Albanië individueel

Tijdens de 10-daagse wandelreis loop je over de mooiste stukken van de Via Dinarica en maak je kennis met het verrassende landschap van het verborgen Albanië.

  • boottocht door Lake Koman
  • de prachtige valleien van Valbona en Thethi
  • bezoek Shkodra, Gjakova en Tirana
  • de mooiste stukken van de Via Dinarica

Valbona en Theth valleien

Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 meter), op de grens met Macedonië, is het hoogste punt van het land. Het ruwe en ontoegankelijke terrein van het land heeft het traditionele Albanië van zijn buren geïsoleerd, waardoor de etnische homogeniteit werd behouden.

Tijdens de wandeltocht maak je een boottocht op het spectaculaire meer Koman, kom je door de prachtige Valbona vallei, wandel je op de grens met Montenegro en Kosovo en bezoek je de Theth vallei.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Albanië individueel

Dagen 10
Lopen 7
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 1525
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleider/gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Shkodra

De chauffeur wacht je op bij vliegveld. De rit gaat naar Shkodra, een historische stad vol geschiedenis, en de toegangspoort tot de Albanese Alpen.
In Shkodra bezoek je het Rozafa kasteel waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over het door bergen omgeven Shkoder meer. `s Avonds kun je ontspannen op een terrasje in de stad.

Transfer Airport - Shkodra; afstand / duur: 90 km / 1,5 uur
Overnachting: Hotel in Shkodra

dag 2 boottocht Komen meer - grens Kosovo - Gjakova

In de ochtend rijd je naar de veerboot in de haven van Koman, voor een geweldige boottocht door de spectaculaire fjord-achtige canyon van de Drin rivier.
Het meer is ontstaan na de bouw van de Komani dam in de jaren `80, het groene water combineert prachtig met de grillige kalkstenen pieken.
Na aankomst in Fierza rijd je via de nabijgelegen grensovergang Kosovo binnen. `s Middags ben je in Gjakova, waar je incheckt in een hotel in de buurt van de Ottomaanse bazaar.

Transfer: rijden Shkodra - Koman (42 km / 1,5 uur) + Koman-Fierze (2,5 uur met de boot) + Fierze - Junik - Gjakova (70km / 1 + 1 uur)
Overnachting: Hotel in Gjakova

dag 3 Gjakova - 3 landenpunt - Doberdol 1790 meter

Onderweg naar het startpunt van de trekking stop je voor een kort bezoek bij het klooster van Visoki Decan. Het klooster is één van de belangrijkste culturele en historische hoogtepunten van Kosovo, waar gotische architectuur vermengd wordt met orthodoxe iconografie, gelegen in een rustige groene vallei.
Bij Zalli i Rupes, staan de bagagepaarden te wachten en begint de wandeling door bossen die hogerop overgaan in Alpenweiden met kleine gletsjermeren. Het doel is de bergtop op het drielandenpunt, waar de grenzen van Albanië, Kosovo en Montenegro samenkomen. Vanaf hier daal je af naar de herdershutten van het afgelegen dorpje Doberdol waar je overnacht in een eenvoudige accommodatie `sherpherds style`.

Transfer Gjakova - Zalli Rrupes; afstand / duur: 40km / 1 uur Lengte wandeling / duur: 12km / 7 uur
Hoogste punt: 2330 meter, stijgen: + 1100 meter, dalen: -680 meter
Overnachting: berghut in Doberdol

dag 4 Doberdol - Cerem 1155 meter

Vandaag begin je de dag met een mooie wandeling op de kam die de grens vormt tussen Montenegro en Albanië. Het pad wordt afgewisseld met onverharde tracks die in de tijd van het regime werden gebruikt om de grens te patrouilleren. Je kijkt uit over de vallei van de Gashi rivier, een beschermd natuurpark. Na ongeveer 2,5 km wandelen in Montenegro daal je af in Albanië langs de onverharde weg naast de Markofsha rivier. In de middag kom je bij Cerem en verblijf je in een eenvoudige guesthouse midden in de natuur - het dorp wordt alleen bewoond in de zomermaanden.

Lengte wandeling / duur: 15 km / 7 uur
Hoogste punt: 1926 meter, stijgen: + 650 meter, dalen: -1289 meter
Overnachting: Guesthouse in Cerem

dag 5 Cerem - Lugu i Persllopit (beklimming Zla Kolata 2534 meter) - Kukai - Valbona

Je verlaat het dorp over een pad tussen de berkenbomen, doorsneden door beekjes, totdat je op de open alpenweides komt aan de voet van het Kollata massief. Over gooiend terrein klim je naar de Bori pas op de grens met Montenegro.
Vanaf hier klim je langs kale kalksteen rotswanden, waar je af en toe ook je handen moet gebruiken, naar de Persllopit pas. Vanaf de pas kun je (facultatief en afhankelijk van de weersomstandigheden) verder klimmen naar de top van de Zla Kolata - de hoogste berg van Montenegro. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Bjeshket e Namuna (De Vervloekte Bergen), het meest dramatische deel van de Albanese Alpen.
Je daalt weer over hetzelfde pad naar de Lugu i Persllopit pas. Van de pas loop je door het bos met onderweg nog een `terras` met een spectaculair uitzicht op de Valbona vallei. Je kijkt uit op de 2690 meter hoge Mt. Jezerca, de hoogste top van het massief, volgens kenners één van de mooiste viewpoints van de Albanese Alpen. 
Het laatste steile stuk van de afdaling brengt je eerst naar het afgelegen gehucht Kukaj en vervolgens naar Valbona.

Lengte wandeling / duur: 18 km / 7 uur
Hoogste punt: 2054 meter, stijgen: + 1524 meter, dalen: -1573 meter
Optioneel: lengte wandeling / duur: 3,5km / 1 uur
Hoogste punt: 2477 meter, stijgen: + 552 meter, dalen: -552 meter
Overnachting: guesthouse in Valbona

dag 6 dagtocht Rosi vallei

In de ochtend loop je eerst een stukje terug naar Kukaj, daar maak je een wandeling in de omgeving over de alpenweides aan de voet van Mount Jezerca (2695 meter) en Mount Rosi (2560 meter). Je pauzeert voor een picknick op ongeveer 1700 meter hoogte - eventueel kun je doorlopen naar de pas op 2000 meter. Na terugkomst in Kukaj daal je af naar de Valbona vallei.

Lengte wandeling / duur: 11 km / 7 uur 
Hoogste punt: 2534 meter, stijgen: + 650 meter, dalen: -650 meter
Overnachting: guesthouse in Valbona

dag 7 Valbona - Thethi 850 meter

Vandaag loop je de `classic trail` van de Albanese Alpen, de route over een 1860 meter hoge pas tussen de Valbona en Thethi valleien. Deze oversteek is alleen mogelijk vanaf de vroege zomer tot de eerste sneeuw van de winter. Er worden vandaag paarden gebruikt om de bagage te vervoeren naar het volgende guesthouse.
Voorbij de laatste huizen van de vallei in Rrogam loopt het pad steeds steiler omhoog door de Alpenweiden naar de Valbona pas. Op heldere dagen is deze col een prima plek om  de grillige toppen `Bjeshket e Namuna` - de Vervloekte Bergen te bewonderen.
Je begint dan aan de afdaling naar Thethi, opnieuw door dichte bossen en grazige weiden waar je stopt voor de picknick lunch. `s Middags kun je relaxen in de omgeving van het pension in Thethi.

Lengte wandeling / duur: 14 km / 7 uur
Hoogste punt: 1800 meter stijgen: + 1007 meter, dalen: -1258 meter
Overnachting: Gueshouse in Thethi

dag 8 Thethi vallei - Nderlysaj

In de ochtend maak je kennis met Thethi, het best bewaarde Alpendorpje van Albanië. Je kunt o.a. de kerk, de bloedwraak toren ` Kulla e Ngujimit ` en de Grunasi canyon bekijken.
 `s Middags loop je langs de Shala rivier stroomafwaarts naar het gehucht Nderlysa.

Lengte wandeling / duur: 7 km / 5 uur
Hoogste punt: 832 meter, stijgen: + 254 meter, dalen: -500 meter
Overnachting: Guesthouse in Nderlysaj

dag 9 Nderlysaj - Thore pas – transfer Tirana

De laatste wandeldag begint met de klim naar Thore pas. Langs de Kaprea rivier en een kleine waterval bij de zogenaamde `Blue Eye` vijver, loop je door de bossen en later weer over de weides met zicht op het spectaculaire landschap van het Biga e Gimajve massief.
Op de pas word je opgehaald en rijd je door de Boga vallei richting Shkoder en verder naar Tirana. De Albanese hoofdstad is een dynamische en jonge stad met interessante Italiaanse architectuur versmolten met Sovjet stijl en moderne gebouwen. Het is een perfecte plek om de reis af te sluiten. Je dineert in een goed restaurant in de `blloku`wijk, ooit het bolwerk van de communistische partij wat nu het uitgaanscentrum van de stad is geworden.

Transfer Thore Pass - Tirana; afstand / duur: 160km / 3.5 uur
Lengte wandeling / duur: 8,5 km / 5 uur
Hoogste punt: 1668 meter, stijgen: + 1372 meter, dalen: -208 meter
Overnachting: Hotel in Tirana

dag 10 Tirana - Amsterdam

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar Amsterdam.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Periode en prijs

Periode: 1 juni 2024 t/m 30 september 2024

2 personen, samenreizend (tweepersoonskamer)   € 1525,--
3 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 1395,--
4 personen, samenreizend (tweepersoonskamers)  € 1185,--
5 personen, samenreizend (tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer)  € 1145,--

Prijs is per persoon en exclusief vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers 
* alle overige transport tijdens de reis per auto
* boottocht Koman-Fierza
* GPS route tracks
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, B & B of jeugdherbergen in meerpersoonskamers 
* bagagevervoer met muildieren/paarden
* diner dag 3 t/m 8, lunch dag 4 t/m 9
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Tirana (kan via ons geboekt worden)
* lokale gids 
* diner dag 1, 2 en 9, lunch dag 1, 2, 3 en 10
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Klimaat

Albanië heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ geldig paspoort
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden, ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Zwaarte 4

De meeste wandelingen liggen tussen 5 en 7 uur netto looptijd (dus exclusief pauzes). Uiteraard nemen we voldoende tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna. We adviseren je om enigzins getraind op reis te gaan, zo heb je meer plezier van je wandelingen! Het is een reis voor de actieve rust- en natuurliefhebber met belangstelling voor locale cultuur.

Reiswaardering 8,6

Een greep uit de reviews:

 

Hans

18-10-2021

Gemiddelde beoordeling: 8,3

Wens en/of verwachting: Pionieren, ontdekken, ongereptheid, mensen.

Meeste indruk: Wij vonden alle plekken indrukwekkend, zowel qua mensen als natuur.

Ervaring: Kan niet beter in onze optiek. Mooi aanbod aan reizen, goed contact, alles ter plaatse prima geregeld.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9

Ewout

04-09-2019

Gemiddelde beoordeling: 9

Wens en/of verwachting: bergen

Meeste indruk: Dobredol naar Cerem.

Ervaring: Mooi gebied om doorheen te trekken. Ruig en onbedorven. De routes zijn mooi en bij tijd en wijle erg steil. Logies varieren van zeer eenvoudig tot luxe. Eten is heerlijk, gasten worden hartelijk ontvangen. De begeleiding was goed, een kundige Albanese gids met veel kennis over land en prima Engels.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
9
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9

Edwin

10-08-2019

Gemiddelde beoordeling: 8,4

Wens en/of verwachting: Gids, guesthouses, vervoer

Meeste indruk: Wandelingen in de bergen, plaatselijke bevolking.

Ervaring: Mooie reis, vooral de gids was leuk en goed. Eten in paar Guesthouses was nogal afgemeten.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8

Marc

06-08-2019

Gemiddelde beoordeling: 8,5

Wens en/of verwachting: x

Meeste indruk: x

Ervaring: Avontuurlijke wandelingen, prima.

Aanbeveling: ja

Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
8

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice