Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Wandeltijden en hoogtes zijn gebaseerd op de gegevens van onze lokale agent. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 aankomst Quito
Aankomst in Quito, transfer van het vliegveld naar een hotel.
dag 2 Quito city tour
Quito, de hoofdstad van Ecuador, wordt beschouwd als een van de mooiste regio’s in Latijn Amerika. De stad in de Andes ligt aan de voet van Mount Pichincha op 2850 meter. Een stadstoer neemt ons mee naar meerdere koloniale plaatsen en geeft ons een voorproefje van de moderne levensstijl van de hedendaagse inwoners. Ervaar de charme van Independence Square met zijn inspirerende kathedraal, het presidentiele paleis en het paleis van de aartsbisschop. Quito heeft prachtig bewaard gebleven koloniale kerken, kloosters, paleizen en andere gebouwen die een contrast vormen met de hedendaagse architectuur van het moderne Quito, een kosmopolitische stad met grote culturele diversiteit. Bewonder de kerk van La Compañia (1605), die wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van barokke architectuur in Amerika. En niet te vergeten de kerk en het klooster van San Francisco (1535). De toer breng ons vervolgens naar Panecillo Hill een ideale locatie voor een panoramisch uitzicht op deze historische hoofdstad. Na een bezoek aan de historische plaatsen, gaan we naar het Middle of the World complex. Ecuador dankt zijn naam aan de equatoriaal lijn, die op slechts 15 minuten ten noorden van de stad ligt. Hier vinden we een monument, die de breedtegraad 0 ° 00 `00 " aangeeft. Het is een leuke en unieke plek waar je letterlijk van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond kunt springen. Hotel overnachting.
dag 3 Teleferico naar de Pichincha Vulkaan – transfer naar Yunguilla
Vandaag bezoeken we de beroemde "Teleférico (kabelbaan)". Dit is een van de beste manieren om te genieten van het uitzicht op de mooie valleien, met sneeuw bedekte bergen en de stad Quito. Vanaf een hoogte van 4000 meter, hebben we een prachtig uitzicht. Na dit mooie uitzicht, rijden we door naar het noorden naar de Yunguilla gemeenschap. Na ongeveer een uur komen we aan op deze groene bestemming in het midden van het nevelwoud op 2650 meter, in de buurt van het Pululahua Reserve. Er wonen ongeveer 300 mensen in Yunguilla. 20 jaar geleden heeft de gemeenschap besloten om zijn manier van leven te veranderen van een leven dat gewijd was aan het kappen van bomen om er houtskool van te maken, naar een leven die het milieu spaart. Op dit moment zijn 52 gezinnen onderdeel van het project, zij stellen de deur van hun huis open voor toeristen en geven je een kans om hun cultuur van dicht bij te beleven. Er zijn grote en comfortabele huizen, gemaakt van hout en tegels, met warm water en een keuken, in een van deze huizen overnachten we. Homestay
dag 4 wandeling naar Santa Lucia door het nevelwoud
We bezoeken het nevelwoud in de buurt van de Santa Lucia Lodge in Tandayapa. Het gebied bevat meer dan 1800 hectare bijna maagdelijk nevelwoud, variërend van 1400 meter tot 2600 meter. Door de verschillen in hoogte, is Santa Lucia de thuisbasis van veel verschillende soorten vogels, er zijn 405 soorten waargenomen. We kunnen een wandeling maken over de vele goed onderhouden paden in het gebied of gewoon ontspannen op de veranda van de lodge naar de kolibries kijken. Je ziet vele endemische soorten kolibries waaronder de keizerinbriljantkolibrie, bruine inkakolibrie, violetstaartnimf en gelaarsde vlagstaartpapegaai kolibrie. Tijdens het wandelen kijken we uit naar veel verschillende soorten vogels, cotinga’s, papegaaien, goeans, spechten, roodstaartlijsters en haviken om er maar een paar te noemen. Meer dan vijftig soorten tangaren zijn hier waargenomen, waaronder de zeldzame en prachtige zilverbrauwbergtangare, zwart-chinned tangare en de prachtige papegaaitangare. Op grotere hoogte, vinden we de nu bedreigde ornaatgaai. Overnachting Santa Lucia Lodge. Lopen 4-5 uur.
dag 5 vogels kijken en wandelen naar Maquipucuna, transfer naar Tulipe
Vroeg in de ochtend beginnen we onze dag in het Maquipucuna Reserve. We vinden hier een overvloed aan vogels en orchideeën. De biodiversiteit in Maquipucuna evenaart dat van de Amazone. Het hoogteverschil in Maquipucuna strekt zich uit van 900 meter tot bijna 2700 meter boven de zeespiegel, wat zorgt voor een onvoorstelbare diversiteit in flora en fauna. Maquipucuna herbergt een grote vogel diversiteit, met inbegrip van spectaculaire vogels zoals de toekanbaardvogel, rotshaan, zwartkruinbergtoekan, kleine trappist, esmeralda’s miervogel, roodkopbaard vogel en goudkopquetzal. Maquipucuna is ook het enige reserve, waar je tijdens het fruitseizoen van een kleine avocadoplant, de brilbeer kunt zien. Na een volle dag in dit fantastische reservaat, reizen we verder naar de archeologische plaats Tulipe.
dag 6 bezoek aan Yumbo museum en transfer naar Otavalo
Vandaag komen we meer te weten over een van de belangrijkste culturen in de Quito regio, dat van de Yumbos, die 1200 jaar geleden het gebied bevolkten en zich vestigden in de heilige vallei van Tulipe. We leren meer over hun kennis van astronomie, geometrie en architectuur in het Yumbo museum. Na dit bezoek, rijden we door de Tulipe-vallei en via het dorp Pacto en het kleine stadje Mashpi naar Otavalo. Het is ongeveer 3 uur rijden. Hotel overnachting.
dag 7 bezoek aan Otavalo market en wandeling naar de Peguche waterval
Otavalo is een kleine stad in Ecuador. Het heeft ongeveer 50.000 inwoners en is de hoofdstad van het kanton met dezelfde naam. De stad is wereldberoemd om zijn inheemse bevolking, de zogenaamde Otavaleños, velen van hen reizen rond de wereld om hun beroemde handwerk te verkopen of de Andes volksmuziek te spelen. De Otavaleños worden beschouwd als de economisch meest succesvolle inheemse groep van Latijns-Amerika. Op Plaza de los Ponchos zie je een regenboog aan textiel. Dekens, wandkleden, handtassen, tafellopers, alpaca-wollen truien en sjaals geven kleur aan de grootste en mooiste ambachtelijke markt in Zuid-Amerika. De markt met traditioneel geklede Otavaleño standhouders is een contrast met het moderne centrum van de stad. De 4630 meter hoge Imbabura vulkaan, die haar naam geeft aan de provincie, steekt uit boven de omgeving. We reizen over de evenaar naar het zuidelijk halfrond en gaan naar de Peguche waterval. Een mooie 18 meter hoge waterval, gelegen in een klein park op zo’n 3 km van Otavalo. Dit is een heilige plaats voor de Indianen, ze hebben een nauwe band met de natuur, met name bergen, water en bepaalde bomen. Lagunes, bronnen en watervallen worden beschouwd als plaatsen met speciale krachten, waar rituele zuiveringsbaden plaatsvinden. Hotelovernachting. Lopen 5 uur.
dag 8 wandeling rond het Cuicocha meer
Gelegen vlakbij het centrum van Otavalo, ligt het beroemde meer van Cuicocha, waar we een spannende tocht maken. Tijdens deze 5 uur durende wandeling zien we een verscheidenheid aan Andes flora en fauna rondom het meer in een uniek landschap. Het meer, met zijn prachtige kristalheldere water, heeft twee kleine eilandjes ontstaan door vulkanische activiteit en heeft een diepte van ongeveer 200 meter. Bij een heldere hemel kunnen we de besneeuwde toppen van de vulkanen Cayambe, Cotopaxi en de kraters van de Cotacachi en Imbabura zien. De wandeling die begint op 3100 meter, gaat naar een uitzichtpunt op 3500 meter, vanaf dit punt dalen we af naar het meer. Hotel overnachting. Lopen 5 uur
dag 9 transfer naar Tena – Amazone Lodge
Vandaag rijden we vanuit de Andes regio naar de Ecuadoraanse Amazone regio. In de middag komen we aan bij de lodge. Na de lange rit kunnen we ontspannen bij onze mooie ruime bungalow, gebouwd in een rustiek inheems ontwerp en omgeven door een tuin vol verbazingwekkende jungle planten en bloemen. In het sfeervolle ingerichte restaurant hebben we een heerlijk diner. Daarna kunnen we nog genieten van een drankje rond de open haard en bespreken we de activiteiten van de komende dagen met de lokale gids. Het is een mooie rustige omgeving waar we de nachtelijke geluiden van de Amazone jungle horen. Overnachting in een lodge.
dag 10 Amazone excursiedag
Na het ontbijt vertrekken we per kano stroomopwaarts, na tien minuten komen we aan bij een kleine oever waar we aan een leuke en spannende wandeling van een uur maken. Na deze korte wandeling, komen we bij een adembenemende kleine waterval `La Cascada de Latas’, waar we een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water en genieten van de omgeving, vermengd met de junglegeluiden, is het een onvergetelijke ervaring. We keren terug langs dezelfde weg en lunchen bij de lodge. Na de lunch trekken we onze rubberlaarzen en regenponcho aan, voor een spannende wandeling in het regenwoud, klaar om de geheimen van de mysterieuze jungle te ontdekken. We zien verbazingwekkende plantensoorten met geneeskrachtige eigenschappen, die onze deskundige inheemse gids nader toelicht. Hij vertelt over de kenmerken en hoe de jungle bewoners ze in de oudheid toepasten. We zullen ook een grote verscheidenheid aan insecten zien en kleine groepen apen zitten in de reusachtige bomen. We hebben wel een beetje geluk nodig om de apen te zien moeten we heel stil zijn. Tientallen nieuwsgierige kleurrijke vogels vliegen rond en fluiten betoverende noten. Na ongeveer drie uur wandelen komen we terug bij de lodge. Lopen 4 uur.
dag 11 rijden naar Baños en bezoek aan de Pailon del Diablo waterval
We rijden naar de vriendelijke stad Baños de Agua Santa aan de zuidkant van de Cotopaxi regio. Onderweg bezoeken we de Pailon del Diablo waterval die ongeveer 30 meter hoog is. Deze prachtige en indrukwekkende waterval heeft drie cascades, die als gevolg van de kracht waarmee ze vallen, een indrukwekkende wervelwind veroorzaken. Hotelovernachting.
dag 12 wandeling in Llanganates nationaal park naar Quilotoa
Vandaag genieten we van spectaculaire uitzichten op de Pastaza kloof, de omliggende nevelwouden met duizenden orchideeën, dramatische watervallen, klif boerderijen en een onaangeroerd zicht op de Sangay en Llanganates nationale parken. Dit spectaculaire traject door de Pastaza kloof is door het Wereld Natuur Fonds uitgeroepen tot `een geschenk aan de aarde`. Een overgang van regenwoud naar het Andes gebergte in minder dan 50 kilometer. Aan het eind van de middag komen we aan bij het mooie Quilotoa. Hotelovernachting. Lopen 6 uur.
dag 13 wandeling Quilotoa – Chugchilan
Vandaag maken we een wandeling van ongeveer 6 uur. We lopen eerst naar het Quilotoa meer, de vulkanische krater is gevuld met een prachtige smaragdgroen meer. Wij vervolgen onze wandeling langs de kloof tot aan Rio Sihui. We steken een paar loopbruggen over en lopen verder omhoog. We passeren een paar kleine dorpjes, waaronder Guamaya, dit is een goede plek om de complexe structuur van de kloof wanden te bewonderen. Na een lange wandeling bereiken we het kleine maar charmante dorpje Chugchilan, waar we overnachten. Hotel overnachting. Lopen 6 uur.
dag 14 wandeling Chugchilan – Sigchos
Nadat de bagage op paarden is geladen, beginnen we onze wandeling naar het mooie dorpje Sigchos. Vandaag lopen we 5 à 6 uur. We zien het leven van de lokale bevolking van dichtbij en doorkruisen het prachtige Andes landschap. De tocht gaat op en neer, we passeren gehuchten en gecultiveerde valleien langs de Toachi rivier. Overnachting hosteria. Lopen 5-6 uur.
dag 15 bezoek Cotopaxi National park
Vandaag bezoeken we Cotopaxi National Park, maar eerst maken we een stop bij de markt van Saquisili. Na dit bezoek rijden we naar het Cotopaxi National Park. We bekijken het museum en genieten van een wandeling door de prachtige wereld van de Ecuadoraanse Paramo, dit zijn hoogvlakten met meren, veen- en grasland, doorsneden door valleien en begroeit met struiken en kleine bossen. We bezoeken het Limpiopungo meer en gaan naar de berghut op 5897 meter. We zien de perfecte kegel van de Cotopaxi bedekt met gletsjers en als de weersomstandigheden gunstig zijn, kun je bijna alle pieken zien. We lopen verder naar Termas de Papallacta, waar we kunnen genieten van warmwaterbronnen. Hier overnachten we ook. Lopen 2-3 uur.
dag 16 transfer naar de luchthaven
De ochtend is vrij te besteden, wie wil kan nog genieten van de warmwaterbronnen. Daarna rijden we naar de internationale luchthaven van Quito. Voor de terugvlucht naar Nederland.
dag 17 aankomst Amsterdam
Data
Er zijn op dit moment geen reizen gepland.
Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?
Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl
Of neem contact op met kantoor 085-0580023
Bij de prijs inbegrepen
* luchthaventransfers
* groepsvervoer tijdens de reis
* alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner) op dag 3, 4, 5, 10, 13, 14, lunch op dag 8 en diner op dag 9 en 12
* entreegelden: Compañía, Panecillo, Middle of the World, Int-ñan, Teleferico, Maquipucuna reserve, Tulipe, Pailon del Diablo, Quilotoa
* lokale Engelssprekende gidsen
* 3 dagen /2 nachten in een lodge in de Amazone jungle
* inheemse gids Cotopaxi
* in Maquipucuna speciale vogelspotter
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam - Quito (deze kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* lunch op dag 2, 6, 7, 9, 11, 12, 15, 16, diner op dag 1, 2, 6, 7, 8, 11, 15, 16
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering
* fooien lokale staf, persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* excursies wanneer niet aangegeven in de dag tot dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* vervoer naar en van Schiphol
Groepsgrootte
Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers
De reis kan ook uitgevoerd worden vanaf 4 reizigers , er is dan een toeslag:
bij 4 en 5 reizigers een toeslag van € 300,-- p.p.
Tijdsverschil
In Ecuador is het in onze zomer zeven uur vroeger dan in Nederland. In de winter is dat zes uur. Op de Galápagos eilanden is het een uur vroeger dan in Ecuador.
Bereikbaarheid
Mobiele telefoons uit Nederland zijn alleen werkzaam als ze beschikken over een quad band. Tijdens de trektochten zijn er dagen dat er geen mobiel bereik is. De meeste hotels beschikken inmiddels over WiFi.
Elektriciteit
De netspanning in Ecuador is 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.
Eten en drinken
Ga je in Ecuador uit eten dan betaal je bij de betere restaurants rond de $10,00 voor een hoofdgerecht. Lunch kan bij kleine lokale restaurantjes al vanaf $2,00, maar de prijzen gaan omhoog in de meer toeristische plaatsen. In Ecuador is het gebruikelijk om tussen de middag warm te eten maar in de grotere plaatsen is inmiddels ook een variëteit aan broodjes etc. te vinden.
Verder kun je in Ecuador genieten van diverse fruitsapjes, al dan niet met melk en als je wilt kun je ook de cuy proberen (cavia). Tijdens een aantal wandeldagen krijg je een lunchpakket mee voor tijdens de wandelingen. Neem niet te grote dollar coupures mee, maximaal 20 $. De 50 $ en 100 $ zijn moeilijk te wisslen.
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Fooien
Het geven van fooien wordt in Ecuador vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi van rond de 10% te geven. Bij restaurants wordt de fooi vaak al op de rekening vermeld. In de restaurants wordt standaard 12 procent servicebelasting op de rekening gezet, in de wat duurdere restaurants 10 procent fooi. Een kleine fooi wordt dan alsnog verwacht voor de diegene die je bediend heeft. Ook aan gidsen en chauffeurs is het gebruikelijk fooien te geven. Wat de fooien betreft, is het het handigste om dit als groep samen te doen, in plaats van individueel. Het gemiddelde bedrag is USD 10 - USD 15 per dag per gids. In de jungle lodge is het gebruikelijk een fooi te geven aan de gezamenlijke crew van de lodge en een aparte fooi aan de gids. Het geven van fooien is trouwens geen verplichting en is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit van de ontvangen service, dus uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing!
Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Ecuador heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Ecuador. Voor Ecuador heb je geen visum nodig.
Vaccinaties
Het is aan te raden om je in te laten enten tegen DTP, tyfus, gele koorts en Hepatitus A. In sommige gebieden komt malaria voor. Bescherm je goed tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Informeer je hierover tijdig (4-8 weken voor vertrek) bij je huisarts of de GGD en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.
Persoonlijke medicijnen
* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* lippenbescherming minimaal factor 10, zinkzalf, lippenbalsem
* isostar o.i.d. door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband bij knieproblemen
* sporttape (ook voor reparaties en het dichtplakken van gamaschen)
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.
Paklijst
kleding + slapen
~ lakenzak
~ opblaaskussentje*
~ sokken/kousen min. 4 paar (eventueel ondersokken)
~ (thermo) ondergoed
~ T-shirt met lange mouwen
~ T-shirt
~ fleece trui
~ korte broek
~ trekking broek
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ wanten
~ wandelschoenen (B)
~ sandalen/gympen*
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak
~ snel drogende lichte kleding voor in de jungle, met lange mouwen (tegen muggen)
~ bij de lodge in de Amazone zijn rubber laarzen (t/m maat 46), poncho`s en reddingsvesten voor de tochten op de rivier aanwezig (die hoef je niet zelf mee te nemen)
algemeen
~ dagrugzak
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ zaklamp + batterijen
~ hoofdlamp plus reservebatterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal of stevige reistas
~ hangslotje om plunjezak, kast ed. af te sluiten.
~ fototoestel + batterijen/accu fototoestel
~ plastic zakken om camera e.d te beschermen tegen regen en vocht
~ veldfles
~ zonnebril
~ reserve bril/lenzen
~ wandelstokken
toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie boven)
reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- vliegticket
- geld
- bankpasjes/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
* = niet (altijd) noodzakelijk
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Fotograferen
Ecuador is een kleurrijk en fotogeniek land. Fotograferen is echter moeilijk door het felle licht. De beste tijd om foto’s te maken is ´s ochtends vroeg of ´s avonds bij zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. Bedenk dat niemand het leuk vindt wanneer een buitenstaander de minder mooie of armoedige kant van zijn land fotografeert of filmt. Vraag mensen om toestemming als je ze wilt fotograferen. Dat is beleefd en kan vaak heel eenvoudig, zonder woorden met een lach, oogcontact of een knikken. Willen mensen niet op de foto, respecteer dan hun keuze en blijf vriendelijk. Sommige mensen willen alleen voor geld op de foto. Respecteer deze wens en ga niet stiekem van een afstand fotograferen. Denk ook aan een waterdichte zak ter bescherming van je fotomateriaal.
Verzekering
Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
(GPX track item kan worden verwijderd door alle velden leeg te maken)
Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.