Centraal Azië

De Fann Mountains - een gebied met turquoise meren, pieken en oude legenden - is uniek en één van de mooiste delen van het Pamir gebergte. De heldere en prachtige meren worden omringd door hoge scherpe rotsachtige besneeuwde pieken. Geweldige pieken zoals Energia en Chimtarga stijgen uit boven deze meren. Soms lijkt het bijna een maanlandschap met stammen van de jeneverbes die in onwaarschijnlijke figuren zijn vervormd.

  • de mooiste trektocht van Centraal Azië
  • kamperen aan azuurblauwe meren
  • cultuurschatten in Boechara en Samarkand
  • reis in internationale groep met bagage vervoer

De rivier valleien van Zindan en Archimaidan, oude steden Samarkand en Boechara

We starten onze reis met een stadstoer in Dushanbe (Tadzjikistan). De trekking route loopt door de indrukwekkende valleien van de Zindan en Archimaidan rivieren. De bergen hier staan bekend om hun heldere, diepblauwe meertjes, zeer steile pieken en soms 2000 meter hoge rotswanden. Door het drogere klimaat overheerst hier de jeneverbes, die soms aaneengesloten bergbossen vormt. Door de grote hoogte en de droge, schone lucht zijn de kleuren bijzonder intens: rode rots massieven, groene jeneverbessen, witte watervallen en sneeuw, blauwe meertjes en hemel. Een echt paradijs voor bergfotografen. We genieten van de mysterieuze schoonheid van het Bolshoje Allo meer - een gigantische marineblauwe meer omgeven door verticale rotsen.  We wandelen langs de Kulikalon en Alauddin meren, imposante watervallen en pieken van 5000 meter, zoals Chapdara, Bolshaya Ganza, Malaya Ganza en Mirali pieken. De Chimtarga pas op 4780 meter is het hoogste punt van de trekking. 
Na de tocht in de bergen bezoeken we in Oezbekistan de oude steden Samarkand en Buchara. We verblijven eerst in de sprookjesachtige Zijderoute stad Samarkand en reizen daarna via de groene corridor van de hete Kysyl Kum woestijn naar het karakteristieke, slaperige Boechara. Met de nachttrein reizen we naar Tasjkent waar we de stad bezichtigen. De volgende ochtend vliegen we naar Amsterdam. 

Garant vertrek vanaf 1 persoon

Deze reis gaat op deze datum gegarandeerd door. Je reist in een internationaal gezelschap met een Engels sprekende lokale gids.

Trekking variant

De reis is ook alleen als trektocht te boeken, zonder het bezoek aan de steden van de Zijderoute. Je vertrekt dan op dag 12 uit Samarkand. Informeer bij kantoor naar de reismogelijkheden en prijzen.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Centraal Azië

Dagen 16
Lopen 7
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1695
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam - Dushanbe

We landen in de vroege ochtend in Dushanbe en bezoeken na een paar uur slapen een aantal hoogtepunten van de stad. Dushanbe dankt zijn naam aan de bazaar die in de oudheid op maandag werd georganiseerd. De stad heeft o.a. veel pleinen, een oud fort (Gissar fort) en een park met botanische tuin. Het is ook een moderne stad met goede infrastructuur. Overnachting in een hotel.

dag 3 Dushanbe - Artuch (2200 meter)

We rijden via een lange tunnel en de Anzob pass (3373 meter) over de Grissar bergketen. Deze loopt vrijwel parallel aan de Zarafsahn keten, alleen in het uiterste westen komen ze bij elkaar. Hier liggen ook de Fann Mountains, bijna op de grens met Oezbekistan.  Langs de Zarafshan rivier rijdend bereiken we Artuch. Artuch is een prachtige plek in het hart van de Fann Mountains niet ver van de mooiste meren en de hoogste toppen. We slapen in de hutten van het ‘Mountaineers Base Camp’ in het bos. ’s Nachts koelt het al aardig af. 

dag 4 Artuch - Bibidjanat meer (2840 meter)

We gaan door een prachtig dal, langs de Urjam rivier omhoog. Bomen, struiken, bloemen, grazende kudden en hier en daar een herdershutje. Er volgen twee korte steile stukjes en we bereiken het hogere deel van het dal. Het is geen lange loopdag en bij de lunch aan de Kulikalon meertjes is er tijd genoeg om in één van deze mooie bergmeertjes te zwemmen.  De meren worden omgeven door toppen van 4000 en 5000 meter. De zogenaamde ‘Kulikalon Wall’ bestaat uit vier toppen: Maria (4970 meter), Mirali (5120 meter), Rudaki (4900 meter) en Adamtash (4700 meter). Verderop zien we de Saryshah (4650m) en Aurondag (4573 meter) en aan onze voeten ligt een prachtig turquoise meer.  Het pad voert ons door de bossen naar ons kamp aan de oever van het Bibidjanat meer op 2824 meter. Het is omgeven door steile deels besneeuwde en vergletsjerde bergwanden. Het prachtige blauwgroene meer is soms spiegelglad en weerkaatst de bergen eromheen. We genieten van de zonsondergang met zicht op de Mirali Peak die fantastisch rood en roze kleurt. Overnachting in tenten. Vandaag lopen we ongeveer 5 uur.

dag 5 Bibidjanat meer - Alauddin meertjes (2790 meter)

Vandaag maken we de eerste pasoversteek van deze trek, de ruim 3700 meter hoge Alauddin pas. Een mooie aanloop vanaf het kamp brengt ons boven de boomgrens en de bomen en grashellingen maken plaats voor kale hellingen, bezaaid met puin keien en gruis waardoor we onze weg omhoog zoeken. Mogelijk zweven roofvogels in de blauwe lucht boven ons. Onder ons kijken we op de blauwgroene Alauddin meren.
Vanaf de steenachtige pas hebben we een indrukwekkend zicht oostwaarts naar de vallei van de Chapdara rivier. Van links naar rechts zien we de met sneeuw en ijs bedekte Chapdara Peak (5050 meter), Bodhona Peak (5138 meter), Zamok Peak (5070 meter), de duidelijke piramide van de Kaznok Peak (4200 meter) en Adamtash Peak (4700 meter). We picknicken op een groene grazige plek 200 meter onder de pas bij een bron. Een steile afdaling van 2 tot 3 uur brengt ons naar onze kampeerplaats, een open plek aan de stroom vanuit het Alauddin meer (2786 meter). Tijd om te relaxen, een rondje langs het meer te lopen of wellicht een bad te nemen. Circa 6 uur lopen.

dag 6 Alauddin meertjes - Mutnoje meer (3490 meter)

Door een ruig landschap stijgt het pad verder naar ons einddoel voor vandaag, het Mutnoje meer (3490m). Het pad bestaat vooral uit keien en gruis van oude morenes. Gelukkig is het vandaag een vrij korte wandeling van ongeveer 5 km. We komen langs bijzondere berkenbosjes en het ronde ‘Piala’ meer (Piala is een Oezbeeks drink kommetje). Lunch op de kampplaats, die tussen grote rotsblokken bij de dam van het Mutnoje meer ligt. Mutnoje betekent zoiets als troebel water en het meer doet zijn naam eer aan. Het wordt gevoed door de gletsjers van de Chimtarga en omliggende bergen en is grijs van kleur door het meegevoerde zand.  We wandelen ongeveer 4 uur tot het kamp.
Liefhebbers kunnen een uitstapje maken over de stuwwal naar de Kaznok pas (400 meter stijgen, 4 uur lopen) voor een adembenemend panoramisch uitzicht. Een wandeling rond het meer of chillen in het kamp kan natuurlijk ook. Als de zon ondergaat wordt het snel koud, onze warme (dons) jassen komen goed van pas.

dag 7 Mutnoje meer - Chimtarga kamp (4450 meter)

Om de reflectie van de omliggende pieken in het meer te zien en te fotograferen moet je vandaag vroeg opstaan. Dat is sowieso een goed idee, want het is een uitdagende wandeldag. We lopen eerst langs het meer en steken een gletsjerstroom van de Chimtarga gletsjer over. Daarna lopen we over de gletsjer zelf, die bedekt is met stenen en kleine stroompjes. Zodra het steiler wordt vervolgen we onze route al zigzaggend over een steile puinhelling. In deze pittige klim is het fijn om je wandelstokken te gebruiken. Eenmaal boven, ligt ons kamp op een super mooie plek net onder de Chimtarga pas. Je hebt hier schitterend uitzicht over de Zeravshanskiy en Gissarsky ketens in het hart van het Fann gebergte. Een welverdiende beloning voor de stijging van 1000 meter die je vandaag gemaakt hebt naar de hoogste kampeerplek van de trekking.  Circa 6 uur lopen.

dag 8 Chimtarga kamp - Bolshoje Allo meer (3110 meter)

De Chimtarga pas op 4780 meter ligt op ongeveer een uurtje lopen van ons kamp. Vandaag starten we met een makkelijker pad over de gruishelling, maar afhankelijk van de condities kunnen de laatste 50 meter tot de pas nog bedekt zijn met sneeuw.
Vanaf de pas (en met goed weer) wordt je weer getrakteerd op fantastisch uitzicht op o.a. de pieken rond het Mutnoje meer (Pakhamber (4938 meter) en Zamok (5020 meter) en de hoogste toppen van de Fann: de Bolshaya (grote) Ganza (5308 meter), Malaya (kleine) Ganza (4956 meter), de Energiya (5105 meter) en Moskva piek (5046 meter). Het is de highlight van de trekking. De afdaling is spectaculair: steil omlaag over gruis, puin en wellichtnog wat sneeuw. Beneden aangekomen lopen we nog twee uur langs de Chimtarga rivier door het prachtige brede dal naar het Bolshoje Allo meer. Het meer ontstond door een enorme landverschuiving in 1916. Tussen de grote rotsblokken en puin zoeken we onze route naar het meer waar we op de oever kamperen op ongeveer 3110 meter hoogte. In totaal lopen we circa 7 uur.

dag 9 Bolshoje Allo meer (3110 meter), dagtocht naar Verhneje Allo meer

Na de lange afdaling van gisteren hebben we een vrije dag om uit te rusten, te zwemmen of een wandeling te maken naar het kleine Verkhneje (hoge) Allo meer en een grote waterval. Voor de wandeling van 3 tot 4 uur (300 meter stijgen) kunnen alleen met onze fotocamera’s en wat water op pad. We kijken uit op de Krasnaja Moskva Peak (5183 meter), Blok Peak (4508 meter), Amshut Peak (4840 meter), Day Peak (4713 meter), Skalnaja Peak (4734 meter) en de naburige pieken en gletsjers. Het is onze laatste kampeer nacht.

dag 10 Bolshoje Allo meer - Amshut rivierdal (1964 meter)

Vanaf het kamp lopen we weer het ‘doolhof’ van de rotsblokken in, waar we soms ook overheen moeten klauteren. De prachtige route gaat langs de Zindon (‘gevangenis’) rivier, wiens naam afstamt van de smalle doorgang in de kloof, die het water als het ware gevangen houdt. Deels verdwijnt de rivier ondergronds, soms zien we een waterval die onder de rotsen doorkomt, als het ware ‘bevrijd’ uit het puin. 
We passeren het ‘Littel Allo’ meertje met zijn prachtige turquoise kleur in de Zindora kloof.  Verder afdalend bereiken we de vallei van de Amshut rivier, waar de kans groot is dat we Tadzjiekse herders en boeren ontmoeten en wellicht de traditionele yoghurt (airan), brood of thee kunnen proeven.  Eenmaal beneden wacht ons een korte transfer naar Zimtut of Gazza waar we in een guesthouse zullen overnachten. Circa 5-6 uur lopen en een rit van ongeveer 30 minuten.

dag 11 Transfer naar Samarkand (Oezbekistan)

Vandaag verlaten we de Fann mountains en rijden naar Samarkand. In het begin is de weg niet veel meer dan een jeep rail die zich langs de steile wanden door de vallei slingert. Na de tunnel die we van de heenweg kennen wordt het beter. We steken de grens over en bereiken tegen de avond ons hotel in Samarkand aan en gaan na een snelle douche de stad in om op één van de terrassen of in een restaurantje eten. Natuurlijk staat overal Kebab en Sjasliek op het menu. Hotelovernachting.

dag 12 Samarkand (verblijf)

Na het ontbijt gaan we de beroemde eeuwenoude stad Samarkand verkennen. De stad, rijk geworden door zijn strategische ligging aan de Zijderoute, bevat nog een groot aantal gebouwen uit de 15de en 16de eeuw, de tijd van de Timuriden-dynastie. Dit zijn de nakomelingen van de beruchte veroveraar Timur Lenk/Tamerlan die de ambitie had om Dzengis Khan te evenaren. In elk geval heeft Samarkand aan zijn plundertochten een hele reeks indrukwekkende, maar tegelijkertijd verrassend sierlijke bouwwerken overgehouden, zoals bijv. Gur Emir (Tamerlan`s eigen mausoleum, bekroond door een reusachtige blauwe koepel), de Bibi Khanym-moskee, het Shah-i-Zinda mausoleumcomplex, het observatorium van Ulugbeg en, last but not least, het beroemde Registan-plein, aan drie zijden omsloten door prachtige medreses (religieuze scholen). Hun slanke minaretten, statige portalen, hemelsblauwe koepels en rijke mozaïeken vormen samen een kunstwerk van grote schoonheid. `s Avonds zorgt de speciale belichting helemaal voor een sprookjesachtig effect. De meeste highlights liggen op loopafstand van elkaar. De stad heeft een ontspannen sfeer en is erg toegankelijk.

dag 13 Transfer Samarkand - Boechara

We vertrekken op tijd uit het hotel voor de rit van 4-5 uur naar Boechara, zodat we in de middag nog tijd hebben voor een bezoek aan enkele highlights van de stad.
Lyab-i-Khauz (‘bij de vijver’) is een must see, een plein met vijver en mooie oude gebouwen, hier is het heerlijk vertoeven bij één van de restaurantjes onder de oude platanen. De  Nadir Divan-Beghi en Kukeldash medrese alsook het Nadir Divan-Beghi Khanaka klooster uit de 17e eeuw liggen vrijwel aan het plein. We kunnen ook een atelier bezoeken waar de traditionele gouden borduurwerken en kleding wordt gemaakt. Overnachting in een hotel.

dag 14 Boechara en transfer naar Tasjkent

Boechara heeft de gemoedelijke wat romantische sfeer van een woestijnstadje. In haar smalle straatjes zijn voormalige koopmanshuizen omgetoverd tot B&B’s, boetiekjes en cafeetjes. De stad heeft een groot aantal prachtige bouwwerken, waarvan we een aantal lopend bezoeken: de Bolo Khauz-moskee, de mausolea van Samanids en Chashma Ayub, het Ark fort, het Pol-i-Kalyan complex met zijn medrese en enorme minaret van 46 meter hoogte en de Ulugbek medrese.
Na de lunch bezoeken we het Sitorai Mokhi-Khosa paleis net buiten de stad, een heerlijke koele buitenplaats van de laatste emirs van Buchare met een museum. We keren terug naar de stad en nemen de avondtrein naar Tasjkent, waar we in een hotel overnachten.

dag 15 Tasjkent

Na het ontbijt is het tijd om de stad te bezichtigen. Tasjkent is met circa 2,7 miljoen inwoners de enige echte metropool van Centraal Azië. Door een zware aardbeving in 1966 heeft de stad nu een overwegend modern uiterlijk gekregen en de afstanden zijn hier beduidend groter dan in Samarkand en Buchara, maar de sfeer op straat en op de markten is onmiskenbaar oosters. Ook de metrostations in de oriëntaalse stijl zijn het bekijken waard. Opvallend zijn de leuzen die overal met koeienletters op hoge gebouwen staan. Sinds 1991 niet meer Russische uitspraken van Lenin, maar nu in het Oezbeeks gestelde wijsheden van de nieuwe vader van de natie, Islam Karimov.  Hoogtepunten zijn de het Khast-Iman plein, Amir Temur plein en het onafhankelijkheidsplein, het Mausoleum van Abubakr Kaffal ash-Shashi met zijn asymmetrische vorm en belangrijke pelgrimsplaats en de Chorsu bazaar. De oudste bazaar van de stad heeft uitgebreide en zeer kleurrijke voedselmarkten maar ook keramiek, kleurige manden, bewerkte tassen en andere souvenirs zijn hier te vinden. Vlakbij is de grote Kulkedash Medressa die het bezichtigen zeker waard is. We keren weer terug naar het hotel voor onze laatste overnachting.

dag 16 Tasjkent–Amsterdam

De ochtendvlucht brengt ons van Tasjkent via Istanboel weer naar Amsterdam, waar we aan het begin van de avond landen.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaven transfers (indien het ticket bij ons geboekt is)
* alle vervoer volgens programma
* hotelovernachtingen (inclusief ontbijt)
* treinticket Boechara-Tasjkent
- op trek
* gebruik van tweepersoonstenten
* gebruik keukenmateriaal, borden, mokken en bestek
* gidsen, kok en dragers/lastdieren
* 3 maaltijden per dag
* het laten dragen van 10 kg persoonlijke bagage
* EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* vluchten Amsterdam - Istanbul - Dushanbe en Tasjkent - Istanbul - Amsterdam (deze kunnen wel via ons geboekt worden)
* visum Tadzjikistan ± U$ 50,--, 
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,--
* vaccinaties, reis- en annuleringsverzekering
* maaltijden tijdens verblijf in steden (buiten de trek, ± € 75,--)
* vervoer naar en van Schiphol
* toeslag eenpersoonstent /-hotelkamer voor deze reis € 270,--
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica
* fooien locale staf (± € 50,--)
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Groepsgrootte

Je reist in een internationale groep, het vertrek is gegarandeerd vanaf 1 persoon.
Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

Klimaat

In de bergen kan het overdag behoorlijk warm worden, maar ‘s nachts op de hoogste kampeerplekken kan het zo’n 5 graden vriezen. Vooral in juli kan er nog veel sneeuw liggen op de bergpassen. Zo waterdicht mogelijke schoenen zijn dan ook aan te bevelen. Het pad is redelijk goed, maar een goede lichamelijke conditie en "schwin­delfreiheit" zijn wel vereist. 
In de woestijn (en ook in steden als Samarkand en Buchara) loopt de temperatuur `s zomers op tot boven de 40 graden.

Tijd

In Centraal Azië is het 4 uur later dan in Nederland.

Elektra

220 Volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.

Geld

Het is aan te bevelen uitsluitend contante dollars of euro’s mee te nemen, in coupures van 10 en 20. Travellers cheques zijn eigenlijk nergens te gebruiken. De namen van de valuta zijn als volgt: de Oezbeekse soem, de Tadzjiekse Somoni Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)
In Centraal-Azie zijn, naast de plaatselijke valuta, de dollar en ook de roebel algemeen gangbare betaalmiddelen.

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de crew die is meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de crew. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond de € 50,--.

Visa

Voor deze reis zijn 2 visa nodig, een multiple entry visum voor Oezbekistan en een single entry visum voor Tadjikistan.

Oezbekistan; vanaf 1 februari 2019 kun je een gratis visum krijgen aan de grens met een geldigheid van maximaal 30 dagen.

Het visum voor Tadjikistan is tegenwoordig een e-visum.
Je vraagt het visum aan via deze link. De kosten zijn U$ 50,-- per aanvraag.

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je na boeking.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
* aluminium reddingsdeken

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding. Wij zorgen daarnaast voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Over de uitrusting

Schoenen
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp.

Slaapzak
De nachttemperaturen in juli en augustus kunnen uiteenlopen van 15 graden tot - 5 graden onder nul op grotere hoogte.

Regenkleding
Neem altijd goede waterdichte en ademende regenkleding mee. Ook als het niet regent, kan een regenbroek in combinatie met gamaschen prettig zijn als je door hoog nat gras en over drassige grond loopt. Omdat de paden zo slecht zijn is een poncho af te raden, je ziet dan niet goed waar je je voeten neerzet. Als het erg warm is en het regent, kan een paraplu prettiger zijn dan regenkleding.

(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 10 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Zitlap
Neem zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg.

Toiletartikelen
Reis licht. Neem liever geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid.

Paklijst

Slapen ~ slaapzak ~ lakenzak* ~ slaapmatje ~ opblaas kussentje* Kleding ~ bergschoenen ~ sokken (3 paar) ~ stevige sandalen (bijvoorbeeld Teva of sneldrogende gympies) ~ gamaschen* ~ winddicht jack ~ regenkleding ~ lange broek ~ korte broek ~ enkele T-shirts en/of overhemden ~ (thermo) ondergoed ~ warme (fleece) trui of vest ~ Bodywarmer* ~ zwembroek, badpak* ~ maillot/lange onderbroek/pyjamabroek ~ sjaal ~ handschoenen ~ zonnehoed of pet Overigen ~ (sneldrogende) handdoek en washandje ~ veldfles(sen) voor totaal 2 liter ~ zaklamp/ hoofdlamp ~ paraplu ~ loopstokken ~ reserve bril- of lenzen ~ zonnebril met UV filter ~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) ~ plastic (vuilnis)zakken ~ hangslotje ~ dagrugzak ~ stevige (waterdichte) plunjebaal ~ tussendoortjes (bv. mueslirepen) ~ zitlap ~ kompas/gps* ~ zakmes ~ batterijen* ~ fototoestel ~ fotorolletjes/geheugenkaart ~ (dag)boek ~ reserve veters ~ naaispullen* ~ plasticzakken Toiletartikelen ~ shampoo ~ zeep ~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) ~ of in plaats van bovenstaande: een drie in een middel. ~ wc papier ~ tandenborstel ~ tandpasta ~ kam/ borstel ~ zonnebrandcrème met hoge factor ~ tampons/ maandverband Moneybelt/ halstasje voor reisbescheiden ~ paspoort ~ vliegticket(s) ~ geld ~ inentingsboekje* ~ verzekeringsbewijs + alarmnummer * = niet noodzakelijk Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 10 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Om alles goed verpakt mee te nemen kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
Stop geen powerbanks in je ruimbagage!

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

Tijdens het verblijf in de steden slaap je in midden klasse hotels op tweepersoonskamers meestal met douche en toilet. Inrichting en afwerking blijven vaak achter bij wat we in het westen gewend zijn, maar over het algemeen zijn de kamers heel redelijk. Tijdens de treks slaap je in tweepersoonstenten.

Maaltijden

Tijdens de trek zijn de maaltijden inclusief. Wanneer we niet op trek zijn komen de maaltijden deels voor eigen rekening.
Hotelovernachtingen zijn op basis van logies met ontbijt. Tijdens het culturele deel van het programma wordt per dag een fles mineraalwater verstrekt.

Categorie 4

Tijdens deze reis doe je alle klimaten aan: de warme en droge woestijn van Buchara en Samarkand, de drogere maar wel onweersgevoelige bergen van de Kichik-Alay Pamir. In de steden is het warm maar ook in de bergen kan de temperatuur hier in de zomer flink oplopen. Tijdens de dagwandelingen (variërend tussen 4 en 8 uur) maak je zo nu en dan veel hoogtemeters. Zoals overal in Centraal Azië moet je rekening houden met onverwachte vertragingen tijdens de transfers.

Reiswaardering 8,7

Een greep uit de reviews:

 

Willy

27-08-2017

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Genieten van een uitdagende trekking gecombineerd met een stuk cultuur.

Meeste indruk: De Shintarga-pas op ruim 4700 meter en de prachtige Mausolea in Samarqand.

Ervaring: Alles prima geregeld en goed voorbereid; prettige reisbegeleiding, die ook veel achtergrond informatie paraat had.

Aanbeveling: 9,0

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

Mia

26-08-2017

Gemiddelde beoordeling: 8,6

Wens en/of verwachting: Een mooie trektocht in een ruig en ongerept gebied.

Meeste indruk: De kleurrijke bergen, de meren, het labyrint en Buchara.

Ervaring: Prima organisatie, ervaren reisleiding, weg van de gebaande paden.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,6

Ineke

25-08-2017

Gemiddelde beoordeling: 9,0

Wens en/of verwachting: Deze landen bezoeken.

Meeste indruk: Heel veel plekken.

Ervaring: Met de trekking door het ruige natuurgebied rond de Chimtarga berg en het bezoek aan de historische steden Samarkand en Buchara maken hiervan een complete reiservaring.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0

24-08-2017

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: Afwisseling en mooie natuur.

Meeste indruk: De bergen rondom de Cimtarga.

Ervaring: Afwisselend, uitdagend, goed georganiseerd.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice