Iran woestijn en sneeuw

Een bijzondere kerstreis naar Iran waarin de cultuurschatten van Isfahan gecombineerd worden met een 4-daagse wandeling door de Kavir woestijn en een 4-daagse tocht op sneeuwschoenen in het Alborz gebergte aan de Kaspische zee.

  • een bijzondere kerstreis
  • bezoek Isfahan in de winter
  • 4-daagse trekking in Kavir woestijn
  • 4-daagse sneeuwschoenwandeltocht in Alborz gebergte

Kavir woestijn

Na aankomst in Isfahan hebben we 2 dagen om deze prachtige stad te verkennen. Op dag 3 rijden we de woestijn in en maken `s middags onze eerste wandeling. De route loopt door de Kavir woestijn, gelegen in de provincie Semnan, 120 km ten zuiden van Teheran en 100 km ten oosten van Qom. Het is een beschermd gebied van ongeveer 4000 vierkante kilometer met een belangrijke ecologische waarde. Het gebied bestaat uit een keten van rotsachtige bergen. De hoogte van de vlakte varieert tussen de 800 en 1100 meter. Het reservaat bereikt zijn hoogtepunt in Siah-Kuh, met 2015 meter hoogte. 
De fauna is een typisch voorbeeld van de Iraanse woestijnen, met inbegrip van soorten zoals de Aziatische wilde kat (Felis silvestris ornata) en de Aziatische wilde ezel (Equus hemionus). Het is ook het leefgebied van soorten die moeilijk te zien zijn, zoals de Aziatische cheetah (Acinonyx jubatus venaticus) en de Houbara Trap (Chlamydotis undulata). In het park is er een oude karavanserai, tijdens de safawiden gebouwd in opdracht van Shah Abbas de Grote (1571-1629)
Onze trekkingroute loopt van Matinabad naar Maranjab langs de Yakhab Mountains.

Elboers (ook wel Alborz of het Elburz) gebergte

Halverwege onze reis verplaatsen we ons naar de besneeuwde bergen aan de Kaspische zee. Vanuit een klein dorpje trekken we op sneeuwschoenen de bergen in.
De Elboers (ook wel Alborz of het Elburz) is een hooggebergte in het noorden van Iran. Het bevindt zich tussen de Kaspische Zee en het Hoogland van Iran. De hoogste berg is de Damavand. Ten noorden van de Elboers bevindt zich de historische landstreek Hyrcanië.
Home

Iran woestijn en sneeuw

Dagen 14
Lopen 8
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2395
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Istanboel - Isfahan

Vlucht met Turkish Airlines via Istanboel naar Isfahan.

dag 2 Isfahan sightseeing

Breng een bezoek aan het Naghsh-e-Jahan plein (Imam en sjeik Lotfolah moskeen, Ali paleis), de bazaar en de Jame moskee. Rondom het plein is nog een grote bazaar, zeker de moeite waard om even te bezoeken. Eventueel kun je ook lekker op het plein gaan zitten of thee gaan drinken in een theehuis met uitzicht op het plein. ‘s Avonds gaan we dineren in een van de vele gezellige restaurants rondom het plein. Hotelovernachting.

dag 3 Isfahan sightseeing

We hebben nog een dag om kennis te maken met de cultuurschatten van Isfahan. Misschien neemt de gids je mee naar een Zurkhaneh voorstelling. Hotelovernachting.

dag 4 Isfahan - start woestijn trekking

Minibus transfer (3 uur) van Isfahan naar de start van de woestijntrek, wandelen 6 uur, tentovernachting.

dag 5 t/m 7 woestijn trekking

Onze trekkingroute loopt van Matinabad naar Maranjab langs de Yakhab Mountains.

dag 8 transfer woestijn - halverwege Tonekabon

Transfer naar een hotel halverwege het woestijnkamp en Tonekabon.

dag 9 aankomst Tonekabon/Khoonegeli

We rijden verder naar Tonekabon /Khoonegeli vlakbij de Kaspische zee (6 uur), overnachting in Khoonegeli.

dag 10 rustdag Khoonegeli

dag 11Alborz sneeuwschoenwandeling

Transfer naar de start van de Alborz sneeuwschoentrek, transfer tijd 35-40 minuten. Overnachting in lokaal huis.

dag 12 Alborz sneeuwschoenwandeling

dag 13 Alborz sneeuwschoenwandelen - Khoonegeli

dag 14 transfer naar vliegveld Teheran

Minibus transfer naar het vliegveld van Teheran (7 uur). Aan het eind van de middag vliegen we terug naar Nederland.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* Vluchten Amsterdam-Isfahan, Teheran-Amsterdam, inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag) 
* alle transfers 
* 2 nachten Isfahan op basis logies en ontbijt in tweepersoonskamer 
* Engels sprekende gids in Isfahan (2 dagen) 
* logistieke ondersteuning tijdens de woestijntrekking
* Engels sprekende lokale gids tijdens de woestijntrekking
* alle maaltijden en water in de woestijn en bergen
* 1 overnachting vol pension in lokaal huis in Tehran-Karaj op de reisdagen tussen de woestijn en bergen
* 3 nachten vol pension in Khoonegeli
* lokale gids bij het sneeuwschoenwandelen in de Alborz

Niet bij de reissom inbegrepen

* maaltijden wanneer niet op trek 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank) 
* bergsport-/ bijzondere sporten verzekering (verplicht voor deze reis), annuleringsverzekering 
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* vervoer naar en van Schiphol 
* visumkosten à € 85,--

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximum aantal deelnemers: 12

De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 5 deelnemers, er is dan een toeslag op de reissom van € 150,--.
De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 4 deelnemers, er is dan een toeslag op de reissom van € 300,--.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Iran en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1,5 uur en in de winter 2,5 uur. Het is in Iran later als in Nederland.

Bereikbaarheid

In de grote steden zijn internet mogelijkheden en kan je je mobiele telefoon gebruiken.

Elektriciteit

De netwerkspanning bedraagt net als in Nederland 220 Volt.

Geld

De munteenheid in Iran is de Iraanse Rial, 1 euro is ongeveer 30000 rials. Prijzen worden vaak in toman aangegeven, 1000 toman is ca. 10.000 rials. 

Wij adviseren om contant geld mee te nemen. Euro`s of Amerikaanse dollars voldoen prima. Het geld kan gewisseld worden bij verscheidene wisselkantoren (o.a. op het vliegveld bij aankomst). Het wisselen op straat raden we af. Een credit card (Master en Visa) kan op een enkele plek gebruikt worden (vaak wordt hiervoor een aanzienlijke commissie gevraagd). Een American Express card wordt niet geaccepteerd en American Express Traveller cheques kun je in Iran niet verzilveren, ook pinnen is niet mogelijk. Het adviesbedrag voor deze reis om contant mee te nemen is €100,-- (met inbegrip van fooien). Daarnaast adviseren we je om nog wat extra mee te nemen voor onvoorziene uitgaven. Het in- en uitvoeren van Iraans geld is overigens verboden. 

Afdingen is in Iran voor de meeste zaken gebruikelijk (m.u.v. supermarkten, grote winkels e.d.). Door te onderhandelen toon je respect voor de verkoper. Wanneer je te toeschietelijke bent en direct met de vraagprijs instemt, word je niet voor vol aangezien.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Het geven van fooien wordt in Iran vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10% te geven.

Visum

Een visum kun je aanvragen bij de ambassade in Den Haag. Je kunt je aanvraag ook regelen via een visumdienst. Bijvoorbeeld Visumservice.nl.

Soms is het ook mogelijk om een visum bij aankomst te krijgen. Deze regels veranderen nog wel eens. Wanneer dit mogelijk is zullen we je hierover informeren.

Voordat het visum kan worden aangevraagd, moet er een uitnodigingsbrief uit Iran komen.

Deze brief wordt geregeld via onze agent. Je ontvangt van ons een formulier voor de aanvraag van deze brief, daarnaast hebben we een kopie van je paspoort nodig.

Je paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig te zijn en er mag geen stempel uit Israël in staan.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A). 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Iran is nu eenmaal niet het meest hygiënische land, waardoor je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Fotograferen

Over het algemeen is fotograferen van mensen en toeristische trekpleisters geen probleem. Als toerist zijnde zul je zelf ook regelmatig door de Iraniërs op de foto gezet worden.

Verzekering

Het afsluiten van een bergsport-/ bijzondere sporten reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons, klik hier om een verzekering af te sluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kan Nunatak snel handelen.

Paklijst/uitrusting

Slaapspullen 
~ lakenzak  
~ slaapzak ( -10°C)
~ slaapmat  
~ waterdichte slaapzakhoes 
~ opblaasbaar kussentje (optioneel) 

Kleding 
~ voor dames: ruimzittende T-shirts met lange mouwen (tot over de heup) 
~ voor heren: t-shirts met lange mouwen worden geadviseerd, echter korte mouwen zijn tegenwoordig ook toegestaan 
~ loszittende trekking broek (korte broeken zijn niet toegestaan) 
~ wandelsokken 
~ ondergoed 
~ thermo ondergoed (shirt+broek) 
~ shirts (lange mouw) 
~ fleece trui 
~ dik fleece of winterjas 
~ Gore-tex regenjas 
~ Gore-tex regenbroek  
~ donsjack (aan te bevelen) 
~ onderhandschoenen 
~ handschoenen (windstopper) 
~ (dons)wanten 
~ wind/waterdichte overhandschoenen 
~ sjaal of buff 
~ muts/pet 
~ gletsjerbril 
~ skibril 

Men wordt geadviseerd zich strikt te houden aan de geldende islamitische voorschriften, met name voor wat betreft kleding. Vrouwen dienen het haar te bedekken door middel van een hoofddoek. De overige lichaamsdelen, behalve de handen, dienen eveneens bedekt te zijn. Voor mannen is het dragen van een korte broek in het openbaar verboden. Het dragen van overhemden met korte mouwen wordt inmiddels toegestaan. Sandalen (met blote voeten) kunnen gewoon gedragen worden, ook door vrouwen.

Schoenen 
~ bergschoenen (absoluut waterdicht) 
~ hutsloffen of slippers 
~ gamaschen 
~ sneeuwschoenen en stokken, in Nederland te huur bij o.a. de Zwerfkei in Woerden 

Diversen 
~ dagrugzak 35 lit 
~ waterfles (liefst met hoes) 
~ zakmes 
~ zitlap 
~ reddingsdeken 
~ hoofdlamp + batterijen 
~ afsluitbare plasticzakjes 
~ pakzakken / vuilniszakken 
~ camera + accu’s 
~ lectuur (optioneel) 
~ dagboek + pen (optioneel) 
~ oordoppen (optioneel) 
~ reserve bril / lenzen (optioneel)  

Documenten/geld 
~ paspoort + kopie 
~ reis/bergsport verzekering 
~ contant geld (Euro’s) 
~ pinpas en/of creditcard 

Toilet artikelen 
~ zeep/shampoo 
~ handen ontsmettingsmiddel 
~ handdoekje 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ nivea/vaseline 
~ zonnebrand crème (hoge/winter bescherming) 
~ lipcare 
~ kam/borstel 
~ klein pakje wetties 
~ papieren zakdoekjes 
~ toiletpapier + aansteker 
~ tampons (zijn niet te koop in Iran)/maandverband 
~ snacks/trailfood

Persoonlijke medicijnen 
~ pleisters 
~ wondontsmetting 
~ sporttape 
~ leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie 
~ paracetamol of ubiprofen - pijnstiller 
~ rekverband, knieband - bij knieproblemen (optioneel)

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Omdat er vanuit Nederland tenten en een medicijnkit meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Invoer van alcoholische dranken, drugs en wapens is verboden. Geadviseerd wordt geen literatuur met een politiek gevoelig karakter (kritiek op de Iraanse overheid of op de islam) mee te nemen. Modetijdschriften zijn verboden, omdat deze als aanstootgevend worden beschouwd.

Categorie trekking 3

Categorie trekking 3: de lichtere treks, waarin soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen en langer moet lopen (soms > 6 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 uur.Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag.

De sneeuwval in het Alborz gebergte is onregelmatig, er kan veel sneeuw liggen of weinig.

In Isfahan verblijven we in een hotel, in de woestijn overnachten we in tenten (van Nunatak), in de bergen in een aantal kleine lokale huisjes.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice