Bulgarije Rila en Pirin NP

Bulgarije is een land dat meteen indruk maakt met zijn goed bewaarde natuurlijke omgeving. Ondanks zijn kleine omvang heeft het een fascinerende natuurlijke diversiteit aan bergen en heuvels, rivieren en valleien. Deze hike biedt de mogelijkheid om te wandelen over de hoogste Bulgaarse bergketens - Rila en Pirin. We bezoeken ook het Rila-klooster (UNESCO-werelderfgoed) en genieten van een begeleide stadstour door Sofia.

  • hiken in Rila National Park o.a. naar de zeven Rila meren
  • hiken in Pirin National Park, hoogste peak Vihren
  • bezoek aan het Rila-klooster (UNESCO werelderfgoed)
  • Bulgaarse plattelandleven en traditionele keuken

Zeven Rila-meren en Mount Vihren

We wandelen over de hoogste bergketens van Zuidoost-Europa - Rila en Pirin. Met als hoogtepunten de wandeling naar de zeven Rila-meren en de klim naar de bergkam van de Vihren Peak. Niet alleen de hoogte is spectaculair en de landschappen prachtig, maar beide gebergten zijn Nationale Parken, rijk aan flora en fauna. In het Piringebergte kun je bijvoorbeeld de Edelweiss tegenkomen - het symbool van alpinisme en bergwandelen.
Home

Bulgarije Rila en Pirin NP

Dagen 8
Lopen 6
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1195
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Sofia

Aankomst in Sofia - de hoofdstad van Bulgarije. Vanaf het vliegveld maken we een transfer naar het dorp Govedartsi, dat aan de voet van het Rila-gebergte ligt - een van de drie nationale parken in het land. Hier verblijven we 3 nachten in een door een familie gerund guesthouse. Geniet van een traditionele maaltijd en bespreek de tour met de gids.
Overnachting: guesthouse in Govedrtsi
Maaltijd: diner

dag 2 rondwandeling in de Malyovitsa vallei

Geniet van een dag in een van de meest spectaculaire valleien van Bulgarije. Het eerste doel is de Malyovitsa hut, waar we een pauze kunnen houden en snacks en thee kunnen kopen. Vanaf hier gaan we verder richting het gletsjermeer Strashno, gelegen tussen de rotsachtige noordkant van de Kupenite toppen. We dalen we langs het gletsjermeer Yonchevo terug naar het startpunt.
Looptijd: 5 uur, stijgen 680 meter, dalen 680 meter
Overnachting: guesthouse in Govedrtsi
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 3 Mussala Peak (de hoogste in de Balkan)

Deze dag staat in het teken van de hoogste top van Bulgarije en de Balkan - Mount Mussala 2925 meter. In de ochtend transfer naar het nabijgelegen resort Borovets vanwaar we een gondel nemen naar het Sitnyakovo-gebied op 2300 meter. Vanaf hier begint de wandeling. Onderweg passeren we een aantal gletsjermeren en een bergsportcentrum genaamd Everest. In ongeveer 3 uur bereiken we de top, afdalen doen we via dezelfde route. Transfer terug naar het dorp Govedartsi.
Looptijd: 5 uur, stijgen 400 meter, dalen 500 meter
Overnachting: guesthouse in Govedrtsi
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 4 rondwandeling naar de zeven Rila meren

Vandaag bezoeken we de beroemde Rila meren en genieten we van een prachtig landschap. In de ochtend transfer naar Panichishte vanwaar we een stoeltjeslift nemen die ons op een hoogte van 2100 meter brengt. De zeven Rila meren vormen een gletsjercircuit en bevinden zich op verschillende hoogtes. Je maakt een rondwandeling waarbij we minstens 5 van de meren bezoeken. De tocht kan verlengd worden door een wandeling naar het hoogste meer op 2600 meter. We dalen af naar de stoeltjeslift en rijden vervolgens naar de stad Bansko. Onderweg maken we een omweg om het beroemde Rila klooster (UNESCO werelderfgoed) te bezoeken. In Bansko blijven we voor drie nachten.
Looptijd: 6 uur, 850 meter stijgen, 850 meter dalen
Overnachting: guesthouse in Bansko
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 5 Todorina Porta bergpas

Vandaag gaan we naar de Todorina Porta bergpas, in het gebied van Mount Vihren 2914 meter - de op een na hoogste top van Bulgarije. In de ochtend transfer van Bansko naar de Vihren hut. We passeren het Bunderishki gletsjermeer op weg naar de bergpas. Daarna dalen we af en komen we langs nog twee meren, beschouwd als de ogen van Todorka. Al snel bereiken we het bos en komen we op in een van de reservaten in Pirin genaamd Yulen. We lopen verder naar de Demianitsa hut. Het diner is in Gorno Draglishte, waar we ook een folkloristisch optreden zien. Transfer terug naar Bansko.
Looptijd: 7 uur, 600 meter stijgen, 1300 meter dalen
Overnachting: guesthouse in Bansko
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 6 klim naar de top van de Vihren Peak

De hike van vandaag is een absoluut hoogtepunt - we proberen de hoogste top van het Piringebergte te beklimmen. We vertrekken vanaf de Vihren hut op ongeveer 1950 meter. De hele wandeling is boven de boomgrens met beperkte watervoorraden. De beklimming gebeurt vanaf de noordkant van de top. De laatste 300 meter zijn een echte uitdaging, maar het bereiken van de top (2914 meter) loont. Geniet van het 360 graden panorama. We dalen af via het zuiden met prachtige vergezichten op de bergtoppen en meren.
Looptijd: 6,5 uur, 960 meter stijgen, 960 meter dalen
Overnachting: guesthouse in Bansko
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 7 Bezbog hut en Popovo gletsjermeer

De dag begint met een transfer naar het gebied van Bezbog, waar een van de grootste gletsjermeren van Bulgarije verborgen ligt. Om het te bereiken nemen we de stoeltjeslift naar de Bezbog hut (2236 meter), van daaruit genieten we van een wandeling naar het Popovo meer. Voor wie wil is er een mogelijkheid om naar de Bezbog top (2645 meter) te klimmen. Terug naar het startpunt en transfer naar Sofia.
Looptijd 4 uur, 500 meter stijgen, 500 meter dalen
Overnachting: hotel in Sofia
Maaltijden: ontbijt, diner

dag 8 Sofia-Amsterdam

De reis eindigt in Sofia. Afhankelijk van de vlucht is er nog een ochtendwandeling door het centrum, we bekijken alle belangrijke culturele monumenten zoals de Alexander Nevski-kathedraal - het symbool van Sofia. Transfer naar de luchthaven.
Maaltijd: ontbijt

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* 3 nachten in een door een familie gerund guesthouse in Govedartsi
* 3 nachten in een door een familie gerund guesthouse in Bansko
* 1 nacht hotel in het centrum van Sofia
* 7 ontbijten, 4 diners in het guesthouse, 2 diners in restaurants, 1 diner met folkloristisch optreden
* Engelssprekende gids
* stoeltjeslift tickets (dag 3, 4 en 7)
* transfers volgens reisplan

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Sofia (deze kan via Nunatak geboekt worden)
* PCR-test afgenomen binnen 72 uur voor aankomst (kosten liggen ongeveer tussen € 60,-- en € 100,--) 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon 
* lunches, drankjes en overige uitgaven van persoonlijke aard, fooien
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag tot dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* museum entreegelden

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

De reis kan ook bij 4 en 5 deelnemers gegarandeerd worden. Er geldt dan een toeslag van € 125,-- per persoon.

Geld

De Bulgaarse lev is de munteenheid van Bulgarije. Het meervoud van lev is leva. Eén lev is opgedeeld in 100 stotinki (enkelvoud stotinka).
In omloop zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinki en 1 lev. Het papiergeld bestaat uit biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. Sinds de invoering van de euro is de koers gekoppeld aan de euro, namelijk: 1 euro = 1,95583 lev.
Na aankomst kun je geld pinnen.

Benodigde reisdocumenten

Paspoort of identiteitskaart, geldig tot na verblijf.

Check voor vertrek het laatste reisadvies op Nederland Wereldwijd of er nog aanvullende documenten, zoals een coronabewijs en/of negatieve uitslag van een PCR-test nodig zijn.

Vaccinaties

Voor Bulgarije geldt geen vaccinatieplicht.

Klimaat

Bulgarije kent warme zomers en koude winters, een typisch landklimaat. Doordat Bulgarije bergen heeft en onder invloed staat van de Zwarte Zee, zijn de temperaturen nooit extreem hoog of laag. Al in mei wordt het regelmatig meer dan 20 graden. In de zomer zijn temperaturen van rond de 30 graden wel normaal. Gemiddeld is het in het binnenland van Bulgarije aangenaam rond 24 graden. In de zomer schijnt de zon tot 10 uur per dag. Ook in de herfst blijft het nog erg lekker, met gemiddeld ongeveer 22 graden. In Bulgarije kan overigens wel altijd een bui vallen.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen, een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas.

~ voldoende mondkapjes
~ desinfecterende handgel
~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ t-shirts
~ trekkingbroek
~ windstopper
~ blouse
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om je tas tijdens de vliegreis te beschermen)
~  EHBO-artikelen, zoals sterilon/betadine, hechtpleisters, snelverband, sporttape, middelen tegen maag- en darmklachten, reddingsdeken en blaarpleisters (bv. Compeed of Second Skin)
~ reddingsdeken
~ ORS-sachets en abrikozen/rozijnen/noten/mueslirepen voor snelle aanvulling zout en suikers
~ zonnebrandcrème, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ geldig paspoort of identiteitskaart
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)
~ European Health Insurance Card: bewijs dat je verzekerd bent tegen ziektekosten, gratis aan te vragen bij je verzekeringsmaatschappij

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding/gids en Nunatak snel handelen.

Categorie 3

Hikes, waarin soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 meter) en langer moet lopen (soms > 6 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 6 uur.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice