Turkije Trans Kaçkar

In Noord Oost Turkije, tussen de oevers van de Zwarte Zee in het noorden en de Chorochi Vallei naar het zuiden, vinden we het Kaçkar gebergte. De Kaçkar-Da (3937 meter) is de hoogste top in de keten. Gletsjer en watererosie hebben de bergen hun ruige, stoere uiterlijk gegeven. We maken in deze kleurrijke bergen een prachtige wandeltocht.

  • 5-daagse wandeltrektocht 
  • beklimming top Kaçkar gebergte
  • gevarieerde landschappen
  • altijd groene weiden en steile bergwanden

Kaçkar gebergte

In het regenachtige klimaat op de noordelijke flank groeit een enorme verscheidenheid aan vegetatie. Tot 500 meter boven de zeespiegel vind je er thee- en citrus plantages. Tot 750 meter is er een grote verscheidenheid aan bossen met kastanje, haagbeuk, beuk en andere loofbomen. Tussen de 750-1500 meter hoogte staan er steeds meer dennenbomen tussen de loofbomen en zo rond de 1500-2000 meter zijn er alleen nog maar dennenbomen. Boven de 2100 meter beginnen de alpenweiden, aan de noordkant, in de hoger gelegen gebieden, bedekken weiden met wilde bloemen en grassen de hellingen. Op de zuidkant van de Kaçkar, die meer zon en minder neerslag krijgt, richt de landbouw zich op de teelt van fruit en wijn. In deze bergketen maken we een trek van 5 dagen met de beklimming van de Kackar top. We eindigen de reis met een bezoek aan Trabzon.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Turkije Trans Kaçkar

Dagen 8
Lopen 5
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1495
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 vlucht Amsterdam - Erzurum

Na aankomst in Erzurum, rijden direct naar ons hotel.

dag 2 Erzurum naar Yaylalar via Tortum-watervallen, Yusufeli en Barhal-kerk

We verlaten Erzurum in de ochtend en rijden richting het Kackar-gebergte, onderweg nemen we een pauze bij de Tortum-waterval, die van een hoogte van 48 meter valt. In de middag, na de lunch in het dorp Yusufeli, gaan we verder naar Barhal, een klein dorpje waar de levensstijl van de mensen generaties lang niet is veranderd. Het dorp bestaat uit kleine clusters van stenen en houten huizen langs een reeks groene terrassen die met elkaar verbonden zijn door paden. Er zijn oude leidingen aangelegd om water van de rivier langs elk pad te laten stromen en de terrassen daaronder te irrigeren, die zijn omzoomd met witte moerbeien-, appel-, peren-, pruimen-, persimmon-, walnootbomen.
In Barhal nemen we de tijd om de Barhal-kerk te bezoeken, een substantiële Georgische 11e-eeuwse kerk van de vier apostelen, genesteld op een helling aan de rand van het dorp.
Daarna gaan we verder naar het dorp Yaylalar, waar we de nacht doorbrengen in een door een familie gerund pension. Na aankomst nemen we de tijd om een kopje traditionele Turkse thee te proeven, bekend als cay, terwijl we genieten van de authentieke sfeer. 
Transfertijd: 3 uur; 190 km (Erzurum naar Yaylalar via Tortum, Yusufeli & Barhal)
Overnachting hotel

dag 3 via het dorp Olgunlar naar het Dilberduzu-kamp (2840 meter)

We wandelen langs Buyuk Cay Deresi naar Dilberduzu, begeleid door paarden die de bagage dragen. Na een half uurtje bereiken we het dorp Olgunlar Van daaruit volgen we het wandelpad en klimmen met een makkelijke klim tot aan campsite bij Dilberduzu. Onderweg hebben we de mogelijkheid om lokale herders te ontmoeten die tijdens het zomerseizoen hun dieren laten grazen. We brengen de nacht door in het Dilberduzu-kamp.
Looptijd: 3 uur; stijging: 640 meter; afdaling: 0 meter

dag 4 Kackar top (3937 meter)

Vandaag vertrekken we vroeg in de ochtend (vóór zonsopgang) naar de Kackar top. We klimmen ongeveer 2 uur omhoog totdat we het Denizgolu-meer op 3300 meter bereiken. Vanaf hier gaan we nog een uur verder naar de bodem van het Kackar-massief met aan onze linkerhand een gigantische gletsjer; vanaf hier duurt het nog een uur om de top te bereiken, we klimmen zonder een bepaald pad, op steile rotsen. Bij een helder weer kunnen we het hele Kackar-gebergte en zelfs de berg Ararat van een afstand zien. Daarna keren we terug naar het Dilberduzu-kamp waar we nog een nacht blijven.
Looptijd: 9 - 10 uur; stijging/daling: 1097 meter

dag 5 Dilberduzu naar het dorp Olgunlar en Yaylalar

In de ochtend lopen we naar het dorp Olgunlar, onderweg passeren we groene weiden en unieke kleine clusters van stenen en houten huizen. De mensen in het dorp Olgunlar komen uit de hele regio; de kleine bergnederzettingen in de omgeving worden bewoond door nomadische herders die in de lente- en zomermaanden vee hierheen brengen om op de hoge weilanden te grazen.
Nadat we de tijd hebben genomen voor een pauze en hebben genoten van het landschap om ons heen, met prachtige uitzichten op de hoge toppen van het Kackar-gebergte, komen we terug in het dorp Yaylalar, waar we de nacht doorbrengen in het pension.
Looptijd: 2 - 3 uur; stijging: 0 meter; afdaling: 640 meter

dag 6 via Dupeduzu over de Naletleme-pas (3100 meter) naar het dorp Ayder

We verlaten het dorp Yaylalar na het ontbijt en lopen naar Olgunlar, van daaruit volgen we de Buyuk Cay-stroom, midden in het Mezovit-gebergte. Nadat we het Dobe Yaylasi (plateau) hebben bereikt, vervolgen we onze wandeling richting Palovit en Hevek Yaylasi en bereiken na een korte en gemakkelijke afdaling het beroemde Dupeduzu.
Vanaf hier stijgen we naar de Naletleme pas (3100 meter) en gaan we verder richting het hooglanddorp Yukari Kavron, gelegen in een vallei op de noordelijke flanken van het Kackar-gebergte, waar we ons privé busje al op ons wacht.
Na een korte pauze en een kopje Turkse thee rijden we naar het dorp Ayder, met traditionele stenen en houten huizen, waar we de nacht doorbrengen in een hotel.
Looptijd: 7 - 8 uur; stijging: 900 meter; afdaling: 800/850 meter

dag 7 Trabzon en het Sumela-klooster

We verlaten Ayder en rijden via Rize, gelegen aan de kust van de Zwarte Zee met zijn prachtige theetuinen en eindeloze weelderige groene plateaus, naar het beroemde Trabzon, gelegen aan de historische Zijderoute. Een smeltkroes van religies, talen en culturen. Openstaan voor andere culturen en religies speelt een belangrijke rol in de levensstijl van de Trabzonieten; Moslims en christenen hebben zowel in het verleden als vandaag samengewoond, waardoor de stad een trotse erfgenaam is van een rijk cultureel erfgoed. Hier nemen we de tijd om het klooster van Sumela te bezoeken, een Grieks-orthodox klooster aan de voet van een steile klif met uitzicht op de Altindere-vallei. Gesticht in het jaar 386 na Christus tijdens het bewind van keizer Theodosius I. Volgens de legende hebben twee priesters de stichting van het klooster op zich genomen nadat ze in een grot op de berg een wonderbaarlijk icoon van de Maagd Maria hadden ontdekt.
Na een bezoek aan Sumela rijden we terug naar het centrum van Trabzon en sluiten de dag af met een kopje traditionele Turkse koffie. We overnachten in een hotel.
Transfertijd: 3 uur; Transferafstand: 165 km (dorp Ayder naar Trabzon)
Transfertijd: 45 min.; Transferafstand: 45 km (Trabzon naar Sumela-klooster)

dag 8 Trabzon - Amsterdam

We rijden naar het vliegveld en vliegen terug naar huis. 

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers (indien vlucht bij Nunatak geboekt is)
* alle groepsvervoer per privé busje
* overnachtingen in pensions en hotels op basis van tweepersoonskamers
* 2 overnachtingen in tweepersoonstenten
* alle benodigde kampeeruitrusting (tenten, matrassen, benodigde keukenspullen en serviesgoed)
* gids
* kok (tijdens de kampeerdagen)
* 7 ontbijten, 6 lunches, 7 diners
* op trek bagagevervoer tot 12 kg per persoon
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Erzurum, Trabzon-Amsterdam (deze kan via ons geboekt worden)
* luchthaventransfers (indien vlucht niet via Nunatak geboekt is)
* vaccinaties en verzekeringen
* overige lunches en diners, dag 1 en 8
* toeslag eenpersoonstent en -kamer € 250,--
* wijzigingskosten € 35,--
* entreegelden bezienswaardigheden 
* fooien (reken op € 30,-- / € 40,-- voor de hele reis)
* uitgaven van persoonlijke aard, frisdranken en alcoholica
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

De reis kan ook gegarandeerd worden vanaf 4 reizigers. Er is dan een toeslag van € 100,-- p.p.

Reisdocumenten

Een visum voor Turkije is niet meer nodig voor een toeristisch verblijf minder dan 90 dagen. 

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Turkije en Nederland bedraagt 1 uur. Het is in Turkije later dan in Nederland.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: 
- DTP (revaccinatie)*
- Havrix tegen Hepatitis A (geelzucht)
* Dit is een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio. Ben je ouder dan 40 jaar dan zijn wellicht 2 inentingen nodig met een maand tussenruimte (dit is afhankelijk van je inentingsgeschiedenis)

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur - bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur - luchtweginfecties
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf - bij insektenbeten
* sterilon/betadine-iodium - wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin - blaarpreventie
* hansaplast - bij wondjes
* paracetamol - pijnstiller
* insectenafweermiddel 
* zonnebrandolie/crème-min. factor 20
* lippenbescherming - zinkzalf, lipbalsem
* isostar o.i.d.-door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband – bij knieproblemen
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen
* ORS -tegen uitdroging bij diarree
* Strepsils - bij keelpijn

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. Wil je huisarts hier niet aan meewerken dan kun je deze eventueel nog in Istanboel kopen.

Schoenen

Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Voor tochten in de bergen moet je rekening houden met harde, stenige ondergrond.
¨ Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
¨ Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in voor je op reis gaat.
¨ Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen; een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
¨ Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

Rugzak

Voor deze reis is een dagrugzak nodig ons advies is een rugzak van minimaal 35 liter. Zodat je alle spullen die je overdag tijdens de wandeling nodig hebt, makkelijk mee kunt nemen.

Slaapzak en matje

Voor alle tochten is een goede slaapzak tot – 5 of - 10° C (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk.
Een goede slaapmat heeft twee functies: isolatie tegen optrekkende kou en ligkomfort. Bijvoorbeeld een zelfopblazend matje van Thermarest of een ander merk.

Paklijst

kleding + slapen
~ bergwandelschoenen
~ gamaschen
~ wandelstokken
~ slaapmatje
~ slaapzak
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ handschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts/hoed

algemeen
~ dagrugzak (35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal
~ hangslotje om plunjezak
~ fotocamera
~ batterijen/accu fotocamera 
~ veldfles (2 x 1 liter)
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen

toiletartikelen
~ shampoo (biologisch afbreekbaar)
~ zeep (biologisch afbreekbaar)
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ handdoek
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnlijst) 

reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- geld
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

* = niet noodzakelijk, wel handig

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Istanboel. 

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal van sterk materiaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Categorie 4

Gemiddeld lopen we 6 uur per dag, per dag stijgen en/of dalen we tussen 300 en 700 meter. De dag van de beklimming stijgen/dalen we meer dan 1000 meter, deze dag is met 10 uur lopen ook de langste wandeldag. 

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice