Peru Cordillera Blanca individueel

De Cordillera Blanca is de langste bergketen van Peru en bevat de hoogste toppen. We ronden het hele massief over meerdere passen van 4500 meter en hoger. Gedurende de reis is er voldoende ruimte om met de vriendelijke bevolking in aanraking te komen en hebben we tijd om zowel oude Inca-ruïnes als de hedendaagse cultuur van dichtbij te bekijken.

  • door de mooiste bergketen van Peru
  • prima acclimatisatie
  • Alpamayo, de mooiste berg ter wereld
  • verlenging met Macchu Picchu mogelijk

Callejon de Huaylas en Alpamayo

Vanaf Lima brengt een busrit je de bergen in naar Huaraz. Om aan de hoogte te wennen maak je 3 dagtochten in de prachtige omgeving. Goed geacclimatiseerd trek je vervolgens in 13 dagen (waaronder een rustdag) rond de Alpamayo. Je komt daarbij over schitterende passen en dicht langs gletsjers. De oversteek over de Quara Quara pas is waarschijnlijk het meest spectaculair: condors zweven vlak boven onze hoofden, er staat een harde wind, ver beneden je twee bergmeren, één lichtgroen en de ander diepblauw met hoog daarachter de blinkend witte perfecte piramide van de Alpamayo. Langs het geweldige Santa Cruz massief kom je in Caraz.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Peru Cordillera Blanca individueel

Dagen 20
Lopen 15
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Prijs vanaf   € 2095
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Bij deze reis verblijf je in het gebied van de Cordillera Blanca; de keten van witte toppen in het noordelijke Andes-gebergte. Dwars door deze bergketen maak je een trektocht van dertien dagen langs het imposante Santa Cruz massief en de piramidegletsjer van de Alpamayo.

In het programma wordt zo veel mogelijk gewandeld waarbij je ook een aantal hoge passen (tot ruim 5000 meter) oversteekt. Voordat je aan de trektocht begint, maak je een aantal dagwandelingen om te acclimatiseren. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om kennis te maken met de vriendelijke Peruaanse bergbevolking. 

Na aankomst in Lima reis je naar Huaraz in het noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Vanuit de Callejon de Huaylas (‘holle weg tussen de groene weiden’) maak je een aantal mooie dagtochten. Na de eerste kennismaking en acclimatisatie begin je aan de lange trektocht door de Cordillera Blanca. In dertien dagen doorkruis je dit gebied met zijn vele besneeuwde toppen tot ver boven de 6000 meter. Twee maal steek je de hoofdketen over, je beklimt hoge passen en kijkt uit op felgekleurde gletsjermeren. Je loopt op slechts korte afstand langs het imposante massief van de Santa Cruz en de tot mooiste top uitgekozen piramide gletsjer van de Alpamayo. Die zie je overigens pas vanaf de noordzijde en nog niet vanaf de ‘gemakkelijk’ te beklimmen zuidzijde. Eerst moet je omhoog over de eerste hoge pas, de Punta Union (4750 meter) die je naar de Callejon de Conchucos voert. In deze vallei achter de Cordillera Blanca worden nog maar weinig westerlingen gesignaleerd. In het stadje Pomabamba, ver weg van alles, kun je een warm bad nemen in de bronnen waar ook de dorpelingen voor in de rij staan. Vanaf hier gaat de trektocht verder langs een meer noordelijke route. Langs de prachtige Safuna gletsjer-meertjes en over de spectaculaire Quara Quara pas, waar misschien wel condors boven je hoofd zullen zweven. Daar komt de perfecte piramidegletsjer van de top van de Alpamayo voor het eerst in zicht. Je maakt kamp aan de voet van de noordzijde van deze ‘diamant’ en hebt een volle dag om het gebied rondom te verkennen. Bijvoorbeeld door omhoog te lopen naar het vroegere basiskamp en dan een poging doen om misschien wel tot boven 5000 meter te klimmen. Om daar te genieten van een overweldigend zicht op de 3 hoge toppen van het Santa Cruz massief. De volgende dag trek je langs de enkele hutten van het dorpje Alpamayo tot vlakbij dit reusachtige massief. Na het laatste helblauwe gletsjermeer omgeven door wit besneeuwde toppen daal je langzaam weer af naar de Callejon de Huaylas.

Het is ook mogelijk om de reis uit te breiden met een trek in de buurt van Cuzco en een bezoek aan Machu Picchu.

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 aankomst Lima

Aankomst Lima, je verblijft hier een nacht in een comfortabel hostal.

dag 2 Lima - via Conococha-pas (4080 meter) - Huaraz (3090 meter), bus 8,5 uur

Al vroeg vertrek je voor een busrit die je naar de witte bergen voert. Vanaf het centrum van Lima zie je langzaam hoe de buurten armer worden en de omgeving meer en meer woestijn. Uiteindelijk zie je alleen nog kartonnen hutjes in bizarre bergen van zand. Je volgt de mistige woestijnkust en slaat dan af naar het oosten, langzaam omhoog naar het Andesgebergte. De woestenij maakt langzaam plaats voor kleine, door irrigatie groene akkertjes. Via haarspeldbochten wordt het landschap grilliger en ga je steeds hoger tussen rotsige bergen op weg naar de Conococha-pas. Daarachter zie je ineens de wit besneeuwde hoge toppen en uitgestrekte groene Andes-weiden met schapen, koeien, en ook hier en daar weer lama’s. Dit is de Cordillera Blanca. Nu zit je alleen nog maar in de bus en hoef je geen inspanning te leveren. Toch kun je het gebrek aan zuurstof al goed merken en weet je dat het nodig is om eerst te acclimatiseren. Je rijdt verder door de vruchtbare vallei van de Callejon de Huaylas. Met aan de ene zijde de hoge bergtoppen van de Cordillera Blanca en aan de andere zijde, ietsje lager, de Cordillera Negra. Je kunt de hoogste berg van Peru zien liggen: de Huascaran met zijn zuidelijke (6768 meter) en noordelijke (6655 meter) top. Na een lange rit kom je aan in Huaraz waar je drie nachten verblijft in een eenvoudig hostal (3090 meter).

dag 3 Huaraz (3090 meter) - vrije dag

Deze dag doe je het rustig aan na al het gereis. Huaraz is de centrale plaats in de Callejon de Huaylas. Dit stadje is net als vele plaatsen in de vallei bij de aardbeving van 1970 grotendeels met de grond gelijk gemaakt en dat is te zien. Vanuit de hoofdstraat kijk je naar de besneeuwde toppen van het hoogste deel van de Cordillera Blanca, waaronder de Huascaran. Er is een kleurige markt en in de buurt zijn warme baden (optioneel bezoek aan de Monterrey warme bronnen).

dag 4 acclimatisatie wandeling Willkacocha (3600 meter), overnachten in Huaraz (3090 meter)

De Willkacocha is een prachtig meer gelegen in de Cordillera Negra gebergte ten zuidwesten van Huaraz op een hoogte van 3600 meter. Je maakt hier een acclimatisatie wandeling. Je begint bij de brug van Santa Cruz village ten zuidoosten van Huaraz. De wandeling is een geleidelijke klim over een lokaal pad, je zult er ongetwijfeld Quechua mensen ontmoeten die nog steeds hun traditionele kleurrijke Andes kleding dragen. Je komt vlakbij hun traditionele lemen huizen langs en ziet hoe ze leven zoals ze al talloze eeuwen doen, omgeven door groenrijke akkers, waar ze tarwe, maïs en aardappelen verbouwen. Wanneer je bij het meer aankomt, sta je versteld ​​van het prachtige zicht op het Cordillera Blanca gebergte met zijn hoogste berg Huascaran (6768 meter). Je luncht en geniet van het panorama, voordat je aan de niet te moeilijke afdaling naar de brug bij Shansha Village begint. Op de weg naar beneden heb je zicht op de vallei en de Cordillera Blanca pieken. Bij de brug word je opgepikt en rij je terug naar Huaraz. Deze acclimatisatie tocht is ongeveer 6 uur.

dag 5 wandeling meertjes Llanganuco (3 uur, ± 4100 meter), overnachting in Humacchuco (3100 meter)

In de ochtend maak je een wandeling bij de prachtige diepblauwe meertjes in de kloof van Llanganuco. Met uitzicht op de witte toppen vertelt de gids een legende uit de bergen; het sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Huascaran (6768 meter) en de Huandoy (6395 meter). In dit gebied zie je ook de polylepsis bomen met hun kenmerkende bruinrood gekleurde, vervellende stammen. Na een mooie wandeling reis je naar de Humacchuco gemeenschap, een inheems volk dat aan de voet van de bergen Huandoy en Huascaran. Overnachting in guesthouse.

Cordillera Blanca gebergte

Vanuit het dorpje Cashapampa loop je in 13 dagen dwars door het meest noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Eerst van west naar oost waarbij je de Alpamayo langs de zuidzijde passeert. Uitkomend in Pomabamba loop je vervolgens via een nog noordelijkere route van oost naar west. Je passeert de perfecte ijspiramide van de Alpamayo nu aan de noordzijde. En daarna loop je ‘rakelings’ langs het zo mogelijk nog imposantere Santa Cruz massief; meer dan 6000 meter hoog om uiteindelijk weer vlakbij het vertrekpunt, het kleine dorpje Cashapampa, uit te komen.

dag 6 bus naar Cashapampa (3½ uur, 2950 meter), lopen naar Llamacoral of Ichiqcocha (± 4-6 uur, 3750-3900 meter)

Alle bagage, tenten en de proviand wordt in en op de bus geladen die je naar het beginpunt van de trektocht brengt. Daar staan de paarden- en ezelmannen al te wachten. Met hen trek je de komende 13 dagen door de hoge bergen. Vanaf Cashapampa voert een prachtig wandelpad ons direct al flink omhoog. Het begin is aardig steil en ook de hoogte zal je kunnen merken. Als je omkijkt, kun je geniet van een weergaloos zicht op de toppen van de Cordillera Negra die je verder en verder achter je laat. Gelukkig wordt het al snel wat minder steil en loop je gemoedelijk, steeds langzaam stijgend naar de eerste kampplaats Llamacoral of het net iets hoger gelegen Ichiqcocha nabij een fraai bergmeertje.

dag 7 Llamacoral/Ichiqcocha naar Taullipampa (4150 meter)

Het pad voert steeds verder omhoog. Juist op deze hoogtes ver boven de 3000 meter is er nog grote kans kuddes koeien en paarden te ontmoeten. Die extensieve veeteelt zorgt er voor dat in dit deel van het hoge Andes-gebergte nog veel condors hoog in de lucht rondzweven. Na een halve dag te hebben gelopen, heb je de keuze, zij die willen gaan rechtsaf naar de kampplek, maar als je nog energie genoeg hebt, kun je verder omhoog in de richting van het hooggelegen basiskamp, vanwaar tegenwoordig de ‘mooiste berg’, de piramidegletsjer van de Alpamayo, wordt beklommen. Misschien is zelfs het nog hoger gelegen Arhuyacocha meer haalbaar. In Taullipampa is de kampplek op (4150 meter).

dag 8 over de Punta Union (4700 meter) naar Tuctupampa (± 4100 meter)

Via het groene meer Taullicocha klim je langzaam naar de hoge pas Punta Union. Je inspanningen worden beloond door een fantastisch uitzicht alom. Na de pas daal je af door een mooie vallei tot aan Tuctupampa waar je kamp maakt.

dag 9 van Tuctupampa naar Ingenio (4000 meter)

Vandaag stijg je over de Alto de Pucaraju, een pas van 4650 meter. Om zo de Callejon de Conchucos te bereiken, een door westerlingen nog weinig bezochte vallei ten westen achter de Cordillera Blanca. Na de pas volgt een lange afdaling naar Quisuar om vervolgens weer te stijgen naar onze kampplek genaamd Chicopampa. Deze dag leent zich uitstekend om van dichtbij kennis te maken met de uiterst vriendelijke bevolking en hun leefgewoonten. 

dag 10 van Ingenio naar Pomabamba (2950 meter)

Vandaag daal je verder af en kom je aan in Pomabamba, één van de meest verafgelegen dorpjes in de Callejon de Conchucos. In dit nog zeer authentieke dorpje kun je je lekker wassen bij de warme baden, bij de dorpelingen in ieder geval zeer geliefd.

dag 11 Pomabamba naar Yuraj Machay (4000 meter)

Na een kort bezoek aan de ‘bewoonde wereld’ heb je er wel weer zin in. Je staat vroeg op en stijgt vandaag heel geleidelijk van 2950 naar 4000 meter. In de omgeving van Pomabamba is het gebied nog schaars bewoond met hier en daar een piepklein dorpje met de bijbehorende akkertjes, herders en kindertjes. Een flink eind voorbij het dorpje Yanacolpa, waar ook nog een schooltje is, is het kamp aan een klein, maar helder riviertje.

dag 12 Yuraj Machay naar Safuna (4200 meter)

Vanaf de kampeerplek voert een soms onduidelijke trail je over twee passen van respectievelijk 4300 en 4250 meter. Het gebied is nu vrijwel verlaten en de grootsheid van het landschap begint langzaam tot je door te dringen. Op de tweede pas heb je een prachtig zicht op de toppen van de Pucahirca en Tayapampa. Verder naar het noorden zie je het losstaande massief van de Champará. Huilca is de naam van een grote vlakke plek waar herders hun vee laten grazen en waar je alpaca’s (soort lama) van dichtbij kunt aanschouwen. Soms hangen er grote lappen vlees te drogen in de zon. Op de strodaken van de enkele hutten liggen nog de restanten van huiden, koppen en poten van het geslachte vee. De kampplaats Safuna ligt wat hogerop in het dal op 4200 meter.

dag 13 Safuna naar Quara Quara (4500 meter)

Je staat vroeg op om eerst nog omhoog te lopen naar de twee Safuna meertjes. In het bovenste meertje eindigt een gletsjer van het Pucahirca-massief in het water. Daarna stijg je 300 meter naar de Mesapota pas, daal je licht en stijgt vervolgens al contourend weer naar 4530 meter naar het kampement vlak onder de Quara Quara pas.

dag 14 Quara Quara naar Alpamayo (4200 meter)

In een dik uur stijg je naar de volgende pas (4830 meter). Boven op de pas kun je een flinke wind verwachten. Soms ligt er wat sneeuw en vaak zie je hier vlak boven je condors zweven in de wind. Het uitzicht is fantastisch. Voor je ligt de zesduizenders Quitaraju en Santa Cruz. Als je aan de afdaling begint komt langzaam de perfecte piramidevorm van de Alpamayo beter in zicht. De sneeuwtop steekt uit boven een rechte rotswand met daaronder een groen gletsjermeer, omzoomd door bruingrijze morenen. Rond de middag sla je de tent op naast een mooie (was)rivier. `s Middags gaan degenen die dat willen alvast naar het mooie uitzichtpunt boven op de morenen.

dag 15 Alpamayo rustdag

Een dag om lekker niks te doen in het fraai gelegen kamp. Meer actievelingen kunnen natuurlijk omhoog in de richting van het voormalig basiskamp van waaruit tot voor kort de perfecte ijspiramide door de specialisten werd beklommen en een fantastisch uitzicht op de Santa Cruz is. Degene die nog energie over hebben kunnen proberen naar een hoogte van 5000 meter te klimmen.

dag 16 Alpamayo naar Osoruri (4550 meter)

Vanuit het fraaie kamp onder de Alpamayo gaat het pad eerst een paar uur zeer geleidelijk naar beneden langs de flank en over de dalbodem van de vallei. Je passeert restanten van pre-Inca culturen en komt langs het piepkleine dorpje Alpamayo dat slechts uit enkele hutten bestaat.
Dan volgt er een directe en gestage, zigzaggende klim van ongeveer 700 meter naar een pas met mooi uitzicht. Tweehonderd meter verder naar beneden kom je bij een kleine kampplaats tegen de flanken van de berg aangeplakt. Een relatief klein, maar zeer knus plekje dat je in je herinneringen mee zult dragen.

dag 17 Osoruri naar Hualcayan (3150 meter)

De Paso de los Cedros is een tweeling-pas die toegang geeft tot het Santa Cruz massief. Als je deze pas over bent wacht je een verpletterend zicht op de toppen van de Santa Cruz die steil oprijzen achter het knalblauwe Laguna Cullicocha. Na een uitgebreid genieten van dit wonderbaarlijk mooie uitzicht daal je af naar de natuurlijke stuwdam in dit meer. Vanaf daar loopt een kleine pas omlaag langs duizelingwekkende afgronden met prachtige watervallen, polylepsis of queñoa bomen en nog meer blauwe meertjes. In de verte komt de Callejon de Huaylas weer in zicht. Hoog langs de flank van de berg blijf je nu afdalen tot aan het dorpje Hualcayan, bij de gelijknamige pre-Incaruïnes. Helaas zijn de grafkamers zijn door de plaatselijke bevolking in gebruik genomen als aardappelopslagplaats en de schedels zijn geroofd door tandheelkunde-studenten die goedkoop oefenmateriaal zochten. Eventueel kan er voor gekozen worden om de nacht door te brengen op het op 3950 meter gelegen Calamina, waarvandaan je mooi zicht hebt over de Cordillera Negra bij een zonsondergang. De pittige afdaling wordt daarmee minder lang en schuift daarmee gedeeltelijk door naar de volgende dag.

dag 18 Calamina of Hualcayan - Cashapampa - Caraz

Vandaag loop je naar de hot springs van Huancarhuas, een wandeling van 3 tot 4 uur. Na een bezoek aan de hot springs en een lunch, loop je nog 3 kilometer naar Cashapampa, waar vandaan je naar Caraz reist. Hier kun je nog even bijkomen van de vermoeienissen van de trek, kleren wassen en het stadje nog eens rondstruinen. Het plein, de markt, de restaurantjes en de vriendelijke mensen maken het hier tot een aangenaam vertoeven. Misschien is er ’s avonds op één van de pleinen nog wel een feest.

dag 19 Caraz naar Lima

Vandaag een dagje luieren in de bus die je in ongeveer 10 uur weer terug brengt naar Lima. Hier overnacht je weer in een comfortabel hostal.

dag 20 vertrek Lima

vertrek uit Lima / einde programma.

Extensie Salkantay trek

Het is mogelijk om de reis uit te breiden met een trektocht in de buurt van Cuzco en een bezoek aan Machu Picchu. De reis wordt dan totaal 27 dagen. Hieronder vind je de beschrijving van de Salkantay trek. Je kunt ook kiezen voor de klassieke Inca trail, die is een dag korter of voor een trek naar de archeologische site van Choquequiraw.

dag 20 Lima - Cuzco

Een ochtendvlucht brengt je van Lima naar Cuzco. In deze voormalige hoofdstad van het Incarijk is veel te zien. De muren van de oude huizen in de smalle straatjes tonen het ongeëvenaarde Inca-steenwerk. Enorme steenblokken zijn vrijwel naadloos aaneengesloten, ondanks de vele hoeken waarin de stenen gevormd zijn. Poorten en deuren hebben soms ook nog de typerende trapeziumvorm. Op de markt zie je Indiaanse mensen met prachtige klederdrachten.

dag 21 Cuzco - Mollepata - Soraypampa - Soroy Cocha meer

’s Ochtends vroeg reis je met de bus naar Mollepata (2100 meter). Onderweg stop je bij het archeologische complex van Quillarumiyoc en Tarawasi, een Inca-tempel. Mollepata is een aantrekkelijke kleine stad gebouwd op de hellingen van het bovenste deel van de rivier Apurimac. Van Molllepata gaat het verder met de bus naar Soraypampa (3900 meter), waar de tocht begint. Hier wordt de bagage op de muilezels gepakt  en begin je aan de lange klim naar het kamp naast Huayracpampa Lake. De klim duurt ongeveer 5 uur, onderweg kun je genieten van de typische Andes flora en fauna. Je ziet de indrukwekkende Salkantay bergen boven je tijdens dit traject. Je kampeert net onder de Salkantay gletsjer (4250 meter), een koude nacht dus.

dag 22 Soroy Cocha meer - Qelqemachay - Colcapampa

De dag begint met een klim van ongeveer een uur naar de Huayracpampa pas (4460 meter). Na een korte pauze begin je aan een lange afdaling naar Santa Teresa. Je luncht in Qelqemachay. Tijdens deze lange afdaling zie je de veranderingen in vegetatie, je gaat van het hoge berggebied naar de tropische jungle met zijn dichte bossen. Je kampeert in Colcapampa (2900 meter) dicht bij de thermale baden. 

dag 23 Colpapamba - La Playa - Llucma Bamba

Het pad deze dag is erg mooi, een ​​golvend pad stroomafwaarts door prachtig nevelwoud, gevolgd door koffieplantages en tropische boomgaarden van passievrucht, papaya en avocado, met torenhoge bergen aan weerszijden. De vegetatie is zeer dicht en je ziet een verscheidenheid aan orchideeën en indrukwekkende watervallen ongeveer 80 meter hoog. Je kampeert in Llucma Bamba (2400 meter).

dag 24 Llucma Bamba - Llactapata – Waterkrachtcentrale - lokale trein naar Aguas Calientes

Vandaag ga je verder via de sub-tropische vegetatie op weg naar het dorp Lucmabamba, waar nog steeds een originele Inca trail loopt. Een geleidelijke klim bergop door weelderige sub-tropische bossen brengt je Llactapata (2700 meter). Deze site werd voor het eerst ontdekt door Hiram Bingham in 1915, vervolgens weer verloren en herontdekt in de jaren 1980. Hier heb je een prachtig zicht op de achterzijde van Machu Picchu en haar omringende bergtoppen.
Na het passeren van een hydro-elektrische centrale en een brug kom je bij de spoorlijn en neem je de lokale trein naar Aguas Calientes (ongeveer 30 minuten). Je overnacht in Aguas Calientes (1950 meter) in een hotel. 

dag 25 Aguas Calientes - Machu Picchu - Cuzco

Je kunt genieten van een vroeg bezoek aan de legendarische ruïnes, je kunt zelf rond kijken of met een gids de ruïnes bezoeken. Wie wil kan mee met een optionele wandeling naar een geweldig uitzichtpunt over de site, of je wilt misschien liever Machu Picchu`s veelheid van verborgen hoeken en gaten onderzoeken.
Na het bezoek aan dit glorieuze Inca monument keer je terug naar Aguas Calientes en neem je de trein terug naar Cuzco (Poroy). Transfer naar het hotel in Cuzco.

dag 26 en 27 Cuzco-Lima-Amsterdam

`s Ochtends of in de loop van de middag vlieg je terug naar Lima. Heb je een vroege vlucht dan heb je overdag in Lima nog tijd om de stad en haar bezienswaardigheden te bezoeken. `s Avonds vlieg je terug naar Amsterdam waar je de volgende dag aankomt.

Wie wil kan ook nog 1 dag of enkele dagen langer in Cuzco blijven. De vluchten van Cuzco naar Lima gaan dagelijks. Ook is er iedere dag een vlucht van Lima naar Amsterdam.

Vraag een offerte aan, selecteer de gewenste vertrekdatum en het aantal personen

Vertrek
Aantal personen
Extra's

Volgende stap »

Prijs en reisperiode

Periode: 10 juni 2020  t/m 30 september 2020
2 personen, samenreizend (1 tweepersoonskamer)  € 2775,--
3 personen, samenreizend (1 tweepersoonskamer en 1 eenpersoonskamer)  € 2625,--
4 personen, samenreizend (2 tweepersoonskamers)  € 2595,--

De prijs is per persoon en exclusief de internationale vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* lokaal vervoer en transfers, m.u.v. eventuele facultatieve excursies in Lima en Huaraz
* alle maaltijden tijdens de trek m.u.v. de maaltijd in Pomabamba
* alle overnachtingen in Lima, Huaraz, Pomabamba en Caraz in  tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
* tijdens de trek overnachting in tweepersoonstenten 
* tijdens de treks Peruaanse Engelssprekende gids, paarden/ezels voor bagage vervoer, keukenploeg
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage tijdens de treks

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Lima (deze kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantie fonds € 5,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,--
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering 
* door de Peruaanse overheid te heffen entree voor de Cordillera Real (indien van toepassing) 
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer niet op trek en in de hotels
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Prijs extensie Salkantay en Machu Picchu

2 personen, samenreizend (1 tweepersoonskamer)    € 1015,-- 
3 personen, samenreizend (1 tweepersoonskamer en 1 eenpersoonskamer)    € 940,--
4 personen, samenreizend (2 tweepersoonskamers)    € 895,--

Prijs is per persoon en exclusief de binnenlandse vluchten.

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers Cuzco 
* overnachtingen in Cuzco tweepersoonskamer inclusief ontbijt 
* vervoer naar beginpunt trek 
* entree Machu Picchu 
* overnachting in tweepersoonstenten inclusief comfortabel slaapmat 
* maaltijden tijdens de trek 
* flessen water
* plunjebaal voor je bagage (8 kg) tijdens de trek 
* paarden en paardenmannen voor de bagage 
* treinkaartje van Aguas Calientes naar Ollantaytambo. 
* vervoer met gedeelde bus van Ollantaytambo naar Cuzco 
* Engelsprekende gids op trek en in Machu Picchu 
* EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Lima-Cuzco (deze kan via ons geboekt worden, vanaf ± € 225,--) 
* maaltijden in Cuzco en Aguas Calientes 
* extra entree Huayna Picchu USD 15,-- p.p. of Montaña Picchu USD 12,-- p.p. Dit is een aanvulling op de Machu Picchu entree (onder voorbehoud van beschikbaarheid) 
* toeslag eenpersoonstent/-kamer € 130,-- 
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)

Klimaat

Peru kent eigenlijk geen grote verschillen tussen de seizoenen. In de hooggelegen gebieden is het verschil in zomer- en wintertemperatuur zelfs minder groot dan het verschil tussen dag- en nacht temperatuur. Bijna de gehele reis verblijven we op hoogtes boven de 2000 meter, vaak boven de 3000 meter. We steken zelfs een aantal passen van bijna 5000 meter over. Hoog in de bergen wordt het ’s nachts erg koud (tot –10 ºC) terwijl overdag in het zonnetje de temperatuur oploopt tot 20 à 25 ºC. Verder is er altijd kans op een flinke regenbui of zelfs sneeuw. Goede regenkleding heb je zeker nodig.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Peru en Nederland bedraagt 7 uur. Het is in Peru vroeger dan in Nederland.

Geld

Het bedrag dat je extra nodig hebt in Peru betreft maaltijden wanneer je niet op trektocht bent, fooien, drankjes en andere persoonlijke uitgaven. Neem hiervoor ongeveer € 250,-- (bij voorkeur in contanten) mee. Neem daarnaast wat extra mee voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt in Peru euro’s wisselen. Overigens staat de tijd in Peru ook niet stil en is het tegenwoordig steeds beter mogelijk om geld te pinnen. Dit kan zeker in Lima en Cuzco, maar sinds kort ook in Huaraz en Caraz. Ook een creditcard wordt in de grote steden (Lima en Cuzco) vrij goed geaccepteerd.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.

Visum en paspoort

Voor een toeristische reis naar Peru heb je geen visum nodig. Je paspoort moet gedurende de reis nog geldig zijn.

Vaccinaties

Het is aan te raden om je in te laten enten tegen D.T.P., tyfus, gele koorts en geelzucht. Informeer je hierover tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij je huisarts of de G.G.D. en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT-menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte

Lichte symptomen van hoogteziekte:
-enigszins slap, loom gevoel
-kortademigheid bij inspanning
-hoofdpijn
-misselijkheid
-gebrek aan eetlust
-slecht slapen
-onregelmatige ademhaling tijdens het slapen
-lichte duizeligheid
-lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die elke activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 120 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 l per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis (testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo nodig gedragen worden, omdat inspanning e.e.a. kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam.
Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

In de praktijk echter valt het wel mee:
Onze reis heeft voldoende acclimatisatietijd in Caraz op 2800 meter en Huaraz op 3100 meter. Pas daarna gaan we geleidelijk omhoog.

Op tochten die boven de 5000 meter gaan is onze ervaring dat ongeveer de helft van de deelnemers wel enigszins last heeft van de hoogte; minder dan 1 % van de deelnemers ontwikkelt zodanige symptomen dat hoger gaan ontverantwoord wordt geacht, en/of de reis moet worden onderbroken.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en passende maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel e.e.a. meteen aan de reisbegeleider.

Persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* lippenbescherming minimaal factor 10, zinkzalf, lippenbalsem
* isostar o.i.d. door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband bij knieproblemen
* sporttape
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen.  Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.

Over de uitrusting

Schoenen
Je loopt heel wat uren per dag. Het is dus belangrijk dat je schoenen goed zitten. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je gewone maat. Pas ze met een extra paar
sokken aan. Als je nl. lang loopt, zetten je voeten op. Daar komt bij dat je bergafwaarts niet met je tenen in de knel komt. Zorg hoe dan ook dat de schoenen goed ingelopen zijn. Voorts passeer je wel eens beken, modderige paden en sneeuw, zodat een redelijke mate aan waterdichtheid is vereist, evenals een
goede profielzool. 

(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).

Slaapzak
Een goede slaapzak (comfortabel onder -5º C / -10º C) is onontbeerlijk. Een lakenzak kan net even extra warmte geven of in heel warme streken de slaapzak vervangen. Er zijn fleece lakenzakken te koop die enkele graden aan je slaapzak toevoegen.

Paklijst

kleding + slapen
~ slaapmatje
~ slaapzak (buitentemperatuur kan `s nachts dalen tot min 15 ºC)
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ sokken/kousen min. 3 paar (eventueel ondersokken)
~ (thermo) ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ wandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak

algemeen
~ dagrugzak
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ hoofdlamp + batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal
~ hangslotje om plunjezak, kast ed. af te sluiten.
~ fototoestel + geheugenkaartjes + accu`s fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken

toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie boven)

reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- vliegticket
- geld
- bankpasjes/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer

* = niet (altijd) noodzakelijk

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in Lima, Caraz of Cuzco. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bij HT Wandelreizen een plunjebaal van sterk materiaal voor € 45,-- kopen (plus eventuele verzendkosten € 6,75). Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via HT Wandelreizen afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Categorie 4

Dit is een middelzware trek met regelmatig flinke hoogteverschillen (500-1000 meter), soms met meerdere zware dagen achter elkaar. Gemiddelde netto looptijd per dag bedraagt ongeveer 5,5 uur. Je loopt meerdere dagen achter elkaar boven de 4000 meter en kampeert daar ook. De hoogste pas is 5100 meter.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Papaverweg 34 - unit B100
1032 KJ Amsterdam
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Postadres: Postbus 56907 1040 AX Amsterdam
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice