Marokko Jebel Siroua

Jebel Siroua, een afgelegen bergmassief, indrukwekkend door zijn grillige rotsformaties, vulkanische pieken en weidse uitzichten. Onze wandeltocht leidt ons naar het hoogste punt van het massief; de top van de Jebel Siroua (3305 meter). Voor het allerlaatste stukje moet er wel wat geklauterd en geklommen worden. Deze reis is te combineren met de Marokko Rozenvallei.

  • maak in oktober de saffraan oogst mee
  • beklimming Jebel Siroua
  • vulkanische pieken en weidse valleien
  • Marrakech in combinatie met weinig bezocht gebied

De zomers zijn hier heet en in de winter kan het koud zijn. Maar juist in het voor- en najaar is het hier aangenaam vertoeven. Vanaf ongeveer half oktober wordt de Marokkaanse saffraan geoogst. Daarvoor worden de dure saffraan-krokussen geplukt en te drogen gelegd.

Jebel Siroua

Na een verblijf in een klein Riad hotel in Marrakech en na een eerste onderdompeling in Arabische sferen rijden we de volgende dag direct naar de bergen. We steken de Hoge Atlas over en na circa 4,5 uur arriveren we bij het Berberdorp Anezal. Hier staan de muildieren en hun begeleiders al op ons te wachten. De komende dagen lopen we met hen een tocht door het verrassende landschap rondom de Jebel Siroua. Onderweg kamperen we, de eerste nacht overnachten we in een Berberhuis. Bagage wordt vervoerd op muildieren. Na de trektocht rijden we terug naar Marrakech om in Marokkaanse sfeer nog even na te genieten van alle indrukken of de laatste souvenirs te kopen in de souks. Het is ook mogelijk om het verblijf in Marrakech te verlengen.

Combinatie met Marokko Rozenvallei

Deze reis is te combineren met de Marokko Rozenvallei. Voorafgaand loop je een trek in de Rozenvallei. Op dag 7 van de Rozenvallei reis word je in de buurt van Ouarzazate opgehaald door de Jebel Siroua staf en rijden jullie naar Anezal. De reis is dan in totaal 13 dagen waarvan 10 wandeldagen. Bij de Rozenvallei reis wordt er in eenvoudige Berberhuizen overnacht.

Deze reis kan ook als individuele reis geboekt worden.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Jebel Siroua

Dagen -23
Lopen 5
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 620
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis aanpassingen te doen in het programma.

dag 1 Amsterdam - Marrakech

In ongeveer 3,5 uur vliegen we naar Marrakech. Daar worden we op gehaald van het vliegveld, in ca. 20 minuten zijn we in de oude binnenstad. We verblijven in een klein Riad hotel in een van de smalle straatjes. Het laatste stukje kunnen we niet met de auto. Er staat een handkar klaar voor de bagage; de ‘handkar-man’ wijst ons de weg naar het hotel.
’s Avonds kunnen we genieten van het spektakel op het plein Djemaa-el-Fna of we kunnen het vanaf een terrasje op afstand bekijken. We proeven onze eerste couscous of Marokkaanse tajine (spreek uit als: ta-zjien); een stoofschotel in aardewerkenschaal met puntdeksel.

dag 2 transfer naar Anezal (4,5 uur), start trekking naar Tammlakout (1500 meter)

Vandaag vertrekken we naar het grillige bergmassief van de Jebel Siroua. Daarvoor steken we de Hoge Atlas over en komen aan de zuidkant in een veel drogere en soms haast woestijnachtige omgeving. Van waaruit het Hoge Atlasgebergte oprijst met zijn vaak in het vroege najaar al besneeuwde toppen. Wij rijden tot aan het Berberdorpje Anezal, langs de weg naar Tazenakht. Hier begint onze trektocht. De muildieren en hun begeleiders wachten ons al op. Met hen trekken we de komende dagen door dit nog door weinigen bezochte gebied rondom de Jebel Siroua. De bagage, tenten, kookspullen en het voedsel wordt op de muilezels geladen. We doen het de eerste dag nog rustig aan. Met onze Berber-gids voorop, lopen we langzaam met een riviertje mee omhoog. Dichtbij de rivier zien we overal groene terrassen met kleine, geïrrigeerde akkertjes. Iets hoger tegen de hellingen aangeplakt de lemen huisjes van een dorpje. Hoger op de kale bergen met stenige hellingen her en der nog wat stekelig struikgewas. Altijd nog voldoende voor een herder met zijn kudde geiten en/of schapen. Wanneer we zwaaien, groet hij vriendelijk terug. In 1,5 tot 2 uur lopen bereiken we het dorpje Tammlakout waar we overnachten in een berberhuis (gîte). Hier rollen we onze matjes en slaapzakken uit op de met kleden bedekte vloer.

Combinatie met Marokko Rozenvallei
Deze reis is te combineren met de Marokko Rozenvallei. Deze trek loop je voorafgaand aan de Jebel Siroua reis. Op deze dag sluit je aan bij de Jebel Siroua reis. Vanaf het eindpunt van de Rozenvallei trek, rijd je richting Ouarzazate, in de buurt van Ouarzazate word je opgehaald door de Jebel Siroua staf en vanaf hier rijden jullie door naar Anezal.

dag 3 Tammlakout - Aït Tiga (1950 meter)

Door een grote en brede vallei lopen we naar het dorpje Tamazirt. In dit droge gebied wordt op kleine terrasjes henna gecultiveerd. Na de oversteek van een kleine heuvel stoppen we nabij Tizouad voor de lunch. De kok heeft een grote salade gemaakt met verse groenten, olijven en blikjes vis. Een korte siësta en we vervolgen ons pad over een kale vlakte die ons voert naar het begin van de vallei van Aït Semmgane. Onder een vijgenboom slaan we ons kamp op. ’s Middags klimmen we omhoog voor een bezoekje aan een eeuwenoude graanopslagplaats; een versterkte burcht waar bewoners hun reserves voor slechtere tijden konden laten bewaken en bewaren. Lopen 5 uur.

dag 4 Aït Tiga - Azib Mdiste (2475 meter)

Vandaag lopen we omhoog door de vallei van Aït Semmgane. Langs groene oases en velden met ‘peperdure’ saffraan. Tussen ongeveer half oktober en half november worden de stampers geoogst van de speciale saffraankrokus die hier dan bloeit. Net voor de pas stoppen we bij een bron voor de lunch en genieten we van het weidse uitzicht over de vallei waardoor we omhoog geklommen zijn. We klimmen verder naar de pas (2800 meter) vanwaar we uitkijken op de grillige top van het Siroua-massief. Na een lange afdaling maken we kamp nabij een riviertje vanwaar een rots piek als een vinger om hoog steekt. Lopen 6 uur.

dag 5 Azib Mdiste - beklimming Siroua (3305 meter) - Azib Iriri (2600 meter)

Vandaag beklimmen we de top van deze oude, uitgedoofde vulkaan. Langs een klein beekje lopen we het eerste stuk omhoog. Dan wordt het steiler en over een zigzagpad gaat het langzaam verder tot aan de voet van de top. Hier genieten we van een weids uitzicht naar alle kanten: in het noorden de hoge toppen van het Toubkal massief, in het westen de vruchtbare vallei van de Sous rivier, naar het zuiden de woestijn en verder naar het oosten het Saghro gebergte. Door de liefhebbers kan vanaf hier nog een stukje echt worden geklauterd en geklommen om het allerhoogste punt te bereiken. Dan beginnen we aan de lange afdaling, langs de andere zijde van de berg die ons naar de herdershutten van het zomerdorp Azib Iriri voert. Hier maken we kamp op 2600 meter. Lopen 7,5 uur.

dag 6 Azib Iriri - Tachokchte (1600 meter)

Een ezelpaadje voert ons over een kleine heuvel naar een plateau. Hier hebben we mooi zicht op het grote dorp Ammassine met zijn gefortificeerde graanopslag. Dit dorp staat ook bekend om zijn geknoopte Berbertapijten. We dalen af naar het dorp en stoppen voor de lunch ietsje verder in de vallei. Na de lunch lopen we verder tot vlakbij het dorpje Tachokchte waar we voor de laatste keer de tenten opzetten. ’s Avonds nemen we alvast afscheid van de muildierdrijvers die ons met de muziek van hun trommels en gezang bedanken. Lopen 6 uur.

dag 7 transfer (ca. 4,5 uur) naar Marrakech

Na (nogmaals) afscheid nemen van de muildierdrijvers vertrekken we. Onderweg is er gelegenheid voor een stop om wat te drinken of een bezoek te brengen aan de ruïnes van het lemen Kasbah dorp Aït Benhaddou. Fraai gelegen tegen een steile helling. In de vroegere tijden van de handelskaravanen per kameel was dit een belangrijke halteplaats. Tegenwoordig is de plek vooral geliefd als filmdecor. Aangekomen in Marrakech nemen we weer intrek in ons Riad hotel niet ver van het beroemde plein waar we natuurlijk ‘s avonds nog een rondje lopen. Nadat we misschien eerst naar het Marokkaanse badhuis gaan om onszelf te verwennen met een heerlijke scrubmassage.

dag 8 Marrakech - Amsterdam

Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht, is er vandaag nog gelegenheid voor het kopen van de allerlaatste souvenirs. Met een korte rit (20 min.) worden we naar het vliegveld gebracht. Met verbazing kijk je terug op een prachtige week vakantie vol nieuwe indrukken en afwisseling.   

Het is ook mogelijk om nog iets langer in Marrakech te blijven. Je hebt dan de tijd om deze bijzondere koningsstad verder te ontdekken met haar rijke historie, oude paleizen, moskeeën, praalgraven en een prachtige oude Koranschool waar je je kunt verwonderen over het mooie handwerk van kalligrafieën, tegelmozaïeken en houtsnijwerk. Je kunt ook een mooie fietstocht maken met een gids door de souks en langs de tuinen van Marrakech. Je kunt bij boeking bij de bijzonderheden aangeven, hoeveel nachten je extra wilt blijven.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* alle lokale transporten en transfers
* begeleiding door Marokkaanse (Berber)gids, kok en muildierdrijvers voor bagage-vervoer
* gebruik van tweepersoonstenten. Ook grote tent om in te eten. 
* keukentent en keukenuitrusting (ook kop, bord, bestek)
* alle maaltijden op trek (3x per dag)
* 2 hotelovernachtingen in Marrakech met ontbijt. Tijdens de trektocht overnachtingen in tenten en een nacht in een eenvoudige herberg / berberhuis
* medicijn / EHBO-kit
* Nederlandse reisbegeleider vanaf 11 deelnemers

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht naar Marrakech (deze kan via ons geboekt worden) 
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* maaltijden wanneer niet op trektocht 
* toeslag eenpersoonstent € 25,--
* fooien en uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, souvenirs) 
* eventuele extra nachten in Marrakech € 35,-- p.p.p.n. op basis van tweepersoonskamer, eenpersoonskamer € 50,-- p.n.
* vervoer naar en van Schiphol

Combinatie met Marokko Rozenvallei

Deze reis is te combineren met de Marokko Rozenvallei. Voorafgaand loop je dan een trek in de Rozenvallei. Op dag 7 van de Rozenvallei reis word je in de buurt van Ouarzazate opgehaald door de Jebel Siroua staf en rijden jullie naar Anezal. De reis is dan in totaal 13 dagen waarvan 10 wandeldagen. Totale reissom voor de combinatie reis € 945,-- (vanaf 4 deelnemers), bij 2 deelnemers is deze combinatie ook mogelijk er is dan een toeslag van  € 40,-- per persoon. Bij de Rozenvallei reis wordt er in eenvoudige Berberhuizen overnacht.

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 15 reizigers

4-10 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale gids 
11-15 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding

Klimaat

In voor- en najaar kan de temperatuur met een lekker zonnetje oplopen tot zo`n 15 à 25 °C. ’s Avonds koelt het flink af . De temperatuur daalt ’s nachts tot 5 à 15 °C. De nachten dat we hoger kamperen kan het afkoelen tot rond het vriespunt.

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit Marrakech, en soms tijdens de tocht. Het opladen van batterijen kan in Marrakech. Nederlandse stekkers passen, mits geen randaarde stekkers.

Geld en fooien

1 € is ruim 10 DH (Marokkaanse dirham). Op het vliegveld bij aankomst in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Ook in het centrum is een pinautomaat. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen dirhams (wel euro’s, dollars, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis wordt daarom aanbevolen resterende dirhams terug te wisselen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. (exclusief souvenirs en alcoholica). De richtlijn voor de fooien is inbegrepen bij deze € 100,--.   

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste 3 maanden geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

- Azaron, lidocaïnezalf : bij insectenbeten 
- Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
- Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
- Hansaplast: bij wondjes 
- Paracetamol: pijnstiller 
- Deet of ander merk: insectenafweermiddel 
- Zonnebrandolie/-crème: minimaal factor 30 
- Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
- Isostar o.i.d.: zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie 
- Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
- Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
- Immodium: bij diarree (op reis momenten) 
- ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
- Strepsils : bij schrale keel 
- Reddingsdeken: in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1,5 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(Dag-) rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (zodat alles er gemakkelijk in kan). 

Slaapzak en matje
Voor de tocht is een goede slaapzak tot rond het vriespunt (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) noodzakelijk. 
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen 
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds
~ slaapmatje + slaapzak (minimaal warm tot het vriespunt) 
~ eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece 
~ warm, winddicht jack 
~ lange broek 
~ korte broek (voor vrouwen in een moslimland “not done”) of kuitbroek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwembroek / badpak  
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (N.B. neem gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval) 
~ evt. wandelstok(ken)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden 
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten 
~ dagrugzak ± 35 liter 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort (nog 3 maanden geldig)
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas ~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trektocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren (muildieren) en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijnton e.d. meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is excusief handbagage). De overige kilo`s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech in een Riad hotel in de oude binnenstad. Tijdens de trek slapen we in tweepersoonstenten en een nacht in een eenvoudige gîte / berberhuis.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief.

Categorie 3

Gemiddeld 5 tot 6 uur lopen per dag, hoogste punt 3305 meter. 

Reiswaardering 8,2

Een greep uit de reviews:

 

Simone

06-11-2016

Gemiddelde beoordeling: 7,8

Wens en/of verwachting: Een mooie tocht lopen met 's avonds tijdens het eten een kampvuurtje.

Meeste indruk: Eigenlijk de gehele wandeling door het desolate landschap. Ook heel leuk en fijn dat we konden overnachten in Berber-dorpen, zodat we met het slechte weer niet in een tentje hoefden.

Ervaring: Ik heb het een hele leuke en gezellige reis gevonden. Ik zal in het vervolg zeker ook een regenpak meenemen, zelfs als we naar Marokko gaan :). Leuke groep en mooie reis, niets op af te dingen.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
7,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Peter

05-11-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,6

Wens en/of verwachting: Wandelen en plezier hebben.

Meeste indruk: De overnachtingsplekken.

Ervaring: Goede begeleiding, leuk en afwisselend programma, groepen zijn niet te groot.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Elly

02-11-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Wandelen in natuur in buiten/onbewoond gebied.

Meeste indruk: Dag naar top.

Ervaring: Ik vond het voor reis van 1 week een volledige vakantie en buiten ervaring. Prettige verzorging door lokale staff. En dank voor support Paul.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice