Deze pagina afdrukken Expeditie Pakistan Spantik 7027 meter
Algemeen

De 7027 meter hoge Spantik geldt als een van de veiligste en meest toegankelijke 7000-er van Pakistan. De technisch niet moeilijke beklimming in een ruige, ongerepte hoek van de Karakoram is een complete klimervaring met alle facetten van een grote (8000m) expeditie. De acht kilometer lange spectaculaire zuid oost graat, die we vanaf basiskamp naar de piramidevormige top volgen, is objectief veilig.
  • misschien wel de mooiste Nunatak expeditie
  • kamperen op een machtige graat
  • klimmen in de Karakoram
  • tussen de mooiste bergen ter wereld

We vliegen van Amsterdam naar Islamabad. Indien mogelijk vliegen we van daaruit door naar het Noordelijke Skardu. Als het weer dit echter niet toelaat (in Skardu landen de vliegtuigen op zicht), dan rijden we in twee dagen over de befaamde Karakoram Highway (KKH) naar Skardu. Vandaar gaan we per jeep naar Arando, waar de trek naar het basiskamp van de Spantik (of ook wel Golden Peak) begint. Gedurende deze drie dagen durende trek wordt onze bagage vervoerd door de altijd vrolijke Balti dragers.

Eenmaal aangekomen in basiskamp maken de dragers rechtsomkeer en blijven wij met beperkte ondersteuning achter. We hebben dan 19 dagen de tijd om de berg te beklimmen. We zullen opereren vanuit het basiskamp dat op ongeveer 4300m ligt. Daar beschikken we over een kok met keukenploeg die voor ontbijt, lunch en avondeten zorgen wat we nuttigen in onze gemeenschappelijke eettent. Vanuit dat basiskamp richten we vervolgens op de berg drie hoogte kampen in: deze kampen zullen rond de 5100m, 5500m, en 6200m liggen.

Per 3 à 4 klimmers is er een High Altitude Porter (HAP) beschikbaar (tot 5 of 6 deelnemers 2 HAP`s, 7 tot 9 deelnemers 3 HAP’s). Deze HAP legt (zo nodig) de vaste touwen, die de route beveiligen, aan en draagt voor een gedeelte de bagage op de berg (tenten, branders en brandstof). Zelf draag je je slaapzak, matje, kleding, persoonlijk klimmateriaal, drinken en eten. Je kunt ervoor kiezen om persoonlijk (of met enkele mede expeditieleden) een HAP in dienst te nemen die je bijstaat op de berg (bespreek dit in NL met ons). Op de berg deel je een tent met een van je expeditiegenoten en zorgt ‘iedere tent’ zelf voor zijn (vriesdroog) maaltijd en drinken. Indien het terrein (gletsjerspleten) en dus de veiligheid dat vereist dan lopen we aan touw. Dit zal met name boven kamp 1 het geval zijn.

Na afloop (met hopelijk een top!) breken we de kampen weer af en brengen alles terug naar het basiskamp waar de dragers ons weer komen ophalen voor de trek terug naar Arando. Hier wachten de jeeps ons op om ons naar Skardu te vervoeren. Vanuit Skardu vliegen we, indien de weersomstandigheden dit toelaten, terug naar Islamabad. Mocht dit niet het geval zijn, dan rijden we over de KKH terug naar het zuiden.

Klik hier voor het klimprofiel.

Lees voor je deze reis boekt het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Bookmark and Share
Nunatak
Nunatak | De Erfgenamen 15, 8334 SW Tuk | tel. 085 058 0023 | e-mail: info@nunatak.nl | KvK: 62193929 | BTW: NL064421946B01 | IBAN: NL51 INGB0006683663 | ANVR reisvoorwaarden


Website door Zaphyrion
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord