Oeganda Rwenzori

Het Rwenzori gebergte ligt in het westen van Oeganda met als top de 5109 meter hoge Margherita. In deze bergen maak je een prachtige 9-daagse trektocht waar je telkens weer wordt verrast door de fascinerende vegetatie in combinatie met de gletsjers op de bergtoppen. Op de hellingen van de Virunga vulkanen leven de laatste berggorilla’s van de wereld, Oeganda is óók het land van de mensapen.

  • de mooiste bergen van Afrika
  • spectaculaire beklimming over gletsjer
  • overweldigende vegetatie
  • ga op gorilla tracking

Vulkanen en berggorilla`s

Ter acclimatisatie beklimmen we eerst 1 of 2 vulkanen in het drukbevolkte berggebied in het uiterste zuidwesten op de grens met Ruanda en Kongo. Na aankomst in Entebbe rijden we na een overnachting door naar het op 1900 meter hoogte gelegen Kisoro, een kleine stad aan de voet van de Muhavura vulkaan. In Kisoro kun je eventueel een van de vulkaanbeklimmingsdagen gebruiken om (facultatief) de berggorilla’s te bezoeken. Na de acclimatisatiebeklimmingen van de 4127 meter Muhavura en/of de 3689 meter hoge Sabinyo zijn we prima geacclimatiseerd en rijden we naar het Rwenzori gebergte.

Rwenzori

‘Mountains of the Moon’ is de Engelse naam voor het Rwenzori gebergte in het westen van Oeganda met als top de 5109 meter hoge Margherita. In deze bergen maak je een prachtige 9-daagse trektocht waar je telkens weer wordt verrast door de fascinerende vegetatie in combinatie met de gletsjers op de bergtoppen. Al in de Romeinse tijd waren er verhalen over een mysterieus gebergte in het centrum van Afrika. In 1906 beklom de Italiaan Luigi da Savoia alle toppen waaronder de 5109 meter hoge Margharita die ook op ons programma staat.
De Kilembe Trail werd geopend in juni 2009 en is een van de mooiste routes in Afrika. De gehele tocht is een uitdaging waar je als natuurliefhebber en bergbeklimmer geniet van de fantastische uitzichten, prachtige valleien en een grote verscheidenheid aan planten en bomen. In tegenstelling tot de Kilimanjaro en de Mount Kenya, wat alleenstaande vulkanen zijn, is de Rwenzori een bergketen, in feite de hoogste bergketen van Afrika. Zoals gebruikelijk maak je in de echte bergen veel ups en downs onderweg naar de toppen. Zelfs bij de afdaling naar Kyanyuki heb je nog heel wat hoogtemeters te overwinnen. In de bergen overnacht je in basic berghutten. Over de Bamwanjara pas (4450 meter) loopt het pad langs rivieren en meren, door bossen van reuzenheide en lobelia’s naar de voet van de Mount Stanley. 

Klik hier voor het hoogteprofiel van deze reis.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Oeganda Rwenzori

Dagen 16
Lopen 11
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2775
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Entebbe

We vliegen naar Entebbe waar we ’s avonds aankomen. Entebbe en Kampala liggen beide aan de oever van het op 1100 meter hoogte gelegen Victoria meer. We worden met een minibusje opgehaald en naar een hotel in Kampala gebracht.

dag 2 Kampala - Kisoro

In een minibusje rijden we door het golvende landschap van Oeganda naar het westen van het land. De wegen zijn geasfalteerd en over het algemeen in goede conditie. De fiets is hét nationale vervoermiddel, onderweg zie je overal zwaar beladen rijwielen die bergopwaarts geduwd worden. Langs de steden Mbarara en Kabale klimt de weg geleidelijk naar 2100 meter hoogte. Met mooi weer zijn de hoge vulkanen op de grens met Ruanda al zichtbaar. We stoppen even in Kabale om te lunchen, daarna rijden we naar Kisoro. De tropische omgeving doet je niet beseffen dat je hier al op 1930 meter hoogte bent.

dag 3 Kisoro - beklimming Sabinyo 3689 meter of gorilla excursie

Drie vulkanen vormen de natuurlijke grens met Ruanda. Twee vulkanen, de Gahinga en Sabinyo zijn rond de 3700 meter, met 4127 meter is de Muhavura de hoogste. Vanuit Kisoro, op 1900 meter hoogte, zie je ze alle drie op een rijtje staan. De Sabinyo is een ideale top om kennis te maken met de zo typerende Afrikaanse vegetatie.

Deze dag is ook te gebruiken voor de facultatieve gorilla excursie (afhankelijk van de beschikbaarheid). Als het vandaag niet kan, is het ook nog mogelijk om op dag 4 de excursie te doen. 
Het bezoek aan de gorilla’s gebeurt in kleine groepen. Er is een daglimiet aan het aantal bezoekers. Het exacte tijdstip van een bezoek is dan ook pas vast te stellen wanneer deze definitief geboekt wordt. Kisoro en Kabale zijn de twee plaatsen waar het gorillatoerisme zijn hoofdbasis heeft. Grenzend aan Kisoro ligt het Mgahinga Nationale Park waarin een aantal groepen gorilla’s leven. De groep die je eventueel kunt bezoeken trekt rond in het grensgebied tussen Oeganda, Rwanda en Kongo, en is dus niet altijd binnen de landsgrenzen. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met het kantoor. Hoe eerder je reserveert, hoe groter de kans dat er plaats is. Gorilla tracking is ondanks de hoge prijs erg populair. Wanneer de reis door wat voor reden niet door kan gaan dan ben je sowieso annuleringskosten verschuldigd. De kosten voor de gorilla tracking worden tegelijkertijd met de normale aanbetaling van € 250,-- in rekening gebracht.

dag 4 Kisoro - beklimming Muhavura vulkaan 4127 meter

Na de pittige dag van gisteren gaan we vandaag nog een flink stuk hoger, eenmaal boven de 3500 meter loop je tussen de reuzenheide (bomen tot 5 meter hoog) en andere reuzen vormen van allerlei planten. De krater boven op de top is gevuld met water. Misschien is het een onbewolkte dag en kun je genieten van het panoramische uitzicht. De een of twee tochten zijn ook een goede acclimatisatie voor we naar de hoge Rwenzori reizen.

dag 5 Kisoro - Kyanyuki

We rijden met ons busje naar Kyanyuki,  je ziet de Rwenzori’s liggen, al blijven de besneeuwde toppen vaak in de wolken. Overnachting in een hotel.

Rwenzori Mountains of the Moon

De Rwenzori zijn al sinds de oudheid omgeven door mystiek en vooral wolken. Er valt veel regen, maar gelukkig zijn er ook twee, relatief, droge periodes. De reizen zijn in deze drogere periodes gepland, maar dit geeft geen garanties dat het ook werkelijk niet zal regenen of dat er geen wolken rond de toppen zullen hangen. De vele regen zorgt ook voor de uitzonderlijke vegetatie en de prachtige meren die je onderweg zult tegenkomen. Tot de standaard uitrustingsstukken behoren, naast een goed regenpak (geen regencape), ook een paar gewone Nederlandse kaplaarzen. Tijdens de trekking slapen we in de hutten. De kwaliteit van de hutten is erg wisselend, stel je er niet teveel van voor. Om de hutten is er niet voldoende plaats om met een grote groep te kamperen, het heeft dus ook geen zin om de tenten mee te nemen.

dag 6 Kyanyuki - Samalira 3170 meter

De Kilembe Trail werd geopend in juni 2009 en is een van de mooiste routes in Afrika. De gehele tocht is een uitdaging waar je als natuurliefhebber en bergbeklimmer geniet van de fantastische uitzichten, prachtige valleien, en een grote verscheidenheid van planten en bomen. In tegenstelling tot de Kilimanjaro en de Mount Kenya wat alleenstaande vulkanen zijn is de Rwenzori is een bergketen, in feite de hoogste bergketen van Afrika. Zoals gebruikelijk maak je in de echte bergen veel ups en downs onderweg naar de toppen. Zelfs bij de afdaling naar Kyanyuki heb je nog heel wat hoogtemeters te overwinnen.
In de Rwenzori valt ongeveer drie (3) meter regen per jaar wat resulteert in de weelderige en gevarieerde planten en veel natte gebieden en moerassen. De zware regenval zorgt ook voor vele soorten planten, vogels en kleine dieren.

Voor we op pad gaan ontmoeten we de gidsen voor de briefing om 9 uur in de UWA rangers post op 1727 meter.

Vandaag lopen we in totaal 8.6 km in ongeveer 5 tot 7 uur. Start hoogte 1667 meter, eindhoogte 3171 meter. De eerste twee kilometer klimt het pad gestaag door bergbossen met hoge bomen en dichte ondergroei met vele soorten vogels en primaten. Daarna is er een redelijk inspannende klim over een kam naar het Samalira Camp.

Na de briefing door de rangers lopen we door het hoge gras en varens de ongerepte bossen in. Aangezien dit een nieuwe route is, zijn de bossen zijn ongerept. Je kunt vele soorten vogels horen en zien. De eerste paar kilometers klimmen gestaag en we kruisen verschillende kleine beken en rivieren.
Rond onze lunch plek op 2570 meter is het mogelijk om troepen van 20 of meer zwart-witte Colobus apen of blauwe apen te zien.
Na de lunch klimmen we gestaag verder en passeren van een rotsoverhang (2785 m) die eerder werd gebruikt door stropers om te jagen op primaten en kleine antilopen. Hierna lopen we de bamboe-zone binnen en het pad wordt steiler.  Bovenaan komen we uit de bamboebossen en hebben een fantastisch uitzicht op de valleien en heuvels met uitzicht op het Lake George en Koningin Elisabeth National Park in de verte. De evenaar ligt net ten noorden van Lake George. Samalira Camp ligt op 3147 meter en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en Kasese. (Mobiel netwerk beschikbaar op dit kamp)

dag 7 Samalira - Kiharo kamp 3588 meter

Na een stevig ontbijt beginnen te lopen rond 800 uur en in eerste instantie klimmen we gestaag tot we een klein stroompje kruisen waarna de klim steiler wordt totdat we ongeveer 200 meter hoger een smalle met mos bedekte richel bereiken. Het dikke mos op de grond en rotsen onder de grote heide bomen is prachtig groen. Het uitzicht geeft het idee dat we vliegen over de vele heuvels en valleien ver onder ons. Kilembe is zichtbaar diep in het dal en Lake George.
Na een relatief korte klim wordt het pad minder steil en we passeren Chavumba (betekent: de hemel) op 3.316 m. We klimmen verder over een met mos bedekte bergkam en mistige bossen naar de top van de bergrug op 3515 meter . Na een steile daling van 200 meter zijn we in de Nyamwamba vallei en een welverdiende lunch pauze bij de Polies Rock Shelter op 3249 meter.
Na de lunch klimmen we weer langs de Nyamwamba rivier naar het Kiharo Camp op 3588 meter direct aan de voet van een aantal granieten rots. Looptijd 4 tot 5 uur.

dag 8 Kiharo - kamp 3 4030 meter

We klimmen naar 4.200 meter op de plek waar twee valleien samenkomen om vervolgens af te dalen naar kamp 3 op 4030 meter.
We lopen vandaag weer langs de met mos bedekte rotsen, langs moerassen en vele gigantische lobelia`s. Aan beide zijden van het dal zijn steile rotswanden. Ons derde kamp is op 4065 meter boven het Lake Kopello. Je hebt een spectaculair uitzicht naar beneden op negen meren van de Namusangi vallei. Looptijd 4 tot 5 uur.

dag 9 kamp 3 - kamp 4 4000 meter

Vandaag klimmen we over de 4.450 meter hoge Bamwanjara pas. Op de pas heb je met helder weer zicht op Mt Stanley, Mt Speke en Mt Baker. Het uitzicht is geweldig! Het Kachope meren gebied is een van de drie gebieden waar je op een mistige dag een zeldzame glimp van de Rwenzori luipaard kunt spotten. Er is weinig onderzoek gedaan naar dit dier wat nog zeldzamer is dan de sneeuw luipaard. Na het passeren van de Kachope meren klimmen we naar kamp vier op 4006 meter. Looptijd 5 tot 6 uur.

dag 10 kamp 4 - kamp 5 4333 meter

Voor de klimmers breken er twee spannende dagen aan. Zal het weer goed genoeg zijn om aan de beklimming te beginnen? Vandaag is het een relatieve makkelijke wandeling langs de Kitandara meren naar de Scott Elliott pas. Vanaf de pas heb je een fantastisch uitzicht op het dal met het Bujuku meer en Mt Speke. Naar het zuiden zie je Kitandara Meren en de Wiesmanns Peak.
Het kamp ligt op 4460 meter op een beschutte plek bedekt met mos. In de omgeving van de hut vliegen metaalkleurige vogeltjes; de ‘scarlet-tufted malachite sunbird’, een soort honingzuiger die leeft van de nectar in de vele bloemen. Looptijd 3 tot 5 uur.

dag 11 trek 6 beklimming Margherita 5109 meter

Nog voor de zon opkomt vertrekken we richting de berg. Nadat we de Elena hut gepasseerd zijn klim je het eerste stukje over gladde rotsen naar de voet van het gletsjerplateau. Het eerste stuk is steil en al zigzaggend gaat de gids voor ons uit. Eenmaal op het plateau is er een klein risico van spleten, maar meestal is de gletsjer aper en kun je er zonder gevaar over lopen. Met goed weer is de zonsopgang onovertroffen, je bent op weg naar een van de hoogste toppen van Afrika en die wetenschap bezorgt je extra energie. Voor je op het zadel tussen de Alexandra en Margherita bent moet je eerst weer een stukje afdalen en over de rotsen klauteren. Op het zadel, met uitzicht over Kongo, passeer je de 5000 metergrens, de top is nu binnen handbereik. Om van de gletsjer af te komen moet je een 10-tal meters rotsklimmen, meestal hangt er een vast touw. Dan nog 50 meter naar de top van de hoogste echte berg van Afrika (de Mount Kenia en Kilimanjaro zijn vulkanen). Looptijd 6 tot 8 uur. 

De “niet klimmers” kunnen in de omgeving van het Kitandara meer een mooie wandeling maken. Samen met de gids kun je proberen het oude, overgroeide pad te vinden naar de voet van de Mount Luigi di Savoia. Met mooi weer kun je natuurlijk ook een dag luieren aan de oevers van het meer.

dag 12 kamp 5 - kamp 3 4030 meter

Na het ontbijt loop je van kamp 5 naar  kamp 4, langs de Scott Elliot Pass neemt. Na een korte pauze in kamp 4 is er een vrij zware klim van 450 meter om over Bamwanjara pas naar kamp 3 op 4030 meter. Tijdens het oversteken van de pas zie je misschien hyraxen zitten bij de ingang van hun rotsschuilplaats om op te warmen in de middagzon. Hun belangrijkste vijand is de Rwenzori Leopard die zelden wordt gezien. Looptijd 5 tot 7 uur.

dag 13 kamp 3 - Mutinda kamp 3688 meter

Vandaag dalen we af via de Namusangi vallei over open moeras gebieden met enorme graspollen. Aangezien deze vallei relatief vlak is, is het nat en moerassig. Lagen en lagen van de vergane graspollen zijn in de loop van de jaren getransformeerd tot turf. Het is prima wandelgebied voor rubberen laarzen. In de toekomst zijn er plannen om een houten boardwalk te bouwen. We gaan continue naar beneden langs een aantal kleine watervallen en dalen tot we bij de steile rotsachtige sectie boven Mutinda. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de Mutinda Peaks direct vooruit.
We gaan net voor de rivier linksaf en klauteren over een steile rotswand naar beneden. Daar steken we de rivier weer over en klimmen naar de Mutinda Rock Shelter. Er staan hier grote tenten onder de rots met ruimte genoeg voor 80 tot 100 personen om te schuilen tegen de weersomstandigheden. Looptijd 4 tot 6 uur.

dag 14 Mutinda - Kalalama - Kyanyuki

Vandaag volgen we de rotsachtige rivier waar we zo nu en dan over rotsen moeten klauteren. De sfeer is echt uniek, het is een afgelegen vallei waar het vaak mistig is. In de buurt van het Kalalama kamp passeren we al een vlakke vallei bezaaid met gaint Lobelia`s. Volgens velen is dit een van de mooiste delen van de hele reis.
We dalen verder door de bamboe bossen, het is drassig en glad als gevolg van de afgevallen bladeren. Na de debriefing bij de Rangers Post lopen we naar het Trekkers Hostel.

dag 15 Kasese - Entebbe - Amsterdam

Vandaag rijden we in 6 á 7 uur terug naar Kampala. ’s Avonds rond 23.00 uur vertrekt de vlucht terug naar Nederland.

dag 16 aankomst op Schiphol

Aankomst in Nederland.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* overnachtingen in tweepersoonskamers in eenvoudige hotels/hostels/lodges
* alle vervoer
* informatiebijeenkomst
- op trek:
* 3 maaltijden per dag
* een lokale gids engelssprekende gids
* tijdens de Rwenzori trektocht verblijf in tenten of hutten
* gebruik van keukenuitrusting
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage
* alle parkkosten en permits voor deelnemers, gidsen, kok, rangers en dragers voor Rwenzori en Margherita beklimming
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam– Entebbe (deze kan via ons geboekt worden)
* luchthaventransfers in Oeganda (indien vlucht niet via ons geboekt is)
* klimuitrusting voor beklimming Margherita (stijgijzers, pickel en gordel, lokaal te lenen)
* gorilla tracking permit (U$ 600,--)
* vaccinaties: gele koorts, malaria, DTP, Havrix, typhus
* visum ($ 100,-- bij aankomst)
* reis- en annuleringsverzekering
* maaltijden buiten de treks, fooien en andere persoonlijke uitgaven: ± € 150,-- tot € 200,--
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* vervoer naar/van Schiphol
* wijzigingskosten € 35,--

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers 

Deze reis wordt begeleid door een lokale Engelssprekende gids.

De reis kan ook vanaf 4 reizigers gegarandeerd worden, er is dan een toeslag van € 150,-- p.p.

Klimaat

Omdat Oeganda een relatief vlak land is, met alleen bergen in het uiterste westen en het uiterste oosten, kent het land een gelijkmatig tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 26 graden Celsius, terwijl het `s nachts afkoelt tot circa 16 graden Celsius. Het zuiden van Oeganda kent een regenseizoen in de maanden april en mei en later in het jaar in oktober en november. De meeste neerslag valt in april. In het noorden van Oeganda loopt de regentijd van april tot oktober. De gemiddelde neerslag tijdens de regentijd is circa 175 mm per maand. Hoog in de bergen koelt het zowel overdag als ‘s nachts flink af met temperaturen om en nabij de 0 graden Celsius. Ook al voeren we onze Oeganda reizen in de droge tijd uit, er is altijd kans op bewolking en regenbuien.

Tijdsverschil

Voor Oeganda is het in de zomermaanden 1 uur later en in de wintermaanden 2 uur later dan in Nederland en België.

Geld

De munteenheid is de Ugandeese shilling (Ush). Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd. Geld wisselen kan het best met cash euro’s direct bij aankomst op het vliegveld. Pinnen kan heel beperkt in Entebbe en Kampala, en dan vaak alleen nog met een VISA creditcard. Beter is dus om contant euro’s of dollars (recente biljetten) mee te nemen. In de praktijk heb je aan € 200,-- ruim voldoende voor maaltijden, drankjes, fooien en souvenirs. Er zijn prachtige dingen te koop als houtsnijwerk, batiks, muziekinstrumenten en sieraden. Mocht je het visum voor Oeganda (zie onder) bij aankomst op de luchthaven willen halen, neem dan ook Amerikaanse dollars mee ter waarde van $ 50,--. Voor facultatieve excursies is het handig om $ 50,-- tot 100 extra mee te nemen.

Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Elektriciteit

De netspanning in Oeganda is 240 volt.

Visum en paspoort

Voor Oeganda heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit het land nog tenminste 6 maanden geldig is.

Je kunt het visum online aanvragen. De kosten zijn US$50 voor een regulier single entry visum.

Je hebt een origineel gele koorts bewijs nodig voor het aanvragen van je visum.

Het is raadzaam het visum uiterlijk 4 tot 6 weken voor vertrek aan te vragen.

Procedure van vertrek

We mailen je het ticket zodra de reis gegarandeerd door gaat of uiterlijk een week voor vertrek.
We adviseren je om uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Voor Oeganda worden over het algemeen de volgende vaccinaties geadviseerd:

Gele koorts
Minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar.

DTP
Deze afkorting staat voor difterie, tetanus en polio. Indien je eerder bent gevaccineer (bijvoorbeeld als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Wanneer dit niet het geval is dient u voor vertrek twee DTP-injecties met ten minste een tussentijd van vier weken te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

Hepatitis A
Een vaccinatie voor hepatitis A geeft één jaar bescherming en kun je het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.

Malaria
Malaria breidt zich steeds verder uit over de wereld en wordt steeds meer resistent tegen bestaande medicijnen. Het is van belang dat je hierover de meest recente informatie krijgt. Naast het innemen van middelen tegen malaria kun je bedekkende kleding rond en na zonsondergang dragen. Je kunt eventueel ook een muskietennet meenemen al heeft dat in tenten weinig zin. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkom je door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen van belang in uitzonderlijke gevallen als je langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken. We raden het gebruik van een malaria profylaxe zoals Malarone of Lariam ten zeerste aan.

Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van de volgende zaken: 

Bilharzia
Bilharzia komt op veel plaatsen in Oeganda voor. Wij raden je aan het zwemmen of baden in zoet water te vermijden. Bilharzia kun je tevens in stromend water oplopen.

Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (Imodium, Diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek, maar genezen niet. Ze vertragen zelfs de genezing. Grijp er niet te snel naar en gebruik het niet bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. Je kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen. We nemen op deze reis een medicijnkit mee.

Lijst van persoonlijke medicijnen

Ø azaron tegen jeuk van insectenbeten
Ø antimalaria middel
Ø augmentin antibiotica (via recept arts*)
Ø ciproxine antibiotica (via recept arts*)
Ø betadine-iodium voor wondontsmetting
Ø leukoplast voor blaarpreventie
Ø hansaplast voor wondjes
Ø paracetamol pijnstiller
Ø insectenafweermiddel bijv.: djungel olja
Ø zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
Ø lippenbescherming zinkzalf, blistex, purol, aneto, labello, oid.
Ø knieband, rekverbandproblemen bij knieproblemen
Ø spierpijn, zwellingen Midalgan, Arnika

Niet alle huisartsen geven makkelijk antibioticakuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je op reis echt geen arts kunt vinden.

Over de uitrusting

Schoeisel
Kaplaarzen zijn een absolute aanrader. Alle dragers gebruiken ze en dat is niet voor niets zo. Bij de ‘boerenwinkel’ kun je naast die kaplaarzen ook zogenaamde laarssokken kopen. Deze sokken zakken niet af en je hebt lekker warme voeten. De laarzen zijn te koop bij de boerenwinkel, het tuincentrum en de buitensport- of hengelsportzaak

Naast je kaplaarzen heb je ook waterdichte bergwandelschoenen nodig met een stevige profielzool waar je ook de stijgijzers voor de beklimming op kunt dragen*. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je regelmatig door kleine beekjes waden, over modderige paden lopen en soms door sneeuw; dus goed waterdicht is van belang. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
Telescopische wandelstokken zijn praktisch om je evenwicht te bewaren in de modderrijke stukken.

* Beklimming Margharita
Mocht je Margharita willen beklimmen, dan zijn goede bergschoenen waar stijgijzers onder kunnen – alsmede stijgijzers zelf – noodzakelijk. De beklimming van deze top is vrij pittig en moet niet onderschat worden. Deelnemers hieraan dienen bij voorkeur klimervaring te hebben (niveau C1-cursus of gelijkwaardige cursussen/praktijkervaring). Soms ga je op deze dag deels aan touw omhoog, moet je gedeelten abseilen, klauteren met handen en voeten, afdalen in zeer moeilijk terrein, met stijgijzers in touwgroepen over 2 gletsjers en ten slotte nog van boven gezekerd een steile trap van 10-15 meter omhoog klimmen.

Rugzak
Je hebt minimaal een dagrugzak nodig van ongeveer 35-45 liter inhoud. Dit is om de spullen voor een wandeldag in mee te dragen: waterfles, camera, warm jack, wat eten, regenkleding, stijgijzers etc. Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit. Een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders.

Slaapzak
Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. De donzen zijn duurder dan kunststof. Reken in de Rwenzori’s op een minimum van -10 ºC.

Kleding
Voor warm (25ºC) tot koud (-10ºC). Zorg voor voldoende T-shirts/blouses en ondergoed voor als je in de warmte loopt. In de bergen moet je thermo ondergoed gebruiken. Er is regelmatig neerslag en eenmaal nat ben je vanzelf koud. Fleece is ideaal: warm, licht en snel droog, net als thermo ondergoed.

Paklijst

Ø berg (wandel) schoenen
Ø stijgijzers (alleen als je Margharita beklimt)
Ø prusiktouwtje (alleen als je Margharita beklimt)
Ø klimgordel (alleen als je Margharita beklimt)
Ø HMS-karabiner en gewone karabiner (alleen als je Margharita beklimt)
Ø gamaschen
Ø wandelstokken
Ø zitmatje
Ø kaplaarzen met laarssokken
Ø slaapzak (tot -10 ºC)
Ø lakenzak (eventueel)
Ø slaapmatje voor in de tent en berghutten
Ø warm winddicht jack
Ø regenkleding (jas en broek)
Ø spanbandjes of postelastiek voor de pijpen van je regenbroek
Ø lange broek(en)
Ø korte broek
Ø enkele T-shirts/blouses
Ø thermisch ondergoed
Ø warme fleecetrui
Ø sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen/laarzen
Ø lichte gympen of slippers voor `s avonds
Ø handdoek
Ø wanten of handschoenen
Ø sjaal plus muts
Ø waterfles (liefst 2 en geschikt voor heet water)
Ø hoofdlamp + reserve batterijen
Ø zitmatje
Ø toiletartikelen, toiletpapier
Ø zonnebril/gletsjerbril
Ø iets voor op je hoofd tegen zon en kou: (bivak)muts en/of hoed
Ø plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
Ø evt. hangslotje om plunjezak af te sluiten.
Ø wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
Ø Hadex (waterzuiveringsmiddel) + evt. smaakstof om de ‘vreemde’ smaak weg te nemen
Ø Dagrugzak (35ltr.) (voorzien van regenhoes, anders losse regenhoes meenemen)
Ø medicijnen (zie apart lijstje)
Ø Voor de trektocht is het lekker om wat muesli-repen/Sultana’s e.d. uit NL mee te nemen
Ø moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in Oeganda nog 6 maanden geldig zijn)
- 2 pasfoto’s
- vliegticket
- contant geld U$ 150 voor visum en facultatieve excursies en € 100, -- voor maaltijden e.d.
- inentingsboekje
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Je kunt als we op trek gaan altijd wat bagage achterlaten zodat niet alles meegedragen hoeft te worden én je hebt bij terugkomst wat schone kleren tot je beschikking. Tijdens de trek mag er per persoon 12 kg. bagage afgegeven worden aan de dragers.

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering met bergsportdekking verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en Nunatak snel handelen.

Categorie 4

De vele neerslag in combinatie met de grote hoogte van de Rwenzori maken het lopen in deze bergen tot een echte uitdaging. Alleen het constante onderhoud door de RTS en de parkrangers houden de paden begaanbaar. Naast struikgewas moet je rekening houden met moerassen en glibberige rotsen, terwijl op de hoge passen verse sneeuwval niet uitgesloten is.

Voor de reizigers die niet deelnemen aan de beklimming van de Margherita valt deze trek in categorie 4 en voor hen die naar de top willen in categorie 5/6. Op de topdag krijg je naast met extreme hoogte ook te maken met lastig terrein als sneeuw, ijs en rots. Deels met stijgijzers en aan touw begeef je je naar het hoogste punt.

Reiswaardering 8,5

Een greep uit de reviews:

 

22-05-2016

Gemiddelde beoordeling: 8,5

Wens en/of verwachting: Berggorilla's in het wild zien en de top bereiken van Rwenzori gebergte.

Meeste indruk: De klim naar de Margharita peak en de berggorilla's van heel dichtbij!

Ervaring: De reizen die ik met Nunatak heb gemaakt waren stuk voor stuk fantastische reizen. Of het nu een rugzaktrekking in het Arctic gebied is, op plekken waar bijna niemand anders komt, tussen de ijsberen, of het beklimmen van een bergtop. Je komt op plekken waar je soms niet zomaar komt!

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice