Spitsbergen dagwandelingen

Dagwandelingen vanuit 3 verschillende basiskampen. Per snelle zodiac verplaatsen we ons 3 keer naar 3 prachtige kampplekken in het Isfjord waar we telkens 3 nachten blijven staan. We maken pittige dag wandelingen, doorwaden snelstromende rivieren, lopen stukken over gletsjers en zijn `s avonds weer terug in ons kamp, je draagt alleen een dagrugzak.

  • prachtige dagwandelingen met kleine rugzak
  • 3 verschillende basiskampen
  • spectaculaire boottochten met zodiacs
  • een absolute topreis!

Na aankomst zetten we onze tenten op de camping vlakbij het vliegveld op. In de avond en nacht is word het niet donker, de zon gaat hier in de zomermaanden niet onder.
Om van basecamp naar basecamp te reizen maken we gebruik van de zogenaamde `polarcirkel boats`, snelle zodiacs waar je met 10 personen snel en betrekkelijk comfortabel mee kunt reizen. Vanuit deze basiskampen maken we pittige en vooral mooie dagwandelingen.

Heel Spitsbergen is ijsberengebied en dat betekent dat we altijd rekening moeten houden met een ongewenst en onverwachts bezoek door een van deze prachtige maar gevaarlijke dieren.
We blijven altijd als groep bij elkaar en dat betekent dat iedereen altijd met alle dagwandelingen meegaat. De reisleiding draagt een wapen mee en is getraind om daarmee om te gaan.

`s Nachts wordt er om tourbeurt ijsberenwacht gelopen. Je bent dan een uur verantwoordelijk voor de veiligheid van de groep. Het is voor iedereen bijzonder om `s nachts - het is natuurlijk niet donker - buiten te zijn en te genieten van het vaak prachtige strijklicht.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Spitsbergen dagwandelingen

Dagen 16
Lopen 10
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
16 jul 2024 31 jul 2024
Prijs vanaf   € 2145
Tickets vanaf € 695
Groepsgrootte 6 - 9 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Oslo

Vlucht naar Oslo. In de buurt van het vliegveld overnachten we in een hotel. De volgende ochtend vliegen we verder naar Longyearbyen.

dag 2 Oslo - Longyearbyen

Vanaf Oslo vliegen we in de ochtend naar Longyearbyen. Na aankomst zetten we onze tenten op de camping vlakbij het vliegveld op.

dag 3 Longyearbyen

Vandaag kun je wat rondkijken in het kleine stadje en een bezoek brengen aan het prachtige museum. Overnachting op de camping.

dag 4 Longyearbyen

We maken een wandeling naar het Bjorndalen (de berenvallei) ten westen van de camping. Looptijd 6 uur. Overnachting op de camping.

dag 5 boot Ekmanfjord

Tijd voor onze eerste boottocht! De haven van de zogenaamde `polarcirkel boats` is op loopafstand van de camping. Nadat we al onze spullen hebben ingeladen varen we in ongeveer een uur naar het Ekmanfjord aan de overzijde van het immense Isfjord waar ook Longyearbyen aan ligt.
Nadat we aan land zijn gegaan zoeken we een goede plek waar we ons kamp opzetten.
`s Middags maken we een wandeling richting de Kapitolbreen, een kleine gletsjer achter ons kamp.

Vanavond lopen we voor de eerste keer de `berenwacht`.

dag 6 Ekmanfjord

Vandaag staat er een lange dagwandeling langs de kust op het programma naar Kapp Smith in het Dicksonfjord.

dag 7 Ekmanfjord

Ten noorden van ons kamp kun je in verte de Orsabreen zien. Het is een van de grotere gletsjertongen die vanaf de ijsmassa`s in het binnenland in de zee stromen (althans vroeger, de gletsjer tong haalt de zee allang niet meer). 
Het is een aparte wandeling die soms meer op wadlopen lijkt.

dag 8 boot Ekmanfjord - Ebbadalen

Tijd voor onze volgende boottocht, ons vertrek hangt af van het getij, we moeten ervoor zorgen met hoog water aan te komen bij het Ebbadalen. Het is ruim een uur varen naar onze volgende kampeerplek, bij het Czech Camp. Tegenover onze kampeerplek ligt Pyramiden, een van de twee Russische mijnsteden op Spitsbergen. `s Middags lopen we naar het Ebbadalen, een groene oase in het woestijnachtige landschap.

dag 9 Ebba dalen

Vandaag de langste en zwaarste dagwandeling uit het programma. Nadat we de rivier uit het Ebbadalen hebben doorwaad, lopen we naar de voet van de Ragnarbreen. Met stijgzijers beklimmen we de gletsjer tot ongeveer 300 meter hoogte (of hoger mocht het tijdschema, het weer en de groepsconditie het toelaten).
Via dezelfde weg dalen we af en lopen terug naar kamp waar ook de doorwading van het Ebbadalen nog op ons wacht.

dag 10 Ebba dalen

Na de inspanning van gisteren doen we het vandaag rustig aan. Langs de kust lopen we heen en weer naar de voet van de Nordenskjold breen, een enorme brede gletsjer die in de zee afkalft.

dag 11 Ebba dalen - Pyramiden - boot Kapp Schoultz

Nadat we onze tenten hebben afgebroken laten we deze achter op het strand. We lopen vandaag naar Pyramiden. Na de nu bekende doorwading van de rivier in het Ebbadalen steken we de brede Horbyedalen delta over. Afhankelijk van de waterstand kan dit met schoenen en gamaschen aan of toch met je doorwadingsschoentjes. Nu we de hele Petuniabukta gerond hebben zijn we in Pyramiden. In Pyramiden bezoeken we de verlaten stad, een fascinerende belevenis. Nadat de boot ons heeft opgepikt varen we eerst langs het Ebba dalen waar we onze kampeerspullen oppikken voordat we verder varen (ruim een uur) naar ons laatste basiskamp bij Kapp Schoultz .

dag 12 Kapp Schoultz

De omgeving van Kapp Schoultz is weer totaal anders.

dag 13 Kapp Schoultz

De laatste echte wandeldag besteden we in het Noisdalen ten noorden van ons basiskamp. Zo mogelijk lopen we langs de kust van het Tempelfjord terug naar ons kamp.

dag 14 boot Kapp Schoultz - Longyearbyen

Inmiddels geroutineerd pakken we onze spullen in en varen terug naar Longyearbyen (45 minuten). Tijd voor een heerlijke warme douche op de camping.
`s Middags heb je nog de gelegenheid voor een laatste bezoek aan Longyearbyen.

dag 15 Longyearbyen - Oslo

In de middag vliegen we naar Oslo, waar we weer overnachten in een hotel nabij het vliegveld.

dag 16 Oslo - Amsterdam

Vroeg in de ochtend vliegen we terug naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
16 jul 31 jul 2024 € 2145 € 695

Bij de prijs inbegrepen

* 2 overnachtingen Oslo op basis van tweepersoonskamers incl. ontbijt
* boottochten volgens programma 
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis 
* collectieve verzekering nodig om toestemming van de gouverneur te krijgen om de trekkings te mogen maken 
* Nederlandse reisbegeleider 
* overnachtingen in tweepersoonstenten 
* kookuitrusting 
* stijgijzers, gordel, touwen
* alle maaltijden tijdens de trekdagen, vanaf de lunch op de dag van vertrek uit Longyearbyen t/m het ontbijt op de dag van terugkomst in Longyearbyen 
* medicijn / EHBO-kit 
* voorbereidingsbijeenkomst
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant
* satelliettelefoon

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam – Longyearbyen (deze kan via ons geboekt worden) 
* maaltijden wanneer niet op trek, gebruikelijk is om zelf te koken en inkopen te doen in de supermarkt vanuit een gezamenlijke pot. 
* toeristenbelasting ± € 20,-- p.p.
* toeslag eenpersoonstent € 90,--
* wijzigingskosten € 35,-- 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 9 reizigers

Geld

Het overgrote deel van de direct noodzakelijke uitgaven op Spitsbergen is bij de reissom inbegrepen: denk aan alle lokale vervoer, alle overnachtingen volgens programma en bijna alle maaltijden. 
Niet inbegrepen zijn de uitgaven voor consumpties onderweg, de maaltijden in Longyearbyen, souvenirs e.d. Omdat Spitsbergen een erg duur land is moet je excl. souvenirs in ieder geval op een bedrag van € 150,-- rekenen. 

In Longyearbyen kun je pinnen of euro’s omwisselen in kronen. Het is handig om voor onverwachte uitgaven altijd wat contant geld bij je te hebben. Dit kan in de vorm van euro’s. Het gebruik van creditcards is in Noorwegen wijdverbreid en populair.

Benodigde reisdocumenten

Geldig paspoort of identiteitskaart.

Procedure van vertrek

Bij deze reis gaat er een Nederlandse reisleider mee. Het ticket ontvang je uiterlijk 1 week voor vertrek per e-mail. Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.
Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in Longyearbyen (staan buiten onder het camping gebouw, goed waterdicht inpakken, opslag op eigen risico). 
Omdat er vanuit Nederland tenten en voedsel meegaan naar Spitsbergen, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 12,5 kg ruimbagage mee te nemen. Daarnaast kun je nog  handbagage meenemen met zware en breekbare zaken zoals foto apparatuur. De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Vaccinaties

Voor Spitsbergen geldt geen vaccinatieplicht.

Persoonlijke medicijnen

* Iboprufeen 400mg
* Paracetamol
* Sporttape
* Second skin
* Sterilon
* Pleisters
* Zovirax

Paklijst / uitrusting

Kampeeruitrusting die wordt verzorgd door Nunatak:
- tweepersoonstenten (eventueel eenpersoonstent)
- branders, kooktoestellen en accessoires
- pannen, voorraaddozen en ander keukengerei
- bestek, mok en bord

Hieronder vind je een paklijst. Uit de uitgebreidheid van onderstaande lijst valt op te maken dat we veel belang hechten aan een goede keus van mee te nemen kleding, uitrusting e.d. Het is echter niet noodzakelijk om nieuw aan te schaffen. Vaak kan volstaan worden met artikelen die al in je bezit zijn en min of meer aan de gestelde eisen voldoen. De laatste dingen om op te bezuinigen zijn goede schoenen, uitstekende wind- en regenkleding en een slaapzak / mat van goede kwaliteit.

Kleding
~ Ondersokken
~ Sokken/kousen 2 paar
~ Ondergoed 
~ Thermo ondergoed
~ T- shirts (2)
~ Fleece overhemd
~ Fleece vest
~ Body warmer 
~ Trekking broek (2)
~ Regenjas (Gore-tex)
~ Regenbroek
~ Gamaschen
~ Onderhandschoenen
~ Handschoenen
~ Wandelschoenen
~ Sandalen of gympen
~ Pet / shawl
~ Muts

Slaapspullen
~ Slaapmatje
~ Slaapzak
~ Lakenzak 
~ Opblaaskussentje
~ Waterdichte slaapzakhoes of vuilniszak

Diversen
~ Elastiekjes [dikke]
~ Zakmes
~ Dagboek [schrift]+ pennen
~ Leesboek of puzzelboekje
~ Reserve veters
~ Zitlap
~ Naaispullen
~ Plastic zakken
~ Plunjebaal, stevige tas of rugzak
~ Hangslotje
~ Dagrugzak
~ Fototoestel
~ Accu`s fototoestel
~ Siggfles of plastic fles
~ Waterfilter, bijvoorbeeld van Sawyer of Careplus
~ Spanbandjes
~ Zonnebril / gletsjerbril
~ Rugzakhoes
~ Anti muggenolie
~ Reserve bril / lenzen
~ Loopstokken
~ Gordel (in bruikleen van Nunatak)
~ Lichtgewicht stijgijzers (in bruikleen van Nunatak)

Toiletartikelen
~ Zeep
~ Shampoo [klein flesje]
~ Tandenborstel
~ Tandpasta
~ Lip care
~ Klein doosje nivea of uiercrème
~ Zonnebrand
~ Kam of borstel
~ Toiletpapier
~ Dunne handdoek

Papieren
~ Paspoort
~ Reisverzekering
~ Ziektekostenverzekering
~ Geld 
~ Waterdicht documentenmapje

Voor sommige zaken is het voldoende als er één of twee exemplaren meegaan, b.v. een naaisetje. 

Hieronder zullen we nog wat verder ingaan op verschillende artikelen op de paklijst:

I Rugzak en verpakkingsmiddelen
II Schoeisel
III Kleding
IV Slaapzak e.d.
V Diverse gebruiksartikelen
VI Toiletartikelen
VII Middelen ter bescherming van huid, ogen e.d.
VIII Voor verwondingen, ziekte etc.
IX Fotoapparatuur
X Overig

I. Rugzak e.a. transport verpakkingsmiddelen
* een stevige grote tas, plunjebaal of rugzak 
* dagrugzak (kun je ook gebruiken als handbagage tijdens de vliegreis) 
* een aantal nylon of pvc zakken, bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, deze maken het mogelijk je tas te organiseren, tevens om je spullen min of meer waterdicht te verpakken
* portemonnee, heuptasje,heupgordel of etui met koord voor kostbare papieren zoals paspoort, verzekeringspapieren, geld, vliegticket e.d.
* tas voor fotoapparatuur.

II. Schoeisel
een paar bergschoenen van stevige kwaliteit: 
*goed profiel en stevige zool
*bij voorkeur hoge schacht voor bescherming en steun van de enkels
*goede pasvorm (ook bij dikke sokken) 
*redelijk ventilerend en waterdicht (goretex etc.); een paar sportschoenen en/of all terrain sandalen (Teva etc.), te gebruiken bij doorwadingen van beken en rivieren en rond de tent. In ieder geval sneldrogend, goed profiel.
Verder kan gedacht worden aan middelen om schoenen waterdicht te houden (leervet, snowseal etc.), extra veters en gamaschen.

III. Kleding
* wind/regenkleding (van uitstekende kwaliteit), goed ventilerend of ademend
* 2 lange broeken: ruimzittend, sterke kwaliteit, donker van kleur en sneldrogend (een spijkerbroek minder bruikbaar en een trekkingbroek uitstekend); wellicht warme joggingbroek.
* diverse T shirts en thermo ondergoed (lange mouw)
* 1 of 2 fleeces
* ondergoed
* (dunne) handschoenen
* muts en shawl
* sokken, diverse soorten dunne en dikke; het beste is de combinatie van een synthetisch binnenpaar en dik buitenpaar van 60% wol en 40% kunststof.

IV. Slaapzak e.d.
* goede kwaliteit slaapzak met vulling van dons of kunststof; de slaapzak moet voldoende warmte bieden bij temperaturen rond het vriespunt; eventueel een lakenzak
* slaapmatje. Goede isolatie, tegen optrekkende koude vanonder op dit is m.n. bij donzen slaapzakken van belang, ligcomfort, bij kamperen op rotsige en/of oneffen grond; het beste zijn zelfopblazende matten. 

V. Diverse gebruiksartikelen
* zakmes
* waterfles
* zitmatje (vochtwerend,isolerend en licht van gewicht). 

VI. Toiletartikelen
* zeep, bij voorkeur desinfecterend, fosfaatvrij en biologisch afbreekbaar
* shampoo, douchegel (zie hiervoor);
* handdoek, donker van kleur en niet te dik/groot i.v.m. snelle droging;
* toiletpapier, scheergerei

VII. Middelen ter verzorging en bescherming van huid, ogen etc.
* zonnebrandmiddel
* goede zonnebril/gletsjerbril, ter bescherming tegen fijnstuifzand en uv-straling ook met koord zodat hij niet bij plotselinge bewegingen kapot valt
* bril of lenzen maar in beide gevallen een reservebril
* brillenkoker, lenzendoosje en schoonmaakspullen
* blistex of andere lippenbescherming
* handcrème

VIII. Voor verwondingen, ziekte etc.
* elementaire EHBOset: hansaplast, leukoplast, steriel gaas, betadine etc., 
* specifieke medicijnen voor persoonlijk gebruik 
* paracetamol (alg. koortsverlagend, pijnstillend)
* sporttape of breed leukoplast
* eventueel steunverband voor enkel en/of knie;
* eventueel second skin tegen blaren en schaafwonden (Compeed, Duoderm of Spenco);

IX. Diversen
* favoriete snacks / trailfood als opkikker voor onderweg.
Neem een snack per dag mee, suggesties: chocolade, muesli- of energierepen, ontbijtkoek, kruidkoek en vergelijkbare alternatieven, noten, gedroogd fruit, sultana`s.  Heb je tussendoor meer energie nodig, dan kun je meer meenemen.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 16 jul 2024 Vanaf € 695.00
Bij de reis van 16 jul 2024 vlieg je met SAS van Amsterdam naar Longyearbyen.
Het vluchtschema is als volgt:
16 juli Amsterdam-Oslo
17 juli Oslo-Longyearbyen
30 juli Longyearbyen-Oslo
31 juli Oslo-Amsterdam
Boek deze reis
 
 

Categorie 3

Spitsbergen kent naast de spitse bergen brede valleien die het smeltwater afvoeren van de vele gletsjers. De bergen in ons wandelgebied zelf zijn maximaal 1000 meter hoog. Onderweg doorwaden we regelmatig ijskoude gletsjerrivieren. Meestal is de doorsteek kort en reikt het water niet meer dan kniehoog, een enkele keer tot kruishoogte. Doorwadingsschoeisel behoort dan ook tot de standaard uitrusting.

De dagtrajecten hebben een lengte tussen de 18 en 25 km. Er wordt in een rustig tempo gelopen, zodat we de tijd hebben om te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. De stijging of daling per dag is meestal niet meer dan enkele honderden meters. Tijdens de dagwandelingen is er een enkele langere klim. Rotsen maar vooral moerassige stukken maken de route plaatselijk zwaar. 
Tijdens de dagwandelingen is het mogelijk dat we een kort stukje over een gletsjer lopen, we nemen hiervoor een touw, gordels en stijgijzers mee.

’s Nachts wordt er bij toerbeurt wachtgelopen als bescherming tegen een eventueel ongewenst bezoek van een ijsbeer. Dit wachtlopen maakt de tocht extra zwaar; het kan koud zijn ’s nachts en je geduld wordt aardig op de proef gesteld. 

Een geweer is door de Sysselmannen (gouverneur) verplicht gesteld. Ook gaat er een seinpistool als waarschuwings/afschrikkingsmiddel mee op trek. 
In geval van nood heeft de reisbegeleider een noodzenderbaken bij zich. In Longyearbyen is altijd een helikopter stand-by voor het geval dat. 

Tot slot speelt de wisselvalligheid van het weer een belangrijke rol bij de zwaarte van de tocht. 

Tijdens deze tocht zijn we geheel op onszelf aangewezen. De maaltijden worden door de deelnemers klaargemaakt. We verwachten van de deelnemers een coöperatieve instelling. De tocht vraagt om een goede conditie en soms doorzettingsvermogen.

Voorbereiding

Er is altijd een risico verbonden met het reizen naar afgelegen gebieden in de wildernis. Je dient op jezelf te kunnen vertrouwen en je bent (samen met de groep) verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Je dient jezelf de volgende vragen te stellen: 
- heb je voldoende ervaring voor deze naar reis in de Arctische wildernis? 
- ben je voorbereid dat je in ijsbeergebied reist en aanvaardt je hiervan het risico? 
- ben je flexibel genoeg als je je reisplannen onderweg moet wijzigen? 
- kun je wijzigingen in het weer en omstandigheden in waarde schatten, geduld hiervoor hebben en ze tevens respecteren? Denk hierbij ook aan onverwachte omstandigheden zoals gedwongen langer verblijf door bijvoorbeeld slecht weer, hoog waterpeil in de rivieren, shuttle bootjes die verhinderd zijn door ruig water en getijden, of vertragingen in het vluchtschema?

Reiswaardering 8,1

Een greep uit de reviews:

 

Marion

03-08-2017

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: Veel natuur zien en mooie tochten maken.

Meeste indruk: Alle tochten waren bijzonder. De laatste plek in de Tempelfjord vond ik magisch.

Ervaring: Was een prachtige tocht! Erg genoten van de mooie wandelingen.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Marc

08-08-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,3

Wens en/of verwachting: Ik wilde graag het landschap en de natuur op Spitsbergen zien en beleven.

Meeste indruk: De eerste en de tweede overnachtingsplek. Deze waren echt prachtig en goed gekozen.

Ervaring: Martine is een geweldige gids. Een tomeloze energie gecombineerd met haar enthousiasme zorgt voor een perfecte reiservaring. Hartelijke dank daarvoor Martine!

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Hanée

04-08-2016

Gemiddelde beoordeling: 9,5

Wens en/of verwachting: Op plekken te komen die ik alleen niet zou kunnen bereiken.

Meeste indruk: Tocht naar gletsjer, natuur 's nachts tijdens berenwacht, zien van poolvosjes en rendieren en over het algemeen de natuur van Svalbard.

Ervaring: Wat betreft Nunatak: goede begeleiding waar ik 100% vertrouwen in heb gehad, lekker (en veel) eten. Wat betreft Svalbard: prachtige natuur, de verlatenheid.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
n.v.t.
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
10,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice