Reizen Hiken Adventure Sneeuwwandelen

Wandelvakanties Trekkings Expedities

Hike, wandel, treks en expedities.

 

Begin je reis hier

Zwaarte van de reizen

De Nunatak-reizen spelen zich vaak af in afgelegen en onherbergzame gebieden. Je kunt er maar niet zomaar vanuit gaan dat alles daar tot in de puntjes is geregeld. De normen en waarden voor wat betreft vervoer, overnachtingen en maaltijden liggen er anders. Oriënteer je daarom voordat je op reis gaat: bekijk foto’s, lees blogs en kijk op de site van Nunatak. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst, die voor veel van onze reizen gehouden wordt , krijg je zo mogelijk informatie over de bestemming uit de eerste hand. 

Veel mensen hebben het idee dat je een meer dan uitstekende conditie nodig hebt om Nunatak-tochten al dan niet in het hooggebergte te volbrengen. Dat is slechts ten dele waar. Om een en ander inzichtelijker te maken hebben we de reizen ingedeeld in 3 hoofdcategorieën: trekking, rugzaktochten en expedities. 

Deze indeling kan niet meer zijn dan een globale aanduiding omdat van reis tot reis de omstandigheden nogal kunnen verschillen. Lees daarom ook bij de reis de informatie over de zwaarte. 

Er zijn veel factoren die een trek zwaarder of lichter maken. De belangrijkste factoren op grond waarvan we een indeling maken, zijn de volgende: 

• het totaal aantal trekkingdagen 
• het aantal passen 
• de hoogte en steilte van de passen 
• de hoogte van de overnachtingplaatsen 
• hoogteverschillen op één dag 
• te verwachten klimatologische omstandigheden (bijvoorbeeld hitte, kou, kans op neerslag, droogte, wind) 
• toestand van de paden (mooi geplaveid of met grove stenen) 
• het terrein (modder, gras, zand, pollen, ijs, etc) 
• rivierdoorwadingen (hoge of lage waterstand) 
• gemiddelde etappelengte 

We gaan meestal niet uit van het aantal kilometers dat je per dag aflegt, maar veel meer van het aantal uren dat wordt gelopen. Dat ligt onder meer aan de terreinomstandigheden en het weer van het moment. 

Trekking 

Trek 1  
Eenvoudige wandelingen met per dag mogelijkheid te variëren qua fysieke inspanning of mee te rijden met busje of jeep. We geven bij dit niveau ook de categorie aan (tussen haakjes) wanneer je alles, dat wordt aangeboden aan wandelen, ook meeloopt. 

Trek 2   
Meestal kortere treks waarbij de hoogteverschillen op één dag niet meer zijn dan ongeveer 1000 meter; er wordt niet méér gelopen dan gemiddeld 4½ uur per dag, niet langer dan 15 dagen, niet hoger dan 5000 meter. 

Trek 3    
De lichtere treks, waarin soms een zware dag zit waarop je méér moet stijgen (soms > 1000 meter) en langer moet lopen (soms > 6 uur), dan in categorie 2. Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 5 uur. Er kan een pas inzitten van 5000 meter plus. Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag. 

Trek 4     
De middelzware treks met regelmatig flinke hoogteverschillen (500-1000 m), soms meerdere zware dagen achter elkaar. Soms meerdere passen van 5000 m plus. Gemiddelde aantal loopuren per dag bedraagt ongeveer 5½ uur. 

Trek 5     
Zware trektochten met vrijwel elke dag flinke hoogteverschillen, soms moeilijke paden of cross country en mogelijk één of meer passen van boven de 5000 meter. Gemiddelde looptijd per dag bedraagt 6 uur, soms een uitschieter van 10 uur. Niet meer aan te raden voor mensen zonder bergwandelervaring. Onder extreme omstandigheden kan alpiene ervaring erg handig blijken! 

Rugzaktochten 

Deze zwaarteaanduiding geven we in combinatie met de aanduiding voor de zwaarte van de trekking. 

Rugzak 1  
Op de hele trek of een deel ervan is geen bagagevervoer mogelijk, zodat (een deel van) de bagage door jezelf gedragen moet worden. Te denken valt aan tent, brander, brandstof, voedsel en de eigen uitrusting zoals slaapzak, kleren en toiletspullen. Het gewicht kan worden beperkt door voedseldepots in te richten (bijvoorbeeld Kamtsjatka, IJsland, Zweden Abisko). Gewicht rugzak 15-20 kg.

Rugzak 2   
Er is geen bagagevervoer mogelijk. Alle materiaal zal dus door de deelnemers zelf gedragen moeten worden. Tent, brander, brandstof, voedsel en de eigen uitrusting zoals slaapzak, kleren en toiletspullen moeten een plek vinden in een grote rugzak (bijvoorbeeld Canada, Zweden Sarek). Gewicht: 20 kg tot maximaal 28 kg. 

Expedities 

Mensen hebben vaak het idee dat alle dagen van een expeditie heel zwaar zouden zijn. Dat is vaak niet waar. Tijdens de aanloop moet je aan de hoogte wennen waardoor het aantal hoogtemeters en loopuren vaak beperkt is. Daarom geven we bij expedities ook een zwaarteaanduiding voor de trekking. Die heeft betrekking op de dagen vóór en na de topbeklimming. 

Expeditie 1    
Deze tochten kennen een aantal extra zwaartefactoren. Vaak grote hoogte waardoor minder zuurstof beschikbaar is zodat het lopen bemoeilijkt wordt. Op de laatste etappe(s) naar de top vertrek je vaak ’s nachts waardoor het extreem koud kan zijn en hard kan waaien. Meestal is een speciale uitrusting schoenen, winddichte warmtekleding, handschoenen etc. vereist. Coördinatie en denkvermogen kunnen op de topdag niet meer optimaal functioneren. In de meeste gevallen gebruiken we elementaire touwtechnieken die je onderweg kunt leren. 

Expeditie 2     
Hetzelfde als bij Expeditie 1, maar met een top boven de 7000 meter (m.u.v. de Aconcagua maar daar moet je alles zelf dragen) dus nog extremere omstandigheden. Wat je nodig hebt aan alpine vaardigheden is per expeditie verschillend. Wij kunnen je hieromtrent telefonisch nader informeren. Slechte weersomstandigheden, veel sneeuw, harde wind, extreme kou, warmte of hoge waterstand kunnen een lichtere tocht al gauw ook heel wat zwaarder maken en/of psychisch belastender zijn dan de hele trektocht of expeditie. In geval van twijfel over je conditie kan een gesprek met één van onze medewerkers verhelderend werken. 

Hoogte 

Bij tochten, met name in de Himalaya en de Andes en bijvoorbeeld op de Kilimanjaro, is een verblijf op hoogtes boven de 3000 meter geen uitzondering. Van tevoren is niet te bepalen wie moeite zal hebben met de hoogte. Leeftijd en conditie schijnen hierop geen invloed te hebben. Het allerbelangrijkste is de aandacht die je besteed aan acclimatiseren. Er is dan ook, waar nodig, voldoende ruimte in het programma ingebouwd om aan de hoogte te kunnen wennen. De reisleiding is op dit terrein deskundig. Zowel vooraf als tijdens de tocht, zorgen we voor gedegen informatie. 

Experimenten 

Om ons aanbod reizen te vergroten maken we elk jaar reizen naar voor ons onbekende streken en zelfs landen. We stellen mensen in de gelegenheid met deze reizen mee te gaan. Deze reizen zijn vaak heel bijzonder en met een maximaal gevoel ontdekkingreiziger te zijn, zelfs in deze tijd. De schaduwzijde is dat het soms niet goed mogelijk is precieze inschattingen te maken, over het aantal loopuren, of een route eigenlijk wel of niet mogelijk is en of de lokale staf wel voldoende weet over logistieke zaken. Vaak moet goede communicatie tussen de verschillende culturen nog ontwikkeld worden. Voor deze reizen is een groot incasserings- en relativeringsvermogen absoluut noodzakelijk. Vooral het vaak niet weten waar je aan toe bent, is voor sommige mensen erg belastend. Aan de andere kant kom je soms als eerste westerling in een bepaald dorp of gebied wat onuitwisbare indrukken achterlaat.

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice