India Markha vallei individueel

Eén van de mooiste klassieke trekkings in Ladakh, beroemd om haar eindeloze variatie aan landschappen. Deze wandelvakantie leidt naar één van de meest schitterende valleien in Ladakh, de Markha Vallei. Vanaf van Zhingchen ga je een kleurrijke kloof omhoog langs de vallei van Rumbak en dan via de Kanda La pas (4970 meter) en de Shingo kloof kom je uiteindelijk in de Markha Vallei.

  • de klassieke trekking van Ladakh
  • hoge pas oversteek, Kanda La 4970 meter
  • prachtige Tibetaanse cultuur
  • enorm kleurrijke bergen en valleien

Markha Vallei

Je loopt een aantal dagen stroomopwaarts langs de rivier en bezoekt onderweg kleine dorpjes en gezellige boeddhistische kloostertjes. Het landschap verandert geleidelijk van een weelderig groen tot de meer kale zomerweiden van Nyimaling, waar de schaapsherders van de laatste dorpjes in de vallei verblijven. Een dagtrip naar het uitzichtpunt van de hangende gletsjers en de Kang Yatse top (6400 meter) is altijd een beloning. Je kunt er ook voor kiezen te relaxen, neem een kopje boterthee en verse yoghurt in een van de schaapsherdershutten. De trek gaat verder over de Gongmaru La pas (5250 meter), met geweldige zicht op de bergen van Zanskar, Ladakh en Karakoram. Vervolgens ga je de mooie en ruige Shang kloof naar beneden, met rode en groene rotsen, welke de aanwezigheid van mangaan en koper aangeven. Je eindigt in Shang Sumdo. 
Home

India Markha vallei individueel

Dagen 16
Lopen 8
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1845
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam naar Delhi

De vlucht van Amsterdam naar Delhi. Je komt na middernacht aan en gaat van het internationale vliegveld naar het lokale vliegveld. 

dag 2 Delhi naar Leh

`s Ochtends vroeg vertrek naar Leh, een schitterende vlucht over de Himalaya. In Leh transfer naar het guesthouse, waar je de rest van de dag rustig aan doet om aan de hoogte te wennen.

dag 3, 4 en 5 Leh

Je hebt 3 dagen vrij te besteden. Je gebruikt deze dagen om te acclimatiseren. Je doet het rustig aan, om aan de hoogte te blijven wennen. Je kunt op eigen gelegenheid Leh en omgeving verkennen. Leh telt zo`n 27.000 inwoners en is de
hoofdstad van Ladakh. Het lag vroeger op het kruispunt van karavanen, van de Zijderoute via Leh naar India en van Kashmir via Leh naar Tibet. Leh wordt gedomineerd door het 17e eeuwse voormalig winterpaleis (3540 meter) van de koningen van Ladakh, dat ook te bezichtigen valt. Hogerop boven het paleis ligt het Tsemo tempel complex, waarin o.a. een groot beeld van Boeddha Maitreya staat, de Boeddha van
de toekomst. Vlakbij Leh liggen op loopafstand het Samkar klooster (3570 meter) en de Shanti Stupa (3615 meter), beide zeker een bezoek waard. Genoeg mogelijkheden dus om deze dagen bijzonder in te vullen.
Op de tweede dag in Leh kun je bijvoorbeeld facultatief een excursie maken naar de Matho, Thagthog en Chemre kloosters of Thikse, Shey en Stok of de Alchi en Likir kloosters.
Op de derde dag kun je bijvoorbeeld het Hemis of Phyang klooster bezoeken.

dag 6 Transfer naar Zhingchen, lopen naar Rumbak

Per taxi rijd je naar Zhingchen (3380 meter). Hier start de trekking. Zhingchen is een klein dorpje dat voor Ladakhse begrippen aardig wat bos heeft. Je loopt door een woeste vallei en moet een paar keer de rivier oversteken. Niet altijd zijn er hier bruggen, ze spoelen bij hoog water dikwijls weg. Dan verbreed de vallei zich en loop je langs de buitenvelden van het welvarende dorp Rumbak (3980 meter), waar je kampeert. Een bezoek aan het dorpje is de moeite waard en er is een klein kloostertje. (3,5 uur lopen)

dag 7 Rumbak naar Kanda La basecamp

Je volgt een zijdal en stijgt geleidelijk richting de Kanda La pas. Onderweg passeer je een grote plooi in rood- en groengelaagde zandstenen en heb je uitzicht op de besneeuwde toppen van de Stok keten. Je passeert het dorpje Yurutse (4175 meter), wat een fraai gebouwd huis heeft. Het is dan nog een stukje verder naar het lage basiskamp van de Kanda La. (3 uur lopen)

dag 8 Kanda La BC naar Skyu

Vandaag klim je naar de pas. Onderweg kom je wellicht yaks en Himalaya-marmotten tegen. De 4970 meter hoge Kanda La is de eerste echt hoge pas die je tegenkomt. Boven is het welverdiend uitrusten achter de gebedsmuur en de wapperende gebedsvlaggen, met zicht op de zuidelijker gelegen Zanskar-bergketen. Een lange, maar gemakkelijke afdaling brengt je naar Shingo (4130 meter), je vervolgt de tocht door een kloof, waar vele fraaie geologische verschijnselen zichtbaar zijn. Je slaat de tent op in Skyu (3360 meter). Skyu heeft een prachtig op een bergtop gelegen kloostertje, dat in het oudste gedeelte een groot staand beeld van de Boeddha Maitreya heeft. Het stamt uit de tijd van Lotsava Rinchen Zangpo (11e eeuw). Je kunt er nog een bezoekje aanbrengen. (7 uur lopen)

dag 9 Skyu naar Markha

Je vertrekt vanuit Skyu naar Markha en volgt de Markha-rivier stroomopwaarts. Je moet de rivier via bruggen een paar keer oversteken. Door periodieke overstromingen kan het zijn dat hier en daar een brug niet aanwezig is. Onderweg passeer je veel manimuren (gebedsmuren) en chortens. Deze markeren steeds de toegang tot dorpjes en dienen om boze geesten en slechte invloeden op afstand te houden. Onderweg passeer je ook vele zomervelden van de
mensen uit Skyu en Markha. Alles in Markha (3785 meter) getuigt van een rijk verleden: vroeger moet dit een welvarend dorp geweest zijn. Nu fungeert Markha vooral als centrum voor de hele Markha vallei. De enige middelbare school en het gezondheidscentrum bevinden zich hier, er is ook een mooi klooster. (7,5 uur lopen)

dag 10 Markha naar Thachungtse

Vandaag moet je we misschien een paar keer het koude water trotseren, indien de twee bruggen tussen Markha en Umlung niet aanwezig zijn. Hoog boven je, op een rots en bijna onzichtbaar vanaf het pad, ligt het Tetsa kloostertje (3880 meter). Vanaf het dorpje Umlung (3880 meter) wordt de 6400 meter hoge sneeuwpiek van Kang Yatse zichtbaar. Deze zal je
de hele verdere tocht vergezellen. Even later vind je de fraaiste mani-muren van de hele vallei. Niet alleen gebeden, maar ook prachtige afbeeldingen van diverse heiligen en chortens zijn hier op kunstige wijze uit lei- en zandstenen gehakt. Onderweg passeer je verschillende, door wind- en neerslag-erosie veroorzaakte, aardpiramiden. Je passeert het dorpje Hangkar (4040 meter), waar een oud koningspaleis is, en je klimt geleidelijk verder naar Thachungtse (4250
meter), waar boeren uit Hangkar hun hoogst mogelijk gelegen gerstvelden hebben. Hier maak je kamp. (5 uur lopen)

dag 11 Thachungtse naar Nyimaling

Vanaf Thachungtse begin je we aan de klim naar de hoogvlakte van Nyimaling. Het uitzicht op Kang Yaze wordt steeds indrukwekkender. Je klimt nu wat steiler en loopt door velden van edelweiss. Het gekrijs van de grote Himalaya-marmotten waarschuwt andere dieren voor onze komst. Dan kom je op een hoog punt bij de twee meertjes van Tsigu (4680 meter), vanwaar je een formidabel panoramisch uitzicht hebt. De weerspiegeling van de Kang Yatse in het turkooiskleurige water van het meer is sprookjesachtig. Dit is Ladakh op zijn mooist! Het is slechts een korte afstand van de meertjes naar de eigenlijke vlakte van Nyimaling ofwel "zonneplaats". Hier overnachten we. De zonsondergang is uniek vanaf deze prachtige hoogvlakte! Nyimaling is een goed voorbeeld van wat men in Ladakh de "phu" noemt, hoge graslanden waar de yakherders de zomer met hun kudden doorbrengen. Heel kenmerkend in Nyimaling zijn de kleine huisjes van de herders, omringd door bergen yakmest, die als brandstof fungeert. Deze herders, drokpa`s, zijn zeer gastvrij en het kan gebeuren dat ze je uitnodigen om in hun groezelige huisjes, een kopje zoute boterthee te komen drinken. Kamperen in Nyimaling is een ervaring op zich: de hoogvlakte ligt op 4835 meter en `s morgens kun je bij een heldere nacht ijs op de tent verwachten.
(4,5 uur lopen)

dag 12 Nyimaling rustdag

Rustdag. Lekker luieren, boek lezen, kleren wassen, bij de herders kijken, etc. Voor de liefhebbers een korte trek naar het uitzichtpunt van de Kang Yatse gletsjer. 2 uur heen, 1 uur terug.

dag 13 Nyimaling naar Leh

Vanaf Nyimaling begin je te klimmen naar het hoogste punt van de tocht, de Gongmaru La pas (5260 meter). De klim is geleidelijk en niet te steil. Toch voel je de hoogte: boven 5000 meter gaat alles moeizaam. Hoewel je nu volledig aan de hoogte bent aangepast, merk je het zuurstofgebrek. Je daalt af door een vallei met prachtige geologische formaties, waar je via stapstenen vele malen de Shang rivier oversteekt. Je komt langs het dorpje Chogdo (3980 meter), vanwaar je veelal langs hooggelegen paden verder loopt. Bij aankomst in Shang Sumdo (3675 meter) word je opgehaald met de taxi en kom je na ongeveer een uur rijden aan in Leh (3505 meter). Na de `ontberingen` tijdens de trektocht kun je hier weer genieten van het comfort van een goed guesthouse of hotel en heerlijk uit eten. (7,5 uur lopen)

dag 14 Leh

Laatste vrije dag Leh.

dag 15 Leh naar Delhi

Transfer naar vliegveld. Vlucht Leh - Delhi. Je verplaatst je van het lokale vliegveld naar het internationale vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. Wie op het vliegveld wil overnachten kan een kamer boeken in het Holiday Inn hotel op de luchthaven voor ongeveer € 75,--.

dag 16 Delhi naar Amsterdam

In de nacht vlieg je naar Amsterdam, waar je in de ochtend aankomt.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: half juni 2024 t/m eerste week oktober 2024

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer) € 2045,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer) € 1925,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers) € 1875,--

Prijs is per persoon en exclusief de internationale vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Delhi-Leh inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, indien het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* lokaal vervoer
* overnachtingen in Leh op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamers
* lokale staf, gids(en), kok, keukenhulpen, paarden voor groeps- en persoonlijke bagage
* 3 maaltijden per dag op kampeerdagen
* gebruik van tweepersoonstenten, keukentent, dining tent, toiletten en keukenuitrusting 
* kampeergelden 
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Delhi (deze vlucht kan via ons geboekt worden) 
* toeslag eenpersoonstent € 40,-- 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* maaltijden wanneer niet op trek (± € 75,-) 
* frisdranken en alcoholica 
* visum USD 40,-- (excl. transactiekosten)
* vaccinaties 
* reis- en annuleringsverzekering 
* fooien begeleidende staf (± € 50,-) 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs
* vervoer naar en van Schiphol

Vluchten

Bij deze reis vlieg je naar Delhi. Vandaar vlieg je vroeg in de ochtend de volgende dag naar Leh. Ook de terug reis van Leh naar Delhi is in de ochtend. Je kunt met KLM rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Delhi vliegen. We zoeken de meeste voordelige en best aansluitende vlucht.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen India en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4 ½ uur en in onze zomertijd 3 ½ uur. Het is in India later dan in Nederland.

Geld

Het bedrag dat je extra nodig hebt in India is voor maaltijden wanneer je niet op trektocht bent, excursies, fooien en andere persoonlijke uitgaven. Neem daarnaast wat extra mee voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt in India euro’s wisselen. Een creditkaart kun je gebruiken in Delhi en Leh. 
Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Delhi geld opnemen (pinnen). Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld.
Wanneer je met de bankpas wilt pinnen, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee.

Vergeet onderweg niet om voor de trektocht wat rupees in kleine coupures mee te nemen. Op afgelegen plaatsen kan men vaak niet wisselen.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum

Het is sinds eind 2021 mogelijk om digitaal een visum van maximaal 30 dagen aan te vragen bij de Indiase overheid. Een bezoek aan de Indiase ambassade is daardoor niet meer nodig. 
Je vraagt het visum online aan, betaalt het visum online, je ontvangt een bevestiging online, bij aankomst in India toon je deze bevestiging en ontvang je het visum. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst.

Je kunt het online visum aanvragen via: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Je moet minimaal 4 dagen voor vertrek een aanvraag doen. Je kunt vanaf 30 dagen voor vertrek met de aanvraag beginnen.

Voor de aanvraag heb je een scan van de eerste pagina (met al je gegevens) van je paspoort nodig (PDF-bestand, grote minimaal 10 KB, maximaal 300 KB). Verder heb je een recente digitale pasfoto nodig (JPEG-bestand, grote minimaal 10 KB, maximaal 1 MB). De achtergrond moet wit zijn. Zie ook de "Document Requirements".

Het visum kost USD 40,-- (excl. transactiekosten). Meer informatie kun je vinden op:
https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Vaccinaties

Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we onderstaande inentingen allemaal aan. India is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kunt oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD of je huisarts. 

- Buiktyfus 
- DTP Dit is een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio. Ben je ouder dan 40 jaar dan zijn wellicht 2 inentingen nodig met een maand tussenruimte (dit is afhankelijk van je inentingsgeschiedenis) 
- Hepatitis A 

Malaria bij de meeste tochten (incl. Delhi) i.v.m. seizoen en hoogte een zeer gering risico.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur 
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur 
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) 
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten 
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast, 2nd skin voor blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol-pijnstiller 
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30
* zovirax bij koortslip 
* rekverband, knieband bij knieproblemen 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium bij diarree (alleen voor reisdagen)
* ORS tegen uitdroging 
* strepsils bij keelpijn 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze eventueel nog in India kopen, gewoon bij een apotheek) 

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

De Uitrusting

Schoenen
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een extra paar sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel moet komen te zitten. Loop de schoenen goed in. 
Verder is van belang: een redelijke mate van waterdichtheid (sneeuw, modder en nattigheid) en een goede profielzool voor grip op steile paden. 
In Noord India kom je nogal eens voor rivieroversteken te staan. Om je bergschoenen niet te hoeven doorweken, zijn een extra paar lichte schoenen of stevige sandalen aan te bevelen. Bovendien prettig voor `s avonds. 

(Dag)rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer). 

Slaapzak 
Voor alle tochten is een goede slaapzak onontbeerlijk. Dons is het duurst, maar tegenwoordig zijn er ook kunststof slaapzakken die je bij temperaturen beneden 0º C goed warm kunnen houden. 

Kleding 
Voor zeer warm (30º C) tot zeer koud (-10º C). Een donsjack is zeer comfortabel, maar veel extra laagjes kunnen ook volstaan. Het is niet echt nodig speciale kleding aan te schaffen.

Paklijst

kleding + slapen 
~ slaapmatje 
~ slaapzak 
~ lakenzak* 
~ opblaaskussentje* 
~ waterdichte slaapzakhoes* 
~ ondersokken* 
~ sokken/kousen min. 3 paar 
~ ondergoed 
~ thermo ondergoed 
~ T-shirts 
~ fleece trui 
~ body warmer* 
~ trekking broek 
~ donsjack* 
~ regen/windjack 
~ regenbroek 
~ gamaschen 
~ onderhandschoenen* 
~ handschoenen 
~ wandelschoenen 
~ sandalen/gympen 
~ pet/shawl/muts 
~ zwembroek/badpak 

algemeen 
~ dagrugzak 
~ zakmes 
~ leesboek 
~ reserve veters 
~ naaispullen 
~ zaklamp 
~ batterijen 
~ plastic zakken 
~ plunjebaal 
~ hangslotje om plunjezak, kamer/kast ed. af te sluiten. 
~ camera, geheugenkaartjes, accu/batterijen voor de camera
~ veldfles 
~ zonnebril/gletsjerbril 
~ reserve bril/lenzen 
~ loopstokken 

toiletartikelen 
~ shampoo 
~ zeep 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ lippencrème 
~ zonnebrand 
~ kam/borstel 
~ (vochtig)toiletpapier
~ dunne handdoek 
~ tampons/maandverband 
~ medicijnen (zie hierboven) 

reisbescheiden 
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden: 
- paspoort 
- vliegticket(s) 
- geld 
- inentingsboekje 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 

* = niet altijd noodzakelijk 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Het kan voor komen dat er vanuit Nederland nog tenten, e.d. meegaan naar India. Daarom vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal van sterk materiaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. De reis- en/of annuleringsverzekering kunnen je via ons afsluiten bij Allianz Global Assistance
Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en Nunatak snel handelen.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice