Tibet Lhasa, Everest BC en Kathmandu

De highlights van Tibet in een 7-daagse reis; bezoek Lhasa, het Everest Basecamp en overland terug naar Kathmandu.

  • ultieme mountainflight over Himalaya
  • bezoek de highlights van Lhasa
  • ervaar het Everest basecamp
  • overland terug naar Kathmandu

Verleng je bezoek aan Nepal met een week Tibet

Met misschien wel de mooiste mountainflight ter wereld vlieg je vlak over en langs de Mount Everest naar Tibet. De overgang van het warme, bijna tropische Kathmandu naar de bergwoestijn van de Tibetaanse hoogvlakte is abrupt.
Na een 2-daags bezoek aan de highlights van Lhasa rij je langs Shigatse over een aantal hoge passen naar het Rongbuk klooster en het Everest basecamp.
Tot slot rij je over de nieuwe grensovergang tussen Nepal en Tibet terug naar Kathmandu.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Tibet Lhasa, Everest BC en Kathmandu

Dagen 7
Lopen 1
Zwaarte 1
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1675
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een, voor Nunatak, experimentele en avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Kathmandu - Lhasa 3600 meter

Een prachtige vlucht tussen Everest en Makalu door brengt je van de groene zuidhellingen over de met sneeuw bedekte toppen in het bruingrijze landschap van Tibet. Nadat we onze intrek genomen hebben in het centraal gelegen hotel hebben we nog even de gelegenheid om de Barkhor rond te lopen. Dit is de heilige rondgang rond het religieuze hart van de Tibetaanse gemeenschap: de Jokhang tempel. De eerste 24 uur kan je last hebben van de hoogte en rustig aan doen is het devies.

dag 2 en 3 verblijf Lhasa 3600 m

De eerste 2 dagen blijven we in Lhasa om te genieten we van de Boeddhistische en historische plaatsen, zoals het Potala paleis, de Jokhang tempel, Barkhor Street, Sera klooster and Drepung klooster.
Ben je in Lhasa dan moet je een bezoek brengen aan het Potala paleis, de zetel van de Dalai Lama, die nu net als veel gevluchte Tibetanen in het Indiase Dharamsala leeft. De Potala is een enorm gebouw met honderden vertrekken. Slechts een klein deel is opengesteld voor toeristen.
Niet ver buiten de stad liggen de grote kloosters Sera en Drepung. Het is moeilijk je voor te stellen dat in betere tijden hier tot 30.000 monniken huisden.
We wandelen over de Barkhor, de heilige rondgang rond de Jokhang tempel met honderden prevelende pelgrims die soms van heel ver zijn gekomen. De Jokhang is het religieuze hart van de Tibetaans boeddhistische wereld.

dag 4 Lhasa - Shigatse 3900 m

Vandaag een lange reisdag, over de Gangbala pas (5030 meter) naar Shigatse. We rijden onder andere langs het fantastische diep blauwe Yamdro-Tso (Tso=meer in het Tibetaans) en komen langs het Kubum klooster in Gyantse. Een hoog torenachtig gebouw met 13 verdiepingen. In elke ring zijn een aantal heilige kamertjes speciaal gewijd aan een godheid.

dag 5 Shigatse - Rongbuk klooster / Everest basecamp 5200 m

Daarna rijden we verder over de Tibetaanse hoogvlakte naar Tingri. Over de nieuwe weg is het maar 2 tot 3 uur rijden van Tingri naar Rongbuk en het Everest Base Camp. Bovenop de 5180 meter hoge Kyawula pas is er met helder weer een onvergetelijk panorama van de Himalaya range met 4 bergen van boven de 8000 meter; Lhotse (8516m), Everest (8848m), Cho Oyu (8201m) en Makalu (8463m). Overnachting in Rongbuk guesthouse of in een locale Tibetaanse tent.

dag 6 Everest basecamp - Kyilong 2600 m

`s Ochtends bezoeken we het Everest Basecamp (bus of wandelen) waar je net weer een beetje dichterbij de hoogste berg ter wereld bent. Terug in Rongbuk stappen we in en rijden over de oude weg naar Tingri en verder naar Saga. Nu hebben we ook zicht op de Shisapangma, nog een van veertien bergen hoger dan 8000 meter. We rijden nu parallel aan de Himalaya en zien de Langtang range vanaf de noordzijde. Overnachting in Kyilong. 

dag 7 Kyilong - grens Nepal - Kathmandu 1200 m

We rijden nu naar beneden een groene jungle in! De sneeuwbergen verdwijnen uit het zicht en we genieten van de bloemen, bomen, met varens en mossen bedekte loodrechte wanden en watervallen. We rijden naar de Tibetaanse/Nepalese grenspost bij Rashuwaghadi die we oversteken. Transfer van Rashuwaghadi naar Kathmandu (130 km 8 uur). In Nepal is het 2 uur en 15 minuten vroeger dan in Tibet. Landverschuivingen en modder kunnen zorgen voor oponthoud. In het hotel in Kathmandu is het tijd voor een heerlijke warme douche.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* alle groepsvervoer per jeep of bus 
* Tibet Travel Permit, Alien’s travel permit, foreign affairs permit en military area entry permit. 
* alle hotel overnachtingen in Lhasa en Shigatse
* overnachtingen in eenvoudige guesthouses (in Rongbuk en Kyilong/Rashuwaghadi)
* entrees Potala, Jokhang + de kloosters: Sera, Drepung, Tashilhumpo
* Tibetaanse gids

Niet bij de prijs inbegrepen

* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage SGR € 5,-- per persoon 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* visa China en Nepal
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering 
* ontbijten Rongbuk en Kyilong 
* alle lunches en diners (± € 35,-- per dag) 
* drinkwater, frisdranken en alcoholica, persoonlijke uitgaven, souvenirs 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* fooien (± € 30,-- p.p.) 
* vervoer naar en van Schiphol

Klimaat

De temperaturen zullen schommelen tussen 20 °C overdag in Lhasa en 30 °C overdag in Nepal en tussen -10° C en 0 ° C gedurende de nachten in Tibet. Af en toe een regen- of sneeuwbui is zeker niet uitgesloten.

Tijdsverschil

In Tibet is het in onze zomertijd 6 uur later en in de wintertijd 7 uur later. Het is in Nepal 3 ¾ uur later in onze zomertijd en in onze wintertijd 4 ¾ uur later.

Elektra

De netspanning is 220 Volt. Stopcontacten kom je in verschillende soorten tegen, zowel Europese en Amerikaanse soort. Neem daarvoor een wereldstekker mee.

Geld

Je hebt geld nodig om de maaltijden, je drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien te betalen. We gaan ervan uit dat ongeveer 200 Euro voldoende is. We stellen voor om iets extra mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden. 
In Tibet en Nepal is er ook de mogelijkheid om te pinnen. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem dus ook contant geld mee.

Visa

Informeer op het kantoor naar de visa procedures.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A) 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Tibet en Nepal zijn nu eenmaal onhygiënische landen, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD bij jou in de buurt.

Persoonlijke medicijnen

* een kuur azomytricine of ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*) 
* een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*) 
* diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) (via recept arts*) 
* azaron, lidocaïnezalf - bij insektenbeten 
* sterilon/betadine - wondontsmetting 
* leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie 
* paracetamol - pijnstiller 
* insectenafweermiddel - bijv.: djungel olja 
* zonnebrandolie/crème - factor 20 
* lippenbescherming - zinkzalf, lipbalsem fact. 20 
* rekverband, knieband - bij knieproblemen 
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium - bij diarree 
* ORS - tegen uitdroging (bij diarree) 
* strepsils - bij keelpijn 

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je onderweg echt geen arts kunt raadplegen.

Hoogteziekte

De meeste reizigers, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Uitrusting

Schoeisel 
Wij raden stevige bergwandelschoenen (categorie B/C of C) aan met een stevige profielzool. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* waarschijnlijk moet je door kleine beekjes waden, misschien over modderige paden en waarschijnlijk soms door sneeuw lopen; dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 

Rugzak 
Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Op de tocht door Tibet heb je eigenlijk alleen een dagrugzak nodig (mits je een drager inhuurt). De ideale grootte is ongeveer 30-40 liter. Je kunt dan met gemak ook nog een fleece jack erin kwijt en bovendien is de maat handig als handbagage in het vliegtuig. 

Slaapzak 
* Voor deze tocht adviseren we om zelf een goede slaapzak (dons of kunststof) mee te nemen.

Paklijst

* berg (wandel) schoenen! 
* slaapzak 
* lakenzak (eventueel) 
* slaapmatje 
* donsjack of een warm winddicht jack 
* regenpak of regencape 
* lange broek (bijv. trainingsbroek, fleece) 
* korte broek
* enkele T-shirts/blouses 
* ondergoed 
* warme trui (fleece) 
* sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen 
* maillot/lange onderbroek/pyjamabroek 
* lichte gympen of slippers voor `s avonds 
* handdoek 
* wanten of handschoenen 
* sjaal 
* veldfles 
* hoofdlamp(je)/extra batterijen 
* toiletartikelen, toiletpapier 
* medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna) 
* zonnebril/gletsjerbril 
* iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: (bivak)muts en/of hoed 
* eventueel hangslotje om plunjezak af te sluiten. 
* wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
* dagrugzakje 
* moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket(s) 
- geld 
- inentingsboekje 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 
- pasfoto’s (een paar extra kan geen kwaad i.v.m. permits, visa e.d.) 

N.B. Scan alle belangrijke papieren en mail deze naar je eigen emailadres zodat je een kopie hebt in geval van nood.

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. In ieder geval moeten opsporingskosten, reddingskosten (ook per helikopter) en evacuatiekosten volledig gedekt zijn. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Lhasa en Shigatse verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de reis door Tibet slaap je in guesthouses. Die guesthouses zijn van een andere orde dan de hotels. De wat lager gelegen onderkomens zijn van hout met vaak primitieve tweepersoonskamers, een enkel keertje een slaapzaal. De bedden zijn van hout, bedekt met een dunne matras. Sommige mensen geven er de voorkeur aan uit oogpunt van hygiëne en comfort om nog een eigen matrasje daarbovenop te leggen.

Zwaarte 2

Je vliegt naar Lhasa, een overgang  naar 3600 meter. Dat is altijd een aanslag op je lichaam. Voor verreweg de meeste mensen is een verblijf van 24 uur in Lhasa voldoende om je weer redelijk normaal te voelen, voor een enkeling duurt dat iets langer. De reis speelt zich helemaal af boven de 4000 meter waardoor het toch een vermoeiende bezigheid is. Het weer is vrij onvoorspelbaar. In de meeste gevallen schijnt de zon, maar soms waait het hard, het kan regenen of hogerop sneeuwen. Als het een tijdje slecht weer is geweest kan de toestand van de wegen zijn verslechterd waardoor je wat vertragingen kunt oplopen en/of met langere reistijden te maken krijgt.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice