Colombia

Colombia presenteert zich als één van de meeste veelzijdige landen in Zuid Amerika. Door de nu verbeterde politieke situatie zijn de toeristische gebieden van Colombia veilig begaanbaar. De grote hoogteverschillen zorgen voor een enorme variatie in het landschap; besneeuwde bergpieken van de Andes, diepe dalen waar zich rivieren doorheen kronkelen, groene koffievalleien en witte Caribische stranden.

  • hooggebergte in combinatie met Caribisch strand
  • nu veilig te bereizen
  • beklimming Nevado del Tolima (5221 meter)
  • trekking Lost City, Los Nevados

Los Nevados National Park

Los Nevados National Park is het belangrijkste natuurreservaat van de centrale Andes in Colombia. Het park wordt gekenmerkt door een grote reeks vulkanen meestal met enige activiteit, met een hoogte tussen de 4000 en 5300 meter. Onze trek start vanuit de bekende Cocora vallei op ruim 2400 meter. We acclimatiseren de eerste wandeldagen voor we de 5200 meter hoge Tolima vulkaan beklimmen.

Trektocht naar de `Lost City`

Via Bogota vliegen we naar Santa Marta aan de Caribische kust. Op de flanken van de Sierra Nevada de Santa Marta, met 5775 meter de hoogste berg van Colombia, maken we de 4-daagse trektocht door de jungle naar de `Lost City`, de Macchu Picchu van Colombia. We maken tijdens deze tocht deel uit van een internationaal gezelschap, tenzij onze groep uit 6 of meer deelnemers bestaat.

Tayrona National Park

Het Tayrona National Park is één van de meest bekende parken in Colombia met een aantal van de mooiste stranden van de Colombiaanse Caribische kust direct aan de voet van de Sierra Nevada de Santa Marta, werelds hoogste kust bergketen. Het park beschermd een gebied van 150 km2 op het land en 30 km2 zee. Vanwege de ligging kent het een een enorme biodiversiteit, naast ook archeologische ruïnes als "Pueblito".

Reisuitbreiding Cartagena Citytour

Je kunt je reis uitbreiden met een Citytour Cartegena. Het historische Cartagena is misschien wel de mooiste stad van Colombia. Het werd gesticht in 1533 en was tijdens de koloniale periode de belangrijkste Spaanse haven aan de Caribische kust en primaire toegangspoort tot Zuid-Amerika.
In de oude stad zijn de architectuur en vele bijzondere gebouwen te bezichtigen. De levendige Bazurto markt waar fruit, groenten en vis worden verhandeld, het uitzicht en zonsondergang op de Caribische zee zijn absolute highlights.
Vraag kantoor naar de mogelijkheden voor deze uitbreiding.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Colombia

Dagen 17
Lopen 10
Zwaarte 3 1
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 3555
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren, inclusief veelvuldig wizigende regels in de nationale parken, die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Bogotá (2600 meter)

De stad ligt op 2600 meter hoogte op een door bergen afgezet plateau in de oostelijke bergketen van de Andes. Het aantal inwoners ligt tussen 6,2 en 7,5 miljoen. De stad vormt het Hoofdstedelijk District en valt derhalve buiten de departementen van Colombia. Wel is Bogotá de hoofdstad van het departement Cundinamarca, waardoor het vrijwel geheel omringd wordt. Hoewel Bogotá vrijwel op de evenaar ligt is de gemiddelde dagtemperatuur door de hoge ligging slechts 18 graden (`s nachts 9 graden, bron wikipedia). Overnachting in hotel.

dag 2 verblijf Bogotá (2600 meter)

Na het ontbijt doen we een dagje sight-seeing in Bogotá. Met de kabelbaan gaan we naar de Monserrate Sanctuary, een wereldberoemd bedevaartsoord dat op 3152 meter ligt en groots uitzicht biedt op de stad. We vervolgen onze city tour in het koloniale centrum genaamd La Candelaria met zijn centrale plein Plaza Bolívar. Ook gaan we naar het niet te missen Goud Museum. Overnachting in hotel.

dag 3 Acclimatisatiewandeling Siecha Lakes (Chingaza Nationale Park)

We worden vroeg opgehaald bij het hotel en rijden in ongeveer 2 uur naar het Chingaza Nationale Park in Guasca op 3150 meter. Onze wandeling naar de Siecha-meren stijgt door het Andes-hoogland, bekend als ‘paramo’ en zijn karakteristieke flora en fauna. Via het De Los Patos meer en het Guasca meer lopen we naar het heilige Siecha meer (3620 meter). Hier speelt de legende van El Dorado, waarbij de Muisca hun lichamen bedekten met goudstof voor ze zich onderdompelden in het meer om Moeder Aarde te eren. Na de wandeling rijd je terug naar het hotel in Bogotá.
stijgen: 470 meter / dalen: 470 meter / hoogste punt: 3620 meter / afstand 5,18 km / duur van de wandeling: 5-6 uur

dag 4 Bogotá – Salento (1919 meter) – Coffee tour

Pick-up in het hotel en transfer naar het vliegveld voor een vlucht (1 uur) naar de stad Armenië/Pereira, in het hart van het koffie gebied. We reizen door naar het mooie Salento, een typisch koffiestadje met de koloniale ‘paisa’ architectuur en een relaxte sfeer.We maken koffietour bij één van de traditionele koffie boerderijen en maken zo kennis met het gehele koffieproductie proces. Natuurlijk gaan we niet weg zonder een koffieproeverij. Overnachting in een hotel.

dag 5 Trekking naar ‘La Argentina’ (3483 meter)

Vandaag is een fijne acclimatisatiedag, ter voorbereiding op de komende dagen. Eerst vertrekken we per jeep naar de Cocora vallei. Colombia’s nationale boom, de waspalm, siert deze spectaculair vallei die op 2425 meter hoogte ligt. Onze bagage wordt daar verdeeld over de lastdieren en we starten onze wandeling via een ongebaand pad door het bergregenwoud. Het Quebrada Cardenas pad loopt langs de gelijknamige rivier en brengt ons geleidelijk stijgend naar ‘La Argentinië’. Deze boerderij ligt op een prachtige plek tussen het bos en het hoge hoogtegrasland bekend als ‘Paramo’. Vanavond slapen we op een slaapzaal in deze kleine rustieke boerderij vlak boven de boomgrens.
stijging: 1060 meter / hoogste punt: 3483 meter / afstand 10,7 km. We zijn 5 tot 6 uur onderweg

dag 6 Trekking naar ‘La Primavera’ (3769 meter)

Na een goed lokaal ontbijt vervolgen we onze beklimming noordwaarts, langs een verlaten boerderij genaamd Buenos Aires en vandaar dalend naar de rivier. Aan de overzijde klimmen we omhoog naar een bergpas 4019 meter die bekend staat als `La Linea`, omdat dit de grens is tussen de staten Quindío en Tolima. Je hebt prachtig uitzicht op ‘Paramillo del Quindio’ (4745 meter) en de Nevado del Tolima (5221 meter) die we later in deze tocht zullen beklimmen. Vanaf de pas dalen we via een makkelijk pad af naar ‘La Primavera’. Hier, op onze overnachtingslocatie, worden we hartelijke ontvangen met het lokale drankje ‘agua de panela’ (warme drank met ruwe suiker) of koffie. Overnachting op een slaapzaal in deze boerderij.
stijgen: 540 meter / dalen: 250 meter / hoogste hoogte: 4019 meter / Afstand 5,8 km. Looptijd 4 tot 5 uur

dag 7 naar Tolima high camp (4345 meter)

Doel van vandaag is het basecamp van de Nevado del Tolima. Na een rustige ochtend maken we een aangename wandeling met uitzicht op zowel de vulkanen als de valleien beneden. Na een wat steiler stuk naar "El Calvito" lopen we ons basecamp "Arenales" binnen, boven op een stuwwal. Het kan hier aardig waaien maar het uitzicht is erg mooi. Na het opzetten van het kamp geeft de gids een briefing over de volgende dag en leggen we alles klaar voor de klim. 
stijgen: 576 meter / hoogste punt: 4345 meter / afstand: 8,52 Km / tijdsduur van de activiteiten: 4-5 uur

dag 8 beklimming Tolima (5221 meter)

Vroeg op vandaag want vandaag gaan we naar de top! Met hoofdlampen op klimmen we door een reeks van morenen, vóórdat we de gletsjer bereiken op 4750 meter. Hier binden in aan het touw en klimmen verder over de gletsjer. Naast een aantal eenvoudig passages zijn er ook een paar steile vóórdat we het definitieve topplateau met de belangrijkste krater en de top bereiken. De Nevado del Tolima is een actieve vulkaan. De klim is niet technisch, maar wel zwaar, mede door de grote hoogte. De afdaling volgt hetzelfde pad naar het kamp. Na een korte pauze daar dalen we verder af naar het La Primavera /La Playa kamp.
stijgen: 876 meter / dalen: 1452 meter / hoogste punt: 5221 meter / totale afstand: 12,35 Km / tijdsduur: 8-10 uur

dag 9 Trekking naar Salento (1919 meter)

Onze laatste dag in deze bergen, we dalen weer af door prachtige landschappen en regenwoud naar de beroemde Cocora vallei. Daar stappen we in de jeeps en rijden naar Salento, een mooie oude stad (25 min. rijden). We overnachten in een hotel in het koloniale deel van de stad. Tijd om te relaxen na de inspanningen van de afgelopen dagen en nog even door de straatjes te slenteren en van de koffie te genieten.
Dalen 1058 meter / hoogste punt: 3483 meter / afstand 10 Km / tijdsduur: 3-4 uur

dag 10 Salento - vlucht via Bogota - Santa Marta

`s Ochtends transfer naar de luchthaven van Armenië (45 minuten) en binnenlandse vlucht via Bogotá (3 uur) naar Santa Marta aan de kust. 
Nadat we onze intrek in het hotel hebben genomen kunnen we nog een stadswandelng maken van 2 tot 3 uur in het historische gedeelte. Santa Marta was de eerste stad die door de Spanjaarden werd gesticht. `s Avonds briefing en de voorbereidingen voor de komende tocht naar de Lost City.

dag 11 Lost City trek - Donde Adan lodge (480 meter)

We rijden naar het noordoosten langs the Caribische kust en verlaten na 1,5 uur de verharde weg. Na nog ongeveer een 1 uur rijden komen we bij het dorpje El Mamey (150 meter).  We starten na de lunch met onze trekking naar de `Ciudad Perdida`. Vandaag is er weinig schaduw, daarom is het belangrijk om voldoende water en zonnebrandcrème mee te nemen. We volgen de rivier in de `Quebrada del Alto Mamey` vallei ongeveer één uur en vervolgens gaat het 1,5 uur steil omhoog naar de `El Mirador` pas op 640 meter hoogte. Je hebt hier een prachtig uitzicht naar beneden waar de Buritaca rivier stroomt. We dalen bijna constant af naar de `Quebrada Honduras`, een rivierdal waarin de `Donde Adan`lodge ligt. Je kunt hier heerlijk zwemmen in het prachtige natuurlijke zwembad.
Overnachting in hangmat.
stijgen: 490 meter / dalen: 160 meter / hoogste punt: 640 meter / lopen: 4 uur

dag 12 Trekking naar de El Paraiso Lodge (870 meter)

Dit is de langste dag van de trekking, dus we starten vroeg. Na het ontbijt begint de klim meteen en volgen we een goed bewegwijzerde route omhoog naar `Mumake` pas (680 meter). Net voor de pas komen we in het gebied van de Kogi Indianen die hier altijd gewoond hebben. Vanaf de bergpas dalen we af de `Buritaca` vallei in, met de enige grote Kogi nederzetting die we tijdens deze tocht aandoen. Het is een perfecte plek om een glimp op te vangen van de lokale levensstijl en tradities. Na ongeveer 1 uur wandelen, steken we via een hangbrug de rivier over en klimmen we in ongeveer 2 uur naar de `Koskunguena` pas (820 meter). We dalen nog één keer af naar de `Buritaca` rivier. Aan de overkant lopen we door een vrijwel vlak gebied naar de `El Paraiso` lodge. Deze lodge ligt vlak bij de oevers van de rivier “Buritaca”, een fantastische plek om te ontspannen en te zwemmen. Overnachting in hangmatten.
stijgen: 735 meter / dalen: 325 meter / hoogste punt: 824 meter / afstand: 13,6 km / tijdsduur: 7 tot 8 uur

dag 13 Trekking naar de Lost City (1320 meter)

Na een vroeg vertrek volgen we een klein half uurtje de Buritaca rivier tot we bij de trap komen die ons steil omhoog leidt naar de eerste terrassen van de Lost City. Hier begint een reis door de tijd, naar één van de meest intigrerende archeologische vindplaatsen van de pre-Spaanse periode. De Verloren Stad van Tayrona is wereldberoemd, de oorspronkelijke inheemse naam is "Teyuna". Teyuna is de enige stad die tot nu toe ontdekt is en is ten dele gerestaureerd. Hoewel er geen absolute zekerheid is over de rol van Teyuna in de Tayrona cultuur, wordt er aangenomen dat het een plek voor erediensten en het centrum van de politieke macht was. Waarschijnlijk zijn de Kogi indianen afstammelingen van de Tayrona stam. Gedurende ons 4 uur durende bezoek krijgen we alles te horen over het archeologische complex.
Na het bezoek wandelen we naar de `El Paraiso` lodge en lopen na de lunch via hetzelfde pad als gisteren langs Montangi naar de `Mumake` lodge, aan de voet van de gelijknamige pas. Overnachting in hangmatten.
stijgen: 600 meter / dalen: 830 meter / hoogste punt 1320 meter / tijdsduur: 8-10 uur inclusief 4 uur bezoek Lost City

dag 14 Trekking naar El Mamey (150 meter) - Tayrona

Onze laatste trekkingdag gaat vanaf de lodge over de `Mumake` pas (680 meter) en dalend naar de `Quebrada Honduras` rivier. Een klim van ongeveer 1,5 uur brengt ons naar de laatste pas `El Mirador` op 640 meter. We genieten nog een laatste keer van het uitzicht voor we definitief afdalen naar het eindpunt van onze trekking, `El Mamey` (150 meter).
Na de lunch rijden we in 2 tot 2,5 uur naar ons (strand)hotel in Tayrona. Overnachting in hotel/lodge. 
stijge: 350 meter / dalen: 690 meter / Hoogste punt 680 meter / tijdsduur wandeling: 4-5 uur

dag 15 Dagtour Tayrona Nationaal Park

Het Tayrona National Park is één van de meest bekende parken in Colombia met een aantal van de mooiste stranden van de Colombiaanse Caribische kust direct aan de voet van de Sierra Nevada de Santa Marta, werelds hoogste kust bergketen.
Het park beschermt een gebied van 150 km2 op het land en 30 km2 zee. Vanwege de ligging kent het een enorme biodiversiteit, naast ook archeologische ruïnes als `Pueblito`.
We maken een korte wandeling door de jungle en langs prachtige stranden en hebben ruim de tijd om hiervan te genieten. Overnachting in het strandhotel. 

dag 16 en 17 Cartagena - Amsterdam

Transfer vanaf het hotel naar Cartagena, een rit van 4 tot 5 uur. Je kunt tegenwoordig vanaf hier aan het einde van de middag rechtstreeks naar Amsterdam vliegen. De volgende dag kom je aan op Schiphol.

Het is ook mogelijk om je reis uit tebreiden met een paar `City tour`dagen in deze oude en boeiende stad. Vraag even naar de mogelijkheden.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* lokaal vervoer en transfers
* alle maaltijden tijdens de trek
* alle overnachtingen in twee of meerpersoonskamers op basis van logies en ontbijt
* tijdens Los Nevados trek overnachting op slaapzalen en in tweepersoonstenten
* tijdens Lost City trek overnachting in hangmatten
* binnenlandse vluchten Bogotá – Pereira, Armenia en Pereira, Armenia– Santa Marta (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, is er een vluchttoeslag)
* tijdens de Los Nevados trek, in Bogotá en Tayrona een eigen Colombiaanse Engelssprekende gids,
* tijdens de Lost City trek een Colombiaanse Engelssprekende gids en kok 
* lastdieren voor bagage vervoer m.u.v. dag 5 en niet de tijdens Lost City Trek (tenzij de groep 6 of meer reizigers heeft)
* Nederlandse reisleiding vanaf 11 deelnemers
* het laten dragen van 10 kg persoonlijke bagage tijdens de Los Nevados trek 
* on-line voorbereidingsbijeenkomst
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* vluchten Amsterdam-Bogotá en Cartagena-Amsterdam (deze kunnen via ons geboekt worden)
* toeslag eenpersoonstent € 70,--
* toeslag eenpersoonskamer € 400,-- (alleen voor overnachtingen in steden mogelijk)
* lastdieren voor bagage vervoer tijdens de Lost City trek bij 4 en 5 reizigers, vanaf 6 reizigers wel inbegrepen
* huur klimmaterialen, 65U$ lokaal te betalen
* wijzigingskosten € 35,--
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer niet op trek en in hotels (lunch dag 2,4, 10 en 16; diner dag 1, 2, 3, 4, 9, 10, 14 en 15)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Vraag kantoor naar de kosten van de reisuitbreiding `City tour Cartagena`

Groepsgrootte

Minimaal 4 reizigers
Maximaal 14 reizigers

Vanaf 4 reizigers reis je met een lokale gids  
Vanaf 11 reizigers gaat er ook een Nederlandse reisbegeleider mee.

Klimaat

Colombia ligt net boven de evenaar en door de grote verscheidenheid aan landschappen kan het klimaat per regio sterk verschillen. Aan de kust heerst een vochtig, tropisch klimaat, met een relatief droge tijd van juli tot en met november. In het regenseizoen regent het niet de hele tijd maar vallen er vaak stortbuien aan het einde van de dag. De temperatuur aan de kust is gemiddeld 30 graden. In de Andes is het zonnig en droog in juli en van december tot en met februari.De temperaturen zijn sterk afhankelijk van de hoogte. Zo kan het kwik `s nachts tot onder het vriespunt dalen. De temperatuur in de bekkens tussen de bergen schommelt tussen 7 en 20 graden. In Bogotá ligt de temperatuur gemiddeld tussen 9 en 21 graden. Boven de 4300 meter hoogte heerst een hooggebergteklimaat. Op de oostelijke hellingen van de Andes en in het Amazonebekken is het het hele jaar door vochtig en warm met temperaturen boven de 25 graden. De meeste regen valt in de maanden april tot en met juni en dan meestal in de vorm van hevige, korte tropische buien. In augustus en in de periode december tot maart valt de minste regen. Tijdens het regenseizoen is het prettig warm en meestal zonnig met af en toe een heftige tropische regenbui. De rest van het jaar is het koeler en vaak mistig. 

Voor wat betreft ons verblijf in de bergen en in het hoogland dient dus rekening worden gehouden met sterke zonnestraling, maar ook met mist, regen, sneeuw en kou.

Geld

De Colombiaanse peso is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar zodat de koers tov de Euro nogal schommelt. Kijk op Oanda.com voor de wisselkoers.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Tijdsverschil

In Colombia is het in onze zomer zeven uur vroeger dan in Nederland en België. In de winter is dat zes uur.

Bereikbaarheid

Mobiele telefoons uit Nederland zijn soms werkzaam afhankelijk van je provider in NL. Tijdens de trektochten zijn er dagen dat er geen mobiel bereik is. De meeste hotels beschikken inmiddels over WiFi. Tijdens de trektochten heeft de gids altijd een mobiele telefoon bij zich maar ook hij heeft op sommige dagen geen mobiel bereik.

Elektriciteit

De netspanning in Colombia is 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een hoofdlamp zijn zeker handig om mee te nemen. Kijk voor meer informatie over voltage en gebruikte stekkers op de website van www.kropla.com.

Eten en drinken

Ga je in Colombia uit eten dan betaal je bij de betere restaurants rond de $15,00 voor een hoofdgerecht. Lunch kan bij kleine lokale restaurantjes al vanaf $5,00, maar de prijzen gaan omhoog in de meer toeristische plaatsen. In Colombia is het gebruikelijk om tussen de middag warm te eten maar in de grotere plaatsen is inmiddels ook een variëteit aan broodjes etc. te vinden.
Tijdens de trektochten is de lunch inbegrepen en krijg je een lunchpakket mee voor tijdens de wandelingen.

Paspoort en visum

Voor een bezoek aan Colombia heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Colombia. Voor Colombia heb je geen visum nodig.

Procedure van vertrek

Je ontvangt je ticket uiterlijk een week voor vertrek. Je dient minstens 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer.

Vaccinaties

Het is aan te raden om je in te laten enten tegen D.T.P., tyfus, gele koorts en geelzucht. Informeer je hierover tijdig (4-8 weken voor vertrek) bij je huisarts of de G.G.D. en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.
Verleng je je reis met een bezoek aan de jungle denk dan aan malaria tabletten.

Accommodaties

Tijdens trekkings wordt er overnacht in hangmatten en een basic hostal / hut.
Voor de beklimming van de Tolima vulkaan overnachten we in tenten. Technische uitrusting voor de beklimming is lokaal te huur voor 75 U$. Gebruik je liever je eigen uitrusting dan is dit geen probleem maar alles wat je nodig hebt is hier aanwezig.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties * 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* Diamox. Voor deze reis zijn 20 pillen van 250mg per persoon voldoende
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20 
* lippenbescherming minimaal factor 20, zinkzalf, lippenbalsem
* isostar, electrolyten o.i.d. Door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband bij knieproblemen
* sporttape (ook voor reparaties en het dichtplakken van gamaschen)
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen 
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapmatje 
~ slaapzak (tot –10 graden Celsius)
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ sokken/kousen min. 4 paar (eventueel ondersokken)
~ (thermo) ondergoed
~ T-shirt met lange mouwen
~ T-shirt
~ fleece trui
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regenjas
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ wanten
~ wandelschoenen (B/C)
~ klimgordel (kan ter plaatse gehuurd worden)
~ pickel (kan ter plaatse gehuurd worden)
~ stijgijzers (kunnen ter plaatse geleend worden)
~ sandalen/gympen*
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak

algemeen
~ grote dagrugzak (45-50 liter is ideaal)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen* 
~ hoofdlamp plus reservebatterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal of stevige reistas
~ hangslotje om plunjezak, kast ed. af te sluiten.
~ fototoestel + batterijen/accu fototoestel
~ Drinkfles of waterzak
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen in beperkte hoeveelheid (veelal ook ter plekke te koop)
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie boven)

reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- vliegticket
- geld
- bankpasjes/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

* = niet (altijd) noodzakelijk

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de trekking mag je 10 kg p.p. aan persoonlijke bagage afgeven. De bagage wordt vervoerd per paard en/of drager. Voor één overnachting kan dat niet, die dag draag je zelf je minimale overnachtingspullen in je dagrugzak.

Achterlaten bagage
In de hotels kun je spullen achtergelaten die je niet nodig hebt tijdens de trekkingen.

Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal van sterk materiaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Fotograferen

Colombia is een fotogeniek land. Fotograferen is echter moeilijk door het felle licht. De beste tijd om foto’s te maken is ´s ochtends vroeg of ´s avonds bij zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. Bedenk dat niemand het leuk vindt wanneer een buitenstaander de minder mooie of armoedige kant van zijn land fotografeert of filmt. Vraag mensen om toestemming als je ze wilt fotograferen. Dat is beleefd en kan vaak heel eenvoudig, zonder woorden met een lach, oogcontact of een knikken. Willen mensen niet op de foto, respecteer dan hun keuze en blijf vriendelijk. Sommige mensen willen alleen voor geld op de foto. Respecteer deze wens en ga niet stiekem van een afstand fotograferen. Denk ook aan een waterdichte zak ter bescherming van je fotomateriaal.

Verzekering

We stellen een adequate bergsportreisverzekering verplicht, in dit geval is een bergsport-/bijzondere sportenverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Alleen de annuleringsverzekering kun je via ons afsluiten. Graag ontvangen we voor vertrek de volgende gegevens : verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de lokale gids/agent en Nunatak snel handelen.

Categorie 3, zwaarte beklimming categorie 5

De reis bestaat uit een tweetal meerdaagse wandelingen waarbij je soms twee nachten op dezelfde plek overnacht. Tijdens de wandeldagen zijn er regelmatig flinke hoogteverschillen (500 meter of meer) meerdere dagen achter elkaar. Gemiddelde netto looptijd per dag bedraagt ongeveer 5,5 uur. Je loopt meerdere dagen achter elkaar boven de 4000 meter en kampeert daar ook. Het hoogste punt is de top van de Tolima. Tijdens de beklimmingen van de Tolima is het noodzakelijk zijn stijgijzers en touwen te gebruiken. Deze materialen kun je lokaal voor 65 U$ dollar huren. De omstandigheden bepalen hoe we hier te werk gaan. Op de gletsjer lopen we in een touwgroep. Ter plaatse nemen we de tijd om dit te oefenen.
De trektocht naar de `Lost City` is in de jungle, je overnacht in hangmatten.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice