Marokko Jebel Toubkal 8 dagen

Wandelen in Marokko door het hoog gelegen nationale park van de Toubkal is een adembenemende ervaring. Letterlijk en figuurlijk. Wandel naar de allerhoogste top van het Hoge Atlas gebergte, van Marokko en zelfs van heel Noord Afrika. In de zomer is het een wandelberg, in de winter komt er meer bij kijken. Om goed te acclimatiseren, is een aanloop door de kleurrijke Berbervalleien een aanrader. Geniet van de prachtige natuur, een andere cultuur en een beetje avontuur.

  • Jebel Toubkal 4167 meter: de berg der bergen
  • De hoogste top van Noord Afrika 
  • Voor iedereen die van een uitdaging houdt
  • 6-daagse trektocht door kleurrijke en afgelegen Berber valleien 

Met voldoende doorzettingsvermogen is deze tocht voor iedereen die graag wandelt goed te doen. Enige bergwandelervaring, vooral met het afdalen; helpt wel. De bagage wordt vervoerd op muildieren. Er loopt een lokale gids mee en voor alle maaltijden wordt gezorgd. Onderweg slaap je in eenvoudige Berberhuizen en in een berghut. Ga je in de winter dan ligt er boven de 3000 meter zeker sneeuw. Dan ga je ’s morgens vroeg met stijgijzers onder je schoenen over de bevroren sneeuw.

Meer vertrekdata

Start elke zaterdag in Marrakech (op de site staan enkele data vermeld, er zijn nog meer vertrekdata, informeer op ons kantoor naar de mogelijkheden). Je reist soms in een internationaal gezelschap. De reis gaat gegarandeerd door als er 2 reizigers zijn.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Marokko Jebel Toubkal 8 dagen

Dagen 8
Lopen 6
Zwaarte 3
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
Gegarandeerd vertrek 18 mei 2024 25 mei 2024
Nog 2 nodig 10 aug 2024 17 aug 2024
Nog 2 nodig 07 sep 2024 14 sep 2024

Gegarandeerd vertrek Gegarandeerd vertrek
Nog 1 of 2 boekingen nodig Nog 1 of 2 boekingen nodig
Prijs vanaf   € 650
Tickets vanaf € 550
Groepsgrootte 2 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan genoodzaakt zijn tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. In de winterperiode kan het zijn dat er een ander reisschema wordt gevolgd in verband met de winterse omstandigheden (zie reisschema onderaan deze pagina).

dag 1 Amsterdam - Marrakech

Na aankomst op de luchthaven in Marrakech, rijd je naar het hotel. Het hotel ligt vlakbij het grote plein Djemaa-el-Fna. Op het plein is het elke avond druk met verlichte eetstalletjes, acrobaten, muzikanten en verhalenvertellers.

dag 2 transfer naar de bergen - Imsker naar Matate

Vandaag rijd je in ongeveer 1,5 uur naar de bergen naar Imsker (1600 meter). Hier begint de trekking, de bagage gaat op muildieren. We wandelen hier door de prachtige vallei van Imenane en maken een eerste klim naar de pas van Aguersioual (2000 meter). Je eindigt in het dorpje Matate (1400 meter). Overnachting in een berberhuis. Lopen 4-5 uur.

dag 3 Matate naar Tizi Oussem

Je stijgt naar de Tizi-n-Tacht pas (2200 meter). Hier heb je een geweldig uitzicht op de vallei van Ouïssaden. Na een korte afdaling volgt een rustige wandeling naar Tizi Oussem (1850 meter). Overnachting in een berberhuis. Lopen 5,5 uur.

dag 4 Tizi Oussem naar Mezzik / Imlil

Over de Tizi Mezzik (2390 meter) gaat het naar Imlil (1740 meter). Het is eventueel mogelijk om `s ochtends nog een wandeling te maken naar Cascades d’ Irhoulidene. `s Middags is er tijd om de kleine dorpjes in de omgeving te bekijken (Targa Imoula, Tagadirt, Acheim) of je kunt relaxen in de lokale hammam (Marokaans badhuis). Overnachting in een berberhuis. lopen 4,5 uur.

dag 5 Imlil naar Refuge du Toubkal (3200 meter)

Vandaag gaat het alleen maar omhoog. Het is een duidelijk en gemakkelijk pad. Onderweg kom je langs het pelgrimsoord Sidi Chamharouch. Dan bereik je de berghut, waar je vannacht slaapt. Lopen 5 uur.

dag 6 top van de Toubkal

Vandaag is de dag. Je begint vroeg omdat je zo de meeste kans hebt op geweldige uitzichten. In het begin is het een steil pad. Later wordt het pad eenvoudiger, maar ga je de hoogte voelen. Door langzaam te lopen wen je het beste aan de hoogte. Het is ongeveer 4 uur lopen naar de top. De afdaling naar de hut is ongeveer 2,5 uur. Overnachting in de berghut.
Afhankelijk van de omstandigheden en de conditie van de groep kan er besloten worden om in de berghut te lunchen en vervolgens nog verder af te dalen naar Imlil en daar te overnachten.

dag 7 afdaling naar Imlil, transfer naar Marrakech

Als je wilt kun je `s morgens nog een extra klim doen naar de Tizi Ouanoums pas (3685 meter), je hebt hier een prachtig zicht op het in de verte gelegen bergmeer Lac d`Ifri. 2,5 uur omhoog, afdaling duurt 1 uur.
Verder is het vandaag een rustig afdaling naar Imlil. In Imlil staat het transport te wachten om je naar Marrakech terug te brengen. Lopen 5 uur. Overnachting in een hotel. 

dag 8 Marrakech naar Amsterdam

De laatste dag en de afsluiting van een intensieve en interessante vakantie in dit prachtige land. Vandaag vlieg je terug naar Amsterdam.

Het is ook mogelijk om nog iets langer in Marrakech te blijven. of iets eerder naar Marrakech te vertrekken. Je hebt dan de tijd om deze bijzondere koningsstad verder te ontdekken met haar rijke historie, oude paleizen, moskeeën, praalgraven en een prachtige oude Koranschool waar je je kunt verwonderen over het mooie handwerk van kalligrafieën, tegelmozaïeken en houtsnijwerk. Je kunt ook een mooie fietstocht maken met een gids door de souks en langs de tuinen van Marrakech. Je kunt dit bij boeking bij de bijzonderheden aangeven, hoeveel nachten je extra wilt blijven.

Winterperiode

In de winterperiode kan het zijn dat er een ander reisschema wordt gevolgd in verband met de winterse omstandigheden. De trek start dan in Imi Ourhlad, de eerste wandeldag zoals hierboven beschreven vervalt in dat geval. Dat betekent dat de beklimming van de Toubkal een dag eerder in het programma zit je daalt die dag af naar Imlil. Aan het einde van de trek is er nog andere wandeling toegevoegd, waardoor je wel 6 wandeldagen hebt binnen het programma.  

Reisschema in de winterperiode kan er als volgt uitzien:
dag 1 aankomst Marrakech
dag 2 Marrakech transfer naar Imi Oughlad, wandeling naar Tizi Oussem via de de Tizi-n-Tacht pas.
dag 3 Tizi Oussem naar Mezzik / Imlil
dag 4 Mezzik / Imlil naar Refuge du Toubkal dag 5 top van de Toubkal, afdaling naar Imlil
dag 6 lopen van Imlil naar Tacheddirt
dag 7 lopen van Tacheddirt naar Tizi Augersioual via verschillende dorpjes, transfer naar Marrakech
dag 8 vertrek uit Marrkech

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
18 mei 25 mei 2024 € 650 € 550
Gegarandeerd vertrek
10 aug 17 aug 2024 € 650 op aanvraag
07 sep 14 sep 2024 € 650 op aanvraag

Bij de prijs inbegrepen

* vervoer naar/van de trektocht 
* alle overnachtingen in steden op basis van logies met ontbijt in tweepersoonskamers. Buiten de trekdagen is dat een eenvoudig Riad in het oude centrum van Marrakech. 
– op trek: 
* alle maaltijden (3x per dag) 
* bagagevervoer (o.a. voor persoonlijke tot 12 kg p/p) 
* Engelssprekende Marokkaanse gids
* kok
* muildrijvers
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord, etc.) 
* overnachtingen in berberhuis/herberg of berghut (meerdere personen op 1 kamer)
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Marrakech (deze vlucht kan via ons  geboekt worden)
* reis- en annuleringsverzekering 
* vaccinaties 
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer niet op trek zijn (± € 100,--)
* flessen mineraal water tijdens trektocht 
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs) 
* vervoer naar en van Schiphol 
* excursies wanneer niet vermeld in de brochures of aangegeven als facultatief 
* wijzigingskosten € 35,--

Groepsgrootte

Minimaal 2 reizigers
Maximaal 10 reizigers


De reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.

Je reist soms in een internationaal gezelschap.

Klimaat

We voeren deze reis het gehele jaar uit. In juli en augustus is het in Marrakech heet en zoeken ook de Marokkanen verkoeling in de bergen. In de Hoge Atlas is het dan aangenaam vertoeven en heerlijk wandelen. In het voorjaar, veelal eind april tot ver in juni, als de sneeuw begint te smelten staan de lagere hellingen volop in bloei. Ook de appel- en kersenbomen. Op de hogere hellingen kan het dan, zeker `s nachts, nog erg koud zijn. En soms valt er ook laat in het voorjaar nog nieuwe sneeuw. 

Gemiddelde temperatuur in juli en augustus: 

laag / Marrakech 
overdag 25° C tot 40° C 
`s nachts 15° C tot 30° C 

in de bergen 
overdag 10° C tot 30° C 
`s nachts -5° C tot 15° C 

Gemiddelde temperatuur in mei/juni en september: 

laag / Marrakech 
overdag 25° C tot 35° C 
`s nachts 10° C tot 20° C 

in de bergen 
overdag 10° C tot 25° C 
`s nachts -5° C tot 10° C 

Gemiddelde temperatuur in oktober/november en maart/april: 

laag / Marrakech 
overdag 15° C tot 30° C 
`s nachts 5° C tot 15° C 

in de bergen 
overdag 0° C tot 20° C 
`s nachts -15° C tot -5° C

Tijd

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland.

Electriciteit

In de grotere steden is dat vaak 220 volt, maar op het platteland kan het wisselen van 110 of 220 volt. Er is GSM – bereik in Marrakech en op bijna alle hoge toppen. Het opladen van batterijen kan in Marrakech en bij de refuge du Toubkal (tegen een kleine betaling).

Geld en fooien

1 € = ca. 11 DH (Marokkaanse Dirham). Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech is er gelegenheid om te pinnen. Euro’s wisselen kan ook. Tax free shops op vliegvelden in Marokko accepteren geen Dirhams (wel euro’s, creditcard). Dirhams mogen officieel niet uitgevoerd worden. Voor de terugreis Dirhams terugwisselen dus. In het centrum van Marrakech is ook gelegenheid om te pinnen. Aanbevolen bedrag om bij aankomst te pinnen/wisselen is ± € 100,-- (exclusief souvenirs en alcoholica) De richtlijn voor de fooien is ± € 40,--, deze is inbegrepen bij ± € 100,--.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Marokko is geen visum nodig. Het paspoort moet tenminste 3 maanden geldig zijn tot na verblijf in Marokko.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Ga je in de winterperiode hou er dan rekening mee dat er soms stijgijzers nodig zijn, die moeten dan onder je bergschoenen passen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1,5 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. 
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. 
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 

(Dag-) rugzak
Je kunt je bagage tot 12 kg afgeven. Je bagage kun je in een plunjebaal, grote rugzak of stevige tas doen. Spullen die je tijdens de trektocht niet nodig hebt, kun je achterlaten in het hotel De bagage wordt vervoerd op muildieren. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter. 

Slaapzak
Voor de tocht is een goede slaapzak tot - 5 of - 10° C (dons of kunststof zoals bijvoorbeeld hollofil) noodzakelijk. E

Paklijst

~ berg(wandel)schoenen (stijgijzer vriendelijk in de winterperiode, zomer A/B, winter B/C)
~ teva’s of andere sandalen of lichte gympen voor ’s avonds; ook geschikt voor evt. het doorwaden van rivieren/beekjes 
~ slaapzak (min. temp -5°C, in de winter) 
~ eventuele (fleece) lakenzak 
~ warm, winddicht jack 
~ regenkleding (jas en broek, zijn verplichte kost bij het wandelen in de bergen. Ook in de zomer. In de bergen kan het weer altijd omslaan; ook al is de lucht ’s ochtends strakblauw. En bij het oversteken van een hoge pas waait het vaak; regenkleding geeft ook bescherming tegen de wind; 
~ lange broek 
~ gamaschen (winterperiode, kunnen handig zijn als er veel sneeuw ligt)
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen en met kraag tegen verbranding van je nek en armen 
~ ondergoed 
~ warme trui 
~ handschoenen/wanten
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen 
~ evt. zwembroek / badpak 
~ maillot, legging of pyjamabroek 
~ dunne handdoek (snel droog), een washand, en voor vrouwen een omslagdoek 
~ toiletartikelen 
~ oordoppen* 
~ veldfles (inhoud minimaal 2 liter) 
~ zakmes 
~ zaklamp (nb gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval!!) 
~ evt. wandelstokken
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden) 
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen 
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje) 
~ iets voor op je hoofd tegen zon, stof en kou; zonnehoed/pet/sjaaltje/muts 
~ zonnebril 
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om inhoud plunjebaal, rugzak of tas in te verpakken/droog te houden 
~ evt. hangslotje om plunjebaal af te sluiten 
~ dagrugzak 
~ moneybelt of halstasje met: 
· paspoort 
· inentingsboekje 
· ticket 
· geld, pinpas
· verzekeringsbewijs + alarmnummers 

Indien nodig zorgen we vanuit Nederland of ter plekke voor stijgijzers. 

*= handig, maar niet noodzakelijk 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium: bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel

Bagage

Tijdens de tocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd op de rug van lastdieren en is dus veel aan schuur- en drukbewegingen onderhevig. Alles wat kwetsbaar is moet dus goed verpakt meegenomen worden. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal gebruiken.  Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten e.d. meegaan naar Marokko, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen in bewaring worden gegeven bij onze plaatselijke agent in Marrakech.

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Verblijf

In Marrakech verblijven we in een eenvoudig Riad hotel. De kamers hebben eigen douche en toilet. In het hoogseizoen (de vakantieperiodes in Nederland) is het niet altijd mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren. Tijdens de trek slaap je in berberhuizen of gite en berghut.

Maaltijden

In Marrakech is het ontbijt inclusief. De overige maaltijden in Marrakech zijn voor eigen rekening. Tijdens de trek zijn alle maaltijden inclusief, ook tijdens de rijdagen.
Vertrek 18 mei 2024 Vanaf € 550.00
Bij de reis van 18 mei 2024 vlieg je met Transavia van Amsterdam naar Marrakech.
Het vluchtschema is als volgt:
18 mei Amsterdam-Marrakech
25 mei Marrakech-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 10 aug 2024 Op aanvraag
Bij de reis van 10 aug 2024 vlieg je van Amsterdam naar Marrakech.
Het vluchtschema is als volgt:
10 augustus Amsterdam-Marrakech (eventueel met 1 overstap)
17 augustus Marrakech-Amsterdam (eventueel met 1 overstap)
Boek deze reis
 
 
Vertrek 07 sep 2024 Op aanvraag
Bij de reis van 07 sep 2024 vlieg je van Amsterdam naar Marrakech.
Het vluchtschema is als volgt:
7 september Amsterdam-Marrakech (eventueel met 1 overstap)
14 september Marrakech-Amsterdam (eventueel met 1 overstap)
Boek deze reis
 
 

Categorie 3

Deze reis valt in categorie 3, de zwaarste categorie van de lichtere treks. Er zit soms een zware dag in waarop je veel moet stijgen (soms > 1000 meter) en lang moet lopen (soms > 6 uur). Gemiddelde looptijd per dag bedraagt ongeveer 6 uur. Qua hoogte loop je tot net boven de 4000 meter. Na een zwáre dag is er altijd een lichte dag of een rustdag. 
De zwaarste dag op deze reis is de klim naar de top van de Toubkal. Op deze dag wandel je tussen de 7 en 8 uur, en klim je in maximaal 5 uur tussen de 1000 en 1300 meter.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice