Marokko M`Goun 8 dagen

De wandeltocht door het M’Gounmassief in het centrale deel van de Hoge Atlas, is er nu in 8-daagse variant. We vliegen naar Marrakech, één van de toegangspoorten tot de bergen. Op het plein Djemaa-el-Fna zijn we onmiddellijk in Arabische sfeer.

  • 5-daagse trektocht
  • langs typische Berberdorpjes
  • uitdagende topdag
  • genieten in Marrakech

Atlasgebergte

We vliegen naar Marrakech en verblijven in een Riad hotel vlakbij het plein. De volgende ochtend rijden we per minibus naar de bergen. Tijdens de tocht slapen we in tenten. Onze route loopt langs de typische Berberdorpjes waar de lokale architectuur lijkt te versmelten met de kleurrijke omgeving. Het Atlasgebergte is een sedimentair plooiingsgebergte met de daarvoor typische gelaagde structuur. Uitgestrekte plateaus worden doorsneden door diepe ravijnen en kloven, ooit uitgesleten door woeste bergbeken.

Beklimming M`Goun

Letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de M’Goun (4068 meter). Het hoogste punt heet Oumsoud; plek waar het altijd waait. Na de beklimming is er nog één pas te overwinnen voor we weer afdalen. Een lange rit brengt ons terug naar Marrakech. Hier hebben we nog tijd om te genieten van de bijzondere sfeer rond het altijd drukke plein Djemaa-el-Fna. In de medina, de ommuurde oude stad, vind je oude paleizen, praalgraven en kun je dwalen door de vele steegjes van de ‘souks’ of je laten scrubben in een Marokkaans badhuis (hammaam).

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko M`Goun 8 dagen

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 735
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Marrakech

Aankomst op de luchthaven van Marrakech. Transfer naar het oude centrum van de stad (ca. 20 min.; het wachten bij de paspoort controle kan veel langer duren); check in bij een Riad in de medina vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. In Marrakech slapen we in een klein Riad hotel in het oude centrum van Marrakech. Riad betekent tuin of binnenplaats. Deze oude herenhuizen zijn gebouwd rondom een koele tuin of binnenplaats. Het zijn nu sfeervolle hotels met een beperkt aantal kamers. Na aankomst is het leuk om nog even een rondje over het plein te lopen.

dag 2 transfer naar Abachkou en start trektocht naar Rougoult (1890 meter)

Om 08.30 staat de minibus al klaar en neemt ons oostwaarts naar Demnate en verder over een prachtige route met mooie uitzichten op de bergen. We rijden naar het afgelegen Berberdorpje Abachkou (3 1/2 uur). Daar in de vallei van Aït Boulli ontmoeten we onze `équipe local` met muildieren voor de bagage en kampeerspullen. Na een heerlijke (picknick) lunch beginnen we aan onze wandeltocht. We trekken langzaam de vallei uit langs kleine lemen dorpjes tegen steile hellingen omgeven door groene walnotenbomen en kleine terrasakkertjes. Onze wandeltocht eindig bij het kleine dorpje Rougoult. In de buurt van het dorp maken we bivaque. Wandelen: 3 - 4 uur.

dag 3 van Rougoult naar Idoughmamen (2500 meter)

Vandaag lopen we door kloven en langs kleine schaapherdershutten langs de bergbeek. We stijgen flink, bijna 1000 meter, om op de hoge pas Tizi Rougoult (2860 meter) te genieten van het uitzicht over de vallei van Tessaout. Aan de lage kant van de pas Tizi Ousaderm maken we onze `bivak` niet ver van de rivier Tessaout tussen de jeneverbesstruiken. Wandelen: ca. 7 uur.

dag 4 van Idoughamem naar Plateau Tarkedit (2900 meter)

We lopen langzaam naar de pas over een bergpad. Op de top genieten we van een prachtig uitzicht over de canyon en de kleurrijke vallei van Amezri. Op het plateau van Tarkedit lopen we in een landschap waar in de grotten en in donkerbruine tenten van kamelenhaar de Aït Atta nomaden verblijven. Om hier hun kuddes schapen en ook dromedarissen te laten grazen voor zij in de winter weer naar de zuidelijke Jebel Saghro trekken. In de buurt van de bronnen van de Tessaout rivier maken we bivaque op het hooggelegen plateau aan de voet van de M’Goun. Wandelen: 5 - 6 uur.

dag 5 van Tarkedid naar Irghil M’Goun (4068 meter) afdalen naar Oulilimt (2700 meter)

Vandaag gaan we de heilige berg op. We beginnen vroeg in de ochtend met zo de beste kansen op een geweldig uitzicht. De lange weg langs de kam is pittig en vaak met veel wind. Je inspanningen worden beloond met een prachtige uitzocht over de Dades vallei, de Anti Atlas met de Jebel Saghro en daarachter de Sahara woestijn. We nemen een andere route naar beneden om meer oostelijk op het plateau uit te komen bij ons bivaque Oulilimt. De muildiermannen hebben de bagage naar hier gebracht.
Zij die niet mee willen naar de top kunnen ook samen met de muildiermannen de kortste weg nemen. Wandelen incl. de top: 8 - 9 uur.

dag 6 van Oulilimt (2700 meter) naar Agouti (1700 meter)

Vandaag gaan we, na een kleine warming-up, over de eerste pas Tizi N`Ougmar (2850 meter) Dan is er nog een pas, Tizi-n-Aït Bouilli (2900 meter), voordat we naar beneden gaan in de kloven van Arous. Door dit prachtige dal komen we langs pittoreske nederzettingen voordat we belanden in de dorpen, Aït Saïd, Arous en Agouti. We eindigen onze trekking in de vallei van Aït Bougoumez waar we slapen in een Berber-guesthouse (met douche!) in het midden van `La Vallee des heureux`. Wandelen: ca. 6 uur.

dag 7 transfer naar Marrakech

Vandaag rijden we terug naar Marrakech en zullen daar zeker weer moeten wennen aan de drukte van de stad.
In Marrakech heb je vrije tijd voor een bezoek aan oude paleizen, musea en de `souks`. Het is ook mogelijk om een 3 uur durende fietstocht te maken langs de ‘highlights’ van Marrakech. (€ 25,-- p.p. bij deelname van meer dan 4 personen – vertrektijd op maat).

dag 8 bezoek Marrakech en vlucht naar Nederland

Afhankelijk van het vluchtschema heb je nog wat tijd om van de ‘magie’ van de bijzondere koningsstad te genieten. Transfer (ca. 20 minuten) naar het vliegveld.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* vervoer per minibus naar/van de trektocht 
* alle overnachtingen in steden op basis van logies met ontbijt in twee/driepersoonskamers. Buiten de trekdagen is dat een eenvoudig hotel in het oude centrum van Marrakech 
– op trek: 
* alle maaltijden (3x per dag) 
* bagagevervoer (o.a. voor persoonlijke bagage tot 12 kg p.p.) 
* Engelssprekende Marokkaanse gids
* kok
* muildierdrijvers
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord, etc.) 
* overnachtingen in tweepersoonstenten of soms in berberhuis/herberg (meerdere personen op 1 kamer)
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Marrakech (kan via ons geboekt worden) 
* luchthaventransfers in Marokko (indien vlucht niet via ons geboekt is) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vaccinaties 
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer we niet op trek zijn (± € 50,--) 
* flessen mineraal water tijdens trektocht
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs
* vervoer naar en van Schiphol 
* excursies wanneer niet vermeld in de brochures of aangegeven als facultatief 
* toeslag eenpersoonstent € 25,--
* wijzigingskosten € 35,--

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De groep wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

De reis kan ook gegarandeerd worden vanaf 4 reizigers er geldt dan een toeslag van € 50,-- per persoon bij 4 en 5 reizigers.

Klimaat

In het late voorjaar en vroege najaar is het in Marrakech veelal lekker warm en in de bergen aangenaam om te wandelen. Temperaturen overdag tussen 10 ºC en 25 ºC. ’s Nachts is er, zeker op de hogere kampeerplekken, nog kans op vorst. Net zoals overal in de bergen is het weer veranderlijk en ook in Marokko kun je in de bergen pech hebben met mist, regen en (ook in najaar of late voorjaar) hagel of sneeuw. De eerste en laatste dag van de tocht en ook in de Tassaout vallei (dag 7 en 8) als we beneden de 2000 meter lopen, kan het op een zonnige dag aardig warm worden. 

Gemiddelde temperatuur in mei/juni en september in laag gelegen gebieden, in Marrakech en in de bergen overdag tussen de 10° C  en 35° C. ‘s Nachts tussen de -5° C en 20° C.

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is er geen tijdsverschil.

Elektriciteit en mobiele telefoon

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er is GSM – bereik in Marrakech, Azilal en op bijna alle hoge toppen. Het opladen van batterijen kan zowel in Marrakech als aan het begin en eind van onze tocht in Ikhf-n-Ighr (op deze laatste plek mogelijk tegen een kleine betaling).

Geld en fooien

1 € = ca. 11 DH (Marokkaanse Dirham). Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen Dirhams (wel euro’s, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis Dirhams dus terugwisselen. In het centrum van Marrakech bestaat oook voldoende gelegenheid om te pinnen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,--. (exclusief souvenirs en alcoholica). De richtlijn voor de fooien is ± € 30,-- (is inbegrepen bij € 100,--).

Reisdocumenten

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

- Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
- Leukoplast/ second skin: blaarpreventie 
- Hansaplast: bij wondjes 
- Paracetamol: pijnstiller 
- Zonnebrandolie/-crème: min. factor 10 
- Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
- Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
- Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
- ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
- Strepsils: bij schrale keel 
- Reddingsdeken: in geval van nood

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. 

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen. 

(Dag-) rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer). 

Slaapzak en matje
Voor alle tochten is een goede slaapzak tot ? 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) onontbeerlijk. Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligcomfort. De voorkeur gaat uit naar een slaapmatje met een gesloten celstructuur (i.v.m. isolatiewaarde en niet opzuigen van vocht) of een zogenaamd zelfopblazend matje van bijvoorbeeld Thermarest (nogal duur) of een ander merk.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen 
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes 
~ slaapmatje + slaapzak (min. temp -5°C) 
~ eventuele lakenzak 
~ warm, winddicht jack 
~ regencape / regenpak 
~ lange broek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ evt. zwembroek / badpak (zwembad bij hotel in Marrakech) 
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ oordoppen* 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!) 
~ evt. wandelstok (telescopisch) 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje en muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud rugzak in te verpakken/droog te houden 
~ evt. hangslotje om plunjezak af te sluiten 
~ dagrugzakje 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort 
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 
~ 2 pasfoto’s (voor het geval dat) 

* = handig, maar niet noodzakelijk. 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, laat 1 exemplaar thuis en bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de wandeltocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, medicijntonnen etc meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden bij de herberg aan het begin (tevens eind) van de trek.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je regelen via ons of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan dien je voor vertrek volgende gegevens door te geven, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech verblijven we in een Riad hotel vlakbij hét plein Djemaa-el-Fna. De kamers hebben eigen douche en toilet. In het hoogseizoen (de vakantieperiodes in Nederland) is het niet mogelijk om een 1-persoonskamer te reserveren. Tijdens de trek slapen we in tenten en soms in een berberhuis / gite.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in Marrakech zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief, ook tijdens de rijdagen.

Zwaarte 4

Dat is de zwaarste categorie van de lichte treks. In deze wandelreizen zit soms een zware dag waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 m) en langer moet lopen (soms meer dan 7 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 tot 6 uur. Op de zwaarste dag van de reis – de dag dat je de berg M’Goun zelf beklimt – loop je tussen de 8 en 11 uur en stijg je meer dan 1000 meter. Qua hoogte stijg je op deze reis maximaal tot net boven de 4000 meter. Op de meeste wandeldagen verblijf je tussen de 2000 en 3000 meter hoogte. Na een zwáre dag is er een lichtere dag.

De afdaling vanaf de top van de M`Goun is steil, je moet hier geen hoogtevrees hebben. Je kunt er deze dag ook voor kiezen om onderlangs met de muildieren en de kookploeg naar het volgende kamp te lopen. De zwaarte van de reis is dan 3.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice