallei liggen versterkte Berberdorpen met vruchtbare oasen tegen de steile wanden van de Lekst. Naar het zuiden begint langzaam de woestijn. Bij Tafraoute komen we in een opvallend landschap met grote granietblokken. Aan het eind van de reis vliegen we vanuit Agadir weer terug naar Nederland.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Tafraoute individueel

Dagen 10
Lopen 6
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 825
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan genoodzaakt zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 aankomst in Marrakech

Na uit het vliegtuig gestapt te zijn, begint onze reis in Marrakech. Hier zullen we tegen de avond aankomen. `s Avonds kunnen we dan voor het eerst kennis maken met het spektakel op het grote plein Djemaa-el-Fnaa.

dag 2 Marrakech, vrije dag

Deze dag is voor iedereen vrij te besteden; je kunt bijv. een stadsgids huren voor een rondleiding door de medina, met bezoek aan de eeuwenoude koranschool en de leerlooierijen. Er zijn veel bezienswaardige musea en oude paleizen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon door de souks slenteren op zoek naar souvenirs of simpelweg neerstrijken op een terrasje om de drukte op de Djemaa-el-Fna te aanschouwen.

dag 3 Marrakech - Ait Moussa, minibus

Transfer per minibus naar de Anti-Atlas. We nemen de “snelweg” naar Agadir en nemen op enig moment de afslag Ait Baha. Naast de gids (waarmee we in Marrakech reeds kennis hebben gemaakt), ontmoeten we nu onze keukenploeg en worden we getrakteerd op een Marokkaanse maaltijd. We overnachten in tenten aan de rivier bij Ait Moussa.

dag 4 Ait Moussa – Targa ’n Touchka, lopen 5 tot 6 uur, stijgen 200 meter

De komende dagen zullen we steeds rond de klok van 07.00 uur opstaan, onze spullen inpakken en de tenten afbreken, waarna we in de grote tent ontbijten alvorens we op pad gaan. 
Vandaag lopen we door een prachtige en weidse kloof. Omdat er vandaag niet veel hoogteverschil optreedt is dit een uitermate geschikt traject om in te lopen en te wennen aan het ritme van de komende dagen. De mooie omgeving en de prachtige kleuren prikkelen onze zintuigen en de aangename temperatuur voelt heerlijk aan. We overnachten op een mooi plateau net boven het plaatsje Tag’n Tichka met uitzicht op de omgeving en een stukje van het traject dat ons te wachten staat.

dag 5 Targa`n Touchka - Tagdicht, lopen 6 uur, stijgen 750 meter

Langs prachtige groene akkertjes en palmbomen komen we bij een beek die we twee keer oversteken. Door het nauwe dal volgen we de beek omhoog naar een pasje op zo’n 750 meter. We dalen af naar het dorp Amzis waar we lunchen. Daarna volgen we een rotsachtig pad door een prachtige nauwe kloof en steken de beek een paar keer over. Geholpen door grote keien en hulpvaardige handen is dat geen probleem en hoeven de schoenen meestal niet uit. Steile rotswanden rijzen omhoog en het is weer een verrassende dag met zeer gevarieerd landschap. We kamperen nabij enkele berberhuizen.

dag 6 Tagdicht - Aguerd n`Ozro, lopen 5 uur, stijgen 800 meter

We gaan vanaf onze overnachtingplaats 100 meter omhoog naar een pas op 1300 meter. Hiervandaan kunnen we bij helder weer de top van de Timzguidiwine zien. Overmorgen staat de beklimming van deze top op ons programma. We dalen door de velden af naar een kleine nederzetting. We genieten weer van het mooie uitzicht en het Berberdorpje zal mooie plaatjes voor thuis opleveren. We volgen opnieuw een nauwe en spectaculaire kloof, nu omlaag over een steil, maar goed rotspad en weer worden we verrast door de prachtige uitzichten. Evenals gisteren kruisen we weer een beek, waarbij we ons van steen naar steen voortbewegen, en klimmen zo’n 600 meter omhoog naar onze kampeerplek. Onderweg komen we een klein winkeltje tegen waar we eventueel een frisdrankje kunnen kopen. De kampeerplek ligt voor een grote rots net na een pas (1500 meter) en geeft uitzicht op een deel van de route die we morgen zullen volgen. Vlak bij het kamp bevindt zich een klein stroompje, maar het is niet zeker of er voldoende water is. Drinkwater om te koken en onze flessen te vullen wordt daarom met de jeep omhoog gebracht vanuit het dal. Zodra het donker is, kunnen we van een prachtige sterrenhemel genieten. Doordat we op grotere hoogte kamperen, wordt de nacht kouder en een stevige wind is op deze plek niet ongewoon.

dag 7 Aguerd n`Ozro - Ait Iften, lopen 3 uur, stijgen 350 meter

Vandaag een korte dag, zodat we ons kunnen voorbereiden op de klim van morgen. Een afwisselende route door dorpjes en velden. We komen vroeg aan op onze campsite net buiten het dorp waar we zullen lunchen. De middag kunnen we benutten voor een wandeling in de omgeving, en als er voldoende regen is gevallen in de periode voorafgaand aan de trek dan bestaat de mogelijkheid om wat kleren te wassen, zelf een bad nemen in het stroompje, of lekker te luieren, lezen, schrijven etc. Omdat we vandaag net zoveel gestegen als gedaald zijn ligt onze overnachtingsplek ongeveer op gelijke hoogte als de voorgaande kampeerplek (+/- 1500 meter).

dag 8 Ait Iften - Tagodight via de Timmzguidiwine (2300 meter), lopen 7 tot 8 uur, stijgen 800 meter

Vandaag de meest sportieve dag van de tocht. Vanuit het kamp gaan we omhoog via de (misschien besneeuwde) noordhelling. Een smal pad voert ons naar een eerste plateau met uitzicht op de top. Daarna een spectaculaire oversteek naar een volgend plateau. Hier en daar een beetje klauteren, maar er zijn altijd een paar hulpvaardige handen in de buurt voor wie dat nodig mocht hebben. Vanaf het tweede plateau kijken we in het dal waar we na de beklimming heen gaan. We draaien nu langs de zuidhelling van de berg richting de top. Ook hier af en toe handen- en voetenwerk. Vanaf de top prachtig uitzicht over de Anti-Atlas en bij zeer helder weer reikt dit tot Agadir. Na de top ruim 900 m. afdalen naar Tagodight. Een pittige afdaling, maar het uitzicht maakt het meer dan de moeite waard. ’s Avonds nemen we de gelegenheid om afscheid te nemen van onze begeleiders en het prachtige gebied waar we deze dagen hebben mogen vertoeven.

dag 9 Tagodight – Tafraoute en Blauwe Rotsen - Agadir , lopen 3 uur, stijgen 250 meter. Minibus 3 uur

We lopen over een breed pad het dorp uit en dalen af naar een uitgestrekte vallei met veel palmen. De rotsen zijn grillig en één ervan ziet er, met een beetje fantasie, uit als een leeuwenkop. Nog een beetje omhoog en door de chaos van granietblokken die zo karakteristiek zijn voor de omgeving van Tafraoute bereiken we de palmerij van dit plaatsje. Mogelijk zien we hier nog wat bedoeïenennomaden, die hun karakteristieke bruine tenten in de schaduw van de grote rotsblokken hebben opgezet.. Een meer woestijnachtig landschap, en het is duidelijk dat de Sahara hier zijn invloed heeft. Éénmaal bij Tafraoute aangekomen staat de minibus op ons te wachten om ons naar de Blauwe Rotsen te brengen (+/- 30 minuten). Hier lopen we een klein uurtje rond terwijl onze begeleiders voor de laatste keer een uitstekende lunch voor ons klaarmaken. Na de lunch stappen we opnieuw in de minibus en rijden terug naar Tafraoute. We nemen nog even de tijd om rond te kijken in Tafraoute en op zoek te gaan naar een paar `babouches` (leren sloffen) die hier het beste uit heel Marokko zouden zijn, rood en versierd voor de vrouwen, okergeel voor de mannen. Ook is er een keur aan andere mooie souvenirs te vinden zoals tapijten, tajineschotels, antieke gebruiksvoorwerpen, lederwaren, koper- en zilverwerk, sieraden, etc. Vervolgens rijden we in 3 uur naar Agadir, alwaar we overnachten in een comfortabel hotel. We nuttigen een laatste maaltijd met elkaar en strijken misschien nog neer op gezellig terras ter afronding van deze mooie reis.

dag 10 Agadir, vlucht naar Amsterdam

Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 1 oktober 2021 t/m 30 april 2022 en 1 oktober 2022 t/m 30 april 2023
2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)  € 875,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 890,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 825,--

Prijs is per persoon en exclusief de vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers in Marokko 
* vervoer per minibus naar/van de trektocht 
* alle overnachtingen in steden op basis van logies. Buiten de trekdagen is dat in een eenvoudige schoon hotel op basis van logies en ontbijt
- tijdens de trek:
* alle maaltijden (3x per dag)
* bagagevervoer (o.a. voor persoonlijke tot 12 kg per persoon)
* Engelssprekende Marokkaanse gids
* kok
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord etc.)
* gebruik van tweepersoonstenten en groepstent

Niet bij de prijs inbegrepen

* vlucht Amsterdam-Marrakech, Agadir- Amsterdam
(deze kan wel via ons geboekt worden)
* reis- en annuleringsverzekering
* vaccinaties
* maaltijden wanneer we niet op trek zijn
* flessen mineraal water tijdens trektocht (net name de eerste dagen van de trek kan het water brak zijn en is het prettiger flessen water te gebruiken)
* fooien lokale staf
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* vervoer naar en van Schiphol
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* excursies wanneer niet vermeld in de brochures of aangegeven als facultatief
* wijzigingskosten € 35,--

Klimaat

We voeren deze trektocht uit in de wintermaanden, van oktober t/m maart. In de zomer is het in het zuiden erg heet. Maar juist in de winter als het in Nederland donker en koud is, en er in de Hoge Atlas te veel sneeuw ligt om tussen de 4000-ers te lopen, is het in de Anti-Atlas aangenaam wandelen met temperaturen overdag tussen de 10 en 25 graden. ’s Nachts is er, zeker op de hogere kampeerplekken, kans op vorst met een temperatuur van - 5 à - 10 graden Celsius. In Tafraoute op 1000 meter is het in de winter ’s nachts rond het vriespunt.

Een warme slaapzak is noodzakelijk. Vergeet ook je regenjas niet, want juist in deze maanden is er een beetje kans op regen, waar de boeren overigens erg blij mee zijn.

Gemiddelde temperatuur van oktober t/m maart:

Laag/ Ouarzazate
overdag 20°C - 30°C
’s nachts 10°C - 20°C
Bergen/Anti Atlas
overdag 10°C - 25°C
‘s nachts - 10°C- 5°C

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit de steden. Tijdens de trek is er beperkte bereikbaarheid.

Geld en fooien

1 € = ca. 11 DH (Marokkaanse Dirham). Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech is er de mogelijkheid om te pinnen. Ook in het centrum van Marrakech is er gelegenheid tot pinnen.

Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,-- ( exclusief souvenirs & alcoholica). De richtlijn voor de fooien is ± € 35,-- (is inbegrepen bij ± € 100,--).

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot na verblijf in Marokko

Procedure van vertrek

Uiterlijk een week voor vertrek ontvang je de laatste reisdetails zoals je e-ticket, contactgegevens en hotelgegevens.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
Paracetamol : pijnstiller
Zonnebrandolie/-crème : min. factor 10
Lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor
Rekverband, knieband : bij knieproblemen
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Evt. Strepsils : bij schrale keel

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag)rugzak
Je kunt bagage afgeven tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot – 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk.
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest (nogal duur) of een ander merk.

Paklijst

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ berg(wandel)schoenen
~ teva`s of andere sandalen of lichte gympen voor `s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes
~ slaapmatje + slaapzak (min. temp -5°C)
~ eventuele lakenzak
~ oordoppen*
~ warm, winddicht (evt. dons-)jack
~ regencape / regenpak
~ lange broek
~ enkele t-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen
~ ondergoed
~ warme trui
~ handschoenen
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ evt. zwembroek / badpak (er is een zwembad bij hotel in Ouarzazate)
~ maillot, legging of pyjamabroek
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek
~ toiletartikelen
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter, bestendig tegen kokend water)
~ zakmes
~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!)
~ evt. wandelstok (telescopisch)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts
~ zonnebril
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden
~ evt. hangslotje om plunjezak af te sluiten
~ dagrugzakje

moneybelt of halstasje met:
~ paspoort
~ inentingsboekje
~ ticket
~ geld, pinpas en eventueel traveller cheques
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers
~ 2 pasfoto`s (voor het geval dat)

* altijd handig.

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, laat 1 exemplaar thuis en bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de looptocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd per jeep. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden bij onze plaatselijke agent.

Verzekeringen

Het afsluiten van een reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek aan ons de volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kan er door Nunatak snel gehandeld worden.

Verblijf

In Marrakech en Agadir verblijven we in eenvoudige hotels. De kamers hebben eigen douche en toilet. In het hoogseizoen (de vakantieperiodes in Nederland) is het niet mogelijk om een 1-persoonskamer te reserveren. Tijdens de trek slapen we in tenten en één keer in een berberhuis.

Maaltijden

In Marrakech en Agadir is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief, ook tijdens de rijdagen.

Categorie 2

Gemiddeld niet meer dan 4,5 uur lopen per dag (20 tot 24 km.), hoogteverschillen niet meer dan 1000 meter op een dag. Voor een categorie 2 reis is Marokko Tafraoute zwaar, maar een categorie 3 reis is het evenmin. De route volgt ezelpaden en onverharde wegen. Op dag 4, 5, en 8 loop je tussen de 6 en 7 uur per dag. Dag 8 is het zwaarst (7 uur), dit wordt mede veroorzaakt door het grote hoogteverschil (930 meter). Van de tien reisdagen, loop je er zes.

Reiswaardering 9,0

Een greep uit de reviews:

 

Frans

12-05-2016

Gemiddelde beoordeling: 10,0

Wens en/of verwachting: wandelen en klimmen door een mooie natuur

Meeste indruk: van begin tot eind een grote mooie overweldigende ervaring. Moeilijk een keuze te maken. Misschien tot de bergen in het algemeen.

Ervaring: Het was een grote totaal-ervaring. Ik kijk er met enorm veel genoegen op terug. Ontspannen inspanning. Marokko: een eye opener voor mij. Aardige mensen, prachtig land. Ik kan er uren over vertellen en heb dat inmiddels ook al gedaan.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
10,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0

Allard

12-05-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: mooie bergtocht met gezellige reisgenoten

Meeste indruk: enorme bergmassieven, mooie vergezichten, andere cultuur

Ervaring: veel moois gezien in relatief korte tijd, een heerlijk weekje.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Roy

11-05-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Mooie gebieden, veel leren over het land, wandelen

Meeste indruk: Eigenlijk de gehele reis als totaal heeft indruk gemaakt.

Ervaring: We hebben een hele mooie wandelreis gemaakt. Het is prachtig om een week in de natuur te zijn. De gids en de kok waren geweldig.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice