Mera Peak 6466 meter

Mera Peak is de berg waar je droom om een Himalaya top te beklimmen werkelijkheid kan worden. Na de prachtige trekking naar het basiskamp beklimmen we de Mera Central (6466 meter). Door extra acclimatiesatie dagen in de aanloop vergroot je je kans op topsucces.

  • hoogste trekking peak van Nepal
  • prachtige aanloop 
  • fantastisch panorama vanaf de top
  • invliegen naar Phaplu = extra acclimatisatie

De aanloop

De tocht zelf is niet zo heel erg zwaar met dagetappes van gemiddeld 4 uur lopen. Het begint met een vlucht van Kathmandu naar Phaplu. Het is wel veel klimmen en dalen langs dorpen en kloosters en door de warmte en vochtigheid vaak een vermoeiend begin van de trek. Het voordeel is echter dat je op deze manier geleidelijk aan de hoogte went en wat tijd hebt om aan je conditie te werken. Daardoor wordt de kans op een succesvolle beklimming groter. Na 3 dagen lopen verlaten we de hoofdroute naar de Mt. Everest.

Mera La en Mera Peak

Met het oversteken van de Zattara Danda wordt de omgeving ruiger en dramatischer en we zijn omringd door hoge bergtoppen en gletsjers. Vanaf de Mera La gaan we naar het “high camp” op ± 5800 meter vanwaar de toppoging gedaan zal worden. De omstandigheden zijn hier vaak extreem met zeer lage temperaturen en een harde wind zodat een perfecte uitrusting absolute noodzaak is. Of je het allerlaatste stukje naar de top ook zult kunnen overbruggen blijft altijd spannend: soms is de wind te hard, soms is de gletsjerspleet onoverbrugbaar. Bijna altijd is het nodig een stuk vast touw aan te brengen voor de laatste steile 40 meter…Vanaf de top van Mera Peak heb je één van de mooiste uitzichten die de Himalaya kent: Je kunt 5 van de 6 hoogste bergen van de wereld zien: Mt. Everest, Makalu, Lhotse, Kanchenjunga en Cho Oyu.

Lukla

Over deels dezelfde route dalen we af door de bossen en dorpen boven het drukke vliegveldje van Lukla. ’s Ochtends is het een komen en gaan van kleine vliegtuigjes en helikopters. Ook wij vliegen van hier terug naar Kathmandu.
Home

Mera Peak 6466 meter

Dagen 27
Lopen 20
Zwaarte 4 1
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
10 apr 2020 06 mei 2020
Prijs vanaf   € 3155
Tickets vanaf € 850
Groepsgrootte 4 - 9 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids/reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Opzet van de expeditie

Ten zuiden van de hoge toppen van de Kumbu, met de Mount Everest, Lothse, Nuptse, Cho Oyu en Ama Dablam als de bekendste, ligt het Hinku gebied waar Mera Himal deel van uit maakt. Het gebied ligt net buiten het Sagarmatha National Park en het Makalu Barun National Park en wordt in het westen en noorden van de Kumbu gescheiden door de enorme gletsjers van de Kussum Kangguru, de Thamserku, en de Kang Taiga. Mera Himal is voor een groot deel bedekt met gletsjers en heeft drie toppen. Mera South (6065 meter), Mera Central (6480 meter) en Mera North (6495 meter). Mera Central is ons doel op deze tocht. Het is echter ook mogelijk om na de beklimming van de Mera La (5415 meter) af te dalen naar een lager kamp en daar de terugkomst van de deelnemers die wel een toppoging willen wagen, af te wachten. Onze aanlooproute begint in Phaplu en we volgen enkele dagen de traditionele Everest-trail die vanaf Jiri via Lukla en Namche Bazar naar Kala Patar loopt vanwaar al vele bergwandelaars o.a. de Mt. Everest hebben kunnen zien. Wij zullen deze indrukwekkende bergen vanaf Mera La en Mera Peak kunnen bewonderen. Twee dagen trekken we door dit door Sherpa`s bewoonde gebied en we maken dankbaar gebruik van de redelijk goed ontwikkelde toeristische infrastructuur met theehuizen en lodges in de dorpen waar we doorheen komen. Na Kharikhola verlaten we dit gebied om via de Pangkongma La en de Zattra Danda bergrug de Hinku vallei in te gaan. Ondanks dat de er de laatste jaren op de diverse vaste campsites een aantal hutjes zijn bijgebouwd zijn we toch geheel op ons zelf aangewezen en wordt het landschap waar we door trekken met de dag ruiger. Landschappelijk gezien is er veel afwisseling. Van subtropisch oerbos met baardmossen, afgewisseld door rijstvelden en graanakkertjes, rond de dorpen aan het begin van de trek, tot de woeste wereld van rots, sneeuw en ijs hoog in de Hinku vallei waar de rivier zijn oorsprong vind in de vele gletsjers van o.a. het Mera massief.

Voor de deelnemers die zich goed genoeg voelen om een toppoging te wagen ligt het hoogste kamp op ± 5800 meter en het basiskamp zal zich, net onder de 5000 meter bevinden. Om goed te kunnen acclimatiseren hebben we gekozen voor de genoemde route vanaf Phaplu en niet voor de mogelijkheid om naar Lukla in te vliegen omdat we dan een stuk acclimatisering missen en de kans op succes aanmerkelijk kleiner wordt. 
Vanaf Phaplu loop je in oostelijke richting naar de hangbrug over de Dudh Khosi en vervolgens naar Pangkongma. Vanaf de Pangkongma-La gaat het noordwaarts langs de Zattra Danda, eerst langs de westflank en daarna langs de oostflank omlaag naar de Hinku Dranka, waarna we definitief omhoog gaan richting Khare (B.C.) Na nog een rustdag in Tagnag zijn we voldoende geacclimatiseerd om aan de echte klim naar Mera Peak te beginnen. Aan het eind van de tocht zullen we vanuit Lukla terug.

Klik hier voor het hoogteprofiel van de Mera Peak reis.

dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu.

dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu zodat je deze stad en omgeving kunt exploreren.

dag 4 Kathmandu - Phaplu

Een korte maar spectaculaire vlucht en je staat ineens midden tussen de bergen. Phaplu is het vliegveld van de districtshoofdplaats Salleri en daarom nog naast het vlakbij gelegen Lukla in gebruik. Hier maak je kennis met de Nepali staf (gidsen, kookploeg en dragers) die ons hier, met alle benodigde spullen voor de komende weken, staan op te wachten. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst in Phaplu wordt misschien nog dezelfde dag naar Ringmo gelopen.
Indien er geen vluchten zijn naar Phaplu, gaan we met de jeep.

dag 5 Phaplu – Nuntala (2200 meter)

Eerst lopen en klimmen we geleidelijk door bossen en velden naar Ringmo. Daar gaat de trail oostwaarts omhoog naar de Trakshindo La (pas) op 3071 meter. Van hier heb je al een heerlijk uitzicht op de hoge bergen in het noorden en onze route van de komende dagen. Het pad naar Nuntala daalt maar heel geleidelijk, diep beneden ons stroomt de Dudh Kosi, de rivier gevuld met het smeltwater van de gletsjers van de Everest en Cho Oyu.

dag 6 Nuntala – Kharikola (2070 meter)

We beginnen met de afdaling naar de brug over de Dudh Kosi (± 650 meter omlaag). Waarna we de definitieve stijging naar Zattara Danda ridge inzetten. Net boven de brug ligt het pittoreske dorp Jubing met wat theehuizen en veel bloemen. We kamperen even voor Kharikola op een plateau bij een paar theehuizen.

dag 7 Kharikola – Pangkongma (2900 meter)

We verlaten nu de Everesttrail weer en gaan door de velden en bossen via smalle en soms glibberige paden omhoog. Onderweg komen we langs het klooster van Kharikola en als er iemand aanwezig is nemen we de tijd om een kijkje te nemen. We kunnen vanaf het klooster ver terug kijken over de route van de vorige dagen. Pangkongma ligt op 2900 meter en het wordt ’s nachts al wat kouder. Iets boven Pangkongma ligt een mooi kloostertje waar we een ceremonie kunnen bijwonen. De lama’s willen voor een kleine bijdrage onze expeditie wel zegenen.

dag 8 Pangkongma - Zattara Danda (Kurke) (3770 meter)

We starten deze dag met de korte maar steile klim naar de Pangkongma La door fantastisch oerwoud. Op de pas loopt een trail rechtdoor naar de gebieden aan de voet van de Makalu (Tumlingtar) Daarna klimmen we verder over de beboste kam van de Zattara Danda noordwaarts totdat we boven de boomgrens komen en het landschap kaler en rotsachtiger wordt. Later op de dag is het hier vaak slecht weer, maar als de weergoden ons goed gezind zijn en een helder zicht geven is het uitzicht fantastisch. Het is altijd wel passen en meten om de tenten kwijt te raken op deze plek.

dag 9 Zattara Danda (Kurke) - Tuli Kharka (4250 meter)

We vervolgen onze weg naar het noorden over de kam richting Tuli-Kharka een pittige, op en neer gaande, route met een pas van ± 4450 meter als hoogste punt, waarna we na een vermoeiende dag de alpenweiden van Tuli-Kharka bereiken waar we ons kamp opslaan. Hier zullen we waarschijnlijk andere groepen tegenkomen die vanuit Lukla omhoog zijn gekomen of kunnen we de ervaringen horen van mensen die terug komen van Mera Peak.

dag 10 rust en acclimatisatiedag

We zijn nu op 4250 meter en dat merk je goed: alles wat je doet leidt tot hijgen en alles voelt zwaar aan. We nemen nu dan ook voor het eerst de tijd om het lichaam te laten wennen aan deze hoogte. Het is een essentiële stap om later betere kansen te hebben om de top van de Mera Peak te bereiken. Tijd ook om de was te doen en alle natte spullen te laten drogen.

dag 11 Tuli Kharka – Khote (3640 meter)

We dalen vandaag af naar de Hinku Drangka. In eerste instantie volgen we nog een stuk van de kam van de berg: een beetje omhoog en een beetje omlaag. Na een pasje hebben we een goed uitzicht op de zuidwest wand van Mera Peak en Sannu Himal. Eerst lopen we nog boven de boomgrens maar in de loop van de dag verdwijnen we weer in het oerbos, met rododendrons en blauwe Himalaya dennen. De afdaling is prachtig maar steil en af en toe glibberig. Vlak voor Khote bereiken we de ruige rivier die we al eerder ver beneden ons hebben zien stromen. Kort daarna slaan we ons kamp op bij de ongeveer 15 hutten die Khote vormen.

dag 12 Khote – Tangnag (4315 meter)

Via de bedding van de Hinku Drangka gaan we om en door het puin verder noordwaarts het dal in. De morenedam van het Sabal-Thso is enkele jaren geleden doorgebroken en de daardoor ontstane vloedgolf heeft een enorme ravage aangericht in het Hinku dal. Vlak voor Tangnag is een kleine Gompa waar wij en onze Nepali crew een laatste offer kunnen brengen om hiermee de beklimming te zegenen.
Tijdens de rustige klim omhoog zullen we zicht hebben op de Kyashar (6770 meter). Het dal wordt smaller en ligt tussen de Kusum Kang Guru en Mera West ingeklemd. De weiden bij Tangnag (Tibetaans voor `zwart plein`) bieden een prima kampplaats om twee dagen te blijven.

dag 13 Tangnag (rustdag met acclimatisatietocht)

Een dag om ons voor te bereiden op de beklimming. Voor wie zich goed voelt is er daarna nog de mogelijkheid om een stuk langs de oostelijke flank van de Kusum Kang Guru (6369 meter)omhoog te klimmen. Op deze flank is op ruim 5000 meter een plateau met uitzicht over de vallei. Wie het iets lager wil houden kan een kijkje gaan nemen richting Dig Kharka het Sabal Thso meer en de Sabal gletsjer bewonderen die aan de noordkant in het meer uitkomt. ’s Middags zullen we uitgebreid de uitrusting aan de orde laten komen en alvast eens oefenen met het lopen aan het touw.

dag 14 Tangnag – Khare (4930 meter)

Het wordt nu steeds ruiger om ons heen. Langs de zijdelingse morenen van de Dig gletsjer lopen we richting Khare waar we op ±5000 meter het basiskamp inrichten. De weersomstandigheden, sneeuwcondities en de fysieke gesteldheid van de individuele deelnemers spelen vanaf nu een zeer grote rol. Hier zullen we dan ook definitief beslissen over de logistieke en technische aanpak van de volgende drie dagen. Één ding is zeker, de nachten zullen koud zijn en door de hoogte en de spanning voor de klim zullen we waarschijnlijk niet al te goed slapen.

dag 15 Khare acclimatiseren en oefenen

Khare is het uitgangspunt voor de beklimming van de Mera Peak. Dit is de laatste plek met lodges, voornamelijk voor de dragers, en tentplaatsen op terrassen naast de hutten. We kunnen binnen eten en de dragers zijn goed beschermd. Wanneer wij hogerop op de berg aan het klimmen zijn zullen zij elke dag hier naar toe terugkeren. ’s Morgens gaan we verder met uitgebreide oefeningen met de uitrusting, met het aan touw gaan en aan een vast touw omhoog en omlaag prusiken. Wie zin heeft kan in de middag nog een uitstapje maken naar hogerop.

dag 16 Khare - Mera La Camp (5400 meter)

Vandaag gaan we over de gletsjer naar Mera La camp. Dit ligt aan de oostelijke kant van de pas op 5344 meter. Het eerste stuk is wat steil en indien nodig leggen we hier een vast touw aan. Het grootste deel van de tocht over de gletsjer is echter licht glooiend. De campsite ligt bij een klein meertje en is rotsachtig en klein. Als er al een aantal tenten staan zullen we misschien iets verder de vallei in moeten waar wat meer plaats is.
De porters brengen alleen de noodzakelijke voorraden en materialen voor de klim omhoog en gaan dan terug naar Khare BC.

dag 17 Mera La Camp - High Camp (5845 meter)

Onze porters komen weer omhoog en brengen al ons materiaal naar High camp, ons hoogtekamp op 5800 meter. We gaan +/- 450 meter omhoog tot aan het eind van de rotsen die de scheiding vormen tussen de Mera gletsjer en de Naulekh gletsjer. Er is niet al te veel plaats dus het wordt weer passen en meten. . Het panorama is een festival van zeven en achtduizenders zoals: Kanchenjunga, Chamlang, Makalu, Baruntse, Lothse, Cho Oyu en natuurlijk de Everest. Deze plaats wordt niet voor niets beschouwd als één van de mooiste uitkijkpunten van Nepal. Eventueel maken we kamp op de gletsjer en dat betekent graven en hakken en dat is knap inspannend op deze hoogte en opnieuw een zeer koude nacht.

dag 18 Beklimming Mera Peak (6455 meter) en afdaling naar het basiskamp Khare

Vandaag is de dag die al een tijdje ons denken beheerst. De dag van de waarheid. Wie komen er op de top? In het donker van de nacht staan we op en maken ons klaar voor de beklimming.
Het wordt een lange tocht over dit ijzige landschap. De helling is niet erg steil (het laatste en steilste stuk onder de top is ± 50 graden) en er zijn niet veel spleten. Ondanks de technisch niet hoge moeilijkheidsgraad kost elke meter op deze hoogte heel veel inspanning. Een beetje wind kan daarbij al voor zeer lage temperaturen zorgen zodat we alert moeten zijn op bevriezingen.
Al deze ongemakken zijn echter snel vergeten als we de top bereiken en zeker als we na de lange afdaling in het basiskamp van ons succes verslag kunnen doen.

dag 19 Khare - Khote

We gaan van Khare rechtstreeks terug naar Khote en het zal ons niet al te zwaar vallen om dit stuk in één dag te doen. We zijn goed geacclimatiseerd en het gaat bijna constant omlaag.
We kunnen onze verhalen kwijt aan de groepen die nog omhoog gaan en zij zullen gretig naar onze bevindingen en adviezen luisteren.

dag 20 Khote - Tuli Kharka

We gaan het ons nu bekende steile pad omhoog door het bos tot we de weiden van Tuli Kharka bereiken. We zullen het vandaag rustig aandoen want morgen wachten ons weer een steile klim en een steile afdaling.

dag 21 Tuli Kharka - Chutanga

Vandaag wordt het nog één keer heftig. Eerst de steile klim naar de Zatrwa La, dan op en neer naar een tweede pas voor de afdaling naar Chutanga. Het eerste gedeelte na deze tweede pas is steil en ligt eigenlijk altijd in de schaduw. Als er een pak sneeuw ligt kan het behoorlijk lastig zijn. Waarschijnlijk zal het touw hier weer goede diensten bewijzen. We ervaren dat afdalen zwaar kan zijn, maar het vooruitzicht op de lekkernijen, cola en de appeltaart morgen in Lukla maken alles weer goed.

dag 22 Chutanga - Lukla

Nog een paar uur omlaag door het bos. Een mooie wandeling als afsluiting van onze tocht. De rest van de dag kunnen in de zon liggen of op een terrasje zitten. We zullen weer moeten wennen aan de drukte, de winkeltjes en de vele toeristen.

dag 23 Extra dag

Deze dag dient als reserve dag om eventuele tegenslag onderweg op te vangen.

dag 24 Lukla - Kathmandu

Vandaag gaan terug naar Kathmandu.Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een zenuwslopende bezigheid, omdat het nooit zeker is of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair!
In 1995 was het voor Twinotters vanwege de grote gaten in de landingsbaan niet mogelijk om te starten of te landen. Toen werden helikopters ingezet voor het vervoer van de toeristen.
De baan is inmiddels weer opgeknapt en de Twinotters kunnen weer landen. Een klein uurtje later staan we dan verdwaasd weer op het vliegveld van Kathmandu, waar de drukte na drie weken in de bergen, ons rauw op het dak zal vallen.

Door werkzaamheden op het internationale vliegveld van Kathmandu, zijn er voorlopig geen vluchten tussen Kathmandu en Lukla. Vluchten gaan daarom van/naar Ramechap Domestic Airport, ongeveer 4,5 uur rijden van Kathmandu.

dag 25 Kathmandu

Douchen, souvenirs kopen, genieten van een biertje op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in één van de cybercafé’s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren op het dak van het hotel. Alles is mogelijk. Kathmandu bruist en wij ook na deze fantastische tocht.

dag 26 en 27 Kathmandu - Amsterdam

We nemen afscheid van onze Nepalese vrienden en dit prachtige land. Nog even een heksenketel op het vliegveld maar daarna vliegen we, een prachtige ervaring rijker terug naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
10 apr 06 mei 2020 € 3155 € 850

Bij de prijs inbegrepen:

* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket via ons geboekt is)
* 4 overnachtingen in Kathmandu op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* alle groepsvervoer
* vlucht Kathmandu-Phaplu (inclusief luchthavenbelasting)
* vlucht Lukla-Kathmandu (inclusief luchthavenbelasting)
- op trek:
* overnachtingen in tweepersoonstenten
* 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
* gebruik van borden, mokken en bestek
* Engelssprekende Nepalese hoofdgids
* klimgids, assistent gids, kok en keukenploeg
* dragers (o.a. voor 12 kg persoonlijke bagage) 
* TIMS ( Tourist Information Management System)
* camping fee
* permit voor Mera Peak
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen:

* retourvlucht Amsterdam - Kathmandu (deze kan via ons geboekt worden)
* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket niet via ons geboekt is)
*  visum ($ 50,-- bij aankomst in Kathmandu) en vaccinaties
* extra kosten voor terugvlucht uit de bergen wanneer de regulier geboekte vlucht Lukla-Kathmandu om welke reden dan ook niet kan worden gebruikt.
* verplicht reisverzekering, werelddekking met bergsportclausule en reddingskosten, annuleringsverzekering (raden we sterk aan) 
* reserveringskosten € 20,-- per factuur
* toeslag eenpersoonstent € 150,--
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50
* wijzigingskosten € 35,-- 
* uitgaven van persoonlijke aard, frisdranken en alcoholica
* fooien (± € 50,--)
* entree voor Durbar Square, musea en tempels (tussen € 1,- en € 4,- , Bhaktapur € 10,-)
* lunches en diners wanneer niet op trek (± € 125,--)
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* persoonlijke klimuitrusting: kunststof expeditieschoenen voor de topdagen, pickel, stijgijzers en gordel (stijgijzers en gordels zijn in beperkte mate te huur bij Nunatak)

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 9 reizigers

Visum

Je paspoort moet vanaf het moment dat je terugreist nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Voor Nepal heb je ook een visum nodig. Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst in Kathmandu of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 42,50, multiple entry voor 30 dagen is € 57,50 en multiple entry 90 dagen is € 107,50). 
Je kunt je visum voor Nepal dus ook bij aankomst in Kathmandu regelen  (multiple entry voor 15 dagen is US$ 30,--, multiple entry voor 30 dagen is US$ 50,-- en multiple entry 90 dagen is US$ 125,--). Neem voor de aanvraag in Kathmandu wel een pasfoto mee. Er kan ook in Euro`s worden betaald. 

Voor de aanvraag in Amsterdam kun je bij het Consulaat van Nepal een visumformulier aanvragen. Vul het formulier in, hecht er een pasfoto aan en haal het visum in een ochtend. Consulaat van Nepal, Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam, telefoon: 020-6241530, openingstijden: 10.30 - 13.00 uur. 
VERGEET JE PASPOORT NIET MEE TE NEMEN, WANT DAAR MOET HET VISUM IN. 

Je kunt het visum ook per aangetekende post regelen: 
Stuur je paspoort + visumaanvraagformulier + pasfoto + geld (zie voor het juiste –meeste recente- bedrag het visumformulier) + een aan jezelf geadresseerde, als aangetekend gefrankeerde (€ 8,60) lege envelop, aan het consulaat. Je krijgt je paspoort met visum meestal binnen een week retour.  

N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid. 

Indien je het visum bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu wilt kopen, moet je een aanvraagformulier invullen. Dat kan vanaf 15 dagen voor aankomst online, klik hier voor het online aanvraagformulier.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nepal en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4:45 uur en in onze zomertijd 3:45 uur. Het is in Nepal later dan in Nederland.

Bereikbaarheid

Het hangt van de provider af of een mobiele telefoon van Nederlandse herkomst  in Nepal  (in de grote steden Kathmandu en Pokhara, en in mindere mate daarbuiten) werkt. Wel kun je vanuit alle grote plaatsen en vanuit veel dorpjes in de bergen tegenwoordig met Nederland bellen. Wanneer je eenmaal op trek bent, is het voor thuisblijvers moeilijk contact met je te krijgen. In een noodgeval kan Nunatak proberen via de agent de groep op te sporen. Je moet er echter rekening mee houden dat dit in het slechtste geval enkele dagen kan duren. Het internationaal toegangsnummer is 00-977- en voor Kathmandu 1.

Geld

Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Kathmandu en Pokhara geld opnemen (pinnen). Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen. 
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee. Euro’s (alleen grote coupures vanaf  € 20,--) kun je inwisselen in het hotel, bij banken en bij diverse geldwisselkantoren. 

Hoeveel heb je nodig, te denken valt aan de volgende uitgaven:  
- uit eten (lunch en diner) buiten de trekdagen, ongeveer € 20,-- per dag exclusief drankjes
- entreekosten voor bezienswaardigheden in Kathmandu en omgeving: ongeveer € 20,--
- persoonlijke uitgaven, o.a. taxi`s, drankjes, souveniers
- bedrag voor onvoorziene uitgaven

We raden je aan in ieder geval wat cash geld in Euro’s mee te nemen.

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de Nepali die zijn meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”.  Bij tenttreks gaan er altijd meer dragers mee en een kookploeg zodat je, wil je een fooi geven waar de Nepali wat aan hebben, wat meer geld kwijt bent.  Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel tussen de € 25,-- en € 50,--. Het is weliswaar voor de Nepali een welkom extraatje, maar nogmaals: het is niet verplicht.

Procedure van vertrek

Deze reis wordt met lokale reisleiding uitgevoerd. Heb je een ticket via Nunatak geboekt dan ontvang je deze uiterlijk de week voor vertrek.

Binnenlandse vlucht

Tijdens deze reis maken we gebruik van binnenlandse vluchten. De meest voorkomende vliegtuigtypen zijn: Twin Otter en Dornier (16-persoons).
Aan binnenlandse vluchten in Nepal kleeft altijd enige onzekerheid. In verband met weersomstandigheden, de toestand van de start- en landingsbanen (soms gras, soms gravel, soms verharde aarde) en het uitvallen van vliegtuigen, kunnen we soms moeilijk wegkomen van een bergvliegveldje. Tot nu toe hebben we deze problemen altijd goed kunnen oplossen. Extra kosten moeten door de deelnemers worden betaald. Bijvoorbeeld als we een helikopter moeten charteren in plaats van gewoon te vliegen met een "fixed-wing" vliegtuig.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Nepal is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Azitromycine antibioticum kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibioticum kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijv.: autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* norit bij lichte darmklachten
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (azitromycine en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze altijd nog in Nepal kopen, gewoon bij een apotheek). 

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de gids/reisbegeleider.

Over de uitrusting

Schoeisel
Wij raden bergwandelschoenen B/C aan. Laat je adviseren door een deskundige in een buitensportzaak. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.

(Dag)rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 14 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (bij voorkeur dons)  onontbeerlijk. De donzen slaapzakken zijn in Nederland erg duur.
* In Kathmandu kun je ze huren voor ongeveer € 1,-- per dag. Het zijn vaak slaapzakken van expedities, die ze hebben achtergelaten. Mocht je het idee onfris vinden, dan kun je altijd nog het gebruik van een lakenzak overwegen. Dit is sowieso wel handig, omdat je toch een aantal overnachtingen hebt met hoge temperatuur.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapzak
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen*
~ onderhandschoenen*
~ handschoenen
~ bergwandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak

algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje
~ fototoestel 
~ batterijen fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier/vochtig toiletpapier/vochtige washandjes
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)

klimmateriaal
 
~ pickel
~ gordel
~ stijgijzers
~ kunststofschoenen (absoluut noodzakelijk)reisbescheiden
~waterdichte plastic hoes voor belangrijke reisdocumenten en geld
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld/bankpas/credit card 
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit

* = optioneel/naar persoonlijke wens 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Klimaat

Zomer (moesson) (juni t/m september) 
Vanaf begin juni staat Nepal onder invloed van een zuidoostelijke wind die warme en vochtige lucht aanvoert van de Golf van Bengalen. In het oosten van Nepal (Kanchenjunga en Makalu) valt er eerder en meer regen dan in het westen (Dolpo, Jumla en Simikot). Deze tijd kenmerkt zich door veel neerslag en bewolking, hoewel er soms ook drogere periodes zullen voorkomen. Op trek zul je over het algemeen weinig uitzichten hebben. De paden worden modderig en glibberig en er zijn in de bossen veel bloedzuigers. De natuur is op z`n uitbundigst maar al met al is het niet zo’n aantrekkelijke periode om een trek te maken. 

Herfst (oktober t/m december) 
De moesson kan soms voortduren tot half oktober. Net na de moesson is het vooral in de dalen erg warm, vochtig en groen. `s Morgens kun je genieten van heldere vergezichten; `s middags hullen de sneeuwtoppen zich vaak in wolken. In deze tijd wordt geoogst en zijn de grootste festivals van het jaar: Dasaïn en Tihar. Later in het najaar wordt het steeds koeler. Vooral op grote hoogte is het `s nachts erg koud en de kans op regen wordt steeds kleiner. Deze periode is zeer geschikt voor het maken van elke trek. Dit is ook het hoogseizoen voor trekkers in Nepal. Op de bekende trails bij de Annapurna of in het Everestgebied kan het dan soms "druk" zijn. 

Winter (januari en februari) 
Ergens tussen half december en half januari is er een korte neerslagperiode die de overgang naar de winter inluidt. In de lagere dalen van Nepal blijft de temperatuur aangenaam (15-20 graden). Hogerop raken de passen dichtgesneeuwd en dalen de temperaturen tot -30 graden (op 3500 meter) of lager (hogerop). Trekking is prima als je niet te hoog gaat. De dagen zijn evenwel ook wat korter. 

Voorjaar (maart t/m mei) 
De overgang tussen de winter en zomer is meestal kort. In maart kan `t al behoorlijk warm zijn en mei is de warmste maand van het jaar. Naarmate de moesson nadert, valt er steeds vaker een verkoelend buitje. In deze tijd bloeien de rododendrons en magnolia’s: bossen vol met rode, roze en witte bloemen. In de dalen is het soms wat heiig door stofdeeltjes. Dit is de tijd voor festivals als Shiva-ratri en Holy. Er zijn niet al te veel toeristen, de paden zijn vaak spectaculair met soms nog veel sneeuw en veel bloemen en meestal goede uitzichten op de besneeuwde toppen. Ook dit seizoen is ideaal voor het maken van een mooie tocht.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Kathmandu. 
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bv een plunjebaal meenemen van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Kathmandu verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de trek slapen we in tweepersoonstenten.
Vertrek 10 apr 2020 Vanaf € 930.00
Bij de reis van 10 apr 2020 vlieg je met Qatar Airways van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
10 april Amsterdam-Doha-Kathmandu *
6 mei Kathmandu-Doha-Amsterdam
* aankomst volgende dag
Boek deze reis
 
 
Vertrek 10 apr 2020 Vanaf € 850.00
Bij de reis van 10 apr 2020 vlieg je met KLM van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
10 april Amsterdam-Abu Dhabi*
11 april Abu Dhabi-Kathmandu
6 mei Kathmandu-Abu Dhabi
7 mei Abu Dhabi-Amsterdam
* aankomst volgende dag
Boek deze reis
 
 

Categorie trekking 4 en categorie expeditie 1

De zwaarte van deze tocht wordt bepaald door verschillende factoren:
a) Het aantal ups en downs gedurende de eerste, mogelijk, warme dagen van de trek.
b) De grote hoogte en het ruige terrein aan het eind van de Hinku vallei.
c) De beklimming over sneeuw en ijs naar de top van Mera Peak.

Het beklimmen van een ‘eenvoudige’ top als de Mera Peak moet niet worden onderschat. Op de topdag vertrek je voor dag en dauw nadat je nauwelijks hebt geslapen. Ook het lopen in een touwgroep vergt het een en ander van je: de langzaamste bepaalt het tempo. Tijdens de trektocht zal op al deze aspecten worden ingegaan zodat je goed voorbereid aan de beklimming gaat beginnen. Ook mogelijke regen aan het begin van de trek, de extreme kou vanaf 5400 meter, het hoge slapen dragen bij aan het feit dat deze tocht in expeditie categorie 1 valt.

Overigens is tijdens de aanloop het gemiddelde aantal wandeluren op een dag niet erg hoog. De paden op de Zattrwa Danda zijn soms wel wat geëxponeerd.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Kijk voor de algemene beoordeling van Nunatak op klantenvertellen.nl

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice