Marokko Rozenvallei en Kasbahs

Deze wandeltocht voert je door de vruchtbare valleien aan de zuidkant van de Hoge Atlas. Langs kleine Berberdorpjes waar je verblijft in eenvoudige, gastvrije Berberhuizen. Het landschap tijdens deze relatief korte tocht zit vol verandering. Van lieflijk en vruchtbare valleien naar ruige bergen met fraaie vergezichten over de Dadès rivier en het Saghro gebergte. De tocht begint in de Vallei van de 1000 Kasbahs; de lemen burchten waarvan er velen bewaard zijn gebleven. Deze reis is te combineren met de Marokko Jebel Siroua reis.

  • wandelen in de geurende rozenvallei
  • vruchtbare valleien aan de zuidkant van de Hoge Atlas
  • vallei van de 1000 Kasbahs
  • overnachting in eenvoudige gastvrije berberhuizen

De trektocht

Na een eerste onderdompeling in Arabische sferen rijden we de volgende dag direct naar de bergen. We steken de Hoge Atlas over en na circa 6 uur arriveren we bij het Berberdorp Taberkhacht (1500 meter). Hier staan de muildieren en hun begeleiders al op ons te wachten. De komende dagen lopen we met hen een tocht door het verrassende landschap van de Rozen vallei. Onderweg overnachten we in eenvoudige Berberhuizen; je neemt je eigen slaapzak mee. De bagage wordt vervoerd op muildieren, ook de persoonlijke bagage van de deelnemers. Na de trektocht rijden we terug naar Marrakech om in Marokkaanse sfeer nog even na te genieten van alle indrukken of de laatste souvenirs te kopen in de souks.

Rozenvallei

Rondom de vruchtbare akkertjes staan overal rozenhagen als bescherming tegen de loslopende geiten en schapen. En natuurlijk voor de productie van geurende rozenblaadjes. Eind april / begin mei worden de rozenblaadjes geoogst. Om te verwerken in Franse parfums en andere geur- en smaak producten. Elk jaar in het eerste of het tweede weekeinde van mei wordt er een rozenfestival gevierd in Kelaa Mgouna. Naast een rozenparade en de verkiezing van een rozenkoningin is het feest vooral een grote jaarmarkt waar ‘van alles’ kan worden gekocht. Voorafgaand aan de oogst in april is het ideaal wandelen in de geurende rozenvallei. Ook in oktober en november is het hier nog steeds groen en prachtig met een aangename wandeltemperatuur.

Combinatie met Marokko Jebel Siroua

Deze reis is te combineren met de Marokko Jebel Siroua reis (dit is mogelijk bij vertrek op  23 april 2022, 8 oktober 2022 en 22 oktober 2022). Na afloop van de Rozenvallei trek, sluit je aan bij de Jebel Siroua reis. Op dag 7 van de reis word je in de buurt van Ouarzazate opgehaald door de Jebel Siroua staf en rijden jullie naar Anezal. De reis is dan in totaal 13 dagen waarvan 10 wandeldagen. Bij de Jebel Siroua reis wordt in tenten overnacht.


Deze reis kan ook als individuele reis geboekt worden.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Rozenvallei en Kasbahs

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 645
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis aanpassingen te doen in het programma.

dag 1 Amsterdam - Marrakech

In ongeveer 3,5 uur vliegen we naar Marrakech. Daar worden we opgehaald van het vliegveld. In ca. 20 minuten zijn we in de oude binnenstad. We verblijven in een klein Riad hotel in één van de smalle straatjes. Het laatste stukje kunnen we niet meer met de auto. Er staat een handkar voor de bagage klaar; de ‘handkar-man’ toont de weg naar het hotel.
’s Avonds kunnen we genieten van het spektakel op het plein Djemaa-el-Fna of dit vanaf een terrasje op afstand bekijken en proeven we onze eerste couscous of Marokkaanse tajine (spreek uit: ta-zjien; een stoofschotel in aardewerkenschaal met puntdeksel).

dag 2 transfer (ca. 6 uur) naar Taberkhacht, overnachting in Berberhuis (1500 meter).

Vandaag vertrekken we naar het zuiden over de hoge pas Tizi n Tichka. Onderweg is er gelegenheid voor een bezoek aan één van de 1000 Kasbahs of Kasbah dorpen zoals Aït Benhaddou of in Skoura. Als we op tijd aankomen maken we vanuit ons eenvoudige verblijf in Taberkhacht (spreek uit Tabergasjt) nog een mooie wandeling langs de kleine akkertjes met rozenhagen rondom dit kleine Berberdorpje. 

dag 3 Taberkhacht - Agouti (1350 meter), lopen 5,5 uur

Rustige wandeling door de vallei met kleine akkertjes en rozenhagen. Een klim van 350 meter door het kleurrijke landschap brengt ons over een kleine pas naar het dorpje Agouti. 

dag 4 Agouti - Amajgage (1860 meter), lopen 4 uur + 2 uur

Tussen de laurierstruiken volgen we de rivierkloof langzaam omhoog tot aan het hoger gelegen dorpje Amajgag. Onderweg lopen we volop langs kleine Berberdoprjes omgeven door groene terras-akkertjes. Na de lunch in ‘ons’ Berberhuis waar we gaan overnachten maken we nog een mooie ontdekkingstocht in de kloof.  

dag 5 Amajgag - Agerzaka (1740 meter) lopen 6 uur

Het landschap om ons heen verandert vandaag van lieflijk naar steeds meer berghellingen met alleen nog struikgewas zoals jeneverbes. Hoe hoger we komen hoe weidser het uitzicht over de Dadès vallei en de Jebel Saghro in het Anti-Atlasgbergte. Agerzaka is een traditioneel en afgelegen dorpje aan de kloof van de rivier de M`Goun. Verder naar het noorden is de kloof alleen begaanbaar in de zomermaanden met laag water.

dag 6 Agerzaka - Bou Thrarar (1590 meter), lopen 6 uur

Vandaag lopen we stroomafwaarts mee met de rivier door de majestueuze kloof van de M`Goun rivier. Die moeten we regelmatig oversteken. In het voorjaar kan het water hier nog best hoog staan. Neem ook watersandalen mee in je dagrugzak.
Langs oleander struiken en traditionele dorpjes, omgeven door prachtige bergen en natuur, lopen we naar het dorpje Bou Thrarar. ’s Avonds nemen we alvast afscheid van de muildierdrijvers die ons met de muziek van hun trommels en gezang bedanken.

dag 7 Bou Thrarar - Hdida Tourbist - Marrakech, lopen 2 uur, transfer (ca. 6 uur)

Vanochtend maken we nog een mooie wandeling door de steeds breder wordende vallei. Na (nogmaals) afscheid te nemen van de muildierdrijvers vertrekken we met een minibus terug naar Marrakech. In Kelaa Mgouna kunnen we nog even shoppen op zoek naar rozen-souvenirs.   Aangekomen in Marrakech nemen we weer intrek in een Riad hotel niet ver van het beroemde plein waar we natuurlijk ‘s avonds nog een rondje lopen. Nadat we misschien wel eerst naar het Marokkaanse badhuis zijn geweest om onszelf te  verwennen met een heerlijke scrubmassage.

Combinatie met Marokko Jebel Siroua.
Deze reis is te combineren met de Jebel Siroua reis. Op deze dag sluit je aan bij de Jebel Siroua reis. Je wordt in de buurt van Ouarzazate opgehaald door de Jebel Siroua staf en vanaf hier rijden jullie naar Anezal.

dag 8 Marrakech - Amsterdam

Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht terug is er vandaag nog gelegenheid voor het kopen van de allerlaatste souvenirs. Een korte rit (20 minuten) brengt je terug naar het vliegveld. Met verbazing zul je terug kijken op een hele lange korte week vakantie vol nieuwe indrukken en vol afwisseling.

Het is ook mogelijk om nog iets langer in Marrakech te blijven. of iets eerder naar Marrakech te vertrekken. Je hebt dan de tijd om deze bijzondere koningsstad verder te ontdekken met haar rijke historie, oude paleizen, moskeeën, praalgraven en een prachtige oude Koranschool waar je je kunt verwonderen over het mooie handwerk van kalligrafieën, tegelmozaïeken en houtsnijwerk. Je kunt ook een mooie fietstocht maken met een gids door de souks en langs de tuinen van Marrakech. Je kunt dit bij boeking bij de bijzonderheden aangeven, hoeveel nachten je extra wilt blijven.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* alle lokale transporten en transfers
* 2 hotelovernachtingen in Marrakech inclusief ontbijt
* begeleiding door Marokkaanse (Berber)gids, kok en muildierdrijvers voor bagage-vervoer
* alle maaltijden op trek (3x per dag) en keukenuitrusting (ook mok, bord, bestek) voor picknick lunch onderweg
* tijdens de trektocht overnachtingen in eenvoudige herbergen / Berberhuizen
* medicijn / EHBO-kit
* Nederlandse reisbegeleider vanaf 11 deelnemers

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht naar Marrakech (deze kan via ons geboekt worden) 
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon 
* maaltijden wanneer niet op trektocht
* fooien en uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, souvenirs) 
* eventuele extra nachten in Marrakech € 35,-- p.p.p.n. op basis van tweepersoonskamer, eenpersoonskamer € 50,-- p.n.
* vervoer naar en van Schiphol

Combinatie met de Marokko Jebel Siroua reis

Deze reis is te combineren met de Jebel Siroua reis. Na afloop van de Rozenvallei trek, sluit je aan bij de Jebel Siroua reis. Op dag 7 van de reis word je in de buurt van Ouarzazate opgehaald door de Jebel Siroua staf en rijden jullie naar Anezal. De reis is dan in totaal 13 dagen waarvan 10 wandeldagen. Totale reissom voor de combinatie reis € 945,-- (vanaf 4 deelnemers), ook mogelijk bij 2 personen met toeslag van € 40,-- per persoon. De overnachtingen bij de Jebel Siroua trek zijn in tenten.

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 15 reizigers

4-10 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale gids 
11-15 reizigers: begeleid door een Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding

Klimaat

In voor en najaar kan de temperatuur met een lekker zonnetje oplopen tot zo`n 15 à 25 °C. ’s Avonds koelt het flink af. De temperatuur daalt ’s nachts tot 5 à 15 graden.   

Tijdsverschil

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er kan eventueel mobiel gebeld worden vanuit Marrakech, en soms tijdens de tocht. Het opladen van batterijen kan in Marrakech. Nederlandse stekkers passen, mits geen randaarde stekkers.

Geld en fooien

1 € is ruim 10 DH (Marokkaanse dirham). Op het vliegveld bij aankomst in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Ook in het centrum is een pinautomaat. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen dirhams (wel euro’s, dollars, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis wordt daarom aanbevolen resterende dirhams terug te wisselen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. (exclusief souvenirs en alcoholica). De richtlijn voor de fooien is inbegrepen bij deze € 100,--.   

Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste 3 maanden geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

- Azaron, lidocaïnezalf : bij insectenbeten 
- Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
- Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
- Hansaplast: bij wondjes 
- Paracetamol: pijnstiller 
- Deet of ander merk: insectenafweermiddel 
- Zonnebrandolie/-crème: minimaal factor 30 
- Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
- Isostar o.i.d.: zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie 
- Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
- Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
- Immodium: bij diarree (op reis momenten) 
- ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
- Strepsils : bij schrale keel 
- Reddingsdeken: in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1,5 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trektochten (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(Dag-) rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (zodat alles er gemakkelijk in kan). 

Slaapzak en matje
Voor de tocht is een goede slaapzak tot rond het vriespunt (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) noodzakelijk. 
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen 
~ slippers, teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds en doorwadingen (slippers zijn ook handig voor in de berberhuizen)
~ slaapzak (minimaal warm tot rond het vriespunt) 
~ eventueel slaapmatje (voor extra comfort) is niet per se nodig
~ eventuele lakenzak van bijv. zijde, flanel of fleece 
~ warm, winddicht (regen)jack 
~ lange broek 
~ korte broek (voor vrouwen in een moslimland “not done”) of kuitbroek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwembroek / badpak  
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (N.B. neem gebruikte batterijen mee terug naar Nederland voor chemisch afval) 
~ wandelstok(ken)
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (voor verbranden van je toiletpapier in de natuur) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden 
~ hangslotje om plunjezak af te sluiten 
~ dagrugzak ± 35 liter 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort (nog 3 maanden geldig)
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trektocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren (muildieren) en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech in een Riad hotel in de oude binnenstad. Tijdens de trek slapen we in eenvoudige gîtes / berberhuizen.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in de steden zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief.

Categorie 3

Gemiddeld 5 - 6 uur lopen per dag, hoogste punt 2650 meter.

Reiswaardering 8,6

Een greep uit de reviews:

 

Susanne

2019-04-15

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Mooie natuur, gezelligheid en authentieke omgeving ervaren.

Meeste indruk: Totale ervaring.

Ervaring: Na beklimming uitzicht op bergen en vallei met lemen dorpjes.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Harry

2019-04-15

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Nog niet ontdekt stuk Marokko zien.

Meeste indruk: Verschil tussen de valleien en de pre sahara.

Ervaring: Het contrast tussen de waterrijke valleien en de droogte eromheen is bijzonder, er heerst een heel rustige sfeer, zelfs zo rustig en relaxt dat een ultra loopster die zichzelf op haar verjaardag trakteert op een loop van 80 km!!!!!!!!!!! ziet dat een fitnessindex minder wordt. Dit tekent de ontspannen sfeer, toch ook wel af en toe zweten. Misschien voor haar ook wel even een leuk rustpunt. Wij (Margriet en mijn persoon) gaan weer terug naar Marokko-7 de keer.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Marieke

2019-04-11

Gemiddelde beoordeling: 8,3

Wens en/of verwachting: Relaxte wandeling waarbij we ook rozen zouden zien.

Meeste indruk: Meer algemeen: de landschappen, de stilte, de dorpjes, de gites en de mensen van de gites en supergoede begeleiding/verzorging door gids (Hussain Baaki), 2e gids (Brahim Bourig) en koks.

Ervaring: Niet 1 specifiek moment - hele reis was mooi. Tips: reis later aanbieden als rozen wel in bloei zijn. En zwaarte van het wandelen beter aangeven - het wandelen was voor mij echt heel makkelijk (ben wel goed getraind en niet helemaal goede maatstaf, maar m'n fithiedsscore op fitbit ging zelfs omlaag deze dagen).

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
7,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Marieke

2019-04-10

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Actief, in de natuur, nieuwe ervaringen, fijn gezelschap.

Meeste indruk: De hele rozenvallei.

Ervaring: Ik heb de hele week genoten, van de stad Marrakesh maar vooral van de dagen buiten.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Olaf

2019-04-10

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: De uitdaging m.b.t. het sportieve karakter.

Meeste indruk: De bergen en de valleien.

Ervaring: De beklimming van de berg tussen A'dida en Agouti , volgens mij was dit de hoogste beklimming.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
7,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice