Griekenland Olympos en Pieria individueel

Een uitdagende 8-daagse trektocht langs berghutten over de Olympos en de Pieria in het noorden van Griekenland. Je begint met een 4-daage huttentrektocht over de Olympos, de hoogste berg van Griekenland en zetel van de Klassieke Goden. Aansluitend trek je de berg de Pieria over van oost naar west via de Flambouro top. De tocht eindigt in een comfortabel hotel in Velvendos. Een pittige tocht, ideaal om al genietend van de bergen je hoofd helemaal leeg te maken. Door het verblijf in kleine dorpen aan het begin en einde van de reis, maak je tevens kennis met de lokale cultuur in dit prachtige gedeelte van Griekenland.

  • hoogste toppen van Griekenland (bijna 3000 meter)
  • onbekende bergen van Pieria
  • verblijf in goede berghutten en guesthouses
  • Olympos, huis van de oude Griekse goden

Olympos

Na een overnachting in Litochoro, een levendig dorp gelegen aan de voet van de Olympos, trek je gedurende 4 dagen over deze mythische berg waarbij je in berghutten overnacht. Waar het gros van de wandelaars na de top direct weer afdaalt naar Litochoro, trek jij verder naar het oosten naar de nieuwe berghut Koromilia. Hiervandaan daal je verder af naar de bewoonde wereld tot de kerk Ag. Konstantinos waar je wordt opgehaald door een taxi en naar Ano Milia gebracht. 

Pieria

Dan begint de unieke trek door dit onbekende berggebied waarbij je van de provincie Pieria naar Kozani loopt. Je overnacht in de berghut in Pieria en trekt verder, over de top ‘Flambouro’ naar de berghut in Kozani. Hier word je met een jeep opgehaald en naar het guesthouse Katafygi gebracht in het gelijknamige dorp Katafygi. Alleen per jeep komt men hier. De laatste dag maak je een rustige wandeling naar Velvendos, een karakteristiek dorp nabij het stuwmeer Polifytou. Hier overnacht je in een authentiek hotel middenin het dorp waar je nog lekker kunt eten in een van de traditionele taverne’s alvorens je reis eindigt.
Home

Griekenland Olympos en Pieria individueel

Dagen 8
Lopen 6
Zwaarte 3 1
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 380
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg de reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer.

dag 1 Amsterdam-Thessaloniki-Litochoro

Na aankomst in Thessaloniki, ga je met de luchthavenbus naar het busstation, en kun je vanaf hier met de lokale bus naar Litochoro: een pittoresk plaatsje aan de voet van de berg Olympos. Vanaf dit dorp vertrekken de meeste bergwandelaars die naar de top van de berg Olympos willen gaan. Afhankelijk van je aankomsttijd, heb je vandaag tijd voor een wandelingetje door het dorp en kun je je voorbereidingen treffen voor je trektocht die morgen begint. Accommodatie in Litochoro.

dag 2 wandeling naar berghut ‘A’

Vandaag begint de trektocht over de Olympos. Je hebt 3 verschillende mogelijkheden:
  1. Je loopt de gehele route van Litochoro naar de berghut ‘A’ via Prionia (19 km, 7,5 uur), 
  2. je neemt een taxi naar Ag. Dionysios klooster en loopt vanaf hier naar berghut ‘A’ (deze route bevat nog een mooi stuk door de Enipeas kloof) (9 km, 4 uur), of
  3. je neemt een taxi naar Prionia en loopt de kortste variant naar berghut ‘A’ (6 km, 2 à 3 uur).
Tijdens de langste variant kom je langs het kleine kapelletje ‘Spileo’ dat in een grot is gebouwd. Later kom je langs het oude klooster van Dionysios met een prachtig kerkje en goed drinkwater. Hier begint ook de middellange tocht. Vanaf Dionysios is het nog ongeveer 1,5 uur door de mooie groene Enipeas kloof tot je bij het café bij Prionia bent. De kortste variant start vanaf dit café. Accommodatie in Olympos – berghut ‘A’.

dag 3 via de bergtoppen en de zonaria naar het Muzenplateau

Dit is waar je het allemaal voor doet: de toppen van de mythische berg Olympos! De route leidt je tot de top van de Skala (2866 meter). Via een bergkam kom je bij de Skolio top (2918 meter) waar je je naam kunt bijschrijven in het register, het ‘Gipfelbuch’. Je komt langs een groot verdwijngat (een doline) en via de ‘Zonaria’ kom je bij het Muzenplateau waar je overnacht in een berghut op eenzame hoogte tussen meerdere toppen in. (11 km, 6 uur) Accommodatie in Mousson plain – berghut ‘C’.

dag 4 van het Muzenplateau naar de Koromilia berghut

Een wat lichtere dag vandaag na de inspannende beklimmingen! Vanaf het Plateau van de Muzen bereik hje de Giosos pas en daal je af naar een kleine bergkam “Lemos”. Dan gaat het verder naar beneden tot je weer in het bos komt. Je daalt nog verder af over schaduwrijke paden afgewisseld met verschillende uitzichten. Uiteindelijk bereik je de Koromilia berghut.(10,5 km, 4 à 5 uur) Accommodatie in Koromilia refuge.

dag 5 van Koromilia naar Ag. Konstantinos en transfer naar Ano Milia

De dag van vandaag is opgesplitst in 2 delen. Eerst maak je een ochtendwandeling naar Agios Konstantinos (4 km, 2 uur). Vanaf Koromilia daal je verder over soms steile bospaden. Tussen de bomen heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes richting de zee. De mooie plek in de buurt van de Orlias-stroom is een uitnodiging voor een pauze. Vanaf de kerk van Agios Konstantinos brengt een taxi je naar de berghut van EOS Katerini in Ano Milia, ongeveer 1 uur. Vandaar kun je een tocht maken naar de top ‘Pente Pirgi’. Dit is een mooie wandeling waarbij je geleidelijk stijgt tot een open bergkam, waarvandaan je een mooi vergezicht hebt op de berg Olympos. Via een bergrug kom je bij de top ‘Pente Pirgi’, letterlijk: de 5 bronnen. Je daalt af via gedeeltelijk dezelfde route. (11 km, 4,5 uur) Accommodatie in hut EOS Katerinis.

dag 6 van Ano Milia naar Katafygi

Vandaag maak je een van de langste tochten van deze reis, voor een groot gedeelte via de E4 lange afstandsroute. Door dichte bossen stijg je tot een open hoogvlakte met prachtige vergezichten. Je komt langs een overdekte picknick plaats naast een schone bron. Vanaf hier kun je een detour naar de top ‘Flambouro’ maken. Vanaf de top kijk je 360 graden in het rond, o.a. naar de Olympus keten en het stuwmeer bij Velvendos. Daarna volgt een afdaling tot aan de berghut van de bergvereniging van Kozani. Deze is meestal gesloten helaas. Daarom loop je door in de richting van Katafygi tot aan de plek waar de hoteleigenaar je komt ophalen en je naar Katafygi brengt. (25 km, 8 uur)  Accommodatie in guesthouse Katafygi. 

dag 7 van Katafygi naar Velvendos

Een voornamelijk dalende wandeling brengt je vandaag van Katafygi naar Velvendos. Eerst daal je af naar de Skouliaritikos Lakkos beek, via de brug gaat het naar de overkant en via bospaden daal je verder af over de flanken van de Alogomandria berg. Dan doemt plotseling het stuwmeer Polifitos op en komt ook het dorp Velvendos in zicht. Je bereikt een vlakte in de buurt van het mooie kerkje van Agio Georgios, waar je kun pauzeren. Het is mogelijk om een extra stuk heen en weer te lopen naar de dichtbij gelegen watervallen, ondanks de 3 kilometer asfaltweg, is het landschap echt de moeite waard. Terug aan de rand van Velvendos gaat een pad via het stadion het dorp in. (19 km, 5 uur)  Accommodatie in Velvendos.

dag 8 vertrek

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je kunt met de bus van Velvendos naar Kozani, daar stap je over op de bus naar Thessaloniki, om vervolgens met de luchthavenbus naar de luchthaven te reizen voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 10 juni 2019 t/m 15 oktober 2019

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer*)   € 380,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamers*)  € 335,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers*)  € 310,--
     
Prijs is per persoon en exclusief vluchten, minimaal aantal deelnemers is 2.

* opgegeven kamertype alleen op dag 1, dag 6 en 7, dag 2 t/m dag 5 zijn in berghutten.

Bij de prijs inbegrepen

* 7 nachten op basis van logies en ontbijt
* transfer van Ag. Kostantinos naar Ano Milia op dag 5
* transfer per jeep van de berghut Kozani naar Katafygi guesthouse
* telefonische assistentie 24 uur per dag
* gedetailleerde routebeschrijving en basiskaarten (in het Nederlands)
* GPS-tracks

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Thessaloniki (deze kan via Nunatak geboekt worden)
* transfers anders dan genoemd in het programma
* transfers vanaf de luchthaven Thessaloniki naar Litochoro en Velvendos naar Thessaloniki 
* lunches, diners, drankjes en overige uitgaven van persoonlijke aard, fooien
* bagage vervoer van Litochoro via Ag. Konstantinos-Ano Milia naar Velvendos € 90,-- (maximaal 4 personen)
* toeristenbelasting/overnachtingsbelasting € 0,50 tot € 3,-- per kamer per nacht
* reserveringskosten € 20,-- per factuur 
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
* toeslag eenpersoonskamer € 60,-- (op dag 1, dag 6 en 7, dag 2 t/m dag 5 zijn in berghutten)
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag tot dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Het is eventueel mogelijk om langer te blijven op een locatie, extra nachten kosten ongeveer tussen € 20,-- en € 50,-- per nacht inclusief ontbijt. Informeer naar de mogelijkheden op ons kantoor.

Vliegticket

Je kunt het vliegticket regelen via Nunatak.
Bij deze reis begin je in Litochoro. Je kunt vliegen (met bijvoorbeeld Transavia) naar Thessaloniki, vandaar ga je met de luchthavenbus naar het busstation, en dan met openbaar vervoer naar Litochoro.

Tijdverschil

In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons.

Geld wisselen en pinnen

In Griekenland betaal je met de Euro. Houd er rekening mee dat grote coupures (€50) in veel dorpswinkels en –cafés voor problemen kunnen zorgen. Helaas geven geldautomaten deze biljetten wel uit.

Banken en postkantoren zijn normaliter geopend:
- maandag t/m donderdag: 08:00 - 14:00 uur
- vrijdag: 08:00 - 13:30 uur.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Openingstijden

Alle officiële openingstijden ten spijt, zijn winkels en instellingen soms op onverwachte momenten dicht of hebben hun openingstijden veranderd. Verder vind je buiten het seizoen (voor half april en na half oktober) regelmatig winkeltjes en horeca dicht.
Informeer daarom altijd ter plekke naar de juiste tijden! Als je echt iets nodig hebt, vraag dan bij het café of de accommodatie; dan wordt er vaak een oplossing gezocht.
De siësta is zeker in kleinere plaatsjes heilig.

Winkels                 
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00-13.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag tevens van 17.00-20.30 uur. Supermarkten zijn open van 8.00-20.00 uur en op zaterdag van 8.00-17.00 uur.
Buiten de steden en in toeristenplaatsen vaak aangepaste tijden en ook zondags open.

Musea/ oudheden
Meestal geopend van 8.30 tot 15.00, maar belangrijke en grote sites zijn vaak langer geopend (behalve op zon- en feestdagen). Op belangrijke feestdagen als kerst, oud en nieuw, pasen, 1 mei en pinksteren is nagenoeg alles dicht.

Apotheken
Normaliter geopend: maandag t/m vrijdag 8.00-20.00.

Kiosken
Bijna de hele dag open, tot ’s avonds laat. Ze hebben een wisselend assortiment, maar altijd wel de “basale levensbehoeften” als water, fris, kauwgom, koekjes, zoutjes, papieren zakdoekjes en sigaretten. Daarnaast kunnen er ijsjes zijn, bier, tandpasta, schoensmeer, blikjes vis, tijdschriften, en allerhande andere zaken. Als je iets nodig hebt, gewoon vragen dus.

Categorie 3

Tocht in de hoge bergen, waarbij je in hutten slaapt, je draagt een rugzak met spullen voor meerdere nachten. Gemiddeld 5 uur lopen, maximum aan loopuren 6-8 uur, hoogteverschillen tot 1200 meter per dag. Deze wandeling is alleen voor deelnemers met een goede conditie en zonder hoogtevrees. De wandelingen zijn meestal via rotsachtige wandelpaden.

Er is een mogelijkheid voor gedeeltelijk bagagevervoer. Je kunt een deel van de bagage achterlaten in Litochoro. Een tas met reserve kleding en andere persoonlijke spullen die je niet nodig hebt op dag 2 t/m 5. Bij de transfer op dag 5 van Ag. Konstantinos naar Ano Milia, neemt de taxichauffeur de spullen mee vanuit Litochoro. Tijdens de rit van Ag. Konstantinos naar Ano Milia, heb je de mogelijkheid om de bagage te reorganiseren. De rest van de bagage wordt dan door de taxichauffeur naar het hotel in Velvendos gebracht.

Reiswaardering 8,0

Een greep uit de reviews bij klantenvertellen.nl:

 

Saskia

07-10-2018

Gemiddelde beoordeling: 8

Wens en/of verwachting: -

Meeste indruk: Ik zou willen de reis in omgekeerde volgorde te maken, eerst in het lagere deel en daarna pas naar het gebied van de Olympus

Ervaring: Hut C

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
7
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
7
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8

Marion

03-10-2018

Gemiddelde beoordeling: 8

Wens en/of verwachting: Mooie omgeving, Pittige wandelingen

Meeste indruk: De eerste 3 dagen in het Olympus gebergte

Ervaring: Rondwandeling dag 2 en overnachting in Hut C

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8

Arjan

21-09-2017

Gemiddelde beoordeling: 8,0

Wens en/of verwachting: Een combi van de hoogste Griekse toppen en wandelen in unieke niet of nauwelijks door toeristen betreden berggebieden.

Meeste indruk: Het uitzicht op zee vanaf de derde berghut op circa 2000 m hoogte.

Ervaring: De wandeling naar Katafigi in een zeer rustige omgeving met steeds wisselende weersomstandigheden. Op zich eenvoudig, maar met een verrassende laatste klim naar de top Lambourg.

Aanbeveling: Ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
7,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8,0

Vergelijkbare reizen

Nunatak
De Erfgenamen 15
8334 SW Tuk
tel. 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
 
KvK: 62193929
BTW: NL001212466B88
IBAN: NL51INGB0006683663
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice