Albanië

Tijdens de 10-daagse wandelreis loop je over de mooiste stukken van de Via Dinarica en maak je kennis met het verrassende landschap van het verborgen Albanië.

  • boottocht door Lake Koman
  • de prachtige valleien van Valbona en Thethi
  • bezoek Shkodra, Gjakova en Tirana
  • de mooiste stukken van de Via Dinarica

Valbona en Theth valleien

Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 meter), op de grens met Macedonië, is het hoogste punt van het land. Het ruwe en ontoegankelijke terrein van het land heeft het traditionele Albanië van zijn buren geïsoleerd, waardoor de etnische homogeniteit werd behouden.

Tijdens de wandeltocht maak je een boottocht op het spectaculaire meer Koman, kom je door de prachtige Valbona vallei, wandel je op de grens met Montenegro en Kosovo en bezoek je de Theth vallei.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Albanië

Dagen 10
Lopen 7
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
Meerdere boekingen 02 aug 2024 11 aug 2024
06 sep 2024 15 sep 2024

Meerdere boekingen Meerdere boekingen
Prijs vanaf   € 1485
Tickets vanaf € 425
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleider/gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Shkodra

Onze gids staat ons op te wachten op het vliegveld. We rijden naar Shkodra, een historische stad vol geschiedenis, en de toegangspoort tot de Albanese Alpen. In Shkodra bezoeken we het Rozafa kasteel waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over het door bergen omgeven Shkoder meer. `s Avonds kunnen we ontspannen op een terrasje in de stad.

Transfer Airport - Shkodra; afstand / duur: 90 km / 1,5 uur
Overnachting: Hotel in Shkodra

dag 2 boottocht Komen meer - grens Kosovo - Gjakova

In de ochtend rijden we naar de veerboot in de haven van Koman, voor een geweldige boottocht door de spectaculaire fjord-achtige canyon van de Drin rivier.
Het meer is ontstaan na de bouw van de Komani dam in de jaren `80, het groene water combineert prachtig met de grillige kalkstenen pieken.
Na aankomst in Fierza rijden we via de nabijgelegen grensovergang Kosovo binnen. `s Middags zijn we in Gjakova, waar we inchecken in een hotel in de buurt van de Ottomaanse bazaar.

Transfer: rijden Shkodra - Koman (42 km / 1,5 uur) + Koman-Fierze (2,5 uur met de boot) + Fierze - Junik - Gjakova (70km / 1 + 1 uur)
Overnachting: Hotel in Gjakova

dag 3 Gjakova - 3 landenpunt - Doberdol 1790 meter

Onderweg naar het startpunt van onze trekking stoppen we voor een kort bezoek bij het klooster van Visoki Decan. Het klooster is één van de belangrijkste culturele en historische hoogtepunten van Kosovo, waar gotische architectuur vermengd wordt met orthodoxe iconografie, gelegen in een rustige groene vallei.
Bij Zalli i Rupes, staan de bagagepaarden op ons te wachten beginnen we onze wandeling door bossen die hogerop overgaan in Alpenweiden met kleine gletsjermeren. Ons doel is de bergtop op het drielandenpunt, waar de grenzen van Albanië, Kosovo en Montenegro samenkomen. Vanaf hier dalen we af naar de herdershutten van het afgelegen dorpje Doberdol waar we overnachten in een eenvoudige accommodatie `sherpherds style`.

Transfer Gjakova - Zalli Rrupes; afstand / duur: 40km / 1 uur Lengte wandeling / duur: 12km / 7 uur
Hoogste punt: 2330 meter, stijgen: + 1100 meter, dalen: -680 meter
Overnachting: berghut in Doberdol

dag 4 Doberdol - Cerem 1155 meter

Vandaag beginnen we de dag met een mooie wandeling op de kam die de grens vormt tussen Montenegro en Albanië. Het pad wordt afgewisseld met onverharde tracks die in de tijd van het regime werden gebruikt om de grens te patrouilleren. We kijken uit over de vallei van de Gashi rivier, een beschermd natuurpark. Na ongeveer 2,5 km wandelen in Montenegro dalen we af in Albanië langs de onverharde weg naast de Markofsha rivier. In de middag komen we bij Cerem en nemen onze intrek in een eenvoudige guesthouse midden in de natuur - het dorp wordt alleen bewoond in de zomermaanden.

Lengte wandeling / duur: 15 km / 7 uur
Hoogste punt: 1926 meter, stijgen: + 650 meter, dalen: -1289 meter
Overnachting: Guesthouse in Cerem

dag 5 Cerem - Lugu i Persllopit (beklimming Zla Kolata 2534 meter) - Kukai

We verlaten het dorp over een pad tussen de berkenbomen doorsneden door beekjes, totdat we op de open alpenweides komen aan de voet van het Kollata massief. Over gooiend terrein klimmen we naar de Bori pas op de grens met Montenegro.
Vanaf hier klimmen over kale kalksteen rotswanden, waar je af en toe ook je handen moet gebruiken, naar de Persllopit pas. Vanaf de pas kunnen we (facultatief en afhankelijk van de weersomstandigheden) verder klimmen naar de top van de Zla Kolata - Montenegro hoogste berg. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Bjeshket e Namuna (De Vervloekte Bergen), het meest dramatische deel van de Albanese Alpen.
We dalen weer over hetzelfde pad naar de Lugu i Persllopit pas. Van de pas lopen we door het bos met onderweg nog een `terras` met een spectaculair uitzicht op de Valbona vallei. Je kijkt uit op de 2690m hoge Mt. Jezerca, de hoogste top van het massief, volgens kenners één van de mooiste viewpoints van de Albanese Alpen. Het laatste steile stuk van de afdaling brengt ons naar het afgelegen gehucht Kukaj en dan nog lager naar het dal van de Valbona vallei waar we overnachten. 

Lengte wandeling / duur: 18km / 7 uur
Hoogste punt: 2054 meter, stijgen: + 1524 meter, dalen: -1573 meter
Optioneel: lengte wandeling / duur: 3,5km / 1 uur
Hoogste punt: 2477 meter, stijgen: + 552 meter, dalen: -552 meter
Overnachting: Guesthouse in Valbone

dag 6 Rosi - Valbona vallei 1100 meter

Vanochtend maken we een wandeling in de omgeving van het guesthouse over de alpenweides aan de voet van Mount Jezerca (2695 meter) en Mount Rosi (2560 meter). We pauzeren voor een picknick op ongeveer 1700 meter van hoogte - eventueel kunnen we doorlopen naar de pas op 2000 meter. Na terugkomst bij Kukaj dalen af door de Valbona vallei.

Lengte wandeling / duur: 9 km (optioneel + 2km) / 6 uur (optioneel + 2 uur) [8,5km optioneel 3.5km = 12km]
Hoogste punt: 2534 meter, stijgen: + 650 meter, dalen: -650 meter
Overnachting: guesthouse in Valbona

dag 7 Valbona - Thethi 850 meter

Vandaag lopen we de `classic trail` van de Albanese Alpen, de route over een 1860 meter hoge pas tussen de Valbona en Thethi valleien. Deze oversteek is alleen mogelijk vanaf de vroege zomer tot de eerste sneeuw van de winter. Er worden vandaag paarden gebruikt om de bagage te vervoeren naar ons volgende guesthouse.
Voorbij de laatste huizen van de vallei in Rrogam loopt het pad steeds steiler omhoog door de Alpenweiden naar de Valbona pas. Op heldere dagen is deze col een prima plek om  de grillige toppen `Bjeshket e Namuna` - de Vervloekte Bergen te bewonderen.
We beginnen dan aan de afdaling naar Thethi, opnieuw door dichte bossen en grazige weiden waar we stoppen voor de picnic lunch. `s Middags kunnen we relaxen in de omgeving van het pension in Thethi.

Lengte wandeling / duur: 14 km / 7 uur
Hoogste punt: 1800 meter stijgen: + 1007 meter, dalen: -1258 meter
Overnachting: Gueshouse in Thethi

dag 8 Thethi vallei - Nderlysaj

Vanochtend maken we kennis met Thethi, het best bewaarde Alpendorpje van Albanië. We bezoeken o.a. de kerk, de bloedwraak toren ` Kulla e Ngujimit ` en de Grunasi canyon.
 `s Middags lopen we langs de Shala rivier stroomafwaarts naar het gehucht Nderlysa.

Lengte wandeling / duur: 7 km / 5 uur
Hoogste punt: 832 meter, stijgen: + 254 meter, dalen: -500 meter
Overnachting: Guesthouse in Nderlysaj

dag 9 Nderlysaj - Thore pas – transfer Tirana

Onze laatste wandeldag begint met de klim naar Thore pas. Langs de Kaprea rivier en een kleine waterval bij de zogenaamde `Blue Eye` vijver, lopen we door de bossen en later weer over de weides met zicht op het spectaculaire landschap van het Biga e Gimajve massief.
Op de pas worden we opgehaald door een busje en rijden door de Boga vallei richting Shkoder en verder naar Tirana. De Albanese hoofdstad is een dynamische en jonge stad met interessante Italiaanse architectuur versmolten met Sovjet stijl en moderne gebouwen. Het is een perfecte plek om onze reis af te sluiten. We dineren in een goed restaurant in de `blloku`wijk, ooit het bolwerk van de communistische partij wat nu het uitgaanscentrum van de stad is geworden.

Transfer Thore Pass - Tirana; afstand / duur: 160km / 3.5 uur
Lengte wandeling / duur: 8,5 km / 5 uur
Hoogste punt: 1668 meter, stijgen: + 1372 meter, dalen: -208 meter
Overnachting: Hotel in Tirana

dag 10 Tirana - Amsterdam

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
02 aug 11 aug 2024 € 1485 € 537
06 sep 15 sep 2024 € 1485 € 425

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers (indien ticket via ons geboekt is)
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per bus/ jeep
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, B & B of jeugdherbergen in meerpersoonskamers
* diner dag 3 t/m 8, lunch dag 4 t/m 9
* Engelssprekende gids
* bagagevervoer gedeeltelijk met muildieren/paarden
* toeristenbelasting
* entree Nationale Parken
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Tirana (kan via ons geboekt worden)
* diner dag 1, 2 en 9, lunch dag 1, 2, 3 en 10
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

De reis kan ook vanaf 4 reizigers gegarandeerd worden, er is dan een toeslag van € 100,-- per persoon.

Klimaat

Albanië heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ geldig paspoort
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden, ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 02 aug 2024 Vanaf € 537.00 Polish Airlines
Bij de reis van 02 aug 2024 vlieg je met Polish Airlines van Amsterdam naar Tirana.
Het vluchtschema is als volgt:
2 augustus Amsterdam-Warschau-Tirana
11 augustus Tirana-Warschau-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 06 sep 2024 Vanaf € 425.00
Bij de reis van 06 sep 2024 vlieg je met Austrian Airlines van Amsterdam naar Tirana.
Het vluchtschema is als volgt:
6 september Amsterdam-Wenen-Tirana
15 september Tirana-Wenen-Amsterdam
Boek deze reis
 
 

Zwaarte 4

De meeste wandelingen liggen tussen 5 en 7 uur netto looptijd (dus exclusief pauzes). Uiteraard nemen we voldoende tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna. We adviseren je om enigzins getraind op reis te gaan, zo heb je meer plezier van je wandelingen! Het is een reis voor de actieve rust- en natuurliefhebber met belangstelling voor locale cultuur.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice