Tibet: Lhasa, Everest BC en Mount Kailash

Alle highlights van Tibet in een 18-daagse reis; bezoek Lhasa, het Everest Basecamp en loop rond de heilige Mount Kailash.

  • bezoek de highlights van Lhasa
  • ervaar het Everest basecamp
  • wandel 3 dagen rond Kailash
  • eindig in warm Kathmandu

Via China vliegen we naar Lhasa. Om te acclimatiseren verblijven we enkele dagen in Lhasa, natuurlijk bezoeken we verschillende prachtige paleizen en kloosters. Vervolgens rijden we naar Shigatse, waar we naar het grote Tashilhumpo klooster, de residentie van de Panchen Lama, gaan.

We vervolgen onze weg naar Rongbuk en het Everst BC en langs het grote kristal heldere Manasarowar meer rijden we naar Darchen. Hier start de 3-daagse heilige tocht rond Mount Kailash. Een lange rit over de Tibetaanse hoogvlakte brengt ons naar de weg naar Nepal. Via Gyirong/Rashuwaghadi, de nieuwe grensovergang tussen Tibet en Nepal, rijden we in 100 kilometer van 5500 meter naar 800 meter.

Je reist in een internationale groep, groepsgrootte meestal tussen de 6 en 15 personen.

Boek op tijd! Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we een kopie van je Chinese visum nodig, de aanvraagprocedure voor dat visum neemt ongeveer 2 weken in beslag.
Home

Tibet: Lhasa, Everest BC en Mount Kailash

Dagen 18
Lopen 3
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3225
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een, voor Nunatak, experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Boek op tijd! Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we een kopie van je Chinese visum nodig, de aanvraagprocedure voor dat visum neemt ongeveer 2 weken in beslag.

dag 1 en 2 Amsterdam - Chengdu

Vertrek uit Amsterdam naar Chengdu, waar we op dag 2 aankomen. Overnachting in een hotel.

dag 3 Chengdu - Lhasa

Vlucht Chengdu naar Lhasa. Na aankomst transfer naar een 3-sterren hotel in Lhasa. Het is even wennen aan de hoogte en het is dan ook verstandig om het rustig aan te doen.

dag 4 en 5 verblijf Lhasa

De eerste 2 dagen blijven we in Lhasa om te acclimatiseren voordat we verder de hoogte ingaan en genieten we van de Boeddhistische en historische plaatsen, zoals het Potala paleis, de Jokhang tempel, Barkhor Street, Sera klooster and Drepung klooster.
Ben je in Lhasa dan moet je een bezoek brengen aan het Potala paleis, de zetel van de Dalai Lama, die nu net als veel gevluchte Tibetanen in het Indiase Dharamsala leeft. De Potala is een enorm gebouw met honderden vertrekken. Slechts een klein deel is opengesteld voor toeristen.
Niet ver buiten de stad liggen de grote kloosters Sera en Drepung. Het is moeilijk je voor te stellen dat in betere tijden hier tot 30.000 monniken huisden.
We wandelen over de Barkhor, de heilige rondgang rond de Jokhang tempel met honderden prevelende pelgrims die soms van heel ver zijn gekomen. De Jokhang is het religieuze hart van de Tibetaans boeddhistische wereld. 

dag 6 Lhasa naar Shigatse 370 km

Vandaag een lange reisdag, over de Gangbala pas (5030 meter) naar Shigatse. We rijden onder andere langs het fantastische diep blauwe Yamdro-Tso (Tso=meer in het Tibetaans) en komen langs het Kubum klooster in Gyantse. Een hoog torenachtig gebouw met 13 verdiepingen. In elke ring zijn een aantal heilige kamertjes speciaal gewijd aan een godheid.

dag 7 Shigatse - Tingri

‘s Morgens is er tijd om het Tashi Lhunpo klooster te bezoeken. Daarna rijden we verder over de Tibetaanse hoogvlakte naar Tingri.

dag 8 Tingri naar Rongbuk en het Everest BC 90 km

Over de nieuwe weg is het maar 2 tot 3 uur rijden van Tingri naar Rongbuk en het Everest Base Camp. Bovenop de 5180 meter hoge Kyawula pas is er met helder weer een onvergetelijk panorama van de Himalaya range met 4 bergen van boven de 8000 meter; Lhotse (8516m), Everest (8848m), Cho Oyu (8201m) en Makalu (8463m). Overnachting in Rongbuk guesthouse of in een locale Tibetaanse tent.

dag 9 Rongbuk - Saga 460 km

`s Ochtends bezoeken we het Everest Basecamp (bus of wandelen) waar je net weer een beetje dichterbij de hoogste berg ter wereld bent. 
Terug in Rongbuk stappen we in en rijden over de oude weg naar Tingri en verder naar Saga. Nu hebben we ook zicht op de Shisapangma, nog een van veertien bergen hoger dan 8000 meter. We rijden nu parallel aan de Himalaya en zien de Langtang en Annapurna range vanaf de noordzijde. Langs het cobaltblauwe Pelkhu Tso komen we tenslotte in Saga waar we overnachten in een lokaal guesthouse.

dag 10 Saga naar Darchen via Manasarova meer 550 km

Verder gaat het naar Drongpa county, de regio waar de Brahmaputra rivier ontspringt en langs het Manasarova meer en verder naar Darchen.
Darchen is een klein dorpje aan de voet van de Kailash. Hier kun je, mocht je dat willen, een porter regelen om je bagage te dragen tijdens de trek rond Mount Kailash.

dag 11 Darchen - Drirapuk trek 12 km

Darchen bestaat uit een langgerekte straat met guesthouses, winkeltjes wat mooi versierde Tibetaanse tenten. `s Ochtends rijden we met de bus van Darchen naar het startpunt van de trek in Sarchung vallei.  Aan de voet van het eerste klooster ontmoeten we de dragers (mocht je daar gebruik van maken). Vanaf hier lopen we door de Lachu vallei naar het Drirapuk klooster. Overnachting in guesthouse.

Tibetanen lopen deze 52 kilometer lange Kora of heilige rondgang vaak in 1 dag, een Indiase hindoe in 3. Voor Tibetanen betekent een keer rondlopen dat in ieder geval je zonden voor dit leven zijn vergeven; loop je de Kora 108 (het heilige getal) keer dan bereik je nog dit leven het Nirwana. Het pad verloopt gelijkmatig en kalm stijgend. De bergen hebben prachtige vormen en kleuren en zijn bedekt met sneeuw; heldere gletsjerriviertjes en groene weiden daarnaast. Onderweg zijn er teahouses waar je boterthee en tsampa kunt proeven.

dag 12 Drirapuk - Dzutrpuk trek 22 km

Vandaag de zwaarste dag over de Dormala pas(5630 meter) naar Dzutrpuk. Ook vandaag gaan vele bedevaartgangers ons voor op de kora. Wij lopen binnen twee uur naar de Dolma La over een goed pad met steile en minder steile stukjes. De Dormala is een heel hoge pas van 5630m hoog, voor de pelgrims (en misschien ook voor ons) zowel het fysieke als spirituele hoogtepunt van deze reis. 
De afdaling voert ons verder langs de drie meertjes van de Gauri Kund, het eerste uur dalen we behoorlijk steil af. We zien de Gurla Mandata in de verte uit het landschap oprijzen. Dan dalen we zeer geleidelijk af door de brede, groene vallei van de Lham Chu. Van steen tot steen springend steken we de rivier over. We overanchten vandaag in het guesthouse bij het Zutulpuk klooster.

dag 13 Dzutripuk - Darchen - Payang trek 11 km, rijden 260 km

Na een frisse nacht gaan we het laatste deel van onze kora rond de Mount Kailas lopen. Het laatste stuk van de route gaat door een kloofachtig gebied met veel kleuren in het landschap, we hebben uitzicht naar alle kanten: voor ons ligt de Gurla Mandata als een kasteel in de vallei van Darchen; achter ons ligt de vallei van de Zhong Chu en de Lham Chu. 
Het is vandaag nog een flink stuk rijden over de hoogvlakte van Tibet. Door een bruingrijs landschap met altijd witte toppen in het zicht begeven we ons oostwaarts. Het Manasarowar meer duikt op en we zien de laatst glimp van de Mount Kailas. We passeren de Mayum La en via Satsam rijden we naar Payang. We verblijven hier in een guesthouse.

dag 14 Payang - Gyirong - Rashuwaghadi 420 km

De jeeps of bus staan klaar voor het een na laatste traject van 6 uur naar de grens met Nepal. Nog een allerlaatste hoge pas: de Kungtang Lhamo La (5263 meter), dichtbij zien we de Himalayaketen vanuit het noorden en de weg begint af te dalen naar Nepal. Onderweg zien we voor `t eerst sinds lange tijd weer bomen. We rijden nu naar beneden een groene jungle in! De sneeuwbergen verdwijnen uit het zicht en we genieten van de bloemen, bomen, met varens en mossen bedekte loodrechte wanden, watervallen: een prachtig stuk. We rijden naar de Tibetaanse/Nepalese grenspost bij Gyirong/Rashuwaghadi die we vandaag nog oversteken. Overnachting in een hostel in Nepal.

dag 15 Rashuwaghadi - Kathmandu 130 km 8 uur

Transfer Rashuwaghadi naar Kathmandu. In Nepal is het 2 uur en 15 minuten vroeger dan in Tibet. Landverschuivingen en modder kunnen zorgen voor oponthoud. In het hotel in Kathmandu is het tijd voor een heerlijke warme douche.

dag 16 verblijf Kathmandu

Vandaag kun je genieten van de warmte van Kathmandu.

dag 17 en 18 Kathmandu-Amsterdam

Vertrek uit Kathmandu de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de reissom inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam-Chengdu, Kathmandu-Amsterdam, inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag) 
* enkele reis Chengdu-Lhasa inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag) 
* alle groepsvervoer per jeep of bus 
* Tibet Travel Permit, Alien’s travel permit, foreign affairs permit en military area entry permit. 
* alle hotel overnachtingen in Lhasa, Shigatse en Kathmandu
* overnachtingen in eenvoudige guesthouses (in Rongbuk, Saga, Drachen, rond Mount Kialash, Paryang, Rashuwaghadi)
* entrees Potala, Jokhang + de kloosters: Sera, Drepung, Tashilhumpo
* Tibetaanse gids

Niet bij de reissom inbegrepen;

* drager op trek (reken U$ 50,-- per dag)
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* visa China en Nepal
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* alle ontbijten, lunches en diners (± € 35,-- per dag) 
* drinkwater, frisdranken en alcoholica, persoonlijke uitgaven, souvenirs 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* fooien (± € 30,-- p.p.) 
* vervoer naar en van Schiphol

Reisgezelschap

Je reist in een internationale groep.
Groepsgrootte vanaf 6 t/m 15 personen.

Klimaat

De temperaturen zullen schommelen tussen 20 °C overdag in Lhasa en 30 °C overdag in Nepal en tussen -10° C en 0 ° C gedurende de nachten in Tibet. Af en toe een regen- of sneeuwbui is zeker niet uitgesloten.

Tijdsverschil

In Tibet is het in onze zomertijd 6 uur later en in de wintertijd 7 uur later. Het is in Nepal 3 ¾ uur later in onze zomertijd en in onze wintertijd 4 ¾ uur later.

Elektra

De netspanning is 220 Volt. Stopcontacten kom je in verschillende soorten tegen, zowel Europese en Amerikaanse soort. Neem daarvoor een wereldstekker mee.

Geld

Je hebt geld nodig om de maaltijden, je drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien te betalen. We gaan ervan uit dat ongeveer 450 Euro voldoende is. We stellen voor om iets extra mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden. 
In Tibet en Nepal is er ook de mogelijkheid om te pinnen. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem dus ook contant geld mee.

Visa

Informeer op het kantoor naar de visa procedures.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A) 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Tibet en Nepal zijn nu eenmaal onhygiënische landen, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD bij jou in de buurt.

Persoonlijke medicijnen

* een kuur azomytricine of ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*) 
* een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*) 
* diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) (via recept arts*) 
* azaron, lidocaïnezalf - bij insektenbeten 
* sterilon/betadine - wondontsmetting 
* leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie 
* paracetamol - pijnstiller 
* insectenafweermiddel - bijv.: djungel olja 
* zonnebrandolie/crème - factor 20 
* lippenbescherming - zinkzalf, lipbalsem fact. 20 
* rekverband, knieband - bij knieproblemen 
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium - bij diarree 
* ORS - tegen uitdroging (bij diarree) 
* strepsils - bij keelpijn 

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je onderweg echt geen arts kunt raadplegen.

Hoogteziekte

De meeste reizigers, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Uitrusting

Schoeisel 
Wij raden stevige bergwandelschoenen (categorie B/C of C) aan met een stevige profielzool. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* waarschijnlijk moet je door kleine beekjes waden, misschien over modderige paden en waarschijnlijk soms door sneeuw lopen; dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 

Rugzak 
Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Op de tocht door Tibet heb je eigenlijk alleen een dagrugzak nodig (mits je een drager inhuurt). De ideale grootte is ongeveer 30-40 liter. Je kunt dan met gemak ook nog een fleece jack erin kwijt en bovendien is de maat handig als handbagage in het vliegtuig. 

Mocht je ook een grote rugzak willen kopen: 
* Voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit. 
* Rugzakken zonder buitenframe sluiten beter aan je rug. 
* Een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders. 
* Het is handig als de rugzak uit twee delen bestaat, waar je afzonderlijk bij kunt. 

Slaapzak 
* Voor deze tocht adviseren we om zelf een goede slaapzak (dons of kunststof) mee te nemen.

Paklijst

* berg (wandel) schoenen! 
* slaapzak 
* lakenzak (eventueel) 
* slaapmatje 
* donsjack of een warm winddicht jack 
* regenpak of regencape 
* lange broek (bijv. trainingsbroek, fleece) 
* korte broek
* enkele T-shirts/blouses 
* ondergoed 
* warme trui (fleece) 
* sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen 
* maillot/lange onderbroek/pyjamabroek 
* lichte gympen of slippers voor `s avonds 
* handdoek 
* wanten of handschoenen 
* sjaal 
* veldfles 
* zaklamp(je)/extra batterijen 
* toiletartikelen, toiletpapier 
* medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna) 
* zonnebril/gletsjerbril 
* iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: (bivak)muts en/of hoed 
* plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek 
* eventueel hangslotje om plunjezak af te sluiten. 
* wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
* dagrugzakje 
* moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket(s) 
- geld 
- inentingsboekje 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 
- pasfoto’s (een paar extra kan geen kwaad i.v.m. permits, visa e.d.) 

N.B. Scan alle belangrijke papieren en mail deze naar je eigen emailadres zodat je een kopie hebt in geval van nood.

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. In ieder geval moeten opsporingskosten, reddingskosten (ook per helikopter) en evacuatiekosten volledig gedekt zijn. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Lhasa, Shigatse en Kathmandu verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de reis door Tibet slaap je in guesthouses. Die guesthouses zijn van een andere orde dan de hotels. De wat lager gelegen onderkomens zijn van hout met vaak primitieve tweepersoonskamers, een enkel keertje een slaapzaal. De bedden zijn van hout, bedekt met een dunne matras. Sommige mensen geven er de voorkeur aan uit oogpunt van hygiëne en comfort om nog een eigen matrasje daarbovenop te leggen.

Zwaarte 3

De trektocht op deze reis is op zich niet echt zwaar. Er zijn geen echt lange dagen, de hoogteverschillen zijn nooit meer dan ongeveer 700 meter, de paden zijn goed. Waardoor je deze reis toch niet moet onderschatten is de hoogte. Je vliegt naar Lhasa, een overgang  naar 3600 meter. Dat is altijd een aanslag op je lichaam. Voor verreweg de meeste mensen is een verblijf van 24 uur in Lhasa voldoende om je weer redelijk normaal te voelen, voor een enkeling duurt dat iets langer. De trek speelt zich helemaal af boven de 4000 meter waardoor het toch een vermoeiende bezigheid is. Het weer is vrij onvoorspelbaar. In de meeste gevallen schijnt de zon, maar soms waait het hard, het kan regenen of hogerop sneeuwen. Op de Dolma La bij Kailas kan er altijd sneeuw liggen wat het gaan soms weer bemoeilijkt. Als het een tijdje slecht weer is geweest kan de toestand van de wegen zijn verslechterd waardoor je wat vertragingen kunt oplopen en/of met langere reistijden te maken krijgt.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice