Albanië Peaks of the Balkan

Peaks of the Balkans voert door een van de afgelegen en ruige berggebieden van de Westelijke Balkan. Door gebruik te maken van herderspaden en voetpaden slingert het pad door hoge alpiene bergen tot 2300 meter boven de zeespiegel. We lopen door diverse en adembenemende landschappen, variërend van groene valleien tot kristalheldere bergmeren, watervallen en afgelegen pittoresk bergdorpjes, waarin de tijd lijkt stil te staan. Al met al een verborgen schat voor natuurliefhebbers en wandelaars.

  • wandelen op de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro
  • beklimming van de hoogste berg van Kosovo
  • overnachting in hotels, guesthouses en herdershutten
  • de prachtige valleien van Valbona en Thethi

Deze 15-daagse reis start in Albanië. We lopen op de grens met Kosovo en Montenegro. We verblijven enkele dagen in Kosovo en via Montenegro wandelen we terug naar Albanië. Vanaf Skhoder reizen we naar Tirana voor de terugvlucht terug naar Nederland.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Albanië Peaks of the Balkan

Dagen 15
Lopen 13
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
Meerdere boekingen 02 aug 2024 16 aug 2024
Meerdere boekingen 06 sep 2024 20 sep 2024

Meerdere boekingen Meerdere boekingen
Prijs vanaf   € 1825
Tickets vanaf € 495
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleider/gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam-Tirana

Vlucht van Amsterdam naar Tirana. Transfer naar een hotel. Overnachting in Tirana.

dag 2 Tirana-Lepushe

Transfer naar Lepushe. De reis naar het noorden begint direct na het ontbijt. We reizen door de regio Kelmend, de meest noordelijke regio van Albanië, omgeven door adembenemende natuurlijke schoonheid. De tocht door de steile Çem-vallei is buitengewoon indrukwekkend en de kronkelende weg die naar het dorp Grabom leidt biedt adembenemende uitzichten over de vallei. Via Tamara, het centrum van Kelmend, komen we in Selca. Vanaf hier begint de wandeling naar de 30 meter hoge Sllapi-waterval. Na een lunchpauze transfer naar Lepushe, een ander dorp genesteld in de groene heuvels en omgeven door beukenbossen. In de middag komen we aan bij het guesthouse, waar we overnachten.

Transfer afstand / duur: 190 km / 4 uur
Lengte wandeling / duur: 6 km / 3 uur
Hoogste punt: 860 meter, stijgen: + 680 meter, dalen: - 680 meter
Overnachting: Guesthouse in Lepushe

dag 3 Lepushe-Nikç

Vandaag lopen we naar het dorp Nikç. Onderweg zien we de tijdelijke nederzettingen van de plaatselijke herders, de herders en hun vee verblijven in de zomer op de alpenweiden boven de twee valleien van de dorpen Lepushe en Nikç. Het pad klimt eerste zigzaggend door struiken en verder door een bos met hoge eiken, dan gaat het verder over alpenweiden en klimmen we verder tot een groot plateau. Vanaf hier dalen we af naar het dorp Nikç.

Lengte wandeling / duur: 16 km / 9 uur
Hoogste punt: 1815 meter, stijgen: + 1150 meter, dalen: - 610 meter
Overnachting: Guesthouse in Nikç

dag 4 Nikç-Thethi

Vroeg vertrek, het is een lange dag vandaag. De klim gaat eerst door bossen, rond de 1600 meter, komen we boven de boomgrens en klimmen we verder via weilanden en hebben we zicht op de bergtoppen rondom. Onderweg zien we ruïnes van verlaten herdershutten en verschillende waterbronnen. Bij Gropa e Mulit dalen we af naar Thethi, eerst verder over de weilanden, het laatste deel weer door het bos.

Lengte wandeling / duur: 26 km / 10-11 uur
Hoogste punt: 1950 meter, stijgen: + 1695 meter, dalen: - 1450 meter
Overnachting: Guesthouse in Thethi

dag 5 wandeling naar Nderlysaj

Vanochtend lopen we langs de Shala rivier stroomafwaarts naar het gehucht Nderlysa. `s Middags maken we kennis met Thethi, het best bewaarde Alpendorpje van Albanië. We bezoeken o.a. de kerk, de bloedwraak toren ‘Kulla e Ngujimit’ en de Grunasi canyon.

Lengte wandeling / duur: 7 km / 3-4 uur
Transfer terug naar Thethi: 8 km / 40 min
Hoogste punt: 795 meter, stijgen: + 250 meter, dalen: -470 meter
Overnachting: Guesthouse in Thethi

dag 6 Thethi-Valbone

Vandaag lopen we de `classic trail` van de Albanese Alpen, de route over een 1860 meter hoge pas tussen Thethi en Valbone. Deze oversteek is alleen mogelijk vanaf de vroege zomer tot de eerste sneeuw van de winter. Op heldere dagen is deze col een prima plek om de grillige toppen van `Bjeshket e Namuna` - de Vervloekte Bergen te bewonderen en er is adembenemend zicht op de twee valleien. Vanaf Thethi klimmen we door dichte bossen en via grazige weiden, waar we prima kunnen lunchen, naar de pas. Via alpenweiden en het dorp Rragam dalen we vervolgens af naar Valbone.

Lengte wandeling / duur: 16 km / 7-8 uur
Hoogste punt: 1860 meter, stijgen: + 1130 meter, dalen: - 900 meter
Overnachting: Guesthouse in Valbone

dag 7 Valbone-Çerem

De wandeling voert door een eenzaam berglandschap en biedt een prachtig uitzicht op de vele toppen van de ruige bergketen. We passeren een verlaten bergweide en wandelen korte tijd door dicht bos. Even later opent de getrapte, alpine hoge vallei zich en wandelen we door een afwisselend rotsachtig landschap. We waren korte tijd onopgemerkt in Montenegro, maar keren nu terug naar Albanië. Herder nederzettingen begeleiden de verdere afdaling over zomerweiden, uiteindelijk bereiken we het dorp Çerem. 

Lengte wandeling / duur: 16 km / 10 uur

Hoogste punt: 2550 meter, stijgen: + 1820 meter, dalen: - 1580
meter

Overnachting: Guesthouse in Çerem

dag 8 Çerem-Doberdol

Vanaf Çerem klimmen we in de richting van de Montenegrijnse grens, we passeren het mooie zomerherdersdorp Balqin en gaan verder door de Gashi-vallei (beschermd gebied) naar het afgelegen herdersdorp Doberdol, dat alleen in de zomer bewoond wordt door de herders. 

Lengte wandeling / duur: 15 km / 8 uur

Hoogste punt: 1920 meter, stijgen: + 1100 meter, dalen: - 460 meter
Overnachting: Herdershutten in Doberdol

dag 9 wandeling naar Gjeravica Peak (hoogste top van Kosovo)

De dag begint met een wandeling door de met bosbessen bedekte weiden van Doberdol, we klimmen naar de grens met Kosovo. Tegenwoordig kun je moeiteloos de onzichtbare grens oversteken. Als we de bergkam volgen en in zuidoostelijke richting wandelen, kunnen we het hartvormige gletsjermeer van Gjeravica zien. We wandelen naar het zadel vanwaar het mogelijk is om de Gjeravica Peak te beklimmen. Na een pauze dalen we weer af naar Doberdol.

Lengte wandeling / duur: 11 km / 8 uur
Hoogste punt: 2700 meter, stijgen: + 950 meter, dalen: - 950 meter
Overnachting: Herdershutten in Doberdol

dag 10 Doberdol-Milishevc

De wandeling begint op een hoogte van 1740 meter vanuit Doberdol klimmen we in noordoostelijke richting naar een hoogte van 2210 meter aan de grens tussen Albanië, Kosovo en Montenegro. Het gaat verder naar het noordoosten met kleine stijgingen en dalingen langs de grens tussen Montenegro en Kosovo. Via het oostelijke pad lopen we naar Bjeshka e Belegut. Via een gemakkelijk onverhard pad lopen we verder naar Milishevc, een herdersdorp in Kosovo. 

Lengte wandeling / duur: 18 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 2250 meter, stijgen: + 950 meter, dalen: - 1050 meter
Overnachting: Herdershutten in Milishevc (Kosovo)

dag 11 Milishevc-Reka e Allages

De etappe van vandaag begint met een klim naar de Bjeshka e Lumbardhi-kam. Hierboven wacht ons een geweldig panoramisch uitzicht op de omliggende toppen van Milishevc en in het uiterste zuiden Gjeravica, de hoogste berg van Kosovo. Dan volgt een lange, soms steile afdaling over smalle herderspaden naar de dichtbeboste Rugova-kloof. We eindigen in het kleine bergdorpje Reka e Allages.

Lengte wandeling / duur: 16 km / 8-9 uur

Hoogste punt: 2150 meter, stijgen: + 1250 meter, dalen: - 1280 meter
Overnachting: Guesthouse in Reka e Allages (Kosovo)

dag 12 Reka e Allages-Kuçishte

Het pad naar Kuçishte loopt door verschillende dorpen. De wandeling begint bergopwaarts. Na een paar honderd meter lopen naar het noordoosten kom je op een weiland met een prachtig zicht op Reka e Allages en de omliggende bergen. Het pad gaat verder naar het westen naar het dorp Pepaj. Op weg naar Pepaj zijn er twee waterbronnen.  Nadat we het dorp verlaten hebben, zien we een brug, we volgen na het oversteken van deze brug de grindweg naar het noorden langs de rivier in een prachtige kloof. Het pad gaat verder naar Dugaiv. Vanaf hier wandelen we over weiden en door het bos naar het dorp Kuçishte. In de middag bezoeken we de ruïnes van de katholieke kerk ‘Church Hill’ in het dorp. Een van de belangrijkste historische monumenten uit het middeleeuwse Rugova.

Lengte wandeling / duur: 23 km / 8-9 uur
Hoogste punt: 1810 meter, stijgen: + 1310 meter, dalen: - 1210 meter
Overnachting: hotel in Kuçishte (Kosovo)

dag 13 Kuçishte-Babino Polje

De route naar Babino Polje in Montenegro voert door een prachtig berggebied met veel waterbronnen, gletsjermeren en adembenemende uitzichten. Via verschillende meren en langs een beek klimmen we omhoog om vervolgens af te dalen naar Babino Polje op de grens van Kosovo en Montenegro.

Lengte wandeling / duur: 15 km / 8 uur
Hoogste punt: 1810 meter, stijgen: + 1140 meter, dalen: - 1100 meter
Overnachting: Guesthouse in Babino Polje (Montenegro)

dag 14 Babino Polje-Shkoder

Vanaf Babino Polje is er een korte transfer naar de Grebaje vallei. Door deze pittoreske vallei, omgeven door steile berghellingen klimmen we naar een indrukwekkend uitzichtpunt. Via een lange bergrug dalen we af naar Lepushe, waar onze tocht een kleine 2 weken begon. Vanaf Lepushe rijden we naar Shkoder, hier bezoeken we het fort en de oude stad.

Lengte wandeling / duur: 11 km / 5 uur
Transfer naar Shkoder afstand / duur: 80 km / 2 uur

Hoogste punt: 2065 meter, stijgen: + 960 meter, dalen: - 790 meter
Overnachting: Guesthouse in Shkoder

dag 15 Shkoder-Tirana-Amsterdam

Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. 

Transfer afstand / duur: 85 km / 1,5 uur

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
02 aug 16 aug 2024 € 1825 € 520
06 sep 20 sep 2024 € 1825 € 495

Bij de prijs inbegrepen

* luchthaventransfers (indien ticket via ons geboekt is)
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis per bus/ jeep
* alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt in berghutten, eenvoudige hotels, guesthouses in twee- of meerpersoonskamers 
* Engelssprekende gids
* bagagevervoer (per auto en paarden)
* toeristenbelasting
* drie maaltijden per dag vanaf ontbijt op dag 2 tot lunch op dag 14
* entree Nationale Parken
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Tirana (kan via ons geboekt worden)
* overige maaltijden dag 1, 14 en 15
* wijzigingskosten € 35,-- 
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica) 
* reis- en annuleringsverzekering 
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Klimaat

De Balkan heeft een echt landklimaat: strenge winters en de zomers kunnen heet zijn. Omdat we meestal wat hoger lopen, hebben we minder last van eventuele hitte. Reken op stevige temperatuurverschillen, zowel gedurende de dag als tussen dag en nacht. Ook een stevige regenbui behoort tot de mogelijkheden. De paden zijn over het algemeen goed open, dus geen gestruin door prikstruiken. Zorg voor warme kleding, die je in laagjes kunt dragen, en regenkleding.

Paklijst

De temperaturen overdag kunnen in de bergen sterk wisselen, van 12 tot 30 graden! Zorg dus voor wandelkleding die je in laagjes kunt dragen: een of twee t-shirts, een blouse, trui, regenjas. Ook ’s avonds kan het fris zijn.

~ regenkleding
~ warme kleding (het kan ’s avonds en zelfs overdag fris zijn!)
~ goed ingelopen en hoogsluitende bergwandelschoenen 
Enkelomsluitende bergschoenen zijn het beste, omdat je minder makkelijk zwikt en minder op je voeten hoeft te letten tijdens het lopen. Het profiel moet goed zijn, zodat je grip hebt op de ondergrond. De zool moet zo dik en stijf zijn dat je geen steentjes voelt.Voor de meeste wandelingen is een schoen van categorie B of B-C voldoende.
~ waterschoentjes voor beekoversteken
~ dagrugzak
~ zakmes (niet in de handbagage!)
~ waterflessen
~ uitschuifbare wandelstokken 
~ lepeltje als je onderweg yoghurt wilt eten
~ zitmatje
~ reserve veters en schone sokken (kun je ook als handschoen gebruiken)
~ vliegtuighoes (om de rugzak tijdens de vliegreis te beschermen)
~ antizonnebrandmiddel, lippencreme (sunblock) en aftersun
~ zonbescherming voor het hoofd (hoed, pet, sjaal o.d.), zonnebril
~ geldig paspoort
~ ticket
~ verzekeringspapieren (of kopie daarvan)

Lijst van persoonlijke medicijnen

* Sterilon/betadine-iodium: wondontsmetting 
* Leukoplast/second skin: blaarpreventie 
* Hansaplast: bij wondjes 
* Paracetamol: pijnstiller 
* Zonnebrandolie/-crème: min. factor 30 
* Lippenbescherming: zinkzalf, lipbalsem mét zonnefactor 
* Rekverband, knieband: bij knieproblemen 
* Arnica of SRL-gelei: bij kneuzingen, spierpijn 
* ORS: ter voorkoming van uitdroging bij diarree 
* Immodium : bij diarree voor `op moeilijke momenten` 
* Strepsils: bij schrale keel
* Reddingsdeken

Verzekeringen

Het afsluiten van een adequate reisverzekering stellen wij verplicht. Een annuleringsverzekering raden wij sterk aan. Beide verzekeringen kun je via ons regelen (Allianz Global Assistance) of via je eigen verzekeringsmaatschappij. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden, ontvangen we graag voor vertrek de volgende gegevens, bij welke verzekeringsmaatschappij je verzekerd bent, je polisnummer en het alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 02 aug 2024 Vanaf € 520.00 Polish Airlines
Bij de reis van 02 aug 2024 vlieg je met Polish Airlines van Amsterdam naar Tirana.
Het vluchtschema is als volgt:
2 augustus Amsterdam-Warschau-Tirana
16 augustus Tirana-Warschau-Amsterdam
Boek deze reis
 
 
Vertrek 06 sep 2024 Vanaf € 495.00
Bij de reis van 06 sep 2024 vlieg je met Austrian Airlines van Amsterdam naar Tirana.
Het vluchtschema is als volgt:
6 september Amsterdam-Wenen-Tirana
20 september Tirana-Wenen-Amsterdam
Boek deze reis
 
 

Zwaarte 4

De meeste wandelingen liggen tussen 5 en 7 uur gemiddelde looptijd. Regelmatig zijn er hoogteverschillen (500-1000 meter). Uiteraard nemen we voldoende tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna. We adviseren je om enigzins getraind op reis te gaan, zo heb je meer plezier van je wandelingen!

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice