Ethiopië Noord en Danakil woestijn

Het landschap van de Danakil is bijna surrealistisch. Een gebied waarvan velen dromen er ooit heen te gaan. Zeker geen gemakkelijk gebied vanwege de warmte en droogte. Hier reizen vereist een grondige voorbereiding, ook vanwege de speciale omgang met de Afar.

  • bijzondere vulkanische landschappen
  • rijke cultuur van het noorden
  • prachtige Gheralta gebergte
  • Lalibela, het achtste wereldwonder

De Afar

Vanaf Addis Abeba rijd je door een vulkanische streek naar het oosten. Je komt dan al snel in het gebied van de Afar. Dit trotse volk is half nomadisch en trekt rond met kamelen. De Afar zijn heer en meester in de Danakil woestijn, één van de warmste plekken ter aarde, die onder zeeniveau ligt.

Danakil woestijn en rotskerken

Het landschap van de Danakil is bijna surrealistisch. Er is een werkzame krater, de Ertale. Op de enorme, uitgestrekte zoutvlaktes zie je honderden kamelen, die uitgehakt zout vervoeren. Je ziet veel groen-geel-oranje-rode zwavelvelden en prachtige meren.
De reis wordt na de Danakil vervolgd naar het prachtige Gheralta gebergte. Een heerlijke plek om bij te komen. Je kunt wandelen in de omgeving, waar talloze pittoreske kleine rotskerkjes verborgen liggen. Vervolgens ben je in Lalibela, het achtste wereldwonder, met zijn indrukwekkende rotskerken.

Gelada bavianen

Voordat je teruggaat naar Addis Abeba loop je enkele dagen in een ruig berggebied met prachtige uitzichten ten zuiden van Lalibela. Deze zogenaamde Tesfa Trek wordt door de plaatselijke bevolking georganiseerd. Hier zie je ook de beschermde en inheemse Gelada bavianen.
Home

Ethiopië Noord en Danakil woestijn

Dagen 22
Lopen 7
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3445
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 vlucht Amsterdam – Addis Abeba

Na aankomst transfer naar het hotel.

dag 2 Addis Abeba – Awash

Na een rustige start rijden we naar het oosten. Het landschap is weids en vulkanisch. In het kleine stadje Awash, genoemd naar de imposante Awash rivier, overnachten we in een hotel.

dag 3 Awash – Bilen

`s Morgens brengen we enkele uren een bezoek aan het Awash park, waar we verschillende diersoorten kunnen zien. Daarna vervolgen we onze weg richting Djibouti. Bij Bilen gaan we op bezoek bij een Afar familie. Zij wonen in prachtige rieten hutten, volledig aangepast aan de omgeving. De Afar zijn nomadisch en leven met hun kamelen, die we vandaag zeker zullen zien. We slapen hier in een leuke lodge, waar je ’s avonds de leeuwen kunt horen.

dag 4 Bilen – Assaita

Vandaag krijgen we al meer een woestijngevoel. Het landschap wordt nu steeds droger en weidser. We rijden naar het dorpje Assaita, waar we overnachten in een eenvoudig en klein hotel. 
Je hebt tijd om in het vriendelijke dorpje rond te kijken en vanaf het dak van het hotelletje te genieten van het uitzicht over de rivier.

dag 5 en 6 Assaita – Lake Afdera – Ertale krater

De weg van Assaita naar het Lake Afdera is goed geasfalteerd en de omgeving is mooi. We kamperen aan het meer en zien hoe de zoutwinning hier via waterverdamping in bassins verloopt. De dag daarna gaan we op weg naar de krater. De Ertale, wat rokende berg betekent, is een actieve vulkaan, waar je goed ziet hoe de krachten van de aarde werkzaam zijn. 
In gezelschap van bewaking, gidsen en kamelen beklimmen we tegen de avond in ongeveer 3 uur de 613 meter hoge krater en lopen door verschillende lava formaties. We overnachten op de rand van de krater in open stenen hutjes en gaan kijken bij de spectaculaire uitbarstingen van de vurige massa in het lavameer.

dag 7 Ertale krater

Vandaag hebben we een hele dag om verder rond te kijken bij de krater en getuige te zijn van wat zich daar in de diepte in het lavameer van de vulkaan afspeelt. Lavameren in vulkanen zijn zeldzaam, er zijn er maar zes in de wereld. We lopen over enorme gestolde lavavelden met prachtige vormen. We overnachten weer op de rand van de krater.

dag 8 Ertale krater – Ahmed Ela

Net na zonsopgang dalen we van de krater af. We rijden daarna door een gebied met veel stuifzand naar het dorpje Ahmed Ela, waar we onze intrek nemen in een zeer eenvoudig onderkomen van stokken en een golfplaten dakje. In Ahmed Ela zien we talloze kamelen karavanen voorbij trekken. Zij vervoeren de enorme blokken zout die in de omgeving worden uitgehakt.

dag 9 en 10 Dallol gebied - Lake Asale - Berhale - Hawzien

We zijn 2 dagen in het gebied van Dallol, waar je een van de meest bizarre landschappen ter wereld aantreft. Zwavel, ijzeroxide, zout en andere mineralen hebben hier grillige witte, groene, rode, oranje en okergele formaties gevormd. 
Overal hoor je water en gassen borrelen tussen de felgekleurde structuren. In dit gebied zijn ook enorme zoutvlaktes en een zoutcanyon. We zien de Tigray en Afar bevolking bezig om het zout in grote blokken uit te hakken en op de kamelen te laden. Vanwege de hitte een heel zwaar karwei. Tegen de middag op dag 10 verlaten we Dallol en rijden we naar het dorpje Berhale. Hier overnachten de karavanen en wordt het zout opgeslagen. Na de lunch verlaten we het Danakil gebied en rijden we naar Hawzien, de "bewoonde" wereld weer in. We overnachten op dag 9 in ons zeer eenvoudige onderkomen in Ahmed Ela en op dag 10 in een motel in Hawzien.

dag 11 en 12 Hawzien, Gheralta gebied

Hawzien is een klein dorpje, gelegen in het Gheralta gebergte. Hier kun je heerlijk bijkomen van alle ervaringen in de Danakil. Het gebied is een waar openluchtmuseum als het gaat om oude kerkjes en kloosters die in de rotsen zijn uitgehouwen. Er zijn meer dan 120 van die verborgen oudheden in noord Ethiopië. Het gebied wordt weinig bezocht door toeristen en ademt een serene en authentieke sfeer.
We hebben twee dagen om de mooiste kloosters te bezoeken, te wandelen en stukken te rijden. Afhankelijk van de toestand van de onverharde wegen en onze fysieke conditie zullen we kiezen welke kerkjes voor ons toegankelijk zijn. 

dag 13 Hawzien - Alamata

Onderweg naar Alamata kunnen we nog 2 rotskerkjes bezichtigen. In Mekele, de hoofdstad van de provincie Tigray, houden we even pauze voor lunch en de noodzakelijke pinautomaat. Vervolgens rijden we door naar Alamata, waar we overnachten in een eenvoudig hotel.

dag 14 Alamata – Lalibela

Vandaag is het een redelijk lange reisdag naar Lalibela. Maar weer is het landschap mooi en is er onderweg genoeg te zien. We overnachten vandaag en morgen in een goed hotel.

dag 15 Lalibela

Lalibela is een bijzonder dorp en wordt vanwege de 11 uit rotsen gehakte kerken ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Volgens de Ethiopische legende zijn de kerken dan ook gebouwd met hulp van de engelen. De kerken hebben een mystieke sfeer en sommige zijn door onderaardse tunnels met elkaar verbonden. Je hebt een hele dag om ze te bekijken.

dag 16 Lalibela – Tesfa trekking

Vanuit Lalibela rijden we een klein stukje naar het zuiden, waar een prachtig ruig berggebied is. Hier zijn door de plaatselijke bevolking wandelingen uitgezet en slaap je in eenvoudige onderkomens. Zo profiteren de lokale mensen ook van het toerisme. Vandaag lopen we al enkele uren langs de kliffen, met mooie vergezichten.

dag 17 en 18 Tesfa trekking

We hebben twee volle dagen om in het gebied te wandelen. Er is een grote kans dat we de inheemse Gelada bavianen tegen komen, een beschermde diersoort. De uitzichten zijn fantastisch.

dag 19 Tesfa trekking – Dessie

Via een mooie route rij je vandaag naar Dessie, een druk plaatsje op een knooppunt van wegen. We overnachten in een hotel.

dag 20 Dessie – Addis Abeba

Vandaag is de laatste reisdag. De omgeving is weer mooi en verrassend. Het is even wennen om na zoveel natuur en stilte in de hectiek van Addis Abeba terug te zijn. We overnachten in het ons bekende hotel.

dag 21 Addis Abeba en nachtvlucht Amsterdam

In de stad is er nog veel te ontdekken aan musea en markten. Ook kun je in Addis Abeba heel goed souvenirs kopen. Voordat je ’s avonds naar het vliegveld wordt gebracht, kun je genieten van een heerlijk Ethiopisch buffet, gecombineerd met muziek en een wervelend dansoptreden.

dag 22 aankomst in Amsterdam

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Boek uiterlijk 20 december 2018!

Bij de prijs inbegrepen

* transfers van en naar het vliegveld in Addis Abeba
* alle overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer of een tweepersoonstent
* het vervoer volgens programma met 4x4 landcruiser en bus
* lokale gidsen, verplichte begeleiding, kok, hulpkok, 
   tijdens Danakil gedeelte 
* maaltijden tijdens het Danakil gedeelte, 5x ontbijt, 5x lunch, 5x diner, tenten en keukenuitrusting tijdens het Danakil gedeelte 
* de Tesfa trekking, inclusief gids, pakpaarden met begeleiders
* maaltijden tijdens de Tesfa trekking, 3x ontbijt, 3x lunch, 3x diner
* Nederlandse reisbegeleiding tijdens de hele reis

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Addis Ababa (deze kan via ons geboekt worden)
* overige maaltijden en consumpties (schatting € 125,00)
* entrees en gidsen bij Awash Park, Afar dorp, Gheralta kerkjes,   Lalibela kerken (schatting € 150,00)           
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50
* toeslag eenpersoonskamer en -tent € 265,-- 
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* fooien (schatting € 100,00)
* visum, vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* persoonlijke uitgaven
* wijzigingskosten € 35,--
* vervoer van en naar Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 5 reizigers
Maximaal 10 reizigers

De groep wordt begeleid door Nederlandse reisbegeleiding en ter plaatse door Engelssprekende lokale gidsen. 

Reisdocumenten

Je hebt een paspoort nodig dat na vertrek uit Ethiopië nog 6 maanden geldig is. 

Het visum is bij aankomst in Addis Abeba verkrijgbaar bij Immigration. Dit visum is een maand geldig. Als je langer wilt blijven, moet je het visum van te voren regelen. Je kunt dit doen bij een visumbureau of bij de Ethiopische ambassade in Brussel.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Voor Ethiopië heb je enkele vaccinaties nodig en een malariaprofylaxe. Met een volledig vaccinatieschema moet een paar weken voor vertrek begonnen worden. Voor adviezen en je inentingen kun je terecht bij de plaatselijke kantoren van de GGD. 

Vervoer

We reizen het traject Addis Abeba tot Hawzien met 4x4 landcruisers. Van Hawzien tot Addis Abeba hebben we een minibus of coasterbus, afhankelijk van het aantal deelnemers. De chauffeur is ook automonteur en inventief in het oplossen van problemen.  

Uitrusting

Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. De landcruisers hebben beperkte ruimte, omdat er veel etensvoorraad en heel veel water mee moet. Je kunt je spullen het beste meenemen in een reistas of rugzak. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen. Neem kleren mee voor warm weer, maar ook iets voor de kou en regen. Het is belangrijk om je eigen setje EHBO-spullen bij je te hebben. Foto- en filmapparatuur kan op weinig plaatsen opgeladen worden, neem dus extra batterijen of accu`s mee. 

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Malariaprofylaxe
* DEET (muggenolie)
* pleister + iets desinfecterends
* rolletje verbandgaas
* rekverband
* pincet
* pijnstillers * Strepsils : bij schrale keel 
* Immodium of Diacure in geval van ernstige diarree (Immodium of Diacure alleen gebruiken bij “nood”, bv. bij lange reisdag, maar nooit bij koorts en/of bloed en slijm in de ontlasting)
* ORS (tegen uitdroging, bij diarree)
* antibacteriële gel (kan handen wassen vervangen)
* Arnica crème * Azaron, lidocaïnezalf : bij insektenbeten 
* thermometer
* klein schaartje
* augmentin antibiotica (via recept arts): huid- en luchtweginfecties 
* ciproxine antibiotica (via recept arts): bacteriële darminfecties 
* eventueel eigen medicijnen: gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Paklijst

Omdat je met verschillende temperaturen te maken krijgt, is het handig om ‘laagjes’ kleding mee te nemen. Kleren die je makkelijk over elkaar heen aantrekt als het kouder wordt en weer uittrekt als het warmer wordt. De temperatuur kan overdag wisselen van 20 tot meer dan 40 graden, vooral in de laag gelegen Danakil is het behoorlijk warm.

~ dichte schoenen met profiel, waar je ook op kunt wandelen
~ slippers en/of sandalen
~ dunne slaapzak (tot 10 graden boven nul)
~ lakenzak (voor in de hitte) 
~ klamboe of klamboetentje
~ regenkleding (je weet maar nooit of er een bui valt)
~ 3 dunne broeken, eventueel lange rok of jurk (voor de vrouwen)
~ enkele T-shirts, eventueel blouse 
~ ondergoed 
~ warme trui of fleece 
~ sokken
~ ondergoed 
~ handdoek, washand
~ sjaal, pet, hoedje als bescherming tegen stof en de zon, erg belangrijk
~ grote sjaal die je goed nat kunt maken en voor je neus kunt houden om inademen van de gassen op de krater tegen te gaan
~ zwemkleding voor het Lake Afdera
~ veldfles
~ fototoestel met voldoende batterijen
~ eventueel powerbank ~  wereldstekker voor het opladen van je apparatuur
~ dagrugzak ~ zaklamp + batterijen
~ zonnebril + eventueel reservebril (als je contactlenzen draagt, neem dan i.v.m. het stof ook een bril mee)
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van de tas in te verpakken ~ hangslotje om bagage, kamer / kast e.d. af te sluiten
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar), waslijntje knijpers
~ medicijnen (zie apart lijstje) 
~ Toiletartikelen (zeep, shampoo, tandenborstel/tandpasta, deodorant, bodylotion, lippenbalsem, nagelknipper/vijl, goede zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, wetties of andere vochtige doekjes ~ zoute drop i.v.m. grotere zoutbehoefte, frisse snoepjes
~ iets om te lezen / spelletje
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort 
- e-ticket (neem print mee)
- geld, pinpas credit card
- inentingsboekje 
- verzekeringsbewijs+alarmnummer  

Maak kopieën van je reisdocumenten en bewaar ze in je grote bagage.

Pak alles in plastic zakken voordat het in je tas gaat. Er kan veel stof zijn tijdens het vervoer en dat gaat door je tas heen. Zorg ook voor een extra plastic tas als bescherming voor je camera. Om de bagage in de auto’s makkelijk te kunnen pakken, geen harde koffer gebruiken, neem een grote stevige tas, rugzak, plunjebaal of zachte koffer mee.

Maaltijden

Tijdens de dagen dat we kamperen in de Danakil wordt gekookt door de kok. De keukenuitrusting gaat mee en in Addis Abeba wordt veel voorraad ingeslagen. Waar mogelijk zullen we onderweg verse groente en fruit kopen. Tijdens de Tesfa trekking wordt er door de lokale bevolking voor ons gekookt. Als we in hotels slapen, eten we meestal in restaurantjes ter plaatse en kun je ook op eigen gelegenheid gaan eten. Het is handig om voor de gezamenlijke maaltijden en alle andere dingen waar iedereen aan deelneemt, een pot in te stellen. Uit deze pot kunnen fooien worden betaald, toegang van het nationale park, excursies, gidsen, en dergelijke. 

Overnachtingen

Voor het kamperen gaan er koepeltenten en matjes mee. Je hoeft dus enkel je eigen slaapzak mee te nemen. In de Danakil is het overdag behoorlijk warm, ‘s nachts koelt het iets af. Op  de krater, waar je op ruim 600 meter bent, kan het waaien en is het een stuk koeler. In de hooglanden en berggebieden waar we de rest van de reis zijn, kan het ’s avonds ook fris zijn. Neem dus zowel een lakenzak mee als een slaapzak. Ook is het is niet uitgesloten dat we af en toe regen krijgen.  De kwaliteit van de hotels is van eenvoudig (Awash, Assaita, Ahmed Ela, Hawzien, Dessie) tot, naar Ethiopische begrippen, goed (Addis Abeba, Bilen, Lalibela). Tijdens de Tesfa trekking slapen we in lokale community huisjes.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan moet je voor vertrek aan ons de volgende gegevens doorgeven: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 2

De reis is intensief, er wordt veel gereisd en ook gewandeld. De wegen zijn in de Danakil moeilijk begaanbaar en stoffig. In de woestijn zal de droogte en de hitte een beroep doen op je uithoudingsvermogen. Het kan 40 graden of meer worden op sommige plekken, vooral in Dallol. Je krijgt in een korte tijd veel indrukken te verwerken. Het landschap is buitengewoon prachtig en uniek en de kennismaking met de bevolking en de oude culturen is bijzonder interessant. Je ziet echter ook armoede. Deze reis vraagt om een avontuurlijke en flexibele instelling. Het kan voorkomen dat wegen opeens niet meer begaanbaar zijn, waardoor we de route moeten bijstellen. Reistijden zijn soms langer dan gepland. Het kan gebeuren dat hotels overboekt zijn en we naar iets anders moeten uitwijken. In het Danakil gedeelte is weinig water, zodat je je enkele dagen maar weinig kunt wassen. De stroomvoorziening in de dorpen en steden is niet altijd gegarandeerd. Kortom, de charmes van een avontuurlijke reis brengt soms ook ongemak, maar “this is Africa!” 

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL064421946B01
IBAN: NL51INGB0006683663
10
8,6
437
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice