Ethiopië Simiengebergte

Ethiopië is één van die landen die je als argeloze bezoeker op een ongelooflijke manier boeit. Niet alleen de mooie monumenten en de absurdistische landschappen maar zeker ook de mix in Afrikaanse, Europese en Aziatische cultuur, de verschillende religies en de mooie en boeiende mensen trekken onze volle aandacht.

  • mix van Afrikaanse, Europese en Aziatische cultuur
  • trekking in de Simien Mountains
  • bezoek de kerken van Lalibela
  • laat je verrassen!

Simien Mountains

Naast de overblijfselen van het paleis van Fasilades bezoeken we in Gondar het enige overgebleven christelijke kerkje dat van binnen heel mooi is beschilderd met engelenhoofden. Op deze korte reis van 17 dagen maken we zeker ook de trek in de Simien Mountains. Deze glooiend oplopende bergen bereiken een hoogte van ruim boven de 4000 meter waar ze dan abrupt eindigen in loodrechte afgronden van 2000 meter hoog. Misschien zien we wel een troep mooie endemische Gelada Bavianen of een kudde Nyala, de bergantilope van Ethiopië. Met de bus belanden we in Axum, hoofdstad van Tigray en ongeveer 1400 jaar geleden hoofdstad van het hele land. We lopen even langs de grote granieten obelisken en het immense bad van de koningin van Sheba. Daarna vliegen we door naar Lalibela.

Lalibela

Bij de eerste aanblik van Lalibela zou je niet vermoeden dat in dit kleine armoedige dorpje de grootste bezienswaardigheden van Ethiopië te zien zijn. In de 12e eeuw heeft de koning er 11 kerken uit de rotsen laten hakken omdat er door de opkomende Islam geen mogelijkheid meer was om op pelgrimstocht naar Jeruzalem te gaan. Lalibela is daardoor al sinds eeuwen de plek waar de Ethiopische Kopten bij elkaar komen. Je waant je in de middeleeuwen als je de in witte doeken geklede pelgrims aan de muren hun gebeden ziet prevelen. De priesters laten trots de kerkschatten aan je zien: mooie iconen en bijzonder gevormde kruisen. Via Addis vliegen we aan het eind van de reis weer terug naar huis.
Home

Ethiopië Simiengebergte

Dagen 17
Lopen 8
Zwaarte 4
Zonder bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1995
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam/Brussel - Addis Abeba (2356 meter)

Afhankelijk van het vluchtschema hebben we hier een volle dag om de diverse bezienswaardigheden te bezoeken. Het ethnologisch museum, het nationaal museum en het paleis van keizer Haile Selassie zijn enkele van de mogelijkheden.

dag 3 Addis Abeba - Gondar (2345 meter)

In de ochtend vliegen we van Addis naar Gondar. Na het inchecken in het hotel gaan we de 17e eeuwse kastelen bekijken van de Gondriaanse koningen, ook bekend als het Afrikaanse Camelot.
Uit die tijd stammen ook de uitgebreide kasteelruïnes van koning Fasilades. We bezoeken de enige kerk uit de 17e eeuw die de moslim vernielingen heeft overleefd, de Debre Birhan Selassie. De zoldering van deze kerk is beschilderd met de gezichten van 80 engelen. De muren hebben prachtige fresco`s met voorstellingen uit de bijbel. We brengen ook een bezoek aan Keizer Fasil`s poel waar nog elk jaar een dopings ceremonie gehouden wordt. We overnachten in een hotel, waarvan de kamers gebaseerd zijn op Afrikaanse hutten.

dag 4 Gondar - Sankaber (3235 meter)

Misschien in de ochtend nog wat sight seeing in Gondar als we gisteren tijd tekort gekomen zijn.
Daarna per bus naar Debark. Na een korte stop rijden we de bergen in naar Sankaber waar we onze tenten opzetten. Van hieruit begint onze 8 daagse trek door het Simien gebergte. Als we onderweg niet te veel oponthoud hebben gehad zullen we de laatste kilometers naar het kamp lopend afleggen om vast wat van de prachtige uitzichten te genieten

dag 5 Sankaber - Geech (3619 meter) Start trekking Simiengebergte

Langzaam stijgen we over een soort plateau met allerlei mooie bloemen en de bomen behangen met lange baardmossen. Op een bepaald punt staan we op zo`n 3300 meter hoogte op de rand van de breuk in het landschap. Je kunt hier tientallen kilometers langs deze bizar gevormde rotstorens en afgronden kijken. De rest van de dag houden we de rand van deze breuk in zicht en soms lopen we er langs. Het terrein is soms wat meer bedekt met bos en er is een grote kans dat je op een groep Gelada bavianen stuit. Dit zijn endemische dieren met schitterende gouden manen en een mooi “rood hart”. `s Middags is het echt even doorzetten voordat je de schitterende kampplaats van Geech bereikt. Je bent op een plateau aangeland met de typische afro-alpiene vegetatie en een prachtig uitzicht. Het wordt hier een koude nacht met temperaturen onder nul.

dag 6 Van Geech naar Chennek (3622 meter)

Vandaag zullen we een goede conditie nodig hebben, we moeten namelijk over een wat zwaarder stuk terrein, langs de rand van de afgronden tot een hoogte van 4120 meter. Je kunt zo over de rand gaan hangen en zo`n 1500 tot 2000 meter omlaag kijken, waarbij het uitzicht over de ietwat lager gelegen staketsels adembenemend is. Daarna door naar het volgende kamp. Er is nauwelijks een pad en je kunt merken dat je aan de hoogte moet wennen. Een makkelijker pad leidt eventueel meer onderlangs naar het volgende kamp. Ook dit is een prachtige plek met onwezenlijke uitzichten op een hoogte van ruim 3600 meter.

dag 7 Van Chennek naar Ambikwa (3123 meter)

Langzaam stijgen we naar ongeveer 4200 meter hoogte. Van hier heb je uitzicht op de hoge bergkam tegenover ons waarin ook de Ras Dashen ligt. Maar eerst moeten we het dal door: 1400 meter naar beneden. De hellingen zijn overwegend in gebruik als landbouwgrond en het laatste stuk van de afdaling is rotsachtig met een veelheid aan bloemen en cactussen. Na het riviertje te zijn overgestoken is het nog een klein anderhalf uur weer stijgen naar het kamp bij het huttendorp Ambikwa op bijna 3200 meter.

dag 8 Ambikwa- Rash Dashen (4550 meter)- Ambikwa

Vandaag kan de keuze gemaakt worden tussen een rustdag met een korte wandeling in de omgeving van Ambikwa of een pittige tocht op en neer naar de Rash Dashen op +/- 4550m. Ongeveer 1500 meter omhoog over een afstand van 10 km en dat ook weer omlaag. Vanuit de kampplek op 3200 meter ben je zo`n 9 tot 11 uur onderweg. In eerste instantie veel stijgen en later ook weer veel afdalen. We hebben echt de hele dag nodig en vertrekken als het licht wordt. Het eerste stuk is nog bewoond en we zien al vroeg mensen die naar hun landjes gaan om te werken. Hogerop komen we weer in de zone met de reuzenlobelia`s en boven de 4300 meter wordt het echt kaal. Na een vals plat over een grote steenvlakte rest er nog een klein stukje klauterwerk naar de top, het hoogste punt van Ethiopië op 4550 meter. Daarna dalen we over dezelfde route weer af naar onze campsite in Ambikwa, alwaar we, voldaan van deze prestatie, warm verwelkomd worden door onze achtergebleven begeleiders en tochtgenoten.

dag 9 Van Ambikwa naar Sona (3017 meter)

Eerst dalen we in een dik uur weer af naar de rivier. Dan een lange gestage klim naar ruim 3600m. Dan veel contouren door streken met veel landbouw waar eind december geoogst en gedorst wordt. Overal zijn mensen aan werk op hun akkers. Het gaat een aantal malen op en neer voor we in Arkwasiye aankomen. Een vrij groot dorp waarvan de huizen zijn voorzien van daken van golfplaat in tegenstelling tot de hutten die we eerder gezien hebben en ook hier verspreidt tussen de akkers staan. Daarna weer even omhoog en dan langzaam dalen naar onze campsite. Een prachtige plek, aan de rand van een steile afgrond waar verder geen bouwsels zijn, maar met een prachtig uitzicht over de vallei waarin we morgen afdalen. Dit is weer een tamelijk lange en vooral warme dag.

dag 10 Van Sona naar Mekarabia (1875 meter)

We hebben 5 dagen doorgebracht op of boven de 3000 meter. Vandaag dalen we definitief af naar +/- 1800 meter, waar het laagland (naar Ethiopische begrippen) begint. Meteen vanuit het kamp een steile afdaling naar de rivier die door de vallei stroomt. De overgang is ongelooflijk. Van de vrij kale schaars begroeide hellingen kom je abrupt in een tropische jungle. Grote woudreuzen en getjirp van cicaden en krekels. Tegen de avond komen we aan bij onze campsite, vanwaar het uitzicht schitterend is en de temperaturen gedurende de avond behaaglijk zijn.

dag 11 Van Mekarebia naar Mulit (1973 meter)

We zijn nu aangeland in het lagere en dus hete deel van de tocht. Dus vroeg opstaan in verband met de warmte. We moeten een aantal keren door of langs de rivier en kruisen velden met sorghum en ander gewas. Vaak zien we zelfgemaakte stellages waar kinderen met katapult apen verjagen zodat ze de oogst niet kunnen belagen. Onderweg nemen we de tijd om even te zwemmen in een meertje bij een paar watervalletjes. Al op tijd komen we deze dag in het kamp aan waar we kunnen genieten van een geweldig uitzicht over de staketsels. ’s Avonds nemen we afscheid van de begeleiders die ons tijdens deze tocht vergezeld hebben.

dag 12 Mulit- Adi Arkay- Axum (2136 meter)

Deze dag gaan we nagenoeg alleen nog maar bergafwaarts. In een kleine 2 uur komen we aan in Adi Arkay. We strijken neer in een plaatselijk café terwijl de bagage wordt opgeladen op de bus die ons in ± 5 uur naar Axum zal brengen.Vooral in het eerste deel van de rit, door de Haweza Mountains, wordt nog druk aan de weg gewerkt. We dalen af naar de brug over de Tekeze rivier (850 m)en daarna stijgt de weg geleidelijk naar ruim 2000 meter en doorkruisen we de Tigray Area tot aan Axum

dag 13 Axum

Axum is een kleine stad in Tigray. Er is veel gevochten in dit gebied en misschien zien we hier en daar nog wat uitgebrandde legervoertuigen die langs de weg of in het veld staan. De wortels van hedendaags Ethiopië liggen in Axum. Axum was een groot handelscentrum in de 1e tot de 6e eeuw. Er zijn enorme opgravingen die eigenlijk voor de doorsnee toerist nog niet het aanzien waard zijn. Het bekendst zijn de zgn. stelae, tientallen meters hoge granieten pilaren, welke we vandaag gaan bezichtigen.

Het leukste wellicht aan Axum is dat er toch wel een heel andere sfeer hangt. Vooral `s avonds in de verschillende kroegjes is er gezelligheid en er wordt op z`n typisch Tigrays gedanst waarbij de vrouwen uitdagende bewegingen maken voor de mannen die uit enthousiasme dan geacht worden geldbriefjes op voorhoofd of borsten van de betreffende vrouwen te plakken.

dag 14 Axum- Lalibela (2423 meter)

In de loop van de ochtend vertrekt de vlucht. Tijdens de vlucht krijg je een goed beeld van de landschappelijke vreemde vormen van het centrale hoogland. Lalibela ligt in een zeer bergachtig gebied. Het is een dorp dat in het verleden ernstig te lijden heeft gehad van oorlog en hongersnood. Momenteel zijn er een aantal ontwikkelingsprojecten gaande waarbij mensen bijvoorbeeld voor het aanleggen van de weg worden betaald in voedsel. Hoewel de rotskerken wereldberoemd zijn, is er nog slechts een gebrekkige toeristische infrastructuur. Vanaf het vliegveld is het een klein uur rijden naar Lalibela. Hier nemen wij onze intrek in een goed hotel. ’s Middags brengen we een bezoek aan het eerste cluster rotskerken en de St. Jorisrotskerk. Inderdaad is het een wonder te bedenken dat mensen deze grote kerken met de hand hebben vrijgemaakt uit de harde rotsen. Er heerst een bepaalde sereniteit en dwalend door de gangen en holen hier en daar geconfronteerd met blinde of lepreuze bedelaars waan je je in de middeleeuwen. Lalibela is voor de christelijke Ethiopiër hét centrum om hun geloof te belijden. Tijdens de Kerst komen hier dan ook tienduizenden pelgrims in grote vergaderingen bijeen.

dag 15 Lalibela

Vandaag bezoeken we de tweede cluster rotskerken. Na de lunch is er tijd voor een beetje eigen invulling. Wat rondkijken in het stadje, wat souveniers kopen in één van de vele winkeltjes of als het erg warm is, de schaduw van het bladerdak van het buitenrestaurant bij het hotel complex opzoeken.

dag 16 - 17 Lalibela- Addis Abeba - Amsterdam/Brussel

’s Ochtends vliegen we van Lalibela naar Addis. Hier komen we in de loop van de dag aan. De rest van de dag kan vrij besteed worden. `s Avonds vertrek uit Addis Abeba naar Brussel, de volgende dag kom je hier aan.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* alle lokale vervoer, luchthaventransfers
* alle hotelovernachtingen in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
* entree Simien Mountain National Park
* alle entreegelden voor bezienswaardigheden volgens programma
* Engelssprekende Ethiopische gids/kok
* Nederlandse reisbegeleiding vanaf 12 deelnemers
* voorbereidingsbijeenkomst
- op trek:
* drie maaltijden per dag op kampeerdagen waarbij de keukenstaf de maaltijden bereidt
* vervoer groepsbagage per muilezel
* vervoer persoonlijke bagage tot 12 kg
* gebruik van tweepersoonstenten
* gebruik van keukenuitrusting
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Brussel - Addis Abeba en 3 binnenlandse vluchten: Addis Abeba - Gondar, Axum - Lallibela, Lallibela - Addis Abeba met Ethiopian Airlines (deze vluchten kunnen wel via ons geboekt worden)
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* visum (± €50,--)
* entreegelden voor optionele bezienswaardigheden buiten programma
* maaltijden buiten de trek om (± € 15,-- per dag)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs) * fooien (± €50,--)
* vervoer van en naar Brussel
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50
* toeslag eenpersoonstent € 40,--
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* wijzigingskosten € 35,--

Aantal deelnemers

Minimum aantal deelnemers: 4
Maximum aantal deelnemers: 15

4 - 11 deelnemers: begeleid door Engelssprekende lokale gids
12 - 15 deelnemers: begeleid door Engelssprekende lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding

Klimaat

Het hoogland kent een koel en aangenaam klimaat en is vergelijkbaar met onze zomers. Tijdens de grote (begin juli tot eind september) en kleine regentijd (februari en maart) regent het er vrij vaak. In de grote slenk ligt de gemiddelde temperatuur aanzienlijk hoger. In het laagland heerst een vrij vochtig (drukkend) klimaat. De Ethiopiërs hebben hun land in drie zones verdeeld:
- de Kolla (beneden 1800 meter) met een dagtemperatuur van 20 graden tot zelfs 40 graden en een nachttemperatuur die terugloopt tot gemiddeld 10 tot 15 graden.
-de Woina Dega (tussen de 1800 en 2500 meter) met een aangename dagtemperatuur tot zo’n 20 -25 graden en een nachttemperatuur die terugloopt tot maximaal 5 graden.
-de Dega, ofwel de koele zone boven de 2500 meter waar de nachttemperatuur kan teruglopen tot een lichte nachtvorst. Da dagtemperatuur wordt door ons als aangenaam ervaren. 

Gedurende het bezoek aan het Noorden; overdag een aangename temperatuur van rond de 20 graden. In de Simien Mountains kan de nachttemperatuur dalen tot ongeveer -5 graden.

Tijd

In Ethiopië is het in onze zomer 1 uur later en in de winter 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit

De spanning in Ethiopië bedraagt 220 volt. Over het algemeen beschikken we, daar waar wij niet op trekking zijn, over elektriciteit. Onze stekkers passen in de stopcontacten. Soms wordt de stroom voor enige tijd (variërend van enkele uren tot enkele dagen) uit zuinigheidsoverwegingen afgesloten. Houd hiermee bij voorbaat rekening. Een goede zaklamp is dan ook geen overbodige luxe.

Geld

De munteenheid van Ethiopië is de Birr. Het geldadvies dat voor deze reis geldt is € 150,--. Dit bedrag heb je nodig voor eten en drinken wanneer niet op trek, fooien, het nemen van foto’s, en een enkel souvenir. Tevens wordt geadviseerd om een klein bedrag (bijv. € 100,--) voor onvoorziene omstandigheden mee te nemen. Dit bedrag hoef je dan niet om te wisselen naar Birrs. Het beste kun je contante euro’s of travellercheques in euro’s (beide in kleine coupures) meenemen. Een creditcard is soms te gebruiken in Addis Abeba. Pinnen is slechts zeer beperkt mogelijk. Bij aankomst kun je Euro`s wisselen op het vliegveld.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum

Voor een bezoek aan Ethiopië heb je een visum nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aanvraag.

Ambassadegegevens:
Avenue de Tervuren 231
1150 Brussel
België
Telefoonnummer: 0032 (0)2 771 32 94
http://www.ethiopianembassy.be/en/ 

Je hebt nodig:
* paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aanvraag
* ingevuld visumformulier 
*  boekingsverklaring 
* 1 pasfoto

Je kunt je visumaanvraag regelen via een visumdienst. Naast de visumkosten ad € 36,-- betaal je dan nog bemiddelingskosten aan de Visumdienst en verzendkosten.

Je kunt je visum ook op het vliegveld in Addis Abeba regelen, kosten hiervoor zijn U$ 50,--. Vergeet niet om een pasfoto mee te nemen.

Neem je gele inentingsboekje mee, er kan naar gevraagd worden

Procedure van vertrek

Bij groepen vanaf 12 personen gaat er Nederlandse reisleiding mee. De mensen die reizen in een groep met Nederlandse reisleiding zullen het ticket ontvangen op de luchthaven van vertrek of per email. Reis je in een groep zonder Nederlandse reisleiding dan ontvang je het ticket thuis, uiterlijk een week voor vertrek.

Vaccinaties

In het algemeen gelden de volgende adviezen voor het inenten tegen DTP, Hepatitis A en Gele koorts. Bij de douane wordt je naar je inentingsboekje gevraagd als je uit een Gele Koorts land komt.

Malaria
Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. In de maanden 1 t/m 12 komt malaria voor in Ethiopië. Antimalariapillen in deze periode worden derhalve altijd aanbevolen. Daar waar we ons boven de 2000 meter bevinden is er geen malariarisico meer. Je hoeft dan niet de gehele reis malariaprofilax te slikken (mede afhankelijk van je keuze voor Lariam of Malarone).

Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zaken als gezondheid en leeftijd van een reiziger, soort reis bepalen welke vaccinaties en antimalaria-maatregelen nodig zijn. Laat je adviseren door je huisarts of bij de GGD en neem dan je reisschema mee; soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Andere gezondheidsrisico`s

Bilharzia
Dit is een ziekte die door stilstaand water wordt verspreid. In Ethiopië wordt het afgeraden te zwemmen in open watertjes. Goed onderhouden gechloreerde zwembaden zijn veilig.

Denge of knokkelkoorts
Veroorzaakt hoofdpijn, koorts en pijnen. Er is geen medicijn tegen, maar gaat vanzelf weer over.

Hondsdolheid
De kans is uiteraard niet groot maar mocht je door een hond of aap worden gebeten dan moet je ogenblikkelijk naar een arts. Anti-hondsdolheidsspuiten kunnen je dan vrijwaren voor deze ziekte.
Meningitis (hersenvliesontsteking)
Langdurig verblijf onder primitieve omstandigheden tussen de lokale bevolking doet het risico iets toenemen. Voor ons niet van belang.

Slangen-, schorpioenen- en spinnenbeten
Algemeen advies: Ben je gebeten probeer dan te onthouden door welk beest. Mocht antigif nodig zijn dan weet men welk. Over het algemeen vluchten slangen wanneer ze merken dat iemand in de buurt komt. Er zijn maar een paar soorten agressieve slangen. Voorkomen is beter dan genezen. Mocht je in slangengebied zijn, laat dan de gids(en) het pad veilig maken door met een stok in het gras te slaan. Mocht je onverhoopt toch gebeten worden, ga dan ogenblikkelijk naar je gids die weet `t beste wat te doen. Er zijn over het algemeen zeer weinig gevallen bekend met slechte afloop.

Insectenbeten
Slaap onder een muskietengaas of, in de tent, met de gaasdeur dicht. Lidocaïnezalf is een uitstekend middel tegen jeuk. Het verdooft de huid. De meeste hotels in Ethiopië zijn al voorzien van een muskietengaas, de kwaliteit hiervan kan van plek tot plek echter nogal verschillen.

Lijst van persoonlijke medicijnen

Azaron, lidocaïnezalf : bij insektenbeten
Sterilon/betadine-iodium : wondontsmetting
Malarone : tegen malaria
Diamox : ter preventie van hoogteziekte
augmentin antibiotica (via recept arts) : huid- en luchtweginfecties
ciproxine antibiotica (via recept arts) : bacteriële darminfecties
Leukoplast/ second skin : blaarpreventie
Hansaplast : bij wondjes
Sporttape : blaarpreventie
Paracetamol : pijnstiller
insectenafweermidde: Deet houdend
zonnebrandolie/-crème : min. factor 30
lippenbescherming : zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor (UV bescherming)
Isostar o.i.d. : zoutcompensatie als gevolg van m.n transpiratie
rekverband, knieband : bij knieproblemen
Arnica of SRL-gelei : bij kneuzingen, spierpijn
Norit : bij lichte darmklachten
Immodium : bij diarree voor ‘op moeilijke momenten’
ORS : ter voorkoming van uitdroging bij diarree
Strepsils : bij schrale keel
Tabletjes tegen autoziekte

Wij zorgen voor een medicijnkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen in eerste hulp situaties. De kans dat we deze nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Schoeisel en rugzakken

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.

(dag)Rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot - 5° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk. Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest of een ander merk.

Paklijst

~ berg (wandel) schoenen
~ slaapzak (tot - 5 ºC)
~ lakenzak (voor in de hitte)
~ slaapmatje voor tent
~ een warm winddicht jack of regencape
~ regencape/plastic zak
~ lange broek (bijv. trainingsbroek, fleece)
~ korte broek (voor mannen)
~ rok of bermuda (voor vrouwen)
~ enkele T-shirts/blouses (ook met lange mouwen tegen de muggen)
~ ondergoed
~ warme trui of fleece
~ sokken, waarvan een aantal paar afgestemd op de bergschoenen
~ pyjamabroek, lange onderbroek of maillot
~ lichte gympen of slippers voor `s avonds
~ handdoek
~ sjaal of hoofddoek
~ veldfles + extra fles (bijv. petflessen)
~ zaklamp
~ toiletartikelen waaronder toiletpapier
~ zonnebril + evt. reservebril
~ iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: muts
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
~ evt. hangslotje om plunjezak, lodgekamer /kast e.d. af te sluiten.
~ wasmiddel (bij voorkeur biologisch afbreekbaar
~ extra tas om spullen achter te laten in Addis Abeba
~ medicijnen (zie apart lijstje)
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
~ paspoort
~ vliegticket
~ geld,
~ inentingsboekje
~ verzekeringsbewijs+alarmnummer
 ~ dagrugzak minimaal 35 liter

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren - thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de looptocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van kleine paarden en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal van sterk materiaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Omdat er vanuit Nederland tenten, medicijnton, etc. meegaan naar Ethiopië, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan moet je voor vertrek aan ons de volgende gegevens doorgeven: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 4

De zwaarte wordt in dit geval bepaald door een trek waarbij je snel aan hoogte wint. Je kampeert de tweede dag al boven de 3000 meter en twee dagen later op 4000 meter. Verder bedraagt het stijgen en/of dalen per dag soms meer dan 1000 meter. De pure looptijd op de dag van de beklimming van de Ras Dashen op 4550 meter hoogte bedraagt 8 tot 10 uur. Verder ervaart men de nachtelijke kou (rond het vriespunt tot -5ºC) op de eerste dagen van de trek vaak als een zwaardere omstandigheid.
Naast de fysieke zwaarte is de reis best vol gepland met relatief weinig echte rustmomenten zodat je in ieder geval vol met nieuwe indrukken weer thuis komt.
Daar staat tegenover dat de hele reis vrij kort duurt zodat een en ander makkelijk is te overzien. Je kunt ook de beklimming van de Ras Dashen gebruiken om een rustdag te hebben.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Server connexion not possible.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice