Chili en Argentinië Noord

Deze reis gaat van de Atacama woestijn in Chili naar het hart van de noordwest regio van Argentinië en eindigt in het regenwoud, waar je tijdens de wandelingen geïsoleerde gemeenschappen bezoekt.

  • dagtochten vanuit San Pedro de Atacama en een 5-daagse trek
  • kloven, prachtige maanlandschappen en kleuren
  • van de woestijn op 4000 meter naar het regenwoud op 500 meter
  • flamingo`s op de Atacama zoutvlaktes

Je reist in een internationaal gezelschap.
Home

Chili en Argentinië Noord

Dagen 17
Lopen 10
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2895
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids en/of reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Santiago-Calama-San Pedro de Atacama

Via Santiago vlieg je naar Calama. Je wordt van het vliegveld opgehaald en naar het hotel in San Pedro de Atacama gebracht. Kom je voor een uur `s middags aan, dan kun je mee op een excursie naar de Valle de la Luna. Dit gebied ziet eruit als het oppervlakte van de maan. Je kunt genieten van de zonsondergang en de kleuren zien veranderen in de woestijn en op de omringende vulkanen. Overnachting hotel.

dag 3 wandeling Guatin-Gatchi en Quebrada del Diablo-Katarper

Na het ontbijt rijd je naar de Quebrada de Guatin. In deze rotsachtige canyon maak je een wandeling waarbij je de rivier de Vilama volgt. Je moet verschillende keren de rivier oversteken. Na de wandeling keer je terug naar San Pedro de Atacama, je hebt wat vrije tijd om te gaan lunchen. Na de lunch rij je naar Quebrada del Diablo, in de Cordillera de la Sal. Je wandelt naar een prachtig uitzichtpunt, met zicht op de omliggende vulkanen. Het pad volgt verder een route die oude karavanen namen, te zien op de rotstekeningen die je onderweg tegenkomt. Overnachting hotel (ontbijt).

dag 4 Salar de Atacama - lagunes

Je rijdt richting de Atacama zoutvlaktes. Eerst bezoek je de Chaxa lagune. Hier kun je flamingo’s en andere migrerende vogels spotten. De rit gaat verder naar de lagunes Miscanti en Miniques, aan de voet van de gelijknamige vulkanen (4000 meter). Het landschap en de contrasterende kleuren zijn prachtig. Op de terugweg naar San Pedro de Atacama stop je in het kleine stadje Socaire (3500 meter), hier kun je lunchen en de kerk bezoeken. Overnachting hotel (ontbijt).

dag 5 Geiser del Tatio - Puritama warm waterbronnen

De dag begint vroeg, voor zonsopkomst (4 uur) ga je naar de Tatio vulkaan (4300 meter). Je bezoekt de geothermische velden, die hier zo vroeg in de morgen een geweldig activiteit laten zien. Door de hoge temperaturen in de krater, het kokende water en water dat onder de oppervlakte loopt, zie je overal stoom. In dit prachtige landschap ontbijt je, waarna je nog een wandeling maakt. Daarna rijd je naar de warm waterbronnen van Puritama. Hier kun je een bad nemen in een van de 8 natuurlijke gaten met warm water (ongeveer 33 graden). `s Middags rijd je terug naar San Pedro de Atacama. Overnachting hotel (ontbijt en lunch box).

dag 6 wandeling Machuca - Rio Grande

Na het ontbijt rijd je naar Machuca (4000 meter), hier start de wandeling langs de Penaliri rivier. Door de vallei loop je naar de Domeyko bergketen, onderweg kun je genieten van de Altiplano van Noord Chili. Je eindigt in Rio Grande. Overnachting hotel (ontbijt).

dag 7 beklimming Toco vulkaan

`s Ochtends rijd je naar het startpunt van de wandeling op 2400 meter. Na ongeveer 1 uur bereik je Cerro Toco, een slapende vulkaan. Het is geen moeilijke klim naar de top op 5616 meter (2-3 uur lopen). Je kunt genieten van een prachtig zicht op de omliggende toppen en lagunes. In ongeveer 1 uur daal je af en ga je terug naar San Pedro de Atacama. Overnachting hotel (ontbijt).

dag 8 Purmamarca - Humahuaca

In de vroege ochtend neem je de bus naar Purmamarca. Hier heb je tijd om deze prachtige stad te bekijken. `s Middags ga je verder naar Humahuaca. Overnachting hotel (ontbijt).

dag 9 Iruya

Vroeg in de ochtend neem je de lokale bus naar het kleine stadje Iruya. Er is een prachtig uitzicht over de vallei. Je kunt het stadje verder bezoeken, waarna je terugkeert naar Humahuaca. Overnachting hotel (ontbijt, lunch box).

dag 10 Quebrada de Sapagua - Hornaditas

Met de minibus rijd je naar Quebrada de Sapagua, waar je een wandeling maakt. Daarna ga je verder naar Hornaditas, hier ontmoet je de oorspronkelijke bewoners van het gebied, ze nodigen je uit in hun huis. Je overnacht in een hotel in Tilcara (ontbijt, lunch box).

dag 11 Tilcara - Yutos Pampa

Met de lokale bus gaat het naar Alfacito (2900 meter) het beginpunt van een 5-daagse trektocht. Een langzame geleidelijke klim brengt je naar de Campo lagune (4200 meter) het hoogste punt van deze wandeling. Na de lunch daal je af naar Yutos Pampa (3200 meter). Hier ga je kamperen (ontbijt, lunch box, diner).

dag 12 Yutos Pampa - Molulo

Vandaag gaat het eerst omhoog naar de top van Cumbre Grande. Dan daal je af naar Molulo (2950 meter). Looptijd 6-7 uur. Er wordt weer gekampeerd (ontbijt, lunch box, diner).

dag 13 Molulo - Abra del Potrero

Je kunt vanochtend rustig aan doen, je kunt wat rondkijken en de lokale inwoners ontmoeten. Na de lunch daal je af, je ziet de vegetatie weer toenemen en eindigt bij het plaatsje Abra del Potrero. Looptijd 4-5 uur. Ook hier wordt weer gekampeerd (ontbijt, lunch box, diner).

dag 14 Abra del Potrero - San Lucas

Vanuit de vallei kom je in het bos, door het bos stijg je langzaam naar een uitzichtpunt. Er volgt een geleidelijke afdaling naar het gehucht San Lucas (2500 meter), hier kampeer je (ontbijt, lunch box, diner). Looptijd 7-8 uur.

dag 15 San Lucas - Salta

De laatste wandeldag. Het pad gaat langs de zuidoever van de San Lucas rivier door dichte vegetatie. Na het oversteken van de Valle Grande rivier, gaat het omhoog naar Pena Alta, het eindpunt van de trek. Hier wordt je opgehaald en rijd je via de stadjes San Francisco en San Martin naar Salta. Looptijd 5-6 uur. Overnachting hotel (ontbijt). 

dag 16 en 17 Salta - Buenos Aires - Amsterdam

Na het ontbijt wordt je naar het vliegveld gebracht, via Buenos Aires vlieg je terug naar Nederland.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen

* luchthaventransfers
* lokale Engelsprekende gids
* 10 overnachtingen hotel op basis van tweepersoonskamer inclusief ontbijt
* 4 kampeerovernachtingen in tweepersoonstenten 
* tijdens de kampeerdagen zijn alle maaltijden inclusief (ontbijt, lunch box, diner)
* lunch box dag 5, 9, 10
* muildieren voor vervoer tenten, kampeeruitrusting en persoonlijke bagage tot maximaal 8kg
* transfers volgens dag tot dag beschrijving (combinatie van privé en lokaal openbaar vervoer)

Niet bij de reissom inbegrepen

* vlucht Amsterdam-Santiago-Calama, Salta-Buenos Aires-Amsterdam (deze kan via ons geboekt worden)
* overige maaltijden (niet vermeld in de dag tot dag beschrijving) 
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica)
* entrees Valle de la Luna, geisers van Tatio, Puritama warm waterbronnen, Atacama zoutvlakte, lagunes, Quebrada del Diablo
* optionele excursies 
* reis- en annuleringsverzekering, vaccinaties
* vervoer naar en van Schiphol 
* fooien
* toeslag eenpersoonskamer € 275,--

Aantal deelnemers

Je reist in een internationale groep, het vertrek is gegarandeerd vanaf 3 personen, informeer op het kantoor naar de beschikbaarheid van een specifieke datum. Groepsgrootte maximaal 14 personen.

De reis kan ook met 2 deelnemers gegarandeerd worden er is dan een toeslag van € 275,-- per persoon.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Chili en Argentinië bedraagt 6 uur in de wintermaanden en 5 uur in de zomermaanden. 

Geld

Je hebt minimaal € 300,-- nodig voor de maaltijden buiten de trektocht. Als je zomaar "leuke" restaurantjes instapt in Argentinië en Chili en niet op de prijs let, heb je meer geld nodig. Ook is het een beetje afhankelijk van het prijspeil op dat moment, omdat dit nogal fluctueert. Neem bovendien wat extra geld mee voor onvoorziene omstandigheden. 

Het verdient aanbeveling om zowel een bankpas, een creditcard en eventueel contante euro’s mee te nemen. 

Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Je hebt voor beide landen geen visum nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Elektriciteit

Je hebt in Argentinië noch in Chili een speciale adapter nodig.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet vereist of officieel aanbevolen. Het is wel zo dat we lopend door een aantal natuurgebieden reizen. Een wondje is zo opgelopen en besmetting met tetanus niet uitgesloten. Daarom adviseren wij onze deelnemers toch een DTP-vaccinatie te halen.

Paklijst

Kleding 
~ Sokken/kousen 3 paar 
~ Ondergoed 
~ Thermo ondergoed 
~ T- shirts 
~ Fleece vest 
~ Trekkingbroeken 
~ Handdoek 
~ Wandelschoenen 
~ Sandalen of gympen 
~ Pet / shawl / muts / handschoenen 
~ Regenjas en broek 
~ Gamaschen

Slapen
~ Slaapzak -10º C 
~ Slaapmat 
~ Lakenzak (optioneel)

Diversen 
~ Rugzak 50 liter
~ Hoofdlamp 
~ Zitlap 
~ Dagrugzakje 
~ Fototoestel/batterijen fototoestel 
~ Siggfles of plastic fles 
~ Zonnebrand/lipverzorging 
~ Telescopische wandelstokken 
~ Zonnebril 
~ Zakmes 

Medicijnen 
~ Paracetamol 
~ Sporttape 
~ Second skin 
~ Sterilon 
~ Pleisters 
~ Zonnebrandcreme (hoge beschermingsfactor)

Toiletartikelen 
~ Zeep (biologisch afbreekbaar)
~ Shampoo (klein flesje, biologisch afbreekbaar)
~ Tandenborstel 
~ Tandpasta 
~ Toiletpapier 

Papieren 
~ Paspoort 
~ Reisverzekering 
~ Ziektekostenverzekering 
~ Geld 
~ Waterdicht documentenmapje

Bagage

Tijdens de 5-daagse trek wordt de bagage vervoerd op muilezels. Je kunt maximaal 8 kg persoonlijke bagage afgeven. De overige bagage draag je zelf. 

Een deel van je bagage dat je niet nodig hebt tijdens de trek kun je achterlaten in Tilcara, zodat niet alles meegedragen hoeft te worden. De achtergebleven bagage wordt van Tilcara naar Salta gebracht. 

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Hoogteziekte

De meeste mensen die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 
Hoogteziekte doet zich voor boven de 2500 meter. Wanneer je je op die hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte (tenzij bewezen is, dat er een andere oorzaak is). Oorzaken van hoogteziekte: 
-geringere aanwezigheid van zuurstof en 
-geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". 
Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 meter, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. 
In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter enkele dagen rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter 1 dag. 
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, probeer niet buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende.Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep en volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Meer in het algemeen wordt aangenomen dat diamox een preventieve werking heeft bij ademhalingsstoornissen. 
Dosis: 1 à 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte.


Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoornis:obstipatie/diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen 
- lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 

- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis (testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning e.e.a. kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling 500-1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders/gidsen de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel e.e.a. meteen aan de reisbegeleider/gids. 

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 3

Op de wandeldagen en tijdens de 5-daagse trek loop je gemiddeld 5 uur. De tocht kan zwaar bevonden worden door de hoogte: een groot deel van de reis speelt zich af op de Altiplano op een hoogte rond de 4000 meter. De temperaturen op de hoogvlakte liggen tussen overdag 30 graden en `s nachts -15 graden Celsius.

Tijdens de 5-daagse trek draag je een deel van je persoonlijke bagage zelf, je kunt maximaal 8kg afgeven, deze bagage wordt op muildieren vervoert.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice