Madagaskar Kerst

Vier kerst in Madagaskar met een mooie reis met veel wandelen. Vanaf Antananarivo vliegen we naar Tulear en chillen een dagje op het strand van Ifaty. Dan volgen we de RN7 naar het noorden en maken één vierdaagse trekking en daar waar het mogelijk is prachtige dagwandelingen. Vanaf Antananarivo vliegen we via Parijs naar Amsterdam.

  • prachtige dagwandelingen
  • één vierdaagse trekking
  • kerst in Madagaskar
  • perfecte gidsen

Isalo Nationaal Park

Hoogtepunt van de reis is de 4-daagse trekking door het Isalo Nationaal Park. Het Isalo gebergte is een natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waar je goed doorheen kunt wandelen. Het droge klimaat in dit gebied zorgt voor weinig mogelijkheden voor de ontwikkeling van een uitbundige plantengroei. Vanaf de weg lijkt het landschap kaal en dor, maar wanneer we te voet het gebergte intrekken zien we een bijzondere plantenwereld.

Ranomafana nationaal park en Ambositra

De rit gaat verder naar het Ranomafana nationaal park en Ambositra. Een wandeling door het achterland van Ambositra komt langs de kleine dorpjes rond dit stadje. In het Ranomafana NP leven maar liefst 12 soorten lemuren (halfapen). We eindigen de reis met een bezoek aan Antsirabe, dit is de stad van de pousse-pousse en zijn van oudsher thermale baden.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Madagaskar Kerst

Dagen 15
Lopen 9
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1625
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Antananarivo-Tulear-Ifaty

Vertrek vanuit Amsterdam naar Antananarivo, aankomst `s nachts. Op dag 2 vliegen we verder naar Tulear, van waar we naar Ifaty rijden. De rit naar Ifaty duurt zo’n 2 uur. Ifaty ligt op ongeveer 30 km ten noorden van Tulear en is een van de populairste badplaatsen rondom Tulear. Een ideale plek om even uit te rusten.

dag 3 Ifaty

Vrije dag in Ifaty met nacht in Ifaty. Je kunt hier lekker zwemmen, aan het strand liggen of met een vissersboot naar het koraalrif gaan om te snorkelen. Er zijn ook een paar duikscholen aanwezig in Ifaty. En voor wie nog wandelen wil: Het Spiney Forest in het achterland van Ifaty met allerlei unieke Baobab bomen is zeker een bezoekje waard.

dag 4 Ifaty-Tulear-Ranohira

Na het ontbijt rijden we eerst terug naar Tulear. Even buiten Tulear kunnen we de botanische tuinen bezoeken en kunnen hier heerlijk lunchen. Na de lunch rijden we verder naar Ranohira. Onderweg passeren we Baobab bomen en een aantal Mahafaly graven. De Mahafaly is een volk met een sterke voorouderverering; ze versieren hun graftombes met schilderingen die episodes voorstellen uit het leven van de overledenen.

dag 5 Ranohira-Isalo start 4 daagse trekking

Vandaag zullen we, onder begeleiding van een parkgids starten aan een 4-daagse trekking door het Isalo Nationaal Park.
Het Isalo gebergte is een natuurgebied van geërodeerde zandsteenformaties waar je goed doorheen kunt wandelen. Het droge klimaat in dit gebied zorgt voor weinig mogelijkheden voor de ontwikkeling van een uitbundige plantengroei. Vanaf de weg lijkt het landschap kaal en dor, maar wanneer we te voet het gebergte intrekken zien we een bijzondere plantenwereld.
Na het ontbijt gaan we met 4x4 auto’s naar het dorpje Andreamanero, waar de trek start. We lopen allereerst 5 uur door steppe- /savanna-achtig gebied langs de voet van het massief. We beklimmen daarna een top van een berg, vanwaar we een mooi uitzicht over het gebied hebben. Picknick lunch op de berg en daarna nog een stukje verder lopen tot een plek in een vallei, waar we ons kampement opslaan.

dag 6 Ranohira-Isalo trekking: Andakatondahy-Bedabo

Zeer vroeg in de ochtend, nog voor de zon op is, ontbijten we. Daarna wandelen we 6 uur door het bergachtige gebied en boven de verschillende canyons. We moeten door twee zeer smalle passages om uiteindelijk aan de afdaling te beginnen naar een schitterend natuurlijk“zwembad” in een van de canyons. Hier gaan we picknicken. Na de picknick nog 1 uur lopen tot ons volgende kampeerplekje.

dag 7 Ranohira-Isalo trekking: Bedabo-Maki canyon-Cascades des Nymphes

Na wederom een vroeg ontbijt, is het 2 uur lopen door savanne gebied om de maki kloof te bereiken. We wandelen door dit “zen” landschap om verschillende soorten lemuren te spotten. Een schitterende canyon. Na de picknick lunch is het 4 uur wandelen dit maal bergopwaarts tot de top van een klif, via een vallei komen we uiteindelijk op de kamplek Namaza bij een waterval.

dag 8 Ranohira-Isalo trekking: Namaza-Piscine Naturelle-Ranohira

Vandaag de laatste dag van de trekking, eerst bezoeken we, na een kleine klim, de waterval "Cascade des Nymphes" en de zo genoemde "bleu and black swimming pool". We wandelen verder door het park tot aan de wel bekende "Piscine Naturelle" die vele toeristen trekt (maar niet in dit jaargetijde, dus geen mensenmassa hier). Einde van de dag wandelen we terug naar Ranohira, nacht in een hotel.

dag 9 Ranohira-Ranomafana

We rijden vandaag naar Ranomafana, onderweg net buiten Ambalavao bezoeken we een klein privé parkje genaamd ”Anja”, bekend om het goede spotten van de Catta lemuur (ringstaart). Een schitterend parkje om deze lemuren te spotten die in de morgen het actiefst zijn, we zullen hier een leuke wandeling maken en tevens ook lunchen. De rit gaat dan verder naar het Ranomafana nationaal park. Ranomafana was tijdens de koloniale periode een klein dorp waar de Franse inwoners van Fianarantsoa en omstreken zo nu en dan een bad namen in één van de thermale bronnen. Ranomafana betekent in het Madagassische heet water. In dit park leven maar liefst 12 soorten lemuren (halfapen). We kunnen hier verschillende wandelingen maken; ze variëren van een paar uur tot een halve dag. We overnachten in een hotel.

dag 10 en 11 Ranomafana

Vandaag en morgen gaan we middels twee wandelingen het Ranomafana Nationaal park ontdekken (picknick lunch gaat mee). Ranomafana is voor wetenschappers misschien wel het meest belangrijke park op Madagaskar. Het is niet voor niets dat in Ranomafana een internationaal wetenschap centrum onderleiding van world-renowned primatologist Patricia Wright is gevestigd, kijk eens op: http://www.stonybrook.edu/commcms/centre-valbio.
Ranomafana, een regenwoud park van 41 601 ha groot, herbergt een enorme rijkdom aan endemische biodiversiteit die helaas wel bedreigd wordt. Men vindt hier zeldzame lemuur soorten, zeldzame plantensoorten, maar ook endemische vogels. Er lopen vele stroompjes water door het park die allen afkomstig zijn van de rivier de Namorona. We kamperen een nacht op een mooie plek in het park (we kunnen hier last hebben van bloedzuigers).

dag 12 Ranomafana-Antsirabe

Wij vertrekken vroeg, zodat we de lange rit onderweg kunnen onderbreken met een wandeling (inclusief picknick) van ongeveer 2/3 uur in het achterland van Ambositra. Ambositra is bekend om het houtsnijwerk dat hier gemaakt wordt. De wandeling door het achterland van Ambositra komt langs de kleine dorpjes rond dit stadje waar het houtsnijwerk ook daadwerkelijk vervaardigd wordt. Na de wandeling rijden we verder naar Antsirabe. Bij aankomst in Antsirabe verblijven we in een mooi hotel en kunnen we heerlijk eten bij Couleur Cafe. Antsirabe is de stad van de pousse-pousse en zijn van oudsher thermale baden. Een prettig stadje om doorheen te wandelen.

dag 13 trekking rond Antsirabe

Vandaag is een dag om dicht bij de lokale bevolking te zijn, het dagelijkse (boeren)leven mee te maken op het Hoogland en door de achterlanden te trekken. We maken een wandeltocht van zo’n 15 – 20 km (6 uur). De dag staat in het teken van lokale gebruiken en gewoonten. We komen langs een dorpje met authentieke smeden en langs verschillende boeren dorpjes.

dag 14 en 15 Antsirabe-Antananarivo-Amsterdam

Rond de middag vertrekken we richting Antananarivo. We kunnen ons nog even opfrissen in een hotel voordat we verder rijden naar het vliegveld waar in de avond de vlucht naar Parijs vertrekt. Hier komen we de volgende dag vroeg in de ochtend aan en stappen we over op de vlucht naar Amsterdam.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Vluchten

De vluchten in deze periode vallen in het hoogseizoen. Vluchten zullen snel volraken waardoor ticketprijzen oplopen (vluchten kunnen in september of nog eerder al behoorlijk duur zijn). Boek dus tijdig.

Bij de prijs inbegrepen

* alle luchthaventransfers.
* alle vervoer per bus van dag 2 t/m dag 13 inclusief chauffeur en benzine
* hotel transfer van Tulear naar Ifaty en terug
* lokale Engelstalige gids gedurende de hele reis (vanaf 7 reizigers, bij minder dan 7 reizigers is er een chauffeur/gids)
* alle hotels op basis van logies en ontbijt, half pension in Ifaty
* lunches dag 3 t/m dag 12
* trekking hoogplateau rond Antsirabe en trekking Isalo (in tenten) vol pension met lokale gidsen en eventuele dragers en entree’s parken inbegrepen

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Antananarivo en 1 binnenlandse vlucht:  Tulear-Antananarivo (deze vluchten kunnen via ons geboekt worden)
* toeristenbelasting € 10,-- te betalen bij aankomst
* lunches 2, 13, 14, 15 / diners dag 2, 4 t/m 7, dag 12 en 15
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,-- 
* reis- en annuleringsverzekering en vaccinaties 
* visum (€ 32,-- bij aankomst)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* excursies wanneer niet vermeld of aangegeven als facultatief 
* fooien 
* vervoer van en naar Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende chauffeur/gids.

Vanaf 7 reizigers gaat er naast de chauffeur/gids, ook een lokale gids mee.

Tijd

Het tijdsverschil tussen Madagaskar en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1 uur en in onze wintertijd 2 uur. Het is in Madagaskar later dan in Nederland.

Visum

Voor Madagascar moet je van tevoren een e-visum aanvragen.

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn en 2 lege bladzijden bevatten. Voor een verblijf minder dan 30 dagen is het visum € 35,--.

Je kunt je e-visum via deze site aanvragen:
http://www.evisamada.gov.mg/en/

Het e-visum moet uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd zijn, we raden aan niet tot het laatste moment te wachten. 

Zodra de online registratie voltooid is, ontvang je een autorisatie per e-mail. Deze autorisatie moet je bij aankomst in Madagaskar tonen.

Geld

Je hebt geld nodig voor enkele maaltijden die niet bij reissom zijn inbegrepen, fooien, drankjes en verder persoonlijke uitgaven. Reken op ongeveer € 200,-. De munteenheid is de Malagasy Ariary (import en export van MGA is verboden). Pinnen is niet altijd mogelijk in Madagaskar. Pinautomaten zijn vaak buiten gebruik en/of er zit niet voldoende geld in de automaat. We adviseren om euro’s contant mee te nemen en deze bij aankomst te wisselen. 

Wil je gaan duiken bij Ifaty, neem dan € 100,-- extra in contante Euro`s mee. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier.

Electriciteit en telefoon

Over het algemeen vind je overal 220 Volt. Er worden tweewegstekkers gebruikt.

Mobiele telefoons werken alleen in bepaalde grote steden, wel is er een sterke en snelle uitbreiding van dit netwerk de afgelopen twee jaar. Er kan internationaal gebeld worden vanuit bijna alle steden via de hotels of via telefooncabines die met telefoonkaarten werken.

Vaccinaties

In het algemeen gelden de volgende adviezen:
- inenting tegen DTP en Hepatitis A.
- tabletten tegen Malaria 

Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk ook in verband met Dengue. 

Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zaken als gezondheid en leeftijd van een reiziger, soort reis bepalen welke vaccinaties en antimalaria-maatregelen nodig zijn. Laat je adviseren door je huisarts of bij de GGD en neem dan je reisschema mee; soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* azaron, lidocaïnezalf tegen jeuk, insectenbeten 
* tabletten tegen Malaria  
* augmentin antibiotica (via recept arts) 
* ciproxine antibiotica (via recept arts) 
* betadine-iodium voor wondontsmetting 
* leukoplast voor blaarpreventie 
* hansaplast voor wondjes 
* paracetamol pijnstiller 
* insectenafweermiddel met deet
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20 
* lippenbescherming 
* knieband, rekverbandproblemen bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei, bij kneuzingen, spierpijn 
* Immodium, bij diarree voor ‘moeilijke momenten’ 
* ORS, ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Strepsils, bij schrale keel  

We zorgen voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat voor het merendeel bepaald wordt door de zuidoostpassaat. De zomer duurt van november tot en met maart, het is dan zeer warm met vrij veel regenval. Het winterseizoen is van april tot en met oktober, het is dan droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Van noord naar zuid varieert de regenval sterk. De meeste regen valt in de maanden november tot en met april. In deze tijd kunnen er ook cyclonen voorkomen voornamelijk in het oosten en noordoosten. In de wintermaanden kan het op de centrale hoogvlakte waar Antananarivo ligt waaien en koud zijn. De dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad kan wel 14°C verschillen. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. De meeste regen valt in Maroantsetra, 4100 mm per jaar. De minste regen valt in Taolagnaro, 1520 mm per jaar. In het oosten en noordoosten moet je dus altijd rekening houden met bewolkte luchten en regenbuien, hoewel de buien in de wintermaanden meestal niet langduren.
Het noordwesten of Sambirano heeft door zijn ligging een geheel eigen klimaat met regelmatig veel regen afgewisseld met zonnige perioden.

De uitrusting

Schoenen
Wij raden hoge bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Daarnaast zijn stevige sandalen handig (of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 

(Dag-)rugzak
Je kunt je bagage afgeven. Je bagage kun je in een plunjezak, grote rugzak of stevige tas doen. Spullen die je tijdens de trek niet nodig hebt, blijven achter in een speciale ruimte of in de auto`s. Je neemt dus voor een trek alleen de noodzakelijke spullen mee voor een aantal dagen. Deze spullen graag verpakken in een extra tas of rugzak. 
Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak.   

Kleding Lichte (katoenen) kleding met lange mouwen/pijpen (in het regenwoud is dat het prettigst). Het kan ook zeker koel worden dus ook een warme trui is noodzakelijk.   

Klamboe Op de meeste plekken hangen wel klamboes, maar ze zijn meestal niet geïmpregneerd en al vaak gebruikt zodat ze zeker niet zonder gaten zijn. Het is aan te bevelen je eigen klamboe mee te nemen.

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen (hoog)
~ teva’s of andere sandalen (oversteek riviertjes) of lichte gympen voor ’s avonds 
~ lakenzak  
~ klamboe
~ dunne regenjas of poncho 
~ lange broek 
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ zwempak / -broek 
~ dunne handdoek (snel droog) 
~ toiletartikelen 
~ oordoppen* 
~ veldfles (1,5 liter)
~ zakmes 
~ zaklamp / hoofdlamp (N.B. gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval) 
~ wandelstok (telescopisch)* 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden) 
~ maandverband/tampons 
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, warmte 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken / tasjes, o.a. om inhoud rugzak/tas in te verpakken/droog te houden in regenwoud en op de boot naar Masaola  
~ hangslotje (om plunjezak af te sluiten)
~ extra tas of rugzak om de spullen in te doen die je tijdens de trek nodig hebt en die je kunt afgeven aan een drager
~ dagrugzak 

moneybelt of halstasje met: 
~ paspoort 
~ inentingsboekje 
~ ticket 
~ geld, pinpas
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers 

* = handig, maar niet noodzakelijk. 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.

Verzekeringen

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en Nunatak snel handelen.

Verblijf

Bij deze reis overnacht je in verschillende accommodaties, een aantal keren overnacht je in een hotel, verder slaap je in tenten.
Tijdens de kampeernachten wordt er voor matjes en slaapzakken gezorgd. Zelf slaapzak meenemen is dus niet nodig, wel aan te raden is een lakenzak.

Maaltijden

Het merendeel van de maaltijden is inclusief (3 maaltijden per dag). Een enkele keer moet je zelf je lunch en diner betalen.

De lokale bevolking eet vooral rijst. De Malagasy keuken is voornamelijk geïnspireerd door de Franse en Creoolse keuken; vis, zebuvlees, gevogelte, groenten, rijst, aardappels, pasta. Het fruit wisselt al naar gelang het seizoen. Ananas, banaan en papaja zijn het hele jaar door beschikbaar. Wij raden af het kraanwater te drinken, hoewel het in de steden vaak wel drinkbaar is, maar erg naar chloor smaakt. Vermijd liever ook drankjes met veel ijsblokjes.

Categorie 3

Madagaskar heeft grotendeels een tropisch klimaat. De regentijd begint rond half december, de rijstvelden zijn dan zo mogelijk nog groener dan groen. `s Avonds kunnen we te maken krijgen met regenbuien. De temperaturen liggen tussen de 20 en 30 graden, in de hooglanden is het `s ochtends fris.

Naast een aantal dagwandelingen maken we een vrierdaagse trektocht waarbij we kamperen. Daarnaast overnachten we wisselend in hotels, in schooltjes en andere eenvoudige overnachtingsplekken.

Deelnemers worden er op gewezen dat een flexibele instelling een absolute vereiste is om deze reis tot een succes te maken.

Reiswaardering 8,7

Een greep uit de reviews:

 

Gerda

15-01-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,5

Wens en/of verwachting: Nieuw land ontdekken.

Meeste indruk: De rijstvelden; Anja park, Isalo NP.

Ervaring: Het zijn 'avontuurlijke' reizen, dat wordt waargemaakt en als er dan toch wat echt mis loopt, wordt dat door Nunatak prompt en goed opgelost.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Bert

14-01-2018

Gemiddelde beoordeling: 8,8

Wens en/of verwachting: Het land en de gewoonten leren kennen. Maar ook gewoon lekker wandelen met mooi weer in een totaal andere omgeving.

Meeste indruk: Isalo Nationaal Park en Ranomafana Park, maar ook het bezoek aan de saffier delving in het stadje Ilakaka en de (niet geplande) rit terug met de auto vanuit het zuiden naar de hoofdstad. Ook de wandeling naar Fiadanana.

Ervaring: Weer een prachtige afwisselende reis. Een kleine prettige groep. Chauffeur Solofo was erg goed, rustig, had veel kennis en regelde veel. Door prachtige gebieden gewandeld en veel lokale indrukken opgedaan.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice