Spanje Andalusië Sierra de las Nieves individueel

Een week wandelen in en rond het Natuurpark Sierra de las Nieves, in Andalusië. Dit relatief onbekende UNESCO erkende gebied ligt in de provincie Malaga en biedt ruime mogelijkheden voor afwisselende dagtochten. Je wandelt door bos, langs boomgaarden, over velden, die vooral in het voorjaar uitbundig in bloei staan, bergpaden en je kunt genieten van vergezichten, beekjes en waterbassins. Optioneel kun je een aantal lokale bergtopjes bedwingen. 

  • UNESCO erkend gebied
  • Natuurpark Sierra de las Nieves
  • overnachten bij een Finca
  • Bezoek Ronda mag natuurlijk niet ontbreken

Je thuisbasis is een appartement op het kleinschalige complex Finca del Moralejo, vlak bij het dorp Alozaina. Het is een ruim opgezet park met huisjes die elk hun eigen karakteristiek hebben en verspreid op het terrein (boomgaard) liggen. De beheerder assisteert tijdens het verblijf met het regelen van de transfers. Alle wandelingen vertrekken of arriveren in de belangrijkste dorpjes van dit gebied: Alozaina, Tolox, Casarabonela, Yunquera en El Burgo. De transfers zijn allemaal maximaal 15km. Ook een bezoek aan het historische stadje Ronda staat op het programma, een ‘must see` voor iedereen die dit gebied bezoekt.

Flora en Fauna

De karakteristieke Pinsapo (Spaanse Zilverspar) komt alleen in dit natuurpark voor. Patrijzen zul je zeker tegenkomen, en tijdens het uitzetten van de routes hebben we ook vossen, gemzen en op de hogere routes zelfs gieren gezien. Het hoogste punt van het kalksteengebergte en de provincie Malaga, is de Torrecilla van 1919 meter, die we tijdens deze week kunnen beklimmen. Wandeltechnisch is het een makkelijke top, die je beloont met fantastisch uitzicht over de omgeving, het grillige karst landschap, de witte dorpjes en de middellandse zee.
Afhankelijk van het seizoen bloeien bloemen of dragen de boomgaarden vruchten. Olijf, citrus, kastanje, amandel en avocado gaarden liggen op de routes.

Verschillende wandelingen

Een deel van de wandelingen gaat over (deels) bestaande routes, met her en der een wegwijzer of markering. Zo kun je 3 etappes (of een variant) van de GR243  lopen. Maar het merendeel navigeer je met de beschrijving, kaart en de voorgeprogrammeerde GPS. Welke tocht je ook kiest, veel wandelaars zul je niet tegenkomen, want het is een nog relatief onontdekt wandelgebied. Je geniet iedere dag weer van de serene rust die de omgeving uitstraalt. Het contrast met de drukke Costa del Sol, op slechts 50 kilometer afstand en honderden meters lager gelegen, kan bijna niet groter zijn. Dit hoogteverschil en de gerelateerde lagere temperatuur maken het gebied zeer geschikt voor wandelingen in het voor- en najaar en het begin van de zomer.
Home

Spanje Andalusië Sierra de las Nieves individueel

Dagen 8
Lopen 6
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs op aanvraag
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het arrangement start bij aankomst in Alozaina en start op zaterdag; andere dagen op aanvraag. Voor alle zes dagen is een wandeling beschikbaar, er zijn er 8 in totaal. Elke dag kun je zelf kiezen welke tocht, welke variant je wilt lopen, de makkelijkere of de moeilijkere tocht en ook de volgorde van de wandelingen kun je zelf bepalen. Aangezien wandelen centraal staat, zijn het allemaal volwaardige dagtochten. Je loopt over (onverharde) landwegen, smalle padjes, bos- en bergpaden en af en toe een stukje verharde weg.  Bij de moeilijkere variant zijn er soms stukken waar het pad slechter zichtbaar is en bij Casarabonela is een stukje ‘crosscountry’. De moeilijkere / zwaardere varianten zijn langere routes, moeilijker terrein of meer hoogte meters dan de eenvoudigere wandelingen / varianten. Voor de ervaren wandelaar, die van een uitdaging houdt zijn de Torrecilla (wandeling 7) en het Sierra Pietra topje in Casarabonela (Wandeling 3A zwaardere variant) een aanrader. Het topje Peñón de Ronda, tijdens de gelijknamige wandeling (4) is optioneel en ook erg leuk om te doen. Kortere lokale wandelingen in / rondom de dorpjes, zoals Tolox, of Casarabonela zijn ook mogelijk, deze zijn bekend bij de accommodatie eigenaar en vaak ook gemarkeerd. Wil je een ‘vrije’ dag of extra dagen voor bijvoorbeeld een bezoek aan Malaga of de beroemde Caminito de Rey. Ook dat kan. Voor de Caminito de Rey raden we aan om dit de meteen bij de reservering kenbaar te maken, zodat gecontroleerd kan worden of kaarten in de gekozen periode beschikbaar zijn. Het aantal bezoekers per dag is gelimiteerd en reservering dringend aanbevolen.

Horeca is er tijdens de dagtochten onderweg niet, je draagt zelf voldoende water en je lunchpakket. Aan het begin en eind van de tocht is een terrasje vrijwel altijd mogelijk, echt toeristisch is het met uitzondering van Ronda nergens. Ronda is een toeristische hotspot, hier kun je slenteren door de oude straatjes en relaxen op een van de vele terrassen en genieten van de Spaanse culinaire lekkernijen.

dag 1 vlucht naar Malága en transfer naar Finca de Moralejo

Meerdere vliegtuigmaatschappijen bieden vluchten aan op Malága. Afhankelijk van vluchttijden kun je met een lokale bus (3x per dag) via het centrum van Malaga naar Alozaina reizen, waar je wordt opgehaald. Het is ook mogelijk om via de ‘meet & greet service’ een privé transfer direct naar het appartement te boeken (circa 50 minuten reistijd).

dag 2 t/m 7 de wandelingen

De komende 6 dagen kun je kiezen uit de onderstaande 8 wandelingen:

wandeling 1 Alozaina - Siete Fuentes

Een mooie inloop wandeling voor deze week, met start en eind om de hoek van Finca del Moralejo. Oude paden langs 7 oude bronnen en optioneel bezoek aan het dorpje Alozaina. Heen en weer is het ongeveer 14 km naar Siete Fuentes, met een kleine variatie in de terugtocht ten opzichte van de heenweg. Stijgen en dalen beide circa 930 meter. Het is een mooie start wandeling en je kijkt leuk vanaf de route op Alozaina onder je. Je hebt zicht op de toppen van deze regio en maakt kennis met de natuur. Op ongeveer de helft van de tocht heb je vanaf de Pino Alto Pass (een kam) prachtig uitzicht op de omgeving van El Burgo, precies aan de andere kant van Alozaina.

wandeling 2 Yunquera - Tolox

Vandaag kun je kiezen uit twee varianten die je van Yunquera naar Tolox voeren. De kortste route volgt de etappe van de GR 243, ‘Sierra de las Nieves’ en is dus gemarkeerd met het internationale wit-rode teken. Deze makkelijke route van ongeveer 9 km gaat deels over verharde wegen en deels over half verharde paden en je daalt meer af dan je stijgt. Je hebt uitzicht over de landelijke omgeving en landerijen en kunt onderweg een bezoek brengen aan industrieel erfgoed met de oude waterkracht centrale. De langere variant is ongeveer 13,5 km, stijgt 540 meter en daalt ongeveer 890 meter. Deze variant maakt een extra bocht westelijk van Yunquera, waardoor je vanaf een balkon de groene vallei onder je inkijkt en loopt via Nacimiento, de bron van de Rio Grande, met het waterbassin en de dam. Hij is langer dan alleen de GR maar qua terrein vrijwel net zo makkelijk. je gaat heen met de lokale bus en wordt met een privé transfer in Tolox weer opgehaald.

wandeling 3 Casarabolena

Dit dorpje ligt iets verder weg, maar is zeer de moeite waard. Je hebt de keuze uit een wandeling die over makkelijke paden gaat of een meer uitdagende route via het topje Sierra Prieta (1500 meter) waar een stuk van de route vrijwel crosscountry loopt. De makkelijke variant volgt het lokale wandelpad PR A-270; deze is her en der bewegwijzerd. De route is deels weids, hoog boven het dorp en de vallei en loopt deels door bos. Tot het centrale plein, vrij hoog in het dorp is het ongeveer 14 - 14,5 km. Het is een leuke pleisterplaats om aan het eind te genieten van een drankje. De moeilijke variant is langer, ongeveer 17,5 km, stijgt circa 1550 meter en daalt 1700 meter. De weg naar het topje is eenvoudig met een stuk rotsachtig pad. Het moeilijke deel zit in de tweede helft. Na Sierra Pietra daal je geleidelijk af, maar vrijwel crosscountry. Over circa 2 km is geen goed aaneengesloten, zichtbaar pad. Soms weer even wel, dan weer niet. Je moet dus van een stukje avontuurlijk wandelen houden en navigeren / oriënteren op de GPS, de waypoints en gezond verstand in het terrein.  Het is nergens steil, gevaarlijk/moeilijk qua terrein en de route is prachtig! Je kunt uiteraard ook na de top, een stuk dezelfde route nemen en dan afslaan naar de makkelijke variant. Je wordt per privé transfer naar Casarabolena gebracht, terug neem je de lokale bus.

wandeling 4 Peñón de Ronda

Je loopt vandaag in het hart van het nationale park Sierra de Las Nieves met de diverse begroeiing. Het startpunt Puerto del Saucillo op ±1250 meter trakteert je meteen op een wijds uitzicht op o.a. de Costa del Sol en het witte dorpje Yunquera. (Als het toegangshek op de weg dicht is moet je de laatste ongeveer 1,7 km naar het uitzichtpunt lopen). Je ziet veel exemplaren van de bijzondere ‘Pinsapo’,(Spaanse zilverspar) die alleen in dit gebied voorkomt. Je hebt zicht op de mooie karakteristieke rotsen en je kunt proeven van de verlaten hoog alpiene sfeer. Naast een prachtige rondwandeling zijn Cueva del Aqua (de ‘watergrot’) en het topje Peñón de Ronda 1260 meter een bonus. Het terrein is ruig maar op één stukje na loop je overal op goed zichtbare onverharde paden. Afstand is ongeveer 16,5 km met 1100 meter stijgen en hetzelfde dalen. Met de top is de route vrij inspannend vanwege de extra hoogte meters. De wandeling is niet gemarkeerd. Je kunt de route inkorten door het (korte) uitstapje naar de Cueva over te slaan of het topje zelf, daarmee wordt het niet alleen korter maar uiteraard ook minder zwaar. Met of zonder de ‘beklimming’ is de wandeling zeer de moeite waard. Je kunt bij de top zelf beslissen of je energie en tijd genoeg hebt om naar boven te gaan, is dat niet zo dan vervolg je gewoon de wandeling. Peñón de Ronda ligt op ongeveer 6,5 km vanaf de start, heen en weer naar de top is het circa 3 km. Je daalt eerst 70 meter af en vanaf dat punt is het 150 meter omhoog; je gaat dezelfde weg weer terug naar de hoofdroute. Het hoogste punt van de wandeling ligt overigens later op route, namelijk Loma de la Chaparrerra met 1480 meter. Privé transfer naar/van Puerto del Saucillo.

wandeling 5 Ronda

Een bezoek aan Andalusië kan eigenlijk niet zonder het historische stadje Ronda te hebben aangedaan. Je kunt deze dag in Ronda doorbrengen of het bezoek aan de indrukwekkende brug waar de Taag onderdoor loopt combineren met de wandeling naar El Burgo. In beide gevallen, vertrek je direct na het ontbijt met de lokale bus naar Ronda.

Bezoek je Ronda uitgebreid, dan neem je de plaatselijke bus naar Ronda (circa 75 minuten) en wordt je aan het eind van de dag opgehaald. Het is uiteraard ook mogelijk om één dag te plannen voor het bezoek aan Ronda en één wandeldag naar Ronda (zwaarder ivm type stijging) of vanuit Ronda te lopen. Wil je Ronda uitgebreid bezoeken, wat absoluut de moeite waard is, dan raden we je een combinatie af. Kom je voornamelijk voor de beroemde brug en een kop koffie op één van de terrasjes ernaast, dan is teruglopen een optie (± 625 meter stijgen en 800 meter dalen).

Ronda Stadsbezoek.
Besteed je de hele dag in Ronda, dan neem je direct na het ontbijt de plaatselijke bus naar Ronda. Je kunt een wandeling maken vanuit het diepe rivierdal van de Taag tot op de indrukwekkende brug van het hoog gelegen dorp; slenteren door de prachtige straatjes en steegjes en langs de stadswallen wandelen. Geniet van een diner of lekker tapas, voordat je eind van de dag met prive transfer weer naar Alozaina gaat. In overleg met de eigenaar is ook 2x een transfer mogelijk tegen meerprijs.

Ronda - El Burgo; Zwaardere variant Wil je naar El Burgo lopen, dan heb je beperkt tijd in Ronda; de vrij zware wandeling terug is ruim 22 km en duurt ongeveer 6 uur. Vraag vooraf even naar de neerslag in de afgelopen periode, de smalle oversteek van ‘Rio Turón’ heeft geen brug. Je gaat eerst voor een kort bezoek aan de brug en vervolgens naar het startpunt. Je loopt over de GR234 eerst door landelijk gebied naar het hoogste punt ‘Puerto de Lifa’ (1150 meter). Door een ruiger landschap met grote kans om gieren boven je te zien vliegen, daal je geleidelijk af. Na een piepklein boerderijtje (en de ruïne op de hoge rots) daal je verder af door het bos en steek je ‘Rio Turón’ over. Het bospad stijgt weer en brengt je naar de verharde weg die langs de waterreservoirs naar El Burgo loopt. Het is een prachtige wandeling, maar in combinatie met een stadsbezoek aan Ronda een pittige en lange dag. In overleg met Peter is de route eventueel circa 7,5km in te korten door je te laten ophalen vanaf de verharde weg in plaats van het dorpje El Burgo zelf. Terug privé transfer.

wandeling 6 El Burgo - Los Sauces - Yunquera

Vandaag loop je een deel van de GR243 in het hart van de Sierra de las Nieves. Het is ongeveer 18 km lopen (circa 6 uur), circa 990 meter stijgen en 820 meter dalen. Deze route is een goed alternatief als je wandeling 7, de tocht naar de Torrecilla te zwaar vind. Via Puerto de los Lobos wandel je door het bos naar de grote picknickplaats La Fuensanta. Hier gaat het wandelpad samen met de landweg die langs Barranco de Portilla loopt. Afhankelijk van het seizoen is er veel of weinig water in het riviertje.  Na ongeveer 3 km (die wat monotoon kunnen zijn), sluit de GR243 zich aan bij de route en ga je stijgen. De weg zigzagt omhoog en brengt je naar Los Sauces. Los Sauces is een bekende locatie in de Sierra de las Nieves met een overvloed aan dennenbomen en de bekende Pinsapo, Spaanse zilverspar. Dit is een mooie plek voor een stop, met uitgebreide picknick voorzieningen bij een oud klooster ‘Nuestra Señora de Las Nieves’. Vanaf hier loop je op een prachtig wandelpad, dat je eerst stijgend tot een mooie flank brengt en daarna rustig afdalend tot de camping van Yunquera.  Een mooie tocht door het bos met relatief veel bloemen, langs bergflanken en uitzichtpunten. Je gaat met de lokale bus naar El Burgo, vanaf Yunquera is er een privé transfer terug.

wandeling 7 Yunquera – Torrecilla (1919 meter)

Vandaag is het letterlijke hoogtepunt van de wandelweek, waarin je het hoogste punt van de Sierra de Las Nieves en de provincie Malága bereikt. Het is een pittige wandeling door de hoogte die je moet overwinnen (circa 950 meter stijgen en dalen) en de lengte van de tocht (6-7 uur), maar technisch is de top eenvoudig. De route is goed gemarkeerd, win bij (verwacht) slecht weer echter eerst lokaal advies in voordat je aan de tocht begint. Je wordt naar de Puerto del Saucillo gebracht (of tot het hek van het national park, als dat dicht zit). De Torrecilla (kleine toren) zie je niet aan het begin van de tocht, die je eerst door het bos voert. Je kijkt op meerdere punten uit over Yunquerra en haar achterland, voordat je weer het bos in duikt. Vanaf ongeveer 1500 meter wordt het terrein open en loop je langs de flank en over heuvelruggen. Steeds meer bepalen rotsen en monumentale steeneiken het karakter van het landschap. Met EU steun probeert men deze boomsoort met jonge aanplant te handhaven. Als je een kleine vallei ‘Enamorados’ bereikt , zie je het doel van vandaag, een hoge bergrug met dubbele top.  Bij de Cerro Alto is de kans op gieren erg groot, zowel vliegend als je aanstarend vanaf de rots. Vlak na de natuurlijk bron ‘Pilar de Tolox’ begin je aan de laatste, wat steilere 200 hoogte meters naar de top. Eenmaal boven geniet je op de brede top van een fantastisch uitzicht, ruig, wijds en zeer divers met meren, de zee, witte dorpjes, bossen en de route die je hebt afgelegd. Op heldere dagen schijn je de Sierra Nevada te kunnen zien en zelfs de Afrikaanse kust! Natuurlijk maak je topfoto’s en zet je je naam in het topboek, voordat je weer via dezelfde weg afdaalt naar Puerto del Saucillo (circa 3 uur). Transfer naar La Finca waar een welverdiend drankje en een heerlijk diner op je wacht. Privé transfer naar beginpunt en vanaf het eindpunt terug naar La Finca.

wandeling 8 rondwandeling El Burgo, Puerto de los Lobos, Puerto de la Mujer, Rio Turón

Deze wandeling van circa 17 km, 5 uur lopen is een mooi overzicht van Sierra de Las Nievas. De route is het eenvoudigste alternatief voor wandeling 7 naar de Torrecilla. Direct na het verlaten van het dorp stijg je door gemengd terrein naar het uitzichtspunt Puerto de los Lobos. Je hebt vanaf hier prachtig zicht op het dorp en de bergketen zelf.  Deels door bossen en steeds licht stijgend en dalend, bereik je Puerto de La Mujer. Voor je hier aankomt, ben je inmiddels enkele brandgangen en een aantal mooie overzichtspunten gepasseerd. Je krijgt een goede indruk van de diversiteit van de uitlopers van de Sierra: afwisselend lieflijke en opvallend lichte heuvels en ruige rotsen. Puerto de La Mujer was één van de belangrijke ontmoetingspunten van de Bandoleros, waaronder de bekende Pasos Largos. Bij Puerto de La Mujer verlaat je het wandelpad en daal je over de landweg af richting Rio Turón. Je volgt de rivier stroomafwaarts, soms loop je er dicht langs, soms ligt de weg wat hoger. Dit geeft je de gelegenheid om de kunstmatige spaarbekkens met hun spuiende overloop goed te bekijken. Je kunt met name de tweede dam van dichtbij gaan bekijken, door de makkelijke (optionele) afdaling te nemen. Je vervolgt de route over de landweg met enkele verspreide kleine boerderijen (let op de tegel plateautjes tegen de gevels) en eindigt weer op het startpunt, de brug van El Burgo. Deze dag biedt relatief veel schaduw en de route is deels voorzien van schaarse markeringen en handwijzers. Circa 600 meter stijgen en dalen. Heen met de lokale bus, terug met privé transfer.

dag 8 terug naar Malága en naar huis

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je reist per bus terug naar Malaga, waar je afhankelijk van je vluchttijden nog een stadswandeling kunt maken. Natuurlijk kunnen we ook zorgen voor transfer naar Malaga, eventueel meer overnachtingen.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

De prijzen en reisperiode zijn op aanvraag

Bij de reissom inbegrepen

* 7 overnachtingen appartement (inclusief eindschoonmaak, linnengoed) op basis van logies
* wandelprogramma, inclusief routebeschrijving, kaart en voorgeprogrammeerde GPS (borgsom € 50, --)

Niet bij de reissom inbegerepen

* retourvlucht Amsterdam-Malága (deze vlucht kan via ons geboekt worden)
* vervoer vliegveld Malága-Alozaina v.v. (dit kan met openbaar vervoer ± € 20,-- of € 130,-- voor een prive transfer)
* alle maaltijden, huisje is voorzien van keuken, je boodschappen doen in de supermarkt van Alozaina
* ritten met de lokale bus ± € 25,--
* transfers naar beginpunt van de wandeling en/of vanaf het eindpunt terug naar de accommodatie zoals aangegeven bij de verschillende wandelingen. Soms ga je met de lokale bus, kaartje koop je in de bus (niet inbegrepen)
* extra privé transfers naar beginpunt van de wandeling en/of vanaf het eindpunt terug naar de accommodatie indien je geen gebruik wilt maken van de lokale bus ± € 150,-- 
* reis - en annuleringsverzekering
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR € 5,--
* persoonlijke uitgaven zoals drankjes, souvenirs en fooien
* vervoer naar en van Schiphol

Tijdsverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland.

Geld

In Andalusië wordt betaald met de euro.

Paspoort of identiteitskaart

Voor Andalusië heb je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.

Uitrusting

* lichte wandelschoenen met goed profielzool voldoen voor 
   deze reis
* kleding, ondergoed, sokken etc. Lichte luchtige wandelkleding volstaat
* voldoende bescherming tegen de zon; pet, zonnebril
   shirt met lange mouwen
* dagrugzak (35 liter)
* waterfles
* eventueel een thermosfles
* sandalen of lichte schoen voor `s avonds
* toiletartikelen
* zakmes

Persoonlijke medicijnen

* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* insectenafweermiddel bijv.: autan 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20 
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* strepsils bij keelpijn

Categorie 2 - 3

De wandelingen worden met beschrijving en GPS gelopen.
Qua zwaarte, kan er gevariëerd worden. Doe je de makkelijkere varianten dan is het zwaarte 2.
De moeilijkere varianten zijn langere wandelingen met meer hoogtemeters en vallen in zwaarte 3.

Wandeling 1 is zwaarte 2
Wandeling 2 is zwaarte 2
Wandeling 3 makkelijke variant zwaarte 2, moeilijkere variant zwaarte 3
Wandeling 4 is zwaarte 3  
Wandeling 5 wandelen in en rond Ronda is zwaarte 1, doorlopen naar El Burgo is zwaarte 2-3
Wandeling 6 is zwaarte 2+
Wandeling 7 is zwaarte 3
Wandeling 8 is zwaarte 2

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice